Androidlere Bir Adım Daha: Silikon Retina ile Yapay Göz

0
FZ
Zaghloul ve Boahen'in Journal of Neural Engineering dergisinin Aralık 2006 sayısında yayınlanacak A silicon retina that reproduces signals in the optic nerve [PDF - Tam Metin] makalesine göre doğrudan göze yerleştirilip beynin görsel bilgi işleme korteksine gerekli sinyalleri gönderebilecek bir silikon yonga tasarlanmış durumda.
Retina hücrelerinin ölmesinden ötürü görme bozukluğu çekenlere yardımcı olabilecek bu mikroyonga ile ışık sinyallerini beynin kabul edip işleyebileceği türden uygun sinir sistemi sinyallerine çevirmek mümkün.

Benzer problemin önceki çözüm yöntemlerinde genellikle bir bilgisayara bağlı bir kamera kullanılıyor ve bunun çıktısı optik sinirlere iletiliyordu. Oysa makalede bahsi geçen yonga biraz daha geliştirilip doğrudan insan gözüne yerleştirilebilir ve doğal retinanın gerçekleştirdiği işlevlerin çoğunu gerçekleştirebilir. Şimdi sıradaki hedefler arasında bu silikon mikro yonganın boyunu daha da küçültmek ve güç tüketimini iyice azaltmak var. Böylece klinik deneylere başlamak mümkün olacak.

İnsanın aklına meşhur "bir masa ne zaman masa olmaktan çıkar" sorusu geliyor. Felsefedeki popüler konulardan biridir, bir masa aldınız ve elinizdeki testere ile masanın 4 ayağından birini kestiniz. Bu hala bir masa mıdır? Evet, bu bir ayağı kesilmiş bir "masa"dır. Bir ayağını daha kestiniz. Buna bakan biri büyük ihtimalle "iki ayağı kesilmiş bir masa var karşımda" diyecektir. Sonra bir ayak daha, sonra üst kısımdan biraz parça koparsak...

Yapay retina, yapay işitme sistemi, protez eller ve bacaklar, ısı algılayıcılar... Bir insan ne zaman insan olmaktan çıkar?

Kaynaklar: Engadget, New Scientist

Görüşler

0
simor
Yapay retina, yapay işitma sistemi, protez eller ve bacaklar, ısı algılayıcılar... Bir insan ne zaman insan olmaktan çıkar?

...İntel işlemci takıldığı zaman.
0
FZ
Fatura yollayacakların sayısında kayda değer bir artış var. İnsanlar arasında yani ;-)
0
simor
Ne faturası bu ??
0
FZ
Sandalyeden düşünce başıma gelecekleri telafi edecek protezlerin faturası tabii ki.
0
simor
Ah... esprinin içine ettim demektir bu... Hemide 2 kere :)
0
yilmaz
intel işlemcili olanlar daha sıcak kanlı olabilirler.
0
yilmaz
bu video da güzeldir.
http://www.youtube.com/watch?v=AhFPlWPezF0
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Toyota'dan zıplayan robot bacağı

coskung

Japonya'daki 2005 World Expo fuarında ziyaretçilerini humanoidlerle karşılayan Toyota, şimdi de zıplayabilen robot bacağı geliştirdiğini duyurdu.

Oyster-Dalga Enerjisi Elektrik Santrali

melitical

Dünyanın ilk dalga enerjisi ile elektrik üreten santrali İskoçya'da kuruldu.

Haberde iki yıl içerisinde ikincisinin yapılması için 1.66 milyon dolar fon ayrıldığı belirtiliyor. Şirketin önümüzdeki yıllarda bunu dünyada daha yaygınlaştırmayı planlıyor.

Bilkent'te Nanoteknoloji Merkezi

melitical

Bir saç telinden 100 bin kat ince malzemelerin kullanılacağı Ulusal Nanoteknoloji Merkezi, Bilkent'te bir yılda faaliyete geçecek. Yüksek kar getirmesi beklenen projenin toplam 30 milyon YTL 'ye mal olması planlanıyor. Maliyetin 11 milyon YTL'si Devlet Planlama Teşkilatı tarafından karşılanacak.

Kaynak:Radikal

Büyük işler başarmak istiyorsanız büyük işlerle uğraşın!

lifesdkver0_1

Richard Hamming, Feynman, Fermi, Oppenheimer, Shannon gibi dev isimlerle beraber çalışma şansını yakalamış başka bir dev isim. 1986 yılında yaptığı "bilimsel araştırmanız ve siz" isimli bu konuşma, (haklı olarak) şu aralar net aleminde pek popüler. FM'ye de uğramazsa yazık olur diye düşündüm (ve hatta belki uğradıktan onra başkalaşıma uğrayıp Türkçe'ye de dönüşür.) süper matematikçi, sonsuz asal sayı, EFF şirketi gibi zırvalıklardan arınma dileğiyle.

Türlerin Kökeni'nin 150. Yılında II. Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu

FZ

Moleküler biyoloji ve genetik uzmanı, Sequences blogu yazarı Doç. Dr. Filiz Gürel bildiriyor:

Türlerin Kökeni'nin Yayınlanmasının 150. Yılında II. Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu

23-24 Mayıs 2009, İstanbul

Charles Darwin'in, biyolojik evrim düşüncesinin bilimsel bir temele oturmasını sağlayan eseri Türlerin Kökeni'nin yayınlanmasının üzerinden 150 yıl geçti. Aradan geçen bir buçuk asır boyunca sürekli yenilenip geliştirilen bu kuram, bugün yaşam bilimlerinin yanı sıra tıp ve tarım gibi alanlarda temel bir konuma sahiptir. Ne var ki aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çeşitli ülkelerde evrim kuramının kabulüne ve bilimsel bilginin halka ulaşmasına karşı bir direnç mevcuttur. Türkiye'de 12 Eylül 1980 Darbesi'nin ardından iktidar, bilim karşıtlığı ve gericiliği toplumu kontrol aracı olarak görmüş, bu dönemde bilim ve evrim karşıtı görüşler eğitim müfredatına sokulmuştur. Türkiye halen ilk ve orta öğretim müfredatında bilimsel yöntemi yanlış öğreten, bilim dışı görüşlerin fen derslerinde yer aldığı sayılı ülkelerdendir.