Merhaba Higgs!

0
tongucyumruk
Yıllar süren aramaların, taramaların ve hunharca çarpıştırılan trilyonlarca atomaltı parçacığın ardından sonunda CERN'den beklenen açıklama geldi. LHC'de yapılan ATLAS ve CMS deneylerinde Higgs Bozonu'nun beklenen niteliklerine uygun bir parçacık 5 sigma seviyesinde kesinlikle tespit edildi (Matematikle arası limoni olanlar için 0.999993204653751 olasılık diyebiliriz)

Bu noktada asıl dikkat edilmesi gereken nokta, Higgs bozonunun bulunması/bulunmamasından çok bu konuda çalışan bilim insanlarının böylesine büyük bir olayı duyurururken dahi basın açıklamasını kaleme alış tarzlarındaki temkinlilik ile ana akım medyanın bu haberi duyururken takındığı tavır arasındaki fark. Bir tarafta "... kesinlikle Higgs bozonuna benzer nitelikleri taşıyan bir parçacık tespit edildi", diğer tarafta "Tanrı parçacığı yakalandı". Sizi bilmem ama ben haberleri izledikçe pencereden bakıp uçan arabaları görmeye çalışan bir ruh haline büründüm. Neyse, ne diyelim: Vatana millete hayırlı olsun.

Not: Higgs bozonunun ne olduğu konusunda bir fikri olmayıp da etrafa madara olmamak için biliyormuş gibi yapanlara dev hizmet: Higgs bozonu ilk defa Peeter Higgs tarafından, atomaltı parçacıkların standart modelinin bir tamamlayıcısı olarak önesürülmüş, maddeye kütle özelliğini kazandırdığı düşünülen bir atomaltı parçacıktır. Higgs bozonunun keşfi özellikle kuantum teorisinin (hayır, evrene pembe kelebeklerle pozitif mesajlar gönderirseniz her dileğiniz yerine gelir diyen kuantum teorisi değil, fizik ve ağır, çok ağır matematikle ilgili olanı) bugüne kadar açıklamakta yetersiz kaldığı kütleçekimi kavramının kuantum teorisi kapsamında açıklanabilmesi (yani evrende karşılaştığımız tüm fenomenleri açıklayabilecek tek bir teori oluşturulması) yönünde önemli adımlar atılmasını sağlayabilir

Görüşler

0
Tarık
Asıl bomba, "tanrı parçacığı" tanımını tanrıyı kanıtlamak gibi sığ kavramlarla harmanlayanların Peter Higgs'in ateist olduğunu anlamalarıyla patlayacak. En azından bizim gibi Über Bilimsel Ülkelerde...
0
Betelgeuse
Uçan kaykaylarımız da olacak mı? ya da 88 mil hıza ulaşınca zamanda yolculuk yapabilecek miyiz?

"Türkiye'de onyüzbin trilyar dolar değerinde higgs bozonu madeni keşfedildi ama hain dış güçler çıkarmamızı engelliyorlar vatanını seven bunu paylaşsın" şeklinde mesajları ciddi ciddi paylaşanları görünce şaşırmayacağım.
0
tongucyumruk
Ama ben var diye duydum. Bir arkadaşımın arkadaşının dayısının bir arkadaşı fizikçiymiş, o söylemiş, Hakkari - Giresun arasındaki bölgede dev Higgs yatakları varmış. Hatta Higgs ismi de zaten Hakkari-Giresun'un birleşimindenmiş. Çok büyük komplolar dönüyor çok...

Hem düşününce çok mantıklı, Hakkari-Giresun aralığı kabaca Doğu Karadeniz bölgesine denk geliyor diyebiliriz. Şimdi bu fizikli falan deneylerde hep duyuyoruz, ağır su diye birşey kullanıyorlar. Ağır su ne? Yağmur suyu! Zira ağır olmasa yukarıdan aşağı yağmaz değil mi? E Doğu Karadeniz nesiyle meşhur yağmuruyla. İşte bu da Higgs yataklarının oluşumunu net bir biçimde açıklıyor.

(bkz: mega cahil)
0
Betelgeuse
Doğu karadeniz bölgesinde HES inşaatı diye aslında gizliden gizliden higgs reaktörü yapılıyormuş, bunların yapılmasını istemeyen rus ajanları da çevreci kılığında oralara gidip oranın halkını HES'lere karşı kışkırtıyormuş. Vay hainler vaaay!
0
pulsar
Bir konuda anlaşalım. Uçan kaykay mutlaka lazım. :P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilim ve Teknik e-dergi oluyor

e2e

"TÜBİTAK’ın popüler bilim dergileri, Bilim ve Teknik ile Bilim ve Çocuk, elektronik yayına geçiyor. Her iki dergi, Temmuz ayından itibaren internette yayınlanacak.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Raşit Gürdilek, dergilerin ilk elektronik sayılarının Temmuz ayında yayına gireceğini açıkladı. Gürdilek, elektronik sayıların matbu baskılarla aynı zamanda yayınlanacağı belirtti. Abonelik işlemleri ile ilgili bilgiler dergilerin kendi web sayfalarında duyuruldu."

Ayrıntılar: NTV MSNBC, Bilim ve Teknik

Cumhurbaşkanı Bir Matematik Sorusuna Takılırsa...

FZ

Piref. H. Ökkeş'in Cumhuriyet Bilim Teknik ekinin 8 Ocak 2005 tarihli yazısından:

Çok garip: Matematik Dünyası adlı derginin 2004-III sayısı da çıkmış. Nasıl oluyor da halen çıkabiliyor bu dergi, anlamak mümkün değil. Üstelik satışı 10 bin dolayında (Bir önceki sayı 9 bin satmış). Ben batar derken, dergi sürekli yükselen bir grafik çiziyor. Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sarsılması gerek bu başarı karşısında.

Dergiyi çıkaranların aklı fikri başka çalışıyor. Ne üniversite piyango sınavlarını, ne lise müfredatını, ne okullardaki kötü eğitimi umursuyorlar. Ne manken ne de şarkıcı resmi var dergide. Umut satmıyorlar, falcılık yapmıyorlar. Kimseyi de korkutmuyorlar. Dergiyi çıkaranlar matematiğe su katmadan, sulandırmadan yapıyorlar, yapacaklarını. Yazarlar farkında değiller ama dergiyi sulandıran tek bir köşe var: O da bana ait, son sayfadaki "Konik" köşe! Herhalde okurlar o sayfaya bir türlü gelemiyorlar. Çünkü oku oku bitmiyor dergi. Matematik Dünyası'nı 6 ay sonra da açıp okuyabilir insan, 60 yıl sonra da. Kızlar artık çeyizlerine koyuyorlarmış bu dergiyi. Erkekler ceplerinde dergiyle dolaşınca şansları açılıyormuş.

Şimdi herkesi daha da şaşırtacak bir olaydan söz etmek istiyorum.

İnsana En Çok Benzeyen Japon Kadın Robot

sefalet

Japon Profesör Ishiguro'nun başında bulunan "azimliyiz insana benzeyen robot yapacağız" iddiasındaki ekip, ilk ürünleri 5 yaşındaki bir japon robot kızından sonra şimdi insana en çok benzeyen kadın robot yapmayı başardılar.

Işık hızı kontrol altında

melitical

Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) 'dan bir grup araştırmacı ışık hızını yavaşlatıp hızlandırmayı başardı. Bunun, yüksek performansta mikrodalga sinyallerinin oluşturulması, yeni nesil kablosuz iletişim uygulamaları ve uydular arası veri transferleri gibi uygulamalarda kullanılması bekleniyor. Özellikle, Amerikan İleri Savunma Araştırmaları Merkezinin (DARPA) ışık hızını yavaşlatmakla ilgili araştırmalara yüksek miktarlarda para aktardığı biliniyor.
www.scienceblog.com

Bilkent'te Nanoteknoloji Merkezi

melitical

Bir saç telinden 100 bin kat ince malzemelerin kullanılacağı Ulusal Nanoteknoloji Merkezi, Bilkent'te bir yılda faaliyete geçecek. Yüksek kar getirmesi beklenen projenin toplam 30 milyon YTL 'ye mal olması planlanıyor. Maliyetin 11 milyon YTL'si Devlet Planlama Teşkilatı tarafından karşılanacak.

Kaynak:Radikal