Androidlere Bir Adım Daha: Silikon Retina ile Yapay Göz

0
FZ
Zaghloul ve Boahen'in Journal of Neural Engineering dergisinin Aralık 2006 sayısında yayınlanacak A silicon retina that reproduces signals in the optic nerve [PDF - Tam Metin] makalesine göre doğrudan göze yerleştirilip beynin görsel bilgi işleme korteksine gerekli sinyalleri gönderebilecek bir silikon yonga tasarlanmış durumda.
Retina hücrelerinin ölmesinden ötürü görme bozukluğu çekenlere yardımcı olabilecek bu mikroyonga ile ışık sinyallerini beynin kabul edip işleyebileceği türden uygun sinir sistemi sinyallerine çevirmek mümkün.

Benzer problemin önceki çözüm yöntemlerinde genellikle bir bilgisayara bağlı bir kamera kullanılıyor ve bunun çıktısı optik sinirlere iletiliyordu. Oysa makalede bahsi geçen yonga biraz daha geliştirilip doğrudan insan gözüne yerleştirilebilir ve doğal retinanın gerçekleştirdiği işlevlerin çoğunu gerçekleştirebilir. Şimdi sıradaki hedefler arasında bu silikon mikro yonganın boyunu daha da küçültmek ve güç tüketimini iyice azaltmak var. Böylece klinik deneylere başlamak mümkün olacak.

İnsanın aklına meşhur "bir masa ne zaman masa olmaktan çıkar" sorusu geliyor. Felsefedeki popüler konulardan biridir, bir masa aldınız ve elinizdeki testere ile masanın 4 ayağından birini kestiniz. Bu hala bir masa mıdır? Evet, bu bir ayağı kesilmiş bir "masa"dır. Bir ayağını daha kestiniz. Buna bakan biri büyük ihtimalle "iki ayağı kesilmiş bir masa var karşımda" diyecektir. Sonra bir ayak daha, sonra üst kısımdan biraz parça koparsak...

Yapay retina, yapay işitme sistemi, protez eller ve bacaklar, ısı algılayıcılar... Bir insan ne zaman insan olmaktan çıkar?

Kaynaklar: Engadget, New Scientist

Görüşler

0
simor
Yapay retina, yapay işitma sistemi, protez eller ve bacaklar, ısı algılayıcılar... Bir insan ne zaman insan olmaktan çıkar?

...İntel işlemci takıldığı zaman.
0
FZ
Fatura yollayacakların sayısında kayda değer bir artış var. İnsanlar arasında yani ;-)
0
simor
Ne faturası bu ??
0
FZ
Sandalyeden düşünce başıma gelecekleri telafi edecek protezlerin faturası tabii ki.
0
simor
Ah... esprinin içine ettim demektir bu... Hemide 2 kere :)
0
yilmaz
intel işlemcili olanlar daha sıcak kanlı olabilirler.
0
yilmaz
bu video da güzeldir.
http://www.youtube.com/watch?v=AhFPlWPezF0
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gelecek Radyo Dalgalarında mı?

sefalet

GNU Radyo daha önce fazlamesai.net haberlerinde duyurulmuştu. USRP (Universal Software Radio Peripheral) ise GNU Radyo ile çalışarak, radyo yazılımı kurmanızı ve geliştirmenizi sağlıyor.Amaç en az donanımla sizi radyo sinyallerinin heyecan verici dünyasına sokmak. GNU Radyo ile analog radyo sinyalleri sayısal ortama aktarılmakta ve böylece sayısal ortamda radyo dalgalarının işlenmesi daha esnek hale gelmekteydi. USRP yazılımı ve kartları ile USB 2 portu olan her makinada radyo hayatınıza başlamanız mümkün. Tüm USRP tasarımı açık kaynak olarak lisanslanmış durumda.

Bilgi İşleyen Makina Olarak Beyin - 3: Konferans Programı

FZ

Daha önce duyurduğumuz Bilgi İşleyen Makina Olarak Beyin - 3 konferansının programı belli oldu.

Resmi URL çalışır hale gelene dek programın PDF haline buradan erişmeniz mümkün.

Işık hızı kontrol altında

melitical

Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) 'dan bir grup araştırmacı ışık hızını yavaşlatıp hızlandırmayı başardı. Bunun, yüksek performansta mikrodalga sinyallerinin oluşturulması, yeni nesil kablosuz iletişim uygulamaları ve uydular arası veri transferleri gibi uygulamalarda kullanılması bekleniyor. Özellikle, Amerikan İleri Savunma Araştırmaları Merkezinin (DARPA) ışık hızını yavaşlatmakla ilgili araştırmalara yüksek miktarlarda para aktardığı biliniyor.
www.scienceblog.com

Internette Arama Yapmak Beyninize İyi Gelebilir

FZ

Pek çok çalışmadaki bulgulara göre zihninizi zorlayan bilişsel görevler beyninizin o işe kanalize olması ile kalmıyor, aynı zamanda beyninizin o göreve tepki verme şeklini de değiştiriyor. Zorlu zihinsel görevlerden ötürü beynin daha çok meşgul edilmesinin beyni hasarlara karşı korumanın yanısıra yaşlanmanın da olumsuz etkilerine karşı koruduğu düşünülüyor.

Beyin Bilgisayar Arayüzleri Üstüne

FZ

1978 yılında Craig Thomas'ın yazdığı "Firefox" romanı Ruslar tarafından tasarlanmış ve silah sistemleri düşünce gücü ile kontrol edilebilen bir savaş uçağını anlatmaktadır. Pilotun giydiği kaskın içinde elektrodlar vardır ve pilotun beyin dalgaları yorumlanıp çeşitli silahları kontrol etmek için kullanılmaktadır.