AMD (ATI) Sonunda GNU/Linux İle İyi Geçinmeye Karar Verdi

0
Betelgeuse
http://planet.ubuntu.com/ sitesindeki blog yazarlarından öğrendiğime göre ATI chipsetli grafik kartları için GNU/Linux uyumlu ve açık kaynak kodlu sürücüler çıkarılması için sonunda bir adım atılmış. GNU/Linux işletim sisteminde ATI chipsetli grafik kartlarından düzgün verim alabilmek için ATI'nin yayınladığı ama kodları kapalı olan sürücü bir çok sorun çıkarıyordu.
Düzgün sürücü yazılması için gereken donanım bilgilerini de ATI firması açmıyordu. AMD ATI'yi satın alalı neredeyse bir yıl oldu, sonunda bir adım atıldı ve sürücü yazanlar için donanım bilgilerinin açılacağı açıklandı. Yakın bir zamanda ATI grafik chipleri için düzgün çalışan linux sürücüleri bulabileceğiz.

Görüşler

0
hayalci
Bu da phoronix baglantisi;
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=NjA0Ng
0
Betelgeuse
Teşekkürler. Verdiğin linkte "GPU Specifications Without NDAs" diye yazmışlar. Bu demek oluyor ki Linux kernel geliştiricilerinden bu chiplere sürücü yazmak isteyenler donanım bilgilerine açık açık rahatlıkla ulaşabilecekler ve ters-mühendislik numaraları gibi taklalara gerek kalmadan düzgün çalışan sürücülerimiz olacak. Bu bende AMD'nin birkaç geliştiriciye para verip sürücü yazdırmasından çok daha iyi bir durum çünkü yanlış hatırlamıyorsam Intel'in grafik sürücüleri için yaptığı donanım bilgilerini verdiği geliştiricilerle NDA denen bu bilgileri kimseyle paylaşma anlamında anlaşmalar yapıyor ve geliştirici bu bilgilere göre sürücüyü yazıyor ve bu sürücüler özgür yazılım şartlarına uygun olarak kaynak kodu açık oluyor, ama diyelim ki yeterli bilgisi olan başka bir geliştirici bu sürücüye başka özellikler eklemek istese ya da tamamen baştan yazmaya kalksa gerekli donanım bilgilerine erişemez, yapabildiği elindeki açık kaynak kodlu sürücünün kodlarına bakıp görebildiği kadarı olur.
Bilgisayar alacağım ne alayım diyenlere içinde ATI grafik chiplerinden olmasın da ne alırsan al diyordum, sanırım bu fikrimi gözden geçireceğim. Umarım NVIDIA da bu yola girer ve yazılımlarımız gibi donanımlarımız da özgür olur.
0
sosgezbir
Artık ATI sürücüleriyle 3 boyutlu masaüstü keyfini sorunsuzca tadacak mıyız?
0
elrond
Haberin özüne bir itirazım yok süper bir gelişme ama ATI zaten kendisi gayet güzel driver yazıyordu Linux için hakkını yememek lazım. Ben hem openSUSE hem Feisty' de bu sürücüler ile canavar gibi Compiz çalıştırıyordum misal.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Litux'tan

fevzinet

BTnet'teki habere göre : " Litux, yazılım alanında kariyer sahibi olmak isteyenlere, açık kaynak kodlu veya lisans ücreti gerektirmeyen alternatifler sunuyor. "

Yeni bir linux dağıtımı : MagmaLinux 9.3

ccvural

Linux kurmak normal bilgisayar kullanıcıları için daima korkulan bir şey olmuştur. MagmaLinux bu soruna çözüm bulmayı hedefliyor. Kurulum son derece basitleştirilmiş.

Linux 'a geçmek isteyen bormal bilgisayar kullanıcılarının zorlandığı bir başka konu ise hangi paket/programları kuracağı. Magma , uzman olmayanların paket seçme sorununa da çözüm getirmeyi hedefliyor.

Daha detaylı bilgi için http://www.magmalinux.org

SUSE 9.1 Personal (ISO)

alper

Alman Pro-Linux sitesinin verdiği habere göre SUSE 9.1 Personal artık iso dosyası halinde indirilebiliyor. Suse firmasının eskiden beri böyle bir politikasının olmadığı biliniyordu. Yast'in serbest bırakılmasından, Personal ve Professional sürümlerinin de ftp'lerde yer almasından sonra Suse 9.1 Personal sürümü de iso olarak böylelikle ftp'lerde yerini almış oldu.

Linux 2002 Timeline

raistlinthewiz

Lwn.net'te yayınlanan makalede 2002 senesi için Linux zaman çizelgesini görebilirsiniz. Bu makalede 2002 yılında Linux dünyasında meydana gelen gelişmelere konu alınıyor. http://lwn.net/Articles/16871/

Penguen Aranıyor!

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği'nin, çalışmalarında görev alacak birçok penguene ihtiyacı var. Biri neden siz olmayasınız?

Topluluğa sempati duymanın yanı sıra, birebir çalışmalarda yer almak, «çorbada benim de tuzum var» demek istemez misiniz?

Görev alabileceğiniz birçok çalışma sizleri bekliyor.
[Ayrıntılı Bilgi]