Özgür Yazılım Topluluğu bitkeeper kullanımını sürekli eleştirdi. Özgürlüğün teknik üstünlükten daha önemli olduğunu anlatmaya çalıştı. Ama buna verilen yanıt:"Özgür yazılım topluluğu daha iyisini üretene dek bunu kullanacağız" oldu çoğu zaman.
Şimdi Bitkeeper firması önceki kampanyasını sona erdirdi. Tarih Stallman'ı ve Özgür Yazılım felsefesini bir kez daha haklı çıkardı...
"It was also, whether intentionally or not, a powerful political Property Right campaign, telling the free software community that freedom-denying software is acceptable as long as it's convenient. If we had taken that attitude towards Unix in 1984, where would we be today? Nowhere. If we had accepted using Unix, instead of setting out to replace it, nothing like the GNU/Linux system would exist."
ayrıntılar için bkz:
http://software.newsforge.com/article.pl?sid=05/04/25/130207
Bir süre önce Linux'un geliştirilmesinde BitKeeper adlı kaynak kontrol programı kullanılmaya başlanmıştı. Bitkeeper özgür değildi. (Yani free speech'teki gibi bir free yoktu)
Ama özgür yazılım/Açık Kaynak kod projeleri için bedavaydı. (free beer'da oldugu gibi)
Ama özgür yazılım/Açık Kaynak kod projeleri için bedavaydı. (free beer'da oldugu gibi)
Burada satir arasi belki su: bit-keeper macerasi Linus'un kaynak kontrol ihtiyaclarinin billurlasmasi acisindan muazzam basarili oldu. Buna "tarih Stallman'ı ve Özgür Yazılım felsefesini bir kez daha haklı çıkardı" acisindan bakilirsa kacirilan en onemli faydalardan biri bu. Bitkeeper oncesi ayni programci gurubu simdi yaratacaklari kaynak kontrol sistemini yaratabilecek durumda degildi. Niye satir arasi? Cunku benzer birsey zaten soyleniyor: "If we had taken that attitude towards Unix in 1984, where would we be today?" evet, kiyamet kadar cabayla yeni bir Unix uretildi! Unix belli bazi ozelliklerin faydali oldugunu gosterdikten sonra.
Bu asirda ve hizli internet + kuvvetli bilgisayarlar iyice yayginlastiktan sonra ozgur veya serbest yazilim gelistirmenin onundeki -- bence -- en onemli hedef, bir laborauara kapatilip ilginc isler yapmasi beklenen (PARC, Bell Labs vs.) insanlarin gosterdigi yenilikci performansi ve/veya McVoy gibi belli bir problemi yeni ve cok iyi bir sekilde cozmek icin ortaya cikan ticari guruplarin yaptigini, ortada ticari amac veya ise bagli bir gecim kaynagi olmadan gerceklestirmek. "Yani n'oldu yeni bir Unix mi?" diye sordurmayacak projelerin gelismesine engel bence kulturel. Eski/yasli/tecrubeli/onder herneyse o insanlar akimi anti-MS anti-windows anti-mulkiyet artik neyse o dar mecradan cikartip, daha yaratici mecralara cekmeyi basaramiyorlar.
Yahut ben yanlis anliyorum. Bu kadar kabiliyetli ve caliskan insandan, iki tane asagi yukari windows taklidi (KDE ve GNOME) ve bir iki tane 70lerin teknolojisinin iyi calisan bedavasi Unix cikmasi sevinilecek birsey degil benim perspektifimden bakanlar icin. Mozilla, P2P ve nete/performans artisina bagli diger seyler haricinde 80lerin sonunda SunOS altinda nasil calisiyorsam hala oyle calisiyorum. O kadar adam-saat cabanin neticesi bu olmamaliydi.