Merhaba Higgs!

0
tongucyumruk
Yıllar süren aramaların, taramaların ve hunharca çarpıştırılan trilyonlarca atomaltı parçacığın ardından sonunda CERN'den beklenen açıklama geldi. LHC'de yapılan ATLAS ve CMS deneylerinde Higgs Bozonu'nun beklenen niteliklerine uygun bir parçacık 5 sigma seviyesinde kesinlikle tespit edildi (Matematikle arası limoni olanlar için 0.999993204653751 olasılık diyebiliriz)

Bu noktada asıl dikkat edilmesi gereken nokta, Higgs bozonunun bulunması/bulunmamasından çok bu konuda çalışan bilim insanlarının böylesine büyük bir olayı duyurururken dahi basın açıklamasını kaleme alış tarzlarındaki temkinlilik ile ana akım medyanın bu haberi duyururken takındığı tavır arasındaki fark. Bir tarafta "... kesinlikle Higgs bozonuna benzer nitelikleri taşıyan bir parçacık tespit edildi", diğer tarafta "Tanrı parçacığı yakalandı". Sizi bilmem ama ben haberleri izledikçe pencereden bakıp uçan arabaları görmeye çalışan bir ruh haline büründüm. Neyse, ne diyelim: Vatana millete hayırlı olsun.

Not: Higgs bozonunun ne olduğu konusunda bir fikri olmayıp da etrafa madara olmamak için biliyormuş gibi yapanlara dev hizmet: Higgs bozonu ilk defa Peeter Higgs tarafından, atomaltı parçacıkların standart modelinin bir tamamlayıcısı olarak önesürülmüş, maddeye kütle özelliğini kazandırdığı düşünülen bir atomaltı parçacıktır. Higgs bozonunun keşfi özellikle kuantum teorisinin (hayır, evrene pembe kelebeklerle pozitif mesajlar gönderirseniz her dileğiniz yerine gelir diyen kuantum teorisi değil, fizik ve ağır, çok ağır matematikle ilgili olanı) bugüne kadar açıklamakta yetersiz kaldığı kütleçekimi kavramının kuantum teorisi kapsamında açıklanabilmesi (yani evrende karşılaştığımız tüm fenomenleri açıklayabilecek tek bir teori oluşturulması) yönünde önemli adımlar atılmasını sağlayabilir

Görüşler

0
Tarık
Asıl bomba, "tanrı parçacığı" tanımını tanrıyı kanıtlamak gibi sığ kavramlarla harmanlayanların Peter Higgs'in ateist olduğunu anlamalarıyla patlayacak. En azından bizim gibi Über Bilimsel Ülkelerde...
0
Betelgeuse
Uçan kaykaylarımız da olacak mı? ya da 88 mil hıza ulaşınca zamanda yolculuk yapabilecek miyiz?

"Türkiye'de onyüzbin trilyar dolar değerinde higgs bozonu madeni keşfedildi ama hain dış güçler çıkarmamızı engelliyorlar vatanını seven bunu paylaşsın" şeklinde mesajları ciddi ciddi paylaşanları görünce şaşırmayacağım.
0
tongucyumruk
Ama ben var diye duydum. Bir arkadaşımın arkadaşının dayısının bir arkadaşı fizikçiymiş, o söylemiş, Hakkari - Giresun arasındaki bölgede dev Higgs yatakları varmış. Hatta Higgs ismi de zaten Hakkari-Giresun'un birleşimindenmiş. Çok büyük komplolar dönüyor çok...

Hem düşününce çok mantıklı, Hakkari-Giresun aralığı kabaca Doğu Karadeniz bölgesine denk geliyor diyebiliriz. Şimdi bu fizikli falan deneylerde hep duyuyoruz, ağır su diye birşey kullanıyorlar. Ağır su ne? Yağmur suyu! Zira ağır olmasa yukarıdan aşağı yağmaz değil mi? E Doğu Karadeniz nesiyle meşhur yağmuruyla. İşte bu da Higgs yataklarının oluşumunu net bir biçimde açıklıyor.

(bkz: mega cahil)
0
Betelgeuse
Doğu karadeniz bölgesinde HES inşaatı diye aslında gizliden gizliden higgs reaktörü yapılıyormuş, bunların yapılmasını istemeyen rus ajanları da çevreci kılığında oralara gidip oranın halkını HES'lere karşı kışkırtıyormuş. Vay hainler vaaay!
0
pulsar
Bir konuda anlaşalım. Uçan kaykay mutlaka lazım. :P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

3 Boyutlu Holografik Görüntüye Adım Adım...

auselen

"Gelecek de bir gün gelecek" gibi reklam cümlelerini hayata geçirmek bilim adamlarının bir görevi olsa gerek. Habere ve ekteki youtube videosuna bakılırsa George Lucas'ın bir cihazı daha gerçek oluyor.

Türkçe Bilişsel Bilim Sitesi

FZ

Bilişsel Bilim ülkemizde çok az sayıda kişinin farkında olduğu ve üzerinde çalıştığı bir bilim dalı. Tamamen bu konuya adanmış bu sitenin amacı hem bilişsel bilim konusunda çalışanları ve bu konuya ilgi duyanları bir araya getirerek birikimlerini paylaşacakları bir ortam oluşturmak hem de kamuoyuna bu yeni bilim dalını ve önemini anlatmak.

Bakü, matematik, sihirli kareler, algoritmalar ve bilgisayarlar...

FZ

Bakü´deki uluslararası bir konferanstan birkaç saat önce döndüm ve orada karşılaştığım bir bilimadamı ile ilgili deneyimimi paylaşmak istedim.

Azeri kökenli ve şu anda Gaziantep Üniversitesi´nde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Asker Ali Abiyev ile tanışma ve söyleşme imkânı bulduk, profesörün epey heyecanla bahsettiği bir sihirli kareler konusu vardı. Hani şu içine tamsayıları yerleştirdiğimiz ve yatayda, dikeyde ve çaprazda toplam alındığında sabit bir sayı veren kare matrisler.

Prof. Abiyev söz konusu karelerle ilgili olarak genel bir formül bulduğunu, keyfi büyüklükte bir sihirli kare oluşturmak için bir algoritma geliştirdiğini ve bu karelerle ilgili özelliklerden yola çıkılarak fiziksel birtakım yasalara da erişilebileceğini iddia ediyordu. Bir başka uygulama alanı olarak da bunların şifrebilim (kriptoloji) alanında kullanılabileceğinden bahsediyordu. Söz konusu algoritmayı canlı olarak çalışır halde izlemek isteyenler şu adrese bakabilir: http://www1.gantep.edu.tr/~bingul/php/magic/tr-index.php

XEROX'tan Tekrar Tekrar Yazılabilen Kağıt

yellowelephant

Xerox, kağıt üzerine basılı görüntü ve bilgilerin 16-24 saat içinde kaybolmasına ve aynı kağıdın tekrar tekrar kullanılmasına imkan veren bir teknoloji keşfettiğini ve patent başvurusunda bulunduğunu duyurdu.

Bilkent'te Nanoteknoloji Merkezi

melitical

Bir saç telinden 100 bin kat ince malzemelerin kullanılacağı Ulusal Nanoteknoloji Merkezi, Bilkent'te bir yılda faaliyete geçecek. Yüksek kar getirmesi beklenen projenin toplam 30 milyon YTL 'ye mal olması planlanıyor. Maliyetin 11 milyon YTL'si Devlet Planlama Teşkilatı tarafından karşılanacak.

Kaynak:Radikal