Işık hızı kontrol altında

0
melitical
Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) 'dan bir grup araştırmacı ışık hızını yavaşlatıp hızlandırmayı başardı. Bunun, yüksek performansta mikrodalga sinyallerinin oluşturulması, yeni nesil kablosuz iletişim uygulamaları ve uydular arası veri transferleri gibi uygulamalarda kullanılması bekleniyor. Özellikle, Amerikan İleri Savunma Araştırmaları Merkezinin (DARPA) ışık hızını yavaşlatmakla ilgili araştırmalara yüksek miktarlarda para aktardığı biliniyor.
www.scienceblog.com

Görüşler

0
Anduril
Aklıma Bay Tompkins serisindeki ışık hızı düşük şehir geldi. Anlamadıklarımı ablama sorduğumda "ışık hızı düşürülmez ben fizikçi olarak o mantıkla anlatmam" derdi. Ehe güzel bir haber. Bu arada bu siteyi öğrendiğim de iyi olur.
0
robertosmix
Bu konuda bilgisizim. Işık hızının yavaşlatılması bir noktadan sonra ışığın madde haline geçmesine neden olabilirmi? Yada şöyle sormalıyım, hızı 0 olan bir ışık olurmu? Olmazsa ne olur?
0
sefalet
http://www.onlinefizik.com/

bu site fizik konularında bir nebze yardımcı olabilir size.
0
robertosmix
Teşekkürler..
0
fsniper
Sanırım burada bir yanlış anlama var. "Işık hızı ( c )" kavramı bir sabittir. Sanırım burada bahsedilen, Işık dalgalarının hızı. Yanlış mı düşünüyorum sizce?
0
sefalet
Aslında aklınıza takılan soru mantıklı fakat şöyle bir durum var; ışık hızı derken ışığın her zaman aynı hızda hareket ettiği kastedilmiyor, ışığın çıkabildiği en yüksek hız, tepe noktası, sabit hız kastediliyor.O hızdan sonra ışığın daha fazla hızlanamayacağı yani bu sabiti "ışık hızı" diye tanımlarsak ışık hızının üstünde bir hızda seyreden herhangi bir şeyin olmadığı önermesidir.(Einstein tarafından ortaya atılan evrensel sabit "ışık hızı")

Buna karşın son zamanlarda, geçerli fizik kuramlarının bu yorumu şüphe ile karşılanmakta ve karşıt deney sonuçları elde edilmektedir.Einstein'ın evrenin sonlu olması gerektiğine dair bir beklentisi vardı(sonsuz evrende tanrıyı koyacak yer pek bulamadığından) Evrensel sabit o yüzden üstünde ısrar ettiği konulardan biriydi fakat sonraları hayatının hatası olduğunu da belirtmiştir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Toyota'dan zıplayan robot bacağı

coskung

Japonya'daki 2005 World Expo fuarında ziyaretçilerini humanoidlerle karşılayan Toyota, şimdi de zıplayabilen robot bacağı geliştirdiğini duyurdu.

ODTÜ'den Bir İlk

FZ

ODTÜ'de geliştirilen yeni maddeyle cep telefonu, televizyon, elektronik gazete gibi görüntü cihazlarının ekranları, plastik malzemeyle ve daha ucuza üretilebilecek. Yeşil renk oluşturulamadığı için bugüne kadar kullanılmayan plastik malzeme, devrim niteliğindeki son gelişme sayesinde kullanılabilecek.

Giyilebilir LCD

Soulblighter

Mitsubishi Electric, giyilebilir LCD'yi önümüzdeki yıl piyasaya sürmeyi düşünüyor. SCOPO isimli cihaz aynı anda bir çok işi yapmak zorunda kalan insanlar için tasarlanmış. Ürün takıldığında, LCD göz hizasının altında kalarak normal görüşü engellemeyecek şekilde duruyor. SCOPO, hücresel telefonlar, laptop, PDA gibi ccihazlara entegre edilebiliyor.

Ürünün fiyatı ise $400 civarında olacak.
Kaynak: PhysOrg

Kahve İçeceğine...

darkhunter

Nasa bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre mariuana, meskalin, LSD, amfetamin ve kloralhidrat kafeine göre daha az zararlıymış!

Beynin Geleceği: Nobel Ödüllü Bilimadamları Anlatıyor

FZ

Aynı alanda çalışan 5 Nobel ödüllü bilimadamı her gün bir araya gelmez. 1 Aralık 2005 tarihinde, MIT Picower Enstitüsü açılış sempozyumunda bir araya gelen ve son gelişmelerle ilgili konuşmalar yapıp beyin araştırmalarının geleceği konusunda tahminlerini sıralayan 5'i Nobel sahibi 12 bilimadamının katıldığı etkinliği Internet üzerinden izlemek mümkün.

Söz konusu web yayını (webcast) gayet yüksek kalitede ve konuşmalarla tartışmaların tamamını kapsıyor. Geçen yüzyıl bir bakıma genlerin ve bilgisayarların yüzyılı idi. Görünen o ki 21. yüzyıl bir bakıma "zihnin ve beynin" yüzyılı olacak. Neye benzeyeceğine dair ipuçlarını şimdiden edinmek isteyenlere...

Kaynak: FZ Blogs