Dünyanın Akademik Bilgisi Slovenya'ya Göç Ediyor

0
FZ
Ekim ayında MIT (Massachusetts Institute of Technology) elindeki tüm eğitsel video içeriğini meşhur VideoLectures.NET web sitesine taşıdı. Son birkaç sene içerisinde muazzam atılım yapan, mühendislik ve bilim dünyasının YouTube'u ve daha fazlası olma yolunda ilerleyen sitenin başarıları bununla sınırlı değil elbette.
VideoLectures.NET Slovenya Bilim Enstitüsü'ndeki Bilgi Aktarım Merkezi araştırmacılarının yıllardır azimle çalışmalarının sonucunda ortaya çıkmış bir sistem. Bir nevi "YouTube'un hakemli, ince elenip sık dokunan, bilimsel bilgiye yönelik olanı" olarak nitelenebilecek sisteme bilimsel / eğitsel videolarını taşıyacak yani MIT'yi takip edecek kurumlar arasında Berkeley, Yale, CERN, Oxford, Cambridge, Ljubljana ve Harvard gibi üniversiteler var. Merkezin yöneticisi Mitja Jermol'un Slovenyalı araştırmacıların bu kolektif çalışmadaki sıradışı başarıları hakkında bir söyleşide aktardığı bilgileri aşağıdaki adreste okuyabilirsiniz:

http://www.violeta.si/2008/11/academic-worldwide-knowledge-is.html

Görüşler

0
auselen
En çok seyredilen videonun hoşça bir bayan tarafından anlatılması bir hayli enteresan geldi bana :)

Var mı bir fikri olan bu konuda?
0
FZ
Yakışıklı bir baymayan tarafından anlatılan teknik bir konunun videosu en çok seyredilmiş olsa idi benzer soruyu sorar mıydınız?
0
auselen
fakat bu mantikli degil ki ;)

Kafasinda sac kalan ya da gobegi olmayan bir baymayanin teknik bir konuda beni tatmin edebilecek birsey anlatabilecegini sanmiyorum. Anlatabilecek durumda olsa dahi sIkIlma payini hesaba katarsak yine de tatmin olmazdim.

Buna karsin hosca bir bayanin anlattigi ortalama ilgi uyandirabilecek bir konuyu dinlemek kimseye zor gelmez diye dusumeye devam ediyorum.

Ayrica bir de elimi guclendirmek icin bir alinti ekleyeyim: "Put your hand on a hot stove for a minute, and it seems like an hour. Sit with a pretty girl for an hour, and it seems like a minute. That's relativity." - Albert Einstein
0
ZZombie
Eğer işin pazarlama kısmına göre hareket edecek olursak. Eski çalığtığım şirkette müşteri görüşmelerini her zaman çaprazlama ayarlardım.

Müşteri bay ise bayan temsilci, bayan ise bay temsilci.
An itibarı ile cümleyi okuyanların aklından geçen fesatlıkları hissedebiliyorum :)

Ama durum hiç te öyle değil.
Bu tamami ile insanların hemcinsleri arasındaki rekabet ortamını yok etmek için uyguladığım bir yöntem ve de çok olumlu sonuçlar aldım.

Özellikler bayanlar arasında "Onun kiyafeti şöyle, saç rengi böyle vs." tarzındaki düşünceleri engellemiş oluyorum.

Profesyönel yöneticiler arasında dahi bu durumu gözlemledim, ki piyasadaki şirketlerin %90'ı aile şirketi olunca varın gerisini siz düşün.
0
hayalci
.NET buyuk yazılınca sanki Microsoft .NET altyapısına odaklı bir siteymiş gibi görünüyor :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkiye'den Avrupa'ya Lazer Teknolojisi

FZ

Türkiyeli bilim adamlarının geliştirdiği nanoteknoloji ürünü hassas fiber lazer, Avrupa’nın en yüksek bütçeli projelerinden birisi olan "X Işını Kaynağı Projesi"nde kullanılacak.

Türkçe Bilişsel Bilim Sitesi

FZ

Bilişsel Bilim ülkemizde çok az sayıda kişinin farkında olduğu ve üzerinde çalıştığı bir bilim dalı. Tamamen bu konuya adanmış bu sitenin amacı hem bilişsel bilim konusunda çalışanları ve bu konuya ilgi duyanları bir araya getirerek birikimlerini paylaşacakları bir ortam oluşturmak hem de kamuoyuna bu yeni bilim dalını ve önemini anlatmak.

Androidlere Bir Adım Daha: Silikon Retina ile Yapay Göz

FZ

Zaghloul ve Boahen'in Journal of Neural Engineering dergisinin Aralık 2006 sayısında yayınlanacak A silicon retina that reproduces signals in the optic nerve [PDF - Tam Metin] makalesine göre doğrudan göze yerleştirilip beynin görsel bilgi işleme korteksine gerekli sinyalleri gönderebilecek bir silikon yonga tasarlanmış durumda.

IBM İnsan Beyninin Birebir Simülasyonunu Yapmaya Hazırlanıyor

FZ

IBM şirketi IBM/EPFL Blue Brain Project kapsamında insan beyninin bugüne dek gerçekleştirilmiş en sofistike simülasyonunu yapmaya hazırlanıyor.

IBM ve Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) tarafından kısa bir süre önce duyurulan habere göre "Blue Brain Project" girişimi beyin araştırmalarını yeni bir düzeye taşıyacak. Araştırmanın kalbi ise eServer Blue Gene isimli süperbilgisayar. Bu bilgisayar kullanılarak insan beyninde üst bilişsel işlevlerin yer aldığı düşünülen ve en karmaşık katman olan "neocortex" yapısı modellenecek. Bu simülasyonun sonuçlarına göre daha alttaki beyin katmanlarının da modellenmesine dair karar verilecek. Böylece beynin birebir fonksiyonel halinin bilgisayar ortamında gerçekleştirilip deneyler yapılması planlanıyor.

Bilişsel Bilimler Kılavuzu

FZ

1. Bölüm
Bilişsel Bilimler ya da Yanıtlı Yanıtsız Sorular Demeti

İnsanlar simgesel mantığa göre mi düşünürler? Çocukların zihni nasıl gelişiyor? Benlik nedir? Zeka nedir?/ Hangi davranışlar zeki sayılabilir? Hangileri sayılamaz? Hayvanlar akıllı mıdır? Bilgisayarlar düşünebilir mi? Para biriminin insanın tutumbilimsel (ekonomik) algısına ne tür bir etkisi vardır? Türkçe'de miş'li geçmiş zamanın olması, diğer bir deyişle, geçmişteki olaylar için tanık x "başkasından duymuş" ayrımı yapılması, Türkçe-konuşurların bilgilenme biçimlerini etkilemekte midir? Usta satranç oyuncularıyla yeni başlayanları ayıran özellikler nelerdir? İnsanlar ne gibi durumlarda zamanın hızlı ya da yavaş aktığını düşünme eğilimindedirler? Düşünce mi dili belirler, dil mi düşünceyi belirler? Düşüncenin bir dili var mıdır? Dünyanın bütün dillerini açıklayan bir kural demeti oluşturulabilir mi? Yaratıcılık nedir? Ne değildir? Sanatçıların yaratım süreçleri ne tür öğelerden oluşmaktadır? Bilimciler buluşlarını nasıl yaparlar? Zekayı geliştirmek olanaklı mıdır? İnsan yavrusu, nasıl oluyor da okuma-yazma öğrenebiliyor? İşitme engellilerin kullandıkları dil, ne tür özelliklere sahiptir? "Bir dilde ne kadar çok sözcük varsa, o dil o kadar gelişmiştir" görüşü doğru mudur? İnsanı doğa mı belirler çevre mi belirler yoksa kendisi mi? Hastalıkların büyüden kaynaklandığını düşünen bir toplum, bunların küçük canlılardan kaynaklandığını düşünen bir toplumdan daha mı ussaldır (rasyonel)? Yıldızlara bakarak yönünü bulan Pasifik Adası yerlileri, zeki midir? Gemiyi yöneten mi zekidir, kürekleri çeken mi, yön bulan mı? Beynin hangi bölgeleri, hangi uzuvlardan sorumludur? Zihin, beyinden bağımsız olarak incelenebilir mi? Karıncalar zeki davranışlar mı sergilemektedirler? Arılar, zeki midir?