Bilim ve Gelecek Ocak Sayısı Çıktı

0
FZ
Bilim ve Gelecek'in Ocak sayısı bayilerde.

Ya Higgs bozonunu bulun ya da yeni bir Einstein!

'TANRI PARÇACIĞI’ NEREDESİN?

Ortaya atılan evren kuramlarının doğrulanması için bir parçacığa ihtiyaç var. Higgs bozonu standart modelin tüm sorunları için gerekli bir parçacık; bu nedenle adına "Tanrı Parçacığı" deniyor. Higgs nerede ve nasıl bulunacak? Hiçlik nedir? Büyük Birleşik Kuramlar. Büyük Patlama oldu mu? Süpersicimler. Karanlık madde nedir? Zaman başlamadan önce. Fiziğin sonu mu? Leon Lederman ve Dick Teresi yazdı.
Ahmet Doğan
Matematik ve Mustafa

Kitap fuarında, yeniden yayınlanan Atatürk’ün yazdığı “Geometri” kitabından birkaç tane aldım. Öğrencilerime göstermek ve onlardan “Gerçekten bu kitabı Atatürk mü yazmış?” şaşkınlığını duymak için. Bu arada bir arkadaşım telefon etti, hal hatır bile sormadan “Mustafa filmine gittin mi?” diye. Ben de oturdum, bu yazıyı yazdım.

DOSYA: DNA ve Nanoteknoloji evliliği
Nadrian C. Seeman
DNA-temelli nanomakineler

DNA sadece yaşamın sırrı değil; aynı zamanda nanoskopik yapı ve araçların üretiminde çok yönlü işlevi var. DNA’ya dayanan nanoteknoloji için hayati hedef iki boyutta elde edilen başarıyı üç boyuta da yaymak. Bu gerçekleştiğinde bir dizi DNA sırasını belirleyip birleştirerek katı materyaller tasarlayabileceğiz.

Ehud Shapiro ve Yaakov Benenson
Biyolojik bilgisayarlar

Biyolojik moleküllerin yeni bilgisayar türlerine hammadde olması bir gün gerçek olabilir. Molekülerlerin kendilerine has bir yetileri vardır: Canlı hücrelerin dilinden konuşabilirler. Hücrelerle doğrudan iletişim kurabilen minik makineler artık ufkumuzun içindedir. ınanıyoruz ki, biyomoleküler bilgisayarlar canlanacaklardır.

Diğer makaleler

Prof. Dr. Mehmet Dağ / Doğu ıslam dünyasında Aristocular: El-Kindî

Ömer Tuncer / Sanat yapıtı, sanatçı ve telif hakları konusunda aykırı düşünceler

Özlem Duygu Hoşafçı / Antik dönemde Lykos Vadisi

Ender Helvacıoğlu / Ya Obama ya pabuç!

İlgili Yazılar

Sesiniz Sizi 30 Saniyede Ele Veriyor

FZ

İzlenimler yanıltıcı olabilir ama İsrailli araştırmacı Dr. Yoram Levanon bir kişiyi 30 saniye dinleyerek onun hakkında muazzam bilgiye sahip olabileceğini belirtiyor.

Ortağı Dr. Lan Lossos ile birlikte geliştirdikleri insan sesini analiz etme yöntemiyle 30 saniyelik ses kaydına bakarak konuşan kişinin temel kişiliğini, sevdiklerini, sevmediklerini ve gelişimsel bir bozukluğu olup olmadığını söylemenin mümkün olduğunu belirtiyorlar.

Kahve İçeceğine...

darkhunter

Nasa bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre mariuana, meskalin, LSD, amfetamin ve kloralhidrat kafeine göre daha az zararlıymış!

Dr. Güzeldere ile robotlar, yapay zekâ, bilişsel bilimler üstüne bir sohbet

FZ

Milliyet'ten Derya Sazak, Dr. Güven Güzeldere ile bir röportaj gerçekleştirmiş. Röportajda ele alınan konular arasında yapay zekâ, bilişsel bilimler, beyin ve zihin araştırmaları, Türkiye'deki akademik durumun dünyadaki yeri gibi konular var. Röportajdan birkaç çarpıcı kısmı alıntılamak gerekirse:

"Felsefi meseleleri ya da bilimle teknolojiyle ilgili şeyleri toplumdan, siyasetten bağımsız düşünmek imkânsız. Ama birinden ötekine giden yol uzun ve karmaşık olabiliyor. Duke Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi'ndeki değişim programı çerçevesinde bu yaz İstanbul'a gelerek bilişsel bilimler üstüne ders verdim. Dersimizin adı 'Tanrı üzerine düşünmek'ti. ABD'li ve Türk öğrencilerle zor ve karmaşık bir alanı, 'inanç dünyası konusunda nasıl düşünülebilir' sorusunu tartışmaya açtık. Eğer yolumuzu bulacaksak bazı varsayımlardan başlayıp sonuçlara ulaşacaksak, doğru düşünebilmeyi öğrenmemiz lazım. Bu bilimsel düşünmenin yöntemidir ama inanç dünyasına da uygulanabilir."

Einstein'ın Bitmeyen Senfonisi

feran

Einstein'in Bitmeyen Senfonisi ve Görelilik Teorisinin beklenmedik sonuçları üstüne ilginç bir yazı...

Bilgi Üniversitesi Turing Günleri Başlıyor

coskung

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünün bu yıl beşincisini düzenlediği Turing Günü 2006 konferansının bu yıl seçilen teması "Randomness & Complexity". Organizasyon, çarşamba-perşembe-cuma günleri saat 17'de Prof. Calude'nin vereceği Algorithmic Information Theory dersleriyle başlayacak. Daha detaylı bilgi burada . Derslere ve konferansa katılım ücretsiz olup, ilgilenen herkese açıktır.