Dikkat burada tehlikeli artıklar gömülüdür!!!

0
anonim
`Evrensel` yaygınlıkta kullanılan ve hayatı önem taşıyan mesajlar vermeye çalışan işaretler beynimize çeşitli sebeplerden dolayı kazınmıştır. Yüksek gerilimin `yıldırımı`, biolojik tehlikenin hiçbirşeye benzetemediğim işareti, radyasyonun `3 yapraklı yöncası` (meleğe bile benzetenler var)... Pictogramlardan hayatı tehlike taşıyan en tanıdıklar bu linkte var.

Şu andaki kültürel düzeyin kaybolmadığını, uygarlığın gerilemediğini ve varolan düzenin bozulmadığını kabul edersek bu işaretler çoğu zaman görevlerini yerine getirecek, insanları en azından uyaracaktir.

Ya öyle olmassa? Uygarlık yokolursa, değişirse, bu uygarlığa ait olmayan birileri(!) gelirse? Bırakın magra adamını, 1900 lerden önce herhangibir kimsenin bu işaretleri anlayamacağını(belki kurukafa ve kemiklerin iyi birşey olmadığı kanısına varabilirler) düşünürsek bu işaretler alternatif zamanlarda hiçbir ise yaramayacaktir.

Amerika da nükleer artıkların depolanması için Yükka Dağının adeta içine, 700 metre derine inşaa edilen WIPP(Waste Isolation Pilot Plant) tesislerin enazından önümüzdeki 10000 yıl boyunca içinde barındıracağı ölümcül tehlikelere karşı dış dünyayı zaman, uygarlık, kültür ayrımı yapmadan uyaracak işaretler bulmak çok kolay değil.


Mesaj kısaca `Dikkat burada tehlikeli artıklar gömülüdür` demeli, o an orayı ne sebeple olursa olsun kazmak, yağmalamak, incelemek isteyecek meraklıları uyarmalı.

Bu konuyla ilgili olarak çeşitli paneller düzenlenmiş, hemen hemen her disipline ait uzmanların görüşleri alınmış. Çok ilginç fikirler ortaya atılmış. Mesela tüm canlılarda tehlike hissi uyandırbilecek devasa dikenler inşa etmeyi teklif edenler, sİk aralıklarla inşa edilmiş siyah bloklar dikmeyi düşünenler dahi olmuş. Kimisi genetik olarak oynanmış mavi kaktus ekelim demis(!)Kimisi ise hiçbirşey dikmeyelim, ekmeyelim, dikkat çekmeyelim çünkü insanoğlunun merakını yenmesi mümkün değildir demis. Sonuçta büyük toprak yığınları yapma kararı alınmış, içerisine odalar, odalara tesislerin inşaa tarihini belli edecek astronomik haritalar, periodik tablo gibi detaylı bilgilerin kazınacağı taş tabletler konacakmış. BMce kabul edilen dünya dilleriyle yazılmış granit kiosklar düşünülmüş. Hatta ilerideki generasyonların da ekleyeceği mesajları düşünerek yer bırakılacakmış. Zaman kapsülleri gömülecek içlerine çeşitli bilgiler içeren değişik materyallerden ve tahtadan(C-14 testi icin) yapılan diskler konulup gömülecekmiş.

Tesisler 2038 de dolacağı ve mühürleneceği için henüz çeşitli fikirlere neyseki daha zaman var :)


Yazı ile ilgili linkler
damninteresting.com
Summary of WIPP warning markers
Report on WIPP Markers from Sandia Labs
Excerpts from Sandia report, including interesting concept images
Fact sheet on Yucca Mountain markers

Görüşler

0
raman
Bu tür zorluklara girileceğine, bu zehirli artıkları üretmesek olmazmı.Ne güzel doğayla uyumlu birçok enerj elde etme yöntemi var.Bunları kullanalım...
0
bm
Bu niye problem oluyor ki? Gayet basarili calismalar var baska alanlarda.
0
amd
gelismis ulkeler bile nukleer atiklari nasil yokedeceklerini bilmezken ve cok ilkel yontemlerle (gomerek) hapsetmeye calisirken biz gidip yeni santraller yapiyoruz. Bence uyari falan da koymaya gerek yok. Cunku biz 1000 sene sonra nasil olsa bize bisey olmaz diye onlari acariz...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Cumhurbaşkanı Bir Matematik Sorusuna Takılırsa...

FZ

Piref. H. Ökkeş'in Cumhuriyet Bilim Teknik ekinin 8 Ocak 2005 tarihli yazısından:

Çok garip: Matematik Dünyası adlı derginin 2004-III sayısı da çıkmış. Nasıl oluyor da halen çıkabiliyor bu dergi, anlamak mümkün değil. Üstelik satışı 10 bin dolayında (Bir önceki sayı 9 bin satmış). Ben batar derken, dergi sürekli yükselen bir grafik çiziyor. Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sarsılması gerek bu başarı karşısında.

Dergiyi çıkaranların aklı fikri başka çalışıyor. Ne üniversite piyango sınavlarını, ne lise müfredatını, ne okullardaki kötü eğitimi umursuyorlar. Ne manken ne de şarkıcı resmi var dergide. Umut satmıyorlar, falcılık yapmıyorlar. Kimseyi de korkutmuyorlar. Dergiyi çıkaranlar matematiğe su katmadan, sulandırmadan yapıyorlar, yapacaklarını. Yazarlar farkında değiller ama dergiyi sulandıran tek bir köşe var: O da bana ait, son sayfadaki "Konik" köşe! Herhalde okurlar o sayfaya bir türlü gelemiyorlar. Çünkü oku oku bitmiyor dergi. Matematik Dünyası'nı 6 ay sonra da açıp okuyabilir insan, 60 yıl sonra da. Kızlar artık çeyizlerine koyuyorlarmış bu dergiyi. Erkekler ceplerinde dergiyle dolaşınca şansları açılıyormuş.

Şimdi herkesi daha da şaşırtacak bir olaydan söz etmek istiyorum.

Bilgi İşleyen Makine Olarak Beyin 2008

FZ

Daha önce üçüncüsünü duyurduğumuz [1, 2] Bilgi İşleyen Makine Olarak Beyin konferansının dördüncüsü bu sene 4 ve 5 Nisan 2008 tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi, Albert Long Hall'da gerçekleştirilecek. Katılım bedelsiz ve konu ile ilgilenen herkese açık.

Bilişsel Bilimler Elkitabı Taslağı: 5. Bölüm

FZ

Ulaş Başar Gezgin'in "Bilişsel Bilimler" ile ilgili ilk 4 makalesini daha önce yine burada, FM'de yayınlamıştık. Araştırmacının makale dizisinin 5. bölümünü yine sizinle paylaşıyoruz. Bu seferki ana konu: "Bilişsel Bilimlerden Önce Bilimle ve Bilim Felsefesiyle Hesaplaşmak"

Gezgin, bu yazısında bilim felsefesi tarihinin önemli anlarından ve isimlerinden bahsedip eleştiriler getiriyor, bilişsel bilimlerin bundan böyle nasıl bir yol izleyebileceğine dair öneriler sunuyor. Hep birlikte okuyup tartışalım...

Bilim ve Gelecek Ocak Sayısı Çıktı

FZ

Bilim ve Gelecek'in Ocak sayısı bayilerde.

Ya Higgs bozonunu bulun ya da yeni bir Einstein!

'TANRI PARÇACIĞI’ NEREDESİN?

Ortaya atılan evren kuramlarının doğrulanması için bir parçacığa ihtiyaç var. Higgs bozonu standart modelin tüm sorunları için gerekli bir parçacık; bu nedenle adına "Tanrı Parçacığı" deniyor. Higgs nerede ve nasıl bulunacak? Hiçlik nedir? Büyük Birleşik Kuramlar. Büyük Patlama oldu mu? Süpersicimler. Karanlık madde nedir? Zaman başlamadan önce. Fiziğin sonu mu? Leon Lederman ve Dick Teresi yazdı.

85 Milyon Bilinmeyenli Denklemi Çözdüler

FZ

Bilkent Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, 85 milyon bilinmeyen içeren dünyanın en büyük bilişimsel elektromanyetik problemini çözerek bir dünya rekoruna imza attılar.

Önceki rekorda da isimleri bulunan araştırmacıların son çalışmaları, savunma sanayinde radar, uydu ve uzaktan algılama sistemlerinde çok daha ileri teknolojilerin geliştirilmesi aşamalarında da kullanılabilecek.

Kaynak: NTVMSNBC