Türkiye´de Linux - Son Durumlar

0
FZ
Brezilya´daki son gelişmeleri bir önceki haberimizde okudunuz. ebola arkadaşımızın haklı talebi üzerine bir bakalım bakalım memleketimizdeki GNU/Linux´un kamuda kullanımına dair son durumlar neler.

Internet üzerinde varolan web sitelerinin teknik altyapısı konusunda bilgi veren netcraft.com isimli web sitesi bilgilerine göre Türkiye’de toplam 482 tane gov.tr uzantılı alan adı bulunuyor. Bu web sitelerinin büyük bir çoğunluğu yerel yönetimler tarafından hazırlanmış. Bu siteler arasında valilikler, belediyeler ve hastanelere ilişkin web siteleri yer alıyor. Bunun yanında bakanlıklar, Başbakanlık, Cumhurbaskanlığı ve bunlara bağlı kurum ve kuruluşlara ilişkin web siteleri de gov.tr uzantılı siteler arasında listeleniyor. Netcraft.com üzerinde yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki kamu web sitelerinin %30’unda Linux işletim sistemi çalışmakta.
En çok ziyaret edilen kamu sitelerinin başında yer alan Başbakanlık, Çevre Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı gibi merkezi yönetim siteleri işletim sistemi olarak Linux’u tercih etmiş. Bunun yanında Milli Piyango idaresinin resmi web sitesi www.millipiyango.gov.tr, Devlet Demiryolları’nın web sitesi www.tcdd.gov.tr de Linux işletim sistemi üzerinde çalışan web sitelerinden.

Kamu kurumlarında Linux kullanımına dair bir başka örnek de EGO. Doğalgaz, otobüs ve raylı sistem hizmetleri veren EGO, bünyesinde 1087 memur ve 4135 işçi çalıştırıyor. Kurum, her yıl Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na sunulan kendi özel bütçesine sahip. Otobüs ve doğalgazdan sonra son olarak raylı sistemlerin sorumluluğunu da üstelenen kuruluş, eksiksiz hizmet verebilmek amacıyla altyapı ve yazılım desteklerinden yararlanıyor.

Mevcut uygulamaların lisans maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı EGO, tüm Microsoft Office dosyalarını açabilen ve hem Windows, hem de Linux altında kullanılabilen OpenOffice’i tercih etmiş durumda. Bu sayede lisans sorunu olmaksızın ofis yazılımını çalıştırabilecek, etkin performans ve verimlilik elde edecek olan kuruluş, diğer işletim sistemlerine göre de yüzde 95 oranında tasarruf sağlama fırsatı yakalıyor.

Görüldüğü üzere Türkiye´de `iyi şeyler de oluyor´ ;-)

Bu haberin hazırlanmasında aşağıdaki kaynaklardan yararlanılmıştır:
http://www.bthaber.net/291/menu_haber_04.htm
http://www.btnet.com.tr/haber.phtml?kategori=7&yazi_id=435000156
http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=6589
http://www.gelecek.com.tr/

GNU/Linux´un bu kadar yaygnlaştığı bir ortamda Linux eğitimi almak isteyenlerin başvurabilecekleri yerlerin varlığı sevindirici ;-)

Görüşler

0
skoylu
TCDD Linux kullanmiyor bildigim kadariyla. AIX + Apache (IBM_HTTP_SERVER) kullaniyor olmasin:



0
Teorisyen
Çevre Bakanlığı, Orman Bakanlığı ile birleşti... Bundan dolayı linux kullanılması olayı biraz karışık... Orman Bakanlığı'nın Linux'tan haberi bile yok ki, nasıl kullansın bu linux u Orman Bakanlığı !
0
SHiBuMi
Bu %95 nasıl hesaplanıyor merak ettim. Diğer işletim sistemleri (?) hangi işletim sistemleri? Aradaki %5 neyi ifade ediyor? Fazlaca yuvarlak laflarla anlatılan olayların derinine inildiğinde pek de gerçeği yansıtmadığını tecrübeyle gördüğümüzden (bkz değerli akademisyen Karakaplan ile yapılan röportaj), bu yazı da pek eleştirilen Microsoft'un süslü püslü tanıtımlarını anımsatıyor sanki...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux için XP Görünümü

Soulblighter

Kaç kişi bunu ister bilmiyorum. Ama adamlar Windows XP görünümlü masaüstü ortamı yapmışlar. Linux kullanıyorsunuz ama Windows XP kullanıyormuşsunuz gibi. İlgilenenlere...

www.xpde.com

İyi ki Doğdun Linux

sami

25 Ağustos 1991'de, Linus Torvalds'ın ".. Nisan'dan beri ücretsiz bir işletim sistemi üzerinde çalışıyorum, sadece bir hobi olarak. Ve hazır hale gelmeye başladı, bu aşamada MINIX'in sevdiğiniz/sevmediğiniz özellikleri ile ilgili düşüncelerinizi almak istiyorum .." sözleriyle doğan Linux'un, 17 yaşını hep birlikte kutluyoruz. EMO Ankara Şubesi, Linux Kullanıcıları Derneği ile ortaklaşa Linux'un doğum gününü 23 Ağustos 2008 tarihinde bir dizi etkinlikle kutluyor. Etkinlik programını haberimizin devamında bulabilirsiniz. Şubemiz terasında gerçekleştirilecek olan doğum günü partisine tüm EMO ve LKD uyeleri ve özgür yazılım gönüllüleri davetlidir.

Mandrake 9.2´deki Büyük Sorunlar

cayfer

Mandrake tarafından listelenen sorunları okuyunca dehşete kapılmamak mümkün değil! Sürüm 9.2'ye güncellememek için o kadar çok neden var ki... Hele Dell marka dizüstü bilgisayarlada LG marka CD sürücüsü kullanıldığı ve MDK9.2 kurulumunda kullanılan yazılımların bu sürücülerde kalıcı hasar yarattığını düşünürseniz çok kişinin başı ciddi derde girecek demektir.

Her ne kadar ortalıkta henüz fazla MDK 9.2 CDsi yoksa da dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü ağ üzerinden yapılan kurulumlarda bile sorunlar aynen varmış. Ben her olasılığa karşı 9.2'yi atlayacağım herhalde.

Gömülü Sistemlerde Linux Kullanımı

anonim

Gömülü sistemlerde Linux kullanımı ve bu amaçla bir Linux dağıtımı oluşturma konulu hazırladığım belgeyi, henüz tamamlanmamış olsa da, birilerine faydalı olabilir düşüncesiyle http://murat.debian-tr.org/doc/embed adresine koydum. Umarım gerçekten birilerinin işine yarar.

Editörün Notu: Keşke herkes böyle belge hazırlasa ;-)

Gentoo Derlenip Toparlanıyor

cbc

Gentoo projesi iç yapısını değiştiriyor.

Şu ana kadar varolan yapıda her şey direkt olarak Daniel Robbins'in onayına -ve diretmelerine- bakarken, projeler geliştirilirken zaman sınırlandırıcı faktörler devrede değildi; tamamen rahat çalışan ekip için artık yeni bir yapılandırmaya girişiliyor. Düzenli olarak raporlar hazırlayacak, düzenli toplantılar yapacak olan ekip yine Daniel Robbins'in başkanlığında proje gruplarına bölündü.