Işık hızı kontrol altında

0
melitical
Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) 'dan bir grup araştırmacı ışık hızını yavaşlatıp hızlandırmayı başardı. Bunun, yüksek performansta mikrodalga sinyallerinin oluşturulması, yeni nesil kablosuz iletişim uygulamaları ve uydular arası veri transferleri gibi uygulamalarda kullanılması bekleniyor. Özellikle, Amerikan İleri Savunma Araştırmaları Merkezinin (DARPA) ışık hızını yavaşlatmakla ilgili araştırmalara yüksek miktarlarda para aktardığı biliniyor.
www.scienceblog.com

Görüşler

0
Anduril
Aklıma Bay Tompkins serisindeki ışık hızı düşük şehir geldi. Anlamadıklarımı ablama sorduğumda "ışık hızı düşürülmez ben fizikçi olarak o mantıkla anlatmam" derdi. Ehe güzel bir haber. Bu arada bu siteyi öğrendiğim de iyi olur.
0
robertosmix
Bu konuda bilgisizim. Işık hızının yavaşlatılması bir noktadan sonra ışığın madde haline geçmesine neden olabilirmi? Yada şöyle sormalıyım, hızı 0 olan bir ışık olurmu? Olmazsa ne olur?
0
sefalet
http://www.onlinefizik.com/

bu site fizik konularında bir nebze yardımcı olabilir size.
0
robertosmix
Teşekkürler..
0
fsniper
Sanırım burada bir yanlış anlama var. "Işık hızı ( c )" kavramı bir sabittir. Sanırım burada bahsedilen, Işık dalgalarının hızı. Yanlış mı düşünüyorum sizce?
0
sefalet
Aslında aklınıza takılan soru mantıklı fakat şöyle bir durum var; ışık hızı derken ışığın her zaman aynı hızda hareket ettiği kastedilmiyor, ışığın çıkabildiği en yüksek hız, tepe noktası, sabit hız kastediliyor.O hızdan sonra ışığın daha fazla hızlanamayacağı yani bu sabiti "ışık hızı" diye tanımlarsak ışık hızının üstünde bir hızda seyreden herhangi bir şeyin olmadığı önermesidir.(Einstein tarafından ortaya atılan evrensel sabit "ışık hızı")

Buna karşın son zamanlarda, geçerli fizik kuramlarının bu yorumu şüphe ile karşılanmakta ve karşıt deney sonuçları elde edilmektedir.Einstein'ın evrenin sonlu olması gerektiğine dair bir beklentisi vardı(sonsuz evrende tanrıyı koyacak yer pek bulamadığından) Evrensel sabit o yüzden üstünde ısrar ettiği konulardan biriydi fakat sonraları hayatının hatası olduğunu da belirtmiştir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bongard Problemleri: Yapay Zekâ İle Ahlaksızlık Yapılabilir Mi?

FZ

Aşağıda belli bir kurala göre defterin soluna ya da sağına yerleştirilmiş kutular görüyorsunuz. Acaba bu kutuları gruplamanın kuralı nedir? Peki buradan yola çıkarak ahlaksızlık yapmanız mümkün müdür?

Meraklısı 'Bongard Problemleri: Yapay Zekânın ve Bilişsel Bilimin Ahlaki Sorunları' başlıklı makaleyi okuyabilir.

Bilim ve Teknik e-dergi oluyor

e2e

"TÜBİTAK’ın popüler bilim dergileri, Bilim ve Teknik ile Bilim ve Çocuk, elektronik yayına geçiyor. Her iki dergi, Temmuz ayından itibaren internette yayınlanacak.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Raşit Gürdilek, dergilerin ilk elektronik sayılarının Temmuz ayında yayına gireceğini açıkladı. Gürdilek, elektronik sayıların matbu baskılarla aynı zamanda yayınlanacağı belirtti. Abonelik işlemleri ile ilgili bilgiler dergilerin kendi web sayfalarında duyuruldu."

Ayrıntılar: NTV MSNBC, Bilim ve Teknik

4. Turing Günleri Etkinliği: DNA Hesaplama

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri bölümü, bu sene Turing Günlerinin 4.'sünü düzenliyor. Bu yılki başlık DNA Hesaplama.

Konferansa katılanların konu ile ilgili çok değerli bilim adamlarını dinleme şansı olacak. Mesela, bu alanda en önemli çalışmaları sürdüren araştırma merkezinden gelecek olan Prof Dr. Ehud Shapiro ve diğer iki çalışma arkadaşı davetli konuşmacı olarak son gelişmeleri aktaracaklar.

Shapiro'yu belki bir çoğumuz The Art of Prolog kitabından biliyoruz.

Etkinlik tarihleri: 13-14 Mayıs 2005

Aşkın Nörobiyolojisi

FZ

Toplantı başlığı: Aşkın nörobiyolojisi: Bir Nörobilimciye Psikiyatri, Kültürel İncelemeler ve Felsefe Perspektifinden bakış.

Konuşma: Semir Zeki'den "The Neurobiology of Love" başlıklı konuşma.

Tarih: 12 Mart 2008 Çarşamba, saat: 18:30 - 21:00
Yer: The Marmara Hotel, İstanbul

Moderatör: Hakan Gürvit
Tartışmacılar: Saffet Murat Tura, Bülent Somay, Ferda Keskin.

Toyota'dan zıplayan robot bacağı

coskung

Japonya'daki 2005 World Expo fuarında ziyaretçilerini humanoidlerle karşılayan Toyota, şimdi de zıplayabilen robot bacağı geliştirdiğini duyurdu.