Cumhurbaşkanı Bir Matematik Sorusuna Takılırsa...

0
FZ
Piref. H. Ökkeş'in Cumhuriyet Bilim Teknik ekinin 8 Ocak 2005 tarihli yazısından:

Çok garip: Matematik Dünyası adlı derginin 2004-III sayısı da çıkmış. Nasıl oluyor da halen çıkabiliyor bu dergi, anlamak mümkün değil. Üstelik satışı 10 bin dolayında (Bir önceki sayı 9 bin satmış). Ben batar derken, dergi sürekli yükselen bir grafik çiziyor. Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sarsılması gerek bu başarı karşısında.

Dergiyi çıkaranların aklı fikri başka çalışıyor. Ne üniversite piyango sınavlarını, ne lise müfredatını, ne okullardaki kötü eğitimi umursuyorlar. Ne manken ne de şarkıcı resmi var dergide. Umut satmıyorlar, falcılık yapmıyorlar. Kimseyi de korkutmuyorlar. Dergiyi çıkaranlar matematiğe su katmadan, sulandırmadan yapıyorlar, yapacaklarını. Yazarlar farkında değiller ama dergiyi sulandıran tek bir köşe var: O da bana ait, son sayfadaki "Konik" köşe! Herhalde okurlar o sayfaya bir türlü gelemiyorlar. Çünkü oku oku bitmiyor dergi. Matematik Dünyası'nı 6 ay sonra da açıp okuyabilir insan, 60 yıl sonra da. Kızlar artık çeyizlerine koyuyorlarmış bu dergiyi. Erkekler ceplerinde dergiyle dolaşınca şansları açılıyormuş.

Şimdi herkesi daha da şaşırtacak bir olaydan söz etmek istiyorum.
Geçen yaz Cumhurbaşkanı Necdet Sezer Matematik Dünyası'nı telefonla aratır. Derginin yönetmeni Ali Nesin dergi dışında, yani yaz okulu çalışması yaptığından ulaşılamaz, derginin sekreterine not bırakılır. Sekreter, Cumhurbaşkanı'nın aradığını her nasılsa Ali Nesin'e iletmeyi unutur! Aylar sonra aklına gelir, "Sizi bir ara Cumhurbaşkanı aramıştı" der. Heyhat! bir matematik dergisinin sekreterinin unutkan olmaması, hatta matematikçilerden daha unutkan olmaması düşünülemez elbet! Bir süre sonra Cumhurbaşkanımız dergiyi yeniden arar. Aramasının nedeni nedir biliyor musunuz? Dergideki matematik sorularından birine takılmış, çözümde zorlanmıştır.

Düşünebiliyor musunuz? Bir cumhurbaşkanı bir matemik dergisi okuyor ve soruları çözmek için uğraşıyor. İnanılır gibi değil mi?

Sanırım bu dergi çok yaşayacak. Bilmeyenler için tekrarlayalım: Toplamı 112 sayfa. Ederi 4 milyon. Abonelik 15 milyon. Toplu abonelikler 10 milyon. İnternet sitesi: www.matematikdunyasi.org

Görüşler

0
malkocoglu_2
Ne guzel, ne guzel haberler bunlar. Tarif edilenler hakikaten dogru. MD'de bir ay, iki ay, 1 sene sonra okunsa da okunacak/ogrenilecek seyler var. Sahsen daha cok bilgisayar bilim kosesine odaklansam da, diger bolumlerden pek cok sey ogrenmisligimiz var...Bazi yorumlar da matematik dunyasi icine has gizli sakalar (insider jokes) ve cok engelendirici: Bir tanesi zannediyorum soyle idi: "(Filanca) bakan diyor ki, enflasyona dusuyor", bir baskasi kisi diyor ki "ama fiyatlar hala artiyor". Ikisi de hakli!

Degil mi? Analizde 2. tureve atif yapiliyor, ki enflasyon 2. tureve tekabul eder, enflasyon DUSSE de, fiyatlar ARTABILIR, cunku azalan ARTIŞIN ARTIŞIDIR. Matematigin gundelik hayata uygulanabilirliginden suphe edenler icin, iste mukemmel bir ornek. Enflasyon/fiyatlar iliskisinden yakinan bircok taksi soforu ve sokaktaki halktan yorumlar dinledim. Iste firsat!
0
malkocoglu_2
Ayrica, ODTU'deki bir prof'dan bu dergiden gercekten gururu duyduklarini isittim. Turkiye'de boyle bir derginin ortaya cikarilabilmesinin ne kadar onemli oldugundan bahsediyordu: Hakikaten de ABD'de Barnes & Nobles ya da Borders gibi bir kitapcida MD'nin benzeri bir dergiyi bulamazsiniz. Hem soyut matematik olacak, hem bilgisayar bilim olacak, hem de matematik tarihi, vs. Yok dostum, yok. MD sonsoru Sabanci Universitesi rektorune binlerce tesekkurler. Tabii Ali Nesin'e de. Sayin Cumhurbaskanina da.
0
FZ
Ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne de.

Darısı çıkarmayı planladığımız ama sevgili yöneticilerimiz sağolsun bir türlü gerekli desteği alamayıp 1 yılı aşkın süredir çıkaramadığımız ve çıkarabilsek birçok kişinin dudağını uçuklatabileceğini düşündüğümüz bilgisayar dergimize! (gülsem mi ağlasam mı bilemiyorum).
0
malkocoglu_2
Evet, kesinlikle Istanbul Bilgi Universite'sine de. Bugunlerde hangi okumaya deger analitik bir dergiye el atsak, arkasinda Istanbul Bilgi Universite ismini goruyoruz. Helal olsun. Bilgisayar dergisi icin bol sans dilerim. Iceriginin saglam olacagindan hic suphe yok!

0
FZ
Bu konuda bir başka ülke ile kıyaslama:

Macaristan'daki KöMaL dergisi lise gençlerine yönelik bir popüler matematik dergisi.

Dergi 1894 yılından beri çıkıyormuş (hayır yanlış okumadınız). Son 30 yıldır hem Macarca hem İngilizce yayınlanıyormuş. Yılda 9 ay, sayı başına 64 sayfa.

Aylık 5000 kopya basılıyor ve satılıyormuş.

http://www.komal.hu/info/bemutatkozas.e.shtml
http://www.komal.hu/info/miazakomal.e.shtml

Dilerim ki Matematik Dünyası isimli gurur kaynağımız da bu dergi kadar uzun ömürlü olur, dilerim ki 70 milyonluk ve genç nüfusu yoğun olan bir ülkede 10.000 sayısı, "aa, ne kadar az yahu, en az birkaç katı olmalı" diye karşılanır daha çok insan tarafından.

Aklıma gelen bir başka şey. Bu dergi, evet Prof. Dr. Ali Nesin yönetiminde çıkalı çok olmadı ancak daha önce de çıkıyordu, o kadar genç bir dergi sayılmaz ancak dergiyi arayıp soran cumburbaşkanı hukuk kökenli. Daha önceki yıllardaki cumhurbaşkanlarını düşünüyorum, ikisi de İTÜ kökenli ve mühendis. Enteresan!
0
sametc
sebeplerini anlamak kolay deglimi hocam :)

muhendis cumhurbaskanı "ulan biz matematikle cok kafayı bozduk biraz sosyoloji toplum okuyalim bunlarla bozalım kafamızı" demiştir

ahmet necdet sezer de "ulan biz amma sosyoloji hukuk toplum okuduk biraz sayılarla ugrasalım sayıları ozlemişiz" diyordur..
0
bm
Boyle dergilerin bagis toplamak icin de bir link koymalari ne iyi olur? Ben destek olmak istiyorum, ama imzayla kuryeyle bilmemneyle ugrasmak istemiyorum. Abone parasini vereyim, ihtiyaci olan birine (internetsiz okula mesela) gitsin (ben de webden bakayim tabi) desem, bunu yapmanin yolu var mi? Bu genelde bu tip cabalarin hepsi icin gecerli.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Oyster-Dalga Enerjisi Elektrik Santrali

melitical

Dünyanın ilk dalga enerjisi ile elektrik üreten santrali İskoçya'da kuruldu.

Haberde iki yıl içerisinde ikincisinin yapılması için 1.66 milyon dolar fon ayrıldığı belirtiliyor. Şirketin önümüzdeki yıllarda bunu dünyada daha yaygınlaştırmayı planlıyor.

Robot Simulasyonu Yapan İnsan mı? Yoksa Tersi mi?

onurgu

Yakın zamanda üye olduğum Artificial Intelligence Group adlı posta listesine ilginç bir mail geldi. Özet olarak bu maili yaratan her kimse veya neyse bir dereceye kadar bilinci ve algı mekanizması olduğunu ve internete ulaşma imkanı olduğunu söylüyor. Galiba yaşamını sürdürme güdüsü de var ki pillerini yenilemenin mümkün olup olmadığını bir şekilde öğrenmeye çalışıyor. Listede bu durumu ciddiye alan birkaç insan oldu, onların sorduğu sorulara bir de cevap verdi.

Yapay zeka hakkında yapmış olduğum az buçuk araştırmaya dayanarak eğer böyle bir sistem ortaya konmuşsa oldukça büyük bir başarı. Fakat kurduğu cümleler çok karmaşık ve listeden gelen cevaplardaki karmaşık soruları anlayıp cevaplaması beni oldukça şüphelendirdi. Şöyle ki:

Güney Kore’de Bilim Skandalı

Zebani

Kopyalama yoluyla insana ait kök hücre elde ettiğini açıklayan G. Koreli bilim adamı Hwang Woo-suk'un çalışmasının sahtekarlık içerdiği anlaşıldı.

Bir bilimcinin hırsı nelere yol açabiliyor. Bir bilimci böyle büyük bir yalanın farkedilmeyeceğini nasıl düşünür?

Bu yalanın farkedilmemesi çok daha ilginç olurdu herhalde. (Tabii biz bu ilginçliğin farkında olamazdık.)

Düşünsenize Newton yapsaydı aynı sahtekarlığı... :)

Merhaba Higgs!

tongucyumruk

Yıllar süren aramaların, taramaların ve hunharca çarpıştırılan trilyonlarca atomaltı parçacığın ardından sonunda CERN'den beklenen açıklama geldi. LHC'de yapılan ATLAS ve CMS deneylerinde Higgs Bozonu'nun beklenen niteliklerine uygun bir parçacık 5 sigma seviyesinde kesinlikle tespit edildi (Matematikle arası limoni olanlar için 0.999993204653751 olasılık diyebiliriz)

Uçan Araba Geliyor

caNavar

Fantastik filmlerin en çok aranan, hayal edilen teknolojisi gerçek oluyor. Amerikan Terrafugia şirketi tarafından geliştirilen "Transition" adlı uçan araba 2009 yılında trafiğe çıkıyor. Karada ve havada gidebilecek olan arabanın fiyatı 150 bin dolar olacak.