Türkiye´de Linux - Son Durumlar

0
FZ
Brezilya´daki son gelişmeleri bir önceki haberimizde okudunuz. ebola arkadaşımızın haklı talebi üzerine bir bakalım bakalım memleketimizdeki GNU/Linux´un kamuda kullanımına dair son durumlar neler.

Internet üzerinde varolan web sitelerinin teknik altyapısı konusunda bilgi veren netcraft.com isimli web sitesi bilgilerine göre Türkiye’de toplam 482 tane gov.tr uzantılı alan adı bulunuyor. Bu web sitelerinin büyük bir çoğunluğu yerel yönetimler tarafından hazırlanmış. Bu siteler arasında valilikler, belediyeler ve hastanelere ilişkin web siteleri yer alıyor. Bunun yanında bakanlıklar, Başbakanlık, Cumhurbaskanlığı ve bunlara bağlı kurum ve kuruluşlara ilişkin web siteleri de gov.tr uzantılı siteler arasında listeleniyor. Netcraft.com üzerinde yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki kamu web sitelerinin %30’unda Linux işletim sistemi çalışmakta.
En çok ziyaret edilen kamu sitelerinin başında yer alan Başbakanlık, Çevre Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı gibi merkezi yönetim siteleri işletim sistemi olarak Linux’u tercih etmiş. Bunun yanında Milli Piyango idaresinin resmi web sitesi www.millipiyango.gov.tr, Devlet Demiryolları’nın web sitesi www.tcdd.gov.tr de Linux işletim sistemi üzerinde çalışan web sitelerinden.

Kamu kurumlarında Linux kullanımına dair bir başka örnek de EGO. Doğalgaz, otobüs ve raylı sistem hizmetleri veren EGO, bünyesinde 1087 memur ve 4135 işçi çalıştırıyor. Kurum, her yıl Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na sunulan kendi özel bütçesine sahip. Otobüs ve doğalgazdan sonra son olarak raylı sistemlerin sorumluluğunu da üstelenen kuruluş, eksiksiz hizmet verebilmek amacıyla altyapı ve yazılım desteklerinden yararlanıyor.

Mevcut uygulamaların lisans maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı EGO, tüm Microsoft Office dosyalarını açabilen ve hem Windows, hem de Linux altında kullanılabilen OpenOffice’i tercih etmiş durumda. Bu sayede lisans sorunu olmaksızın ofis yazılımını çalıştırabilecek, etkin performans ve verimlilik elde edecek olan kuruluş, diğer işletim sistemlerine göre de yüzde 95 oranında tasarruf sağlama fırsatı yakalıyor.

Görüldüğü üzere Türkiye´de `iyi şeyler de oluyor´ ;-)

Bu haberin hazırlanmasında aşağıdaki kaynaklardan yararlanılmıştır:
http://www.bthaber.net/291/menu_haber_04.htm
http://www.btnet.com.tr/haber.phtml?kategori=7&yazi_id=435000156
http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=6589
http://www.gelecek.com.tr/

GNU/Linux´un bu kadar yaygnlaştığı bir ortamda Linux eğitimi almak isteyenlerin başvurabilecekleri yerlerin varlığı sevindirici ;-)

Görüşler

0
skoylu
TCDD Linux kullanmiyor bildigim kadariyla. AIX + Apache (IBM_HTTP_SERVER) kullaniyor olmasin:



0
Teorisyen
Çevre Bakanlığı, Orman Bakanlığı ile birleşti... Bundan dolayı linux kullanılması olayı biraz karışık... Orman Bakanlığı'nın Linux'tan haberi bile yok ki, nasıl kullansın bu linux u Orman Bakanlığı !
0
SHiBuMi
Bu %95 nasıl hesaplanıyor merak ettim. Diğer işletim sistemleri (?) hangi işletim sistemleri? Aradaki %5 neyi ifade ediyor? Fazlaca yuvarlak laflarla anlatılan olayların derinine inildiğinde pek de gerçeği yansıtmadığını tecrübeyle gördüğümüzden (bkz değerli akademisyen Karakaplan ile yapılan röportaj), bu yazı da pek eleştirilen Microsoft'un süslü püslü tanıtımlarını anımsatıyor sanki...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Slackware 9 Sonunda Çıktı !!

oktay

Henüz resmi site slackware.com'dan haber verilmemiş olsa da Slackware 9 artık hazır. Bu yazıyı yazdığım saatlerde 9.0 sürümü henüz yansı sitelerine ulaşmamış görünüyor. Zannediyorum resmi bir açıklama yapılmamış olmasının sebebi de yansı sitelerine bu aşamada yüklenilmesini engellemek.

Uzun zamandır beklediğimiz şu anda hala yayınlanan en eski Linux sürümü ünvanını elinde bulunduran bu Slackware in yeni sürümü hepimize hayırlı olsun.

Eğer indirmeyi başarabilirseniz lütfen geçici yansı sunucuları kurup buradan adresi dağıtmak vasıtasıyla Türkiyede de yayılmasına yardımcı olunuz.

linuxtoday.com/developer/2003031901126NWSLSW adresinden daha fazla bilgi alınabilir.

Unilever de GNU/Linux dedi...

FZ

Dünyanın sayılı şirketlerinden Unilever'in Global Bilgi Organizasyon başkan yardımcısı Martin Armitage, şirketin mevcut firewall, web ve posta sunucu sistemlerinin GNU/Linux üzerinde çalıştığını ve bu sayede epey tasarruf yapabildiklerini belirtti.

Görmek İnanmaktır

anonim

Sykpe'nin 2.0 GNU/Linux sürümünde video çağrıları yapmak da mümkün. Özellikle Wi-Fi ağının her yere yayıldığı bu günlerde bu habere çok sevindim. GNU/Linux yüklü ASUS Eee PC'mi yanıma alıp, cep telefonu taşımadan çoğu noktadan arama yapabilip aynı zamanda da aranabileceğim. Böylece kabarık cep telefonu faturası ödemek zorunda da kalmayacağım. :)

Skype 2.0 for Linux--Seeing is Believing

WineX 2.0; Tabuta Bir Çivi Daha ;)

sundance

Transgaming özellikle DirectX konusunda iyi çalışması hedeflenen Wine versionu WineX`in yeni versionunu çıkarttı.

\r \r DirectX 8.1 destekleyen bu version denediğim kadarıyla Wolfenstein, Homeworld ve Starcraft`ı sorunsuz çalıştırıyor. Eğer nVidia grafik kartınız varsa hem DirectX, hem de OpenGL altında Windows`daki FPS oranlarını yakalıyorsunuz. Dahası DirectX kullanmayan bir çok Windows 98 uygulamasını da gayet iyi çalıştırabiliyorsunuz

\r \r WineX 2.0 paketleri şu an için sadece kayıtlı üyeler için. Ama source indirip compile edebilirsiniz. Unutmadan, tahmin edebileceğiniz gibi site SLASHDOTTED ;)

Squid ==> Transparan Proxy?

kaya

Bir sunucum var: Red Hat 8.0. Bunun üzerinde klasik olarak apache & qmail vs. çalışıyor. Bu sistem üzerine transparan proxy server kurmak istiyorum.