Bilgisayar Bilimlerinin Sonu!

0
anonim
Sevgili Doruk Fişek'in blogu sayesinde dikkatimi çeken bu ilginç habere göre SCIgen adlı bu program bilgisayar bilimleri alanında otomatik olarak makale üretiyor. Hatta ürettiği bir makale WMSCI 2005 konferansına kabul edilmiş.
Programın yazarları topladıkları bağışlarla konferansa katılmayı planlıyorlar. Bilimsel üretimin sonucunun günümüzde yayımlanan makaleler ile değerlendirildiğini düşünürsek sanırım bilgisayar bilimlerinin sonu geldi :)

Ülkemizde üretmek yerine çalmanın ne kadar popüler olduğunu düşünürsek bu tip makalelerle bilimsel yayın yapan çok saygıdeğer pek çok hocanın türeyeceği bir geleceği çok uzak görmüyorum.

Kendime başka bir çalışma alanı arasam iyi olacak galiba... Fazlamesai.net e soralım : "Tanıdığınız bilge bir marangoz var mı ? "

Görüşler

0
FZ
Bu hareketin kralını Alan Sokal ve Jean Bricmont isimli fizikçiler yapmıştır, tamamen zırvalık olan bir makale yazıp post-modern tartışmaların olduğu bir sosyal bilimler dergisine yollayıp kabul edilmesini sağlayarak. Bu durumda sonu gelen bir şey yok tabii, olsa olsa ilgili hakem kurullarının kalitesinin düşüklüğünü gösteriyor diyebiliriz.

Sokal vakası ile ilgili detaylı bilgi "Son Moda Saçmalar - Postmodern Aydınların Bilimi Kötüye Kullanmaları" başlıklı kitapta epey detaylı olarak ele alınmıştır:

http://www.iletisim.com.tr/iletisim/kitap.aspx?kitap_id=919

Ek bilgi: Asıl skandal ne zaman çıkar diyeyim, söz konusu otomatik üretilen sözde bilgisayar bilimleri makalesi bir sürü atıf alırsa yani bir sürü insan bu makaleye atıfta bulunup makalenin atıf değerini yükseltirse... işte o zaman skandal diye haber geçebiliriz ;-)
0
bm
Sokal'in marifet arsivi:

http://www.physics.nyu.edu/faculty/sokal/

Yanlis hatirlamiyorsam Sokal bir alani tamamen rezil etmek icin yapmisti bu denemeyi. Ortaya cikan savunmalarin bir kismi da o alani savunmaya yonelikti. Yani sacmaliga fikir dendigine delil olan bir deneme ile alan olarak o sacmaliktan ekmek yiyip adamiz diye ortada dolasanlarin savunmasi mevzu bahis.

WMSCI oyle bilinen bir konferans degil, ustelik ayni siteden spamle reklami yapilan konferanslar da var (FOSSTEC mesela). Komik komik de sartlari var:

"Each registration fee entitles publication and presentation of one paper only; each additional paper incurs an additional fee. If two or more authors of the same paper attend the Conference, each one of them must pay his/her respective registration fee. Extra page fee would be paid once for each paper."
(http://www.iiisci.org/sci2005/website/fees.asp)

Akademik islerle ugrasmayali cok oldu ama boyle sunum yapanlar icin sunum basina katilim ucreti alinmasi duzgun konferanslarda yapilan bir is degildi diye hatirliyorum. Bu konferans CV'im kabarsin diye hakemli yayin yapmak isteyenlerin paralarini almak icin duzenlenmis konferanslara benziyor.
0
bm
Bunu biraz daha calistim:

http://goanna.cs.rmit.edu.au/~jz/sci/

ve mesela

http://lists.village.virginia.edu/lists_archive/Humanist/v18/0633.html

0
FZ
Markov Zincirleri yöntemini kullanarak anlamlı gibi görünen saçma metinler üretmeye dair Kerninghan ve Pike üstadların bir yazısının çevirisini merak eden olursa:

- Markov Zinciri Algoritması - Anlamlı bir metinden anlamlı gibi görünen saçma bir metin üretme...

http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=markov.html
0
malkocoglu_2
Yanliz su kelimelere dikkat cekerim:

"aim is to submit papers to "fake" conferences; that is, conferences with no quality standards"

Hic kalite standarti olmayan konferanslara makale gazlamak icin iyi bir arac bu yani, bir saka yontemi. Ciddi bir konferansa makale kabul ettirebilme sanslarinin oldugunu zannetmiyorum.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

3-Boyutlu Güneş!

RoR

NASA'nın STEREO uydusunun dün gönderdiği 3-boyutlu güneş görüntülerini, özel gözlük kullanarak izleyebilirsiniz...

3-Boyutlu gözlük

http://inosci.blogspot.com/

Internette Arama Yapmak Beyninize İyi Gelebilir

FZ

Pek çok çalışmadaki bulgulara göre zihninizi zorlayan bilişsel görevler beyninizin o işe kanalize olması ile kalmıyor, aynı zamanda beyninizin o göreve tepki verme şeklini de değiştiriyor. Zorlu zihinsel görevlerden ötürü beynin daha çok meşgul edilmesinin beyni hasarlara karşı korumanın yanısıra yaşlanmanın da olumsuz etkilerine karşı koruduğu düşünülüyor.

Giyilebilir LCD

Soulblighter

Mitsubishi Electric, giyilebilir LCD'yi önümüzdeki yıl piyasaya sürmeyi düşünüyor. SCOPO isimli cihaz aynı anda bir çok işi yapmak zorunda kalan insanlar için tasarlanmış. Ürün takıldığında, LCD göz hizasının altında kalarak normal görüşü engellemeyecek şekilde duruyor. SCOPO, hücresel telefonlar, laptop, PDA gibi ccihazlara entegre edilebiliyor.

Ürünün fiyatı ise $400 civarında olacak.
Kaynak: PhysOrg

Bilgi İşleyen Makine Olarak Beyin 2008

FZ

Daha önce üçüncüsünü duyurduğumuz [1, 2] Bilgi İşleyen Makine Olarak Beyin konferansının dördüncüsü bu sene 4 ve 5 Nisan 2008 tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi, Albert Long Hall'da gerçekleştirilecek. Katılım bedelsiz ve konu ile ilgilenen herkese açık.

Kore'de Yeni bir Humaniod

anonim

World-Science ın bu haberine göre adını Havva'dan alan Ever-1 ( Eve Robot 1 ) tanıtıldı. Haberdeki resimde de görebileceğiniz gibi özellikle yüzü üzerinde oldukça uğraşılmış olan bu robot 400 kelimeyi anlayabiliyor. İnsana ait bütün yüz tepkilerini verebilen robotun yüzü silicon bazlı olarak yapılandırılmış ve 15 mikro motor tarafından kontrol ediliyor.