Beyin Dalgalarinizi Kullanarak Eksi Sözlüge Mesaj Yazabilir Misiniz?

0
FZ
Hic klavye, fare, mikrofon, vs. kullanmadan sadece beyin dalgalarinizi, bir EEG cihazini ve bir de kisisel bilgisayarinizi kullanarak Eksi Sözlüge mesaj yazabilir isiniz?

Sabanci Universitesi'nden Armagan Amcalar bunu yapabilecegini iddia ediyor. 14 Ocak gunu yani yarin bir demo yapacagini soyleyen Amcalar'in konuyla ilgili web sitesi: http://www.armaganamcalar.com/eeg/eeg.php

Görüşler

0
Tarık
Haber, sadece vücudunuzu ve bir adet zaman makinesi kullanarak zamanda yolculuk edebilir misiniz? türünde birşey olmuş. Zaman makinesini temin ederseniz neden olmasın diye cevap vereyim bende:)

Elimdeki eski bilim teknik, elektroteknik dergilerinden hatırlıyorum aslında, şempanzelerin beyin dalgalarını örnekleyerek bir şeyleri uzaktan komuta ettiriyorlardı. Bir adam beyin dalgalarının işlenmesi marifetiyle radyo çalıştırıyor, frekanslarda geziniyordu vs. sanırım '79 ile '85 arası derginin birindeydi.

Tıb biliminin ilgili bölümüne aşina birinin azcık SP bilgisiyle beyin dalgalarını örnekleyip birşeyler yapması zor olmasa gerek.
0
redmoonstar
"... zor olmasa gerek" ile uğraşmak/kafa yormak, aynı şey OLMASA GEREK ...

Yılmaz Erdoğan'ın filmlerindeki karekterlerden birinin de dillendirdiği "... ben bunu düşünmüştüm ..." sözünü kullanan, her öneriye/buluşa böyle yaklaşan ANONİMlerimiz vardır.Tarık arkadaşımızın söyledikleri biraz buna benziyor.

Saygılar :)
0
Tarık
:) Öyleymiş gibi dursada, aynı şey değil. Fakat ne varki aynı şey olmadığını burada kanıtlayamam.
0
FZ
Tarık,

BCI epey aktif bir araştırma alanı ve bu tür çalışmalar epey yeni. Sadece beyin dalgalarını kullanarak cümle yazmak kolay bir şey değil.
0
Tarık
Sadece beyin dalgalarını kullanarak cümle yazmak elbetteki zor bir iş. Bu biraz statik elektrik tetiklemesiyle robot kolu hidroliği çalıştırmaya benziyor. Tek farkı elektriğin ve elektriğin etki edeceği fiziksel ortamın bir modeli var. Olaylar bu model içerisinde gerçekleşmeli. Yoksa yapılan araştırmanın bir anlamı olmayacak.

Bilginin fiziki olarak insan algılarının aşağısında olması ile hiç olmaması arasında bir fark var, bu tip projeler güç elektroniğinin ileri seviyeleriyle alakalıdır biraz ve zamanında ilgilendiğim elektromanyetik dinleme ve işaret işleme mevzularınıda içine alan daha ileri konulardan biridir. Geldiğimiz noktada nano seviyelerde oluşsalar bile enerjiyi ve veri bindirilmiş frekansları ölçebiliyoruz.

Beyin dalgasını kullanarak ekşi sözlüğe ileti gönderme konusu işaret işleme, işaretleri anlamlandırma ve bilgisayarın işaretlerden bizi anlayabilecek seviyede olgun bir veritabanına sahip olmasına bağlı biraz. Bir üstteki yorumumda belirttiğim SP de 'signal processing' dir zaten. Doğal olarak teorisi anlamlı ve anlaşılır, pratiği imkansızın sınırlarını zorlayacak bir proje.
0
FZ
Konuyla ilgili kısa bir literatür taraması için Beyin Bilgisayar Arayüzleri başlıklı makaleye bakılabilir.
0
Tarık
Bu yorumunuzu mükerrer sandım için gönderdiğiniz bağlantıya bakamamışım, yazınız konuyla ilgili kısa bir açıklama ve güzel bir kaynak merkezi olmuş.
0
Dite
İçimden bir ses bu sadece "force tranier"'ın pc'e bağlanmış hali olacak ve herkes hayal kırıklığı yaşayacak diyor...
0
FZ
Aksam 10'da hep birlikte gorecegiz. Bu arada ben hayal kirikligi olacagini pek zannetmiyorum zira dikkat ederseniz soz konusu arastirmaci daha once benzerlerini yapmis ve videolarini da kaydetmis. Ciddi anlamda hayal kirikligi yaratacak bir sey olsa idi bununla yuk. lis. tezini tamamlamasi zor olurdu diye tahmin ediyorum.
0
FZ
NeuroSky headset gibi bir sey ile yapilabilse guzel olurdu.
0
Tarık
İzleyemedim ama herhalde birileri ya da Armağan Amcalar' ın kendisi daha sonra kayıtları yayımlayacaktır. Gerçi daha sonra YÖK tez zımbırtısından da belgeleri temin edilebilir sanırım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bongard Problemleri: Yapay Zekâ İle Ahlaksızlık Yapılabilir Mi?

FZ

Aşağıda belli bir kurala göre defterin soluna ya da sağına yerleştirilmiş kutular görüyorsunuz. Acaba bu kutuları gruplamanın kuralı nedir? Peki buradan yola çıkarak ahlaksızlık yapmanız mümkün müdür?

Meraklısı 'Bongard Problemleri: Yapay Zekânın ve Bilişsel Bilimin Ahlaki Sorunları' başlıklı makaleyi okuyabilir.

Bir konferansın ardından: Bilgi İşleyen Makine Olarak Beyin - 3

FZ

Bir konferanstan alıntı:

Sene 2050. Yer: İstanbul’daki Yıldırım Stadyumu. Boğaziçi İdman Yurdu (nam-ı diğer Akıncılar) ile insanlardan kurulu ve ağırlıklı olarak Brezilyalı oyunculardan oluşan futbol takımının maçı üzerinden kısa bir süre geçmiş. Robotlardan kurulu İdman Yurdu 1-0 yenilmiş. Maçı yorumlayan bir bonobo şempanzesi durumdan memnun olmadığını belirtiyor ve etrafa ASIMO modeli hakemin satın alındığı dedikodusunu yayıyor. Haberi izleyen bir çiftten erkek olanı eşine dönüp “nasıl olur da Hiper-Turing testinde karşı tarafı kadın olduğuna ikna edemezsin!” diye çıkışıyor…

Yeryüzünün en 'kara' siyahı üretildi

ersin2k

Amerikalı biliminsanları Salı günü dünyanın en kara maddesini geliştirdiklerini açıkladılar. Işığın % 99.9 unu emen bu materyal Amerikan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü testlerinde kullanılan örnekten neredeyse 30 kat daha kara.

Işık hızı kontrol altında

melitical

Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) 'dan bir grup araştırmacı ışık hızını yavaşlatıp hızlandırmayı başardı. Bunun, yüksek performansta mikrodalga sinyallerinin oluşturulması, yeni nesil kablosuz iletişim uygulamaları ve uydular arası veri transferleri gibi uygulamalarda kullanılması bekleniyor. Özellikle, Amerikan İleri Savunma Araştırmaları Merkezinin (DARPA) ışık hızını yavaşlatmakla ilgili araştırmalara yüksek miktarlarda para aktardığı biliniyor.
www.scienceblog.com

Türkçe Bilişsel Bilim Sitesi

FZ

Bilişsel Bilim ülkemizde çok az sayıda kişinin farkında olduğu ve üzerinde çalıştığı bir bilim dalı. Tamamen bu konuya adanmış bu sitenin amacı hem bilişsel bilim konusunda çalışanları ve bu konuya ilgi duyanları bir araya getirerek birikimlerini paylaşacakları bir ortam oluşturmak hem de kamuoyuna bu yeni bilim dalını ve önemini anlatmak.