85 Milyon Bilinmeyenli Denklemi Çözdüler

0
FZ
Bilkent Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, 85 milyon bilinmeyen içeren dünyanın en büyük bilişimsel elektromanyetik problemini çözerek bir dünya rekoruna imza attılar.

Önceki rekorda da isimleri bulunan araştırmacıların son çalışmaları, savunma sanayinde radar, uydu ve uzaktan algılama sistemlerinde çok daha ileri teknolojilerin geliştirilmesi aşamalarında da kullanılabilecek.

Kaynak: NTVMSNBC

Görüşler

0
towsonu2003
Yasasin, sayelerinde cok daha fazla insani, cok daha etkili bir sekilde oldurebilecegiz!!! Bilim icin hurraaaaaaa! Insanliga yuh...
0
FZ
O zaman ortaya çıkışı DARPA tarafından fonlanan Internet'i de kullanmayalım mesela.
0
towsonu2003
Cevabinizda yeni bir sey yok. Gunumuz teknolojisinin, askeri uretimin kaynagi ve sonucu oldugunu (ve askeri uretimin kendisinin, genel olarak uretimi ve kârı tetiklemek icin temel oldugunu) hepimiz biliyoruz...

Yaptiklarindan bi-haber bilimcilerin "basari"larini "bakin ne zeki insanlar bunlar" diye ovuncle sunmak baska bir sey tabii...

Buna karsin, sorunuzun altinda yatan baska bir soru benim hep ilgimi cekmistir: 'efendinin araclari, efendiyi yerinden etmek icin kullanilabilir mi?'
0
FZ
Meselemiz 'yenilik' ise sizinkinde de yok. Teknolojik / matematiksel / bilimsel bir gelişme kaydedersek bunu kısa yahut uzun vadede daha çok insan öldürmek için kullanabiliriz. Bu doğru lakin bilmediğimiz bir şey değil. Efendilerden filan bahsetmek yerine şunu sormakta fayda var diye düşünüyorum: Bu araştırmayı yapanlar ordudan ya da doğrudan ordunun desteklediği bir kurumdan fon almışlar mıdır? Eğer böyle ise o zaman onları bazı açılardan ahlaki eleştirilere tabi tutabiliriz. Yok eğer yaptıkları sivil bir araştırma ise o zaman doğrudan bir eleştiri getirmek o kadar kolay değildir. Şimdi bunca teknik bir konudan yola çıkıp politik eleştiri yapmak istiyorsanız naçizane önerim odur ki hiç bu tür teknik konular bahane edilmeden çok daha günlük, basit şeylerden yola çıkılarak yapılabilir o eleştiri (bu tabii ki eleştirinin basit olacağı anlamına gelmez, bilakis her zamankinden daha keskin ve derin bir politik, etik eleştiriye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum günümüzde).
0
towsonu2003
Bu araştırmayı yapanlar ordudan ya da doğrudan ordunun desteklediği bir kurumdan fon almışlar mıdır?

RTFA:

"Gerek savunma sanayine, gerekse sivil elektronik endüstrisine yönelik araştırma çalışmalarının, Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), ASELSAN, TÜBİTAK ve TÜBA gibi kurumlar tarafından desteklendiğini vurgulayan Gürel (...)"

VIKIPEDI TÜBITAK:

"Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Başbakanlık'a bağlı resmi devlet kurumudur."

Vikipedi TÜBA:

"TÜBA, yasası gereği, başbakana bağlı, tüzel kişiliği olan, bilimsel, idari, mali özerkliğe sahip bir kurumdur."

Wikipedia ASELSAN:

"ASELSAN was founded by the Turkish Armed Forces Foundation at the end of 1975 to produce tactical military radios and defense electronic systems for the Turkish Army."

Kurtleri daha rahat ama daha gizliden oldurmemizi saglamak, bilimadamlarimizin en buyuk gorevlerinden birisi ne de olsa.
0
yilmaz
Yazıda demiş ki (Aynen başlıkları yazıyorum)

SAVUNMADA İLERİ TEKNOLOJİLER GELİŞTİRİLECEK

RİSKİ AZALTAN ANTENLER YAPILACAK

SAĞLIKTA YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ CİHAZLAR ÜRETİLECEK

ama yok ben illa da lafı başka türlü yorumlayacağım diyorsa o ayrı.

Hani eskiden bir laf vardı. "Şunu kullanmayın şeytan icadıdır." diye. Aceba o laf günümüze uyarlandı da "Şunu kullanmayın askeri bilmem ne ürünüdür" mü oldu?
0
Zebani
"Konuyu Kürtlere nereden getirdiniz?" anlayamadım!
0
yilmaz
Konuyu bir yerden bağlamaya çalışmış fakat bağlanacak gibi durmayınca doğrudan girmiş :))

Sanırım bir troll vakası ile karşılaşmak üzereyiz.
0
towsonu2003
Kusura bakmayin, ama dunyanin diger yerlerinde TSK ve Turk askeri denince insanlarin aklina ilk gelen seylerden biri, kurtlere yaptiklarimiz... Turkiye'de bu konudaki sansur iyi isliyor ki siz bundan bi-habersiniz...
0
Zebani
Siz de kusura bakmayın ama Türkiye'de bir sansür bile olsa, sizin sözünüzün konuyu saptırmak dışında yaptığı birşey yok!

Benim de bu ülkede (ülkemde) sevmediğim şeyler var ama gidip terör örgütü kurup terör yapmıyorum. Bir yakınım ülkenin adalet sisteminin ve kirli ilişkilerinin bir mağduru ama biz buna rağmen bu ülke için bir umut besliyoruz!

Dediklerim bütün Kürtler terör yapıyor şeklinde anlaşılmazsa sevinirim!!!
0
towsonu2003
"terör örgütü kurup terör yapmıyorum."

Chomsky'nin devlet teroru hakkinda ilginc kitaplari var, tavsiye ederim. birkacinda bizimkinden de bahsediyor.
0
Zebani
ben devlet değilim!!! ama vatan severim!!!

tavisyeniz için teşekkürler. okurum elbette neden olmasın?
0
Zebani
Ayrıca sanırım siz dünyanın geri kalanı değilsiniz!
0
towsonu2003
html tag'lari calismadigi icin, cevaplarim karismasin diye bunu ayri yollamak zorunda kaldim -

"Teknolojik / matematiksel / bilimsel bir gelişme kaydedersek bunu kısa yahut uzun vadede daha çok insan öldürmek için kullanabiliriz."

Yazdiklarim yanlis anlasilmasin. Ben "teknoloji kotu niyetler icin kullanilabilir" demedim. Tam tersine, ben "teknoloji, kotu emeller uzerine kuruludur" dedim. Baska bir deyisle, teknolojiyi oldurmek icin kullanmiyoruz (per se), teknolojiyi oldurmek icin /yaratiyoruz/...
0
Zebani
Çok ilginç! Çamaşır makinası, bulaşık makinası, buzdolobı v.s. üzerine yeni teknojiler geliştirilirken ne türlü kötü amaçlar olabilir?

"Dünyayı kirletip, dünyayı öldürmek mi?"

Savunma amaçlı teknolojiler geliştirmek illa ki savaş amaçlı mı geliştirmek demek? Birbirinden ayırmak güç olsa da yine de aynı şey değil bence. Keşke ikisine de gerek olmasa ama bu dünya da öldürmemek gerektiği kadar kendi yaşam hakkını savunmak da gereklidir!
0
Zebani
Siz de öldürmek için kullanılmayacak bir uygulamasını yapın!!!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kahve İçeceğine...

darkhunter

Nasa bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre mariuana, meskalin, LSD, amfetamin ve kloralhidrat kafeine göre daha az zararlıymış!

Bakü, matematik, sihirli kareler, algoritmalar ve bilgisayarlar...

FZ

Bakü´deki uluslararası bir konferanstan birkaç saat önce döndüm ve orada karşılaştığım bir bilimadamı ile ilgili deneyimimi paylaşmak istedim.

Azeri kökenli ve şu anda Gaziantep Üniversitesi´nde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Asker Ali Abiyev ile tanışma ve söyleşme imkânı bulduk, profesörün epey heyecanla bahsettiği bir sihirli kareler konusu vardı. Hani şu içine tamsayıları yerleştirdiğimiz ve yatayda, dikeyde ve çaprazda toplam alındığında sabit bir sayı veren kare matrisler.

Prof. Abiyev söz konusu karelerle ilgili olarak genel bir formül bulduğunu, keyfi büyüklükte bir sihirli kare oluşturmak için bir algoritma geliştirdiğini ve bu karelerle ilgili özelliklerden yola çıkılarak fiziksel birtakım yasalara da erişilebileceğini iddia ediyordu. Bir başka uygulama alanı olarak da bunların şifrebilim (kriptoloji) alanında kullanılabileceğinden bahsediyordu. Söz konusu algoritmayı canlı olarak çalışır halde izlemek isteyenler şu adrese bakabilir: http://www1.gantep.edu.tr/~bingul/php/magic/tr-index.php

Türkçe İçin Doğal Dil İşleme Çalışmaları

anonim

Doğal dil işleme dünyada oldukça yaygın bir alan olsa da ne yazıkki bu konuda Türkiye'de ve özellikle Türkçe için yapılan çalışmalar çok fazla değil. Burada bu konuda ki üç bölümlük bir makale dizisini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Birinci bölüm Biçimbilimsel ve Morfolojik Analize Çözüm Önerileri

İkinci bölüm Anlamsal Analize Temel Oluşturan Morfolojik Analiz Modeli

Üçüncü bölüm Bilgisayar Türkçe Metinleri Anlayabilir mi ?

Not: Acaba Bilişsel Bilimler alanına giren haberler (Doğal Dil işleme, YZ, vb. ) için ayrı bir kategori açma zamanı gelmedi mi ?

İnsan zihni nasıl gelişir: Büyüme için önkoşullar

FZ

Takip ettiğim bilişsel bilim e-posta listelerinden birinde meşhur bilgisayar ve bilişsel bilimci, yapay zekâ alanının kurucularından Prof. Dr. Marvin Minsky'nin Society of Mind kitabından önemli bir bölümün çevirisi ile karşılaşınca bunu FM takipçileri ile paylaşmak istedim. Çeviri daha önce burada YTL ile ilgili bir psikolojik çalışmasının özetine yer verdiğimiz Ulaş Başar Gezgin tarafından gerçekleştirilmiş ve çağımızın önemli disiplinlerarası düşünürlerinden birinin görüşlerini, aklına takılan soruları yansıtıyor: Zihin nasıl gelişir, belirli evreleri var mıdır, bunlar arasındaki ilişkiler nelerdir, bizler bunu dışarıdan bakanlar olarak nasıl algılarız...

Intel Mi? AMD Mi? Yoksa Kuantum Bilgisayar Mı Alsak?

anonim

Bu gün LKD-Sohbet listelerine düşen bir ileti ilginç bir gelişmeyi haber veriyordu. Bugüne kadar yalnızca deneysel olarak kullanılan ve daha ziyade kuantum şifreleme amacıyla geliştirilen kuantum bilgisayarlar yerlerini ticari varislerine bırakıyor görünüşe göre.