Bilim ve Gelecek Ocak Sayısı Çıktı

0
FZ
Bilim ve Gelecek'in Ocak sayısı bayilerde.

Ya Higgs bozonunu bulun ya da yeni bir Einstein!

'TANRI PARÇACIĞI’ NEREDESİN?

Ortaya atılan evren kuramlarının doğrulanması için bir parçacığa ihtiyaç var. Higgs bozonu standart modelin tüm sorunları için gerekli bir parçacık; bu nedenle adına "Tanrı Parçacığı" deniyor. Higgs nerede ve nasıl bulunacak? Hiçlik nedir? Büyük Birleşik Kuramlar. Büyük Patlama oldu mu? Süpersicimler. Karanlık madde nedir? Zaman başlamadan önce. Fiziğin sonu mu? Leon Lederman ve Dick Teresi yazdı.
Ahmet Doğan
Matematik ve Mustafa

Kitap fuarında, yeniden yayınlanan Atatürk’ün yazdığı “Geometri” kitabından birkaç tane aldım. Öğrencilerime göstermek ve onlardan “Gerçekten bu kitabı Atatürk mü yazmış?” şaşkınlığını duymak için. Bu arada bir arkadaşım telefon etti, hal hatır bile sormadan “Mustafa filmine gittin mi?” diye. Ben de oturdum, bu yazıyı yazdım.

DOSYA: DNA ve Nanoteknoloji evliliği
Nadrian C. Seeman
DNA-temelli nanomakineler

DNA sadece yaşamın sırrı değil; aynı zamanda nanoskopik yapı ve araçların üretiminde çok yönlü işlevi var. DNA’ya dayanan nanoteknoloji için hayati hedef iki boyutta elde edilen başarıyı üç boyuta da yaymak. Bu gerçekleştiğinde bir dizi DNA sırasını belirleyip birleştirerek katı materyaller tasarlayabileceğiz.

Ehud Shapiro ve Yaakov Benenson
Biyolojik bilgisayarlar

Biyolojik moleküllerin yeni bilgisayar türlerine hammadde olması bir gün gerçek olabilir. Molekülerlerin kendilerine has bir yetileri vardır: Canlı hücrelerin dilinden konuşabilirler. Hücrelerle doğrudan iletişim kurabilen minik makineler artık ufkumuzun içindedir. ınanıyoruz ki, biyomoleküler bilgisayarlar canlanacaklardır.

Diğer makaleler

Prof. Dr. Mehmet Dağ / Doğu ıslam dünyasında Aristocular: El-Kindî

Ömer Tuncer / Sanat yapıtı, sanatçı ve telif hakları konusunda aykırı düşünceler

Özlem Duygu Hoşafçı / Antik dönemde Lykos Vadisi

Ender Helvacıoğlu / Ya Obama ya pabuç!

İlgili Yazılar

Bilgi Universitesi Turing Günü 2006

coskung

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü, ünlü Bilgisayar Bilimcisi Alan M. Turing'in adına ithafen Turing Günleri adında bilimsel bir konferans düzenlemekte.

Dünyanın Akademik Bilgisi Slovenya'ya Göç Ediyor

FZ

Ekim ayında MIT (Massachusetts Institute of Technology) elindeki tüm eğitsel video içeriğini meşhur VideoLectures.NET web sitesine taşıdı. Son birkaç sene içerisinde muazzam atılım yapan, mühendislik ve bilim dünyasının YouTube'u ve daha fazlası olma yolunda ilerleyen sitenin başarıları bununla sınırlı değil elbette.

Bilim ve Teknik e-dergi oluyor

e2e

"TÜBİTAK’ın popüler bilim dergileri, Bilim ve Teknik ile Bilim ve Çocuk, elektronik yayına geçiyor. Her iki dergi, Temmuz ayından itibaren internette yayınlanacak.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Raşit Gürdilek, dergilerin ilk elektronik sayılarının Temmuz ayında yayına gireceğini açıkladı. Gürdilek, elektronik sayıların matbu baskılarla aynı zamanda yayınlanacağı belirtti. Abonelik işlemleri ile ilgili bilgiler dergilerin kendi web sayfalarında duyuruldu."

Ayrıntılar: NTV MSNBC, Bilim ve Teknik

Bilim ve Teknik'in 39 yılı bir DVD'de

larweda

Bildirgeç'teki bir habere göre, bilim ve teknik dergisi, 39. yılı şerefine, Ekim 1967 ila Aralık 2005 tarihleri arasında yayınladığı 457 sayının tamamını kapsayan dvd'yi, haziran 2006 sayısı ile ücretsiz olarak okurlarına hediye edecekmiş. Sitede bir de bunu anlatan insert'in fotoğrafının link'i var. Gerçekten kaçırılmaması lazım.

Bilgi İşleyen Makina Olarak Beyin - 3: Konferans Programı

FZ

Daha önce duyurduğumuz Bilgi İşleyen Makina Olarak Beyin - 3 konferansının programı belli oldu.

Resmi URL çalışır hale gelene dek programın PDF haline buradan erişmeniz mümkün.