Cumhurbaşkanı Bir Matematik Sorusuna Takılırsa...

0
FZ
Piref. H. Ökkeş'in Cumhuriyet Bilim Teknik ekinin 8 Ocak 2005 tarihli yazısından:

Çok garip: Matematik Dünyası adlı derginin 2004-III sayısı da çıkmış. Nasıl oluyor da halen çıkabiliyor bu dergi, anlamak mümkün değil. Üstelik satışı 10 bin dolayında (Bir önceki sayı 9 bin satmış). Ben batar derken, dergi sürekli yükselen bir grafik çiziyor. Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sarsılması gerek bu başarı karşısında.

Dergiyi çıkaranların aklı fikri başka çalışıyor. Ne üniversite piyango sınavlarını, ne lise müfredatını, ne okullardaki kötü eğitimi umursuyorlar. Ne manken ne de şarkıcı resmi var dergide. Umut satmıyorlar, falcılık yapmıyorlar. Kimseyi de korkutmuyorlar. Dergiyi çıkaranlar matematiğe su katmadan, sulandırmadan yapıyorlar, yapacaklarını. Yazarlar farkında değiller ama dergiyi sulandıran tek bir köşe var: O da bana ait, son sayfadaki "Konik" köşe! Herhalde okurlar o sayfaya bir türlü gelemiyorlar. Çünkü oku oku bitmiyor dergi. Matematik Dünyası'nı 6 ay sonra da açıp okuyabilir insan, 60 yıl sonra da. Kızlar artık çeyizlerine koyuyorlarmış bu dergiyi. Erkekler ceplerinde dergiyle dolaşınca şansları açılıyormuş.

Şimdi herkesi daha da şaşırtacak bir olaydan söz etmek istiyorum.
Geçen yaz Cumhurbaşkanı Necdet Sezer Matematik Dünyası'nı telefonla aratır. Derginin yönetmeni Ali Nesin dergi dışında, yani yaz okulu çalışması yaptığından ulaşılamaz, derginin sekreterine not bırakılır. Sekreter, Cumhurbaşkanı'nın aradığını her nasılsa Ali Nesin'e iletmeyi unutur! Aylar sonra aklına gelir, "Sizi bir ara Cumhurbaşkanı aramıştı" der. Heyhat! bir matematik dergisinin sekreterinin unutkan olmaması, hatta matematikçilerden daha unutkan olmaması düşünülemez elbet! Bir süre sonra Cumhurbaşkanımız dergiyi yeniden arar. Aramasının nedeni nedir biliyor musunuz? Dergideki matematik sorularından birine takılmış, çözümde zorlanmıştır.

Düşünebiliyor musunuz? Bir cumhurbaşkanı bir matemik dergisi okuyor ve soruları çözmek için uğraşıyor. İnanılır gibi değil mi?

Sanırım bu dergi çok yaşayacak. Bilmeyenler için tekrarlayalım: Toplamı 112 sayfa. Ederi 4 milyon. Abonelik 15 milyon. Toplu abonelikler 10 milyon. İnternet sitesi: www.matematikdunyasi.org

Görüşler

0
malkocoglu_2
Ne guzel, ne guzel haberler bunlar. Tarif edilenler hakikaten dogru. MD'de bir ay, iki ay, 1 sene sonra okunsa da okunacak/ogrenilecek seyler var. Sahsen daha cok bilgisayar bilim kosesine odaklansam da, diger bolumlerden pek cok sey ogrenmisligimiz var...Bazi yorumlar da matematik dunyasi icine has gizli sakalar (insider jokes) ve cok engelendirici: Bir tanesi zannediyorum soyle idi: "(Filanca) bakan diyor ki, enflasyona dusuyor", bir baskasi kisi diyor ki "ama fiyatlar hala artiyor". Ikisi de hakli!

Degil mi? Analizde 2. tureve atif yapiliyor, ki enflasyon 2. tureve tekabul eder, enflasyon DUSSE de, fiyatlar ARTABILIR, cunku azalan ARTIŞIN ARTIŞIDIR. Matematigin gundelik hayata uygulanabilirliginden suphe edenler icin, iste mukemmel bir ornek. Enflasyon/fiyatlar iliskisinden yakinan bircok taksi soforu ve sokaktaki halktan yorumlar dinledim. Iste firsat!
0
malkocoglu_2
Ayrica, ODTU'deki bir prof'dan bu dergiden gercekten gururu duyduklarini isittim. Turkiye'de boyle bir derginin ortaya cikarilabilmesinin ne kadar onemli oldugundan bahsediyordu: Hakikaten de ABD'de Barnes & Nobles ya da Borders gibi bir kitapcida MD'nin benzeri bir dergiyi bulamazsiniz. Hem soyut matematik olacak, hem bilgisayar bilim olacak, hem de matematik tarihi, vs. Yok dostum, yok. MD sonsoru Sabanci Universitesi rektorune binlerce tesekkurler. Tabii Ali Nesin'e de. Sayin Cumhurbaskanina da.
0
FZ
Ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne de.

Darısı çıkarmayı planladığımız ama sevgili yöneticilerimiz sağolsun bir türlü gerekli desteği alamayıp 1 yılı aşkın süredir çıkaramadığımız ve çıkarabilsek birçok kişinin dudağını uçuklatabileceğini düşündüğümüz bilgisayar dergimize! (gülsem mi ağlasam mı bilemiyorum).
0
malkocoglu_2
Evet, kesinlikle Istanbul Bilgi Universite'sine de. Bugunlerde hangi okumaya deger analitik bir dergiye el atsak, arkasinda Istanbul Bilgi Universite ismini goruyoruz. Helal olsun. Bilgisayar dergisi icin bol sans dilerim. Iceriginin saglam olacagindan hic suphe yok!

0
FZ
Bu konuda bir başka ülke ile kıyaslama:

Macaristan'daki KöMaL dergisi lise gençlerine yönelik bir popüler matematik dergisi.

Dergi 1894 yılından beri çıkıyormuş (hayır yanlış okumadınız). Son 30 yıldır hem Macarca hem İngilizce yayınlanıyormuş. Yılda 9 ay, sayı başına 64 sayfa.

Aylık 5000 kopya basılıyor ve satılıyormuş.

http://www.komal.hu/info/bemutatkozas.e.shtml
http://www.komal.hu/info/miazakomal.e.shtml

Dilerim ki Matematik Dünyası isimli gurur kaynağımız da bu dergi kadar uzun ömürlü olur, dilerim ki 70 milyonluk ve genç nüfusu yoğun olan bir ülkede 10.000 sayısı, "aa, ne kadar az yahu, en az birkaç katı olmalı" diye karşılanır daha çok insan tarafından.

Aklıma gelen bir başka şey. Bu dergi, evet Prof. Dr. Ali Nesin yönetiminde çıkalı çok olmadı ancak daha önce de çıkıyordu, o kadar genç bir dergi sayılmaz ancak dergiyi arayıp soran cumburbaşkanı hukuk kökenli. Daha önceki yıllardaki cumhurbaşkanlarını düşünüyorum, ikisi de İTÜ kökenli ve mühendis. Enteresan!
0
sametc
sebeplerini anlamak kolay deglimi hocam :)

muhendis cumhurbaskanı "ulan biz matematikle cok kafayı bozduk biraz sosyoloji toplum okuyalim bunlarla bozalım kafamızı" demiştir

ahmet necdet sezer de "ulan biz amma sosyoloji hukuk toplum okuduk biraz sayılarla ugrasalım sayıları ozlemişiz" diyordur..
0
bm
Boyle dergilerin bagis toplamak icin de bir link koymalari ne iyi olur? Ben destek olmak istiyorum, ama imzayla kuryeyle bilmemneyle ugrasmak istemiyorum. Abone parasini vereyim, ihtiyaci olan birine (internetsiz okula mesela) gitsin (ben de webden bakayim tabi) desem, bunu yapmanin yolu var mi? Bu genelde bu tip cabalarin hepsi icin gecerli.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bakü, matematik, sihirli kareler, algoritmalar ve bilgisayarlar...

FZ

Bakü´deki uluslararası bir konferanstan birkaç saat önce döndüm ve orada karşılaştığım bir bilimadamı ile ilgili deneyimimi paylaşmak istedim.

Azeri kökenli ve şu anda Gaziantep Üniversitesi´nde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Asker Ali Abiyev ile tanışma ve söyleşme imkânı bulduk, profesörün epey heyecanla bahsettiği bir sihirli kareler konusu vardı. Hani şu içine tamsayıları yerleştirdiğimiz ve yatayda, dikeyde ve çaprazda toplam alındığında sabit bir sayı veren kare matrisler.

Prof. Abiyev söz konusu karelerle ilgili olarak genel bir formül bulduğunu, keyfi büyüklükte bir sihirli kare oluşturmak için bir algoritma geliştirdiğini ve bu karelerle ilgili özelliklerden yola çıkılarak fiziksel birtakım yasalara da erişilebileceğini iddia ediyordu. Bir başka uygulama alanı olarak da bunların şifrebilim (kriptoloji) alanında kullanılabileceğinden bahsediyordu. Söz konusu algoritmayı canlı olarak çalışır halde izlemek isteyenler şu adrese bakabilir: http://www1.gantep.edu.tr/~bingul/php/magic/tr-index.php

Bilgisayarlar Yabancı Dil Öğrenebilecek Mi?

vst

İnsan zekasının gizli saklı ve en karmaşık işlem sürecine sahip olduğu bilinen dil öğrenme konusunda gelişmeler var. /.ta yer alan habere göre Amerikalı ve İsrailli bilim adamlarının çalışması şöyle: Bilgisayar İngilizce ve Çince olarak verilen iki metini okuyor ve altında yatan dil bilgisi kurallarını çıkartıyor. Bu kurallar daha sonra anlamlı cümleler kurmak için kullanılabiliyor. Aynı yöntem müziğe ve protein dizilerine özgü yapılarının çıkartılmasında da kullanılabiliyor.

50 dilde yayın yapan bir Fazlamesai.net olsaydı ne iyi olurdu... (Birkaç sene sonra bu yazıyı Almanca okurmuşuz :)

Kendini Kopyalayan Robot

anonim

Yahoo coglist'e az önce düşen habere göre kendini kopyalayan robot yapıldı. Cornell üniversitesi araştırma laboratuvarlarında geliştirilen robot hakkında daha detaylı bilgiye buradan ve kopyalama olayının mpeg formatındaki görüntülerine de buradan ulaşabilirsiniz.

Kore'de Yeni bir Humaniod

anonim

World-Science ın bu haberine göre adını Havva'dan alan Ever-1 ( Eve Robot 1 ) tanıtıldı. Haberdeki resimde de görebileceğiniz gibi özellikle yüzü üzerinde oldukça uğraşılmış olan bu robot 400 kelimeyi anlayabiliyor. İnsana ait bütün yüz tepkilerini verebilen robotun yüzü silicon bazlı olarak yapılandırılmış ve 15 mikro motor tarafından kontrol ediliyor.

Bilgi Universitesi Turing Günü 2006

coskung

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü, ünlü Bilgisayar Bilimcisi Alan M. Turing'in adına ithafen Turing Günleri adında bilimsel bir konferans düzenlemekte.