XEROX'tan Tekrar Tekrar Yazılabilen Kağıt

0
yellowelephant
Xerox, kağıt üzerine basılı görüntü ve bilgilerin 16-24 saat içinde kaybolmasına ve aynı kağıdın tekrar tekrar kullanılmasına imkan veren bir teknoloji keşfettiğini ve patent başvurusunda bulunduğunu duyurdu.
Xerox, geliştirdiği yeni bir teknoloji ile gelecekte insanoğlunun kağıt tüketim anlayışını değiştirecek bir yeniliğe imza atıyor. Xerox’un Kanada’daki AR-GE Merkezi ve Palo Alto’daki ünlü PARC AR-GE Merkezi’nin ortak buluşu ile yakın gelecekte kağıtların kısa süreli bilgi vermek üzere basılması ve aynı kağıdın tekrar tekrar kullanılabilmesi mümkün olacak.

Xerox, "silinebilir kağıt" adını verdiği ve halen geliştirilme aşamasında olan bu buluşu için patent başvurusunda bulundu. Xerox’lu bilim adamları silinebilir kağıt geliştirebilmek için geçici olarak var olacak görüntüler yaratmanın yollarını arayarak işe başladılar. Çalışmaları ilerlerken "tamam şimdi bulduk" denilen nokta, belli miktar dalga boylarında ışık alan parçaların renk değiştirdikleri ve belli bir süre sonra kendiliğinden ortadan kayboldukları an oldu. Bu noktadan hareket ederek, şu an için kendisini 16-24 saat arasında silen defalarca tekrar kullanılabilen kağıtların buluşu ortaya çıktı.

Kaynak:btdunyasi.net

Görüşler

0
simor
Söz uçar, yazı Xerox?

Ne işe yarayacak? Kağıdın yazım-çizim ile tanımlanan fonksiyonu neye dönüşecek? Kağıt tüketimi nasıl azalacak? Kağıt bir işe yaramayacaksa veya bu sebepten tüketimi azalacak ise bunlar nasıl para kazanacak? vs vs.
0
Zebani
...yakın gelecekte kağıtların kısa süreli bilgi vermek üzere basılması ve aynı kağıdın tekrar tekrar kullanılabilmesi mümkün olacak.
0
simor
Verdiğiniz bu dahiyane cevap için çok teşekkür ederim gerçekten. Hatta hayatımın daha iyi yönde değiştiğini bile hissetmeye başladım.
0
Zebani
Ne demek canınız sağolsun.
0
evr
Ne işe yarayacak?

Hiç mi kağıttan makale okumuyorsunuz? Makalenin çıktısını alırsınız rahat okumak için, okuduktan sonra da bir kenara atarsınız. Sonra o kağıtlar telefonda konuşurken iç içe kareler, daireler çizmek için kullanılan müsvetteler olup bir süre sonra da çöpe giderler.

Kağıdın yazım-çizim ile tanımlanan fonksiyonu neye dönüşecek?

Adamlar dünyanın bütün kağıtlarını tekrar tekrar yazılabilen kağıt yapacağız demiyorlar.

Kağıt tüketimi nasıl azalacak?

Ben bu kağıtlardan 60 tane alıp makalelerimi onlara basacağım, haftada 4-5 makale basıp okuyan birisi olarak, her makale ortalama 30 sayfa olsa haftada 120-150 kağıt az tüketmiş olacağım.

Kağıt bir işe yaramayacaksa veya bu sebepten tüketimi azalacak ise bunlar nasıl para kazanacak?

Kadğıdın bir işe yaramayacağını kim söyledi? Hem Xerox kağıt tüketiminden para kazanan bir şirket mi? Adamlar bu kağıdı üretip satanlardan patent haklarını alacaklar. Daha önceki yüzlerce ürünleri için uyguladıkları taktikten başka bir şey değil.


Sorularınıza yanıt vermek hiç keyifli değildi ama Zebani'nin denemesini ve sizden aldığı yanıtı görünce onun en baştaki amacına destek olayım dedim.

İlgisiz not: kağıttan ziyade mürekkep teknolojisindeki bir başarı ile gerçekleşecek bir hadise gibi duyuluyor.. ya da ben öyle hayal ederdim.
0
simor
Neden bu kadar heyecanlı olduğunuzu anlayamamakla birlikte,

Sorularıma cevap vermek keyif vermediyse lütfen cevaplamayınız bir daha.
Keyifsiz de olsa hiç bir soruma cevap verememişsiniz zaten. Bence keyif alacağınız başka şeyler yapın. Ne sorduğumu anlamamışsınız hatta.

Bence sorumu bir daha okuyunuz anlayınız ve ondan sonra kendi yazdıklarınızı bir daha okuyunuz ve eğer mümkünse anlamaya çalışınız.

Zebani deneme mi yapmış? Kimin haberi olmuş..
O Zebani'nin problemi . Benden aldığı yanıt da benim problemim.
Bu gibi ego boşalımları için başka ortamlar var bence oralarda enerjinizi tüketseniz veya sağa sola saldırsanız.

Adam gibi cevap vermek istiyosanız da ne demek istediğimi anlamaya çalışıp ona göre cevap veriniz.

Benimle kişisel bir derdiniz varsa ise gerçek takma adınız ile buraya geliniz.
Kaypak kişiliklere bürünmeye gerek yok.
0
evr
Rica ederim, kesinlikle sizinle kişisel bir sorunum ya da ego şarj etmek gibi bir derdim yoktu (hala da yok). Tanımıyorum bile sizi.

Şimdi okuyunca fark ettim ki gerçekten çirkin duyulan bir tavır ile yanıt vermişim, yazarken fark edememiştim. Söylediklerim geçerli, üslup konusunda ise özür dilerim.
0
simor
Gerçekten iddia ettiğiniz şekilde beni tanımıyorsunuz zaten.

"Söylediklerim geçerli, üslup konusunda ise özür dilerim."

Sadece başka ortamlardan varolan kastettiğim kişi değilseniz, ben de son paragrafımdaki sıfat için özür dilerim. Zaten kastettiğim kişi de olsanız da sizin şu anki özürünüze karşılık aynı davranırdım


0
Zebani
Neyi denemişim ben?
0
tolgacakiroglu
Ornegin bir dukkaniniz var ve aylık veya gunluk ne kadar satis yapmisim diye merak etti. Veya bunun gibi bir cok ornekte olabilir. Bu durumda cok guzel bir teknoloji. Bosuna kagit harcamaya luzum yok.

Tabi degisikligi seven birisiyseniz, hep ayni kagidi mi kullanacam be diyecekseniz, o zaman bu haber pekte ilgi cekici olmaz sanirim. :D
0
majesty
Geçici şeyler için kullanımı çok faydalı olacaktır.

Her türlü gelişmeye ön yargısız bakmamız gerekmektedir. Uyarı olarak söylemek isterim bunu!
0
exxonster
Y. Hakan Erdem'in "Zaman Çöktü" romanını okudunuz mu? Sanırım onda tüm medya buna benzer bir ortamda dağıtılıyordu.
0
simor
Gazete için düşündüğümde çok güzel çözüm gerçekten. Hergün tonlarca gazetenin de geri dönüşemeyip çöpe gittiği düşünülürse..
0
Zebani
Bakın gerçekten aydınlanmışsınız :).
0
simor
Evet, zaten ben bu buluşa karşı duran biri gibi gözükmekten çok, cevap bulmayı ve tartışmayı istemiştim.

Zaten Haberin içeriğinde yazan birşeyin tekrar bana söylenmesini bekmeliyordum.
Aslında cevap vermemem gerekirdi ama işte herkesin zayıf yönleri vardır. Benim ki de acelecilik.
0
Zebani
:) insanoğluyuz hepimizin zayıfları var.
0
Zebani
pardon "zayıf yönleri var." :)
0
fkoksal
Gazetelerin geri dönüşümü icin pek işe yarayacağını sanmıyorum. Üzerindekiler silinse bile o gazeteyi tekrar kullanabilmek için yeniden hamur haline getireceklerdir, ki böyle yapınca yazılar otomatikman silinir.
Kişisel kullanımda daha bir işe yarar gibi geliyor.
0
Zebani
Neden tekrar hamur haline getirsinler? Ya da eğer şimdiki yazıcılar gibi yazıcılarla ya da bu boyutlarda ve ucuz yazıcılarla kullanılabilecek bir kağıt olacaksa gazeteyi dağıtmaya da gerek yok. İnternetten basar okursunuz. Sonraki gün aynı kağıdı tekrar kullanırsınız. Mesela.
0
simor
Tabi, şimdiki teknolojinin rotatif baskı makinelerine, kağıtların evde okuduğumuz haliyle geri gitmesi mümkün değil hakkaten. Bu yüzden tekrar hamur haline geleceği, klasik geri dönüşüm sürecine girmek zorunda kalacaktır. Ayrıca şu anki offset teknolojisinde kullanılan yağ bazlı mürekkebin de bu kağıt için kullanılıp kullanılamayacağını hesaba kattığımda bu bağlamda kişsel kullanıma daha uygun, Parabol'un dediği gibi.

Diğer yanda, sizin düşüncenizde zaten sayısallaşan-elektronikleşen medya için evde basıp kullanmak bence de kişisel yazıcıların işletme maliyetinin düşürüldüğü durumlarda çok güzel olur.
Bunun yanında şöyle komik şeyler de aklıma gelmiyor değil,
"Baba: Çocuum kaç kere dedim şunun yazıları uçmadan basma diye, bak salı güzeli yazının üzerine gelmiş görünmüyo." :).

Bu arada aklıma bazı markaların ürettiği ve artık ilginç baskı/saat rakamlarına ulaşan dijital baskı makineleri. 1 ,2 ,3 ,4 geldi. Xerox un bu kağıt için aynı zamanda mürekkep ve makine planları da vardır kanaatindeyim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Uçan Araba Geliyor

caNavar

Fantastik filmlerin en çok aranan, hayal edilen teknolojisi gerçek oluyor. Amerikan Terrafugia şirketi tarafından geliştirilen "Transition" adlı uçan araba 2009 yılında trafiğe çıkıyor. Karada ve havada gidebilecek olan arabanın fiyatı 150 bin dolar olacak.

Zipf Yasası, Dilbilim, Müzik

FZ

Arjantinli fizikçi Damian H. Zanette dilbilim bağlamında incelenmiş ”Zipf Yasası“nı müzik analizine uygulamış ve dil ile müzik arasında önemli ortak bir nokta bulduğunu iddia ettiği makalesini yayınlamış. Makalenin haberine buradan, orjinaline ise buradan erişebilirsiniz.

Zanette´nin analizi “bağlam” kavramını dil ile müzik arasında ortak bir kavram olarak ele alıyor ve böylece tonal müzikle atonal müzik arasındaki psikolojik (ve semantik) farkı açıklamaya çalışıyor.

Kaynaklar: FZ Blogs, slashdot

Araba Sürerken Cep Telefonu İle Konuşuyor Musunuz?

FZ

Aynı anda iki işi birden yapabilir misiniz? Bu da laf mı diyenleri duyar gibiyim, iki iş ne ki, insan aynı anda pek çok işi yapabilecek yetenekte değil mi? Beynimiz bu bakımdan uzman değil mi?

Bir başka soru: Araba kullanırken cep telefonu ile konuşursanız ne olur? Bu bir problem yaratır mı? Neden? Pek çok insanın ilk aklına gelen şey şu: Bir elle telefonu tutarken, diğer elle yani tek elle direksiyonu kontrol etmeye çalışmak problem yaratabilir. O halde "her iki el de direksiyonu kontrol ederken cep telefonu ile konuşacak aksesuvarımız olsun" fikri problemi kökünden halleder mi?

IBM İnsan Beyninin Birebir Simülasyonunu Yapmaya Hazırlanıyor

FZ

IBM şirketi IBM/EPFL Blue Brain Project kapsamında insan beyninin bugüne dek gerçekleştirilmiş en sofistike simülasyonunu yapmaya hazırlanıyor.

IBM ve Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) tarafından kısa bir süre önce duyurulan habere göre "Blue Brain Project" girişimi beyin araştırmalarını yeni bir düzeye taşıyacak. Araştırmanın kalbi ise eServer Blue Gene isimli süperbilgisayar. Bu bilgisayar kullanılarak insan beyninde üst bilişsel işlevlerin yer aldığı düşünülen ve en karmaşık katman olan "neocortex" yapısı modellenecek. Bu simülasyonun sonuçlarına göre daha alttaki beyin katmanlarının da modellenmesine dair karar verilecek. Böylece beynin birebir fonksiyonel halinin bilgisayar ortamında gerçekleştirilip deneyler yapılması planlanıyor.

Bilişsel Bilimler Kılavuzu

FZ

1. Bölüm
Bilişsel Bilimler ya da Yanıtlı Yanıtsız Sorular Demeti

İnsanlar simgesel mantığa göre mi düşünürler? Çocukların zihni nasıl gelişiyor? Benlik nedir? Zeka nedir?/ Hangi davranışlar zeki sayılabilir? Hangileri sayılamaz? Hayvanlar akıllı mıdır? Bilgisayarlar düşünebilir mi? Para biriminin insanın tutumbilimsel (ekonomik) algısına ne tür bir etkisi vardır? Türkçe'de miş'li geçmiş zamanın olması, diğer bir deyişle, geçmişteki olaylar için tanık x "başkasından duymuş" ayrımı yapılması, Türkçe-konuşurların bilgilenme biçimlerini etkilemekte midir? Usta satranç oyuncularıyla yeni başlayanları ayıran özellikler nelerdir? İnsanlar ne gibi durumlarda zamanın hızlı ya da yavaş aktığını düşünme eğilimindedirler? Düşünce mi dili belirler, dil mi düşünceyi belirler? Düşüncenin bir dili var mıdır? Dünyanın bütün dillerini açıklayan bir kural demeti oluşturulabilir mi? Yaratıcılık nedir? Ne değildir? Sanatçıların yaratım süreçleri ne tür öğelerden oluşmaktadır? Bilimciler buluşlarını nasıl yaparlar? Zekayı geliştirmek olanaklı mıdır? İnsan yavrusu, nasıl oluyor da okuma-yazma öğrenebiliyor? İşitme engellilerin kullandıkları dil, ne tür özelliklere sahiptir? "Bir dilde ne kadar çok sözcük varsa, o dil o kadar gelişmiştir" görüşü doğru mudur? İnsanı doğa mı belirler çevre mi belirler yoksa kendisi mi? Hastalıkların büyüden kaynaklandığını düşünen bir toplum, bunların küçük canlılardan kaynaklandığını düşünen bir toplumdan daha mı ussaldır (rasyonel)? Yıldızlara bakarak yönünü bulan Pasifik Adası yerlileri, zeki midir? Gemiyi yöneten mi zekidir, kürekleri çeken mi, yön bulan mı? Beynin hangi bölgeleri, hangi uzuvlardan sorumludur? Zihin, beyinden bağımsız olarak incelenebilir mi? Karıncalar zeki davranışlar mı sergilemektedirler? Arılar, zeki midir?