İlk Programlanabilir Robot

0
sefalet
İlk programlanabilir robotu tarihte ilk kim yapmıştı? Leonardo Da Vinci (demir adam, codex atlanticus vs.) hemen akla gelen seçeneklerden biri, fakat çok daha eskiye giden pek çok örnek var. Örneğin 12. yüzyılda yaşamış Türk bilim adamı El Cezeri'yi unutmamak gerekiyor.
New Scientist dergisinde çıkan bir makaleye göre, MS 60'larda Heron (İngilizce bilgi daha geniş) adındaki bir Yunan mühendisin yaptığı üç tekerlekli araba, programlanabilir bir robotun en eski örneği. Araba Heron'un sadece otomatlardan oluşan tiyatrosunun bir parçası. Heron aynı zamanda ilk buharlı türbini de yapan kişi olarak biliniyor. Gücünü bir ağırlıktan alan araba, öne, arkaya ve kendi etrafında dönebiliyor. Makalenin yazarı, bilgisayar bilimcisi Noel Sharkey'e göre arabanın çalışma ilkesi çağdaş programlama dillerine çok benziyor. Sharkey yapay zeka ve robotik konularında çalışmakta olan bir profesör. Heron'un yapıtı, Leonardo ve El Cezeri'nin yaptıklarından farklı olarak, dizgesel bir sisteme dayanıyor. Haberin devamı için burası.

Görüşler

0
pvc
Güzel haber. Şu robot hayvanların fiyatlarını biraz düşürseler de alsam. İlginç olabilir.
0
pvc
Birde bu robot köpekler filan neden bu kadar pahalı? 4500$'dan filan bahsediliyor. Konu ile pek ilgili değil ama aklıma geldi yani. Mesela şu adresteki robot

http://www.teknomag.com/index.php/post/2528/linuxlu-robot-kopek-bj/

Hemde işletim sistemi olarak Linux kullanıyormuş. Baktığım zaman donanımı filan öyle çok fazla fiyat tutacak gibi durmuyor. (Tabi aslında donanımı bilmiyorum belkide pahalı parçalar vardır içinde)

Beni bu konuda aydınlatacak yok mu? Bu robot köpekler neden bu kadar pahalı?
0
yilmaz
(harcanan para + giderler) / satılabilecek ortalama sayı
boyle bir denklemin sonucu olabilir.
0
pvc
Bence harcanan para + giderler ile ilgisi yok. Bence ortada sağlam bir kazıklama olayı var. Sonuçta bu tip şeylerden piyasada fazla yok ve insanlar bunu sonuna kadar kullanıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Uykucular için çalar saat

ercumend

MIT'nin Media Laboratuvarı'nda geliştirilen bir çalar saat en iddialı uykucuyu bile yatağından kaldıracak yetenekte. Clocky adı verilen çalar saat, yepyeni bir yöntemden yararlanıyor. Saat belirli bir saatte çaldıktan sonra susturma düğmesine basılsa dahi, içindeki mekanizma, saati yatağın yanında durduğu yerden oynatarak yere düşürüyor ve üzerindeki tekerlekler yardımıyla her seferinde farklı bir yerde saklanmasını sağlıyor. Saat yeniden çaldığı zaman, saati aramak için yatağından kalkan kişi, garantili bir şekilde uyanıyor.

Kaynak : 09.04.2005 Cumhuriyet Bilim Teknik Sayfa 9

Bilişsel Bilimler 4. Bölüm: ''Turing Salonu''ndan ''Çince Odası''na

FZ

Bilişsel Bilimci Ulaş Başar Gezgin'in Bilişsel Bilimler Kılavuzu, Bilişsel Bilimler Kılavuzu 2 ve Bilişsel Bilimler Kılavuzu 3 yazıları daha önce sitemizde yayınlanmıştı. Bu bağlamda devam niteliği taşıyan 4. bölümü sizinle paylaşıyoruz. Hep birlikte okuyalım ve tartışalım:

Türkiye'nin Nobel Ödülleri Sahiplerini Buldu

FZ

Kurulduğu 1963 yılından bu yana verilen 'TÜBİTAK Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri', bugün kurumun merkezi Ankara'daki Feza Fürsey Konferans Salonu'nda sahiplerini bulacak. Bu yıl bilim ödüllerini Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'le Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. A. Murat Tekalp kazandı. Uluslararası buluşlarıyla tanınan Hotamışlıgil ve Tekalp, 10'ar milyar liralık para ödülünü de alacak.

1962'de Rize'nin Pazar ilçesinde doğan Hotamışlıgil, 1986'da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1994'te Harvard Üniversitesi'nde 'Biyolojik Kimya ve Moleküler Genetik' konusunda doktorasını tamamladı. Hotamışlıgil, 1995'te Harvard Üniversitesi'nde yardımcı doçent, 1998'de doçent ve 2003 yılında profesör oldu. Hotamışlıgil, halen Harvard Üniversitesi J. S. Simsons Genetik ve Metabolizma Bölümü'nde profesör olarak bilimsel çalışmalarını sürdüyor.

Bilgisayarlar ve Ses Tanımada Gelinen Son Nokta

FZ

SRI International'dan Kemal Sönmez 20 Aralık 2006'da yani öbür gün Boğaziçi Elektrik Elektronik Mühendisliği binasındaki "EE Lounge"da saat 15:00 - 16:30 arasında konuşma ve konuşmacı tanıma konusunda bir seminer verecek. Konuşmanın İngilizce özeti haberin devamındadır...

Bir konferansın ardından: Bilgi İşleyen Makine Olarak Beyin - 3

FZ

Bir konferanstan alıntı:

Sene 2050. Yer: İstanbul’daki Yıldırım Stadyumu. Boğaziçi İdman Yurdu (nam-ı diğer Akıncılar) ile insanlardan kurulu ve ağırlıklı olarak Brezilyalı oyunculardan oluşan futbol takımının maçı üzerinden kısa bir süre geçmiş. Robotlardan kurulu İdman Yurdu 1-0 yenilmiş. Maçı yorumlayan bir bonobo şempanzesi durumdan memnun olmadığını belirtiyor ve etrafa ASIMO modeli hakemin satın alındığı dedikodusunu yayıyor. Haberi izleyen bir çiftten erkek olanı eşine dönüp “nasıl olur da Hiper-Turing testinde karşı tarafı kadın olduğuna ikna edemezsin!” diye çıkışıyor