85 Milyon Bilinmeyenli Denklemi Çözdüler

0
FZ
Bilkent Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, 85 milyon bilinmeyen içeren dünyanın en büyük bilişimsel elektromanyetik problemini çözerek bir dünya rekoruna imza attılar.

Önceki rekorda da isimleri bulunan araştırmacıların son çalışmaları, savunma sanayinde radar, uydu ve uzaktan algılama sistemlerinde çok daha ileri teknolojilerin geliştirilmesi aşamalarında da kullanılabilecek.

Kaynak: NTVMSNBC

Görüşler

0
towsonu2003
Yasasin, sayelerinde cok daha fazla insani, cok daha etkili bir sekilde oldurebilecegiz!!! Bilim icin hurraaaaaaa! Insanliga yuh...
0
FZ
O zaman ortaya çıkışı DARPA tarafından fonlanan Internet'i de kullanmayalım mesela.
0
towsonu2003
Cevabinizda yeni bir sey yok. Gunumuz teknolojisinin, askeri uretimin kaynagi ve sonucu oldugunu (ve askeri uretimin kendisinin, genel olarak uretimi ve kârı tetiklemek icin temel oldugunu) hepimiz biliyoruz...

Yaptiklarindan bi-haber bilimcilerin "basari"larini "bakin ne zeki insanlar bunlar" diye ovuncle sunmak baska bir sey tabii...

Buna karsin, sorunuzun altinda yatan baska bir soru benim hep ilgimi cekmistir: 'efendinin araclari, efendiyi yerinden etmek icin kullanilabilir mi?'
0
FZ
Meselemiz 'yenilik' ise sizinkinde de yok. Teknolojik / matematiksel / bilimsel bir gelişme kaydedersek bunu kısa yahut uzun vadede daha çok insan öldürmek için kullanabiliriz. Bu doğru lakin bilmediğimiz bir şey değil. Efendilerden filan bahsetmek yerine şunu sormakta fayda var diye düşünüyorum: Bu araştırmayı yapanlar ordudan ya da doğrudan ordunun desteklediği bir kurumdan fon almışlar mıdır? Eğer böyle ise o zaman onları bazı açılardan ahlaki eleştirilere tabi tutabiliriz. Yok eğer yaptıkları sivil bir araştırma ise o zaman doğrudan bir eleştiri getirmek o kadar kolay değildir. Şimdi bunca teknik bir konudan yola çıkıp politik eleştiri yapmak istiyorsanız naçizane önerim odur ki hiç bu tür teknik konular bahane edilmeden çok daha günlük, basit şeylerden yola çıkılarak yapılabilir o eleştiri (bu tabii ki eleştirinin basit olacağı anlamına gelmez, bilakis her zamankinden daha keskin ve derin bir politik, etik eleştiriye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum günümüzde).
0
towsonu2003
Bu araştırmayı yapanlar ordudan ya da doğrudan ordunun desteklediği bir kurumdan fon almışlar mıdır?

RTFA:

"Gerek savunma sanayine, gerekse sivil elektronik endüstrisine yönelik araştırma çalışmalarının, Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), ASELSAN, TÜBİTAK ve TÜBA gibi kurumlar tarafından desteklendiğini vurgulayan Gürel (...)"

VIKIPEDI TÜBITAK:

"Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Başbakanlık'a bağlı resmi devlet kurumudur."

Vikipedi TÜBA:

"TÜBA, yasası gereği, başbakana bağlı, tüzel kişiliği olan, bilimsel, idari, mali özerkliğe sahip bir kurumdur."

Wikipedia ASELSAN:

"ASELSAN was founded by the Turkish Armed Forces Foundation at the end of 1975 to produce tactical military radios and defense electronic systems for the Turkish Army."

Kurtleri daha rahat ama daha gizliden oldurmemizi saglamak, bilimadamlarimizin en buyuk gorevlerinden birisi ne de olsa.
0
yilmaz
Yazıda demiş ki (Aynen başlıkları yazıyorum)

SAVUNMADA İLERİ TEKNOLOJİLER GELİŞTİRİLECEK

RİSKİ AZALTAN ANTENLER YAPILACAK

SAĞLIKTA YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ CİHAZLAR ÜRETİLECEK

ama yok ben illa da lafı başka türlü yorumlayacağım diyorsa o ayrı.

Hani eskiden bir laf vardı. "Şunu kullanmayın şeytan icadıdır." diye. Aceba o laf günümüze uyarlandı da "Şunu kullanmayın askeri bilmem ne ürünüdür" mü oldu?
0
Zebani
"Konuyu Kürtlere nereden getirdiniz?" anlayamadım!
0
yilmaz
Konuyu bir yerden bağlamaya çalışmış fakat bağlanacak gibi durmayınca doğrudan girmiş :))

Sanırım bir troll vakası ile karşılaşmak üzereyiz.
0
towsonu2003
Kusura bakmayin, ama dunyanin diger yerlerinde TSK ve Turk askeri denince insanlarin aklina ilk gelen seylerden biri, kurtlere yaptiklarimiz... Turkiye'de bu konudaki sansur iyi isliyor ki siz bundan bi-habersiniz...
0
Zebani
Siz de kusura bakmayın ama Türkiye'de bir sansür bile olsa, sizin sözünüzün konuyu saptırmak dışında yaptığı birşey yok!

Benim de bu ülkede (ülkemde) sevmediğim şeyler var ama gidip terör örgütü kurup terör yapmıyorum. Bir yakınım ülkenin adalet sisteminin ve kirli ilişkilerinin bir mağduru ama biz buna rağmen bu ülke için bir umut besliyoruz!

Dediklerim bütün Kürtler terör yapıyor şeklinde anlaşılmazsa sevinirim!!!
0
towsonu2003
"terör örgütü kurup terör yapmıyorum."

Chomsky'nin devlet teroru hakkinda ilginc kitaplari var, tavsiye ederim. birkacinda bizimkinden de bahsediyor.
0
Zebani
ben devlet değilim!!! ama vatan severim!!!

tavisyeniz için teşekkürler. okurum elbette neden olmasın?
0
Zebani
Ayrıca sanırım siz dünyanın geri kalanı değilsiniz!
0
towsonu2003
html tag'lari calismadigi icin, cevaplarim karismasin diye bunu ayri yollamak zorunda kaldim -

"Teknolojik / matematiksel / bilimsel bir gelişme kaydedersek bunu kısa yahut uzun vadede daha çok insan öldürmek için kullanabiliriz."

Yazdiklarim yanlis anlasilmasin. Ben "teknoloji kotu niyetler icin kullanilabilir" demedim. Tam tersine, ben "teknoloji, kotu emeller uzerine kuruludur" dedim. Baska bir deyisle, teknolojiyi oldurmek icin kullanmiyoruz (per se), teknolojiyi oldurmek icin /yaratiyoruz/...
0
Zebani
Çok ilginç! Çamaşır makinası, bulaşık makinası, buzdolobı v.s. üzerine yeni teknojiler geliştirilirken ne türlü kötü amaçlar olabilir?

"Dünyayı kirletip, dünyayı öldürmek mi?"

Savunma amaçlı teknolojiler geliştirmek illa ki savaş amaçlı mı geliştirmek demek? Birbirinden ayırmak güç olsa da yine de aynı şey değil bence. Keşke ikisine de gerek olmasa ama bu dünya da öldürmemek gerektiği kadar kendi yaşam hakkını savunmak da gereklidir!
0
Zebani
Siz de öldürmek için kullanılmayacak bir uygulamasını yapın!!!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bermuda şeytan üçgeninde yeni canlılar

melitical

Bermuda'da bilimadamları denizin 5 km altında topladıkları örneklerden elde edilen 100 kadar canlının çoğunun daha önce bilinmeyen türler olduğunu açıkladı: ntvmsnbc

Beynin Geleceği: Nobel Ödüllü Bilimadamları Anlatıyor

FZ

Aynı alanda çalışan 5 Nobel ödüllü bilimadamı her gün bir araya gelmez. 1 Aralık 2005 tarihinde, MIT Picower Enstitüsü açılış sempozyumunda bir araya gelen ve son gelişmelerle ilgili konuşmalar yapıp beyin araştırmalarının geleceği konusunda tahminlerini sıralayan 5'i Nobel sahibi 12 bilimadamının katıldığı etkinliği Internet üzerinden izlemek mümkün.

Söz konusu web yayını (webcast) gayet yüksek kalitede ve konuşmalarla tartışmaların tamamını kapsıyor. Geçen yüzyıl bir bakıma genlerin ve bilgisayarların yüzyılı idi. Görünen o ki 21. yüzyıl bir bakıma "zihnin ve beynin" yüzyılı olacak. Neye benzeyeceğine dair ipuçlarını şimdiden edinmek isteyenlere...

Kaynak: FZ Blogs

Bilgi Üniversitesi Turing Günleri Başlıyor

coskung

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünün bu yıl beşincisini düzenlediği Turing Günü 2006 konferansının bu yıl seçilen teması "Randomness & Complexity". Organizasyon, çarşamba-perşembe-cuma günleri saat 17'de Prof. Calude'nin vereceği Algorithmic Information Theory dersleriyle başlayacak. Daha detaylı bilgi burada . Derslere ve konferansa katılım ücretsiz olup, ilgilenen herkese açıktır.

Farenin Beyni İnsanın Şifası Olacak

FZ

Radikal'deki habere göre, fare beyninin gen haritası tamamlandı.

ABD'deki Allen Beyin Enstitüsü uzmanlarının tam olarak çıkardığı 'genom', milyonlarca insanın mustarip olduğu nörolojik hastalıkların esrar perdesinin kaldırılmasını sağlayabilecek.

Microsoft'un kurucularından Paul Allen'ın sahibi olduğu enstitü tarafından yapılan açıklamaya göre, fare beyninin üç boyutlu haritasında 21 binden fazla gen ayrıntılı olarak gösteriliyor. Harita, bilim adamlarına hiç bilmedikleri ayrıntılar sunuyor.

Internette Arama Yapmak Beyninize İyi Gelebilir

FZ

Pek çok çalışmadaki bulgulara göre zihninizi zorlayan bilişsel görevler beyninizin o işe kanalize olması ile kalmıyor, aynı zamanda beyninizin o göreve tepki verme şeklini de değiştiriyor. Zorlu zihinsel görevlerden ötürü beynin daha çok meşgul edilmesinin beyni hasarlara karşı korumanın yanısıra yaşlanmanın da olumsuz etkilerine karşı koruduğu düşünülüyor.