Androidlere Bir Adım Daha: Silikon Retina ile Yapay Göz

0
FZ
Zaghloul ve Boahen'in Journal of Neural Engineering dergisinin Aralık 2006 sayısında yayınlanacak A silicon retina that reproduces signals in the optic nerve [PDF - Tam Metin] makalesine göre doğrudan göze yerleştirilip beynin görsel bilgi işleme korteksine gerekli sinyalleri gönderebilecek bir silikon yonga tasarlanmış durumda.
Retina hücrelerinin ölmesinden ötürü görme bozukluğu çekenlere yardımcı olabilecek bu mikroyonga ile ışık sinyallerini beynin kabul edip işleyebileceği türden uygun sinir sistemi sinyallerine çevirmek mümkün.

Benzer problemin önceki çözüm yöntemlerinde genellikle bir bilgisayara bağlı bir kamera kullanılıyor ve bunun çıktısı optik sinirlere iletiliyordu. Oysa makalede bahsi geçen yonga biraz daha geliştirilip doğrudan insan gözüne yerleştirilebilir ve doğal retinanın gerçekleştirdiği işlevlerin çoğunu gerçekleştirebilir. Şimdi sıradaki hedefler arasında bu silikon mikro yonganın boyunu daha da küçültmek ve güç tüketimini iyice azaltmak var. Böylece klinik deneylere başlamak mümkün olacak.

İnsanın aklına meşhur "bir masa ne zaman masa olmaktan çıkar" sorusu geliyor. Felsefedeki popüler konulardan biridir, bir masa aldınız ve elinizdeki testere ile masanın 4 ayağından birini kestiniz. Bu hala bir masa mıdır? Evet, bu bir ayağı kesilmiş bir "masa"dır. Bir ayağını daha kestiniz. Buna bakan biri büyük ihtimalle "iki ayağı kesilmiş bir masa var karşımda" diyecektir. Sonra bir ayak daha, sonra üst kısımdan biraz parça koparsak...

Yapay retina, yapay işitme sistemi, protez eller ve bacaklar, ısı algılayıcılar... Bir insan ne zaman insan olmaktan çıkar?

Kaynaklar: Engadget, New Scientist

Görüşler

0
simor
Yapay retina, yapay işitma sistemi, protez eller ve bacaklar, ısı algılayıcılar... Bir insan ne zaman insan olmaktan çıkar?

...İntel işlemci takıldığı zaman.
0
FZ
Fatura yollayacakların sayısında kayda değer bir artış var. İnsanlar arasında yani ;-)
0
simor
Ne faturası bu ??
0
FZ
Sandalyeden düşünce başıma gelecekleri telafi edecek protezlerin faturası tabii ki.
0
simor
Ah... esprinin içine ettim demektir bu... Hemide 2 kere :)
0
yilmaz
intel işlemcili olanlar daha sıcak kanlı olabilirler.
0
yilmaz
bu video da güzeldir.
http://www.youtube.com/watch?v=AhFPlWPezF0
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MIT Sketching

anonim

MIT Sketching kısaca, başta MIT' den Prof. Randall Davis ve Howard E. Shrobe olmak üzere birkaç proje katılımcısı ile birlikte geliştirilen bir fizik benzetim platformu. Simüle etmek istediğiniz cisimleri doğrudan el marifetiyle 2 boyutlu çiziyorsunuz ve platform tek bir tıklama ile benzetimi izlemenizi sağlıyor.

Benzer bir uygulama için buraya göz atabilirsiniz.

Evrim insanlara ''iltimas'' mı geçti?

FZ

Beyin gelişimini ve işlevlerini kontrol eden genler insanlarda, türün maruz kaldığı doğal seleksiyon sayesinde diğer primatlara ve memelilere göre çok daha hızlı gelişti. Dr. Bruce Lahn ve ekibi, Cell dergisinin Aralık 2004 tarihli son sayısında yayınlanan makalelerinde konu ile ilgili detaylı bulguları yayınladı.

University of Chicago'da ve Howard Hughes Tıp Enstitüsünde insan genetiği üzerine çalışan Dr. Lahn'a göre, "insanların bilişsel yetenekleri birkaç mutasyon sayesinde değil bu tür zihinsel yeteneklerin önemli olduğu ve çok sofistikte durumlara adapte olmayı gerektiren doğal seçilim ortamlarında hayatta kalmayı kolaylaştıracak pek çok mutasyonun sonucunda ortaya çıktı."

Aşkın Nörobiyolojisi

FZ

Toplantı başlığı: Aşkın nörobiyolojisi: Bir Nörobilimciye Psikiyatri, Kültürel İncelemeler ve Felsefe Perspektifinden bakış.

Konuşma: Semir Zeki'den "The Neurobiology of Love" başlıklı konuşma.

Tarih: 12 Mart 2008 Çarşamba, saat: 18:30 - 21:00
Yer: The Marmara Hotel, İstanbul

Moderatör: Hakan Gürvit
Tartışmacılar: Saffet Murat Tura, Bülent Somay, Ferda Keskin.

Beynin Geleceği: Nobel Ödüllü Bilimadamları Anlatıyor

FZ

Aynı alanda çalışan 5 Nobel ödüllü bilimadamı her gün bir araya gelmez. 1 Aralık 2005 tarihinde, MIT Picower Enstitüsü açılış sempozyumunda bir araya gelen ve son gelişmelerle ilgili konuşmalar yapıp beyin araştırmalarının geleceği konusunda tahminlerini sıralayan 5'i Nobel sahibi 12 bilimadamının katıldığı etkinliği Internet üzerinden izlemek mümkün.

Söz konusu web yayını (webcast) gayet yüksek kalitede ve konuşmalarla tartışmaların tamamını kapsıyor. Geçen yüzyıl bir bakıma genlerin ve bilgisayarların yüzyılı idi. Görünen o ki 21. yüzyıl bir bakıma "zihnin ve beynin" yüzyılı olacak. Neye benzeyeceğine dair ipuçlarını şimdiden edinmek isteyenlere...

Kaynak: FZ Blogs

I. Ulusal Kriptoloji Sempozyumu

FZ

1. Ulusal Kriptoloji Sempozyumu, ODTÜ Uygulamalı Matematik Enstitüsü tarafından 18-20 Kasım 2005 tarihleri arasında düzenleniyor.

Etkinliğin davetli konuşmacıları arasında yer alan Subhamoy Maitra'nın, "Cryptographically Significant Boolean Functions" ve "Cryptanalysis of Digital Watermarking" konularında birer konuşma yapacağı da aktarılan bilgiler arasında. konularında, 50'şer dakika süreli ve İngilizce iki konuşma yapacaktır.