Internette Arama Yapmak Beyninize İyi Gelebilir

0
FZ
Pek çok çalışmadaki bulgulara göre zihninizi zorlayan bilişsel görevler beyninizin o işe kanalize olması ile kalmıyor, aynı zamanda beyninizin o göreve tepki verme şeklini de değiştiriyor. Zorlu zihinsel görevlerden ötürü beynin daha çok meşgul edilmesinin beyni hasarlara karşı korumanın yanısıra yaşlanmanın da olumsuz etkilerine karşı koruduğu düşünülüyor.
Yeni gerçekleştirilen ve fMRI beyin görüntüleme tekniğinin kullanıldığı bir çalışmanın sonuçlarına göre düzenli şekilde Internet araması gerçekleştirilen kişilerin beyni o aramalar esnasında bir metni pasif olarak okumaya kıyasla çok daha fazla çalışıyor.

Kaynak: http://arstechnica.com/news.ars/post/20081016-internet-searches-engage-the-aging-brain.html

Görüşler

0
dtemarti
Yani google'da ŞANSIMI DENEMEK İSTİYORUM buttonuna tıklamak iyi olmayabilir.
0
FZ
Ben çok daha acayip bir şey söyleyeyim, bir ara bunu bloga da geçirmeyi planlıyorum, bir keresinde bilgisayarcı bir dostumla muhabbet ederken bir başka bilgisayarcının ismini hatırlamaya çalışıyorduk, ikimizin de yakından tanıdığı bir isim ve fakat tam bir 'kahretsin dilimin ucunda ama bir türlü çıkartamıyorum!' durumu hasıl oldu. İkimiz de ayrı ayrı uğraştık didindik, ipuçlarını bir araya getirdik lakin hatırlayamadık. Sonra ben bir şey önerdim: Ya şu anda yanımızda Internet'e bağlı bir bilgisayar olsa idi ve Google açık olsa idi, o kişinin ismini bulmak için nasıl bir yöntem izlerdik? Ben bu soruyu sorduktan yaklaşık 10-15 saniye sonra bulmaya çalıştığımız ismi hatırlamıştım. Aynı yöntemi kullanan arkadaş da benim yardımım olmaksızın bir süre sonra o ismi buluvermişti zihninde.

Yani: Değil Google'da bilfiil arama yapmak, arama yaptığımızı düşünmek ve olası sonuçları hayal edip çıkarım yapmak dahi hafıza konusunda bize yardımcı olmuştu!
0
error
Yok artık, Lebron James!! demek istiyorum izninizle.. "Celestial Goog!e" olmuş bu..
:D
0
FZ
Mevzu Google, Yahoo ya da MSN Search filan değil tahmin edebileceğiniz gibi. Hafıza denen dipsiz kuyuda sondaj yapma yöntemi olarak yahut hatırlama tekniği olarak Internet araması.
0
error
Internet aramasını da tanımlamak lazım bu minvalde. Değişik arama motorları denemeleri oluyor. "anahtar sözcük (keyword)" araması yerine, mantıksal arama gibi. Sizin de hafızanızı tetikleyen arama yapmak istediğinizde aklınıza gelen anahtar sözcükler olmuş olmalı.

Pekala, buradan nasıl faydalı bir sonuç çıkarmalı? Bolca internet araması yaparak, anahtar sözcük dağarcığı oluşturmanın, ya da bir nevi sıkıştırma algoritması yahut işaretçiler gibi, hatırlamamız gerekli mevzuu atomize ederek sınırlı kelimeler ve sözcüklerle kaydetmenin, bizi kuyunun dibine eriştirecek bir araç vereceğini mi kurguluyoruz? Daha neler yapabiliriz?

Kuyu derin..



0
FZ
Bizim anekdottan çok fazla şey çıkmaz bu haliyle tabii, sadece bir kere yaşanmış ve aynısı bir daha asla yaşanmayacak türden. Ama benzerleri yaşanabilir mi? Buna dair bir fikir edinebilmek için benzer durum oluştuğunda ("dilimin ucunda ama bir türlü çıkaramıyorum!") benzer yöntemi deneyip ("acaba şimdi karşımda Internet bağlantılı bir bilgisayar olsa idi dilimin ucundaki şeyi hatırlayabilmek için neler yapardım?") elde edilen sonuçlara bakmak lazım. O hafıza problemini kontrollü olarak yaratmak ise çok güç görünüyor, bu yüzden deney yapmak zor ancak bunu okuyanlar kendileri deneyebilirler.

Diğer yandan hafıza ve hatırlama ile ilgili bir ipucumuz var, bazı çalışmalardaki bulgulara göre bir şeyi hatırlamak istediğinizde o şeyi ilk olarak öğrendiğiniz ortama benzer bir ortamda bulunursanız hatırlamanız kolaylaşıyor; egzantrik bir örnek vermek gerekirse: denizde, su altında öğrendiğiniz bir sayı dizisini yine benzer bir su altı ortamda daha kolay hatırlıyorsunuz oda koşullarında bulunmaya kıyasla. Yahut sokakta hızlı hızlı yürürken öğrendiğiniz, düşündüğünüz bir şeyi hatırlamak için ayağa kalkıp tempolu şekilde yürümeniz oturup düşünmeye kıyasla daha etkili olabiliyor (bu yazdıklarım garip gelebilir, şu anda ilgili makalelere referans veremiyorum ama bulması zor değil).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilgi İşleyen Makine Olarak Beyin 2008

FZ

Daha önce üçüncüsünü duyurduğumuz [1, 2] Bilgi İşleyen Makine Olarak Beyin konferansının dördüncüsü bu sene 4 ve 5 Nisan 2008 tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi, Albert Long Hall'da gerçekleştirilecek. Katılım bedelsiz ve konu ile ilgilenen herkese açık.

Hayvanlar Alemi MATRIX'de Yaşıyor!

darkhunter

Tavuk çiftliklerinde hayvanlara daha üretken olmaları için mutluluk hormonu verildiğini biliyor musunuz ? Peki ya kapalı alanlarda yaşayan hayvanlara, kendilerini açık alanda hissetmelerini sağlayacak bir çip takıldığını ve konunun teknik boyutunun sorun olmaktan çıkıp ahlaki boyutu üstüne tartışmaların başladığını biliyor musunuz ?

Konunun ahlaki boyutu tartışmaya açık. Nitekim bazı bilim adamları hayvanın kendisini mutlu hissetmesinin, kandırılmasından daha önemli olduğunu ve üretim açısından daha verimli sonuçlar doğurduğunu söylüyor.

Peki ya aynı şey bir gün insanlara da uygulanırsa... Mutlu olmak, kandırılmaktan daha mı önemli ?

There is no spoon neo...

Yeryüzünün en 'kara' siyahı üretildi

ersin2k

Amerikalı biliminsanları Salı günü dünyanın en kara maddesini geliştirdiklerini açıkladılar. Işığın % 99.9 unu emen bu materyal Amerikan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü testlerinde kullanılan örnekten neredeyse 30 kat daha kara.

Bilgi Üniversitesi Turing Günleri Başlıyor

coskung

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünün bu yıl beşincisini düzenlediği Turing Günü 2006 konferansının bu yıl seçilen teması "Randomness & Complexity". Organizasyon, çarşamba-perşembe-cuma günleri saat 17'de Prof. Calude'nin vereceği Algorithmic Information Theory dersleriyle başlayacak. Daha detaylı bilgi burada . Derslere ve konferansa katılım ücretsiz olup, ilgilenen herkese açıktır.

Uçan Araba Geliyor

caNavar

Fantastik filmlerin en çok aranan, hayal edilen teknolojisi gerçek oluyor. Amerikan Terrafugia şirketi tarafından geliştirilen "Transition" adlı uçan araba 2009 yılında trafiğe çıkıyor. Karada ve havada gidebilecek olan arabanın fiyatı 150 bin dolar olacak.