Internette Arama Yapmak Beyninize İyi Gelebilir

0
FZ
Pek çok çalışmadaki bulgulara göre zihninizi zorlayan bilişsel görevler beyninizin o işe kanalize olması ile kalmıyor, aynı zamanda beyninizin o göreve tepki verme şeklini de değiştiriyor. Zorlu zihinsel görevlerden ötürü beynin daha çok meşgul edilmesinin beyni hasarlara karşı korumanın yanısıra yaşlanmanın da olumsuz etkilerine karşı koruduğu düşünülüyor.
Yeni gerçekleştirilen ve fMRI beyin görüntüleme tekniğinin kullanıldığı bir çalışmanın sonuçlarına göre düzenli şekilde Internet araması gerçekleştirilen kişilerin beyni o aramalar esnasında bir metni pasif olarak okumaya kıyasla çok daha fazla çalışıyor.

Kaynak: http://arstechnica.com/news.ars/post/20081016-internet-searches-engage-the-aging-brain.html

Görüşler

0
dtemarti
Yani google'da ŞANSIMI DENEMEK İSTİYORUM buttonuna tıklamak iyi olmayabilir.
0
FZ
Ben çok daha acayip bir şey söyleyeyim, bir ara bunu bloga da geçirmeyi planlıyorum, bir keresinde bilgisayarcı bir dostumla muhabbet ederken bir başka bilgisayarcının ismini hatırlamaya çalışıyorduk, ikimizin de yakından tanıdığı bir isim ve fakat tam bir 'kahretsin dilimin ucunda ama bir türlü çıkartamıyorum!' durumu hasıl oldu. İkimiz de ayrı ayrı uğraştık didindik, ipuçlarını bir araya getirdik lakin hatırlayamadık. Sonra ben bir şey önerdim: Ya şu anda yanımızda Internet'e bağlı bir bilgisayar olsa idi ve Google açık olsa idi, o kişinin ismini bulmak için nasıl bir yöntem izlerdik? Ben bu soruyu sorduktan yaklaşık 10-15 saniye sonra bulmaya çalıştığımız ismi hatırlamıştım. Aynı yöntemi kullanan arkadaş da benim yardımım olmaksızın bir süre sonra o ismi buluvermişti zihninde.

Yani: Değil Google'da bilfiil arama yapmak, arama yaptığımızı düşünmek ve olası sonuçları hayal edip çıkarım yapmak dahi hafıza konusunda bize yardımcı olmuştu!
0
error
Yok artık, Lebron James!! demek istiyorum izninizle.. "Celestial Goog!e" olmuş bu..
:D
0
FZ
Mevzu Google, Yahoo ya da MSN Search filan değil tahmin edebileceğiniz gibi. Hafıza denen dipsiz kuyuda sondaj yapma yöntemi olarak yahut hatırlama tekniği olarak Internet araması.
0
error
Internet aramasını da tanımlamak lazım bu minvalde. Değişik arama motorları denemeleri oluyor. "anahtar sözcük (keyword)" araması yerine, mantıksal arama gibi. Sizin de hafızanızı tetikleyen arama yapmak istediğinizde aklınıza gelen anahtar sözcükler olmuş olmalı.

Pekala, buradan nasıl faydalı bir sonuç çıkarmalı? Bolca internet araması yaparak, anahtar sözcük dağarcığı oluşturmanın, ya da bir nevi sıkıştırma algoritması yahut işaretçiler gibi, hatırlamamız gerekli mevzuu atomize ederek sınırlı kelimeler ve sözcüklerle kaydetmenin, bizi kuyunun dibine eriştirecek bir araç vereceğini mi kurguluyoruz? Daha neler yapabiliriz?

Kuyu derin..



0
FZ
Bizim anekdottan çok fazla şey çıkmaz bu haliyle tabii, sadece bir kere yaşanmış ve aynısı bir daha asla yaşanmayacak türden. Ama benzerleri yaşanabilir mi? Buna dair bir fikir edinebilmek için benzer durum oluştuğunda ("dilimin ucunda ama bir türlü çıkaramıyorum!") benzer yöntemi deneyip ("acaba şimdi karşımda Internet bağlantılı bir bilgisayar olsa idi dilimin ucundaki şeyi hatırlayabilmek için neler yapardım?") elde edilen sonuçlara bakmak lazım. O hafıza problemini kontrollü olarak yaratmak ise çok güç görünüyor, bu yüzden deney yapmak zor ancak bunu okuyanlar kendileri deneyebilirler.

Diğer yandan hafıza ve hatırlama ile ilgili bir ipucumuz var, bazı çalışmalardaki bulgulara göre bir şeyi hatırlamak istediğinizde o şeyi ilk olarak öğrendiğiniz ortama benzer bir ortamda bulunursanız hatırlamanız kolaylaşıyor; egzantrik bir örnek vermek gerekirse: denizde, su altında öğrendiğiniz bir sayı dizisini yine benzer bir su altı ortamda daha kolay hatırlıyorsunuz oda koşullarında bulunmaya kıyasla. Yahut sokakta hızlı hızlı yürürken öğrendiğiniz, düşündüğünüz bir şeyi hatırlamak için ayağa kalkıp tempolu şekilde yürümeniz oturup düşünmeye kıyasla daha etkili olabiliyor (bu yazdıklarım garip gelebilir, şu anda ilgili makalelere referans veremiyorum ama bulması zor değil).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gelecek buzul çağı 15 bin yıl sonra

e2e

"Bilim adamları Antartika’da bir buzulu 3 km delerek, buzul köküne ulaştılar. Bu derinlikte ısının son 740 bin yılda hiç değişmediği belirtildi. Buzul kökünde yapılan araştırmalara göre, buradaki ısı yeryüzünde sürekliliği en eskiye dayanan ısı derecesi. Bu süre zarfında, atmosfer çeşitli değişikliklerden geçerken, yeryüzü de 8 ayrı buz çağları yaşamıştı."

Kaynak: NTV MSNBC

İTÜ Vakfı Bilim Ödülü 2007

anonim

İTÜ Vakfı'nın 1995'ten beri her yıl verdiği bilim ödülü başvuruları başladı. 2007 yılı ödülü Temel Bilimler ve Mühendislik Bilimleri alanında seçilecek bir yapıta verilecek. Son başvuru tarihi 15 Şubat 2008. Ayrıntılı bilgi: http://www.ituvakif.org.tr

Ödülün değeri 10.000 YTL olup yalnızca bir kişiye verilmektedir. Ödülün duyurusunun yapıldığı afişe ise buradan ulaşabilirsiniz.

GNU/Linux ile İnsanlığa Yardım: BOINC

anonim

SETI sistemini hepimiz hatırlarız: Boşta duran bilgisayarlara ekran koruyucu olarak kurulup, bilgisayar işlemcilerinin boş zamanını uzaydan gelen radyo sinyallerini işlemek için başkasına vakfettiğimiz bir sistem idi SETI. Fakat bilgisayarınızın atıl zamanınız ile dünyaya yardım etmek için tek proje SETI değil, hatta BOINC altayapısı ile Windows ya da GNU/Linux makinanınızı dünyada hesap gücüne ihtiyaç duyan bir bilimsel projenin hesap kümesine dahil etmeniz mümkün. Nasıl projeler mi var?

Ege Üniversitesinden Sinirbilim Dersleri

anonim

Daha önce bu sitede yabancı üniversitelerin canlı ders materyallerine ilişkin pek çok haber yapıldı. Ben bu haberleri her zaman "neden bizde yok" diyerek izledim. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinin buradan ulaşabileceğiniz sayfasında editörlüklerini Kandel, Schwartz ve Jessel'in yaptığı "PRINCIPLES OF NEURAL SCIENCE" kitabının konuları Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı ve E.Ü. Beyin Araştırmaları ve Uygulama Merkezi'nin ortak aktivitesi olarak 'Sinirbilim Dersleri' olarak aktarılıyor. Bu sitede geçen bütün YSA, YZ ve bilişsel bilimler tartışmalarına faydalı bir kaynak olması dileği ile...

Toyota'dan zıplayan robot bacağı

coskung

Japonya'daki 2005 World Expo fuarında ziyaretçilerini humanoidlerle karşılayan Toyota, şimdi de zıplayabilen robot bacağı geliştirdiğini duyurdu.