Intel Mi? AMD Mi? Yoksa Kuantum Bilgisayar Mı Alsak?

0
anonim
Bu gün LKD-Sohbet listelerine düşen bir ileti ilginç bir gelişmeyi haber veriyordu. Bugüne kadar yalnızca deneysel olarak kullanılan ve daha ziyade kuantum şifreleme amacıyla geliştirilen kuantum bilgisayarlar yerlerini ticari varislerine bırakıyor görünüşe göre.
Kuantum bilgisayarlar aynı kuantum mekaniği gibi var olan bakış açılarını yıkacak. Örneğin klasik yaklaşımda bir veri dizisinde istenilen sonuç bütün veriler teker teker kontrol edilerek aranırken kuantum bilgisayar modelinde bütün veriler tek bir çevrimde kontrol edilebilecek ve çevrimin sonunda geriye yalnızca doğru olan sonuç kalacak. Daha basite indirgemek için elinizde en azından bir kaç trilyon çekirdeği bulunan bir bilgisayar düşünebilirsiniz.

Ancak şu anda kuantım bilgisayar klasik modellerden sonsuz kat değil yalnızca birkaç bin kat daha hızlı çalışıyor. Örneğin yakın zaman da tanıtımı yapılan bilgisayar NP-tam problemlerin (bu problemin en çok bilinen örneklerinden biri gezgin satıcı problemidir) optimal çözümünü birkaç saat çevriminde hesaplayabiliyor. Oysa bu işlem klasik bilgisayarlar için binlerce saat çevirimine mâlolur.

NP-tam problemler bilgisayar bilimleri derslerinin klasik ödevleri olmakla kalmayıp, veri tabanı aramaları, patern eşleme gibi algoritmalarla günlük hayatta çokca kullanılan yapılardır.

Detaylı bilgi ve asıl haber için buraya bakabilirsiniz.

Editörün Notu: FM'de kuantum bilgi işlem ile ilgili daha önce çıkmış haberlere göz atabilirsiniz: [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7].

Görüşler

0
yilmaz
Kuantum bilgisayarlar büyük asalların hesaplanmasınıda kolaylaştıracaklar. O zaman kriptolojiye yeni bir bakış açısı gerekecek.
0
faraklit
Orion 16qubitmiş ve hızı standart bilgisayarlarla aynıymış. Seneye 1000qubitlik bilgisayarı yapmayı planlıyorlar; asıl fark o zaman ortaya çıkacak..
0
tongucyumruk
Bahisler açıldı. Sizce Debian GNU/Linux'un bu platformu desteklemesi ne kadar zaman alır?

Benim tahminim: Unstable 2 hafta, Stable 4 yıl...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ian Wright Ferrari'yi solladı

sefalet

Bilişim alanının tanınan simalarından Ian Wright, yaratıcılık ve fark yaratmanın güzel bir örneğini gösterdi. Ian Wright'ın özel yapım arabası Sacramento'daki drag araba yarışlarında Ferrari 360 Spider ve Porsche Carrera GT'ye bir kaç araba boyu fark attı.Hadi adamın parası var özel araç yaptırmış diyebilirsiniz fakat işin can alıcı tarafı bu bilişim destekli arabanın elektrik ile çalışıyor olması.Arabanın Wright ve mühendisleri tarafından geliştirilen en önemli özelliği elektrik enerjsini bir yarış otomobilinde çok yüksek verim elde edecek şekilde kullanabilmeleri.

I. Ulusal Kriptoloji Sempozyumu

FZ

1. Ulusal Kriptoloji Sempozyumu, ODTÜ Uygulamalı Matematik Enstitüsü tarafından 18-20 Kasım 2005 tarihleri arasında düzenleniyor.

Etkinliğin davetli konuşmacıları arasında yer alan Subhamoy Maitra'nın, "Cryptographically Significant Boolean Functions" ve "Cryptanalysis of Digital Watermarking" konularında birer konuşma yapacağı da aktarılan bilgiler arasında. konularında, 50'şer dakika süreli ve İngilizce iki konuşma yapacaktır.

İnsan Zihni Sayısal Mı Analog Mu?

FZ

İnsan zihninin bir bilgisayar gibi ayrık süreçler halinde çalıştığı teorisi bilişsel bilimdeki önemli paradigmalardan biridir. Cornell Üniversitesi'nde son gerçekleştirilen çalışmalardan birine göre ise insan zihninin çalışması biyolojik organizmalar gibi: gri alanlar arasında geçiş yapan dinamik bir süreklilik.

Proceedings of the National Academy of Sciences'ın son sayısında yer alan, Cornell'de çalışan psikodilbilimci Michael Spivey'in önderliğinde gerçekleştirilen çalışmada lisans öğrencilerine bazı sözcükler söylenip ekranda bunların resimleri gösterildi ve fareyi kullanarak doğru resmi seçmeleri istendi, ardından da benzer sözcük durumunda öğrencilerin fare hareketlerinin izleri takip edildi. Bu çalışma, dil anlamanın ayrık değil sürekli olduğuna dair önemli bulgular içeriyor.

Yüzyılın Fizik Deneyi

FZ

Merkezi İsviçre'de bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN) 36 ülke ve 2 binden fazla fizikçinin katılımıyla tarihin en büyük fizik deneyini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Yerin 100 metre altında gerçekleştirilecek olan zamanın en büyük fizik deneyinde Türkiye de üç ayrı ekiple yer alıyor. Bilim dünyasının 10 yıldan fazla bir süredir hazırlandığı ve yarım milyar İsviçre Frangı'na (580 milyon YTL) mal olan deneyin temel amacı maddeyi oluşturan parçacıkları inceleyerek, evrenin işleyişi hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak. Türk bilim insanları Compact Muon Solenoid (CMS) isimli projenin, doğanın şifresini deşifre edeceği yorumunu yapıyor. İnsanlık adına, evrenin oluşumu, işleyişi ve geleceği adına büyük keşifler yapacak olan deneye Türkiye'den Çukurova Üniversitesi, ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi fizik bölümlerinden öğretim görevlileri ve doktora öğrencileri katılıyor.

Bilişsel Bilimler Kılavuzu - III

FZ

Daha önce Ulaş Başar Gezgin'den alıntıladığımız bilişsel bilimler kılavuzunun 3. bölümü karşınızda (1. bölüm ve 2. bölümü de okuyabilirsiniz):

3. Bölüm

Şaşkın Beşer ve 25 Şeker: Düşler, Avukatlar, Çekik Gözlüler, "Ben demiştim zaten"ciler ve Diğerleri

Bu bölüme aşağıdaki sorulara yanıt vererek başlayalım. Kısa sürede yanıt bekleniyor:

1) Türkçe’de birinci harfi 'k' olan sözcüklerin sayısı mı daha fazladır yoksa üçüncü harfi 'k' olan sözcüklerin sayısı mı?

2) 8x7x6x5x4x3x2x1 çarpımının sonucu aşağı-yukarı kaçtır? (Unutmayalım: Hemen yanıt verilmesi bekleniyordu ve burada zeka ölçülmüyor. Rahat olun, çabuk yanıt verin.)