Dikkat burada tehlikeli artıklar gömülüdür!!!

0
anonim
`Evrensel` yaygınlıkta kullanılan ve hayatı önem taşıyan mesajlar vermeye çalışan işaretler beynimize çeşitli sebeplerden dolayı kazınmıştır. Yüksek gerilimin `yıldırımı`, biolojik tehlikenin hiçbirşeye benzetemediğim işareti, radyasyonun `3 yapraklı yöncası` (meleğe bile benzetenler var)... Pictogramlardan hayatı tehlike taşıyan en tanıdıklar bu linkte var.

Şu andaki kültürel düzeyin kaybolmadığını, uygarlığın gerilemediğini ve varolan düzenin bozulmadığını kabul edersek bu işaretler çoğu zaman görevlerini yerine getirecek, insanları en azından uyaracaktir.

Ya öyle olmassa? Uygarlık yokolursa, değişirse, bu uygarlığa ait olmayan birileri(!) gelirse? Bırakın magra adamını, 1900 lerden önce herhangibir kimsenin bu işaretleri anlayamacağını(belki kurukafa ve kemiklerin iyi birşey olmadığı kanısına varabilirler) düşünürsek bu işaretler alternatif zamanlarda hiçbir ise yaramayacaktir.

Amerika da nükleer artıkların depolanması için Yükka Dağının adeta içine, 700 metre derine inşaa edilen WIPP(Waste Isolation Pilot Plant) tesislerin enazından önümüzdeki 10000 yıl boyunca içinde barındıracağı ölümcül tehlikelere karşı dış dünyayı zaman, uygarlık, kültür ayrımı yapmadan uyaracak işaretler bulmak çok kolay değil.


Mesaj kısaca `Dikkat burada tehlikeli artıklar gömülüdür` demeli, o an orayı ne sebeple olursa olsun kazmak, yağmalamak, incelemek isteyecek meraklıları uyarmalı.

Bu konuyla ilgili olarak çeşitli paneller düzenlenmiş, hemen hemen her disipline ait uzmanların görüşleri alınmış. Çok ilginç fikirler ortaya atılmış. Mesela tüm canlılarda tehlike hissi uyandırbilecek devasa dikenler inşa etmeyi teklif edenler, sİk aralıklarla inşa edilmiş siyah bloklar dikmeyi düşünenler dahi olmuş. Kimisi genetik olarak oynanmış mavi kaktus ekelim demis(!)Kimisi ise hiçbirşey dikmeyelim, ekmeyelim, dikkat çekmeyelim çünkü insanoğlunun merakını yenmesi mümkün değildir demis. Sonuçta büyük toprak yığınları yapma kararı alınmış, içerisine odalar, odalara tesislerin inşaa tarihini belli edecek astronomik haritalar, periodik tablo gibi detaylı bilgilerin kazınacağı taş tabletler konacakmış. BMce kabul edilen dünya dilleriyle yazılmış granit kiosklar düşünülmüş. Hatta ilerideki generasyonların da ekleyeceği mesajları düşünerek yer bırakılacakmış. Zaman kapsülleri gömülecek içlerine çeşitli bilgiler içeren değişik materyallerden ve tahtadan(C-14 testi icin) yapılan diskler konulup gömülecekmiş.

Tesisler 2038 de dolacağı ve mühürleneceği için henüz çeşitli fikirlere neyseki daha zaman var :)


Yazı ile ilgili linkler
damninteresting.com
Summary of WIPP warning markers
Report on WIPP Markers from Sandia Labs
Excerpts from Sandia report, including interesting concept images
Fact sheet on Yucca Mountain markers

Görüşler

0
raman
Bu tür zorluklara girileceğine, bu zehirli artıkları üretmesek olmazmı.Ne güzel doğayla uyumlu birçok enerj elde etme yöntemi var.Bunları kullanalım...
0
bm
Bu niye problem oluyor ki? Gayet basarili calismalar var baska alanlarda.
0
amd
gelismis ulkeler bile nukleer atiklari nasil yokedeceklerini bilmezken ve cok ilkel yontemlerle (gomerek) hapsetmeye calisirken biz gidip yeni santraller yapiyoruz. Bence uyari falan da koymaya gerek yok. Cunku biz 1000 sene sonra nasil olsa bize bisey olmaz diye onlari acariz...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dünyanın Akademik Bilgisi Slovenya'ya Göç Ediyor

FZ

Ekim ayında MIT (Massachusetts Institute of Technology) elindeki tüm eğitsel video içeriğini meşhur VideoLectures.NET web sitesine taşıdı. Son birkaç sene içerisinde muazzam atılım yapan, mühendislik ve bilim dünyasının YouTube'u ve daha fazlası olma yolunda ilerleyen sitenin başarıları bununla sınırlı değil elbette.

Hayvanlar Alemi MATRIX'de Yaşıyor!

darkhunter

Tavuk çiftliklerinde hayvanlara daha üretken olmaları için mutluluk hormonu verildiğini biliyor musunuz ? Peki ya kapalı alanlarda yaşayan hayvanlara, kendilerini açık alanda hissetmelerini sağlayacak bir çip takıldığını ve konunun teknik boyutunun sorun olmaktan çıkıp ahlaki boyutu üstüne tartışmaların başladığını biliyor musunuz ?

Konunun ahlaki boyutu tartışmaya açık. Nitekim bazı bilim adamları hayvanın kendisini mutlu hissetmesinin, kandırılmasından daha önemli olduğunu ve üretim açısından daha verimli sonuçlar doğurduğunu söylüyor.

Peki ya aynı şey bir gün insanlara da uygulanırsa... Mutlu olmak, kandırılmaktan daha mı önemli ?

There is no spoon neo...

Şempanzelerin Kısa Erimli Görsel Hafızası İnsanlarınkinden Üstün

FZ

Yapılan yeni bir araştırma, şempanzelerin görsel hafızasının insanlarınkinden çok daha üstün olduğunu ortaya koydu.

Tetsuro Matsuzawa'nın yürüttüğü araştırmada, genç şempanzelerin performansı üniversite öğrencilerini geride bıraktı.

Araştırma kapsamında bir ekran üzerinde rakamların nerede olduğunu ve sıralarını hatırlamak üzerine çalışmalar yapıldı.

Şaşırtıcı videoyu izlemek için devam edin:

GRID Projesi: Büyük Hesap Makinesi!

RoR

Kasım ayında devreye alınacak büyük hadron çarpıştırıcısının (LHC)'nin verilerini işleyecek GRID projesi nedir?

Avrupa GRID projesine ülkemiz de dahil ancak gündeme pek yansımamakta.

Aşağıda 2. Ulusal GRID Çalıştayında Prof. Dr. Gülsen Önengüt'ün (Çukurova Üniversitesi) sunduğu LHC ve GRID ilişkisini anlatan sunuma ve 'grid' bilgi işlem hakkındaki kısa videoya erişebilirsiniz

Büyük Düşünün: Video Konferans

cbc

Birbirinden coğrafik olarak uzak ofisleriniz var ve toplantı yapmak istiyorsunuz. Bilişim firmaları için en ucuz çözüm IRC ya da Jabber üzerinde bir odada toplanıp konuşmak olabilirken, kimi firmalarda video konferans ile sorun bir nebze çözülebiliyor. "Video Konferans" ve "Cisco" kelimelerini bir araya getirip, biraz büyük düşünün ve haberin devamına bakın. (Kopya çekmek yok!)