Merhaba Higgs!

0
tongucyumruk
Yıllar süren aramaların, taramaların ve hunharca çarpıştırılan trilyonlarca atomaltı parçacığın ardından sonunda CERN'den beklenen açıklama geldi. LHC'de yapılan ATLAS ve CMS deneylerinde Higgs Bozonu'nun beklenen niteliklerine uygun bir parçacık 5 sigma seviyesinde kesinlikle tespit edildi (Matematikle arası limoni olanlar için 0.999993204653751 olasılık diyebiliriz)

Bu noktada asıl dikkat edilmesi gereken nokta, Higgs bozonunun bulunması/bulunmamasından çok bu konuda çalışan bilim insanlarının böylesine büyük bir olayı duyurururken dahi basın açıklamasını kaleme alış tarzlarındaki temkinlilik ile ana akım medyanın bu haberi duyururken takındığı tavır arasındaki fark. Bir tarafta "... kesinlikle Higgs bozonuna benzer nitelikleri taşıyan bir parçacık tespit edildi", diğer tarafta "Tanrı parçacığı yakalandı". Sizi bilmem ama ben haberleri izledikçe pencereden bakıp uçan arabaları görmeye çalışan bir ruh haline büründüm. Neyse, ne diyelim: Vatana millete hayırlı olsun.

Not: Higgs bozonunun ne olduğu konusunda bir fikri olmayıp da etrafa madara olmamak için biliyormuş gibi yapanlara dev hizmet: Higgs bozonu ilk defa Peeter Higgs tarafından, atomaltı parçacıkların standart modelinin bir tamamlayıcısı olarak önesürülmüş, maddeye kütle özelliğini kazandırdığı düşünülen bir atomaltı parçacıktır. Higgs bozonunun keşfi özellikle kuantum teorisinin (hayır, evrene pembe kelebeklerle pozitif mesajlar gönderirseniz her dileğiniz yerine gelir diyen kuantum teorisi değil, fizik ve ağır, çok ağır matematikle ilgili olanı) bugüne kadar açıklamakta yetersiz kaldığı kütleçekimi kavramının kuantum teorisi kapsamında açıklanabilmesi (yani evrende karşılaştığımız tüm fenomenleri açıklayabilecek tek bir teori oluşturulması) yönünde önemli adımlar atılmasını sağlayabilir

Görüşler

0
Tarık
Asıl bomba, "tanrı parçacığı" tanımını tanrıyı kanıtlamak gibi sığ kavramlarla harmanlayanların Peter Higgs'in ateist olduğunu anlamalarıyla patlayacak. En azından bizim gibi Über Bilimsel Ülkelerde...
0
Betelgeuse
Uçan kaykaylarımız da olacak mı? ya da 88 mil hıza ulaşınca zamanda yolculuk yapabilecek miyiz?

"Türkiye'de onyüzbin trilyar dolar değerinde higgs bozonu madeni keşfedildi ama hain dış güçler çıkarmamızı engelliyorlar vatanını seven bunu paylaşsın" şeklinde mesajları ciddi ciddi paylaşanları görünce şaşırmayacağım.
0
tongucyumruk
Ama ben var diye duydum. Bir arkadaşımın arkadaşının dayısının bir arkadaşı fizikçiymiş, o söylemiş, Hakkari - Giresun arasındaki bölgede dev Higgs yatakları varmış. Hatta Higgs ismi de zaten Hakkari-Giresun'un birleşimindenmiş. Çok büyük komplolar dönüyor çok...

Hem düşününce çok mantıklı, Hakkari-Giresun aralığı kabaca Doğu Karadeniz bölgesine denk geliyor diyebiliriz. Şimdi bu fizikli falan deneylerde hep duyuyoruz, ağır su diye birşey kullanıyorlar. Ağır su ne? Yağmur suyu! Zira ağır olmasa yukarıdan aşağı yağmaz değil mi? E Doğu Karadeniz nesiyle meşhur yağmuruyla. İşte bu da Higgs yataklarının oluşumunu net bir biçimde açıklıyor.

(bkz: mega cahil)
0
Betelgeuse
Doğu karadeniz bölgesinde HES inşaatı diye aslında gizliden gizliden higgs reaktörü yapılıyormuş, bunların yapılmasını istemeyen rus ajanları da çevreci kılığında oralara gidip oranın halkını HES'lere karşı kışkırtıyormuş. Vay hainler vaaay!
0
pulsar
Bir konuda anlaşalım. Uçan kaykay mutlaka lazım. :P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Playstation 3'ler Tıp İçin Birleşiyor

darkhunter

Bilim insanları, dünyadaki 10 bin Sony Playstation 3’ü internet üzerinden bağlayarak, Alzheimer araştırmasında değerlendirecek. Küresel PS3 ağı, dünyanın en güçlü bilgisayarı olacak.

Intel Mi? AMD Mi? Yoksa Kuantum Bilgisayar Mı Alsak?

anonim

Bu gün LKD-Sohbet listelerine düşen bir ileti ilginç bir gelişmeyi haber veriyordu. Bugüne kadar yalnızca deneysel olarak kullanılan ve daha ziyade kuantum şifreleme amacıyla geliştirilen kuantum bilgisayarlar yerlerini ticari varislerine bırakıyor görünüşe göre.

Kutudaki Beyin Kavramına Bir Adım Daha Yaklaşıldı!

FZ

University of Florida bünyesinde çalışan bilimadamları bir uçak simulatörünü "uçurabilen" bir beyin "yetiştirdiler". Bu çalışma sayesinde beyin hücrelerinin bir ağ olarak çalışma sistemlerini anlamak için yeni olanaklar gündeme gelecek.

Söz konusu “beyin” -- yaklaşık 25,000 canlı sıçan beyni nöronundan (sinir hücresi) oluşan ve bir cam tabakta korunan sistem -- beyin süreçlerini gerçek zamanlı ve hücresel ölçekte incelemek için bilimadamlarına eşsiz bir fırsat sunuyor.Beyin hücrelerinin erişimini inceleyecek olan araştırmacılar sara krizleri gibi pek çok sinir sistemi hastalığını çok daha detaylı öğrenebilecekler ve bunu yaparken kimseye zarar verme riski taşımayacaklar.

Farenin Beyni İnsanın Şifası Olacak

FZ

Radikal'deki habere göre, fare beyninin gen haritası tamamlandı.

ABD'deki Allen Beyin Enstitüsü uzmanlarının tam olarak çıkardığı 'genom', milyonlarca insanın mustarip olduğu nörolojik hastalıkların esrar perdesinin kaldırılmasını sağlayabilecek.

Microsoft'un kurucularından Paul Allen'ın sahibi olduğu enstitü tarafından yapılan açıklamaya göre, fare beyninin üç boyutlu haritasında 21 binden fazla gen ayrıntılı olarak gösteriliyor. Harita, bilim adamlarına hiç bilmedikleri ayrıntılar sunuyor.

Gelecek Radyo Dalgalarında mı?

sefalet

GNU Radyo daha önce fazlamesai.net haberlerinde duyurulmuştu. USRP (Universal Software Radio Peripheral) ise GNU Radyo ile çalışarak, radyo yazılımı kurmanızı ve geliştirmenizi sağlıyor.Amaç en az donanımla sizi radyo sinyallerinin heyecan verici dünyasına sokmak. GNU Radyo ile analog radyo sinyalleri sayısal ortama aktarılmakta ve böylece sayısal ortamda radyo dalgalarının işlenmesi daha esnek hale gelmekteydi. USRP yazılımı ve kartları ile USB 2 portu olan her makinada radyo hayatınıza başlamanız mümkün. Tüm USRP tasarımı açık kaynak olarak lisanslanmış durumda.