Türkçe Bilişsel Bilim Sitesi

0
FZ
Bilişsel Bilim ülkemizde çok az sayıda kişinin farkında olduğu ve üzerinde çalıştığı bir bilim dalı. Tamamen bu konuya adanmış bu sitenin amacı hem bilişsel bilim konusunda çalışanları ve bu konuya ilgi duyanları bir araya getirerek birikimlerini paylaşacakları bir ortam oluşturmak hem de kamuoyuna bu yeni bilim dalını ve önemini anlatmak.
Sitede konuyla ilgili yüksek lisas ve doktora tezlerinin yanı sıra konferans bildirileri ve kitap tavsiyeleri de bulunuyor. Ayrıca yine bilişsel bilim perspektifinden değerlendirmelerin yapıldığı popüler bilim yazıları da mevcut.

Yayın hayatına kısa süre önce başlayan bu site bilişsel bilim ile ilgili her türlü öneriye, eleştiriye ve katkıya açık. Site yöneticileri ile iletişim kurmak isteyenler editor at bilissel . net adresine yazabilirler.

Görüşler

0
exxonster
Güzel bir niyet, fakat siteyi kimin yaptığı hakkında pek bir bilgi yok. Google'daki grubu da sadece duyuru grubu olarak kaydedilmiş. Keşke bir de "biz kimiz" bağı olsaymış...
0
FZ
Bildiğim kadarı ile sitenin kurucusu Boğaziçi'nde bilişsel bilim yüksek lisansını geçen sene tamamlamış olan bilg. müh. Hakan Ünlü. Süreç içinde başka insanlar da editöryel katkıda bulunacaklardır diye düşünüyorum.
0
Tex
Hangisi doğru? Editöryel mi? Editoryal mı?
0
Satanique
Bende Editoryal daha doğru. Editoryel değil o editoryal olmalıydı. Türkçe'ye dikkat lütfen. Türkçe'mizi düzgün kullanalım.
0
Satanique
Gerçi söz konusu kelime Türkçe bir kelime değil ancak sonradan Türkçe'ye eklenmiş olan ucube bir kelime olsa da, o ucube kelimeyi bile güzel Türkçe'miz namına düzgün kullanmalıyız.


Not: Bu siteye giriş yapılırken, Login ekranında iki adet ünlem mevcut. Bizim paralarımızla beslenen Türk Telekom 3 ünlem koyuyor da, FM neden 2 ünlem koymasın değil mi?

Hatta bence siz bu yazıyı silin ve hemen ünlemleri düzeltin ki, daha önce eleştirdiginiz Telekom gibi olmayın.

Size de zaten böylesi yakısır.
0
Satanique
Züper! Ama neden FZ beyin açtıgı başlıklara yorum yok? Hep belli kişiler yorum yazıyor. Biraz daha katılımcı olun lütfen.
0
Satanique
Beni seviyor musunuz? Bende sizi seviyorum. Gerçekten mükemmel bir site burası. Haberler mükemmel, kişiler mükemmel, herşey çok iyi.

Teşekkür ediyorum. Elimden geldigince katılımcı olmaya çalısacagım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkiye'nin Nobel Ödülleri Sahiplerini Buldu

FZ

Kurulduğu 1963 yılından bu yana verilen 'TÜBİTAK Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri', bugün kurumun merkezi Ankara'daki Feza Fürsey Konferans Salonu'nda sahiplerini bulacak. Bu yıl bilim ödüllerini Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'le Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. A. Murat Tekalp kazandı. Uluslararası buluşlarıyla tanınan Hotamışlıgil ve Tekalp, 10'ar milyar liralık para ödülünü de alacak.

1962'de Rize'nin Pazar ilçesinde doğan Hotamışlıgil, 1986'da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1994'te Harvard Üniversitesi'nde 'Biyolojik Kimya ve Moleküler Genetik' konusunda doktorasını tamamladı. Hotamışlıgil, 1995'te Harvard Üniversitesi'nde yardımcı doçent, 1998'de doçent ve 2003 yılında profesör oldu. Hotamışlıgil, halen Harvard Üniversitesi J. S. Simsons Genetik ve Metabolizma Bölümü'nde profesör olarak bilimsel çalışmalarını sürdüyor.

Bilişsel Bilimler 4. Bölüm: ''Turing Salonu''ndan ''Çince Odası''na

FZ

Bilişsel Bilimci Ulaş Başar Gezgin'in Bilişsel Bilimler Kılavuzu, Bilişsel Bilimler Kılavuzu 2 ve Bilişsel Bilimler Kılavuzu 3 yazıları daha önce sitemizde yayınlanmıştı. Bu bağlamda devam niteliği taşıyan 4. bölümü sizinle paylaşıyoruz. Hep birlikte okuyalım ve tartışalım:

Cumhurbaşkanı Bir Matematik Sorusuna Takılırsa...

FZ

Piref. H. Ökkeş'in Cumhuriyet Bilim Teknik ekinin 8 Ocak 2005 tarihli yazısından:

Çok garip: Matematik Dünyası adlı derginin 2004-III sayısı da çıkmış. Nasıl oluyor da halen çıkabiliyor bu dergi, anlamak mümkün değil. Üstelik satışı 10 bin dolayında (Bir önceki sayı 9 bin satmış). Ben batar derken, dergi sürekli yükselen bir grafik çiziyor. Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sarsılması gerek bu başarı karşısında.

Dergiyi çıkaranların aklı fikri başka çalışıyor. Ne üniversite piyango sınavlarını, ne lise müfredatını, ne okullardaki kötü eğitimi umursuyorlar. Ne manken ne de şarkıcı resmi var dergide. Umut satmıyorlar, falcılık yapmıyorlar. Kimseyi de korkutmuyorlar. Dergiyi çıkaranlar matematiğe su katmadan, sulandırmadan yapıyorlar, yapacaklarını. Yazarlar farkında değiller ama dergiyi sulandıran tek bir köşe var: O da bana ait, son sayfadaki "Konik" köşe! Herhalde okurlar o sayfaya bir türlü gelemiyorlar. Çünkü oku oku bitmiyor dergi. Matematik Dünyası'nı 6 ay sonra da açıp okuyabilir insan, 60 yıl sonra da. Kızlar artık çeyizlerine koyuyorlarmış bu dergiyi. Erkekler ceplerinde dergiyle dolaşınca şansları açılıyormuş.

Şimdi herkesi daha da şaşırtacak bir olaydan söz etmek istiyorum.

Renk Körlüğü

fsniper

Bir arkadaşımın girdiği renk körlüğü testlerinde Kırmızı-Yeşil problemi yaşaması sonrasında -kendisi bu problemi kabul etmiyordu :) - ona bazı renk körlüğü testleri bulmaya karar verdim. Genel olarak bizim bildiğimiz renk körlüğü tabaka testlerine Ishihara "Renk Körlüğü Problemi Testi" dendiğini de bu sayede öğrendim. Sizler de kendinize bu testleri uygulayarak probleminiz olup olmadığını öğrenmek isterseniz aşağıdaki bağlantılardan bu tür testlere ulaşabilirsiniz. Ama dikkat edin aralarında sürprizler de bulunabilir.

http://colorvisiontesting.com/online%20test.htm
http://colorvisiontesting.com/ishihara.htm
http://www.redcarlifeboat.org.uk/Pages/Misc/Ishihara%20Test%20for%20Color%20Blindness.htm
http://www.exploratorium.edu/exhibit_services/exhibits/c/color_blindness.html
http://i.madblast.com/funflash/swf/ColorBlind2.swf

Ayrıca eğer renk körü değilim ama renk körleri webi ya da web sayfamı nasıl görüyorlar merak ediyorum diyorsanız bu bağlantıdaki filtre size cevap olabilir.

Filtre : http://colorfilter.wickline.org

Keskinliğini kaybeden sınırlar...

darkhunter

CG/Render teknolojisi nereye doğru gidiyor bilinmez, ama bir önceki jenerasyonun hayalleri yavaş yavaş gerçekleşiyor...

Tamamen CG (Computer Graphics) teknolojisinin ürünü olan bu çalışma, CG teknolojisinin, şu anki sınırlarını çizmesi açısından ilginç bir örnek.

Özgün haber ve yorumlar için tıklayın.