Şempanzelerin Kısa Erimli Görsel Hafızası İnsanlarınkinden Üstün

0
FZ
Yapılan yeni bir araştırma, şempanzelerin görsel hafızasının insanlarınkinden çok daha üstün olduğunu ortaya koydu.

Tetsuro Matsuzawa'nın yürüttüğü araştırmada, genç şempanzelerin performansı üniversite öğrencilerini geride bıraktı.

Araştırma kapsamında bir ekran üzerinde rakamların nerede olduğunu ve sıralarını hatırlamak üzerine çalışmalar yapıldı.

Şaşırtıcı videoyu izlemek için devam edin:
Current Biology dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları, şempanzelerin zekasının bugüne dek hafife alındığını gösteriyor.

Zira, şempanzelerin hafıza ya da diğer zihinsel beceriler açısından insanlarla kıyaslanamayacak kadar gerilerde olduğu sanılıyordu.

Kyoto Üniversitesi'nden Tetsuro Matsuzawa, "Hâlâ insanların şempanzelerden tüm fonksiyonları itibarıyla üstün olduğunu düşünen çok insan var. Bunların arasında çok sayıda biyolog da bulunuyor." dedi.

Matsuzawa, "Beş yaşındaki şempanzelerin hafıza çalışmalarında insanlardan çok daha başarılı bir performans göstereceğini kimse tahmin edemezdi. Biz burada ilk kez şempanzelerin rakamları hatırlamada sıradışı bir işler hafıza kapasitesine sahip olduklarını gösteriyoruz." şeklinde konuştu.

Videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Görüşler

0
FZ
Şempanzemizin bir yandan fıstıklarını yiyip bir yandan kolay bir şey yapıyormuşçasına ekrana parmaklarını değdirip durması evlere şenlik! :)
0
sefalet

Aslında yeni bir araştırma ve bulgu değil bu. Şempanzelerin kısa dönem görsel hafızalarının insana oranla daha etkili olduğu bayadır biliniyordu. Evrimsel olarak, insana geçişte kısa dönem hafızadan, çok uzun dönem hafızaya bir bilişsel kaymanın olduğu ifade ediliyor. Dünyanın en akıllı maymununu araştırma konusu edinen bir belgesel vardı, orda haberde konusu yapılmış olan dişi şempanze de anlatılıyordu ve gayri resmi en etkileyici pirimat seçilmişti. Programın sunucusu sanıyorum insan bilimci bayan vidyoda gösterilen testi şempanzeden oldukça geride bitirince baya bir morali bozuluyordu. Bazı haberlerin yeniymiş gibi sunulmasının nedeni pek anlaşılır değil. Geçen gün de birbirine rüşvet veren pirimatlar konusu gündeme geldi ki bu tür davranışların pirimatlar arasında oldukça yaygın olduğu biliniyordu zaten. Pirimatlara karşı özel bir ilgi doğuyor galiba. Bu konular yabancı basında da yeniymiş gibi sunulmuş. Maymun medya köklerini mi arıyor nedir. :)

Özellikle dil çalışmaları çok etkileyci şempanzelerle ve orangutanlar ile ilgili olarak. Şöyle bir baktım, İrlanda folklorik dansını icra eden veya pac-man oynayan bonobo gibi eğlenceli vidyolara rastladım. Fakat konuyla ilgili ilginç bilimsel deneylere rastlayamadım.

Şempanzeler ile ilgili bilişsel deneylerin olduğu şu sayfa meraklılarına gelsin.

Dil ile ilgili şu çalışma ve ünlü Kenzi adlı şempanzeyi unutmayalım.

Benim şempanzeler ile ilgili bildiğim en etkileyici deneyi maalesef ağdaki kısa süreli aramamda bulamadım. O deneyde ki ünlü bir deneydir; bir odaya kapatılan şempanzenin rahatça görebileceği bir muz salkımı, odanın tavanına asılır. Tavana ulaşması imkansız olan şempanzeye yardımcı olacak oda da yalnızca kutular vardır. Onlar da odanın bir köşesine dağınık halde konur. Yiyeceği gören ama ulaşamayan şempanze huzursuz bir şekilde odanın etrafında dolanır. Kızgın ve huzursuz tavırlar gösterir, daha sonra sakinleşerek bir kenara oturur. Bakışları muz, kutular ve tekrar muz arasında dönüp durur. Daha sonra aniden bu huysuz şempanze büyük bir mutlulukla hoplayıp zıplamaya başlar. Sanki muz tavandan önüne düşmüş gibidir ama büyük olasılıkla nedeni muzu nasıl alması gerektiğini bulmuş olmasıdır. Odanın köşesindeki dağınık haldeki kutuları odanın ortasına muzların altına getirir, üst üstü koyar ve çıkıp muzu alır. Bir soruna ve onun çözümüne ilişkin tüm süreci jestleri ile beraber göstermesi bakımından eşsiz bir deney olarak nitelemek mümkün bu çalışmayı. Şempanzenin soruna dalmış düşünürken ve sonunda daha elde etmeden olacakları öngören bir tavırla mutluluk duyduğu jestleri görmenizi isterim. Soyut düşünme ve sorun çözmenin hayvanlarda gözlenmiş en önemli örneklerinden biri bence.

0
FZ
Aslında yeni bir araştırma ve bulgu değil bu

Diyerek Tetsuro Matsuzawa'ya biraz haksızlık edilmiş oluyor sanırım çünkü eski bir araştırma da değil. "Working memory of numerals in chimpanzees" başlıklı makale Current Biology dergisinin 4 Aralık 2007 tarihli sayısında (Vol 17, R1004-R1005) çıkmış ve BBC'de de bir gün önce yani 3 Aralık 2007 tarihinde duyurulmuş. Yani yaklaşık 1 ay önce çıkmış bir bilimsel makaleye dair bir haber söz konusu şu anda burada.
0
sefalet

Ben Matsuzawa'dan önce biliniyordu demek istemedim zaten. Makale ekseninde de değildi konunun yeni olmadığı. Makale yeni olabilir ama makalenin ana fikri yeni değil. Matsuzawa yetmişlerden beri çalışıyor zaten. Şuan başında olduğu enstitü de önemli pirimat araştırmalarına imza atmış durumda. Ama bilimsel bir makale yayınlanmadan önce belgeseli çekilmez pek bu tür araştırmaların.

Konu ile ilgili daha eski bir haber burada mevcut.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkçe Bilişsel Bilim Sitesi

FZ

Bilişsel Bilim ülkemizde çok az sayıda kişinin farkında olduğu ve üzerinde çalıştığı bir bilim dalı. Tamamen bu konuya adanmış bu sitenin amacı hem bilişsel bilim konusunda çalışanları ve bu konuya ilgi duyanları bir araya getirerek birikimlerini paylaşacakları bir ortam oluşturmak hem de kamuoyuna bu yeni bilim dalını ve önemini anlatmak.

Bilgisayar Bilimlerinin Sonu!

anonim

Sevgili Doruk Fişek'in blogu sayesinde dikkatimi çeken bu ilginç habere göre SCIgen adlı bu program bilgisayar bilimleri alanında otomatik olarak makale üretiyor. Hatta ürettiği bir makale WMSCI 2005 konferansına kabul edilmiş.

Bilişsel Bilimler Kılavuzu - III

FZ

Daha önce Ulaş Başar Gezgin'den alıntıladığımız bilişsel bilimler kılavuzunun 3. bölümü karşınızda (1. bölüm ve 2. bölümü de okuyabilirsiniz):

3. Bölüm

Şaşkın Beşer ve 25 Şeker: Düşler, Avukatlar, Çekik Gözlüler, "Ben demiştim zaten"ciler ve Diğerleri

Bu bölüme aşağıdaki sorulara yanıt vererek başlayalım. Kısa sürede yanıt bekleniyor:

1) Türkçe’de birinci harfi 'k' olan sözcüklerin sayısı mı daha fazladır yoksa üçüncü harfi 'k' olan sözcüklerin sayısı mı?

2) 8x7x6x5x4x3x2x1 çarpımının sonucu aşağı-yukarı kaçtır? (Unutmayalım: Hemen yanıt verilmesi bekleniyordu ve burada zeka ölçülmüyor. Rahat olun, çabuk yanıt verin.)

Keskinliğini kaybeden sınırlar...

darkhunter

CG/Render teknolojisi nereye doğru gidiyor bilinmez, ama bir önceki jenerasyonun hayalleri yavaş yavaş gerçekleşiyor...

Tamamen CG (Computer Graphics) teknolojisinin ürünü olan bu çalışma, CG teknolojisinin, şu anki sınırlarını çizmesi açısından ilginç bir örnek.

Özgün haber ve yorumlar için tıklayın.

Türkçe İçin Doğal Dil İşleme Çalışmaları

anonim

Doğal dil işleme dünyada oldukça yaygın bir alan olsa da ne yazıkki bu konuda Türkiye'de ve özellikle Türkçe için yapılan çalışmalar çok fazla değil. Burada bu konuda ki üç bölümlük bir makale dizisini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Birinci bölüm Biçimbilimsel ve Morfolojik Analize Çözüm Önerileri

İkinci bölüm Anlamsal Analize Temel Oluşturan Morfolojik Analiz Modeli

Üçüncü bölüm Bilgisayar Türkçe Metinleri Anlayabilir mi ?

Not: Acaba Bilişsel Bilimler alanına giren haberler (Doğal Dil işleme, YZ, vb. ) için ayrı bir kategori açma zamanı gelmedi mi ?