Dünyanın Akademik Bilgisi Slovenya'ya Göç Ediyor

0
FZ
Ekim ayında MIT (Massachusetts Institute of Technology) elindeki tüm eğitsel video içeriğini meşhur VideoLectures.NET web sitesine taşıdı. Son birkaç sene içerisinde muazzam atılım yapan, mühendislik ve bilim dünyasının YouTube'u ve daha fazlası olma yolunda ilerleyen sitenin başarıları bununla sınırlı değil elbette.
VideoLectures.NET Slovenya Bilim Enstitüsü'ndeki Bilgi Aktarım Merkezi araştırmacılarının yıllardır azimle çalışmalarının sonucunda ortaya çıkmış bir sistem. Bir nevi "YouTube'un hakemli, ince elenip sık dokunan, bilimsel bilgiye yönelik olanı" olarak nitelenebilecek sisteme bilimsel / eğitsel videolarını taşıyacak yani MIT'yi takip edecek kurumlar arasında Berkeley, Yale, CERN, Oxford, Cambridge, Ljubljana ve Harvard gibi üniversiteler var. Merkezin yöneticisi Mitja Jermol'un Slovenyalı araştırmacıların bu kolektif çalışmadaki sıradışı başarıları hakkında bir söyleşide aktardığı bilgileri aşağıdaki adreste okuyabilirsiniz:

http://www.violeta.si/2008/11/academic-worldwide-knowledge-is.html

Görüşler

0
auselen
En çok seyredilen videonun hoşça bir bayan tarafından anlatılması bir hayli enteresan geldi bana :)

Var mı bir fikri olan bu konuda?
0
FZ
Yakışıklı bir baymayan tarafından anlatılan teknik bir konunun videosu en çok seyredilmiş olsa idi benzer soruyu sorar mıydınız?
0
auselen
fakat bu mantikli degil ki ;)

Kafasinda sac kalan ya da gobegi olmayan bir baymayanin teknik bir konuda beni tatmin edebilecek birsey anlatabilecegini sanmiyorum. Anlatabilecek durumda olsa dahi sIkIlma payini hesaba katarsak yine de tatmin olmazdim.

Buna karsin hosca bir bayanin anlattigi ortalama ilgi uyandirabilecek bir konuyu dinlemek kimseye zor gelmez diye dusumeye devam ediyorum.

Ayrica bir de elimi guclendirmek icin bir alinti ekleyeyim: "Put your hand on a hot stove for a minute, and it seems like an hour. Sit with a pretty girl for an hour, and it seems like a minute. That's relativity." - Albert Einstein
0
ZZombie
Eğer işin pazarlama kısmına göre hareket edecek olursak. Eski çalığtığım şirkette müşteri görüşmelerini her zaman çaprazlama ayarlardım.

Müşteri bay ise bayan temsilci, bayan ise bay temsilci.
An itibarı ile cümleyi okuyanların aklından geçen fesatlıkları hissedebiliyorum :)

Ama durum hiç te öyle değil.
Bu tamami ile insanların hemcinsleri arasındaki rekabet ortamını yok etmek için uyguladığım bir yöntem ve de çok olumlu sonuçlar aldım.

Özellikler bayanlar arasında "Onun kiyafeti şöyle, saç rengi böyle vs." tarzındaki düşünceleri engellemiş oluyorum.

Profesyönel yöneticiler arasında dahi bu durumu gözlemledim, ki piyasadaki şirketlerin %90'ı aile şirketi olunca varın gerisini siz düşün.
0
hayalci
.NET buyuk yazılınca sanki Microsoft .NET altyapısına odaklı bir siteymiş gibi görünüyor :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Büyük Düşünün: Video Konferans

cbc

Birbirinden coğrafik olarak uzak ofisleriniz var ve toplantı yapmak istiyorsunuz. Bilişim firmaları için en ucuz çözüm IRC ya da Jabber üzerinde bir odada toplanıp konuşmak olabilirken, kimi firmalarda video konferans ile sorun bir nebze çözülebiliyor. "Video Konferans" ve "Cisco" kelimelerini bir araya getirip, biraz büyük düşünün ve haberin devamına bakın. (Kopya çekmek yok!)

Gelecek buzul çağı 15 bin yıl sonra

e2e

"Bilim adamları Antartika’da bir buzulu 3 km delerek, buzul köküne ulaştılar. Bu derinlikte ısının son 740 bin yılda hiç değişmediği belirtildi. Buzul kökünde yapılan araştırmalara göre, buradaki ısı yeryüzünde sürekliliği en eskiye dayanan ısı derecesi. Bu süre zarfında, atmosfer çeşitli değişikliklerden geçerken, yeryüzü de 8 ayrı buz çağları yaşamıştı."

Kaynak: NTV MSNBC

RobotCub: Yeni ve İddialı bir Robot Projesi

FZ

Avrupa Komisyonu tarafından Unit E5 "Cognition" projesi kapsamında 5 yıl boyunca desteklenecek RobotCub projesi çalışmalarına başladı. Projenin amaçlarından biri gerçek robot ürünleri üzerinden insan bilişsel faaliyetlerine dair daha çok bilgi sahibi olmak. Bu yüzden bilgisayar bilimlerinin yanısıra bilişsel sinirbilim gibi bilim dallarından araştırmacılar çalışacaklar. Proje platformu açık kodlu yazılım prensiplerine göre geliştirilip dağıtılacak.

Hedefler arasında 2.5 yaşındaki bir çocuk boyutlarında ve yeteneklerinde insansı bir robot geliştirmek de var.

Bilişsel Bilimler Kılavuzu - III

FZ

Daha önce Ulaş Başar Gezgin'den alıntıladığımız bilişsel bilimler kılavuzunun 3. bölümü karşınızda (1. bölüm ve 2. bölümü de okuyabilirsiniz):

3. Bölüm

Şaşkın Beşer ve 25 Şeker: Düşler, Avukatlar, Çekik Gözlüler, "Ben demiştim zaten"ciler ve Diğerleri

Bu bölüme aşağıdaki sorulara yanıt vererek başlayalım. Kısa sürede yanıt bekleniyor:

1) Türkçe’de birinci harfi 'k' olan sözcüklerin sayısı mı daha fazladır yoksa üçüncü harfi 'k' olan sözcüklerin sayısı mı?

2) 8x7x6x5x4x3x2x1 çarpımının sonucu aşağı-yukarı kaçtır? (Unutmayalım: Hemen yanıt verilmesi bekleniyordu ve burada zeka ölçülmüyor. Rahat olun, çabuk yanıt verin.)

CiteULike: Akademik Dünya Web 2.0 ile Tanıştı

FZ

CiteULike, bilimcilerin okudukları ve depolamak, paylaşmak istedikleri akademik makaleler için Web 2.0 tarzı bedava bir Internet hizmeti. Sisteme kaydolduktan sonra İlgilendiğiniz bir makale olursa bir düğmeye basarak kişisel kitaplığınıza eklemeniz mümkün, citeulike otomatik olarak makale bilgilerini tespit eder.