AMD (ATI) Sonunda GNU/Linux İle İyi Geçinmeye Karar Verdi

0
Betelgeuse
http://planet.ubuntu.com/ sitesindeki blog yazarlarından öğrendiğime göre ATI chipsetli grafik kartları için GNU/Linux uyumlu ve açık kaynak kodlu sürücüler çıkarılması için sonunda bir adım atılmış. GNU/Linux işletim sisteminde ATI chipsetli grafik kartlarından düzgün verim alabilmek için ATI'nin yayınladığı ama kodları kapalı olan sürücü bir çok sorun çıkarıyordu.
Düzgün sürücü yazılması için gereken donanım bilgilerini de ATI firması açmıyordu. AMD ATI'yi satın alalı neredeyse bir yıl oldu, sonunda bir adım atıldı ve sürücü yazanlar için donanım bilgilerinin açılacağı açıklandı. Yakın bir zamanda ATI grafik chipleri için düzgün çalışan linux sürücüleri bulabileceğiz.

Görüşler

0
hayalci
Bu da phoronix baglantisi;
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=NjA0Ng
0
Betelgeuse
Teşekkürler. Verdiğin linkte "GPU Specifications Without NDAs" diye yazmışlar. Bu demek oluyor ki Linux kernel geliştiricilerinden bu chiplere sürücü yazmak isteyenler donanım bilgilerine açık açık rahatlıkla ulaşabilecekler ve ters-mühendislik numaraları gibi taklalara gerek kalmadan düzgün çalışan sürücülerimiz olacak. Bu bende AMD'nin birkaç geliştiriciye para verip sürücü yazdırmasından çok daha iyi bir durum çünkü yanlış hatırlamıyorsam Intel'in grafik sürücüleri için yaptığı donanım bilgilerini verdiği geliştiricilerle NDA denen bu bilgileri kimseyle paylaşma anlamında anlaşmalar yapıyor ve geliştirici bu bilgilere göre sürücüyü yazıyor ve bu sürücüler özgür yazılım şartlarına uygun olarak kaynak kodu açık oluyor, ama diyelim ki yeterli bilgisi olan başka bir geliştirici bu sürücüye başka özellikler eklemek istese ya da tamamen baştan yazmaya kalksa gerekli donanım bilgilerine erişemez, yapabildiği elindeki açık kaynak kodlu sürücünün kodlarına bakıp görebildiği kadarı olur.
Bilgisayar alacağım ne alayım diyenlere içinde ATI grafik chiplerinden olmasın da ne alırsan al diyordum, sanırım bu fikrimi gözden geçireceğim. Umarım NVIDIA da bu yola girer ve yazılımlarımız gibi donanımlarımız da özgür olur.
0
sosgezbir
Artık ATI sürücüleriyle 3 boyutlu masaüstü keyfini sorunsuzca tadacak mıyız?
0
elrond
Haberin özüne bir itirazım yok süper bir gelişme ama ATI zaten kendisi gayet güzel driver yazıyordu Linux için hakkını yememek lazım. Ben hem openSUSE hem Feisty' de bu sürücüler ile canavar gibi Compiz çalıştırıyordum misal.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux masaüstü ve Gstreamer

roktas

Freedesktop.org'un tesisiyle Linux masaüstünün geleceğini şekillendirecek bir çok değişiklik vuku buluyor. Bu değişiklikler arasında göze çarpan önemli bir gelişme de masaüstü multimedya çatısı. GNOME projesi 2.2 ile birlikte Gstreamer üzerinde karar kıldı. Esas itibarıyla platform bağımsız olarak tasarlanan Gstreamer zarif ve modüler yapısıyla alternatifleri olan xine ve mplayer'i geride bırakmış gözüküyor. OSNews'de çıkan bir makale Gstreamer'i tanımak isteyecekler için dolgun bir içerik sunuyor. Linux'un masaüstü cephesinde yaygınlaşması noktasında gelişime muhtaç en önemli alan olan multimedya'nın geleceğini görmek isteyecekler için de okunması faydalı olacaktır.

Novell+RedHat+Sun = Masaüstü Linux

yuxel

Gizli haber alma örgütü Slashdot'a göre Novell, Redhat ve Sun, bir Linux masaüstü için güçlerini birleştirmiş. Ancak hangi masaüstü ortamının seçileceği tartışma konusu. Tartışma, Ximian'ı, Gnome'u elinde bulunduran Novell'ın, SuSE'yi de bünyesine kattıktan sonra en büyük sponsorlarından birisi SuSE olan KDE'nin durumu ve SuSE gibi KDE'yi en iyi taşıyan dağıtımlardan birisinin Gnome'a daha fazla ağırlık vermesi ile ilgili.

Ulusal GNU/Linux Dağıtımı Yapmak Ne Kadar Anlamlı?

FZ

mp3.com ile köşeyi dönen ve ardından masaüstü GNU/Linux dağıtımı işine giren ve Linspire isimli bir GNU/Linux dağıtımı satmaya başlayan Michael Robertson, ülkelerin ulusal dağıtımlarını geliştirmelerinin pek de mantıklı ve anlamlı bir iş olmadığını düşünüyor.

Robertson'a göre bu durum yıllar önce ülkelerin kendi ulusal havayollarına sahip olmaya çalışmalarına ve sonra da o havayolları şirketlerinin zarar etmesine benziyor. Robertson, ciddi bir masaüstü dağıtım geliştirip kitlelere sunmanın büyük bir ekip gerektirdiğini ve bundan daha önemlisi çok hızlı, kıvrak ve piyasa koşullarına göre hareket edilmesinin önemli olduğunu, bunu da ancak özel sektörün becerebileceğini, devlet kurumlarının bu tür bir alanda yeterince çevik ve öngörülü hareket edemeyeceğini belirtiyor. Yazar, Brezilya ve Çin gibi ülkelerin ulusal dağıtım geliştirme çabalarının arzu edilen noktaya varamayacağını belirtiyor.

Kaynak: http://emresokullu.blogspot.com

Debian, Gentoo, Mandrake: Performans karşılaştırmaları

roktas

Dağıtımlar arasındaki performans farklılıkları zaman zaman FM'de tartışma konusu olur. Bu haber'e Debian haftalık bülteninde rastladım. Gentoo ve Mandrake'nin şu meşhur optimizasyonlarının son kullanıcı nezdinde ne kadar hissedilir olduğu, Debian gibi optimize edilmemiş (!) bir dağıtımla karşılaştırma yapılarak incelenmiş ve önceden umulmayan bazı ilginç sonuçlara ulaşılmış. Buyurun buradan okuyun.

Linux El Kitapçığı

sundance

Bundan yaklaşık bir yıl kadar önce kendi tecrübelerimden, Internette dolaşırken bulduğum püf noktalardan ve diğer linux adminlerinin tavsiyelerinden yararlanarak hazırladığım Linux kitapçığını GPL2 lisansı altında yaymaya karar verdim.

Sizlerin de katkısı ile dökümanı önce DocBook formatına çevirip, daha sonra genişletmeyi düşünmekteyim. Amacım, sevgili arkadaşım Docelic'in hazırladığı Hands-on Guide To Debian yeterliliğinde bir döküman oluşturmak.

Linux El Kitapçığı (Pdf)
Linux El Kitapçığı (Doc)
Linux El Kitapçığı (HTML)
Kaptanın seyir defterine ek: Yıldız tarihi 32745-4: Nilgün Belma Bugünere HTML sürüm için teşekkür edilecek.