Beyin Dalgalarinizi Kullanarak Eksi Sözlüge Mesaj Yazabilir Misiniz?

0
FZ
Hic klavye, fare, mikrofon, vs. kullanmadan sadece beyin dalgalarinizi, bir EEG cihazini ve bir de kisisel bilgisayarinizi kullanarak Eksi Sözlüge mesaj yazabilir isiniz?

Sabanci Universitesi'nden Armagan Amcalar bunu yapabilecegini iddia ediyor. 14 Ocak gunu yani yarin bir demo yapacagini soyleyen Amcalar'in konuyla ilgili web sitesi: http://www.armaganamcalar.com/eeg/eeg.php

Görüşler

0
Tarık
Haber, sadece vücudunuzu ve bir adet zaman makinesi kullanarak zamanda yolculuk edebilir misiniz? türünde birşey olmuş. Zaman makinesini temin ederseniz neden olmasın diye cevap vereyim bende:)

Elimdeki eski bilim teknik, elektroteknik dergilerinden hatırlıyorum aslında, şempanzelerin beyin dalgalarını örnekleyerek bir şeyleri uzaktan komuta ettiriyorlardı. Bir adam beyin dalgalarının işlenmesi marifetiyle radyo çalıştırıyor, frekanslarda geziniyordu vs. sanırım '79 ile '85 arası derginin birindeydi.

Tıb biliminin ilgili bölümüne aşina birinin azcık SP bilgisiyle beyin dalgalarını örnekleyip birşeyler yapması zor olmasa gerek.
0
redmoonstar
"... zor olmasa gerek" ile uğraşmak/kafa yormak, aynı şey OLMASA GEREK ...

Yılmaz Erdoğan'ın filmlerindeki karekterlerden birinin de dillendirdiği "... ben bunu düşünmüştüm ..." sözünü kullanan, her öneriye/buluşa böyle yaklaşan ANONİMlerimiz vardır.Tarık arkadaşımızın söyledikleri biraz buna benziyor.

Saygılar :)
0
Tarık
:) Öyleymiş gibi dursada, aynı şey değil. Fakat ne varki aynı şey olmadığını burada kanıtlayamam.
0
FZ
Tarık,

BCI epey aktif bir araştırma alanı ve bu tür çalışmalar epey yeni. Sadece beyin dalgalarını kullanarak cümle yazmak kolay bir şey değil.
0
Tarık
Sadece beyin dalgalarını kullanarak cümle yazmak elbetteki zor bir iş. Bu biraz statik elektrik tetiklemesiyle robot kolu hidroliği çalıştırmaya benziyor. Tek farkı elektriğin ve elektriğin etki edeceği fiziksel ortamın bir modeli var. Olaylar bu model içerisinde gerçekleşmeli. Yoksa yapılan araştırmanın bir anlamı olmayacak.

Bilginin fiziki olarak insan algılarının aşağısında olması ile hiç olmaması arasında bir fark var, bu tip projeler güç elektroniğinin ileri seviyeleriyle alakalıdır biraz ve zamanında ilgilendiğim elektromanyetik dinleme ve işaret işleme mevzularınıda içine alan daha ileri konulardan biridir. Geldiğimiz noktada nano seviyelerde oluşsalar bile enerjiyi ve veri bindirilmiş frekansları ölçebiliyoruz.

Beyin dalgasını kullanarak ekşi sözlüğe ileti gönderme konusu işaret işleme, işaretleri anlamlandırma ve bilgisayarın işaretlerden bizi anlayabilecek seviyede olgun bir veritabanına sahip olmasına bağlı biraz. Bir üstteki yorumumda belirttiğim SP de 'signal processing' dir zaten. Doğal olarak teorisi anlamlı ve anlaşılır, pratiği imkansızın sınırlarını zorlayacak bir proje.
0
FZ
Konuyla ilgili kısa bir literatür taraması için Beyin Bilgisayar Arayüzleri başlıklı makaleye bakılabilir.
0
Tarık
Bu yorumunuzu mükerrer sandım için gönderdiğiniz bağlantıya bakamamışım, yazınız konuyla ilgili kısa bir açıklama ve güzel bir kaynak merkezi olmuş.
0
Dite
İçimden bir ses bu sadece "force tranier"'ın pc'e bağlanmış hali olacak ve herkes hayal kırıklığı yaşayacak diyor...
0
FZ
Aksam 10'da hep birlikte gorecegiz. Bu arada ben hayal kirikligi olacagini pek zannetmiyorum zira dikkat ederseniz soz konusu arastirmaci daha once benzerlerini yapmis ve videolarini da kaydetmis. Ciddi anlamda hayal kirikligi yaratacak bir sey olsa idi bununla yuk. lis. tezini tamamlamasi zor olurdu diye tahmin ediyorum.
0
FZ
NeuroSky headset gibi bir sey ile yapilabilse guzel olurdu.
0
Tarık
İzleyemedim ama herhalde birileri ya da Armağan Amcalar' ın kendisi daha sonra kayıtları yayımlayacaktır. Gerçi daha sonra YÖK tez zımbırtısından da belgeleri temin edilebilir sanırım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilişsel Bilimler Elkitabı Taslağı: 5. Bölüm

FZ

Ulaş Başar Gezgin'in "Bilişsel Bilimler" ile ilgili ilk 4 makalesini daha önce yine burada, FM'de yayınlamıştık. Araştırmacının makale dizisinin 5. bölümünü yine sizinle paylaşıyoruz. Bu seferki ana konu: "Bilişsel Bilimlerden Önce Bilimle ve Bilim Felsefesiyle Hesaplaşmak"

Gezgin, bu yazısında bilim felsefesi tarihinin önemli anlarından ve isimlerinden bahsedip eleştiriler getiriyor, bilişsel bilimlerin bundan böyle nasıl bir yol izleyebileceğine dair öneriler sunuyor. Hep birlikte okuyup tartışalım...

Büyük Düşünün: Video Konferans

cbc

Birbirinden coğrafik olarak uzak ofisleriniz var ve toplantı yapmak istiyorsunuz. Bilişim firmaları için en ucuz çözüm IRC ya da Jabber üzerinde bir odada toplanıp konuşmak olabilirken, kimi firmalarda video konferans ile sorun bir nebze çözülebiliyor. "Video Konferans" ve "Cisco" kelimelerini bir araya getirip, biraz büyük düşünün ve haberin devamına bakın. (Kopya çekmek yok!)

Fare beyninde insan nöronları...

anonim

Araştırmacılar, 14 günlük fare ceninlerinin beyinlerine yaklaşık 100 bin insan cenini kök hücresi yerleştirdi. Fareler, beyinlerinde binde bir oranında insan hücresiyle dünyaya geldi. İnsan kök hücreleri, nakil işleminden iki ay sonra beynin değişik bölgelerinde yerlerini aldı. Bu insan nöronlarının, nakil işleminin üzerinden 18 aygeçtikten sonra da normal elektriksel faaliyete sahip olduğu belirlendi.

Yüzyılın Fizik Deneyi

FZ

Merkezi İsviçre'de bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN) 36 ülke ve 2 binden fazla fizikçinin katılımıyla tarihin en büyük fizik deneyini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Yerin 100 metre altında gerçekleştirilecek olan zamanın en büyük fizik deneyinde Türkiye de üç ayrı ekiple yer alıyor. Bilim dünyasının 10 yıldan fazla bir süredir hazırlandığı ve yarım milyar İsviçre Frangı'na (580 milyon YTL) mal olan deneyin temel amacı maddeyi oluşturan parçacıkları inceleyerek, evrenin işleyişi hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak. Türk bilim insanları Compact Muon Solenoid (CMS) isimli projenin, doğanın şifresini deşifre edeceği yorumunu yapıyor. İnsanlık adına, evrenin oluşumu, işleyişi ve geleceği adına büyük keşifler yapacak olan deneye Türkiye'den Çukurova Üniversitesi, ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi fizik bölümlerinden öğretim görevlileri ve doktora öğrencileri katılıyor.

Bilim Teknik´den haberler -1- İki Gezegenli Türk Bayrağı

parsifal

Uzay konusu aylar önce bu konu ile haber yazma isteği doğduğunda oluşturulmuştu.
Daha sonraları ise Cumhuriyet gazetesi web sitesinde üyelik sistemine geçti.(Ne alaka???) .Böylece güzel bir dergiyi internette okumaktan mahrum kaldık. Gazeteye para verip alıyorken "Bilim Teknik" gibi bir dergide yer alan bazı haberlerden alıntılar yapmaya karar verdim...