AMD (ATI) Sonunda GNU/Linux İle İyi Geçinmeye Karar Verdi

0
Betelgeuse
http://planet.ubuntu.com/ sitesindeki blog yazarlarından öğrendiğime göre ATI chipsetli grafik kartları için GNU/Linux uyumlu ve açık kaynak kodlu sürücüler çıkarılması için sonunda bir adım atılmış. GNU/Linux işletim sisteminde ATI chipsetli grafik kartlarından düzgün verim alabilmek için ATI'nin yayınladığı ama kodları kapalı olan sürücü bir çok sorun çıkarıyordu.
Düzgün sürücü yazılması için gereken donanım bilgilerini de ATI firması açmıyordu. AMD ATI'yi satın alalı neredeyse bir yıl oldu, sonunda bir adım atıldı ve sürücü yazanlar için donanım bilgilerinin açılacağı açıklandı. Yakın bir zamanda ATI grafik chipleri için düzgün çalışan linux sürücüleri bulabileceğiz.

Görüşler

0
hayalci
Bu da phoronix baglantisi;
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=NjA0Ng
0
Betelgeuse
Teşekkürler. Verdiğin linkte "GPU Specifications Without NDAs" diye yazmışlar. Bu demek oluyor ki Linux kernel geliştiricilerinden bu chiplere sürücü yazmak isteyenler donanım bilgilerine açık açık rahatlıkla ulaşabilecekler ve ters-mühendislik numaraları gibi taklalara gerek kalmadan düzgün çalışan sürücülerimiz olacak. Bu bende AMD'nin birkaç geliştiriciye para verip sürücü yazdırmasından çok daha iyi bir durum çünkü yanlış hatırlamıyorsam Intel'in grafik sürücüleri için yaptığı donanım bilgilerini verdiği geliştiricilerle NDA denen bu bilgileri kimseyle paylaşma anlamında anlaşmalar yapıyor ve geliştirici bu bilgilere göre sürücüyü yazıyor ve bu sürücüler özgür yazılım şartlarına uygun olarak kaynak kodu açık oluyor, ama diyelim ki yeterli bilgisi olan başka bir geliştirici bu sürücüye başka özellikler eklemek istese ya da tamamen baştan yazmaya kalksa gerekli donanım bilgilerine erişemez, yapabildiği elindeki açık kaynak kodlu sürücünün kodlarına bakıp görebildiği kadarı olur.
Bilgisayar alacağım ne alayım diyenlere içinde ATI grafik chiplerinden olmasın da ne alırsan al diyordum, sanırım bu fikrimi gözden geçireceğim. Umarım NVIDIA da bu yola girer ve yazılımlarımız gibi donanımlarımız da özgür olur.
0
sosgezbir
Artık ATI sürücüleriyle 3 boyutlu masaüstü keyfini sorunsuzca tadacak mıyız?
0
elrond
Haberin özüne bir itirazım yok süper bir gelişme ama ATI zaten kendisi gayet güzel driver yazıyordu Linux için hakkını yememek lazım. Ben hem openSUSE hem Feisty' de bu sürücüler ile canavar gibi Compiz çalıştırıyordum misal.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Novell Suse'nin Kaynaklarını Açıyor

vst

Newsforge'da yer alan bir habere göre; Novell Suse Professional'ın kaynak kodlarını OpenSUSE adıyla açacak.

Bu hareketin Redhat'in Fedora'da uyguladığı bir politikaya mı yoksa YaST'da izlenen politikaya mı yakın olduğu daha bilinmiyor.

Kaynak: http://slashdot.org

Linux Dergisi

Soulblighter

Benim gibi dergi okuma hastasıysanız, hele hele Linux dergisi olsa da okusam diyorsanız işte size güzel iki adres...

Birincisi LinuxWorld.com'un çıkarttığı Linux World Magazine.

İkincisi Linux Gazette. 1995'ten beri yayında olan Linux Internet gazetesinin arşivine erişebilir. Linux'un emekleme yıllarındaki gelişmeleri takip edebilirsiniz. Hem nostalji hem de çok ilginç bilgiler var.

Paylaşmak istediğim bir anı

cayfer

Dün akşam evde ilginç bir olay yaşadım: 14 yaşındaki küçük oğlum Murat sinirli bir şekilde odasından çıkıp "Yetti artık!" diye yanıma geldi. "Hayrola?" diyince "yarından başlayarak LINUX'a geçiyorum!" dedi. Nedenini sorunca "bu çakılmalardan, ikide bir reboot etmek zorunda kalmaktan ve virüslerden bıktım artık." yanıtını verdi. "Ama o zaman oyunlarını oynayamazsın" falan diyince "Abim benim sevdiğim oyunların hepsini halletmis, üstelik MSN, AIM hepsi varmış. MP3'ler için de çok iyi bir program varmış. Filim de seyrediliyormuş. Ödevlerimi de LINUX'un ofis programıyla yaparım" dedi ve makinasındaki önemli dosyalarını benim makinama yedeklemeye başladı. "Bi tek photoshop yokmuş, onu da kullanmayabilirim" diyince GIMP'ten söz ettim ve çok sevindi.

14 yaşında bir çocuk... Benden ve ağabeyinden etkilenmemiş olmasına olanak yok elbette ama hiç kimsenin zorlaması olmadan, bir akşam durup dururken odasından "Yeter artık..." diye fırlıyorsa MS ürünleriyle profesyonel iş yapmaya girişeceklerin bir kez daha düşünmesi gerekir gibime geliyor.

Linux Eğitimleri ve Sertifikasyon Sınavı, Aralık Dönemi

OSEC

İstanbul Bilgi Üniversitesi - Open Source Enterprise Centre tarafından düzenlenen Linux eğitimleri Aralık Dönemi, 6 Aralık Cumartesi günü başlayacak. Kayıtlar devam ediyor. Program hakkında detaylı bilgi almak için open.bilgi.edu.tr adresini ziyaret edebilir, kayıt için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Eğitime ihtiyacım yok ama bilgimi belgelemek iyi olur diyorsanız 20 Aralık Cumartesi günü yapılacak Linux Sertifikasyon sınavına katılabilirsiniz.

Vector Linux-3.2 Çıktı

ersan

Vector Linux 3.2 bir kaç gün önce duyuruldu: 2.4.20 kernel, Glibc-2.2.5, Opera-6.11, Dillo-0.6.6 ve daha bir çok program ile eskisi gibi yine çok hızlı.