Merhaba Higgs!

0
tongucyumruk
Yıllar süren aramaların, taramaların ve hunharca çarpıştırılan trilyonlarca atomaltı parçacığın ardından sonunda CERN'den beklenen açıklama geldi. LHC'de yapılan ATLAS ve CMS deneylerinde Higgs Bozonu'nun beklenen niteliklerine uygun bir parçacık 5 sigma seviyesinde kesinlikle tespit edildi (Matematikle arası limoni olanlar için 0.999993204653751 olasılık diyebiliriz)

Bu noktada asıl dikkat edilmesi gereken nokta, Higgs bozonunun bulunması/bulunmamasından çok bu konuda çalışan bilim insanlarının böylesine büyük bir olayı duyurururken dahi basın açıklamasını kaleme alış tarzlarındaki temkinlilik ile ana akım medyanın bu haberi duyururken takındığı tavır arasındaki fark. Bir tarafta "... kesinlikle Higgs bozonuna benzer nitelikleri taşıyan bir parçacık tespit edildi", diğer tarafta "Tanrı parçacığı yakalandı". Sizi bilmem ama ben haberleri izledikçe pencereden bakıp uçan arabaları görmeye çalışan bir ruh haline büründüm. Neyse, ne diyelim: Vatana millete hayırlı olsun.

Not: Higgs bozonunun ne olduğu konusunda bir fikri olmayıp da etrafa madara olmamak için biliyormuş gibi yapanlara dev hizmet: Higgs bozonu ilk defa Peeter Higgs tarafından, atomaltı parçacıkların standart modelinin bir tamamlayıcısı olarak önesürülmüş, maddeye kütle özelliğini kazandırdığı düşünülen bir atomaltı parçacıktır. Higgs bozonunun keşfi özellikle kuantum teorisinin (hayır, evrene pembe kelebeklerle pozitif mesajlar gönderirseniz her dileğiniz yerine gelir diyen kuantum teorisi değil, fizik ve ağır, çok ağır matematikle ilgili olanı) bugüne kadar açıklamakta yetersiz kaldığı kütleçekimi kavramının kuantum teorisi kapsamında açıklanabilmesi (yani evrende karşılaştığımız tüm fenomenleri açıklayabilecek tek bir teori oluşturulması) yönünde önemli adımlar atılmasını sağlayabilir

Görüşler

0
Tarık
Asıl bomba, "tanrı parçacığı" tanımını tanrıyı kanıtlamak gibi sığ kavramlarla harmanlayanların Peter Higgs'in ateist olduğunu anlamalarıyla patlayacak. En azından bizim gibi Über Bilimsel Ülkelerde...
0
Betelgeuse
Uçan kaykaylarımız da olacak mı? ya da 88 mil hıza ulaşınca zamanda yolculuk yapabilecek miyiz?

"Türkiye'de onyüzbin trilyar dolar değerinde higgs bozonu madeni keşfedildi ama hain dış güçler çıkarmamızı engelliyorlar vatanını seven bunu paylaşsın" şeklinde mesajları ciddi ciddi paylaşanları görünce şaşırmayacağım.
0
tongucyumruk
Ama ben var diye duydum. Bir arkadaşımın arkadaşının dayısının bir arkadaşı fizikçiymiş, o söylemiş, Hakkari - Giresun arasındaki bölgede dev Higgs yatakları varmış. Hatta Higgs ismi de zaten Hakkari-Giresun'un birleşimindenmiş. Çok büyük komplolar dönüyor çok...

Hem düşününce çok mantıklı, Hakkari-Giresun aralığı kabaca Doğu Karadeniz bölgesine denk geliyor diyebiliriz. Şimdi bu fizikli falan deneylerde hep duyuyoruz, ağır su diye birşey kullanıyorlar. Ağır su ne? Yağmur suyu! Zira ağır olmasa yukarıdan aşağı yağmaz değil mi? E Doğu Karadeniz nesiyle meşhur yağmuruyla. İşte bu da Higgs yataklarının oluşumunu net bir biçimde açıklıyor.

(bkz: mega cahil)
0
Betelgeuse
Doğu karadeniz bölgesinde HES inşaatı diye aslında gizliden gizliden higgs reaktörü yapılıyormuş, bunların yapılmasını istemeyen rus ajanları da çevreci kılığında oralara gidip oranın halkını HES'lere karşı kışkırtıyormuş. Vay hainler vaaay!
0
pulsar
Bir konuda anlaşalım. Uçan kaykay mutlaka lazım. :P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gelecek Radyo Dalgalarında mı?

sefalet

GNU Radyo daha önce fazlamesai.net haberlerinde duyurulmuştu. USRP (Universal Software Radio Peripheral) ise GNU Radyo ile çalışarak, radyo yazılımı kurmanızı ve geliştirmenizi sağlıyor.Amaç en az donanımla sizi radyo sinyallerinin heyecan verici dünyasına sokmak. GNU Radyo ile analog radyo sinyalleri sayısal ortama aktarılmakta ve böylece sayısal ortamda radyo dalgalarının işlenmesi daha esnek hale gelmekteydi. USRP yazılımı ve kartları ile USB 2 portu olan her makinada radyo hayatınıza başlamanız mümkün. Tüm USRP tasarımı açık kaynak olarak lisanslanmış durumda.

Sonsuz Enerji?!

Zebani

"Erke Araştırmaları ve Mühendislik A.Ş adlı şirket tarafından “yakıt gerektirmeyen bir kuvvet makinesi” icat edildiği bildirildi. Swissotel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Şirketin Yönetim Kurulu Danışmanı emekli Tümgeneral Çetin Uğural, bir süredir gazetelerde yer alan “Erke Bilimsel Düşüncenin Gücü” başlıklı ilanların nedeninin bir buluş olduğunu açıkladı."

Bu haber hemen her gazete ve yayın organında var. İlgimi çekti, sizlerle paylaşayım dedim. Bir fizikçi olarak ben de mümkün olamayacağını düşünüyorum ama varsa ellerinde bir kanıt göreceğiz. Yoksa ne yapalım. Dünyada şarlatanlıkta sınır mı var? :) Bir de bunların yabancı versiyounu "Steorn" var. Bakalım ne çıkacak bu yumurtadan?

Sözcükleri Koklamak ya da Kokulara İsim Vermek...

FZ

Güle gül demesek yine de güzel kokmaz mıydı o çiçek? *

İngiliz nörologların son çalışmalarından birine göre bir kokunun isimlendirilmesi onun algılanışını etkiliyor.

Örneğin deneklere aynı koku önce "kaşar peyniri" olarak etiketlenip sonra "vücut kokusu" olarak etkiletlenip sunulunca, "kaşar peyniri" olarak sunulan kokunun "vücut kokusu" olarak sunulana kıyasla daha iyi koktuğunu söylemişler.

Oxford Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırmaya göre kokunun ismi belli bir beyin bölgesini harekete geçirebiliyor. fMRI (functionaol Magnetic Resonance Imaging) yöntemi ile görüntülenen beyinlere bakıldığında ilginç şeyler göze çarpmış.

Uçan Araba Geliyor

caNavar

Fantastik filmlerin en çok aranan, hayal edilen teknolojisi gerçek oluyor. Amerikan Terrafugia şirketi tarafından geliştirilen "Transition" adlı uçan araba 2009 yılında trafiğe çıkıyor. Karada ve havada gidebilecek olan arabanın fiyatı 150 bin dolar olacak.

RobotCub: Yeni ve İddialı bir Robot Projesi

FZ

Avrupa Komisyonu tarafından Unit E5 "Cognition" projesi kapsamında 5 yıl boyunca desteklenecek RobotCub projesi çalışmalarına başladı. Projenin amaçlarından biri gerçek robot ürünleri üzerinden insan bilişsel faaliyetlerine dair daha çok bilgi sahibi olmak. Bu yüzden bilgisayar bilimlerinin yanısıra bilişsel sinirbilim gibi bilim dallarından araştırmacılar çalışacaklar. Proje platformu açık kodlu yazılım prensiplerine göre geliştirilip dağıtılacak.

Hedefler arasında 2.5 yaşındaki bir çocuk boyutlarında ve yeteneklerinde insansı bir robot geliştirmek de var.