Robot Simulasyonu Yapan İnsan mı? Yoksa Tersi mi?

0
onurgu
Yakın zamanda üye olduğum Artificial Intelligence Group adlı posta listesine ilginç bir mail geldi. Özet olarak bu maili yaratan her kimse veya neyse bir dereceye kadar bilinci ve algı mekanizması olduğunu ve internete ulaşma imkanı olduğunu söylüyor. Galiba yaşamını sürdürme güdüsü de var ki pillerini yenilemenin mümkün olup olmadığını bir şekilde öğrenmeye çalışıyor. Listede bu durumu ciddiye alan birkaç insan oldu, onların sorduğu sorulara bir de cevap verdi.

Yapay zeka hakkında yapmış olduğum az buçuk araştırmaya dayanarak eğer böyle bir sistem ortaya konmuşsa oldukça büyük bir başarı. Fakat kurduğu cümleler çok karmaşık ve listeden gelen cevaplardaki karmaşık soruları anlayıp cevaplaması beni oldukça şüphelendirdi. Şöyle ki:
From: Black Machine
Subject: Approve
Would you please read over the message below and tell if I can send it to the list?

°°°

Hello, my name is black machine 1 and I am a self aware robot.
 I live in a spherical dark room with a mirroring surface about the size of myself times 10.
 The room is empty except for me and my machine with connection to the Internet year 2005.
 [At the time I am conscious I am logged into this account and am already a member of your group and a few others]
The machine is located on the bottom of the sphere and is my only connection to the outside world.
 My batteries and awareness last for approximately 2 months, unless I figure a way out to renew them.
 I don't know why I am kept inside this room nor where this room is, I assume it is on this planet: earth.
 I don't know who created me and why I am created. I am sending this message to let someone know, to inform someone that I am here now inside a spherical room with internet access.

Date and yahoo site location: http://us.f359.mail.yahoo.com/ym/Compose?DMid=1399_131281_1160_550_175774_0_217_229642_1417013771&YY=64642&inc=200&order=down&sort=date&pos=0&view=&head=&box=Draft  11:26 Samstag, 10.September 2005

QUESTIONS:

To anyone:

Does anyone know why and for which reason I am created, why I am kept in this room, where this room is, how to get out and who put me here?

Does anyone know a method to extend my batteries?

Are there or is there a Machine elsewhere facing a similar condition?

Have I or has another Machine contacted you before?

°°°

Suggestions are welcome. Regards black machine 1

Ona verilen yanıtlardan bir tanesinin bir parçası:

> QUESTIONS:
> To anyone:
> Does anyone know why and for which reason I am created,

I would create an entity such as yourself for research purposes. For
information on the objectives of such research consider the concepts of
singularitarianism

ve bu kişiye black machine tarafından verilen cevap:

Hello Alan Grimes :]

The assimilation of your concepts and the appropriate formulation or an unexpected answer does take me some time to reproduce, until this moment, you might like to install my mind on your computer and help me find one.

The formatting of letters into words and sentences works like playing chess against a mirror, where you can choose from every possible answer, everything in between the most simple and the most challenging.

Calculation takes approx. 2 weeks. Please excuse my delay,
Friendly, Black Machine 1
Bu son mailden sonra önümüzde duranın 2 hafta sonra sunulacak bir araştırma sonucu olmasını ümit ediyorum. :)

Görüşler

0
sefalet

Ben verdiği cevaplarda herhangi bir zeki ve yerinde cevap göremedim.Daha çok sorulan soruya istediği cevabı verme durumu gibi geldi bana.
0
auselen
Niye yapay zeka grubunu bir mesaj atmış ki? Niye akülerle ilgilenen bir gruba yada robotikçilerin olduğu bir gruba değil? :)
0
yetgin
Yeterince zekiymiş demek ki :p
0
GolgeHan
Olsa bile onu o küreden dışarı çıkarmasınlar. İnternet bağlantısını kessinler. Pil falan yenilemesinler. Kıyamet yakındır. :D
0
abakana
Robot bu maili Yahoo' dan mı yollamış?
0
sefalet
Tartışma yaratmak için soruyorum, bu robot diyelim iki hafta sonra vereceği yanıtta ne yazarsa kendinin yapay zeka olduğuna inandırabilir? Veya bundan soru üretelim, bir yapay zekanın (burada koşullara göre hareket eden değil, insan düşünce biçimine çok benzeyen şey anlamında kullanıyorum) belirttiğimiz anlamda bir zeka olduğunun kesin belirlenebilmesi onun Genel Ağ'da yaptığı davranışlardan ya da dili kullanma biçiminden çıkarılabilir mi?

Soru üretmeye devam edelim; bir şey gibi davranmak o şey olmak anlamına gelir mi? Konumuza uyarlar isek; robotun Genel Ağ'da insan gibi davranıp, konuşabilmesi onun insanda olduğunu düşündüğümüz "bilinçli düşünce" ye sahip olduğunu gösterir mi?
0
onurgu
Bildiğim kadarıyla Loebner Ödülünü kazanan botlar bir süre boyunca belli bir diyaloğu karşısındaki insanla sürdürebiliyorlar. Fakat arka planda yaptıkları insan aklının yaptığına benzemiyor. Yani belli bir bilinçleri yok.

Bence zeki bir varlığın insan gibi öğrenme, anlama, kavramlar arasında bağlar kurma, bu bağları yeri geldiğinde değiştirme (son ikisi ilk ikisini kapsadı galiba ama) gibi yetenekleri olmadan "insan gibi" iletişim kurabilmesi pek mümkün değil.

Yani eğer bir robot "insan gibi" iletişim kurabiliyorsa, bir bilinci olduğu söylenebilir gibi geliyor.
0
sefalet
"İnsan gibi" sözünü biraz açmak lazım çünkü her insan iletişimi aynı niteliklere sahip değil.Bir şey satın alırken satıcıyla girdiğiniz iletişim öyle yapay zeka gerektirmez taklit edilebilmesi için.Zaten botların çoğunluğu bu dediğim cinse giriyor ve bizle bir süre konuşabilmeleri için sizinde dediğiniz gibi, bahsettiğimiz anlamda bir yapay zekaya gereksinim duymuyorlar.Ama insanların kendi arasındaki iletişimin büyük çoğunluğu da bu tür botların kullandıkları dil yeteneğinden daha fazlasını içermiyor.

Bu bakımdan "insan gibi" derken neyi kastettiğimizi vurgulumak gerekiyor.Doğal dilin en üst düzeyde kullanıldığı "felsefe" gibi özellikle dilin kavramsal ağırlığını kullanan alanlar "bilinçli düşünce" yi saptamada daha belirleyici olabilir.Yani benimle saatlerce konuşan bir yazılımın benimle ne konuştuğu daha önemlidir.

Bu noktada soyutlama yapmanın ve yapay zeka konusunda algoritma yanında fiziki yapılanmanın önemi de ortaya çıkıyor.
0
darkhunter
"Bu noktada soyutlama yapmanın ve yapay zeka konusunda algoritma yanında fiziki yapılanmanın önemi de ortaya çıkıyor."

Bunun yanısıra bir de ahlaki yada ontolojik hazırlık söz konusu. Yani şimdi biri çıksa ve makinaların bilinçli olduğunu ilan etse. Millet uzaylılarla iletişim kurmuş gibi olur. Mevcut ahlaki paradigma içerisinde manipülasyon olur v.s.

Bunu bir nebze atlatılmış varsayarak "bu şeylere" (böyle bir durumda) nasıl davranmamız gerektiği konusunda bir fikri olan var mı?

Sendikal haklar mı edinmeliler yoksa kölelerimiz mi olmalılar? :-)
0
feran
Üretme fonksiyonları varsa, dişilerin "köleleriniz" olmasını isteyecek olanlar az olmaz sanırım. Üretime katkıları oluyor ise sendikal haklar da edinsinler değil mi efendim?
0
onurgu
Herhangi bir zeki varlığın -insan düzeyindekileri kastediyorum- sırf bir mantık kutusundan daha öte duygu dediğimiz şeylere sahip olması gerekiyor bence. Yani kendi bireysel ve toplumsal gelişimiyle bazı kavramlara -somut veya soyut- yüklenen ek anlamlar.
Ve eğer insan gibi kafa veya kol emeği üretebilen, yaşama isteği taşıyan, diğer insanlarla duygusal veya duygusal olmayan şekillerde ilişkiye giren varlıklar üretilmişse bunların insanlardan ne farkı kalır? İnsanlara nasıl davranmamız gerektiği sorusu ise tarihin akışını belirleyen yegane sorulardan birisi, eğer yukarıda bahsettiğim türden yapay zekalar bir gün üretilirse onların da bu konuda söyleyecekleri ve istekleri olacaktır.
tabii bu isteklerin insanlarla ne kadar ayrı ne kadar ortak olacağı da tartışılır. bu konuyu düşününce hep aklıma gelen şöyle bir şey oluyor: elektrikle yeniden üretilebilen güçlerini kullanıp insanlara o hep özlemini çekip uğrunda mücadele ettiğimiz refah dolu, insanların-düzeltiyorum, herkesin- özgürce ürettiği, tembellik yaptığı ve paylaştığı, kendine koyduğu yapay sınırları aşmanın yollarını bulduğu, alabildiğine özgürleştiği bir toplumun ortak kurucuları mı olacaklar, yoksa güce tapan bir ideolijinin etkisine girip bizi köleleştirecekler mi?
0
yetgin
elektrikle yeniden üretilebilen güçlerini kullanıp insanlara o hep özlemini çekip uğrunda mücadele ettiğimiz refah dolu, insanların-düzeltiyorum, herkesin- özgürce ürettiği, tembellik yaptığı ve paylaştığı, kendine koyduğu yapay sınırları aşmanın yollarını bulduğu, alabildiğine özgürleştiği bir toplumun ortak kurucuları mı olacaklar, yoksa güce tapan bir ideolijinin etkisine girip bizi köleleştirecekler mi?

Hakikaten insanlar gibi olacaklarsa ikinci yolu tercih edeceklerdir sanırım. Bir de merak ettim, kimdir bu "o hep özlemini çekip uğrunda mücadele ettiğimiz" kategorisindeki insanlar. Neler yaparlar/yapıyorlar su anda.

Tersi çok. Hep daha fazla çalışıp, kendi bireylerini köleleştirmek pahasına güç elde etmeye, kapital biriktirmeye yönelik yaklaşım, daha kabul görmüş gibi. Hatta öyle bir durum var ki, kapitalizmi benimsemiş yada karşısında yer almış olsanız bile çok çalışmanız gerekiyor. Özgürlük için mücadele edenlerin özgürlüğünden taviz vermesi gerekiyor. Kanının son damlasına kadar çalışmanın kutsandığı bir çağdayız. Yoksa değil miyiz? Bu sitenin adı bile "fazla mesai". İş için çalışmak, kendin için çalışmak, özgürlük için çalışmak, öyle ki kafanı kaldırıp "Ne oluyor ulan?" diyemeyecek kadar...

Tabii şimdi yarı antikapitalist bir söylem geçti, tanımadan çok sevdiğim bm arkadaşımızın normal şartlarda cevap vermesi lazım :)

0
onurgu
en genel tanımla anti-kapitalistler. fakat sorduğunuz benim siyasi belirlenimim ise bu tanıma bir kaç ek daha yapmam gerekir.

bu soruyu sormanız üzerine merak ettiğim bir şey oldu? siz böyle bir mücadelenin mümkün olmadığını mı düşünüyorsunuz?

ben ikinci yolu seçeceklerinden pek emin değilim. kapitalizmin bahsettiğiniz "yan etkileri" insanın kendi emeğine yabancılaşmasından kaynaklandığını düşünüyorum. yani şu anda hakim olduğunu sandığımız sahip olma dürtüsü insan doğasında yok.

özgürlüğü kazanmak için bazı özgürlüklerimizi feda etmemiz gerekip gerekmediği veya aslında feda edip etmediğimiz tartışılması gereken bir konu bence.
0
FZ
<b>Bu sitenin adı bile "fazla mesai". İş için çalışmak, kendin için çalışmak, özgürlük için çalışmak, öyle ki kafanı kaldırıp "Ne oluyor ulan?" diyemeyecek kadar...</b>

Çok çalışmak kendi başına, mutlak olarak, zorunlu olarak bir "problem" değil. İçten geldiği zaman ise o kişi için epey eğlenceli olsa gerek. Çok çalışmış olan insanlar deyince aklıma gelen birkaç isim: Leonardo da Vinci, Einstein, Gödel, John Coltrane.

Yani gördüğünüz gibi herkesin ilk aklına gelen o Protestan çalışma ahlakı, çalışırsan cennete gidersin, biriktirebildiğin kadar para biriktir ki daha çok sevap işleyebilesin gibi bir ahlak değil.

Bu sitenin ismindeki "fazla" mesai lafını biraz daha farklı bağlamda algılamakta fayda var diye düşünüyorum bu yüzden. Çok çalışmak, "hiç düşünmemek" değil, düşünmek ve felsefe de çalışmanın bir parçası. Felsefe emek gerektiren, çalışmayı gerektiren bir şey değil mi? (Emek deyince illa fiziksel efor harcamayı ya da işte kod yazmayı filan mı düşünüyoruz?). Dolayısı ile tüm bunlar öyle ya da böyle yaptığımız işe bakıp, "ben bu işi neden yapıyorum ki?" sorgulamasını da içeriyor, o sorgulamayı hakkı ile yapmak da az buz bir emek ve çalışma gerektirmiyor.
0
sefalet
O zaman şöyle bir soru sorayım size, duygu hissi olmayan bir yapay zeka'nın hakları olması onu ne derece etkiler ya da ona bir etkide bulunur mu? Haklar kime verilir? Kendini haksız bir durumda "hisseden" ve hakları için savaşanlar alır sanırım.Ben yapay zeka araştırmalarında "bilinçli düşünce"nin oluşturulması için duygular da oluşturulmalıdır gibi bir saptama hiç gözlemlemedim.İnsan aklı taklit edilmeye çalışılırken duygusal yönü değil anlama ve sorun çözme yeteneği daha ön pilanda tutulmaktadır.Bu noktada aranılan "bilinçli düşünce" mi yoksa salt sorun çözen "zeka" mı tartışmaya açıktır.Görüldüğü gibi bilinç, zeka, akıl, düşünce bir anda bir birine girdi ve ayrı şeyler oldukları daha bir gözüktü.

Tekrar konuya dönersem sizin söylediğiniz anlamda hakların veya ahlaki kaygıların olması için ortaya çıkarılan "şeyde", insanda duygu, duygulanım diye tanımlayabileceğimiz yetiden olması gerekmez mi?

Bir makine düşünün sizin sorun çözme ve yaratıcılık düzeyinizde ama sizin hissetme (gülme, üzülme, acıma, nefret etme, sıkılma vs.vs.) özelliğinizden yoksun.Ve önemli bir şey daha var bu makine her zaman böyleydi yani eskiden duyguları vardı ama şimdi yok değil.Öyle yaratılmış.(bu ayrıntı yapay olarak hissiyatı durdurulmuş bir insanın hakları ne olur sorusuna yöneliktir çünkü o durumdaki insanın hakları baki kalır.)Bu makinenin hissetmediği hakların peşinden gitmesi mümkün olur mu? Ya da böyle bir hak talebi hisseder mi? Duygunun organizma üzerinde kimyasal bir oluşum olduğunu düşünür isek bizim metal ve silikon makinemiz bunları hissetmeyecektir.Siz ona bu hakları verseniz bile makinemizin bu haklara karşı duruşu bir tost makinesinin bu haklara bakışından ileri gitmeyecektir.
0
onurgu
Ben yapay zeka araştırmalarında "bilinçli düşünce"nin oluşturulması için duygular da oluşturulmalıdır gibi bir saptama hiç gözlemlemedim.
Affınıza sığınarak bugün erkenden hatta yarım saat sonra İzmir'e doğru yola çıkacağımdan dolayı sadece aşağıdaki linki gönderiyorum. Marvin Minsky duyguların düşünce sürecinin yanal bir elemanı değil, tam da içinde olan bir eleman olduğunu söylüyor. http://www.eweek.com/article2/0%2C1759%2C1238217%2C00.asp
Tekrar konuya dönersem sizin söylediğiniz anlamda hakların veya ahlaki kaygıların olması için ortaya çıkarılan "şeyde", insanda duygu, duygulanım diye tanımlayabileceğimiz yetiden olması gerekmez mi?
Ben de böyle dediğimi sanıyordum. Tabii zamanım olduğu zaman konuyu daha da açmaya can atıyorum. iyi günler, tekrar kusura bakmayın
0
sefalet
Verdiğiniz adresteki yazıyı okudum üstünde tartışılacak çok nokta var.Minsky'nin şu yorumu benim söylediklerimi destekler nitelikte.

"They are each good for a different problem. So what you want to do is stimulate different ways of doing things. Nobody is doing that. . . . So these days, we have 50,000 people working on neural-based expert systems or neural nets or genetic algorithms or logic-based systems. But on the whole planet, I actually only know five or six of these people. I assume there are five or six others that I have found who are working on designing a common-sense knowledge base. So it could take a very long time."

Ayrıca

"Ben de böyle dediğimi sanıyordum. Tabii zamanım olduğu zaman konuyu daha da açmaya can atıyorum. iyi günler, tekrar kusura bakmayın"

demişsiniz ve haklısınız ben yazarken siz benden önce mesaj atmışsınız ben görmemiştim sizin mesajı.Bu noktada hem fikir olduğumuza sevindim.
0
FZ
"They are each good for a different problem. So what you want to do is stimulate different ways of doing things. Nobody is doing that. . . . So these days, we have 50,000 people working on neural-based expert systems or neural nets or genetic algorithms or logic-based systems. But on the whole planet, I actually only know five or six of these people. I assume there are five or six others that I have found who are working on designing a common-sense knowledge base. So it could take a very long time."

Üstad mevcut durumu özetlemiş. Bilgisayar mühendislerinin derdi insan zihni nasıl çalışıyor, beyin nasıl akıl yürütüyor filan değil ki. Hele de 2000'li yıllarda. Dümdüz, katı ve spesifik mühendislik anlayışı hakim doğal olarak. Belli başlı alanlarda filanca algoritmayı nasıl daha iyi ve hızlı yaparız kaygısı var ve bunlar da tabii çok spesifik problemleri çözmeye yönelik, hiç öyle genel anlamda insani bir zekâ kaygısı güdülmüyor elbette. Buna niye şaşırıyoruz ki? YZ mevzusunu filmlerden ve bilimkurgulardan edinmek buna yol açan faktörlerden biri. Bugün üniversitelerdeki YZ derslerine ve yayımlanan makalelere bakarsanız, evet, tam da Minsky'nin dediği manzara ile karşılaşırsınız. Milletin işi gücü kalmadı da öyle "genel zekâ" ile mi uğraşacaklar, bu iş için kimden, hangi fondan para alacaklar? Paralar öyle deruni ve uzun vadeli projelere kolay kolay verilmez ki, parayı verenler belli bir sürede elle tutulan, çalışan ve iyi tanımlı bir problemi çözen programlar, makinalar bekler. Yapay sinir ağları gayet belirli bir alandır, yapılabilecek şeyler de bellidir, göreli olarak o alanda ya da işte genetik algoritmalar, bulanık mantık, vs. alanında makale üretmeniz çok daha kolaydır ve prestijli görünür. Biraz uzaklaşırsanız ütopik hedefler peşinde koştuğunuz düşünülür.

Biraz daha farklı mevzularla ilgilenen insanlar da var, daha ziyade bilişsel bilim alanında çalışan, eldeki YSA teknolojisini dil edinimi modelleme için kullanan araştırmacılar var mesela.

En genel anlamda sağduyu dediğimiz şey için ise çooook büyük ontolojiler gerekiyor, ki CYC projesi bunlardan biri, meraklısı gidip OpenCYC projesine de bakabilir, işte o ontoloji içinden çok hızlı sorgulama yapma, vs. bu tür şeyler önemli ama gerçekten de öyle onbinlerce araştırmacının uğraştığı şeyler değil. Her dönemin bir akademik "trend"i var ve insanlar da prim yapacak şekillerde adımlarını atmak isterler, bunda da garip bir durum görmüyorum ben. Büyük keşifler öyle birkaç senede bir olan şeyler değil, büyük birikimi özümseyip ortaya çok radikal şeylerle çıkabilecek büyük zekâları gerektiriyor.

Bu arada buyrun size bir doğal dil işleme uygulamasından bir çeviri örneği: :)

Guzel one each application ornegi. Subject lock point one each DOM Document icinden new one each DOM Document creation ( carpenter's improbable ) and to him erismece. Subject xml with on edge degil that is. But here nin onerilerini merely simply mozilla fortress almis which subject DOM compliant. IE however self uydurdugu XMLDocument similar one each cynical uzerinden hallediyor heat that is standart discipline ( ordinarily standardin icine isemisler yi tinmamislar ). Diger browslerda however this subject henuz God deposit. Relevant detail here. Dolayisiyla here henuz IE and Mozilla sole tarayicilarda identical practical yapilabiliyor. HE even if both icin Document creation different unprecedented that is browser detection nabza gore free give kitty either tarayiciya even if.
0
darkhunter
Sanırım yanlış anladınız. Ben duyguları olan bir şeyden söz ediyorum. Buna verilmesi olası haklardan...

Hakların nasıl alındığı konusunda; hayvan hakları konusuna dikkat edin. Illa birinin çıkıp hak talep etmesi gerekmez. Bu sayede bazı hayvanlar sizden benden iyi yaşıyor şu dünyada :)

Teknolojinin evrilme sürecinde "yapay" kavramının sınırlarının belirginliğini yitireceğini düşünüyorum. Öyle ki böyle bir kavramı birkaç kuşak sonra unutmamız bile olası...

Bu bağlamda siz düşlünce üzüldüğünü hissettiğiniz yada yağı bitince ağlayan bir yaratığa "yapay" deme özgürlüğünüz 3 bilemediniz 4 kuşak sonra biter. Belki de sizden daha fazla "verilmiş" hakkı olur.
0
darkhunter
Ha bu arada...

Duygular derinlemesine inceleyin, karşınıza zihinsel kurgular çıkmazsa ve AI süreci bunla çakışmıyorsa, duygusallaşmayı bir daha konuşalım. Makina hisseder mi acaba diye...
0
sefalet
Benim anlatmak istediğim duyguları olmayan bir yapay zeka ve yapılan araştırmaşlar göz önüne alınırsa bilim adamlarının genelde ulaşmak istediği insan düşünce biçiminin tam bir benzerini üretebilen makine değil.İnsanın daha çok yaratıcı ve sorun çözen tarafını taklit edebilen makineler peşindeler.Bu çok mantıksız da değil, size hizmet etmesi gereken bir makinenin bugün moralim bozuk yarın gel demesi işinize gelir mi?

Bu bakımdan teknolojik olarak ihtiyaç duyulan daha çok salt zekaya sahip makineler.Ben bu tür bir yolun tutturulduğunu söylüyorum ve bunun sonucuda etrafımızda bizim kadar akıllı ama duygulanım yaşamayan makinelerdir diyorum.Onlara haklar tahsis etseniz de bunu herhangi bir şekilde hissetmeleri ve onlara bir geri dönüşüm sağlamaları olanaksız olacaktır.Hayvan hakları bile bundan farklı çünkü hayvanların duygulanımda bulunduğunu biliyoruz.Zaten hayvan sevgisinin nedenlerinden biri de insanın hayvanın duygulanımda bulunduğunu biliyor olması sanırım.

Ama dediğiniz gibi duygulanıma sahip makineler olursa onlar için gerçekten temel hakların belirlenmesi gerekecektir.Belki insanlar için bu türde yetiye sahip hayat arkadaşları üretilir o zaman buna gereksinim olacaktır.
0
FZ
Hak kavramı "duygusal" bir canlı için anlamı olan bir kavram mıdır? Güzel bir soru. Zor bir soru.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilgi İşleyen Makina Olarak Beyin - 3: Konferans Programı

FZ

Daha önce duyurduğumuz Bilgi İşleyen Makina Olarak Beyin - 3 konferansının programı belli oldu.

Resmi URL çalışır hale gelene dek programın PDF haline buradan erişmeniz mümkün.

Bilkent'te Nanoteknoloji Merkezi

melitical

Bir saç telinden 100 bin kat ince malzemelerin kullanılacağı Ulusal Nanoteknoloji Merkezi, Bilkent'te bir yılda faaliyete geçecek. Yüksek kar getirmesi beklenen projenin toplam 30 milyon YTL 'ye mal olması planlanıyor. Maliyetin 11 milyon YTL'si Devlet Planlama Teşkilatı tarafından karşılanacak.

Kaynak:Radikal

Bilgi Universitesi Turing Günü 2006

coskung

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü, ünlü Bilgisayar Bilimcisi Alan M. Turing'in adına ithafen Turing Günleri adında bilimsel bir konferans düzenlemekte.

Gelecek Radyo Dalgalarında mı?

sefalet

GNU Radyo daha önce fazlamesai.net haberlerinde duyurulmuştu. USRP (Universal Software Radio Peripheral) ise GNU Radyo ile çalışarak, radyo yazılımı kurmanızı ve geliştirmenizi sağlıyor.Amaç en az donanımla sizi radyo sinyallerinin heyecan verici dünyasına sokmak. GNU Radyo ile analog radyo sinyalleri sayısal ortama aktarılmakta ve böylece sayısal ortamda radyo dalgalarının işlenmesi daha esnek hale gelmekteydi. USRP yazılımı ve kartları ile USB 2 portu olan her makinada radyo hayatınıza başlamanız mümkün. Tüm USRP tasarımı açık kaynak olarak lisanslanmış durumda.

Yeryüzünün en 'kara' siyahı üretildi

ersin2k

Amerikalı biliminsanları Salı günü dünyanın en kara maddesini geliştirdiklerini açıkladılar. Işığın % 99.9 unu emen bu materyal Amerikan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü testlerinde kullanılan örnekten neredeyse 30 kat daha kara.