Stallman ile Röportaj

0
FZ
"Windows XP, İnternet’e bağlandığınız zaman otomatik güncelleme sürecini başlatmak için size sorar. Ve sizin haberiniz bile olmadan “sadece size özel” bir güncelleme yapabilir. Özgür olmayan yazılımın arka kapısı da olabilir. Hindistan’daki bazı programcılar El-Kaide’nin parçası olmakla ve Microsoft kodlarının içine arka kapı koymakla suçlandılar."

"Unesco, özgür yazılımla ilgili iki şey yaptı. Bize para ve veri verdiler. Özgür Yazılım Dizini, özgür yazılımların tamamını kapsamaya yönelik bir proje. Amacımız kullanılabilir olan ve GNU/Linux sistemleri üzerinde çalışan tüm özgür yazılım paketlerini listelemek. Listeye dahil etme şartımız, tamamen özgür bir işletim sistemi üzerinde çalışmaları. Normalde, bitmemiş programları listelemiyoruz. Ancak istisna olarak, GNU paketlerini bitmedilerse bile bu durumu etiketlerinde belirterek listeliyoruz. Bu dizini ihtiyaçlarınıza uygun özgür yazılımı bulmak için kullanabilirsiniz."

"Bence Lisp en güzel ve en güçlü programlama dilidir. Lisp’de Lisp bilmeyenlerin fikir sahibi olmadıkları şeyler var. Programların veri de olabilmeleri örneğin. Basit veri yapılarınız var ve her biri bir işi genel bir şekilde yapıyor. Bunları birleştirerek veri yapıları inşa ediyorsunuz. Standart kısımlar var ve bunları istediğiniz şeyi yapmak için kullanıyorsunuz. Halbuki, 1970’lerden bu yana hakim olan programlama dilleri tasarımı ekolü “kendi veri tipini kendin tanımla” yaklaşımına dayalı ve buna göre her kullanım için özel amaçlı veri yapısı tanımlıyorsunuz. Lisp’de kendi liste yapısı tipinizi tanımlamanıza gerek yoktur. O zaten oradadır."

SOL dergisi sormuş, üstad Richard M. Stallman cevaplamış. Röportajın tamamını bu adreste okuyabilirsiniz.
gnu

Görüşler

0
bm
Hazir RMS lispten bahsetmis, bir iki link vereyim bari:
Beating the Averages (Viaweb'i kurup Yahoo'ya 50 milyona satan adamin yazisi): http://www.paulgraham.com/avg.html

Nedir ne degildir ne vardir bakmak icin wiki: http://www.cliki.net

CS'e giris icin bildigim en iyi kaynak (scheme kullaniyor). Kitap acik, ustelik videolar da var. MIT'den:
http://swiss.csail.mit.edu/classes/6.001/abelson-sussman-lectures/

Benim tavsiyem piyasa zorlamasiyla Java veya .net bilmemne maymunu olmak zorunda bile kalsaniz niye bu insanlar lispi seviyor diye anlamaya calisin. (ESR da ayni seyi soyluyor)
0
FZ
Mükemmel link için teşekkürler! Meşhur Mor Kitabı (SICP - Structure and Interpretation of Computer Programs) uzun zamandır biliyordum ve hatta bir miktar okuyup egzersizleri ile boğuşmuştum (bazıları ağlatıcı seviyede yapısal programlamaya alışmış beyinler için :-P

Ancak bu videoları ilk defa görüyorum, yeme de yanında yat gibi geliyor göze ve kulağa ;-)

Scheme, LISP vb. dillerle uğraşan insanların ve Donal E. Knuth gibi ustaların şöyle bir mantalitesi var ve bunu açık açık belirtmekten çekinmiyorlar: Bilgisayar programları bilgisayarların değil insanların okuyup kolayca anlaşabilmeleri, fikir değiş tokuşunda bulunabilmeleri içindir. Bunun üzerine düşünmekte fayda var. Notasyonun gücü...
0
bm
Yasasin, SICP meraklilari var memlekette! Baska kaynaklar da soyleyeyim:

Eger SICP'yi calisacaksaniz, MIT scheme degil belki Dr. Scheme'i kullanmaniz daha kolay olacaktir. http://www.drscheme.org/

RMS o kadar sevmese de, su anda ciddi kullanim icin lisp dediginiz zaman Common Lisp akla geliyor. Bunun standart spesifikasyonu var:
http://www.lispworks.com/reference/HyperSpec/

Oynamak icin, cliki.net verya alu.org'dan platformunuza uygun bedava lisplerin listesini bulabilirsiniz. Eger Debian uzerindeyseniz ve Emacs kullanabiliyorsaniz, isiniz cok kolay. SBCL ve ilisp paketlerini yukeyin, is bitsin.

RMS'in de dahil oldugu kulturun/laboratuarin su anda kaybolmus olan eserlerinden biri de Lisp makineleri idi. "Bu kadar caba harcanarak yapa yapa yeni bir unix cinsi mi yapildi?" diye aci aci soranlarin bir kismi bu makineleri kullanmis kisilerdir. Nasil miydi? Onun da videolari var:

http://www.cliki.net/Lisp%20Machine%20Videos

0
bm
Cok dogru, bu 'anlasabilme' uzerine Sussman'in da bir filmi var. Asagidaki linkten indirebilirsiniz:

http://www.aduni.org/colloquia/sussman/

0
ysa
mit.edu nun açık kurslarından ders notlarını indirmiştim ancak videoları bulamamıştım. çok teşekkür ederim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür Yazılım Nedir? Herkesin anlayacağı dilden bir açıklama.

anonim

Türkiye'deki her seviyeden bilgisayar kullanıcısını özgür yazılım ve yazılımı etkileyen diğer akımlar ve getirdikleri hakkında bilinçlendirmeyi ve eğitmeyi amaçlayan OzgurYazılım.org sitesine özgür yazılımın ne olduğunu, neden önemli olduğunu herkesin anlayabileceği bir dilde anlatan yeni bir yazı eklendi.

Bu yazı ileride gelecek benzer konulu yazıların ilk bölümünü oluşturuyor. Bilişim, Bilgisayar, Yazılım ve Özgür Yazılım başlıklı ve daha çok bu kavramlarla ilgili çok bilgisi olmayan insanlarımızı hedefleyen bu yazıyı lütfen çevrenizdekilerle paylaşınız.

Oktay Altunergil

Open Source TV dizisi; Go -Open

anonim

Geçtiğimiz yıl Güney Afrikalı milyarder Mark Shuttleworth , Ubuntu'nunda arkasında yer alan Canonical Ltd. firması ile , ülkesinde Open Source'u tanıtmak amacıyla bir kampanyaya başladı . Hewlett Packard Güney Afrika'nın da aralarında yer aldığı bir katılımcı grubu ile, 2.2 Milyon Euro'luk "Go Open Source" adındaki kampanyayı başlattı.

Tek Gerçek Özgür GNU/Linux Dağıtımı Hangisidir?

coskung

'the only free GNU/Linux distro I know of' diyor Richard Stallman Arjantin temelli Ututo-e için.

Stallman'in bir Arjantin ziyareti sırasında gördüğü, Distrowatch sitesinde Free Software Foundation (FSF)tarafından onaylanan tek gerçek özgür GNU/Linux dağıtımı olarak tanımlanan dağıtım Ututo-e adlı dağıtımmış.
Özgür yazılımın tanımına tam olarak uyduğu belirtilen dağıtıma FSF'nin ftp sitesinden de erişilebiliyor.
Bir dezavantaj olarak ingilizce desteğinin yeterli olmadığı belirtilmiş.

Haberin tamamı burada.

Eric Raymond ve Open-Source Camiası

SHiBuMi

Eric Raymond, "open-source nedir ne değildir" i öğrenmek isteyen herkesin ilk tanışması gereken isimlerden birisi. Kendisi open-source haraketinin "kurucu baba"larından birisi ve bana göre bu oluşumu yönlendirirken aynı zamanda oluşum hakkında en sağlam ve tutarlı fikirlere sahip olan kişi. "The Cathedral And Bazaar" isimli hem elektronik ortamda hem de basılı medyada yayınlanan kitabı ise "hacker"lar ve "programcı"lar için önemli bir fikir kaynağı. Hem bu kitaba, hem de Raymond'un kişisel web sitesine ulaşabileceğiniz adres: www.tuxedo.org/~esr/writings/cathedral-bazaar/. Kitabın haricinde "Hacker FAQ" bölümünü de mutlaka okumanızı tavsiye ederim, bir hacker olmayı düşünmüyorsanız bile, sanal dünyada bir kullanıcı olmaktan öteye geçip geliştirici olmaya başlayabilmeniz için öğrenmeniz gerekenler ve sahip olmanız/edinmeniz gereken nitelikler çok usta bir üslupla özetlenmiş.

GNOME .Net Platformuna Taşınıyor

SHiBuMi

Yanlış okumadınız, GNOME projesinin lideri Miguel de Icaza'nın dile getirdiğine göre, 4.0 sürümünden itibaren GNOME, .NET tabanlı olacak şekilde geliştirilecek. Miguel'e göre GNOME'un .NET tabanlı hale getirilmesi sürecinde yararlanılacak .NET API leri, geliştirme sürecini oldukça kısaltacak.