GNU/Linux ile İnsanlığa Yardım: BOINC

0
anonim
SETI sistemini hepimiz hatırlarız: Boşta duran bilgisayarlara ekran koruyucu olarak kurulup, bilgisayar işlemcilerinin boş zamanını uzaydan gelen radyo sinyallerini işlemek için başkasına vakfettiğimiz bir sistem idi SETI. Fakat bilgisayarınızın atıl zamanınız ile dünyaya yardım etmek için tek proje SETI değil, hatta BOINC altayapısı ile Windows ya da GNU/Linux makinanınızı dünyada hesap gücüne ihtiyaç duyan bir bilimsel projenin hesap kümesine dahil etmeniz mümkün. Nasıl projeler mi var?
Mesela Einstein@Home projesi ile uzay sinyallerinden Pulsar denen bir gök cismi aramaya yardım edebilirsiniz, Spinghe@home ile biyoteknolojiye yardımcı olabilirsiniz. Bizim şahsen yardım ettiğimiz Rosetta@home projesi ile proteinlerin 3 boyutlu şeklini saptamaya yardımcı olacak ve bir yandan HIV, Malaria ve kanser hastalıklarını yenmek icin boş duran bilgisayarınızı bir amaca dahil etmiş olacaksınız.

Mevcut projelerin bir listesi:

İstemci programlar

Not: En son Linux versiyonlarında bir problem var, çalışan en son versiyon olarak boinc_5.4.11_i686-pc-linux-gnu.sh dosyasını tavsiye ediyorum.

Programı ilk kurduğunuzda görsel olarak ayarlarını yapmak icin boincmgr kullanılıyor. Bunlar tamamlandıktan sonra programı arka planda çalıştırmak için run_client & yeterli.

Görüşler

0
ecder
Hepsi iyi hoş da.. Benim bu aralar milliyetçi damarım kabardı.. Yok mu dünyaya hizmet olacak benzer projeler peşinde koşan yerli üniversiteler, çalışma grupları, akademisyenler?

Bu güzel ülkenin kaynaklarının yine bu ülke üzerinden üretime dönmesi taraftarıyım... Ne kadar dar görüşlü ve geri görürseniz görün.
0
Tarık
dar görüşlülük yada gericilik değil ama. şu an bu tip yerli projelerimiz olmadığına göre kendimizi olmayan şeyler için sıkıntıya sokmanında alemi yok. ha bizimkilerden birileri çıkarda biz yaptık siz duymamışsınız derse, saygıyla eğiliriz tabii. içimizde, "birileri yapacakta hep bizmi yiyeceğiz ayıp yahu" diyecek kadar gerçek vatansever insanlar varsa. bu konu hakkında araştırma geliştirmeye hazırım(z). ha bu iş vatanseverlikle olmaz bilim teknikle olur. oda ayrı bir saygı konusudur. bir adam gavurdurda misal babamı kurtaracak ilacı bulmuştur ucuza satıyordur. onunda önünde saygıyla eğiliriz vesselam. bu geyiğimide geceye ve hafif gribe veriniz. saygılar. saygı saygı da kardeşim nereye kadar. tövbee...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dr. Güzeldere ile robotlar, yapay zekâ, bilişsel bilimler üstüne bir sohbet

FZ

Milliyet'ten Derya Sazak, Dr. Güven Güzeldere ile bir röportaj gerçekleştirmiş. Röportajda ele alınan konular arasında yapay zekâ, bilişsel bilimler, beyin ve zihin araştırmaları, Türkiye'deki akademik durumun dünyadaki yeri gibi konular var. Röportajdan birkaç çarpıcı kısmı alıntılamak gerekirse:

"Felsefi meseleleri ya da bilimle teknolojiyle ilgili şeyleri toplumdan, siyasetten bağımsız düşünmek imkânsız. Ama birinden ötekine giden yol uzun ve karmaşık olabiliyor. Duke Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi'ndeki değişim programı çerçevesinde bu yaz İstanbul'a gelerek bilişsel bilimler üstüne ders verdim. Dersimizin adı 'Tanrı üzerine düşünmek'ti. ABD'li ve Türk öğrencilerle zor ve karmaşık bir alanı, 'inanç dünyası konusunda nasıl düşünülebilir' sorusunu tartışmaya açtık. Eğer yolumuzu bulacaksak bazı varsayımlardan başlayıp sonuçlara ulaşacaksak, doğru düşünebilmeyi öğrenmemiz lazım. Bu bilimsel düşünmenin yöntemidir ama inanç dünyasına da uygulanabilir."

Farenin Beyni İnsanın Şifası Olacak

FZ

Radikal'deki habere göre, fare beyninin gen haritası tamamlandı.

ABD'deki Allen Beyin Enstitüsü uzmanlarının tam olarak çıkardığı 'genom', milyonlarca insanın mustarip olduğu nörolojik hastalıkların esrar perdesinin kaldırılmasını sağlayabilecek.

Microsoft'un kurucularından Paul Allen'ın sahibi olduğu enstitü tarafından yapılan açıklamaya göre, fare beyninin üç boyutlu haritasında 21 binden fazla gen ayrıntılı olarak gösteriliyor. Harita, bilim adamlarına hiç bilmedikleri ayrıntılar sunuyor.

Araba Sürerken Cep Telefonu İle Konuşuyor Musunuz?

FZ

Aynı anda iki işi birden yapabilir misiniz? Bu da laf mı diyenleri duyar gibiyim, iki iş ne ki, insan aynı anda pek çok işi yapabilecek yetenekte değil mi? Beynimiz bu bakımdan uzman değil mi?

Bir başka soru: Araba kullanırken cep telefonu ile konuşursanız ne olur? Bu bir problem yaratır mı? Neden? Pek çok insanın ilk aklına gelen şey şu: Bir elle telefonu tutarken, diğer elle yani tek elle direksiyonu kontrol etmeye çalışmak problem yaratabilir. O halde "her iki el de direksiyonu kontrol ederken cep telefonu ile konuşacak aksesuvarımız olsun" fikri problemi kökünden halleder mi?

Keskinliğini kaybeden sınırlar...

darkhunter

CG/Render teknolojisi nereye doğru gidiyor bilinmez, ama bir önceki jenerasyonun hayalleri yavaş yavaş gerçekleşiyor...

Tamamen CG (Computer Graphics) teknolojisinin ürünü olan bu çalışma, CG teknolojisinin, şu anki sınırlarını çizmesi açısından ilginç bir örnek.

Özgün haber ve yorumlar için tıklayın.

Gelecek Radyo Dalgalarında mı?

sefalet

GNU Radyo daha önce fazlamesai.net haberlerinde duyurulmuştu. USRP (Universal Software Radio Peripheral) ise GNU Radyo ile çalışarak, radyo yazılımı kurmanızı ve geliştirmenizi sağlıyor.Amaç en az donanımla sizi radyo sinyallerinin heyecan verici dünyasına sokmak. GNU Radyo ile analog radyo sinyalleri sayısal ortama aktarılmakta ve böylece sayısal ortamda radyo dalgalarının işlenmesi daha esnek hale gelmekteydi. USRP yazılımı ve kartları ile USB 2 portu olan her makinada radyo hayatınıza başlamanız mümkün. Tüm USRP tasarımı açık kaynak olarak lisanslanmış durumda.