Türkçe Bilişsel Bilim Sitesi

0
FZ
Bilişsel Bilim ülkemizde çok az sayıda kişinin farkında olduğu ve üzerinde çalıştığı bir bilim dalı. Tamamen bu konuya adanmış bu sitenin amacı hem bilişsel bilim konusunda çalışanları ve bu konuya ilgi duyanları bir araya getirerek birikimlerini paylaşacakları bir ortam oluşturmak hem de kamuoyuna bu yeni bilim dalını ve önemini anlatmak.
Sitede konuyla ilgili yüksek lisas ve doktora tezlerinin yanı sıra konferans bildirileri ve kitap tavsiyeleri de bulunuyor. Ayrıca yine bilişsel bilim perspektifinden değerlendirmelerin yapıldığı popüler bilim yazıları da mevcut.

Yayın hayatına kısa süre önce başlayan bu site bilişsel bilim ile ilgili her türlü öneriye, eleştiriye ve katkıya açık. Site yöneticileri ile iletişim kurmak isteyenler editor at bilissel . net adresine yazabilirler.

Görüşler

0
exxonster
Güzel bir niyet, fakat siteyi kimin yaptığı hakkında pek bir bilgi yok. Google'daki grubu da sadece duyuru grubu olarak kaydedilmiş. Keşke bir de "biz kimiz" bağı olsaymış...
0
FZ
Bildiğim kadarı ile sitenin kurucusu Boğaziçi'nde bilişsel bilim yüksek lisansını geçen sene tamamlamış olan bilg. müh. Hakan Ünlü. Süreç içinde başka insanlar da editöryel katkıda bulunacaklardır diye düşünüyorum.
0
Tex
Hangisi doğru? Editöryel mi? Editoryal mı?
0
Satanique
Bende Editoryal daha doğru. Editoryel değil o editoryal olmalıydı. Türkçe'ye dikkat lütfen. Türkçe'mizi düzgün kullanalım.
0
Satanique
Gerçi söz konusu kelime Türkçe bir kelime değil ancak sonradan Türkçe'ye eklenmiş olan ucube bir kelime olsa da, o ucube kelimeyi bile güzel Türkçe'miz namına düzgün kullanmalıyız.


Not: Bu siteye giriş yapılırken, Login ekranında iki adet ünlem mevcut. Bizim paralarımızla beslenen Türk Telekom 3 ünlem koyuyor da, FM neden 2 ünlem koymasın değil mi?

Hatta bence siz bu yazıyı silin ve hemen ünlemleri düzeltin ki, daha önce eleştirdiginiz Telekom gibi olmayın.

Size de zaten böylesi yakısır.
0
Satanique
Züper! Ama neden FZ beyin açtıgı başlıklara yorum yok? Hep belli kişiler yorum yazıyor. Biraz daha katılımcı olun lütfen.
0
Satanique
Beni seviyor musunuz? Bende sizi seviyorum. Gerçekten mükemmel bir site burası. Haberler mükemmel, kişiler mükemmel, herşey çok iyi.

Teşekkür ediyorum. Elimden geldigince katılımcı olmaya çalısacagım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bakü, matematik, sihirli kareler, algoritmalar ve bilgisayarlar...

FZ

Bakü´deki uluslararası bir konferanstan birkaç saat önce döndüm ve orada karşılaştığım bir bilimadamı ile ilgili deneyimimi paylaşmak istedim.

Azeri kökenli ve şu anda Gaziantep Üniversitesi´nde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Asker Ali Abiyev ile tanışma ve söyleşme imkânı bulduk, profesörün epey heyecanla bahsettiği bir sihirli kareler konusu vardı. Hani şu içine tamsayıları yerleştirdiğimiz ve yatayda, dikeyde ve çaprazda toplam alındığında sabit bir sayı veren kare matrisler.

Prof. Abiyev söz konusu karelerle ilgili olarak genel bir formül bulduğunu, keyfi büyüklükte bir sihirli kare oluşturmak için bir algoritma geliştirdiğini ve bu karelerle ilgili özelliklerden yola çıkılarak fiziksel birtakım yasalara da erişilebileceğini iddia ediyordu. Bir başka uygulama alanı olarak da bunların şifrebilim (kriptoloji) alanında kullanılabileceğinden bahsediyordu. Söz konusu algoritmayı canlı olarak çalışır halde izlemek isteyenler şu adrese bakabilir: http://www1.gantep.edu.tr/~bingul/php/magic/tr-index.php

Araba Sürerken Cep Telefonu İle Konuşuyor Musunuz?

FZ

Aynı anda iki işi birden yapabilir misiniz? Bu da laf mı diyenleri duyar gibiyim, iki iş ne ki, insan aynı anda pek çok işi yapabilecek yetenekte değil mi? Beynimiz bu bakımdan uzman değil mi?

Bir başka soru: Araba kullanırken cep telefonu ile konuşursanız ne olur? Bu bir problem yaratır mı? Neden? Pek çok insanın ilk aklına gelen şey şu: Bir elle telefonu tutarken, diğer elle yani tek elle direksiyonu kontrol etmeye çalışmak problem yaratabilir. O halde "her iki el de direksiyonu kontrol ederken cep telefonu ile konuşacak aksesuvarımız olsun" fikri problemi kökünden halleder mi?

Büyük Düşünün: Video Konferans

cbc

Birbirinden coğrafik olarak uzak ofisleriniz var ve toplantı yapmak istiyorsunuz. Bilişim firmaları için en ucuz çözüm IRC ya da Jabber üzerinde bir odada toplanıp konuşmak olabilirken, kimi firmalarda video konferans ile sorun bir nebze çözülebiliyor. "Video Konferans" ve "Cisco" kelimelerini bir araya getirip, biraz büyük düşünün ve haberin devamına bakın. (Kopya çekmek yok!)

Çapkın Fareler Genetik Olarak Evcilleştirildi

malkocoglu_2

Bilim adamları tek bir geni değiştirerek, çapkın olan bir fare türünü evcil hâle getirdi. Microtus pennsylvanicus (meadow vole) olarak bilinen fare türü, eşten eşe atlayan ve çocuklarına bakmayan bir hayvan türü olarak biliniyordu. Fakat meadow vole'un kuzeni microtus ochrogaster (prairie vole) tam bir ideal eş modeliydi. Tek eş ile oluyor, onu koruyor ve çocuklarına da bakıyordu. Aradaki farklardan hareketle, araştırmacılar iki beyinde farklı olan maddeyi (vasopressini) tutucu görev yapan bir geni, çapkın farelere enjekte ettiler. Sonuç başarılı oldu: Denek çapkın fareler artık hızlı yaşamıyor, ve tek eş ile mutlu bir şekilde yaşıyorlar.

Haberin devamı: http://www.abc.net.au/science/news/stories/s1134804.htm

Gelecek buzul çağı 15 bin yıl sonra

e2e

"Bilim adamları Antartika’da bir buzulu 3 km delerek, buzul köküne ulaştılar. Bu derinlikte ısının son 740 bin yılda hiç değişmediği belirtildi. Buzul kökünde yapılan araştırmalara göre, buradaki ısı yeryüzünde sürekliliği en eskiye dayanan ısı derecesi. Bu süre zarfında, atmosfer çeşitli değişikliklerden geçerken, yeryüzü de 8 ayrı buz çağları yaşamıştı."

Kaynak: NTV MSNBC