Internette Arama Yapmak Beyninize İyi Gelebilir

0
FZ
Pek çok çalışmadaki bulgulara göre zihninizi zorlayan bilişsel görevler beyninizin o işe kanalize olması ile kalmıyor, aynı zamanda beyninizin o göreve tepki verme şeklini de değiştiriyor. Zorlu zihinsel görevlerden ötürü beynin daha çok meşgul edilmesinin beyni hasarlara karşı korumanın yanısıra yaşlanmanın da olumsuz etkilerine karşı koruduğu düşünülüyor.
Yeni gerçekleştirilen ve fMRI beyin görüntüleme tekniğinin kullanıldığı bir çalışmanın sonuçlarına göre düzenli şekilde Internet araması gerçekleştirilen kişilerin beyni o aramalar esnasında bir metni pasif olarak okumaya kıyasla çok daha fazla çalışıyor.

Kaynak: http://arstechnica.com/news.ars/post/20081016-internet-searches-engage-the-aging-brain.html

Görüşler

0
dtemarti
Yani google'da ŞANSIMI DENEMEK İSTİYORUM buttonuna tıklamak iyi olmayabilir.
0
FZ
Ben çok daha acayip bir şey söyleyeyim, bir ara bunu bloga da geçirmeyi planlıyorum, bir keresinde bilgisayarcı bir dostumla muhabbet ederken bir başka bilgisayarcının ismini hatırlamaya çalışıyorduk, ikimizin de yakından tanıdığı bir isim ve fakat tam bir 'kahretsin dilimin ucunda ama bir türlü çıkartamıyorum!' durumu hasıl oldu. İkimiz de ayrı ayrı uğraştık didindik, ipuçlarını bir araya getirdik lakin hatırlayamadık. Sonra ben bir şey önerdim: Ya şu anda yanımızda Internet'e bağlı bir bilgisayar olsa idi ve Google açık olsa idi, o kişinin ismini bulmak için nasıl bir yöntem izlerdik? Ben bu soruyu sorduktan yaklaşık 10-15 saniye sonra bulmaya çalıştığımız ismi hatırlamıştım. Aynı yöntemi kullanan arkadaş da benim yardımım olmaksızın bir süre sonra o ismi buluvermişti zihninde.

Yani: Değil Google'da bilfiil arama yapmak, arama yaptığımızı düşünmek ve olası sonuçları hayal edip çıkarım yapmak dahi hafıza konusunda bize yardımcı olmuştu!
0
error
Yok artık, Lebron James!! demek istiyorum izninizle.. "Celestial Goog!e" olmuş bu..
:D
0
FZ
Mevzu Google, Yahoo ya da MSN Search filan değil tahmin edebileceğiniz gibi. Hafıza denen dipsiz kuyuda sondaj yapma yöntemi olarak yahut hatırlama tekniği olarak Internet araması.
0
error
Internet aramasını da tanımlamak lazım bu minvalde. Değişik arama motorları denemeleri oluyor. "anahtar sözcük (keyword)" araması yerine, mantıksal arama gibi. Sizin de hafızanızı tetikleyen arama yapmak istediğinizde aklınıza gelen anahtar sözcükler olmuş olmalı.

Pekala, buradan nasıl faydalı bir sonuç çıkarmalı? Bolca internet araması yaparak, anahtar sözcük dağarcığı oluşturmanın, ya da bir nevi sıkıştırma algoritması yahut işaretçiler gibi, hatırlamamız gerekli mevzuu atomize ederek sınırlı kelimeler ve sözcüklerle kaydetmenin, bizi kuyunun dibine eriştirecek bir araç vereceğini mi kurguluyoruz? Daha neler yapabiliriz?

Kuyu derin..



0
FZ
Bizim anekdottan çok fazla şey çıkmaz bu haliyle tabii, sadece bir kere yaşanmış ve aynısı bir daha asla yaşanmayacak türden. Ama benzerleri yaşanabilir mi? Buna dair bir fikir edinebilmek için benzer durum oluştuğunda ("dilimin ucunda ama bir türlü çıkaramıyorum!") benzer yöntemi deneyip ("acaba şimdi karşımda Internet bağlantılı bir bilgisayar olsa idi dilimin ucundaki şeyi hatırlayabilmek için neler yapardım?") elde edilen sonuçlara bakmak lazım. O hafıza problemini kontrollü olarak yaratmak ise çok güç görünüyor, bu yüzden deney yapmak zor ancak bunu okuyanlar kendileri deneyebilirler.

Diğer yandan hafıza ve hatırlama ile ilgili bir ipucumuz var, bazı çalışmalardaki bulgulara göre bir şeyi hatırlamak istediğinizde o şeyi ilk olarak öğrendiğiniz ortama benzer bir ortamda bulunursanız hatırlamanız kolaylaşıyor; egzantrik bir örnek vermek gerekirse: denizde, su altında öğrendiğiniz bir sayı dizisini yine benzer bir su altı ortamda daha kolay hatırlıyorsunuz oda koşullarında bulunmaya kıyasla. Yahut sokakta hızlı hızlı yürürken öğrendiğiniz, düşündüğünüz bir şeyi hatırlamak için ayağa kalkıp tempolu şekilde yürümeniz oturup düşünmeye kıyasla daha etkili olabiliyor (bu yazdıklarım garip gelebilir, şu anda ilgili makalelere referans veremiyorum ama bulması zor değil).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilim ve Teknik e-dergi oluyor

e2e

"TÜBİTAK’ın popüler bilim dergileri, Bilim ve Teknik ile Bilim ve Çocuk, elektronik yayına geçiyor. Her iki dergi, Temmuz ayından itibaren internette yayınlanacak.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Raşit Gürdilek, dergilerin ilk elektronik sayılarının Temmuz ayında yayına gireceğini açıkladı. Gürdilek, elektronik sayıların matbu baskılarla aynı zamanda yayınlanacağı belirtti. Abonelik işlemleri ile ilgili bilgiler dergilerin kendi web sayfalarında duyuruldu."

Ayrıntılar: NTV MSNBC, Bilim ve Teknik

Fare beyninde insan nöronları...

anonim

Araştırmacılar, 14 günlük fare ceninlerinin beyinlerine yaklaşık 100 bin insan cenini kök hücresi yerleştirdi. Fareler, beyinlerinde binde bir oranında insan hücresiyle dünyaya geldi. İnsan kök hücreleri, nakil işleminden iki ay sonra beynin değişik bölgelerinde yerlerini aldı. Bu insan nöronlarının, nakil işleminin üzerinden 18 aygeçtikten sonra da normal elektriksel faaliyete sahip olduğu belirlendi.

Büyük işler başarmak istiyorsanız büyük işlerle uğraşın!

lifesdkver0_1

Richard Hamming, Feynman, Fermi, Oppenheimer, Shannon gibi dev isimlerle beraber çalışma şansını yakalamış başka bir dev isim. 1986 yılında yaptığı "bilimsel araştırmanız ve siz" isimli bu konuşma, (haklı olarak) şu aralar net aleminde pek popüler. FM'ye de uğramazsa yazık olur diye düşündüm (ve hatta belki uğradıktan onra başkalaşıma uğrayıp Türkçe'ye de dönüşür.) süper matematikçi, sonsuz asal sayı, EFF şirketi gibi zırvalıklardan arınma dileğiyle.

Türkçe Bilişsel Bilim Sitesi

FZ

Bilişsel Bilim ülkemizde çok az sayıda kişinin farkında olduğu ve üzerinde çalıştığı bir bilim dalı. Tamamen bu konuya adanmış bu sitenin amacı hem bilişsel bilim konusunda çalışanları ve bu konuya ilgi duyanları bir araya getirerek birikimlerini paylaşacakları bir ortam oluşturmak hem de kamuoyuna bu yeni bilim dalını ve önemini anlatmak.

Dr. Güzeldere ile robotlar, yapay zekâ, bilişsel bilimler üstüne bir sohbet

FZ

Milliyet'ten Derya Sazak, Dr. Güven Güzeldere ile bir röportaj gerçekleştirmiş. Röportajda ele alınan konular arasında yapay zekâ, bilişsel bilimler, beyin ve zihin araştırmaları, Türkiye'deki akademik durumun dünyadaki yeri gibi konular var. Röportajdan birkaç çarpıcı kısmı alıntılamak gerekirse:

"Felsefi meseleleri ya da bilimle teknolojiyle ilgili şeyleri toplumdan, siyasetten bağımsız düşünmek imkânsız. Ama birinden ötekine giden yol uzun ve karmaşık olabiliyor. Duke Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi'ndeki değişim programı çerçevesinde bu yaz İstanbul'a gelerek bilişsel bilimler üstüne ders verdim. Dersimizin adı 'Tanrı üzerine düşünmek'ti. ABD'li ve Türk öğrencilerle zor ve karmaşık bir alanı, 'inanç dünyası konusunda nasıl düşünülebilir' sorusunu tartışmaya açtık. Eğer yolumuzu bulacaksak bazı varsayımlardan başlayıp sonuçlara ulaşacaksak, doğru düşünebilmeyi öğrenmemiz lazım. Bu bilimsel düşünmenin yöntemidir ama inanç dünyasına da uygulanabilir."