İlk Programlanabilir Robot

0
sefalet
İlk programlanabilir robotu tarihte ilk kim yapmıştı? Leonardo Da Vinci (demir adam, codex atlanticus vs.) hemen akla gelen seçeneklerden biri, fakat çok daha eskiye giden pek çok örnek var. Örneğin 12. yüzyılda yaşamış Türk bilim adamı El Cezeri'yi unutmamak gerekiyor.
New Scientist dergisinde çıkan bir makaleye göre, MS 60'larda Heron (İngilizce bilgi daha geniş) adındaki bir Yunan mühendisin yaptığı üç tekerlekli araba, programlanabilir bir robotun en eski örneği. Araba Heron'un sadece otomatlardan oluşan tiyatrosunun bir parçası. Heron aynı zamanda ilk buharlı türbini de yapan kişi olarak biliniyor. Gücünü bir ağırlıktan alan araba, öne, arkaya ve kendi etrafında dönebiliyor. Makalenin yazarı, bilgisayar bilimcisi Noel Sharkey'e göre arabanın çalışma ilkesi çağdaş programlama dillerine çok benziyor. Sharkey yapay zeka ve robotik konularında çalışmakta olan bir profesör. Heron'un yapıtı, Leonardo ve El Cezeri'nin yaptıklarından farklı olarak, dizgesel bir sisteme dayanıyor. Haberin devamı için burası.

Görüşler

0
pvc
Güzel haber. Şu robot hayvanların fiyatlarını biraz düşürseler de alsam. İlginç olabilir.
0
pvc
Birde bu robot köpekler filan neden bu kadar pahalı? 4500$'dan filan bahsediliyor. Konu ile pek ilgili değil ama aklıma geldi yani. Mesela şu adresteki robot

http://www.teknomag.com/index.php/post/2528/linuxlu-robot-kopek-bj/

Hemde işletim sistemi olarak Linux kullanıyormuş. Baktığım zaman donanımı filan öyle çok fazla fiyat tutacak gibi durmuyor. (Tabi aslında donanımı bilmiyorum belkide pahalı parçalar vardır içinde)

Beni bu konuda aydınlatacak yok mu? Bu robot köpekler neden bu kadar pahalı?
0
yilmaz
(harcanan para + giderler) / satılabilecek ortalama sayı
boyle bir denklemin sonucu olabilir.
0
pvc
Bence harcanan para + giderler ile ilgisi yok. Bence ortada sağlam bir kazıklama olayı var. Sonuçta bu tip şeylerden piyasada fazla yok ve insanlar bunu sonuna kadar kullanıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Şempanzelerin Kısa Erimli Görsel Hafızası İnsanlarınkinden Üstün

FZ

Yapılan yeni bir araştırma, şempanzelerin görsel hafızasının insanlarınkinden çok daha üstün olduğunu ortaya koydu.

Tetsuro Matsuzawa'nın yürüttüğü araştırmada, genç şempanzelerin performansı üniversite öğrencilerini geride bıraktı.

Araştırma kapsamında bir ekran üzerinde rakamların nerede olduğunu ve sıralarını hatırlamak üzerine çalışmalar yapıldı.

Şaşırtıcı videoyu izlemek için devam edin:

4. Turing Günleri Etkinliği: DNA Hesaplama

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri bölümü, bu sene Turing Günlerinin 4.'sünü düzenliyor. Bu yılki başlık DNA Hesaplama.

Konferansa katılanların konu ile ilgili çok değerli bilim adamlarını dinleme şansı olacak. Mesela, bu alanda en önemli çalışmaları sürdüren araştırma merkezinden gelecek olan Prof Dr. Ehud Shapiro ve diğer iki çalışma arkadaşı davetli konuşmacı olarak son gelişmeleri aktaracaklar.

Shapiro'yu belki bir çoğumuz The Art of Prolog kitabından biliyoruz.

Etkinlik tarihleri: 13-14 Mayıs 2005

Erdal İnönü: "Üniversitelere yatırım olursa büyük buluşlar çıkar."

sametc

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin düzenlediği ‘Nasıl bir Üniversite’ konferansında bir konuşma yapan Prof. Dr. İnönü, “Türkiye’de üniversitelerin meslek eğitimi veren kurumlar olarak görüldüğüne” işaret ederek, “üniversitelerin asıl görevi ise araştırma yapmak” dedi.

http://www.ntvmsnbc.com

Bilişsel Bilimler 4. Bölüm: ''Turing Salonu''ndan ''Çince Odası''na

FZ

Bilişsel Bilimci Ulaş Başar Gezgin'in Bilişsel Bilimler Kılavuzu, Bilişsel Bilimler Kılavuzu 2 ve Bilişsel Bilimler Kılavuzu 3 yazıları daha önce sitemizde yayınlanmıştı. Bu bağlamda devam niteliği taşıyan 4. bölümü sizinle paylaşıyoruz. Hep birlikte okuyalım ve tartışalım:

Müzik ve Psikoloji

FZ

Boğaziçi Üniversitesinin Uludağ Üniversitesi ve TÜBİTAK ile birlikte düzenlediği bir etkinlikte konuşacak olan ve Max Planck Enstitüsü'nden gelen bilişsel bilim araştırmacısı Peter Keller'in 23 Kasım Cuma günü saat 15:00'da Kriton Curi salonundaki konferansına müzik, psikoloji ve bilişsel bilimler ile ilgilenen herkes davetlidir.