Dünyanın Akademik Bilgisi Slovenya'ya Göç Ediyor

0
FZ
Ekim ayında MIT (Massachusetts Institute of Technology) elindeki tüm eğitsel video içeriğini meşhur VideoLectures.NET web sitesine taşıdı. Son birkaç sene içerisinde muazzam atılım yapan, mühendislik ve bilim dünyasının YouTube'u ve daha fazlası olma yolunda ilerleyen sitenin başarıları bununla sınırlı değil elbette.
VideoLectures.NET Slovenya Bilim Enstitüsü'ndeki Bilgi Aktarım Merkezi araştırmacılarının yıllardır azimle çalışmalarının sonucunda ortaya çıkmış bir sistem. Bir nevi "YouTube'un hakemli, ince elenip sık dokunan, bilimsel bilgiye yönelik olanı" olarak nitelenebilecek sisteme bilimsel / eğitsel videolarını taşıyacak yani MIT'yi takip edecek kurumlar arasında Berkeley, Yale, CERN, Oxford, Cambridge, Ljubljana ve Harvard gibi üniversiteler var. Merkezin yöneticisi Mitja Jermol'un Slovenyalı araştırmacıların bu kolektif çalışmadaki sıradışı başarıları hakkında bir söyleşide aktardığı bilgileri aşağıdaki adreste okuyabilirsiniz:

http://www.violeta.si/2008/11/academic-worldwide-knowledge-is.html

Görüşler

0
auselen
En çok seyredilen videonun hoşça bir bayan tarafından anlatılması bir hayli enteresan geldi bana :)

Var mı bir fikri olan bu konuda?
0
FZ
Yakışıklı bir baymayan tarafından anlatılan teknik bir konunun videosu en çok seyredilmiş olsa idi benzer soruyu sorar mıydınız?
0
auselen
fakat bu mantikli degil ki ;)

Kafasinda sac kalan ya da gobegi olmayan bir baymayanin teknik bir konuda beni tatmin edebilecek birsey anlatabilecegini sanmiyorum. Anlatabilecek durumda olsa dahi sIkIlma payini hesaba katarsak yine de tatmin olmazdim.

Buna karsin hosca bir bayanin anlattigi ortalama ilgi uyandirabilecek bir konuyu dinlemek kimseye zor gelmez diye dusumeye devam ediyorum.

Ayrica bir de elimi guclendirmek icin bir alinti ekleyeyim: "Put your hand on a hot stove for a minute, and it seems like an hour. Sit with a pretty girl for an hour, and it seems like a minute. That's relativity." - Albert Einstein
0
ZZombie
Eğer işin pazarlama kısmına göre hareket edecek olursak. Eski çalığtığım şirkette müşteri görüşmelerini her zaman çaprazlama ayarlardım.

Müşteri bay ise bayan temsilci, bayan ise bay temsilci.
An itibarı ile cümleyi okuyanların aklından geçen fesatlıkları hissedebiliyorum :)

Ama durum hiç te öyle değil.
Bu tamami ile insanların hemcinsleri arasındaki rekabet ortamını yok etmek için uyguladığım bir yöntem ve de çok olumlu sonuçlar aldım.

Özellikler bayanlar arasında "Onun kiyafeti şöyle, saç rengi böyle vs." tarzındaki düşünceleri engellemiş oluyorum.

Profesyönel yöneticiler arasında dahi bu durumu gözlemledim, ki piyasadaki şirketlerin %90'ı aile şirketi olunca varın gerisini siz düşün.
0
hayalci
.NET buyuk yazılınca sanki Microsoft .NET altyapısına odaklı bir siteymiş gibi görünüyor :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkiye'den Avrupa'ya Lazer Teknolojisi

FZ

Türkiyeli bilim adamlarının geliştirdiği nanoteknoloji ürünü hassas fiber lazer, Avrupa’nın en yüksek bütçeli projelerinden birisi olan "X Işını Kaynağı Projesi"nde kullanılacak.

İnsan zihni nasıl gelişir: Büyüme için önkoşullar

FZ

Takip ettiğim bilişsel bilim e-posta listelerinden birinde meşhur bilgisayar ve bilişsel bilimci, yapay zekâ alanının kurucularından Prof. Dr. Marvin Minsky'nin Society of Mind kitabından önemli bir bölümün çevirisi ile karşılaşınca bunu FM takipçileri ile paylaşmak istedim. Çeviri daha önce burada YTL ile ilgili bir psikolojik çalışmasının özetine yer verdiğimiz Ulaş Başar Gezgin tarafından gerçekleştirilmiş ve çağımızın önemli disiplinlerarası düşünürlerinden birinin görüşlerini, aklına takılan soruları yansıtıyor: Zihin nasıl gelişir, belirli evreleri var mıdır, bunlar arasındaki ilişkiler nelerdir, bizler bunu dışarıdan bakanlar olarak nasıl algılarız...

Dikkat burada tehlikeli artıklar gömülüdür!!!

anonim

`Evrensel` yaygınlıkta kullanılan ve hayatı önem taşıyan mesajlar vermeye çalışan işaretler beynimize çeşitli sebeplerden dolayı kazınmıştır. Yüksek gerilimin `yıldırımı`, biolojik tehlikenin hiçbirşeye benzetemediğim işareti, radyasyonun `3 yapraklı yöncası` (meleğe bile benzetenler var)... Pictogramlardan hayatı tehlike taşıyan en tanıdıklar bu linkte var.

Şu andaki kültürel düzeyin kaybolmadığını, uygarlığın gerilemediğini ve varolan düzenin bozulmadığını kabul edersek bu işaretler çoğu zaman görevlerini yerine getirecek, insanları en azından uyaracaktir.

Ya öyle olmassa? Uygarlık yokolursa, değişirse, bu uygarlığa ait olmayan birileri(!) gelirse? Bırakın magra adamını, 1900 lerden önce herhangibir kimsenin bu işaretleri anlayamacağını(belki kurukafa ve kemiklerin iyi birşey olmadığı kanısına varabilirler) düşünürsek bu işaretler alternatif zamanlarda hiçbir ise yaramayacaktir.

Amerika da nükleer artıkların depolanması için Yükka Dağının adeta içine, 700 metre derine inşaa edilen WIPP(Waste Isolation Pilot Plant) tesislerin enazından önümüzdeki 10000 yıl boyunca içinde barındıracağı ölümcül tehlikelere karşı dış dünyayı zaman, uygarlık, kültür ayrımı yapmadan uyaracak işaretler bulmak çok kolay değil.

Beyin Bilgisayar Arayüzleri Üstüne

FZ

1978 yılında Craig Thomas'ın yazdığı "Firefox" romanı Ruslar tarafından tasarlanmış ve silah sistemleri düşünce gücü ile kontrol edilebilen bir savaş uçağını anlatmaktadır. Pilotun giydiği kaskın içinde elektrodlar vardır ve pilotun beyin dalgaları yorumlanıp çeşitli silahları kontrol etmek için kullanılmaktadır.

Zipf Yasası, Dilbilim, Müzik

FZ

Arjantinli fizikçi Damian H. Zanette dilbilim bağlamında incelenmiş ”Zipf Yasası“nı müzik analizine uygulamış ve dil ile müzik arasında önemli ortak bir nokta bulduğunu iddia ettiği makalesini yayınlamış. Makalenin haberine buradan, orjinaline ise buradan erişebilirsiniz.

Zanette´nin analizi “bağlam” kavramını dil ile müzik arasında ortak bir kavram olarak ele alıyor ve böylece tonal müzikle atonal müzik arasındaki psikolojik (ve semantik) farkı açıklamaya çalışıyor.

Kaynaklar: FZ Blogs, slashdot