Erdal İnönü: "Üniversitelere yatırım olursa büyük buluşlar çıkar."

0
sametc
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin düzenlediği ‘Nasıl bir Üniversite’ konferansında bir konuşma yapan Prof. Dr. İnönü, “Türkiye’de üniversitelerin meslek eğitimi veren kurumlar olarak görüldüğüne” işaret ederek, “üniversitelerin asıl görevi ise araştırma yapmak” dedi.

http://www.ntvmsnbc.com
TÜRKİYE BİLİM DEVRİMİNDE GEÇ KALDI
Prof. Dr. İnönü, Avrupa’da 16. yüzyılda bilimsel devrimin önünü açan kafa yapısının Türkiye’de ancak Cumhuriyet’in kurulmasından sonra varlığını gösterdiğini söyledi. Prof. Dr. İnönü, son 80 yılda kaydedilen gelişmelere karşın Türkiye’den insanlığın yaşamını değiştirecek önemli bir buluşun çıkmadığını hatırlattı.

YATIRIM OLURSA, BULUŞ DA ÇIKAR
Prof. Dr. Erdal İnönü, “Türkiye’de kriz zamanlarında üniversitelerin ödeneğinden kesiliyor. Son derece yanlış, tam tersinin yapılması gerek. Kalkınmanın en sağlam yolu üniversitelere ve bilime yatırım yapmaktır” diye konuştu. Prof. Dr. Erdal İnönü, Türkiye’de büyük bir buluşun yapılması için üniversitelere ayrılan ödeneklerin artırılması ve daha çok genç beynin bilime özendirilmesi gerektiğini belirtti. Yatırımların meyvelerini uzun vadede verdiğine dikkat çeken İnönü, “gelecekte Türkiye’den de büyük buluşlar çıkacaktır” dedi.

Görüşler

0
malkocoglu_2
Ayni konuda Inonu'nun cok guzel bir gozlemi daha var: Ona gore, arastirmaya verdigimiz onem akademisyenlere ne resmi paye verdigimizde tam anlamiyla ortaya cikiyor. Akademisyenlerimize "ogretim gorevlisi" diyoruz, halbuki "arastirma gorevlisi" dememiz lazim. Ogretim bir akademisyenin yanda yapmasi gereken bir istir, ama daha onemli is, arastirmadir.

Bu haberi paylastiginiz icin tesekkurler.

0
bm
Prof. Dr. İnönü, Avrupa’da 16. yüzyılda bilimsel devrimin önünü açan kafa yapısının Türkiye’de ancak Cumhuriyet’in kurulmasından sonra varlığını gösterdiğini söyledi.

Ne denmek istendigini anliyorum hatta anladigima buyuk olcude katiliyorum ama

son 80 yılda kaydedilen gelişmelere karşın Türkiye’den insanlığın yaşamını değiştirecek önemli bir buluşun çıkmadığını hatırlattı.

O zaman bu bahsedilen kafa yapisinin mevcudiyetinin alameti nedir? Disarida okumus olan Erdal Inonu mu?

Agzini acanin 'devlet bize daha cok para versin' demesinden biktim ben artik. Personel kalitemiz sudur, tahminen akdemisyenlerimizin su kadari hirsiz, su kadari cahil su kadar dogru durusttur, su paraya su isler ortaya cikti daha fazla paraya soyle baska isler ortaya cikar filan dense anlayacagim. Dogrudan "devlet bize para versin' demek icin prof.dr. olmak gerekmiyor, sagolsun her agzini acan bunu dedigi icin ilkokul mezununu da o kursuye koysaniz 'devlet bize para versin' demeyi bilir.

Laf mi bu yani? Her sey odenege, laboratuara bilmemneye bakmiyor. Kagit kalemle yapilan isler de var. Ben vatandas olarak cebimde bile olmayan, daha kazanacagim paraya goz dikenlerin bunun hesabini vermeye hazir olmalarini beklerim. "80 sene bizi beslediniz ortaya pek birsey cikmadi, binaenaleyh daha fazla beslemelisiniz" lafini laf diye kabul etmek icin iyice egitilmis olmak lazim herhalde. Ben cahilim, anlayamiyorum. Parayla alakasi olmayan sebepler de varmis gibi geliyor bana.

Bu kadrolar iddia edildigi gibi marifetli olsalardi, Imam-Hatip/OSS isinde asker kiskirtmaya calismak yerine, 'hay hay, nereden olursa olsun gelsin cocuklarimiz, dort sene ustune titreyip sonra mezun edip diploma verdigimiz insanlar ne cikisli olurlarsa olsunlar dar kafali olmazlar' derlerdi. Demediler, deseler gulerdik cunku. Peki coken binalarin arkasindaki tomarla evraga imza atan muhendislerin kendi mezunlari olup olmadigina baktilar mi? Ben duymadim.

Ne haber olurdu onu soyleyeyim: "bizim akademik kulturumuz a b ve c yuzunden zeki insanlari verimsizlige itiyor, filanca memleketin akademik kulturu ise x y ve z yuzunden ayni zekadaki insanlardan su kadar is cikartiyor" diye bir analizden bahsetsettikten sonra fonlarin gerektigini soyleseydi hic sinirlerim yerinden oynamayacakti.

Dinlemeyin bu adamlari Allah askina, ekipman gerektirmeyen bilime ilginiz varsa iste internet, yavas yavas (ozellikle bizim dalda) yayinlar bedava yahut cuzi paralara ulasabileceginiz yerlerde. Birakin bir takim insanlar 'devlet para versin' filan desin, o parayi yiyecekler de alkislasin, siz isinize bakin.
0
pirx
Valla dün üniversitemde kayıtlar vardı , ders seçme adı altında halihazırda ne kadar ders varsa tick atıp imza attım (seçtim) , bankada bir buçuk saat kıkırdak ezilmesi olan dizimin üzerinde sıra bekledim , dekontu bölüme götürüp verdim , daha sonra her gün on defa notlarıma bakmak için girdiğim siteye bir arkadaş yardımıyla(!) girip aynı dersleri bir kez de ordan seçip print-out aldım ( bu işlem için bölüme 500bin lira verdim!) , o printout'u da imzalayıp bölüme teslim ettim ve yeni bir döneme daha merhaba dedim.

Tüm bunların ardından bu haber iyi oldu.
0
bahadirkandemir
hmm bana 2 gün önceki kayıt rezilliğini hatırlattı. (kou.edu.tr)
0
malkocoglu_2
Bazi duyumlara gore kayit rezilliginin alasi Bilgi universitesin'de imis (diger alanlarda iyi cikislar yapiyor olsalarda). Ozel universite olunsa bile, demek ki, tepeden indirme bir rektor basta olursa, normal sorumluluk alma/sorumlu olma kurallari islemiyor. YOK rezaletinin bir diger yansimasi... Rahmetli Sakip Sabanci olmeden once demisti ya "her sene kendi kurdugum okula milyonlarca dolar veriyorum, ama rektorunu ben atayamiyorum". Rekabet eksikligi verimsizlik yaratir. Para olmazsa sonuc alinmaz. Bu isler hep birbirine bagli.

Yobaz Kemalistler bir anlasa su isi...


0
pirx
doğru tahmin :)
0
bm
Valla ben 83'te Bogazicinde ilk gun kayit kuyrugunda 'ulan bunlar bizi bu eziyeti yapmak icin mi imtihanla seciyorlar' demistim, hala aklimdadir. O zaman hir cikartmak mumkun degildi (askeri idare), hala degildir herhalde devlet okullarinda. Benim zamanimda ozel okullar yasagi yeni kalkmisti, pek bir sansimiz yoktu. Lutfen kendinize bu saygisizligi hic olmazsa ozel okullarda yaptirtmayin. Kaydin zaman almamasini saglamanin bilgisayarli veya bilgisayarsiz bir suru yolu olmali, muhataplarinizin sizi esek yerine koyup koymadigina bagli eziyet miktari bence.
0
pirx
Doğru söylüyorsunuz da , bu paslı çarka çomak sokmak o kadar da kolay olamıyor maalesef. Ben aramın iyi olduğu hocalarımdan biriyle kavganın eşiğine geldim evvelsi gün mesela. Bu nedir ya dedim , madem internetten ders seçiyoruz , bi daha buraya gelip neden kağıtlara imzalar atıyoruz , madem ders seçiyoruz , neden hepsi kalıp halinde önümüze konan 10dersi de seçmiş gibi yapıp imzalıyoruz? madem bankadan ödeme yapıyoruz , neden tek bir banka ve 1.5 saat kuyruk , madem tek banka , neden 3 gün süremiz var ve bu sürede gerekli bürokrasi engelini aşamazsak bir daha şansımız olmuyor? (geçen dönem bir arkadaşım bu üç günlük süreçte tüm kırtasiyeyi hazı edemeyip bir dönem ders mers alamamıştı mesela , var mı böyle bir saçmalık? nerde görülmüş?) vs. şeklinde. Ama aldığım cevaplar hep "bizde böyle , işine geliyorsa, zaten işim başımdan aşkın , bir de senle uğraşamayacağım , sus istersen artık" manasındaki sessizlikten öte olmadı.
0
bm
Gittim baktim web sitesine. Kolayda bir form varsa doldurayim 'niye 21. yuzyilda cocuklara boyle yapiyorsunuz' diyeyim diye. Rektorlugun e-posta adresi var ama ogrenci numarasi filan istiyor, bir de bunlari soylemezseniz okumayiz mektubunuzu diyor. Bu arada sizin kayitlar 16sina kadar uzatilmis, hayirli eziyetler.

Genelde bu tip isler icin soyle bir cozum dusunuyorum ben: bilgi edinme hakki icin karsimiza cikartilan formlar hem asagilayici hem adres ve vatandaslik numarasi istiyor. Yani aman 'yanlis' birsey sorarsam gel benimle ugras, butun detayimi vereyim diyorsunuz bir yerde. Bunun kestirme cozumu araya kuvvetli bir kurum sokup hem sikayeti anonimlestirmekte hem bu tip isleri afise edip en azindan insanlari utandirmaya calismakta. Bir iki yokladim tuzu kuru bildigim kisileri, yanasan cikmadi henuz. Ama aklinizda bulunsun, kendimize ve genclerimize bunu yaptirtmak zorunda degiliz. Eninde sonunda bu tarz degisecek. Sizin malesef mezun oluncaya kadar o 'bir de seninle mi ugrasacagim' havasina giren adama 'dayi' demek zorunda kalmaniz bir yerde sizden buyuklerin ayibi. O adami bu millet koyuyor sizin karsiniza cunku. Direkt zarar veremeyecekleri bir uzakliga kendinizi attiginizda belki sizden kucukler icin benim neslimin sizin icin yapamadigini yapmayi deneyebilirsiniz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fare beyninde insan nöronları...

anonim

Araştırmacılar, 14 günlük fare ceninlerinin beyinlerine yaklaşık 100 bin insan cenini kök hücresi yerleştirdi. Fareler, beyinlerinde binde bir oranında insan hücresiyle dünyaya geldi. İnsan kök hücreleri, nakil işleminden iki ay sonra beynin değişik bölgelerinde yerlerini aldı. Bu insan nöronlarının, nakil işleminin üzerinden 18 aygeçtikten sonra da normal elektriksel faaliyete sahip olduğu belirlendi.

Bilgi Universitesi Turing Günü 2006

coskung

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü, ünlü Bilgisayar Bilimcisi Alan M. Turing'in adına ithafen Turing Günleri adında bilimsel bir konferans düzenlemekte.

Atom Işınlandı (Kuantum Teleportasyon)

FZ

Laser kullanan iki bilimadamı ekibi bir atom ışınlamayı başardı.

California Institute of Technology´de çalışan Dr Jeff Kimble´ın Nature dergisindeki makalesine göre Boulder, ABD´deki National Institute of Standards and Technology merkezindeki ekip ile Innsbruck, Avusturya´daki Inssbruck Üniversitesi´ndeki ekip 1993 yılında IBM´de çalışan Charles Bennett´in önerdiği bir yönteme dayanarak ışınlama işini gerçekleştirdiler.

Söz konusu gelişme tüm farklı kombinasyonları aynı anda deneyebilecek kuantum bilgisayarlarının geliştirilmesinde kullanılacak.

Teleportasyon kullanabilen bir kuantum bilgisayarı şu anda bildiğimizden çok çok çok daha yüksek hızlarda bir veriyi bir yerden diğerine aktarabilecek.

Kaynak: http://www.theinquirer.net/?article=16620

Playstation 3'ler Tıp İçin Birleşiyor

darkhunter

Bilim insanları, dünyadaki 10 bin Sony Playstation 3’ü internet üzerinden bağlayarak, Alzheimer araştırmasında değerlendirecek. Küresel PS3 ağı, dünyanın en güçlü bilgisayarı olacak.

Türkiye'nin Nobel Ödülleri Sahiplerini Buldu

FZ

Kurulduğu 1963 yılından bu yana verilen 'TÜBİTAK Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri', bugün kurumun merkezi Ankara'daki Feza Fürsey Konferans Salonu'nda sahiplerini bulacak. Bu yıl bilim ödüllerini Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'le Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. A. Murat Tekalp kazandı. Uluslararası buluşlarıyla tanınan Hotamışlıgil ve Tekalp, 10'ar milyar liralık para ödülünü de alacak.

1962'de Rize'nin Pazar ilçesinde doğan Hotamışlıgil, 1986'da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1994'te Harvard Üniversitesi'nde 'Biyolojik Kimya ve Moleküler Genetik' konusunda doktorasını tamamladı. Hotamışlıgil, 1995'te Harvard Üniversitesi'nde yardımcı doçent, 1998'de doçent ve 2003 yılında profesör oldu. Hotamışlıgil, halen Harvard Üniversitesi J. S. Simsons Genetik ve Metabolizma Bölümü'nde profesör olarak bilimsel çalışmalarını sürdüyor.