Stallman ile Röportaj

0
FZ
"Windows XP, İnternet’e bağlandığınız zaman otomatik güncelleme sürecini başlatmak için size sorar. Ve sizin haberiniz bile olmadan “sadece size özel” bir güncelleme yapabilir. Özgür olmayan yazılımın arka kapısı da olabilir. Hindistan’daki bazı programcılar El-Kaide’nin parçası olmakla ve Microsoft kodlarının içine arka kapı koymakla suçlandılar."

"Unesco, özgür yazılımla ilgili iki şey yaptı. Bize para ve veri verdiler. Özgür Yazılım Dizini, özgür yazılımların tamamını kapsamaya yönelik bir proje. Amacımız kullanılabilir olan ve GNU/Linux sistemleri üzerinde çalışan tüm özgür yazılım paketlerini listelemek. Listeye dahil etme şartımız, tamamen özgür bir işletim sistemi üzerinde çalışmaları. Normalde, bitmemiş programları listelemiyoruz. Ancak istisna olarak, GNU paketlerini bitmedilerse bile bu durumu etiketlerinde belirterek listeliyoruz. Bu dizini ihtiyaçlarınıza uygun özgür yazılımı bulmak için kullanabilirsiniz."

"Bence Lisp en güzel ve en güçlü programlama dilidir. Lisp’de Lisp bilmeyenlerin fikir sahibi olmadıkları şeyler var. Programların veri de olabilmeleri örneğin. Basit veri yapılarınız var ve her biri bir işi genel bir şekilde yapıyor. Bunları birleştirerek veri yapıları inşa ediyorsunuz. Standart kısımlar var ve bunları istediğiniz şeyi yapmak için kullanıyorsunuz. Halbuki, 1970’lerden bu yana hakim olan programlama dilleri tasarımı ekolü “kendi veri tipini kendin tanımla” yaklaşımına dayalı ve buna göre her kullanım için özel amaçlı veri yapısı tanımlıyorsunuz. Lisp’de kendi liste yapısı tipinizi tanımlamanıza gerek yoktur. O zaten oradadır."

SOL dergisi sormuş, üstad Richard M. Stallman cevaplamış. Röportajın tamamını bu adreste okuyabilirsiniz.
gnu

Görüşler

0
bm
Hazir RMS lispten bahsetmis, bir iki link vereyim bari:
Beating the Averages (Viaweb'i kurup Yahoo'ya 50 milyona satan adamin yazisi): http://www.paulgraham.com/avg.html

Nedir ne degildir ne vardir bakmak icin wiki: http://www.cliki.net

CS'e giris icin bildigim en iyi kaynak (scheme kullaniyor). Kitap acik, ustelik videolar da var. MIT'den:
http://swiss.csail.mit.edu/classes/6.001/abelson-sussman-lectures/

Benim tavsiyem piyasa zorlamasiyla Java veya .net bilmemne maymunu olmak zorunda bile kalsaniz niye bu insanlar lispi seviyor diye anlamaya calisin. (ESR da ayni seyi soyluyor)
0
FZ
Mükemmel link için teşekkürler! Meşhur Mor Kitabı (SICP - Structure and Interpretation of Computer Programs) uzun zamandır biliyordum ve hatta bir miktar okuyup egzersizleri ile boğuşmuştum (bazıları ağlatıcı seviyede yapısal programlamaya alışmış beyinler için :-P

Ancak bu videoları ilk defa görüyorum, yeme de yanında yat gibi geliyor göze ve kulağa ;-)

Scheme, LISP vb. dillerle uğraşan insanların ve Donal E. Knuth gibi ustaların şöyle bir mantalitesi var ve bunu açık açık belirtmekten çekinmiyorlar: Bilgisayar programları bilgisayarların değil insanların okuyup kolayca anlaşabilmeleri, fikir değiş tokuşunda bulunabilmeleri içindir. Bunun üzerine düşünmekte fayda var. Notasyonun gücü...
0
bm
Yasasin, SICP meraklilari var memlekette! Baska kaynaklar da soyleyeyim:

Eger SICP'yi calisacaksaniz, MIT scheme degil belki Dr. Scheme'i kullanmaniz daha kolay olacaktir. http://www.drscheme.org/

RMS o kadar sevmese de, su anda ciddi kullanim icin lisp dediginiz zaman Common Lisp akla geliyor. Bunun standart spesifikasyonu var:
http://www.lispworks.com/reference/HyperSpec/

Oynamak icin, cliki.net verya alu.org'dan platformunuza uygun bedava lisplerin listesini bulabilirsiniz. Eger Debian uzerindeyseniz ve Emacs kullanabiliyorsaniz, isiniz cok kolay. SBCL ve ilisp paketlerini yukeyin, is bitsin.

RMS'in de dahil oldugu kulturun/laboratuarin su anda kaybolmus olan eserlerinden biri de Lisp makineleri idi. "Bu kadar caba harcanarak yapa yapa yeni bir unix cinsi mi yapildi?" diye aci aci soranlarin bir kismi bu makineleri kullanmis kisilerdir. Nasil miydi? Onun da videolari var:

http://www.cliki.net/Lisp%20Machine%20Videos

0
bm
Cok dogru, bu 'anlasabilme' uzerine Sussman'in da bir filmi var. Asagidaki linkten indirebilirsiniz:

http://www.aduni.org/colloquia/sussman/

0
ysa
mit.edu nun açık kurslarından ders notlarını indirmiştim ancak videoları bulamamıştım. çok teşekkür ederim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür Yazılım Nedir? Herkesin anlayacağı dilden bir açıklama.

anonim

Türkiye'deki her seviyeden bilgisayar kullanıcısını özgür yazılım ve yazılımı etkileyen diğer akımlar ve getirdikleri hakkında bilinçlendirmeyi ve eğitmeyi amaçlayan OzgurYazılım.org sitesine özgür yazılımın ne olduğunu, neden önemli olduğunu herkesin anlayabileceği bir dilde anlatan yeni bir yazı eklendi.

Bu yazı ileride gelecek benzer konulu yazıların ilk bölümünü oluşturuyor. Bilişim, Bilgisayar, Yazılım ve Özgür Yazılım başlıklı ve daha çok bu kavramlarla ilgili çok bilgisi olmayan insanlarımızı hedefleyen bu yazıyı lütfen çevrenizdekilerle paylaşınız.

Oktay Altunergil

Büyük sayılar için GMP

FZ

Eğer Linux ortamında C ile program geliştiriyorsanız ve bir yandan da "ah şöyle 300-500 basamaklı ya da daha büyük sayılarla uğraşsam ne güzel olur, ama nasıl?" diyorsanız GNU mantalitesi bu konuda da imdadınıza yetişiyor ve size GMP kütüphanesini bedava olarak sunuyor (Gnu Multiple Precision arithmetic library).

Hurd Çalışan CD

misafir

GNU/Hurd çalışan CD'nin son versiyonu dün çıktı. Siz de benim gibi GNU/Hurd'ü sabit diskinize kurmaya çalışıp beceremeyenlerdenseniz, hemen şu adresten indirip bu linux'tan bağımsız GNU sistemini deneyebilirsiniz. Sistemde grafik arayüz yok ama emacs ve perl gibi ilginç şeyler mevcut. Meraklılarına duyurulur.

Compiere, veritabanı bağımsızlığına sonunda kavuştu

acemi_

Özgür CRM/ERP yazılımı olan Compiere, bu alandaki en gelişmiş yazılımlardan biri olmasına rağmen Oracle veritabanı sunucusuna bağımlılığı yüzünden, özgür veritabanı sunucularıyla birlikte kullanılamıyordu. Dolayısıyla Compiere'i kullanabilmek icin Oracle veritabanı sunucusu satın almak, özgür olmayan bir yazılıma bağımlı kalmak gerekiyordu.

OpenGL artık özgür

sundance

SGI firması haklarını elinde tuttuğu üç boyutlu hızlandırma teknolojisi OpenGL'i Free Software Foundation'ın kabul ettiği şartlarda yeniden lisansladı.

Linux.com'da yeralan habere göre bu, ticari bir firmanın Özgür Yazılım Dünyası'na bugüne kadar verdiği en büyük hediye.