Türkçe Bilişsel Bilim Sitesi

0
FZ
Bilişsel Bilim ülkemizde çok az sayıda kişinin farkında olduğu ve üzerinde çalıştığı bir bilim dalı. Tamamen bu konuya adanmış bu sitenin amacı hem bilişsel bilim konusunda çalışanları ve bu konuya ilgi duyanları bir araya getirerek birikimlerini paylaşacakları bir ortam oluşturmak hem de kamuoyuna bu yeni bilim dalını ve önemini anlatmak.
Sitede konuyla ilgili yüksek lisas ve doktora tezlerinin yanı sıra konferans bildirileri ve kitap tavsiyeleri de bulunuyor. Ayrıca yine bilişsel bilim perspektifinden değerlendirmelerin yapıldığı popüler bilim yazıları da mevcut.

Yayın hayatına kısa süre önce başlayan bu site bilişsel bilim ile ilgili her türlü öneriye, eleştiriye ve katkıya açık. Site yöneticileri ile iletişim kurmak isteyenler editor at bilissel . net adresine yazabilirler.

Görüşler

0
exxonster
Güzel bir niyet, fakat siteyi kimin yaptığı hakkında pek bir bilgi yok. Google'daki grubu da sadece duyuru grubu olarak kaydedilmiş. Keşke bir de "biz kimiz" bağı olsaymış...
0
FZ
Bildiğim kadarı ile sitenin kurucusu Boğaziçi'nde bilişsel bilim yüksek lisansını geçen sene tamamlamış olan bilg. müh. Hakan Ünlü. Süreç içinde başka insanlar da editöryel katkıda bulunacaklardır diye düşünüyorum.
0
Tex
Hangisi doğru? Editöryel mi? Editoryal mı?
0
Satanique
Bende Editoryal daha doğru. Editoryel değil o editoryal olmalıydı. Türkçe'ye dikkat lütfen. Türkçe'mizi düzgün kullanalım.
0
Satanique
Gerçi söz konusu kelime Türkçe bir kelime değil ancak sonradan Türkçe'ye eklenmiş olan ucube bir kelime olsa da, o ucube kelimeyi bile güzel Türkçe'miz namına düzgün kullanmalıyız.


Not: Bu siteye giriş yapılırken, Login ekranında iki adet ünlem mevcut. Bizim paralarımızla beslenen Türk Telekom 3 ünlem koyuyor da, FM neden 2 ünlem koymasın değil mi?

Hatta bence siz bu yazıyı silin ve hemen ünlemleri düzeltin ki, daha önce eleştirdiginiz Telekom gibi olmayın.

Size de zaten böylesi yakısır.
0
Satanique
Züper! Ama neden FZ beyin açtıgı başlıklara yorum yok? Hep belli kişiler yorum yazıyor. Biraz daha katılımcı olun lütfen.
0
Satanique
Beni seviyor musunuz? Bende sizi seviyorum. Gerçekten mükemmel bir site burası. Haberler mükemmel, kişiler mükemmel, herşey çok iyi.

Teşekkür ediyorum. Elimden geldigince katılımcı olmaya çalısacagım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilgi İşleyen Makina Olarak Beyin - 3: Konferans Programı

FZ

Daha önce duyurduğumuz Bilgi İşleyen Makina Olarak Beyin - 3 konferansının programı belli oldu.

Resmi URL çalışır hale gelene dek programın PDF haline buradan erişmeniz mümkün.

Türkçe İçin Doğal Dil İşleme Çalışmaları

anonim

Doğal dil işleme dünyada oldukça yaygın bir alan olsa da ne yazıkki bu konuda Türkiye'de ve özellikle Türkçe için yapılan çalışmalar çok fazla değil. Burada bu konuda ki üç bölümlük bir makale dizisini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Birinci bölüm Biçimbilimsel ve Morfolojik Analize Çözüm Önerileri

İkinci bölüm Anlamsal Analize Temel Oluşturan Morfolojik Analiz Modeli

Üçüncü bölüm Bilgisayar Türkçe Metinleri Anlayabilir mi ?

Not: Acaba Bilişsel Bilimler alanına giren haberler (Doğal Dil işleme, YZ, vb. ) için ayrı bir kategori açma zamanı gelmedi mi ?

Aşkın Nörobiyolojisi

FZ

Toplantı başlığı: Aşkın nörobiyolojisi: Bir Nörobilimciye Psikiyatri, Kültürel İncelemeler ve Felsefe Perspektifinden bakış.

Konuşma: Semir Zeki'den "The Neurobiology of Love" başlıklı konuşma.

Tarih: 12 Mart 2008 Çarşamba, saat: 18:30 - 21:00
Yer: The Marmara Hotel, İstanbul

Moderatör: Hakan Gürvit
Tartışmacılar: Saffet Murat Tura, Bülent Somay, Ferda Keskin.

Türlerin Kökeni'nin 150. Yılında II. Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu

FZ

Moleküler biyoloji ve genetik uzmanı, Sequences blogu yazarı Doç. Dr. Filiz Gürel bildiriyor:

Türlerin Kökeni'nin Yayınlanmasının 150. Yılında II. Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu

23-24 Mayıs 2009, İstanbul

Charles Darwin'in, biyolojik evrim düşüncesinin bilimsel bir temele oturmasını sağlayan eseri Türlerin Kökeni'nin yayınlanmasının üzerinden 150 yıl geçti. Aradan geçen bir buçuk asır boyunca sürekli yenilenip geliştirilen bu kuram, bugün yaşam bilimlerinin yanı sıra tıp ve tarım gibi alanlarda temel bir konuma sahiptir. Ne var ki aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çeşitli ülkelerde evrim kuramının kabulüne ve bilimsel bilginin halka ulaşmasına karşı bir direnç mevcuttur. Türkiye'de 12 Eylül 1980 Darbesi'nin ardından iktidar, bilim karşıtlığı ve gericiliği toplumu kontrol aracı olarak görmüş, bu dönemde bilim ve evrim karşıtı görüşler eğitim müfredatına sokulmuştur. Türkiye halen ilk ve orta öğretim müfredatında bilimsel yöntemi yanlış öğreten, bilim dışı görüşlerin fen derslerinde yer aldığı sayılı ülkelerdendir.

Androidlere Bir Adım Daha: Silikon Retina ile Yapay Göz

FZ

Zaghloul ve Boahen'in Journal of Neural Engineering dergisinin Aralık 2006 sayısında yayınlanacak A silicon retina that reproduces signals in the optic nerve [PDF - Tam Metin] makalesine göre doğrudan göze yerleştirilip beynin görsel bilgi işleme korteksine gerekli sinyalleri gönderebilecek bir silikon yonga tasarlanmış durumda.