Gelecek Radyo Dalgalarında mı?

0
sefalet
GNU Radyo daha önce fazlamesai.net haberlerinde duyurulmuştu. USRP (Universal Software Radio Peripheral) ise GNU Radyo ile çalışarak, radyo yazılımı kurmanızı ve geliştirmenizi sağlıyor.Amaç en az donanımla sizi radyo sinyallerinin heyecan verici dünyasına sokmak. GNU Radyo ile analog radyo sinyalleri sayısal ortama aktarılmakta ve böylece sayısal ortamda radyo dalgalarının işlenmesi daha esnek hale gelmekteydi. USRP yazılımı ve kartları ile USB 2 portu olan her makinada radyo hayatınıza başlamanız mümkün. Tüm USRP tasarımı açık kaynak olarak lisanslanmış durumda.
İşin heyecan verici kısmı, yeni gelişmekte olan bu alanın çok ilginç ve türlü çeşitli olanaklar ile dolu olması. Televizyon, radyo, cep telefonu gibi merkezi denetime tabi olan araçlar ihtiyaçlarımızı karşılasalar da içlerindeki sınırsız olanakları kullanmamız merkeziyetçi denetim yüzünden mümkün değildi.Tek yönlü veya yönetici denetimli bu sistemler, araçları gerçek anlamda kullanabilme imkanlarını elimizden alıyordu. Oysa radyo sinyallerinin küçük dizüstümüzde oynanabilir hale gelmesi demek, alt yapısı en gelişmiş ve çeşitlenmiş bir alanın zengin olanakları ile tanışmamız anlamına geliyor.

Örnek vermek gerekirse; Toby Oliver'ın firması İngiltere'deki alışveriş merkezlerinde USRP ve GNU Radyo'yu kullanarak sinyal avcılığı yapmakta. Cep telefonlarının yaydığı sinyalleri toplayıp işleyerek sinyallerin alışveriş merkezindeki konumlarını tespit edebiliyorlar. Bir çeşit yerel GPS sistemi yaratarak hangi vitrinler daha çok insanın ilgisini çekmiş vs. gibi firmalar için oldukça önemli bilgileri elde edebiliyorlar.

Fikir babaları ve geliştiricileri olan Eric Blossom ve Matt Ettus, sistemleri daha da geliştirmek için çalışıyorlar. Blossom'ın üzerinde geliştirmeye çalıştığı yeni özellik ise FM istasyonları ve cep telefonu baz istasyonlarının sinyallerini kullanarak bulunan çevrenin bir haritasını çıkarmak. Dizüstünü kullanarak yaklaşık 50-60 kilometrik bir alandaki uçan cisimleri görmeyi hedefliyor.

Olanaklar insanın yaratıcılığı ile sınırlı, yazılımcılara www dışında heyecan verici bir alan daha doğuyor demek çok yanlış olmaz. Özellikle genel ağ alt yapısının kablo üzerinden gelişimi ve bu gelişimin merkeziyetçi olması için hükümet ve büyük şirketlerin girişimlerine karşı başka bir seçenek daha ortaya çıkıyor gibi.Son yıllarda kablosuz ağların gelişimi oldukça artmış olsa da kablo alt yapısına bağımlı bir sistem olarak gelişimine devam etmekte. Oysa Radyo sinyallerinin dünyasında küçük dizüstünüz yalnızca bir alıcı verici istasyon olmak ile kalmıyor, zaten var olan ve beyin dalgalarımızdan güneş ışınlarına, televizyondan mikrodalgaya kadar zengin dalga boylarının hizmetinize girmesi mümkün hale geliyor.

Gelecek, dalgaların arasından geliyor.

Haber kaynağı - USPR resmi sitesi - GNU Radyo

Görüşler

0
sefalet
Haber hakkında düşünürken insanın aklına olası gelişmelere dair fikirler geliyor.Tüm medeniyetimizin çeşitli dalga boyları ile kaplı olduğunu düşünürsek, bundan yararlanmanın bir çok yolu olabilir.

Örneğin, belli merkezlerde ve geniş çaplı bir alanda, radyo dalgalarının özellilkle deprem hareketlerinde meydana gelen düşük titreşimlerin saptanmasında, sayısal ortamda incelenebilen titreşim aralıklarının tespit edilmesi yararlı olabilir.Depremin yaydığı düşük titreşimin yer kabuğu üzerinde mevcut yapay radyo dalgalarına etkisi ya da iletişim araçlarının geniş bir alana etki eden dalgalarının yer kabuğunda olası hareketlere gösterdiği tepkilerin saptanması ile depreme dair öngörülerin oluşturulmasına katkıda bulunmak belki mümkün olur.

Bir başka aklıma gelen fikir; hava tahminlerinde radyo dalgalarından yararlanmak.Örneğin bugün uydu görüntüleri ve birbiriyle irtibatlı merkezlerin basınç, sıcaklık ve rüzgar ölçümleri gibi farklı verilerin toplamından oldukça tutarlı hava tahminleri yapılmakta.Bir bölge için şu gün yağışlı olacak dendiğinde aslında bir olasılıktan bahsedilmektedir.O gün yağmur yağma ihtimali yüksek olsa da, yağış olmayabilir.Yağmadığı zaman, bu durum diğer bölgelerin hava tahminlerini etkileyecektir ve genelde hava tahminlerinde yanılma da bu gibi gelişmeler yüzünden olmaktadır.Böyle durumlarda radyo dalgalarını kullanarak havanın belli bir bölgede yağışlı, karlı ya da kuru olduğunu saptamak ve bu verileri diğer bölgelere iletmek, hava tahmin ölçümlerinin tutarlılığını arttırmaya yardımcı olabilir.

Konu açıkcası çok zengin ve türlü çeşitli fikirler oluşturulabilir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dikkat burada tehlikeli artıklar gömülüdür!!!

anonim

`Evrensel` yaygınlıkta kullanılan ve hayatı önem taşıyan mesajlar vermeye çalışan işaretler beynimize çeşitli sebeplerden dolayı kazınmıştır. Yüksek gerilimin `yıldırımı`, biolojik tehlikenin hiçbirşeye benzetemediğim işareti, radyasyonun `3 yapraklı yöncası` (meleğe bile benzetenler var)... Pictogramlardan hayatı tehlike taşıyan en tanıdıklar bu linkte var.

Şu andaki kültürel düzeyin kaybolmadığını, uygarlığın gerilemediğini ve varolan düzenin bozulmadığını kabul edersek bu işaretler çoğu zaman görevlerini yerine getirecek, insanları en azından uyaracaktir.

Ya öyle olmassa? Uygarlık yokolursa, değişirse, bu uygarlığa ait olmayan birileri(!) gelirse? Bırakın magra adamını, 1900 lerden önce herhangibir kimsenin bu işaretleri anlayamacağını(belki kurukafa ve kemiklerin iyi birşey olmadığı kanısına varabilirler) düşünürsek bu işaretler alternatif zamanlarda hiçbir ise yaramayacaktir.

Amerika da nükleer artıkların depolanması için Yükka Dağının adeta içine, 700 metre derine inşaa edilen WIPP(Waste Isolation Pilot Plant) tesislerin enazından önümüzdeki 10000 yıl boyunca içinde barındıracağı ölümcül tehlikelere karşı dış dünyayı zaman, uygarlık, kültür ayrımı yapmadan uyaracak işaretler bulmak çok kolay değil.

Türkiye'den Avrupa'ya Lazer Teknolojisi

FZ

Türkiyeli bilim adamlarının geliştirdiği nanoteknoloji ürünü hassas fiber lazer, Avrupa’nın en yüksek bütçeli projelerinden birisi olan "X Işını Kaynağı Projesi"nde kullanılacak.

Kore'de Yeni bir Humaniod

anonim

World-Science ın bu haberine göre adını Havva'dan alan Ever-1 ( Eve Robot 1 ) tanıtıldı. Haberdeki resimde de görebileceğiniz gibi özellikle yüzü üzerinde oldukça uğraşılmış olan bu robot 400 kelimeyi anlayabiliyor. İnsana ait bütün yüz tepkilerini verebilen robotun yüzü silicon bazlı olarak yapılandırılmış ve 15 mikro motor tarafından kontrol ediliyor.

Büyük Düşünün: Video Konferans

cbc

Birbirinden coğrafik olarak uzak ofisleriniz var ve toplantı yapmak istiyorsunuz. Bilişim firmaları için en ucuz çözüm IRC ya da Jabber üzerinde bir odada toplanıp konuşmak olabilirken, kimi firmalarda video konferans ile sorun bir nebze çözülebiliyor. "Video Konferans" ve "Cisco" kelimelerini bir araya getirip, biraz büyük düşünün ve haberin devamına bakın. (Kopya çekmek yok!)

Bilişsel Bilimler Elkitabı Taslağı: 5. Bölüm

FZ

Ulaş Başar Gezgin'in "Bilişsel Bilimler" ile ilgili ilk 4 makalesini daha önce yine burada, FM'de yayınlamıştık. Araştırmacının makale dizisinin 5. bölümünü yine sizinle paylaşıyoruz. Bu seferki ana konu: "Bilişsel Bilimlerden Önce Bilimle ve Bilim Felsefesiyle Hesaplaşmak"

Gezgin, bu yazısında bilim felsefesi tarihinin önemli anlarından ve isimlerinden bahsedip eleştiriler getiriyor, bilişsel bilimlerin bundan böyle nasıl bir yol izleyebileceğine dair öneriler sunuyor. Hep birlikte okuyup tartışalım...