O`Reilly artık yazılım üretmeyecek

0
sundance
Açık kaynak kodunu desteklemek ve piyasadaki en işe yarar teknik kitapları yayınlamakla ün yapmış O'Reilly firması, bir süredir askıya aldığı yazılım geliştirme alanından tamamen çekileceğini açıkladı.

Kitaplarından zevkle faydalandığımız O`Reilly`nin tamamen bu yöne kanalize olma yönündeki bu hareketi sanırım sırada gerçekten çok iyi bazı kitapların beklediğine işaret.
gnu

İlgili Yazılar

Gnu Build Sistemi Kullanımı

anonim

GNU Build Sistemi kullanımı (Makefile dosyaları oluşturma, autoconf ve automake ile işlemleri otomatik hale getirme vb.) hakkında ufak bir belge hazırladım. İlgilenenler için adres:
http://murat.debian-tr.org/doc/build şeklindedir.

GPL hastaları ve ``Commonistler´´ aranıyor!

velista

Pardus, Creative Commons lisanslanmış bloglar, açık kaynak kodlu yazılımlar falan derken, konu ister istemez uzun süredir ertelediğimiz, pek de üzerine konuşup "suyu bulandırmak" istemediğimiz bir noktaya dayandı...

Soru çok ciddi: Başta GNU GPL, GNU LGPL, GNU FDL ve CC olmak üzere, özgür dünyanın kullandığı lisans sözleşmeleri "hukuki açıdan" Türkiye'de ne kadar geçerli?

Özgür yazılım/Açık kaynak misyonerliği

roktas

Raelyanlar ve Solara'cılardan sonra Bill Gates de atladı uçağına, dayandı kapımıza :-) Peki, kalplere keder veren soru: "biz" ne yapmalıyız? Bakın Ubuntu'yu da çıkaran Canonical Ltd. özgür yazılımın yaygınlaşması misyonuyla neler yapıyor? "HaydiAçıkYazılıma"/ "Goopensource" projesi Güney Afrika havalisinde özgür yazılımın özellikle bilişim profesyoneli olmayanlar nezdinde bir "farkındalık" kazanmasını hedefliyor. Bu kapsamda yürütülen faaliyetler arasında en dikkat çekeni Windows®'da çalışan muhtelif özgür yazılımların derlendiği bir AçıkCD dağıtımı. Dip not: Öğretmenlere dağıtılacak bundle'lar her ne olacaksa böyle birşeyi de araya sıkıştırmak için lobi faaliyeti yürütmek de yarar var.

GPL'e Uymadığı İçin CISCO'ya Dava

memin

FSF'nin (Free Software Foundation - Özgür Yazılım Vakfı) sitesindeki habere göre FSF, Cisco'nun alt firmlarından biri olan Linksys'e, ürünlerinde kullandığı L/GPL lisanslı yazılımların lisans kurallarına uymadığı için dava açılıyor.

Özgür Yazılım Hareketinin Popülerlik ve İlkeler Arasında Yapacağı Tercih Üzerine

acemi_

GNU işletim sistemleri ve uygulamaları gün geçtikce yaygınlaşıyor ve bunun sonucu olarak özel mülkiyetli yazılımlar da bu işletim sistemleri üstünde çalışmaya, GNU yazılımlarıyla uyumlu olmaya daha çok özen gösteriyorlar.

Richard Stallman´ın GNU hareketinin 20. yılı dolayısıyla yayınladığı yazıda, hedefin popülerlik/yaygınlık olmadığı, asıl olanın özgürlük olduğunun altı çizildi. Microsoft yazılımlarına karşı çıkıldığı gibi özgür işletim sistemleri üzerinde çalışan özel mülkiyetli yazılımlara da aynı oranda karşı olunması gerektiği vurgulandı. İlkeler açısından bakıldığında çok doğru görünen bu tavır acaba taktik açıdan da o kadar doğru mu?