Dikkat burada tehlikeli artıklar gömülüdür!!!

0
anonim
`Evrensel` yaygınlıkta kullanılan ve hayatı önem taşıyan mesajlar vermeye çalışan işaretler beynimize çeşitli sebeplerden dolayı kazınmıştır. Yüksek gerilimin `yıldırımı`, biolojik tehlikenin hiçbirşeye benzetemediğim işareti, radyasyonun `3 yapraklı yöncası` (meleğe bile benzetenler var)... Pictogramlardan hayatı tehlike taşıyan en tanıdıklar bu linkte var.

Şu andaki kültürel düzeyin kaybolmadığını, uygarlığın gerilemediğini ve varolan düzenin bozulmadığını kabul edersek bu işaretler çoğu zaman görevlerini yerine getirecek, insanları en azından uyaracaktir.

Ya öyle olmassa? Uygarlık yokolursa, değişirse, bu uygarlığa ait olmayan birileri(!) gelirse? Bırakın magra adamını, 1900 lerden önce herhangibir kimsenin bu işaretleri anlayamacağını(belki kurukafa ve kemiklerin iyi birşey olmadığı kanısına varabilirler) düşünürsek bu işaretler alternatif zamanlarda hiçbir ise yaramayacaktir.

Amerika da nükleer artıkların depolanması için Yükka Dağının adeta içine, 700 metre derine inşaa edilen WIPP(Waste Isolation Pilot Plant) tesislerin enazından önümüzdeki 10000 yıl boyunca içinde barındıracağı ölümcül tehlikelere karşı dış dünyayı zaman, uygarlık, kültür ayrımı yapmadan uyaracak işaretler bulmak çok kolay değil.


Mesaj kısaca `Dikkat burada tehlikeli artıklar gömülüdür` demeli, o an orayı ne sebeple olursa olsun kazmak, yağmalamak, incelemek isteyecek meraklıları uyarmalı.

Bu konuyla ilgili olarak çeşitli paneller düzenlenmiş, hemen hemen her disipline ait uzmanların görüşleri alınmış. Çok ilginç fikirler ortaya atılmış. Mesela tüm canlılarda tehlike hissi uyandırbilecek devasa dikenler inşa etmeyi teklif edenler, sİk aralıklarla inşa edilmiş siyah bloklar dikmeyi düşünenler dahi olmuş. Kimisi genetik olarak oynanmış mavi kaktus ekelim demis(!)Kimisi ise hiçbirşey dikmeyelim, ekmeyelim, dikkat çekmeyelim çünkü insanoğlunun merakını yenmesi mümkün değildir demis. Sonuçta büyük toprak yığınları yapma kararı alınmış, içerisine odalar, odalara tesislerin inşaa tarihini belli edecek astronomik haritalar, periodik tablo gibi detaylı bilgilerin kazınacağı taş tabletler konacakmış. BMce kabul edilen dünya dilleriyle yazılmış granit kiosklar düşünülmüş. Hatta ilerideki generasyonların da ekleyeceği mesajları düşünerek yer bırakılacakmış. Zaman kapsülleri gömülecek içlerine çeşitli bilgiler içeren değişik materyallerden ve tahtadan(C-14 testi icin) yapılan diskler konulup gömülecekmiş.

Tesisler 2038 de dolacağı ve mühürleneceği için henüz çeşitli fikirlere neyseki daha zaman var :)


Yazı ile ilgili linkler
damninteresting.com
Summary of WIPP warning markers
Report on WIPP Markers from Sandia Labs
Excerpts from Sandia report, including interesting concept images
Fact sheet on Yucca Mountain markers

Görüşler

0
raman
Bu tür zorluklara girileceğine, bu zehirli artıkları üretmesek olmazmı.Ne güzel doğayla uyumlu birçok enerj elde etme yöntemi var.Bunları kullanalım...
0
bm
Bu niye problem oluyor ki? Gayet basarili calismalar var baska alanlarda.
0
amd
gelismis ulkeler bile nukleer atiklari nasil yokedeceklerini bilmezken ve cok ilkel yontemlerle (gomerek) hapsetmeye calisirken biz gidip yeni santraller yapiyoruz. Bence uyari falan da koymaya gerek yok. Cunku biz 1000 sene sonra nasil olsa bize bisey olmaz diye onlari acariz...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

85 Milyon Bilinmeyenli Denklemi Çözdüler

FZ

Bilkent Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, 85 milyon bilinmeyen içeren dünyanın en büyük bilişimsel elektromanyetik problemini çözerek bir dünya rekoruna imza attılar.

Önceki rekorda da isimleri bulunan araştırmacıların son çalışmaları, savunma sanayinde radar, uydu ve uzaktan algılama sistemlerinde çok daha ileri teknolojilerin geliştirilmesi aşamalarında da kullanılabilecek.

Kaynak: NTVMSNBC

Bilim Teknik´den haberler -3- El Kitapları Çöpe

parsifal

Güçlendirilmiş gerçeklik (Augmented reality) kavramıyla tanıtılan yeni veri gözlükleri sayesinde mühendisler ve teknisyenler, kullanım klavuzlarına ve el kitaplarına gerek kalmadan bilgileri gözlükten okuyabilecek. Giyilebilir bilgisayar teknolojisinin de bir parçası olduğu "augmented reality" hakkında detaylı bilgi için buraya, haberin orjinali için buraya, google tercümesi için buraya tıklayabilirsiniz.

Göz Hareketlerinin Takibi ve Kaydedilmesi

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden H. Coşkun Gündüz'ün "Göz Hareketlerinin Takibi ve Kaydedilmesi" konulu makalesini FM camiası ile paylaşıyoruz. Yazının orjinal adresi burasıdır. Sondaki video linkinden ilginç görüntülere erişebilirsiniz ;-) Afiyet olsun...

Bilim Tarihi Araştırmaları Çıktı

anonim

Merhaba,

Bir süre önce hazırlıklarını duyurduğumuz üç aylık bilim tarihi dergisi, "Bilim Tarihi Araştırmaları", "Başlarken" sayısı ile okurlarıyla buluşmak üzere hazır…

2005 yılı Einstein'ın "Özel Görelilik Teorisi"nin 100. yılı olması nedeniyle Dünya Fizik Yılı ilan edildi. "Başlarken" diyen bir bilim tarihi dergisinin bu başlığı es geçmesi mümkün değildi ve "Einstein" dosyamız da bu şartlarda doğdu.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Bilim Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Yavuz Unat ve Dr. Ayten Aydın Koç tarafından hazırlanan"Einstein Kronolojisi" hem Einstein'ın yaşamının önemli dönüm noktalarına işaret ediyor hem de Einstein araştırmacıları için bir kaynak olma özelliği taşıyor. Derginin diğer konularına gelince:

Büyük işler başarmak istiyorsanız büyük işlerle uğraşın!

lifesdkver0_1

Richard Hamming, Feynman, Fermi, Oppenheimer, Shannon gibi dev isimlerle beraber çalışma şansını yakalamış başka bir dev isim. 1986 yılında yaptığı "bilimsel araştırmanız ve siz" isimli bu konuşma, (haklı olarak) şu aralar net aleminde pek popüler. FM'ye de uğramazsa yazık olur diye düşündüm (ve hatta belki uğradıktan onra başkalaşıma uğrayıp Türkçe'ye de dönüşür.) süper matematikçi, sonsuz asal sayı, EFF şirketi gibi zırvalıklardan arınma dileğiyle.