Dikkat burada tehlikeli artıklar gömülüdür!!!

0
anonim
`Evrensel` yaygınlıkta kullanılan ve hayatı önem taşıyan mesajlar vermeye çalışan işaretler beynimize çeşitli sebeplerden dolayı kazınmıştır. Yüksek gerilimin `yıldırımı`, biolojik tehlikenin hiçbirşeye benzetemediğim işareti, radyasyonun `3 yapraklı yöncası` (meleğe bile benzetenler var)... Pictogramlardan hayatı tehlike taşıyan en tanıdıklar bu linkte var.

Şu andaki kültürel düzeyin kaybolmadığını, uygarlığın gerilemediğini ve varolan düzenin bozulmadığını kabul edersek bu işaretler çoğu zaman görevlerini yerine getirecek, insanları en azından uyaracaktir.

Ya öyle olmassa? Uygarlık yokolursa, değişirse, bu uygarlığa ait olmayan birileri(!) gelirse? Bırakın magra adamını, 1900 lerden önce herhangibir kimsenin bu işaretleri anlayamacağını(belki kurukafa ve kemiklerin iyi birşey olmadığı kanısına varabilirler) düşünürsek bu işaretler alternatif zamanlarda hiçbir ise yaramayacaktir.

Amerika da nükleer artıkların depolanması için Yükka Dağının adeta içine, 700 metre derine inşaa edilen WIPP(Waste Isolation Pilot Plant) tesislerin enazından önümüzdeki 10000 yıl boyunca içinde barındıracağı ölümcül tehlikelere karşı dış dünyayı zaman, uygarlık, kültür ayrımı yapmadan uyaracak işaretler bulmak çok kolay değil.


Mesaj kısaca `Dikkat burada tehlikeli artıklar gömülüdür` demeli, o an orayı ne sebeple olursa olsun kazmak, yağmalamak, incelemek isteyecek meraklıları uyarmalı.

Bu konuyla ilgili olarak çeşitli paneller düzenlenmiş, hemen hemen her disipline ait uzmanların görüşleri alınmış. Çok ilginç fikirler ortaya atılmış. Mesela tüm canlılarda tehlike hissi uyandırbilecek devasa dikenler inşa etmeyi teklif edenler, sİk aralıklarla inşa edilmiş siyah bloklar dikmeyi düşünenler dahi olmuş. Kimisi genetik olarak oynanmış mavi kaktus ekelim demis(!)Kimisi ise hiçbirşey dikmeyelim, ekmeyelim, dikkat çekmeyelim çünkü insanoğlunun merakını yenmesi mümkün değildir demis. Sonuçta büyük toprak yığınları yapma kararı alınmış, içerisine odalar, odalara tesislerin inşaa tarihini belli edecek astronomik haritalar, periodik tablo gibi detaylı bilgilerin kazınacağı taş tabletler konacakmış. BMce kabul edilen dünya dilleriyle yazılmış granit kiosklar düşünülmüş. Hatta ilerideki generasyonların da ekleyeceği mesajları düşünerek yer bırakılacakmış. Zaman kapsülleri gömülecek içlerine çeşitli bilgiler içeren değişik materyallerden ve tahtadan(C-14 testi icin) yapılan diskler konulup gömülecekmiş.

Tesisler 2038 de dolacağı ve mühürleneceği için henüz çeşitli fikirlere neyseki daha zaman var :)


Yazı ile ilgili linkler
damninteresting.com
Summary of WIPP warning markers
Report on WIPP Markers from Sandia Labs
Excerpts from Sandia report, including interesting concept images
Fact sheet on Yucca Mountain markers

Görüşler

0
raman
Bu tür zorluklara girileceğine, bu zehirli artıkları üretmesek olmazmı.Ne güzel doğayla uyumlu birçok enerj elde etme yöntemi var.Bunları kullanalım...
0
bm
Bu niye problem oluyor ki? Gayet basarili calismalar var baska alanlarda.
0
amd
gelismis ulkeler bile nukleer atiklari nasil yokedeceklerini bilmezken ve cok ilkel yontemlerle (gomerek) hapsetmeye calisirken biz gidip yeni santraller yapiyoruz. Bence uyari falan da koymaya gerek yok. Cunku biz 1000 sene sonra nasil olsa bize bisey olmaz diye onlari acariz...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kutudaki Beyin Kavramına Bir Adım Daha Yaklaşıldı!

FZ

University of Florida bünyesinde çalışan bilimadamları bir uçak simulatörünü "uçurabilen" bir beyin "yetiştirdiler". Bu çalışma sayesinde beyin hücrelerinin bir ağ olarak çalışma sistemlerini anlamak için yeni olanaklar gündeme gelecek.

Söz konusu “beyin” -- yaklaşık 25,000 canlı sıçan beyni nöronundan (sinir hücresi) oluşan ve bir cam tabakta korunan sistem -- beyin süreçlerini gerçek zamanlı ve hücresel ölçekte incelemek için bilimadamlarına eşsiz bir fırsat sunuyor.Beyin hücrelerinin erişimini inceleyecek olan araştırmacılar sara krizleri gibi pek çok sinir sistemi hastalığını çok daha detaylı öğrenebilecekler ve bunu yaparken kimseye zarar verme riski taşımayacaklar.

Internette Arama Yapmak Beyninize İyi Gelebilir

FZ

Pek çok çalışmadaki bulgulara göre zihninizi zorlayan bilişsel görevler beyninizin o işe kanalize olması ile kalmıyor, aynı zamanda beyninizin o göreve tepki verme şeklini de değiştiriyor. Zorlu zihinsel görevlerden ötürü beynin daha çok meşgul edilmesinin beyni hasarlara karşı korumanın yanısıra yaşlanmanın da olumsuz etkilerine karşı koruduğu düşünülüyor.

Işık Hızı Geçildi Görünüyor.

anonim

Pek asparagasa benzemeyen bir çalışmanın sonucu ışık hızı geçildi görünüyor. Detay için: CBC

Bilkent'te Nanoteknoloji Merkezi

melitical

Bir saç telinden 100 bin kat ince malzemelerin kullanılacağı Ulusal Nanoteknoloji Merkezi, Bilkent'te bir yılda faaliyete geçecek. Yüksek kar getirmesi beklenen projenin toplam 30 milyon YTL 'ye mal olması planlanıyor. Maliyetin 11 milyon YTL'si Devlet Planlama Teşkilatı tarafından karşılanacak.

Kaynak:Radikal

Bilgisayarlar ve Ses Tanımada Gelinen Son Nokta

FZ

SRI International'dan Kemal Sönmez 20 Aralık 2006'da yani öbür gün Boğaziçi Elektrik Elektronik Mühendisliği binasındaki "EE Lounge"da saat 15:00 - 16:30 arasında konuşma ve konuşmacı tanıma konusunda bir seminer verecek. Konuşmanın İngilizce özeti haberin devamındadır...