wetware

wetware


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

Bilişim Çalışanları Anketi Sonuç Raporu ( 3)

Eğer, "proje" nedir diye bir soru sorulsa bu oran %27'nin altına inerdi. Proje yönetim metodlarının bilgisine girilse oran daha da az olurdu. Kendine "Project Manager" diyen, ama yaptığı işe bakınca kendisine daha çok "Project Unmanager" denebilecek insan sayısı da fazladır, özellikle kamuda...

Ancak burada şöyle bir durum da söz konusu gibi: Sadece html'den oluşan bir web sitesinin hazırlanması da projedir, kurumsal bir java uygulaması da.

Özellikle birkaç kişinin çalıştığı, çevik süreçlerin uygulandığı, firmalarda projedeki görevler kesin çizgilerle ayrılamaz.

Dolayısıyla, elimizde sektöre dair net/açık seçik standartların olmadığı durumlarda ne projeyi, ne proje yönetimini ve ne de kimlerin proje yöneticisi olabileceğini tarifleyebiliriz.

Bu sorudan elimizde kalan, "kodlama"nın sektörde hala yoğun bir istihdam alanı olduğudur.

Bilişim Çalışanları Anketi ( 3)

Anket sonuçlarını görme yetkisi site üyeliğinden bağımsız işliyor. Sonuçları daha sonra yine aynı siteden yayınlayacağız.

Ancak şöyle bir durum sözkonusu olabilirdi:
A ve B kişisi aynı işyerinde çalışıyor. İkisi de aynı anda anketi doldurmaya başladı. A kişisi anketi doldurdu ve sonuçlarını gördü. Hemen ardından da B kişisi aynı şeyi yaptı. Bu durumda, A, iki sonuç arasındaki farktan B'nin yanıtlarını tahmin edebilirdi.

Hem özel hayata saygı, hem de bazı şirketlerde olan maaş bilgisinin 3. şahıslarla paylaşılmaması yönündeki kuralın ihlaliyle anketi dolduranın zarar görmesini istemediğimizden böyle bir tercihimiz oldu.

Uyarınız üzerine ilköğretim de yanıtlara eklendi

IBM'den Oracle'a: Açık Kaynak'ı Satın Alamazsın! ( 10)

pardon, haberi gorunce aceleyle cevirdim, "herhangi bir linux dagitimini" demeliydim. isin komigi, dun arkadasa kimsenin Linux'u satin alamayacagini... Bnun olanaksiz oldugunu uzun uzun anlattiktan sonra, boyle buyuk bir hata yaptim.

Penguence 4. Sayısı Çıktı! ( 4)

Haklisiniz, ama bu tercih Penguence ekibinin degil ki... Her dil icin ayri kose olusturulmasi planlanmisti. Ama simdilik C kosesinin sorumlulugunu ustlenecek bir kisi bulunamadi. Siz ya da bir arkadasiniz bu kosenin olusturulmasi ile ilgilenirse, penguence@linux.org.tr adresinden iletisime gecebilirsiniz.

Bilgisayar, Emek, Hakkını Aramak ve Organize Olmak Üstüne ( 20)

Meslek orgutu ve sendika farkli kavramlardir. Ve cikarlarin catismasi da muhtemeldir. Meslek orgutleri, bir bilgisayar muhendisinin, bir prgramcidan farkli bir calisan olduguna dair bir yanilsama da yaratabilir, yaratiyor da... Ne yapmali? Aslinda bilmiyorum... Bu konuda net bir fikri olan birini de tanimiyorum. http://sendika.org/forum/read.php?23,1365 Bildigim sadece, kendi gelecegimizi kendimizin sekillendirecegi.

GNU 22 Yaşında... ( 4)

Evet, iyi ki dogdun GNU!
Sayende cok sey ogrendim. Bugun birisi bana Ozgurlugu tarif eder misin dese... GNU diyorum.

"Bir agac gibi tek ve hur
Bir orman gibi kardescesine" ne diye sorsalar GNU diyorum.

EMO vs. M$ (İlk round EMO'nun) ( 68)

TMMOB belirli tarihsel kosullarda ortaya cikti. Buna ozellikle vurgu yapmak isterim. 1980 sonrasinda dunyada Reagan ve Thatcher, Turkiye'de de Ozal'in temsilcisi oldugu neo-liberal politikalar ile sosyal devlet asinma surecine girdi. Turkiye'de gayet sistemli politikalarla odalar zayiflatildi. Yetkileri sinirlandirildi.
Meslek odalari her turlu kuralsizlastirmaya karsi yine kamu cikarlarini savunmaktalar. EMO disindaki odalarin faaliyetlerini ve kamu cikarina aykiri durumlardaki yaptirimlarini tam olarak bilmiyorum. Ancak EMO, bu konuda yetkilerini sonuna kadar kullanmakta. Gerekli gordugu durumlarda ilgili muhendisleri onur kuruluna vermekte.
Ornegin Ankara'daki asansorler elektrik ve makine muhendislerince, teker teker kontrol edilmekte, belirli standartlari saglamayan asansorler muhurlenmekte.

EMO vs. M$ (İlk round EMO'nun) ( 68)

Yapilan yorumlarda gozden kacan bir nokta var. EMO bir dernek degildir. Bir-iki muhendisin, biraraya gelip muhendislerin haklarini koruyalim diyerek kurdugu bir orgut hic degildir.
Peki EMO nedir?
EMO, Anayasa'nin 135. maddesine gore, TMMOB'a bagli, kamu kurumu niteliginde bir meslek kurulusu olarak tanimlanmistir.
Dolayisiyla kamusal bir sorumlulugu vardir. Hatta kurulus tarihine bakarsak, 1954, o yillarin dunyada sosyal/refah devletinin on plana ciktigi bir donem oldugu goze carpar.
Elbette ki EMO Elektrik-Elektronik-Bilgisayar muhendislerinin haklarini korur. Ama bu hicbir zaman klasik lonca orgutlenmesine donemez. Kamu cikarlari esastir. Yasalarda belirtildigi gibi EMO uyeligi gonullu degil, zorunludur(Kamu emekcileri ve askerler disinda). muhendis, proje cizdigi zaman bunu bagli oldugu odasina onaylatmak zorundadir. Yani muhendisin faaliyetleri uzerinde oda araciligi ile bir kamu denetimi saglanir.
verilen muhendislik sertifikalarina donersek. Bunlar zaten bastan "kamu"yu reddetmektedir. A ya da B universitesinin muhendislik fakultesini tartisabilirsiniz. Eksiktir, yetersizdir ... Fakat bir firmanin (M$ gibi) kendine dair bir muhendislik sertifikasi vermesi tamamen reklam amaclidir, aldaticidir. x ya da y ilacinin eczaciligi olmayacagi gibi, bir markanin muhendisligi sacmaliktan oteye gitmez. Kesinlikle sunu demek istemiyorum:
"GNU/Linux'u en iyi muhendisler kullanir, ya da Microsoft urunlerini, onlarin sistem muhendislerinden daha iyi kullaniriz."
Zaten, muhendislik, Redhat'i ya da Microsoft'u en iyi kullanmak degildir ki...
-- ibrahim izlem Gozukeles

Bill Gates'in günlerdir beklenen konuşması (Tam Metin) ( 48)

Ozgur ve Acik Kaynak Kodlu yazilimi tercih eden ulkelere baktigimizda, siyasi ve ekonomik bagimsizlik vurgusunun agir bastigini goruyoruz. Almanya, Cin, Brezilya... Hukumetin Bill Gates ile iliskisini bu baglamda degerlendirmek yerinde olacaktir. Turkiye ne kadar bagimsizdir?
Ya da hukumetler icin tam bagimsizlik ne kadar onemlidir? Milli Egitimi, Micro$oft'a teslim eden anlayis, bize yabanci olmasa gerek... 1950'lerden bu yana geldigimiz nokta acik secik gorulmekte.

Bir gun benim yurdumda da dolasacak penguen tulumuyla Ozgurluk!