GNU HURD-L4 çekirdeği üzerinde ilk program çalıştırıldı

0
FZ
/. sitesindeki habere göre: GNU Projesi 1990'ların başından beri GNU Mach mikroçekirdeğine dayanan HURD isimli bir işletim sistemi çekirdeği üzerinde çalışıyordu. Ancak HURD-Mach bir GKA (Grafik Kullanıcı Arayüzü) ve bir tarayıcı (browser) çalıştırmışken yazılım geliştiriciler sıfırdan başlamaya ve projeyi yüksek performanslı L4 mikroçekirdeği üzerine taşımaya karar verdiler. Bunun yüzünden geliştirme bir anda aşırı yavaşladı, proje yıllarca gecikti. Ancak kısa süre önce HURD geliştiricilerinden Marcus Brinkmann tarihi bir adım attı ve süreç başlatma kodunu bitirdi. Bu sayede HURD-L4 üzerindeki ilk yazılımı çalıştırmak için gerekli altyapı tamamlanmış oldu. Brinkmann, 'Artık sistemi istediğimiz gibi geliştirebilir ve yepyeni şeyleri deneyebiliriz. Ana yemek hazır' dedi.
gnu

Görüşler

0
sametc
Sonunda ilk umut ışığı ......

marcus brinkmann zaten neredeyse tek başına sistemi geliştiriyordu sanırım ......

Kurmayı cok istedim ama mumkun olamadı umarım simdi kurabilirim ... amac zevk olsun...

acaba Stallman amca ne diyecek şimdi ? debian burokrasisine tepki olarak HURD geliştirmeye devam edermi acaba _???_ :)
0
roktas
Hoppala, son cümleyi anlayamadım şimdi :-) Debian'a rağman GNU/Hurd ne demek? GNU/Hurd hâlâ yaşıyorsa bunun en önemli nedeni Debian GNU/Hurd [www.debian.org]'dır. Hatta Debian Hurd [lists.debian.org] listesi GNU/Hurd geliştirici listesinin neredeyse yerini almış durumda.
0
sametc
marcus brinkmann galiba birde debian geliştirisi yanılmıyorsam

ama debian gnu/hurd hakkında henuz bir bilgiye rastlamadık bilgilendirilmedi geliştirildiyse bizede versinler :P

ben sadece espri olarak yazmıştım özür... haklısınız anlamamakta bende unutmuşum hurd gelişiminin debiancılara bırakıldığını

0
Challenger
Realist' in (aka decaf) dediği gibi:
"Ömür biter, HURD bitmez."
0
bahadirkandemir
* Unix ile kendinizi ayağınızdan vurabilirsiniz.
* DOS ile tek kurşunluk bariyere zıt yönde koşmaya devam edersiniz.
* MS-Windows ile silah elinizde patlar.
* MacOS ile kendinizi ayağınızdan vurmak kolaydır - sadece işaretleyin ve ateş edin.
* SVR4 ile silah, ayağınızla uyumlu değildir.
* Linux ile, dünyanın dört bir yanındaki programcılar, kendizi ayağınızdan vurmak için size yardım eder.
* HURD ile Gerçekten Çok Yakında kendinizi ayağınızdan vurabilirsiniz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU Türkçe Çeviri Projesi

exalted

Başta www.gnu.org olmak üzere ilişkili sayfaların türkçeye çevirisi için Savannah'da G-NUT Projesi'ni (GNU Türkçe) başlattım. Zamanınızın tamamını ol(a)masa da bir kısmını bu projeye ayırırsanız hareketin başladığı kaynağın büyük bölümünü türkçeye çevirmiş olabiliriz. Şu anda kendim anasayfayı çevirdim, önümüzdeki günlerde yayımlanacaktır. Sıradaki adımlarda Özgür Yazılım Tanımı ile Linux ve GNU Projesi var.

Hurd Çalışan CD

misafir

GNU/Hurd çalışan CD'nin son versiyonu dün çıktı. Siz de benim gibi GNU/Hurd'ü sabit diskinize kurmaya çalışıp beceremeyenlerdenseniz, hemen şu adresten indirip bu linux'tan bağımsız GNU sistemini deneyebilirsiniz. Sistemde grafik arayüz yok ama emacs ve perl gibi ilginç şeyler mevcut. Meraklılarına duyurulur.

AB´deki Sistem Yöneticileri İçin Açık Kaynağa Geçiş Rehberi

FZ

Konu ile ilgili uzmanlardan oluşan bir AB komisyonu, birlik çapında açık kaynağa geçilmesi için sistem yöneticilerine yol gösterecek teknik bir belge yayınladı.

Belgenin orjinaline bu adresten erişebilirsiniz.

Richard Stallman´ın Başına Gelenler

anonim

Son haberlere göre GNU denildi mi akla gelen ilk isim olan Richard Stallman, konuşmak için gittiği Finlandiya'da buzda kaymış ve kolunu kötü bir şekilde kırmış. Stallman'ın buna rağmen Helsinki'de bir hastanede operasyona girmeden önce telefonla da olsa konuşmasını tamamladığı söyleniyor.

Ruby slaytları

m1a2

Ruby hakkında şöyle dört başı mamur bir tanıtım yazmayı çok zamandır düşünmekteyim , fakat yazının gerektirdiği fazlamesaiyi bir türlü denk düşüremedik. Son yıllarda tanıştığım en zarif açık yazılım ürünlerinden biri olan bu betik dilini madem ki teferruatıyla mercek altına alamıyoruz, şimdilik vur-kaç operasyonlarıyla yetinelim. Ruby`yi denemiş ve beğenmemiş veya denemeden beğenmemiş olabilirsiniz (sizi gidi piton`cular sizi :) fakat bir şeye eminim ki kendisini `programlama dilleri delisi` olarak tanımlayan Ruby`nin geliştiricisi Yukihiro Matsumoto`nun (a.k.a. MATZ) 2002 Ruby konferansında yaptığı şu nefis sunuları çok çok beğeneceksiniz: Sunu 1, Sunu 2. Üstadın dediği gibi `Be Minor, Be Cool`