Dikkat burada tehlikeli artıklar gömülüdür!!!

0
anonim
`Evrensel` yaygınlıkta kullanılan ve hayatı önem taşıyan mesajlar vermeye çalışan işaretler beynimize çeşitli sebeplerden dolayı kazınmıştır. Yüksek gerilimin `yıldırımı`, biolojik tehlikenin hiçbirşeye benzetemediğim işareti, radyasyonun `3 yapraklı yöncası` (meleğe bile benzetenler var)... Pictogramlardan hayatı tehlike taşıyan en tanıdıklar bu linkte var.

Şu andaki kültürel düzeyin kaybolmadığını, uygarlığın gerilemediğini ve varolan düzenin bozulmadığını kabul edersek bu işaretler çoğu zaman görevlerini yerine getirecek, insanları en azından uyaracaktir.

Ya öyle olmassa? Uygarlık yokolursa, değişirse, bu uygarlığa ait olmayan birileri(!) gelirse? Bırakın magra adamını, 1900 lerden önce herhangibir kimsenin bu işaretleri anlayamacağını(belki kurukafa ve kemiklerin iyi birşey olmadığı kanısına varabilirler) düşünürsek bu işaretler alternatif zamanlarda hiçbir ise yaramayacaktir.

Amerika da nükleer artıkların depolanması için Yükka Dağının adeta içine, 700 metre derine inşaa edilen WIPP(Waste Isolation Pilot Plant) tesislerin enazından önümüzdeki 10000 yıl boyunca içinde barındıracağı ölümcül tehlikelere karşı dış dünyayı zaman, uygarlık, kültür ayrımı yapmadan uyaracak işaretler bulmak çok kolay değil.


Mesaj kısaca `Dikkat burada tehlikeli artıklar gömülüdür` demeli, o an orayı ne sebeple olursa olsun kazmak, yağmalamak, incelemek isteyecek meraklıları uyarmalı.

Bu konuyla ilgili olarak çeşitli paneller düzenlenmiş, hemen hemen her disipline ait uzmanların görüşleri alınmış. Çok ilginç fikirler ortaya atılmış. Mesela tüm canlılarda tehlike hissi uyandırbilecek devasa dikenler inşa etmeyi teklif edenler, sİk aralıklarla inşa edilmiş siyah bloklar dikmeyi düşünenler dahi olmuş. Kimisi genetik olarak oynanmış mavi kaktus ekelim demis(!)Kimisi ise hiçbirşey dikmeyelim, ekmeyelim, dikkat çekmeyelim çünkü insanoğlunun merakını yenmesi mümkün değildir demis. Sonuçta büyük toprak yığınları yapma kararı alınmış, içerisine odalar, odalara tesislerin inşaa tarihini belli edecek astronomik haritalar, periodik tablo gibi detaylı bilgilerin kazınacağı taş tabletler konacakmış. BMce kabul edilen dünya dilleriyle yazılmış granit kiosklar düşünülmüş. Hatta ilerideki generasyonların da ekleyeceği mesajları düşünerek yer bırakılacakmış. Zaman kapsülleri gömülecek içlerine çeşitli bilgiler içeren değişik materyallerden ve tahtadan(C-14 testi icin) yapılan diskler konulup gömülecekmiş.

Tesisler 2038 de dolacağı ve mühürleneceği için henüz çeşitli fikirlere neyseki daha zaman var :)


Yazı ile ilgili linkler
damninteresting.com
Summary of WIPP warning markers
Report on WIPP Markers from Sandia Labs
Excerpts from Sandia report, including interesting concept images
Fact sheet on Yucca Mountain markers

Görüşler

0
raman
Bu tür zorluklara girileceğine, bu zehirli artıkları üretmesek olmazmı.Ne güzel doğayla uyumlu birçok enerj elde etme yöntemi var.Bunları kullanalım...
0
bm
Bu niye problem oluyor ki? Gayet basarili calismalar var baska alanlarda.
0
amd
gelismis ulkeler bile nukleer atiklari nasil yokedeceklerini bilmezken ve cok ilkel yontemlerle (gomerek) hapsetmeye calisirken biz gidip yeni santraller yapiyoruz. Bence uyari falan da koymaya gerek yok. Cunku biz 1000 sene sonra nasil olsa bize bisey olmaz diye onlari acariz...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkiye'den Avrupa'ya Lazer Teknolojisi

FZ

Türkiyeli bilim adamlarının geliştirdiği nanoteknoloji ürünü hassas fiber lazer, Avrupa’nın en yüksek bütçeli projelerinden birisi olan "X Işını Kaynağı Projesi"nde kullanılacak.

Beyin Bilgisayar Arayüzleri Üstüne

FZ

1978 yılında Craig Thomas'ın yazdığı "Firefox" romanı Ruslar tarafından tasarlanmış ve silah sistemleri düşünce gücü ile kontrol edilebilen bir savaş uçağını anlatmaktadır. Pilotun giydiği kaskın içinde elektrodlar vardır ve pilotun beyin dalgaları yorumlanıp çeşitli silahları kontrol etmek için kullanılmaktadır.

Internette Arama Yapmak Beyninize İyi Gelebilir

FZ

Pek çok çalışmadaki bulgulara göre zihninizi zorlayan bilişsel görevler beyninizin o işe kanalize olması ile kalmıyor, aynı zamanda beyninizin o göreve tepki verme şeklini de değiştiriyor. Zorlu zihinsel görevlerden ötürü beynin daha çok meşgul edilmesinin beyni hasarlara karşı korumanın yanısıra yaşlanmanın da olumsuz etkilerine karşı koruduğu düşünülüyor.

Bilim ve Teknik'in 39 yılı bir DVD'de

larweda

Bildirgeç'teki bir habere göre, bilim ve teknik dergisi, 39. yılı şerefine, Ekim 1967 ila Aralık 2005 tarihleri arasında yayınladığı 457 sayının tamamını kapsayan dvd'yi, haziran 2006 sayısı ile ücretsiz olarak okurlarına hediye edecekmiş. Sitede bir de bunu anlatan insert'in fotoğrafının link'i var. Gerçekten kaçırılmaması lazım.

ISS'in 2005 Yılı Son QSO'sunu TA3EL Ali Rıza Özsaran Yaptı!

parsifal

İzmir Şubesi Başkanı TA3EL Alirıza Özsaran, ISS Uluslararası Uzay İstasyonunun 2005 yılı son qso'sunu gerçekleştirdi. Amerikalı Astronot Bill Mc Arthur (NA1SS) ile yaptığı qso'da birbirlerinin yeni yılını kutladılar.
Kaynak: TRAC