Şempanzelerin Kısa Erimli Görsel Hafızası İnsanlarınkinden Üstün

0
FZ
Yapılan yeni bir araştırma, şempanzelerin görsel hafızasının insanlarınkinden çok daha üstün olduğunu ortaya koydu.

Tetsuro Matsuzawa'nın yürüttüğü araştırmada, genç şempanzelerin performansı üniversite öğrencilerini geride bıraktı.

Araştırma kapsamında bir ekran üzerinde rakamların nerede olduğunu ve sıralarını hatırlamak üzerine çalışmalar yapıldı.

Şaşırtıcı videoyu izlemek için devam edin:
Current Biology dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları, şempanzelerin zekasının bugüne dek hafife alındığını gösteriyor.

Zira, şempanzelerin hafıza ya da diğer zihinsel beceriler açısından insanlarla kıyaslanamayacak kadar gerilerde olduğu sanılıyordu.

Kyoto Üniversitesi'nden Tetsuro Matsuzawa, "Hâlâ insanların şempanzelerden tüm fonksiyonları itibarıyla üstün olduğunu düşünen çok insan var. Bunların arasında çok sayıda biyolog da bulunuyor." dedi.

Matsuzawa, "Beş yaşındaki şempanzelerin hafıza çalışmalarında insanlardan çok daha başarılı bir performans göstereceğini kimse tahmin edemezdi. Biz burada ilk kez şempanzelerin rakamları hatırlamada sıradışı bir işler hafıza kapasitesine sahip olduklarını gösteriyoruz." şeklinde konuştu.

Videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Görüşler

0
FZ
Şempanzemizin bir yandan fıstıklarını yiyip bir yandan kolay bir şey yapıyormuşçasına ekrana parmaklarını değdirip durması evlere şenlik! :)
0
sefalet

Aslında yeni bir araştırma ve bulgu değil bu. Şempanzelerin kısa dönem görsel hafızalarının insana oranla daha etkili olduğu bayadır biliniyordu. Evrimsel olarak, insana geçişte kısa dönem hafızadan, çok uzun dönem hafızaya bir bilişsel kaymanın olduğu ifade ediliyor. Dünyanın en akıllı maymununu araştırma konusu edinen bir belgesel vardı, orda haberde konusu yapılmış olan dişi şempanze de anlatılıyordu ve gayri resmi en etkileyici pirimat seçilmişti. Programın sunucusu sanıyorum insan bilimci bayan vidyoda gösterilen testi şempanzeden oldukça geride bitirince baya bir morali bozuluyordu. Bazı haberlerin yeniymiş gibi sunulmasının nedeni pek anlaşılır değil. Geçen gün de birbirine rüşvet veren pirimatlar konusu gündeme geldi ki bu tür davranışların pirimatlar arasında oldukça yaygın olduğu biliniyordu zaten. Pirimatlara karşı özel bir ilgi doğuyor galiba. Bu konular yabancı basında da yeniymiş gibi sunulmuş. Maymun medya köklerini mi arıyor nedir. :)

Özellikle dil çalışmaları çok etkileyci şempanzelerle ve orangutanlar ile ilgili olarak. Şöyle bir baktım, İrlanda folklorik dansını icra eden veya pac-man oynayan bonobo gibi eğlenceli vidyolara rastladım. Fakat konuyla ilgili ilginç bilimsel deneylere rastlayamadım.

Şempanzeler ile ilgili bilişsel deneylerin olduğu şu sayfa meraklılarına gelsin.

Dil ile ilgili şu çalışma ve ünlü Kenzi adlı şempanzeyi unutmayalım.

Benim şempanzeler ile ilgili bildiğim en etkileyici deneyi maalesef ağdaki kısa süreli aramamda bulamadım. O deneyde ki ünlü bir deneydir; bir odaya kapatılan şempanzenin rahatça görebileceği bir muz salkımı, odanın tavanına asılır. Tavana ulaşması imkansız olan şempanzeye yardımcı olacak oda da yalnızca kutular vardır. Onlar da odanın bir köşesine dağınık halde konur. Yiyeceği gören ama ulaşamayan şempanze huzursuz bir şekilde odanın etrafında dolanır. Kızgın ve huzursuz tavırlar gösterir, daha sonra sakinleşerek bir kenara oturur. Bakışları muz, kutular ve tekrar muz arasında dönüp durur. Daha sonra aniden bu huysuz şempanze büyük bir mutlulukla hoplayıp zıplamaya başlar. Sanki muz tavandan önüne düşmüş gibidir ama büyük olasılıkla nedeni muzu nasıl alması gerektiğini bulmuş olmasıdır. Odanın köşesindeki dağınık haldeki kutuları odanın ortasına muzların altına getirir, üst üstü koyar ve çıkıp muzu alır. Bir soruna ve onun çözümüne ilişkin tüm süreci jestleri ile beraber göstermesi bakımından eşsiz bir deney olarak nitelemek mümkün bu çalışmayı. Şempanzenin soruna dalmış düşünürken ve sonunda daha elde etmeden olacakları öngören bir tavırla mutluluk duyduğu jestleri görmenizi isterim. Soyut düşünme ve sorun çözmenin hayvanlarda gözlenmiş en önemli örneklerinden biri bence.

0
FZ
Aslında yeni bir araştırma ve bulgu değil bu

Diyerek Tetsuro Matsuzawa'ya biraz haksızlık edilmiş oluyor sanırım çünkü eski bir araştırma da değil. "Working memory of numerals in chimpanzees" başlıklı makale Current Biology dergisinin 4 Aralık 2007 tarihli sayısında (Vol 17, R1004-R1005) çıkmış ve BBC'de de bir gün önce yani 3 Aralık 2007 tarihinde duyurulmuş. Yani yaklaşık 1 ay önce çıkmış bir bilimsel makaleye dair bir haber söz konusu şu anda burada.
0
sefalet

Ben Matsuzawa'dan önce biliniyordu demek istemedim zaten. Makale ekseninde de değildi konunun yeni olmadığı. Makale yeni olabilir ama makalenin ana fikri yeni değil. Matsuzawa yetmişlerden beri çalışıyor zaten. Şuan başında olduğu enstitü de önemli pirimat araştırmalarına imza atmış durumda. Ama bilimsel bir makale yayınlanmadan önce belgeseli çekilmez pek bu tür araştırmaların.

Konu ile ilgili daha eski bir haber burada mevcut.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kore'de Yeni bir Humaniod

anonim

World-Science ın bu haberine göre adını Havva'dan alan Ever-1 ( Eve Robot 1 ) tanıtıldı. Haberdeki resimde de görebileceğiniz gibi özellikle yüzü üzerinde oldukça uğraşılmış olan bu robot 400 kelimeyi anlayabiliyor. İnsana ait bütün yüz tepkilerini verebilen robotun yüzü silicon bazlı olarak yapılandırılmış ve 15 mikro motor tarafından kontrol ediliyor.

I. Ulusal Kriptoloji Sempozyumu

FZ

1. Ulusal Kriptoloji Sempozyumu, ODTÜ Uygulamalı Matematik Enstitüsü tarafından 18-20 Kasım 2005 tarihleri arasında düzenleniyor.

Etkinliğin davetli konuşmacıları arasında yer alan Subhamoy Maitra'nın, "Cryptographically Significant Boolean Functions" ve "Cryptanalysis of Digital Watermarking" konularında birer konuşma yapacağı da aktarılan bilgiler arasında. konularında, 50'şer dakika süreli ve İngilizce iki konuşma yapacaktır.

85 Milyon Bilinmeyenli Denklemi Çözdüler

FZ

Bilkent Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, 85 milyon bilinmeyen içeren dünyanın en büyük bilişimsel elektromanyetik problemini çözerek bir dünya rekoruna imza attılar.

Önceki rekorda da isimleri bulunan araştırmacıların son çalışmaları, savunma sanayinde radar, uydu ve uzaktan algılama sistemlerinde çok daha ileri teknolojilerin geliştirilmesi aşamalarında da kullanılabilecek.

Kaynak: NTVMSNBC

Bilim Teknik´den haberler -2- Karanlıkta Aydınlık Klavye

parsifal

Bilgisayar başında otururken ışık en fazla klavye için gereklidir. IBM laptoplarında bunu ekranın üstüne bir ışık kaynağı koyarak çözmeye çalışmıştır.
Masaüstü bilgisayarlar içinde pek çok çözüm sunulmakta...
Sundance'de bu çözümlere kendi alternatifini oluşturmak için devamlı çalışıyor.
Kensington bu soruna karşı bir ürün geliştirdi. Flylight adı verilen ördek boyunlu led lamba, bilgisayarın USB girişine bağlandığı anda klavyenin üzerine yeterli miktarda ışık düşürüyor.
Fiyatı mı? Sadece 20 USD.
Bu durumda Sundance'ye desteğimiz sonuna kadar devam ediyor...

IBM İnsan Beyninin Birebir Simülasyonunu Yapmaya Hazırlanıyor

FZ

IBM şirketi IBM/EPFL Blue Brain Project kapsamında insan beyninin bugüne dek gerçekleştirilmiş en sofistike simülasyonunu yapmaya hazırlanıyor.

IBM ve Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) tarafından kısa bir süre önce duyurulan habere göre "Blue Brain Project" girişimi beyin araştırmalarını yeni bir düzeye taşıyacak. Araştırmanın kalbi ise eServer Blue Gene isimli süperbilgisayar. Bu bilgisayar kullanılarak insan beyninde üst bilişsel işlevlerin yer aldığı düşünülen ve en karmaşık katman olan "neocortex" yapısı modellenecek. Bu simülasyonun sonuçlarına göre daha alttaki beyin katmanlarının da modellenmesine dair karar verilecek. Böylece beynin birebir fonksiyonel halinin bilgisayar ortamında gerçekleştirilip deneyler yapılması planlanıyor.