Türkçe Lego Mindstorms Dökümanları

0
vst
Lego Mindstorms, isminden de anlaşılacağı gibi, zamanında belki de istisnasız hepimizin oynadığı LEGO firmasının oyuncak setinin Java programlama dili ile programlanabilir ve hareket kazandırılabilir bir versiyonudur.
LEGO firmasının robotik ürün bandında elektro motorlar, sensörler ve tabii ki Lego yapı taşları ve aksamları bulunuyor. Gençlerin ve çocukların programlamaya girişi için teşvik edici bir rolü olduğu düşünülen Lego Robotik setlerinin Türkiye'de de meraklıları çok.

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencilerinden Hakan Latifaoğlu'nun hazırlamakta olduğu Türkçe Lego Mindstorms dökümantasyonuna Robotik ve Yapay Zeka Kulübünün web sitesinden ulaşabilir ve katkıda bulunabilirsiniz.

Görüşler

0
FZ
Orjinal kitapçığı tarayıcıdan geçirip web sitesine koymak yerine özgün Türkçe belgeler ve çeviriler hazırlanırsa daha iyi olur kanaatindeyim (o resimler hem kolay okunmuyor hem de metin verisi olmadığı için arama tarama mümkün değil). Bu bakımdan Bölüm 1 ve Bölüm 2 başlıklı (sol menüdeki) yazılar çok daha anlamlı (ancak RCX eleştirisini pek yetkin bulmadım, neden Java gibi ağır bir dil tercih edildiği, daha hafif dillerin de Mindstorms ile kullanılıp kullanılmadığı sorusu geliyor akla, buna dair biraz daha detay verilirse güzel olur).

Buna ek olarak Turing'in en meşhur makalelerinden biri olan "Computing Machinery and Intelligence" başlıklı makalesinin çevirisine başlanmış olduğunu görmek de çok sevindirici, bitirir bitirmez bundan FM camiasını haberdar ederlerse ve burada da yayınlamamıza izin verirlerse seviniriz.

Tokyo ders videoları ile ilgili biraz daha açıklama verilemez mi?

Ayrıca "The Anatomy of ALICE" ve "Yapay Sinir Ağları" başlıklı iki belge var, ilki PowerPoint diğeri MS Word belgesi, bunlara dair de bilgi yok, biraz bilgi verilirse güzel olur, .doc belgesi .html olarak konursa çok daha iyi olur diye düşünüyorum.

"Projelerimiz" bağına tıklayınca gelen açıklamalarda birkaç kez "datalar" diyor, data sözcüğü "veriler" demektir, tekil "datum" yani "veri" sözcüğünün çoğulu dolayısı ile "datalar" şeklinde bir kullanım yanlıştır, bilginize.

Mindstorms seti ile hazırlanmış bazı projelerin kısa dahi olsa video kayıtları konursa epey motive edici olur diye düşünüyorum, daha çok insanın ilgisini çeker ve robotiğe yönlendirir.

Emeği geçen herkesin eline sağlık ve bizimle paylaştıkları için de teşekkürler, gelişmelerden haberdar olmak ümidiyle.
0
coskung
Turing'in makalesini çevirmeye büyük bir heyecanla başlamıştık ancak araya bayağı işler girdi ve yarım kaldı. Biraz da benim tembelliğim yüzünden çeviriye devam edemedim.

Sanıyorum konunun tekrar gündeme gelmesinden sonra bende biraz gaza gelip çeviriye devam edebilirim.

Çeviriye kaldığımız yerden devam eder ve bitirirsek mutlaka duyururuz.
0
hakanlatif
RCX eleştirim tam olarak anlaşılmamış belki de ben tam olarak anlatamamışım. MindStorms`un içinde bulunan işletim sistemi çocuklar için üretildiği için kod yazmak mümkün değil. Basit bir grafik arayüzü var. Ağaç yapısında taşı bırakla if, else leri uç uca ekliyoruz. Eleştirim bu yapının kullanışsızlığınaydı. Olaya Lego firması açısından bakılırsa 10 yaşındaki bir çocuğa buyrun size "Java Virtual Machine" demek de oldukça saçma olurdu. Lisp bu sorunu çözer mi ? Deneyelim görelim. Bir sorunu çözerken başka sorunlar yaratabilir bize. Dökümana tekrar göz gezdirdiğimde yazılım kısmını LeJOS üzerine anlattığımı farkettim. 1. bölümde işletim sistemleri hakkında genel bir bilgi verip diğer bölüm başlıklarını "LeJOS`la programlama" , "XS`le programlama" şeklinde dallara ayırmayı düşünüyorum.
0
FZ
Şimdi biraz daha netleşti, teşekkür ederim.

Mindstorms hep uzaktan gıpta ile izlediğim bir "oyuncak" oldu (ilk olarak 7 sene önce filan karşılaşmıştım, ağzımın suyu akarak Internet'te incelemiştim, hepsi o :) ve epey ilgimi çekiyor.

İşletim sistemi performansı olarak LeJOS mu Brick OS mu daha iyi hiç bilmiyorum ama testler filan yapıldı ise bilmek isterim.

Programlamaya gelince Lisp/Scheme tabanlı bir sistemin hem programlama kolaylığı ve yetkinliği hem de birilerine öğretme bakımından (10 yaşındaki çocukları değil de üniversite öğrencilerini, CS öğrencilerini falan düşünüyorum) çok daha iyi olabileceğini düşünüyorum (çıkabilecek problemler, yani eğer çıkarsa, dilin kendisi ile değil muhtemelen üzerinde çalıştığı platform ve spesifik implementasyonla ilgili olacaktır).


1. bölümde işletim sistemleri hakkında genel bir bilgi verip diğer bölüm başlıklarını "LeJOS"la programlama" , "XS"le programlama" şeklinde dallara ayırmayı düşünüyorum.


Valla çok güzel olur, merakla bekliyorum. Gelişmelerden bizi haberdar ederseniz seviniriz.

Not: Vaktim ve enerjim olduğunda, ilk fırsatta katkıda bulunmaya çalışacağım ;-)
0
Nightwalker
neden Java gibi ağır bir dil tercih edildiği, daha hafif dillerin de Mindstorms ile kullanılıp kullanılmadığı sorusu geliyor akla


Belki bu [www.zenspider.com] sunum ve bu [www.zenspider.com] sayfa ilginizi çekebilir.
0
tongucyumruk
Bir önceki haberin yorumlarınd da Lisp'ten bahsedilmiş, burada da mindstorms'tan bahsedilince nedense kafamda bir şimşek çaktı. Bakın google bana ne buldu:

http://www.yuasa.kuis.kyoto-u.ac.jp/~yuasa/xs/
0
FZ
"XS Lisp provides one of the most complete and powerful systems currently available for Lego MindStorms programming."

Yani:

"XS Lisp şu anda Lego Mindstorms için en yetkin programlama ortamını sunmaktadır."

Rahat bir nefes alınır ve hemen Lego'culara haber verilir ;-)
0
hakanlatif
"XS Lisp provides one of the most complete and powerful systems currently available for Lego MindStorms programming." iyi hoş demişler ama gerçekten doğru mu ? Dolaştığım bütün sayfalarda LeJOS`un ne kadar iyi bir işletim sistemi olduğundan da bahsediliyordu hatta uzaya gönderilen bir cihazda LeJOS`un kullanıldığı da ("http://slashdot.org/articles/01/10/11/1815227.shtml"). XS , C tabanlı bir MindStorms işletim sistemi olan "Brick OS" üzerine kurulan bir program. Zaten çok kısıtlı olan hafızanın bu şekilde daha da azalacağını düşünüyorum. Denemekte yarar var ama.Hangi işletim sisteminin daha kullanışlı olduğunu denemeden anlamak güç.
0
hayalci
Selamlar,

2004 Yazında Mindstormslarla uğraşmıştım.
Mindstorms üzerinde duran avuçiçi bilgisayarlarla daha esnek bir platform oluşturmaya çalıştık.
Bir web sayfası yaptık, adresi aşağıda, ancak yazdığımız kodlar çeşitli talihsizlikler sonucu kayboldu.

inşa aşamasının adım adım resimli anlatımı ve robotların çalışırken çekilmiş videoları da sayfanın altına doğru bulacağınız bağlantılardan ulaşılabilir.
Birilerinin işine yarar umarım.

http://dansedenrobotlar.hopto.org [dansedenrobotlar.hopto.org]
0
hakanlatif
Benzer bir proje üzerinde ben de çalışmaktayım. Cep telefonunun kızıl ötesi gözüyle GPRS üzerinden Lego MindStormslara komut göndermek üzerine. Biraz karışık oldu. (Bilgisayar -> GPRS -> Cep Telefonu -> Kızıl Ötesi -> MindStorms) Hatta J2ME için bir kod yazdım.(Çalışmıyor ama :)) Bu projemi ve çalışmalarımı da projelerimiz kısmına ekliycem.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Apache`yi kafeste koşturmak. (v1.1)

conan

Bir kaç zamandır üzerinde çalışmakta olduğum Apache Web Sunucu'sunu chroot çevresinde çalıştırma ile ilgili dökümanımın ilk bölümünü sonunda bitirmiş bulunmaktayım. chroot nedir? gibi sorulara bu versiyonda cevap vermiyorum. Anlamak için ilk etapta "man chroot" yapmanız gerekiyor şimdilik. :( Onun dışında işte dokumanın ilk versiyonu...
(Not: Bu dokumanın en son versiyonuna her zaman gsu.linux.org.tr/~conan adresinden ulaşabilirsiniz. Hataları lütfen "conan at kingdom nokta 2y nokta net" adresine bildiriniz.)

Ruby Kullanıcı Kılavuzu Artık Türkçe

anonim

Ve en sonunda Ruby ile ilgili Türkçe bir başlangıç belgesi bulunuyor. Orjinali Ruby'nin yaratıcısı Yukihiro Matsumoto ( a.k.a Matz ) tarafından yazılan belge Pınar Yanardağ tarafından Türkçe'ye kazandırıldı. Bu belgenin yeni başlayacak tüm Ruby meraklılarının eğlencelerine katkısı olacağına inanıyor, ayrıca bir ilki gerçekleştirmesinden dolayı Pınar Hanımı tebrik etmek istiyorum. Herkese mutlu kodlar dilerim...

Zemberek Nasıl Çalışır? 1. Bölüm: Sözlük ve Kök Ağacı

FZ

Zemberek bir kelimenin Türkçe olup olmadığına nasıl karar veriyor? Bu basit sorunun cevabı "verilen bir kelimeyi Türkçe kök ve eklerine ayırabilirseniz Türkçedir, ayıramıyorsanız değildir". Kısacası bir kelimenin Türkçe olup olmamasını anlamak için morfolojik analiz yapabilmelisiniz. Türkçe yazım denetimi yapabilmek için önceleri en sık kullanılan kelimelerin bir dosyaya konulup gelen kelimelerin o dosyadan kontrol edilmesi gibi ilk bakışta mantıklı görünen ama biraz inceleyince pratik olmadığı anlaşılan yöntemler de düşünülmüştü. Bu tür yöntemlerin yetersiz olan %98-99 doğrulukla çalışması için bile milyonlarca kelimeyi içermesi gerekir.

Makalenin devamı: http://zembereknlp.blogspot.com/2007/02/zemberek-nasl-alr-1szlk-ve-kk-aac.html

LDP 10 Yaşında

yalcink01

01/11/2003 tarihi itibari ile Linux Docementation Project 10. yılını devirdi. Matt Welsh tarafından ilk How-To /* Installation How-To*/nun yazılması ile başlayan ve bugün 14 ayrı dilde 450 den fazla yazara sahip olan LDP bugün için Linux ve Açık Kaynak yazılımlarına kılavuz sağlama konusunda ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Eh ne dileyim Nice Mutlu Yıllara!

Duyurunun tam metnine TLDP ana sayfadan ulaşabilirsiniz.

Root-Kit´lerin tesbit edilmesi ve temizlenmesi

cayfer

İyi korunmayan GNU/Linux sistemlerinin başının belası olan Root-Kit lerin tesbit edilmesi ve temizlenmesi ile ilgili bir uygulama notu:

Google, bu konuda çok yazı/mesaj bilmekle beraber derli toplu bir temizleme dökumanı bilmiyordu. Biz de böyle bir nottan daha fazla insanın yararlanabilmesi düşüncesiyle dökumanı ingilizce hazırladık. Öte yandan, notların hitap ettiği kullanıcı grubu olan sistem yöneticilerinin bilişim ingilizcesi ile yazılmış dökumanları okuyabileceklerini varsayıyoruz.

Root-kit'ler NT ve Linux işletim sistemlerine bir şekilde root veya admin olarak erişim sağlamayı başaran sistem kırıcılarının kendilerini gizleyerek rahat rahat çalışmalarına izin veren bir yazılım grubu.

Deneyimlerimiz yalnızca Linux ortamında olduğu için notlarımız da yalnızca Linux için.