Androidlere Bir Adım Daha: Silikon Retina ile Yapay Göz

0
FZ
Zaghloul ve Boahen'in Journal of Neural Engineering dergisinin Aralık 2006 sayısında yayınlanacak A silicon retina that reproduces signals in the optic nerve [PDF - Tam Metin] makalesine göre doğrudan göze yerleştirilip beynin görsel bilgi işleme korteksine gerekli sinyalleri gönderebilecek bir silikon yonga tasarlanmış durumda.
Retina hücrelerinin ölmesinden ötürü görme bozukluğu çekenlere yardımcı olabilecek bu mikroyonga ile ışık sinyallerini beynin kabul edip işleyebileceği türden uygun sinir sistemi sinyallerine çevirmek mümkün.

Benzer problemin önceki çözüm yöntemlerinde genellikle bir bilgisayara bağlı bir kamera kullanılıyor ve bunun çıktısı optik sinirlere iletiliyordu. Oysa makalede bahsi geçen yonga biraz daha geliştirilip doğrudan insan gözüne yerleştirilebilir ve doğal retinanın gerçekleştirdiği işlevlerin çoğunu gerçekleştirebilir. Şimdi sıradaki hedefler arasında bu silikon mikro yonganın boyunu daha da küçültmek ve güç tüketimini iyice azaltmak var. Böylece klinik deneylere başlamak mümkün olacak.

İnsanın aklına meşhur "bir masa ne zaman masa olmaktan çıkar" sorusu geliyor. Felsefedeki popüler konulardan biridir, bir masa aldınız ve elinizdeki testere ile masanın 4 ayağından birini kestiniz. Bu hala bir masa mıdır? Evet, bu bir ayağı kesilmiş bir "masa"dır. Bir ayağını daha kestiniz. Buna bakan biri büyük ihtimalle "iki ayağı kesilmiş bir masa var karşımda" diyecektir. Sonra bir ayak daha, sonra üst kısımdan biraz parça koparsak...

Yapay retina, yapay işitme sistemi, protez eller ve bacaklar, ısı algılayıcılar... Bir insan ne zaman insan olmaktan çıkar?

Kaynaklar: Engadget, New Scientist

Görüşler

0
simor
Yapay retina, yapay işitma sistemi, protez eller ve bacaklar, ısı algılayıcılar... Bir insan ne zaman insan olmaktan çıkar?

...İntel işlemci takıldığı zaman.
0
FZ
Fatura yollayacakların sayısında kayda değer bir artış var. İnsanlar arasında yani ;-)
0
simor
Ne faturası bu ??
0
FZ
Sandalyeden düşünce başıma gelecekleri telafi edecek protezlerin faturası tabii ki.
0
simor
Ah... esprinin içine ettim demektir bu... Hemide 2 kere :)
0
yilmaz
intel işlemcili olanlar daha sıcak kanlı olabilirler.
0
yilmaz
bu video da güzeldir.
http://www.youtube.com/watch?v=AhFPlWPezF0
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kutudaki Beyin Kavramına Bir Adım Daha Yaklaşıldı!

FZ

University of Florida bünyesinde çalışan bilimadamları bir uçak simulatörünü "uçurabilen" bir beyin "yetiştirdiler". Bu çalışma sayesinde beyin hücrelerinin bir ağ olarak çalışma sistemlerini anlamak için yeni olanaklar gündeme gelecek.

Söz konusu “beyin” -- yaklaşık 25,000 canlı sıçan beyni nöronundan (sinir hücresi) oluşan ve bir cam tabakta korunan sistem -- beyin süreçlerini gerçek zamanlı ve hücresel ölçekte incelemek için bilimadamlarına eşsiz bir fırsat sunuyor.Beyin hücrelerinin erişimini inceleyecek olan araştırmacılar sara krizleri gibi pek çok sinir sistemi hastalığını çok daha detaylı öğrenebilecekler ve bunu yaparken kimseye zarar verme riski taşımayacaklar.

Bilim Tarihi Araştırmaları Çıktı

anonim

Merhaba,

Bir süre önce hazırlıklarını duyurduğumuz üç aylık bilim tarihi dergisi, "Bilim Tarihi Araştırmaları", "Başlarken" sayısı ile okurlarıyla buluşmak üzere hazır…

2005 yılı Einstein'ın "Özel Görelilik Teorisi"nin 100. yılı olması nedeniyle Dünya Fizik Yılı ilan edildi. "Başlarken" diyen bir bilim tarihi dergisinin bu başlığı es geçmesi mümkün değildi ve "Einstein" dosyamız da bu şartlarda doğdu.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Bilim Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Yavuz Unat ve Dr. Ayten Aydın Koç tarafından hazırlanan"Einstein Kronolojisi" hem Einstein'ın yaşamının önemli dönüm noktalarına işaret ediyor hem de Einstein araştırmacıları için bir kaynak olma özelliği taşıyor. Derginin diğer konularına gelince:

Bermuda şeytan üçgeninde yeni canlılar

melitical

Bermuda'da bilimadamları denizin 5 km altında topladıkları örneklerden elde edilen 100 kadar canlının çoğunun daha önce bilinmeyen türler olduğunu açıkladı: ntvmsnbc

Kahve İçeceğine...

darkhunter

Nasa bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre mariuana, meskalin, LSD, amfetamin ve kloralhidrat kafeine göre daha az zararlıymış!

Evrim insanlara ''iltimas'' mı geçti?

FZ

Beyin gelişimini ve işlevlerini kontrol eden genler insanlarda, türün maruz kaldığı doğal seleksiyon sayesinde diğer primatlara ve memelilere göre çok daha hızlı gelişti. Dr. Bruce Lahn ve ekibi, Cell dergisinin Aralık 2004 tarihli son sayısında yayınlanan makalelerinde konu ile ilgili detaylı bulguları yayınladı.

University of Chicago'da ve Howard Hughes Tıp Enstitüsünde insan genetiği üzerine çalışan Dr. Lahn'a göre, "insanların bilişsel yetenekleri birkaç mutasyon sayesinde değil bu tür zihinsel yeteneklerin önemli olduğu ve çok sofistikte durumlara adapte olmayı gerektiren doğal seçilim ortamlarında hayatta kalmayı kolaylaştıracak pek çok mutasyonun sonucunda ortaya çıktı."