Türkiye´de Linux - Son Durumlar

0
FZ
Brezilya´daki son gelişmeleri bir önceki haberimizde okudunuz. ebola arkadaşımızın haklı talebi üzerine bir bakalım bakalım memleketimizdeki GNU/Linux´un kamuda kullanımına dair son durumlar neler.

Internet üzerinde varolan web sitelerinin teknik altyapısı konusunda bilgi veren netcraft.com isimli web sitesi bilgilerine göre Türkiye’de toplam 482 tane gov.tr uzantılı alan adı bulunuyor. Bu web sitelerinin büyük bir çoğunluğu yerel yönetimler tarafından hazırlanmış. Bu siteler arasında valilikler, belediyeler ve hastanelere ilişkin web siteleri yer alıyor. Bunun yanında bakanlıklar, Başbakanlık, Cumhurbaskanlığı ve bunlara bağlı kurum ve kuruluşlara ilişkin web siteleri de gov.tr uzantılı siteler arasında listeleniyor. Netcraft.com üzerinde yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki kamu web sitelerinin %30’unda Linux işletim sistemi çalışmakta.
En çok ziyaret edilen kamu sitelerinin başında yer alan Başbakanlık, Çevre Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı gibi merkezi yönetim siteleri işletim sistemi olarak Linux’u tercih etmiş. Bunun yanında Milli Piyango idaresinin resmi web sitesi www.millipiyango.gov.tr, Devlet Demiryolları’nın web sitesi www.tcdd.gov.tr de Linux işletim sistemi üzerinde çalışan web sitelerinden.

Kamu kurumlarında Linux kullanımına dair bir başka örnek de EGO. Doğalgaz, otobüs ve raylı sistem hizmetleri veren EGO, bünyesinde 1087 memur ve 4135 işçi çalıştırıyor. Kurum, her yıl Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na sunulan kendi özel bütçesine sahip. Otobüs ve doğalgazdan sonra son olarak raylı sistemlerin sorumluluğunu da üstelenen kuruluş, eksiksiz hizmet verebilmek amacıyla altyapı ve yazılım desteklerinden yararlanıyor.

Mevcut uygulamaların lisans maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı EGO, tüm Microsoft Office dosyalarını açabilen ve hem Windows, hem de Linux altında kullanılabilen OpenOffice’i tercih etmiş durumda. Bu sayede lisans sorunu olmaksızın ofis yazılımını çalıştırabilecek, etkin performans ve verimlilik elde edecek olan kuruluş, diğer işletim sistemlerine göre de yüzde 95 oranında tasarruf sağlama fırsatı yakalıyor.

Görüldüğü üzere Türkiye´de `iyi şeyler de oluyor´ ;-)

Bu haberin hazırlanmasında aşağıdaki kaynaklardan yararlanılmıştır:
http://www.bthaber.net/291/menu_haber_04.htm
http://www.btnet.com.tr/haber.phtml?kategori=7&yazi_id=435000156
http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=6589
http://www.gelecek.com.tr/

GNU/Linux´un bu kadar yaygnlaştığı bir ortamda Linux eğitimi almak isteyenlerin başvurabilecekleri yerlerin varlığı sevindirici ;-)

Görüşler

0
skoylu
TCDD Linux kullanmiyor bildigim kadariyla. AIX + Apache (IBM_HTTP_SERVER) kullaniyor olmasin:



0
Teorisyen
Çevre Bakanlığı, Orman Bakanlığı ile birleşti... Bundan dolayı linux kullanılması olayı biraz karışık... Orman Bakanlığı'nın Linux'tan haberi bile yok ki, nasıl kullansın bu linux u Orman Bakanlığı !
0
SHiBuMi
Bu %95 nasıl hesaplanıyor merak ettim. Diğer işletim sistemleri (?) hangi işletim sistemleri? Aradaki %5 neyi ifade ediyor? Fazlaca yuvarlak laflarla anlatılan olayların derinine inildiğinde pek de gerçeği yansıtmadığını tecrübeyle gördüğümüzden (bkz değerli akademisyen Karakaplan ile yapılan röportaj), bu yazı da pek eleştirilen Microsoft'un süslü püslü tanıtımlarını anımsatıyor sanki...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

XmlLinux--Türkiye nin ilk xml linux haber portalı

ghanthar

XmlLinux sitesini açmış bulunuyorum. Sitenin işleyişi oldukça basit ancak pratik anlamda işlevsel olabileceği kanısındayım. Site nuke sistemleri tarafından yaratılan xml haber dosyalarını yayımlıyor. Pratik anlamda ise bu şu demek: Türkiye deki pek çok linux sitesinin haber başlıklarını (tüm haberler otomatik olarak saat başı güncellenmektedir) tek bir sayfadan okuyabiliyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey başlığa tıklayarak okumak istediğiniz habere doğrudan gitmek ve okumak. Her gün bir dolu siteyi gezmekten kurtarabileceğini düşündüğüm basit bir sistem.
Ziyaret etmek için XmlLinux.ghanthar.net

Uludağ sitesi yenilendi

bm

Aklıma geldikçe bloglara ve siteye bakıp duruyordum, bugün Uludağ sitesinin yenilendigini farkettim. Özellikle sıkca sorulan sorular listesi iyi olmuş. Burada birbirimizi yerken -- pardon sohbet ederken -- en azından basit sorulara kolayca link verme imkanı olduğu gibi, burada sıkça sorulan soruların da cevaplanabileceği bir döküman var. FMcilerin bakmalarını tavsiye ederim.

Apache TOM CAT 4.0 çıktı

anonim

Apache'nin Java Servlet'i ve JSP yorumlayıcısı Tom Cat'in 4.0 versiyonu internet'e sunuldu. Tom Cat 4.0 Java Servlet 2.3 and JSP 1.2 özelliklerini içinde barındırıyor. Daha önceki sürüm olan 3.3'e göre tamamen farklı bir kod mimarisi kullanılmış. Daha detaylı bilgi ve indirip denemek için: jakarta.apache.org/tomcat/news.html

Novell+RedHat+Sun = Masaüstü Linux

yuxel

Gizli haber alma örgütü Slashdot'a göre Novell, Redhat ve Sun, bir Linux masaüstü için güçlerini birleştirmiş. Ancak hangi masaüstü ortamının seçileceği tartışma konusu. Tartışma, Ximian'ı, Gnome'u elinde bulunduran Novell'ın, SuSE'yi de bünyesine kattıktan sonra en büyük sponsorlarından birisi SuSE olan KDE'nin durumu ve SuSE gibi KDE'yi en iyi taşıyan dağıtımlardan birisinin Gnome'a daha fazla ağırlık vermesi ile ilgili.

Massachusetts eyaleti Linux’a geçiyor

sametc

www.ntvmsnbc.com'da yayınlanan habere göre Massachusetts eyaleti kurumsal bilgisayarlarında Linux işletim sistemi kullanılacağını belirtti. Böylece, ABD’de Linux’a geçen ilk eyalet oluyor.
Massachusetts eyaleti daha önce de Microsoft’a karşı tekel davası açmıştı. Haberin devamı...