Türkiye´de Linux - Son Durumlar

0
FZ
Brezilya´daki son gelişmeleri bir önceki haberimizde okudunuz. ebola arkadaşımızın haklı talebi üzerine bir bakalım bakalım memleketimizdeki GNU/Linux´un kamuda kullanımına dair son durumlar neler.

Internet üzerinde varolan web sitelerinin teknik altyapısı konusunda bilgi veren netcraft.com isimli web sitesi bilgilerine göre Türkiye’de toplam 482 tane gov.tr uzantılı alan adı bulunuyor. Bu web sitelerinin büyük bir çoğunluğu yerel yönetimler tarafından hazırlanmış. Bu siteler arasında valilikler, belediyeler ve hastanelere ilişkin web siteleri yer alıyor. Bunun yanında bakanlıklar, Başbakanlık, Cumhurbaskanlığı ve bunlara bağlı kurum ve kuruluşlara ilişkin web siteleri de gov.tr uzantılı siteler arasında listeleniyor. Netcraft.com üzerinde yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki kamu web sitelerinin %30’unda Linux işletim sistemi çalışmakta.
En çok ziyaret edilen kamu sitelerinin başında yer alan Başbakanlık, Çevre Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı gibi merkezi yönetim siteleri işletim sistemi olarak Linux’u tercih etmiş. Bunun yanında Milli Piyango idaresinin resmi web sitesi www.millipiyango.gov.tr, Devlet Demiryolları’nın web sitesi www.tcdd.gov.tr de Linux işletim sistemi üzerinde çalışan web sitelerinden.

Kamu kurumlarında Linux kullanımına dair bir başka örnek de EGO. Doğalgaz, otobüs ve raylı sistem hizmetleri veren EGO, bünyesinde 1087 memur ve 4135 işçi çalıştırıyor. Kurum, her yıl Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na sunulan kendi özel bütçesine sahip. Otobüs ve doğalgazdan sonra son olarak raylı sistemlerin sorumluluğunu da üstelenen kuruluş, eksiksiz hizmet verebilmek amacıyla altyapı ve yazılım desteklerinden yararlanıyor.

Mevcut uygulamaların lisans maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı EGO, tüm Microsoft Office dosyalarını açabilen ve hem Windows, hem de Linux altında kullanılabilen OpenOffice’i tercih etmiş durumda. Bu sayede lisans sorunu olmaksızın ofis yazılımını çalıştırabilecek, etkin performans ve verimlilik elde edecek olan kuruluş, diğer işletim sistemlerine göre de yüzde 95 oranında tasarruf sağlama fırsatı yakalıyor.

Görüldüğü üzere Türkiye´de `iyi şeyler de oluyor´ ;-)

Bu haberin hazırlanmasında aşağıdaki kaynaklardan yararlanılmıştır:
http://www.bthaber.net/291/menu_haber_04.htm
http://www.btnet.com.tr/haber.phtml?kategori=7&yazi_id=435000156
http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=6589
http://www.gelecek.com.tr/

GNU/Linux´un bu kadar yaygnlaştığı bir ortamda Linux eğitimi almak isteyenlerin başvurabilecekleri yerlerin varlığı sevindirici ;-)

Görüşler

0
skoylu
TCDD Linux kullanmiyor bildigim kadariyla. AIX + Apache (IBM_HTTP_SERVER) kullaniyor olmasin:



0
Teorisyen
Çevre Bakanlığı, Orman Bakanlığı ile birleşti... Bundan dolayı linux kullanılması olayı biraz karışık... Orman Bakanlığı'nın Linux'tan haberi bile yok ki, nasıl kullansın bu linux u Orman Bakanlığı !
0
SHiBuMi
Bu %95 nasıl hesaplanıyor merak ettim. Diğer işletim sistemleri (?) hangi işletim sistemleri? Aradaki %5 neyi ifade ediyor? Fazlaca yuvarlak laflarla anlatılan olayların derinine inildiğinde pek de gerçeği yansıtmadığını tecrübeyle gördüğümüzden (bkz değerli akademisyen Karakaplan ile yapılan röportaj), bu yazı da pek eleştirilen Microsoft'un süslü püslü tanıtımlarını anımsatıyor sanki...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Unix heryerde

sundance

Microsoft`un başı iyice dertte! Unix ailesi, IT sektöründen sonra diğer alanlarda da ürünler ortaya koymaya başladı.

1996`da Tarlabaşı`nda bir evde `Internet Böcek İlaçlama` diye bir firmanın ilanını gördüğümden beri (hala da çalışıyor bu firma) böyle eğlenceli bir haber görmemiştim. Unix`in babası kabul edilen Brian Kernigan`ın bile tuzu var bu haberde.

Linux İçin Opera 6

sundance

Browserlar arasında bir kaç yıldır en hafif ve en hızlı olma ünvanını kimselere kaptırmayan Opera 13 Kasım`da Windows için çıkarttığı Opera 6 TP1`i, bu sefer de Linux için çıkarttı.

\r\r\r \r\r\r Her zaman bildiğimiz Opera, 486-DX2/66`da 16Mb ram ile bile oldukça iyi performans vermeye devam ediyor, dahası bu yeni sürümünde fonksionel gelişimlerin yanı sıra, görünüşünü de tamamen isteğinize uygun hale getirme imkanı sağlıyor. Şahsen bir yıldır başka browser kullanmıyorum, tavsiye ederim...

Linux Çekirdeği 2.5.1 Beta Huzurlarınızda....

anonim

Linux çekirdek serisinden 2.5.1 beta indirip kullanmamız için hazır www.kernel.org.
Ne gibi değişiklikler mi var? Bilgi için buraya.
Linux fanatiklerine kolay gelsin...

GNOME 2.6 beta1

roktas

GNU/Linux masaüstü cephesinde gelişmeler devam ediyor. Kısa bir süre önce yapılan KDE 3.2 duyurusundan sonra şimdi de GNOME 2.6 beta1 duyuruldu. Bu yeni sürümde benim bilgim dahilindeki en göze çarpıcı yenilik GtkFileChooser widget değişiklikleri. (2.6`yı kuran arkadaşların görsel deneyimlerini bekliyorum.)

Mandrake'den İsim Değişikliği

berkin

Mandrake Linux, Conectiva ile birleşiminden sonra karşımıza yine önemli bir gelişmeyle çıkıyor. Mandrake, ismini MANDRIVA olarak değiştiriyor.