Şempanzelerin Kısa Erimli Görsel Hafızası İnsanlarınkinden Üstün

0
FZ
Yapılan yeni bir araştırma, şempanzelerin görsel hafızasının insanlarınkinden çok daha üstün olduğunu ortaya koydu.

Tetsuro Matsuzawa'nın yürüttüğü araştırmada, genç şempanzelerin performansı üniversite öğrencilerini geride bıraktı.

Araştırma kapsamında bir ekran üzerinde rakamların nerede olduğunu ve sıralarını hatırlamak üzerine çalışmalar yapıldı.

Şaşırtıcı videoyu izlemek için devam edin:
Current Biology dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları, şempanzelerin zekasının bugüne dek hafife alındığını gösteriyor.

Zira, şempanzelerin hafıza ya da diğer zihinsel beceriler açısından insanlarla kıyaslanamayacak kadar gerilerde olduğu sanılıyordu.

Kyoto Üniversitesi'nden Tetsuro Matsuzawa, "Hâlâ insanların şempanzelerden tüm fonksiyonları itibarıyla üstün olduğunu düşünen çok insan var. Bunların arasında çok sayıda biyolog da bulunuyor." dedi.

Matsuzawa, "Beş yaşındaki şempanzelerin hafıza çalışmalarında insanlardan çok daha başarılı bir performans göstereceğini kimse tahmin edemezdi. Biz burada ilk kez şempanzelerin rakamları hatırlamada sıradışı bir işler hafıza kapasitesine sahip olduklarını gösteriyoruz." şeklinde konuştu.

Videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Görüşler

0
FZ
Şempanzemizin bir yandan fıstıklarını yiyip bir yandan kolay bir şey yapıyormuşçasına ekrana parmaklarını değdirip durması evlere şenlik! :)
0
sefalet

Aslında yeni bir araştırma ve bulgu değil bu. Şempanzelerin kısa dönem görsel hafızalarının insana oranla daha etkili olduğu bayadır biliniyordu. Evrimsel olarak, insana geçişte kısa dönem hafızadan, çok uzun dönem hafızaya bir bilişsel kaymanın olduğu ifade ediliyor. Dünyanın en akıllı maymununu araştırma konusu edinen bir belgesel vardı, orda haberde konusu yapılmış olan dişi şempanze de anlatılıyordu ve gayri resmi en etkileyici pirimat seçilmişti. Programın sunucusu sanıyorum insan bilimci bayan vidyoda gösterilen testi şempanzeden oldukça geride bitirince baya bir morali bozuluyordu. Bazı haberlerin yeniymiş gibi sunulmasının nedeni pek anlaşılır değil. Geçen gün de birbirine rüşvet veren pirimatlar konusu gündeme geldi ki bu tür davranışların pirimatlar arasında oldukça yaygın olduğu biliniyordu zaten. Pirimatlara karşı özel bir ilgi doğuyor galiba. Bu konular yabancı basında da yeniymiş gibi sunulmuş. Maymun medya köklerini mi arıyor nedir. :)

Özellikle dil çalışmaları çok etkileyci şempanzelerle ve orangutanlar ile ilgili olarak. Şöyle bir baktım, İrlanda folklorik dansını icra eden veya pac-man oynayan bonobo gibi eğlenceli vidyolara rastladım. Fakat konuyla ilgili ilginç bilimsel deneylere rastlayamadım.

Şempanzeler ile ilgili bilişsel deneylerin olduğu şu sayfa meraklılarına gelsin.

Dil ile ilgili şu çalışma ve ünlü Kenzi adlı şempanzeyi unutmayalım.

Benim şempanzeler ile ilgili bildiğim en etkileyici deneyi maalesef ağdaki kısa süreli aramamda bulamadım. O deneyde ki ünlü bir deneydir; bir odaya kapatılan şempanzenin rahatça görebileceği bir muz salkımı, odanın tavanına asılır. Tavana ulaşması imkansız olan şempanzeye yardımcı olacak oda da yalnızca kutular vardır. Onlar da odanın bir köşesine dağınık halde konur. Yiyeceği gören ama ulaşamayan şempanze huzursuz bir şekilde odanın etrafında dolanır. Kızgın ve huzursuz tavırlar gösterir, daha sonra sakinleşerek bir kenara oturur. Bakışları muz, kutular ve tekrar muz arasında dönüp durur. Daha sonra aniden bu huysuz şempanze büyük bir mutlulukla hoplayıp zıplamaya başlar. Sanki muz tavandan önüne düşmüş gibidir ama büyük olasılıkla nedeni muzu nasıl alması gerektiğini bulmuş olmasıdır. Odanın köşesindeki dağınık haldeki kutuları odanın ortasına muzların altına getirir, üst üstü koyar ve çıkıp muzu alır. Bir soruna ve onun çözümüne ilişkin tüm süreci jestleri ile beraber göstermesi bakımından eşsiz bir deney olarak nitelemek mümkün bu çalışmayı. Şempanzenin soruna dalmış düşünürken ve sonunda daha elde etmeden olacakları öngören bir tavırla mutluluk duyduğu jestleri görmenizi isterim. Soyut düşünme ve sorun çözmenin hayvanlarda gözlenmiş en önemli örneklerinden biri bence.

0
FZ
Aslında yeni bir araştırma ve bulgu değil bu

Diyerek Tetsuro Matsuzawa'ya biraz haksızlık edilmiş oluyor sanırım çünkü eski bir araştırma da değil. "Working memory of numerals in chimpanzees" başlıklı makale Current Biology dergisinin 4 Aralık 2007 tarihli sayısında (Vol 17, R1004-R1005) çıkmış ve BBC'de de bir gün önce yani 3 Aralık 2007 tarihinde duyurulmuş. Yani yaklaşık 1 ay önce çıkmış bir bilimsel makaleye dair bir haber söz konusu şu anda burada.
0
sefalet

Ben Matsuzawa'dan önce biliniyordu demek istemedim zaten. Makale ekseninde de değildi konunun yeni olmadığı. Makale yeni olabilir ama makalenin ana fikri yeni değil. Matsuzawa yetmişlerden beri çalışıyor zaten. Şuan başında olduğu enstitü de önemli pirimat araştırmalarına imza atmış durumda. Ama bilimsel bir makale yayınlanmadan önce belgeseli çekilmez pek bu tür araştırmaların.

Konu ile ilgili daha eski bir haber burada mevcut.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dr. Güzeldere ile robotlar, yapay zekâ, bilişsel bilimler üstüne bir sohbet

FZ

Milliyet'ten Derya Sazak, Dr. Güven Güzeldere ile bir röportaj gerçekleştirmiş. Röportajda ele alınan konular arasında yapay zekâ, bilişsel bilimler, beyin ve zihin araştırmaları, Türkiye'deki akademik durumun dünyadaki yeri gibi konular var. Röportajdan birkaç çarpıcı kısmı alıntılamak gerekirse:

"Felsefi meseleleri ya da bilimle teknolojiyle ilgili şeyleri toplumdan, siyasetten bağımsız düşünmek imkânsız. Ama birinden ötekine giden yol uzun ve karmaşık olabiliyor. Duke Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi'ndeki değişim programı çerçevesinde bu yaz İstanbul'a gelerek bilişsel bilimler üstüne ders verdim. Dersimizin adı 'Tanrı üzerine düşünmek'ti. ABD'li ve Türk öğrencilerle zor ve karmaşık bir alanı, 'inanç dünyası konusunda nasıl düşünülebilir' sorusunu tartışmaya açtık. Eğer yolumuzu bulacaksak bazı varsayımlardan başlayıp sonuçlara ulaşacaksak, doğru düşünebilmeyi öğrenmemiz lazım. Bu bilimsel düşünmenin yöntemidir ama inanç dünyasına da uygulanabilir."

Profesörün Son Dersi

vst

Arkasında hüzün verici bir hikaye, ama o kadar etkileyici ki...

Uzatmadan; Atlatamadığı kanser hastalığının son aşamasına giren Carnegie Mellon Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü profesörlerinden sanal gerçeklik uzmanı Randy Pausch'un son dersi Çocukluk Rüyalarına Gerçekten Ulaşmak...

Neşeli, çarpıcı, düşündürücü olduğu kadar, uzun bir video olsa da insan "Hiç bitmese!" diyor. Herkesin izlemesi için ne yapsak?

Slashdot haberi: http://slashdot.org/articles/07/09/21/1448229.shtml

Bilgi Üniversitesi Turing Günleri Başlıyor

coskung

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünün bu yıl beşincisini düzenlediği Turing Günü 2006 konferansının bu yıl seçilen teması "Randomness & Complexity". Organizasyon, çarşamba-perşembe-cuma günleri saat 17'de Prof. Calude'nin vereceği Algorithmic Information Theory dersleriyle başlayacak. Daha detaylı bilgi burada . Derslere ve konferansa katılım ücretsiz olup, ilgilenen herkese açıktır.

Bilgi Universitesi Turing Günü 2006

coskung

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü, ünlü Bilgisayar Bilimcisi Alan M. Turing'in adına ithafen Turing Günleri adında bilimsel bir konferans düzenlemekte.

Bilişsel Bilimler Kılavuzu

FZ

1. Bölüm
Bilişsel Bilimler ya da Yanıtlı Yanıtsız Sorular Demeti

İnsanlar simgesel mantığa göre mi düşünürler? Çocukların zihni nasıl gelişiyor? Benlik nedir? Zeka nedir?/ Hangi davranışlar zeki sayılabilir? Hangileri sayılamaz? Hayvanlar akıllı mıdır? Bilgisayarlar düşünebilir mi? Para biriminin insanın tutumbilimsel (ekonomik) algısına ne tür bir etkisi vardır? Türkçe'de miş'li geçmiş zamanın olması, diğer bir deyişle, geçmişteki olaylar için tanık x "başkasından duymuş" ayrımı yapılması, Türkçe-konuşurların bilgilenme biçimlerini etkilemekte midir? Usta satranç oyuncularıyla yeni başlayanları ayıran özellikler nelerdir? İnsanlar ne gibi durumlarda zamanın hızlı ya da yavaş aktığını düşünme eğilimindedirler? Düşünce mi dili belirler, dil mi düşünceyi belirler? Düşüncenin bir dili var mıdır? Dünyanın bütün dillerini açıklayan bir kural demeti oluşturulabilir mi? Yaratıcılık nedir? Ne değildir? Sanatçıların yaratım süreçleri ne tür öğelerden oluşmaktadır? Bilimciler buluşlarını nasıl yaparlar? Zekayı geliştirmek olanaklı mıdır? İnsan yavrusu, nasıl oluyor da okuma-yazma öğrenebiliyor? İşitme engellilerin kullandıkları dil, ne tür özelliklere sahiptir? "Bir dilde ne kadar çok sözcük varsa, o dil o kadar gelişmiştir" görüşü doğru mudur? İnsanı doğa mı belirler çevre mi belirler yoksa kendisi mi? Hastalıkların büyüden kaynaklandığını düşünen bir toplum, bunların küçük canlılardan kaynaklandığını düşünen bir toplumdan daha mı ussaldır (rasyonel)? Yıldızlara bakarak yönünü bulan Pasifik Adası yerlileri, zeki midir? Gemiyi yöneten mi zekidir, kürekleri çeken mi, yön bulan mı? Beynin hangi bölgeleri, hangi uzuvlardan sorumludur? Zihin, beyinden bağımsız olarak incelenebilir mi? Karıncalar zeki davranışlar mı sergilemektedirler? Arılar, zeki midir?