GNU HURD-L4 çekirdeği üzerinde ilk program çalıştırıldı

0
FZ
/. sitesindeki habere göre: GNU Projesi 1990'ların başından beri GNU Mach mikroçekirdeğine dayanan HURD isimli bir işletim sistemi çekirdeği üzerinde çalışıyordu. Ancak HURD-Mach bir GKA (Grafik Kullanıcı Arayüzü) ve bir tarayıcı (browser) çalıştırmışken yazılım geliştiriciler sıfırdan başlamaya ve projeyi yüksek performanslı L4 mikroçekirdeği üzerine taşımaya karar verdiler. Bunun yüzünden geliştirme bir anda aşırı yavaşladı, proje yıllarca gecikti. Ancak kısa süre önce HURD geliştiricilerinden Marcus Brinkmann tarihi bir adım attı ve süreç başlatma kodunu bitirdi. Bu sayede HURD-L4 üzerindeki ilk yazılımı çalıştırmak için gerekli altyapı tamamlanmış oldu. Brinkmann, 'Artık sistemi istediğimiz gibi geliştirebilir ve yepyeni şeyleri deneyebiliriz. Ana yemek hazır' dedi.
gnu

Görüşler

0
sametc
Sonunda ilk umut ışığı ......

marcus brinkmann zaten neredeyse tek başına sistemi geliştiriyordu sanırım ......

Kurmayı cok istedim ama mumkun olamadı umarım simdi kurabilirim ... amac zevk olsun...

acaba Stallman amca ne diyecek şimdi ? debian burokrasisine tepki olarak HURD geliştirmeye devam edermi acaba _???_ :)
0
roktas
Hoppala, son cümleyi anlayamadım şimdi :-) Debian'a rağman GNU/Hurd ne demek? GNU/Hurd hâlâ yaşıyorsa bunun en önemli nedeni Debian GNU/Hurd [www.debian.org]'dır. Hatta Debian Hurd [lists.debian.org] listesi GNU/Hurd geliştirici listesinin neredeyse yerini almış durumda.
0
sametc
marcus brinkmann galiba birde debian geliştirisi yanılmıyorsam

ama debian gnu/hurd hakkında henuz bir bilgiye rastlamadık bilgilendirilmedi geliştirildiyse bizede versinler :P

ben sadece espri olarak yazmıştım özür... haklısınız anlamamakta bende unutmuşum hurd gelişiminin debiancılara bırakıldığını

0
Challenger
Realist' in (aka decaf) dediği gibi:
"Ömür biter, HURD bitmez."
0
bahadirkandemir
* Unix ile kendinizi ayağınızdan vurabilirsiniz.
* DOS ile tek kurşunluk bariyere zıt yönde koşmaya devam edersiniz.
* MS-Windows ile silah elinizde patlar.
* MacOS ile kendinizi ayağınızdan vurmak kolaydır - sadece işaretleyin ve ateş edin.
* SVR4 ile silah, ayağınızla uyumlu değildir.
* Linux ile, dünyanın dört bir yanındaki programcılar, kendizi ayağınızdan vurmak için size yardım eder.
* HURD ile Gerçekten Çok Yakında kendinizi ayağınızdan vurabilirsiniz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür Yazılım için dev bir adım daha: Sun Java GPL oluyor

anonim

Sun Java'yı bu yılın sonunda açacağını aylar öncesinden duyurmuştu. Geçen hafta bazı sitelerde çıkan yazılarda seçilen lisansın GPL olacağı ve çok yakında ilgili duyurunun geleceğini söylüyorlardı.

.NET İçin C Derleyici

lifesdkver0_1

C ile .NET uygulamaları geliştirmek için atılan adımların meyvaları alınmaya başlanmış. Yazdığınız C kodunu .NET'in IL (Intermediate Language) bytecode'una çeviren ve en önemlisi, iş gören bir C derleyicisine bu adresten ulaşabilirsiniz.

[FlameWarsON] Eh, devir bytecode devriyken; üst seviye uygulamalar için C'ye kimin ne ihtiyacı var? [/FlameWarsOFF]

Özgür Yazılım Dergisi

wetware

Kısa bir zaman önceye kadar Özgür Yazılım dergisinin yeni sayıları ücretliydi. Daha çok okuyucuya ulaşmak için şimdi tamamen ücretsiz. Yani "free as in free beer" ;)
http://www.freesoftwaremagazine.com. Güzel okumalar.

Bu Bilgiyi Barkodlasak da mı Saklasak, Barkodlamasak da mı Saklasak?

barbaros

Arkadaşlarınızla gezerken bir pastaneye uğradınız. Yediğiniz pasta o kadar lezizdi ki, aşçıdan tarifini isteme gafletinde bulundunuz. O da haklı olarak bu işten para kazandığını, tarifi size verirse aç kalacağını söyledi. Damak zevkinize bir yenilik daha katacaktınız, ama olmadı.

Günümüzde bilginin en büyük dağılım kanallarından biri, şüphesiz internet. İnternet ile bir şekilde ilişkisi olan herkes, reklam amacıyla ücretsiz sağlanan e-posta adresleri, ücretsiz web alanları gibi birkaç istisna alan dışında bir çok hizmetin, bilgisayarda kişisel ya da ticari kullanım amacıyla edinilen programların, fotoğraf ve haber arşivi gibi "aslî" bilgi kaynaklarının ücrete tabî olduğunu bilmektedir. Okumakta olduğunuz yazı, bu örnekler arasında yer alan "ücret karşılığı kullanılan program"ı kendisine konu edindi. İnternet üzerinde, her ay çıkan bilgisayar dergilerinin cd eklerinde, çeşitli kitapların yanında verilen cdlerde bir çok program bulunmakta, ancak bu programların yaklaşık %95'i, aslında belli bir ücret karşılığı satılmakta olup, bu ücret ödenip programın kaydı yapılana kadar belirli sayıda, belirli gün kısıtlamasıyla, belirli fonksiyonların devre dışı kalması zorunluluğuyla kullanılabilme gibi kısıtlamalarla dağıtılan reklam sürümleridir.

GNU 22 Yaşında...

darkhunter

"FM tarihinde bugün" de tongucyumruk'un 2003 yılında geçtiği haber gözüme çarptı... Tekrar hatırlamakta fayda var : Xerox , Stallman, ve GNU...
İyiki doğdun GNU !