Işık hızı kontrol altında

0
melitical
Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) 'dan bir grup araştırmacı ışık hızını yavaşlatıp hızlandırmayı başardı. Bunun, yüksek performansta mikrodalga sinyallerinin oluşturulması, yeni nesil kablosuz iletişim uygulamaları ve uydular arası veri transferleri gibi uygulamalarda kullanılması bekleniyor. Özellikle, Amerikan İleri Savunma Araştırmaları Merkezinin (DARPA) ışık hızını yavaşlatmakla ilgili araştırmalara yüksek miktarlarda para aktardığı biliniyor.
www.scienceblog.com

Görüşler

0
Anduril
Aklıma Bay Tompkins serisindeki ışık hızı düşük şehir geldi. Anlamadıklarımı ablama sorduğumda "ışık hızı düşürülmez ben fizikçi olarak o mantıkla anlatmam" derdi. Ehe güzel bir haber. Bu arada bu siteyi öğrendiğim de iyi olur.
0
robertosmix
Bu konuda bilgisizim. Işık hızının yavaşlatılması bir noktadan sonra ışığın madde haline geçmesine neden olabilirmi? Yada şöyle sormalıyım, hızı 0 olan bir ışık olurmu? Olmazsa ne olur?
0
sefalet
http://www.onlinefizik.com/

bu site fizik konularında bir nebze yardımcı olabilir size.
0
robertosmix
Teşekkürler..
0
fsniper
Sanırım burada bir yanlış anlama var. "Işık hızı ( c )" kavramı bir sabittir. Sanırım burada bahsedilen, Işık dalgalarının hızı. Yanlış mı düşünüyorum sizce?
0
sefalet
Aslında aklınıza takılan soru mantıklı fakat şöyle bir durum var; ışık hızı derken ışığın her zaman aynı hızda hareket ettiği kastedilmiyor, ışığın çıkabildiği en yüksek hız, tepe noktası, sabit hız kastediliyor.O hızdan sonra ışığın daha fazla hızlanamayacağı yani bu sabiti "ışık hızı" diye tanımlarsak ışık hızının üstünde bir hızda seyreden herhangi bir şeyin olmadığı önermesidir.(Einstein tarafından ortaya atılan evrensel sabit "ışık hızı")

Buna karşın son zamanlarda, geçerli fizik kuramlarının bu yorumu şüphe ile karşılanmakta ve karşıt deney sonuçları elde edilmektedir.Einstein'ın evrenin sonlu olması gerektiğine dair bir beklentisi vardı(sonsuz evrende tanrıyı koyacak yer pek bulamadığından) Evrensel sabit o yüzden üstünde ısrar ettiği konulardan biriydi fakat sonraları hayatının hatası olduğunu da belirtmiştir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

ISS'in 2005 Yılı Son QSO'sunu TA3EL Ali Rıza Özsaran Yaptı!

parsifal

İzmir Şubesi Başkanı TA3EL Alirıza Özsaran, ISS Uluslararası Uzay İstasyonunun 2005 yılı son qso'sunu gerçekleştirdi. Amerikalı Astronot Bill Mc Arthur (NA1SS) ile yaptığı qso'da birbirlerinin yeni yılını kutladılar.
Kaynak: TRAC

Fare Beyni Bilgisayarda Simüle Edildi

FZ

Bilimciler IBM'in geliştirdiği BluGene L süperbilgisayarı üzerinde bir fare beyninin yaklaşık yarısı kadar büyük ve karmaşık olan bir kortikal simülatörü çalıştırmayı başardılar.

Daha önceki çalışmalarda gerçek fare beyinlerinde gözlemlenen düşünce örüntülerine benzer örüntüler gözlemlendiği belirtilmişti.

Bilim Teknik´den haberler -2- Karanlıkta Aydınlık Klavye

parsifal

Bilgisayar başında otururken ışık en fazla klavye için gereklidir. IBM laptoplarında bunu ekranın üstüne bir ışık kaynağı koyarak çözmeye çalışmıştır.
Masaüstü bilgisayarlar içinde pek çok çözüm sunulmakta...
Sundance'de bu çözümlere kendi alternatifini oluşturmak için devamlı çalışıyor.
Kensington bu soruna karşı bir ürün geliştirdi. Flylight adı verilen ördek boyunlu led lamba, bilgisayarın USB girişine bağlandığı anda klavyenin üzerine yeterli miktarda ışık düşürüyor.
Fiyatı mı? Sadece 20 USD.
Bu durumda Sundance'ye desteğimiz sonuna kadar devam ediyor...

Evrim insanlara ''iltimas'' mı geçti?

FZ

Beyin gelişimini ve işlevlerini kontrol eden genler insanlarda, türün maruz kaldığı doğal seleksiyon sayesinde diğer primatlara ve memelilere göre çok daha hızlı gelişti. Dr. Bruce Lahn ve ekibi, Cell dergisinin Aralık 2004 tarihli son sayısında yayınlanan makalelerinde konu ile ilgili detaylı bulguları yayınladı.

University of Chicago'da ve Howard Hughes Tıp Enstitüsünde insan genetiği üzerine çalışan Dr. Lahn'a göre, "insanların bilişsel yetenekleri birkaç mutasyon sayesinde değil bu tür zihinsel yeteneklerin önemli olduğu ve çok sofistikte durumlara adapte olmayı gerektiren doğal seçilim ortamlarında hayatta kalmayı kolaylaştıracak pek çok mutasyonun sonucunda ortaya çıktı."

Bilim ve Teknik e-dergi oluyor

e2e

"TÜBİTAK’ın popüler bilim dergileri, Bilim ve Teknik ile Bilim ve Çocuk, elektronik yayına geçiyor. Her iki dergi, Temmuz ayından itibaren internette yayınlanacak.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Raşit Gürdilek, dergilerin ilk elektronik sayılarının Temmuz ayında yayına gireceğini açıkladı. Gürdilek, elektronik sayıların matbu baskılarla aynı zamanda yayınlanacağı belirtti. Abonelik işlemleri ile ilgili bilgiler dergilerin kendi web sayfalarında duyuruldu."

Ayrıntılar: NTV MSNBC, Bilim ve Teknik