Stallman ile Röportaj

0
FZ
"Windows XP, İnternet’e bağlandığınız zaman otomatik güncelleme sürecini başlatmak için size sorar. Ve sizin haberiniz bile olmadan “sadece size özel” bir güncelleme yapabilir. Özgür olmayan yazılımın arka kapısı da olabilir. Hindistan’daki bazı programcılar El-Kaide’nin parçası olmakla ve Microsoft kodlarının içine arka kapı koymakla suçlandılar."

"Unesco, özgür yazılımla ilgili iki şey yaptı. Bize para ve veri verdiler. Özgür Yazılım Dizini, özgür yazılımların tamamını kapsamaya yönelik bir proje. Amacımız kullanılabilir olan ve GNU/Linux sistemleri üzerinde çalışan tüm özgür yazılım paketlerini listelemek. Listeye dahil etme şartımız, tamamen özgür bir işletim sistemi üzerinde çalışmaları. Normalde, bitmemiş programları listelemiyoruz. Ancak istisna olarak, GNU paketlerini bitmedilerse bile bu durumu etiketlerinde belirterek listeliyoruz. Bu dizini ihtiyaçlarınıza uygun özgür yazılımı bulmak için kullanabilirsiniz."

"Bence Lisp en güzel ve en güçlü programlama dilidir. Lisp’de Lisp bilmeyenlerin fikir sahibi olmadıkları şeyler var. Programların veri de olabilmeleri örneğin. Basit veri yapılarınız var ve her biri bir işi genel bir şekilde yapıyor. Bunları birleştirerek veri yapıları inşa ediyorsunuz. Standart kısımlar var ve bunları istediğiniz şeyi yapmak için kullanıyorsunuz. Halbuki, 1970’lerden bu yana hakim olan programlama dilleri tasarımı ekolü “kendi veri tipini kendin tanımla” yaklaşımına dayalı ve buna göre her kullanım için özel amaçlı veri yapısı tanımlıyorsunuz. Lisp’de kendi liste yapısı tipinizi tanımlamanıza gerek yoktur. O zaten oradadır."

SOL dergisi sormuş, üstad Richard M. Stallman cevaplamış. Röportajın tamamını bu adreste okuyabilirsiniz.
gnu

Görüşler

0
bm
Hazir RMS lispten bahsetmis, bir iki link vereyim bari:
Beating the Averages (Viaweb'i kurup Yahoo'ya 50 milyona satan adamin yazisi): http://www.paulgraham.com/avg.html

Nedir ne degildir ne vardir bakmak icin wiki: http://www.cliki.net

CS'e giris icin bildigim en iyi kaynak (scheme kullaniyor). Kitap acik, ustelik videolar da var. MIT'den:
http://swiss.csail.mit.edu/classes/6.001/abelson-sussman-lectures/

Benim tavsiyem piyasa zorlamasiyla Java veya .net bilmemne maymunu olmak zorunda bile kalsaniz niye bu insanlar lispi seviyor diye anlamaya calisin. (ESR da ayni seyi soyluyor)
0
FZ
Mükemmel link için teşekkürler! Meşhur Mor Kitabı (SICP - Structure and Interpretation of Computer Programs) uzun zamandır biliyordum ve hatta bir miktar okuyup egzersizleri ile boğuşmuştum (bazıları ağlatıcı seviyede yapısal programlamaya alışmış beyinler için :-P

Ancak bu videoları ilk defa görüyorum, yeme de yanında yat gibi geliyor göze ve kulağa ;-)

Scheme, LISP vb. dillerle uğraşan insanların ve Donal E. Knuth gibi ustaların şöyle bir mantalitesi var ve bunu açık açık belirtmekten çekinmiyorlar: Bilgisayar programları bilgisayarların değil insanların okuyup kolayca anlaşabilmeleri, fikir değiş tokuşunda bulunabilmeleri içindir. Bunun üzerine düşünmekte fayda var. Notasyonun gücü...
0
bm
Yasasin, SICP meraklilari var memlekette! Baska kaynaklar da soyleyeyim:

Eger SICP'yi calisacaksaniz, MIT scheme degil belki Dr. Scheme'i kullanmaniz daha kolay olacaktir. http://www.drscheme.org/

RMS o kadar sevmese de, su anda ciddi kullanim icin lisp dediginiz zaman Common Lisp akla geliyor. Bunun standart spesifikasyonu var:
http://www.lispworks.com/reference/HyperSpec/

Oynamak icin, cliki.net verya alu.org'dan platformunuza uygun bedava lisplerin listesini bulabilirsiniz. Eger Debian uzerindeyseniz ve Emacs kullanabiliyorsaniz, isiniz cok kolay. SBCL ve ilisp paketlerini yukeyin, is bitsin.

RMS'in de dahil oldugu kulturun/laboratuarin su anda kaybolmus olan eserlerinden biri de Lisp makineleri idi. "Bu kadar caba harcanarak yapa yapa yeni bir unix cinsi mi yapildi?" diye aci aci soranlarin bir kismi bu makineleri kullanmis kisilerdir. Nasil miydi? Onun da videolari var:

http://www.cliki.net/Lisp%20Machine%20Videos

0
bm
Cok dogru, bu 'anlasabilme' uzerine Sussman'in da bir filmi var. Asagidaki linkten indirebilirsiniz:

http://www.aduni.org/colloquia/sussman/

0
ysa
mit.edu nun açık kurslarından ders notlarını indirmiştim ancak videoları bulamamıştım. çok teşekkür ederim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OpenGL artık özgür

sundance

SGI firması haklarını elinde tuttuğu üç boyutlu hızlandırma teknolojisi OpenGL'i Free Software Foundation'ın kabul ettiği şartlarda yeniden lisansladı.

Linux.com'da yeralan habere göre bu, ticari bir firmanın Özgür Yazılım Dünyası'na bugüne kadar verdiği en büyük hediye.

Fazlamesai.net ekibi İstanbul Bilgi Üniversitesi´nde: 14-15 Mart

sundance

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde yapılacak olan 1.Açık Kaynak Yazılım Atölyesi Fazlamesai'de haber olarak geçmişti.

Fakat belirtilmeyen, Türkiye'de Linux'un ve Açık Kaynak'ın duayeni olmuş bir çok ekibin/kişinin (LKD, Gelecek, Mustafa Akgül, Serdar Köylü (hocam kendi başına ekiptir :)) bu etkinliğe katılacağı, dahası Fazlamesai.net ekibinin de kendi standıyla tam kadro etkinlikte yer alacağıydı.

Linux kurulumları, film gösterisi, atölye çalışmaları, söyleşiler, tartışmalar ve daha neler neler. Gelebilecek bütün Fazlamesai üyelerini mutlaka bekliyoruz... Bu arada Fazlamesai t-shirtü isteyen var mı ? :p

Linux CP/M olmasın!

sundance

Bir zamanlar Freshmeat`de bu makaleye rastlamıştım. Nedense bu sabah hatırladım ve bu kadar önemli bir makaleyi sizlerle paylaşmak istedim.

80'li yılların başında çok hızlı bir şekilde çok başarılı olan, MS-DOS'un 90`larda olmadığı kadar da becerikli, gelişmeye açık bir işletim sistemi olan CP/M`in bütün bu avantajlarına rağmen neden yokolup gittiğini anlatan ibret alınması gereken bir yazı...

muhasebeci'den duyuru

muhasebeci

muhasebeci projesi sessiz sedasız hızla yoluna devam ediyor.
gmtrans
mantis

Open Cola

sundance

Dünyanın önde gelen Cola üreticilerinden birinin formülünü açıkladığı iddasıyla bir eski çalışanını mahkum ettirdiğini duymuşsunuzdur herhalde.

Yıllardır en çok taklit edilmeye çalışılan içecek konumunu kaybetmeyen Cola'ya alternatif olarak Open Cola formülü yayınlandı. Hem de GNU lisansı ile GPL olarak :)