AMD (ATI) Sonunda GNU/Linux İle İyi Geçinmeye Karar Verdi

0
Betelgeuse
http://planet.ubuntu.com/ sitesindeki blog yazarlarından öğrendiğime göre ATI chipsetli grafik kartları için GNU/Linux uyumlu ve açık kaynak kodlu sürücüler çıkarılması için sonunda bir adım atılmış. GNU/Linux işletim sisteminde ATI chipsetli grafik kartlarından düzgün verim alabilmek için ATI'nin yayınladığı ama kodları kapalı olan sürücü bir çok sorun çıkarıyordu.
Düzgün sürücü yazılması için gereken donanım bilgilerini de ATI firması açmıyordu. AMD ATI'yi satın alalı neredeyse bir yıl oldu, sonunda bir adım atıldı ve sürücü yazanlar için donanım bilgilerinin açılacağı açıklandı. Yakın bir zamanda ATI grafik chipleri için düzgün çalışan linux sürücüleri bulabileceğiz.

Görüşler

0
hayalci
Bu da phoronix baglantisi;
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=NjA0Ng
0
Betelgeuse
Teşekkürler. Verdiğin linkte "GPU Specifications Without NDAs" diye yazmışlar. Bu demek oluyor ki Linux kernel geliştiricilerinden bu chiplere sürücü yazmak isteyenler donanım bilgilerine açık açık rahatlıkla ulaşabilecekler ve ters-mühendislik numaraları gibi taklalara gerek kalmadan düzgün çalışan sürücülerimiz olacak. Bu bende AMD'nin birkaç geliştiriciye para verip sürücü yazdırmasından çok daha iyi bir durum çünkü yanlış hatırlamıyorsam Intel'in grafik sürücüleri için yaptığı donanım bilgilerini verdiği geliştiricilerle NDA denen bu bilgileri kimseyle paylaşma anlamında anlaşmalar yapıyor ve geliştirici bu bilgilere göre sürücüyü yazıyor ve bu sürücüler özgür yazılım şartlarına uygun olarak kaynak kodu açık oluyor, ama diyelim ki yeterli bilgisi olan başka bir geliştirici bu sürücüye başka özellikler eklemek istese ya da tamamen baştan yazmaya kalksa gerekli donanım bilgilerine erişemez, yapabildiği elindeki açık kaynak kodlu sürücünün kodlarına bakıp görebildiği kadarı olur.
Bilgisayar alacağım ne alayım diyenlere içinde ATI grafik chiplerinden olmasın da ne alırsan al diyordum, sanırım bu fikrimi gözden geçireceğim. Umarım NVIDIA da bu yola girer ve yazılımlarımız gibi donanımlarımız da özgür olur.
0
sosgezbir
Artık ATI sürücüleriyle 3 boyutlu masaüstü keyfini sorunsuzca tadacak mıyız?
0
elrond
Haberin özüne bir itirazım yok süper bir gelişme ama ATI zaten kendisi gayet güzel driver yazıyordu Linux için hakkını yememek lazım. Ben hem openSUSE hem Feisty' de bu sürücüler ile canavar gibi Compiz çalıştırıyordum misal.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

E-Lapis Dergisi Çıktı (Sayı 1)

anonim

Gönüllü olarak hayata geçirmeye çalıştığımız projelerden birisi olan e-lapis online derginin ilk sayısı çıktı. PDF formatında indirilebilir.

Wine 1.0 sürümü 15. yaş gününde çıkıyor

anonim

Wine geliştirici takımı 1.0.0 sürümünü Wine'nin doğum günü olarak kararlaştırdıkları 6 Haziran'da çıkaracak. Bu sürüm sembolik anlam taşıyor. O yüzden çok fazla değişiklik beklememek lazım. 1.0.0 sürümü için dört ürünün kararlı çalışması kriter (Wine 1.0 Release Criteria) olacak. Bilindiği üzere Google'dan bir ekip de wine için yama yayınlamaya başlamıştı ve kısa süre içerisinde Photoshop CS2 linux üzerinde daha kararlı çalışabilir hale gelmişti. Photoshop CS2'nin linux üzerindeki Font desteği ve katman desteği şimdilik yeterli olmasa da ilerisi için umut vaadediyor.

Penguence Sayı 5 Çıktı

wetware

İnternet üzerinde yayınlanan Penguence'nin 5. sayısı çıktı.

penguence.linux.org.tr adresinden indirebilirsiniz.

Şenliğin 3. günü, 13 Mayıs Cumartesi, 11:30-12:30 arasında C Salonunda toplanıyoruz. Dergimize dair fikri olan, eleştirileri olan, çalışmak isteyen, gönüllü olan , gönülsüz olan, sadece kimler varmış diye merak eden, ilk defa duyan, kısaca tüm penguenleri bekleriz...

Acarix: Taşınabilir Türkçe GNU/Linux ve fazlası...

anonim

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü sayfalarını gezerken Acarix isimli bir projeye rastladım.

Acarix, GNU/Linux temelli bir işletim sistemi projesi ve anlaşılan üniversitede de aktif olarak kullanılıyor. Proje hakkındaki detayları cs.bilgi.edu.tr/~mgencer/acarix/ adresinde bulabilir, Acarix'i church.cs.bilgi.edu.tr/acarixdownloads/ adresinden indirebilirsiniz.

Klaus Knopper ile ropörtaj

conan

Distrowatch'dan Ladislav Bodnar Klaus Knopper ile 18 Kasım 2002 tarihinde bir roportaj yapmış. Knoppix ile ilgili oldukça güzel noktalara değinilmiş. Yaratıcısını tanımak ve de Knoppix'in geleceği hakkında bilgi tazelemek isterseniz okumanızı tavsiye ederim.