Intel Mi? AMD Mi? Yoksa Kuantum Bilgisayar Mı Alsak?

0
anonim
Bu gün LKD-Sohbet listelerine düşen bir ileti ilginç bir gelişmeyi haber veriyordu. Bugüne kadar yalnızca deneysel olarak kullanılan ve daha ziyade kuantum şifreleme amacıyla geliştirilen kuantum bilgisayarlar yerlerini ticari varislerine bırakıyor görünüşe göre.
Kuantum bilgisayarlar aynı kuantum mekaniği gibi var olan bakış açılarını yıkacak. Örneğin klasik yaklaşımda bir veri dizisinde istenilen sonuç bütün veriler teker teker kontrol edilerek aranırken kuantum bilgisayar modelinde bütün veriler tek bir çevrimde kontrol edilebilecek ve çevrimin sonunda geriye yalnızca doğru olan sonuç kalacak. Daha basite indirgemek için elinizde en azından bir kaç trilyon çekirdeği bulunan bir bilgisayar düşünebilirsiniz.

Ancak şu anda kuantım bilgisayar klasik modellerden sonsuz kat değil yalnızca birkaç bin kat daha hızlı çalışıyor. Örneğin yakın zaman da tanıtımı yapılan bilgisayar NP-tam problemlerin (bu problemin en çok bilinen örneklerinden biri gezgin satıcı problemidir) optimal çözümünü birkaç saat çevriminde hesaplayabiliyor. Oysa bu işlem klasik bilgisayarlar için binlerce saat çevirimine mâlolur.

NP-tam problemler bilgisayar bilimleri derslerinin klasik ödevleri olmakla kalmayıp, veri tabanı aramaları, patern eşleme gibi algoritmalarla günlük hayatta çokca kullanılan yapılardır.

Detaylı bilgi ve asıl haber için buraya bakabilirsiniz.

Editörün Notu: FM'de kuantum bilgi işlem ile ilgili daha önce çıkmış haberlere göz atabilirsiniz: [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7].

Görüşler

0
yilmaz
Kuantum bilgisayarlar büyük asalların hesaplanmasınıda kolaylaştıracaklar. O zaman kriptolojiye yeni bir bakış açısı gerekecek.
0
faraklit
Orion 16qubitmiş ve hızı standart bilgisayarlarla aynıymış. Seneye 1000qubitlik bilgisayarı yapmayı planlıyorlar; asıl fark o zaman ortaya çıkacak..
0
tongucyumruk
Bahisler açıldı. Sizce Debian GNU/Linux'un bu platformu desteklemesi ne kadar zaman alır?

Benim tahminim: Unstable 2 hafta, Stable 4 yıl...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bermuda şeytan üçgeninde yeni canlılar

melitical

Bermuda'da bilimadamları denizin 5 km altında topladıkları örneklerden elde edilen 100 kadar canlının çoğunun daha önce bilinmeyen türler olduğunu açıkladı: ntvmsnbc

Fare beyninde insan nöronları...

anonim

Araştırmacılar, 14 günlük fare ceninlerinin beyinlerine yaklaşık 100 bin insan cenini kök hücresi yerleştirdi. Fareler, beyinlerinde binde bir oranında insan hücresiyle dünyaya geldi. İnsan kök hücreleri, nakil işleminden iki ay sonra beynin değişik bölgelerinde yerlerini aldı. Bu insan nöronlarının, nakil işleminin üzerinden 18 aygeçtikten sonra da normal elektriksel faaliyete sahip olduğu belirlendi.

Bilim Tarihi Araştırmaları Çıktı

anonim

Merhaba,

Bir süre önce hazırlıklarını duyurduğumuz üç aylık bilim tarihi dergisi, "Bilim Tarihi Araştırmaları", "Başlarken" sayısı ile okurlarıyla buluşmak üzere hazır…

2005 yılı Einstein'ın "Özel Görelilik Teorisi"nin 100. yılı olması nedeniyle Dünya Fizik Yılı ilan edildi. "Başlarken" diyen bir bilim tarihi dergisinin bu başlığı es geçmesi mümkün değildi ve "Einstein" dosyamız da bu şartlarda doğdu.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Bilim Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Yavuz Unat ve Dr. Ayten Aydın Koç tarafından hazırlanan"Einstein Kronolojisi" hem Einstein'ın yaşamının önemli dönüm noktalarına işaret ediyor hem de Einstein araştırmacıları için bir kaynak olma özelliği taşıyor. Derginin diğer konularına gelince:

İTÜ Vakfı Bilim Ödülü 2007

anonim

İTÜ Vakfı'nın 1995'ten beri her yıl verdiği bilim ödülü başvuruları başladı. 2007 yılı ödülü Temel Bilimler ve Mühendislik Bilimleri alanında seçilecek bir yapıta verilecek. Son başvuru tarihi 15 Şubat 2008. Ayrıntılı bilgi: http://www.ituvakif.org.tr

Ödülün değeri 10.000 YTL olup yalnızca bir kişiye verilmektedir. Ödülün duyurusunun yapıldığı afişe ise buradan ulaşabilirsiniz.

Oyster-Dalga Enerjisi Elektrik Santrali

melitical

Dünyanın ilk dalga enerjisi ile elektrik üreten santrali İskoçya'da kuruldu.

Haberde iki yıl içerisinde ikincisinin yapılması için 1.66 milyon dolar fon ayrıldığı belirtiliyor. Şirketin önümüzdeki yıllarda bunu dünyada daha yaygınlaştırmayı planlıyor.