Türkiye´de Linux - Son Durumlar

0
FZ
Brezilya´daki son gelişmeleri bir önceki haberimizde okudunuz. ebola arkadaşımızın haklı talebi üzerine bir bakalım bakalım memleketimizdeki GNU/Linux´un kamuda kullanımına dair son durumlar neler.

Internet üzerinde varolan web sitelerinin teknik altyapısı konusunda bilgi veren netcraft.com isimli web sitesi bilgilerine göre Türkiye’de toplam 482 tane gov.tr uzantılı alan adı bulunuyor. Bu web sitelerinin büyük bir çoğunluğu yerel yönetimler tarafından hazırlanmış. Bu siteler arasında valilikler, belediyeler ve hastanelere ilişkin web siteleri yer alıyor. Bunun yanında bakanlıklar, Başbakanlık, Cumhurbaskanlığı ve bunlara bağlı kurum ve kuruluşlara ilişkin web siteleri de gov.tr uzantılı siteler arasında listeleniyor. Netcraft.com üzerinde yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki kamu web sitelerinin %30’unda Linux işletim sistemi çalışmakta.
En çok ziyaret edilen kamu sitelerinin başında yer alan Başbakanlık, Çevre Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı gibi merkezi yönetim siteleri işletim sistemi olarak Linux’u tercih etmiş. Bunun yanında Milli Piyango idaresinin resmi web sitesi www.millipiyango.gov.tr, Devlet Demiryolları’nın web sitesi www.tcdd.gov.tr de Linux işletim sistemi üzerinde çalışan web sitelerinden.

Kamu kurumlarında Linux kullanımına dair bir başka örnek de EGO. Doğalgaz, otobüs ve raylı sistem hizmetleri veren EGO, bünyesinde 1087 memur ve 4135 işçi çalıştırıyor. Kurum, her yıl Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na sunulan kendi özel bütçesine sahip. Otobüs ve doğalgazdan sonra son olarak raylı sistemlerin sorumluluğunu da üstelenen kuruluş, eksiksiz hizmet verebilmek amacıyla altyapı ve yazılım desteklerinden yararlanıyor.

Mevcut uygulamaların lisans maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı EGO, tüm Microsoft Office dosyalarını açabilen ve hem Windows, hem de Linux altında kullanılabilen OpenOffice’i tercih etmiş durumda. Bu sayede lisans sorunu olmaksızın ofis yazılımını çalıştırabilecek, etkin performans ve verimlilik elde edecek olan kuruluş, diğer işletim sistemlerine göre de yüzde 95 oranında tasarruf sağlama fırsatı yakalıyor.

Görüldüğü üzere Türkiye´de `iyi şeyler de oluyor´ ;-)

Bu haberin hazırlanmasında aşağıdaki kaynaklardan yararlanılmıştır:
http://www.bthaber.net/291/menu_haber_04.htm
http://www.btnet.com.tr/haber.phtml?kategori=7&yazi_id=435000156
http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=6589
http://www.gelecek.com.tr/

GNU/Linux´un bu kadar yaygnlaştığı bir ortamda Linux eğitimi almak isteyenlerin başvurabilecekleri yerlerin varlığı sevindirici ;-)

Görüşler

0
skoylu
TCDD Linux kullanmiyor bildigim kadariyla. AIX + Apache (IBM_HTTP_SERVER) kullaniyor olmasin:



0
Teorisyen
Çevre Bakanlığı, Orman Bakanlığı ile birleşti... Bundan dolayı linux kullanılması olayı biraz karışık... Orman Bakanlığı'nın Linux'tan haberi bile yok ki, nasıl kullansın bu linux u Orman Bakanlığı !
0
SHiBuMi
Bu %95 nasıl hesaplanıyor merak ettim. Diğer işletim sistemleri (?) hangi işletim sistemleri? Aradaki %5 neyi ifade ediyor? Fazlaca yuvarlak laflarla anlatılan olayların derinine inildiğinde pek de gerçeği yansıtmadığını tecrübeyle gördüğümüzden (bkz değerli akademisyen Karakaplan ile yapılan röportaj), bu yazı da pek eleştirilen Microsoft'un süslü püslü tanıtımlarını anımsatıyor sanki...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

FreeBSD 4.3 Çıktı

sundance

x86 platformu üstünde (birçoklarına göre) en güvenilir işletim sistemi, FreeBSD sonunda 4.3 versionu çıkarttı.

Birçok yazılımın son hallerinin olduğu bu dağıtım (Scite 1.36 var mesela :) birçoklarını mutlu edeceğe benziyor.

HEV Özel Kemerköy Okulları Linux Eğitimleri 6 Nisanda Başlıyor!

anonim

HEV Özel Kemerköy Okulları bünyesinde verilmekte olan SuSE Linux Eğitimleri hakkında bilgi içermektedir.

Eğitimlere temel eğitim programı olan Sistem Yönetimi I ile başlıyoruz:

Programın Başlama Tarihi : 6 Nisan 2002
Programın Süresi : 24 saat
Konum : HEV Özel Kemerköy Okulları PC laboratuarı

Grafik Tabanlı Gentoo Installer

ndemir

GNU/Linux dağıtımları arasında, gerek kurulumu gerek paket yönetim sistemiyle Gentoo diğerlerine göre çok farklı bir yerde duruyor. Gentoo Live CDyi alıp, boot edip ardından konsolda komutlar yazarak Gentoo kurmak yakın zamanda yok olacak (gibi) çünkü grafik tabanlı Gentoo Installer geliyor. Ekran görüntüleri de burada.

HEV Kemerköy Okulları Linux Eğitimlerine başladı

erol

SuSE Linux'un Türkiye dağıtımcısı olan HEV Kemerköy Okulları SuSE tabanlı Linux eğitimleri vermeye başladı. Şu anda 6 farklı eğitim seçeneği sunan okul ileride LPI sınavlarını da desteklemeyi planlıyor. Daha fazla bilgi için www.kemerkoy.k12.tr/suse/

KDE 3.2 Alpha 1 çıktı!!

ghanthar

Eylül ayı Linux Dünyasında Yeni Sürüm Ayı olarak bilinen aylardandır. Önce Mandrake, RedHat ve Suse (resmi bir açıklama yok ancak bazı FTP sunucularında yeni bir SuSE sürümünün ismi görülüyor) dağıtımlarının `BETA´ ları ardından yeni sürümün yaklaştığını haber veren OpenOffice.org 1.1 RC4 ve Gnome 2.4 derken şimdi de KDE 3.2´nin ilk ALPHA sürümü ile karşa karşıyayız. Kararlı sürüm ise Aralık ayı civarı masaüstümüzde olacak.

Kaynak:LinuxTurkey