Özgür Yazılım için dev bir adım daha: Sun Java GPL oluyor

0
anonim
Sun Java'yı bu yılın sonunda açacağını aylar öncesinden duyurmuştu. Geçen hafta bazı sitelerde çıkan yazılarda seçilen lisansın GPL olacağı ve çok yakında ilgili duyurunun geleceğini söylüyorlardı.
Daha sonra bir sitede lisansın GPL olmayabileceğine ilişkin haber beklemenin heyecanını daha da arttırmışken bugün Tim Bray'in blogunda müthiş haberi gördüm: Java SE, ME ve EE GPL2, SE kütüphaneleri ise GPL2 + Classpath istisnası (kısaca kapalı kodlu uygulamalarla bağlamaya izin verilmesi anlamına geliyor) ile lisanslanacağını okudum (Tim Bray Sun'ın Web teknolojileri Yöneticisi ve sıkı bir Ruby ve özgür yazılım destekçisi)! Özellikle Classpath istisnası beklediğimden de iyi bir gelişme oldu.

Bu durumun bazı sonuçları olacak elbette: Öncelikle Java artık özgür yazılım dünyasının birinci sınıf geliştirme platformları arasına girdi ve Java'nın güçlü olduğu Mobil uygulamalarda özgür yazılım sağlam ve sarsılmaz bir yer edinmiş oldu. Ayrıca GPL'in (bildiğim kadarı ile) ilk defa bu kadar büyük ve önemli bir kapalı kodun açılmasında kullanılması zaten son derece kurumsallaşmış olan GPL'in güvenilirliğini bir kat daha perçinledi. Bu gelişmeinin Microsoft Novell anlaşmasında hemen sonra gerçekleşmiş olması da olayın ayrı bir anlamlı boyutu.

Son olarak yıllardır canla başla Java'yı özgürleştirmeye uğraşan Classpath projesine buradan teşekkürlerimi sunmak isterim. Sayelerinde OpenOffice.org ve Eclipse gibi Java kullanılan uygulamaları yıllardır özgür Java platformunda kullanmak mümkündü ve yakında Java 1.4 uyumlu 1.0 sürümleri çıkacaktı. Bu gelişmeden sonra artık misyonlarını tamamlamış sayılabilirler; geliştiricileri gönül rahatlığı içinde zor bir çaba olan Java'nın özgürleştirilmesi yerine daha zevkli konularda yazılım üretebilirler artık... Harmony projesinin de bu gelişme ile birlikte var olma sebebi azalmış olmalı ancak sanırım onlar devam edeceklerdir.

Son olarak Jonathan Schwartz'ın yapacağı resmi duyuru 9:30 a.m. PT'de buradan canlı olarak yapılacak.

Not: Java'nın GPL olması ile ilgili habere ek: RMS (dolayısı ile FSF) resmi duyurunun canlı yayınında yer alacak.
gnu

Görüşler

0
mdakin
Haberin resminde Gnu değil de dumanı tüten Java kayfesi olsa daha mı isabetli olurdu?

Haber GNU dan ziyade Java ile ilgili.
0
tongucyumruk
Ne açıdan baktığınıza bağlı. Mesela benim için haber daha çok GNU ile ilgili, zira özgür yazılım ortamlarında yıllardır ciddi bir karmaşaya sebep olan Java'nın özgürlüğü konusunda önemli bir gelişme.
0
mdakin
Bakış açılarına göre değiştiği konusunda haklısın. Ama konu senin de dediğin gibi "Java'nın özgürleşmesi", GNU-GPL seçmiş olması değil. Seçilen lisans bir detay sadece. Sun, CDDL tarzı başka bir lisans ta seçebilirdi.
Neyse, çok önemli bir şey değil.
0
roktas
Seçilen lisans bir detay sadece.
Hiç sanmıyorum. Özgür yazılım camiasındaki tepkiler göz önüne alındığında Sun'ın CDDL teşebbüsünün başarısızlığa uğradığı, bu lisansa (Joerg Schilling gibi kerameti kendinden menkul bazı tipler dışında) itibar edilmediği ortada (bk. FSF'in "CDDL'i tavsiye etmiyoruz" uyarısı, CDDL'in DFSG uyumlu olmaması vb.). Konu hakkındaki bir çok haber ve blogda gözlediğim önemli bir noktayı atlamayalım: öyle anlaşılıyor ki Sun sadece teknik anlamda özgür ("GPL uyumlu" olarak okunabilir) bir Java istemiyor; aynı zamanda Java'nın sosyokültürel olarak da özgür yazılım camiası tarafından kabul görmesini (Tim Bray'in ifadesiyle "C++'ın yerini almasını") istiyor. Bu yaklaşımı çok takdir ediyorum tabii. Darısı OpenSolaris'in başına...
0
newman
Java en favori programlama dili degil benim icin, ama C++'in yerini almasini da gercekten (herkesin 2 GB rami oldugunda en azindan :) isterim dogrusu...
0
FZ
ABD'yi bilemem de, artık Türkiye gibi pek güçlü olmayan ekonomilerde dahi çoluk çocuk bile dizüstü, masaüstü makinasında filan 1 GB'dan konuya giriyor (hadi indirim yapalım, bazıları daha tutumlu ve fakir, 512 MB ile başlıyorlar diyelim :)

Herhalde 5 yıl gibi kaale alınmayacak, bilgisayar dünyası için kısacık bir süre içinde min 2GB - 4 GB ana hafızalı ve min. çift çekirdekli yahut > 4 çekirdekli PCler çoğu kişinin elinin altında olacak.
0
newman
Benim makinada daha once 1 GB vardi. Java uygulamalari farkediliyordu. Simdi 2 GB var, gayet guzel calisiyorlar artik. Ondan dedim 2GB diye :).
0
mdakin
JVM'i getirdiği bellek yükü 8-10MB civarıdır. Sonrası programcıya kalmış. Gnome veya KDE için basit bir uygulama yapıp çalıştırın ve onun bellek kullanımına bakın ve karşılaştırın, biraz da insaflı olun :)
0
newman
Siz de insafli olun hocam: 8-10 MB... Bu biraz iskontolu olmus. Olsun, dediginiz gibi olsun: sadece sanal makina degil yuku artiran, dogrudan execution environment modeli ister istemez Java uygulamalarini masaustunde dayanilmaz kiliyordu. Gnome ve KDE konusunda soz soylemek bana dusmez: ben windows kullaniyorum. Son zamanlarda Gnome da bayagi yol katetti gibi ama. Benim VMWare'deki Ubuntu'da bile bir hafifleme var :).

Herseye karsin, Java'nin C++'a gore cok onemli avantajlari oldugu (bence) acik. Bir de Lisp'i dovebilseydi ;). Ama o teknik olarak imkansiz tabii. OOP bizi kesmez. Java'ya haksizlik etmek istemem. Bir an once kac cekirdek koyuyorlarsa CPU'lara artik, C++ gibi makinayi insana tercih eden dillerin kullanim oraninin dusmesini diliyorum. Bunu varsin Java yapsin: en kotu alternatif degil, hem de coluk cocuk bile biliyor artik. Hem simdi GPL de oldu: belki omrunu malloc/free, new/delete yazarak tuketen kardeslerimiz bu heveslerini JVM sanal makinasini daha da hizlandirarak alirlar. Insanligin gerisi de onlara minnettar olur :). Ama iste bu hafiza canavarligi yuzunden Java'nin, biraz beklemek gerekebilir (FZ'nin kehanetleri dogruysa cok da degil :). Son olarak, Java 6'da Swing biraz daha kivraklasmis, eli yuzu de biraz duzelmis. Yani Tarik'in 128 MB'si ile olmaz tabii, ama belki daha makul bir miktarla ve son islemcilerle gayet de guzel calisabilir. Neyse, herkese hayirli ugurlu olsun.
0
mdakin
8-10MB uydurulmuş bir rakam değil. Bir merhaba dünya uygulaması yazın, lütfen heap konusunda biraz cimri ol javacığım deyim ve profiler'den bellek kullanımına bakın. Mesela sizin sevdiğiniz windows ortamında zemberek 18-19MB bellek tüketiyor, yaptığı iş çok önemli değil ama kabul edilemeyecek bir rakam değil, inanmayacaksınız ama 1GB ve üstü sistemlerde çalışabiliyor o da.

Tabi dediğiniz gibi Lisp gibi bir harikuladelik abidesinin yanında javanın esamesi okunmaz ona lafım yok :)


0
newman
Herhangi ciddi bir java uygulamasinin sisteme yuku 8-10 MB'in cok uzerinde. Uydurdunuz demiyorum, sadece gercekci degil ve pekcok faktoru gozonune almiyor (o sanal makina sadece runtime type checking, kutuphaneler, vs icin de hafiza kullaniyor ve bu bir sekilde kulliyetli bir yekun tutuyor). Basit bir text dosyasi aciyorum (100 KB bile degil) jedit'de ve 60 MB'a vuruyor hafiza kullanimi... Netbeans, vs.de bu rakam cok daha yuksek. Ben calismaz demiyorum, hic demedim: ama fark ediyorsunuz, ve bu eski sistemlerde ve eski java surumlerinde cok daha belirgin. Bu arada: 1GB bellek varsa sistemde, Windows sadece yarisini size aslinda veriyor. Gerisi sitem servisleri vs. icin kullaniliyor. Onun da zaten normalde 400 MB civari kullanimda oluyordu. Sanirim paging etkisi farki belirginlestiriyordu. 2GB olunca simdi bir sekilde 650-700 MB kullanimda gorunuyor, geriye kalan da Java'yi da C#'i da memnun etmeye yetiyor.

Ozetle, ortada inanacak-inanmayacak bir sey yok: goz var mizan var. "Harikuladelik abidesi" Lisp konusunda da saka yapmiyorum tabii, siz dalganizi gecmekte serbestsiniz tabii :). Sadece sizin de o keyfi almanizi isterdim ;)
0
afsina
Netbeans ve Jedit hafif uygulamalar degil, yani o bellek artimina neden olan sey text dosyasi degil, sistemin kendi icinde yaptigi islemlerden olsa gerek. ozellikle Netbeans ya da Eclipse gibi cok fazla dolap donduren IDE'ler 200MB ya da ustunu rahatca yeyip yutabilir gerekirse.
Bununla birlikte uygulamanin, gercek bellek kullanimini ogrenmek istiyorsaniz isletim sistmeinin verilerine fazla guvenmeyin derim. Acin bir profiler, ya da fakir adamin profileri jconsole kullanabilirisniz.

http://java.sun.com/j2se/1.5.0/docs/guide/management/jconsole.html

Java 5 ile birlikte class data sharing yani farkli uygulamalarin ayni sinif meta verileini paylasmasi da soz konusu, umarim bunu gleistirirler..

http://java.sun.com/j2se/1.5.0/docs/guide/vm/class-data-sharing.html
0
newman
Problemin bir parcasi gereksiz yere hafizayi bloke etmek saniyorum. Bu da, eger sistemde yeterli fiziki bellek yoksa sanal bellek kullanimina ve dolayisiyla gereksiz disk erisimine, surekli yeni heap alanlarinin aktif olmasi nedeniyle cache miss etkisine yol aciyor: benim teorim bu. Tabii bu butun peformans sorunlarini cozmeyebilir, ama hafiza kullaniminda cok hovarda olmak ister istemez performansa oldukca olumsuz etki yapiyor. Yeni surumlerde durumun eskisinden daha iyi oldugu dogru, ama halen sorun var.

Pek oyle profiling filan yapma istegim ve de vaktim yok. Ama su kadarini denedim: (Bu arada verdigim rakamlar sistemin raporu degil, sistem java uygulamalarini ayirdedemiyor zaten: javaw.exe deyip geciyor) Jedit' mesela, bir sure kullanildiktan sonra hafiza kullanimi oldukca artiyor: 80 MB'in uzerine cikiyor ve bu hicbir dosya acik olmasa bile boyle. Ama sag alt kosedeki gostergeye tiklarsaniz, ve bunu iki kere yaparsaniz, bir anda bellek kullanimi 6 MB'a dusuveriyor ki bu mdakin arkadasimizn verdigi rakamin bile altinda. Simdi bu hem iyi, hem de kotu: Iyi yani, aslinda cok ciddi bir iyilesme potansiyeli var. Kotu yani, bu potansiyel kullanilamiyor. Bu basarilabilirse, sanirim kaynak fakiri sistemlerde bile gozle gorulebilir bir fark olur (bas tarafta belirttigim gibi, hafiza kullanimi sadece gereksiz kaynak blokajina yol acmiyor, performansi hiz gibi diger acilardan da etkiliyor. Bunlarin hepsi benim gorusum ama).

Bir baska problem daha cok program arayuzlerinin eskiden oldukca kotu olmasiydi. Ama Java 6 ile bu konuda onemli bir gelisme sagladilar. Bu artik cok ciddi bir problem olmaz sanirim. Yalniz farkettim: mesela fontlari yumusatmak icin kullandiklari teknoloji (Windows altinda) native olandan farkli. O yuzden bazi fontlar ya tamamen, ya kismen, yumusatilinca biraz tuhaf gorunuyor. Mesela Tahoma'nin '8' karakteri. Ayni Linux altindaki gibi gorunuyor. Freetype'dan ya kopya cekmisler, ya da dogrudan onu kullanmislar, bilmiyorum. Ama o alanda biraz daha gelistirseler kendilerini, nacizane gozlerimi memnun ederlerdi ;).

Saygilar.
0
FZ
Bir de Lisp'i dovebilseydi ;)

Kendi kendini dövebilir o. Hatta kendi kendine çelme takabilir. Özyineleme ve gerekli tüm zamanzingolar, sosyal, kültürel, teknolojik olarak mevcut. :) Neyse ki bir "community process" yahut "standards comitte" olmadan da bazı şeylerin halledilebildiğini bize gösteren örneklerden biri olarak yaşamını sürdürüyor. Çelme takmak dahil.
0
newman
Kendi kendini dövebilir o.
:) Neyse ki bir "community process" yahut "standards comitte" olmadan da bazı şeylerin halledilebildiğini bize gösteren örneklerden biri olarak yaşamını sürdürüyor. Çelme takmak dahil.
"Community process" hikaye, "standards committee"nin yaptigi is de meydanda zaten. Stroustrup birgun yaslanip soyle birkac sene programlamadan filan uzak kalsa, sonra donup bir eserine baksa eminim kendisi bile kafasini duvara vura vura ruhunu teslim ederdi :). Bir de benim favori deyisim:
-Deve nedir?
Cevap:
-"Standards committee"'in "dizayn" ettigi at :)
0
mdakin
Konuyu yanlış yorumluyorsunuz, benim vurgulamak istediğim

şu ile:
"Abi duydun mu Java açık kodlu özgür yazılım olmuş"

şunun farkı
"Abi duydun mu Sun java için GPL yi seçmiş"

idi. Neyse...
0
roktas
Evet işte benim meramım da o , haber olarak bakıldığında ikincisi ne kadar çarpıcı duruyor değil mi? :-)
0
mdakin
Çok küçük bir azınlık için evet.
0
FZ
Küçümsenen bir azınlık? ;-)
0
mdakin
Hayır, sadece rakamsal karşılaştırma.
0
afsina
Bu cok soylendi zaten, java ile uygulama-kutuphane gelistirenlerin cogu GPL lisansi kullanmaz. Ve cogu gene JDK ya da JVM'nin hangi lisansa sahip oldugunu da umursamaz. Ama Sun'in bu hareketi bu konuda hosnutsuz olan java gelistiricileri ya da Java'yi lisans nedenleri ile kullanmayanlar icin akillica atilmis bir adim oldu. Sun'i tebrik ediyorum. Tabiki GPL olunca herkesin hurra tum buglari cozelim diyecegini beklemiyorum.. GPL belki kozmetik buglarin hizli cozulmesini ve Linux dagitimlarinin rahatca Sun Java'yi kullanmalarina neden olacak. Daha derin sorunlarin cozumu gene tahminim Sun calisanlarinin elinde kalacak (Open Office, Open Solaris'te oldugu gibi). Umarim bu olay Classpath ekibi Sun ile guclerini birlestirmelerine vesile olur.
0
FZ


Programming Language Usage Graph by François Labelle

0
afsina
evet, bu grafigi biliyorum, ama GPL ile olan ilgisini anlayamadim.
0
ripper
Aslına bakılırsa son zamanlarda ki GPL tartışmalarına da bakılırsa GPL2 yi tercih ederek FSF den çok Linus'u destekliyoruz, dediler.
0
sefalet
Neden GPL2'yi Linus mu hazırladı ya da çok mu destek oldu.
0
roktas
GPL3 ve Linus'un itirazları bağlamında mı böyle söylüyorsunuz, tam anlayamadım. GPL1 veya GPL2 dışında seçebilecekleri başka bir resmi FSF kökenli lisans yok. GPL3 henüz draft aşamasında.
0
simor
İkisi de olsaydı iyi olurdu bence.
0
FZ
Haberi onaylayan benim, gönderen kişinin seçtiği kategoriyi değiştirmemek doğrultusunda inisiyatif kullandım. Şahsi görüşüme gelince, evet Java ile de ilgili bu haber tabii ki, lakin Sun Microsystems gibi bir devin GNU projesinin yaratıcısı FSF'nin lisansını tercih etmiş olması ve bu şekilde duyurmuş olması itibari ile mevcut kategorizasyonun çok büyük zararı olmadığını düşünüyorum.
0
mdakin
Konu ile ilgili akla gelecek sorular için:
http://www.sun.com/software/opensource/java/faq.jsp

OpenJDK sitesi:
https://openjdk.dev.java.net/

Sun Open java sayfası
http://www.sun.com/software/opensource/java/index.jsp
0
Tarık
Nedendir bilmiyorum, bu java ya bir türlü ısınamadım. Nedir ya bu java, java, java. Acaba benim yetersizliğimden mi kaynaklanıyor bu psikoloji? Yani aslanlar gibi yerli malı yurdun malı de-fakto standart c++ dururken neden java kullanayım?(zorla değil tabii istersem kullanmam). Hani uzun bir sürede c/c++ kastık "biliyomuuusun". Ama dümbüğün biri "aaa adama bak hala c++ felan kasıyo, manyakmısın yaa sen" derse noolcak? :) Yada "tarık beyciğim java varmış, yeni çıkmış(yalan, ahada 10 senelik vallahi) herşey yapılıyormuş lütfen sizde bunu tercih ediniz aksi halde sizinle daha fazla sürdüremeyeceğiz" derse. Benim makinam hala 128 mb ve gerçekten herhangi bir java uygulamasının sonunda psikolojik olarak makinayı kapatıp açmak durumunda kalıyorum. Halbuse java nın çöp toplayıcı cici bir aparatı var deil mi? Hmmm, neyse hayırlı olsun...
0
FZ
Üzülmeyiniz, C++ bir 5-6 yıl daha kolay kolay bir yere gitmez. Sonra kullanım alanının daralıp özelleşmesi durumu olabilir belki, zaman gösterecek. Tamamen silinmesi zaten çok zor. COBOL bile şu anda hala IBM Mainframelerde, bankalarımızda filan çalışıp birilerine ekmek yedirdiğine göre...
0
Tarık
Eyvallah ;)

İllaki Java yada C# gibi katman manyağı platformlara asılmak gerekecek heralde. Fakat Microsoft java ya yeni sistemlerinde kıllık yapar mı acaba? Microsoft un manevrası burada çok önemli gerçekten.

0
FZ
Sun biraz geriden takip ediyor ama böyle bir şey yaptığına göre, Solaris'in açılma sancıları ile birlikte düşünürsek acaba bunu ufuktaki umut ışığı mı görüyor ya da başka çaresi kalmadı şeklinde mi? Bu hareket, .NET ile olan rekabette bir manevra olarak düşünülebilir mi? Microsoft'un son zamanlardaki hareketliliğinin getirdiği bir şey olabilir mi ve MS buna karşı nasıl bir manevra yapacak acaba?
0
afsina
Bence Sun'in bu hareketinin .Net ile dogrudan bir baglantisi yok. Jonathan Schwartz'in ve Sun'in genel politikasi zaten acik kod yonunde idi. Open Office, Open SOlaris, Open Niagara'nin ardindan Open Java'nin olmasi zaten bekleniyordu. Ha, ne oldu GPL secilince bu GPL (ozellikle Linux) camiasini tatmin etti, ve belki Java'nin mono'ya karsi tercih edilmesine neden oldu, ama bu ana neden bu degildi kanaatimce. Zaten bi nokta onemli, JDK su anda bir tur cift lisansa sahip, GPL with classpath exception deniliyor. Bu sayede Java SE kullanarak gelistirdiginiz yazilimlari GPL olarak lisanslamaniz gerekmiyor, ama JDK'da ya da sanal makinedeki degisiklikleri acmaniz gerekiyor. Akillica bir secim. Su anda ortadaki acik kod Java kutuphanelerinin buyuk cogunlugu GPL ile lisansli degildi. Cunku cok buyuk oranda java kutuphanesi kapali kodlu proje bazli sistemlerde kullaniliyor. Eger JDK Sadece GPL ile lisanslansaydi , ortalik toz duman olurdu, kimse de javayi kullanmazdi.
0
tongucyumruk
Mono'nun arkasında yatan patent tartışmaları. Bu nedenle bir türü tam anlamıyla yaygınlaşamaması, derken tam da Mono'nun en büyük destekçi şirketlerinden birinin Microsoft ile önemli bir anlaşma yapması. Bütün bunların üzerine Sun Microsystems'ın Java'yı GPL gibi bu tip uygulamalarda pek tercih edilmeyen, üstelik kendilerininde uzunca bir süre (CDDL vasıtasıyla) direndikleri bir lisansla açmaya karar vermesi...

Bence Sun Microsystems lisans problemleri sebebiyle bir türlü tam olarak yer edinemediği bir piyasa olan özgür işletim sistemleri ortamında kendine kalıcı bir yer edinmek niyetinde.
0
yilmaz
belki java özgür yazılım olunca varsayılan jvm olarak yuklu gelebilir. Bu da bir avantaj tabi.
0
yilmaz
MS .NET 3.0 ile vista ya yoğunlaştı iyice. JAVA'nın İşletim sisteminden bağımsız olması bir yerlerde kalıcı tercih olarak seçilmesini zorlaştırdı. İnternet uygulamalarında yeri sağlam olsada masaüstü uygulamalarında malesef payı düşük. Kanımca JAVA'nın masaüstü kalıcı yer edinebilmesi gerekiyor. İleride belki bu hareketle Linux deyince akla artık java uygulamaları gelecek. Sun bir garip yahu. Eskiden dalga geçerlerdi gpl ile bugun lisansı gpl oldu.
0
centurion
Sun ciddi anlamda kabuk değiştiriyor gibi görünüyor. Örnek vermek gerekirse OpenSolaris'in de GPL olmasını değerlendiriyorlar, umarım gerçekleşir. Ayrıca versiyon kontrol sistemi olarak yine özgür yazılım olan ama daha da çarpıcı olarak "dağıtık" versiyon kontrol sistemi olan Mercurial kullanacaklar. Ayrıca ciddi anlamda Ruby'ye ilgi gösterildiğine dair göstergeler var. Ruby jvm için resmi dinamik dil konumuna gelecek gibi görünüyor...
0
afsina
Ruby'den once Javascrip (Rhyno) ve Benashell desteklendi saniyorum. Sindi bir de GUI tasarimi icin F3 diye bir betik dili konusuluyor. Asil bekledigim ise Fortress. Uzun yillardan bu yana onu bunu kopyalamayan "ilginc" bir bilgisayar dili gelistiriliyor. Saniyorum Fortress ilk olarak JVM uzerinde calisacak. Ama asil firtina gibi esmesi icin JVM alt yapisin fortress icin degistirilmesi ya da ozel bir sanal makine uretilmesi gerekir gibi gorunuyor. bakalim gorelim.
0
centurion
Saydığınız betik dillerinin tersine Ruby genel amaçlı bir dinamik programlama dili. Sun'ın bu dile gösterdiği ilginin somut kanıtı JRuby geliştiricilerini işe almış olması; başka herhangi bir dile aynı şekilde davrandığını hatırlamıyorum. Haberde yazdığı gibi Sun'ın Web Teknolojileri Yöneticisi Tim Bray boş vakitlerinde Ruby kullanıyor gibi görünüyor (blogundan), bunu sırf zevk için yaptığını sanmıyorsunuz herhalde. Ek olarak, (bilgi olsun diye söylüyorum) jvm üzerinde halihazırda çalışan Nice, Scala, SISC Scheme gibi başka güzel diller de var. Son gelişmeyle birlikte bu dillerin sayısının daha da artmasını beklerim. Burada jvm dillerinin uzun bir listesi var:
http://www.robert-tolksdorf.de/vmlanguages.html
0
yilmaz
sun kendi hot spot vm ve javac kod lisansını GPL olarak değiştirdi. Java standartları yine JCP tarafından belirlenecek sanırım.
http://java.sun.com/developer/technicalArticles/Interviews/gosling_os1_qa.html
0
afsina
Evet, java'nin genel kontrolunun konsorsiyum elinde olmasi iyi bir sey, yapilmasi gereken ve planlanan JCP'nin daha az formal ve kolay katilimli olmasini saglamak.
0
mbayer
Hayırlı olsun. Bir takım nokta net (olmayan:) toollara ugrasa-ugraya java'ya dondum. İtiraftır.. :)
0
Tarık
Bu durumda java ile kurumsal yazılım geliştiren ama kaynak kodunu vermek istemeyen firmalar ne olacak. Örneğin: yanlış bilmiyorsam Mor Yazılım firması Java kullanarak yaptığı ürünleri satıyordu. Şimdi nasıl olacak böyle kaynak kodunumu verecek? GPL v2 ne icab ettirir? Bu lisans seçimi Java yı ne hale getirecek çok merak ediyorum.
0
sefalet
Dilin GNU GPL olması, o dil ile yazılan eserin de GNU GPL olma zorunluluğunu getirmez.İkisi farklı şeyler.Nasıl ki derleme,kütüphane, geliştirme vs. gibi nedenler ile GNU GPL dışında sayılabilecek dillerde GNU lisanslı eserler yazılabiliyor, tersi de mümkün.GPL, bir eser koruma lisansı, eseri yazdığınız dilin şahsına etkisi yok.Dolayısı ile bir dilin GNU GPL olması olsa olsa dil ile ilgili yapılacak uygulamara yöneliktir.
0
Tarık
Tamam ama Java tek başına sade bir dil değil ki. Yani bu dil c, basic, pascal gibi birşey olsa anlarım. Bu diller dünyaya mal olmuş bağımsız dillerdir. İsteyen derleyicisini çıkartır satar yada bedelsiz dağıtır. Ama java temelinde bir şirket tarafından daha önceden bir platform olarak oluşturuldu ve pazarlanıyordu(herşeyiyle).Yani ben şimdi C++ çalışırken ücretsiz "boost kütüphanesi" kullanıyorum. Kullandığım kütüphane ve benim projem GPL olsaydı illaki ben binary dosyalarının yanında projemin ve boost' un kaynak kodunuda vermem gerekir.

Java da buna benzer bir şekilde bütünüyle hazır sınıflardan, yordamlardan, paketlerden oluşmuyor mu? Şimdi bu kütüphaneler, paketler vs. hepsi GPL olunca bunları kullanarak yaptığımız herşeyin kodunu yanında vermemiz gerekmez mi?

0
yilmaz
java nın kodlarını verirsin ama kandi kodunu vermek durumunda değilsin.
0
tongucyumruk
JVM'in üzerinde bir değişiklik yapmadığınız sürece, Java'nın sunduğu sınıfları kullanıyorsanız Classpath İstisnası sayesinde kodlarınızın GPL olması gerekmiyor.
0
Tarık
tongucyumruk classpath istisnasını belirtmeniz sorumun cevabı oldu teşekkür ederim.
0
Tarık
Bu arada haberde belirtilmiş açıkça ama tamamını okumadan soru sorunca böyle oluyor ;) Neyse classpath nedir tam olarak kavramış olduk.
0
centurion
Haklısınız tüm derleyicilerin ve dillerin beraberlerinde gelen kütüphaneler (dilin standart kütüphaneleri veya programı başlatacak kısa kodların olduğu elzem kütüphane) oluyor. Dilin derleyicisi veya programınızın byte kodunun üstünde çalıştığı sanal makinanın lisansının GPL olması programınızın lisansı üzerinde etkide bulunmuyor ancak bahsettiğim kütüphanelerin GPL olması programınızın da GPL olması şartını getiriyor. Bu yüzden glibc GPL değil LGPL (veya GPL + istisna olabilir emin değilim), gcc GPL olmasına rağmen programınıza bağladığı ufak kod parçası yine aynı şekilde GPL değil LGPL türü bir lisansa sahip. Sun Java için aynı yaklaşımla davranıp Java SE kütüphanelirini GPL2 + Classpath istisnası ile açtı ve Classpath istisnası sayesinde programınızı istediğiniz lisansı kullanarak yazabilmenize olanak tanıdı. GPL + Classpath istisnası LGPL gibi ama ondan bile daha az kısıtlama getiriyor.
Java'nın kaynak kodlarını dağıtmaya gelince buna mecbur değilsiniz, mecbur olduğunuz tek şey biri sizden Java'nın kaynak kodlarını posta yolu ile isterse masrafları karşılaması şartı ile ona kaynakları yollamanız gerekiyor. Genelde projeler sitelerinden bir link verek insanların bu çeşitte bir talepte bulunmasına gerek kalmadan kaynak koda ulaşmalarını sağlıyorlar, örneğin Sun'ın Java'sını kullanıyorsanız kaynak kod için Sun'ın sitesinde ilgili sayfaya link verebilirsiniz (ancak tam olarak kullandığınız versiyon için olmalı yeni versiyonu sayılmıyor) ancak bir şekilde bu kod internetten silinirse (çok düşük bir olasılık) başınızın belaya girmemesi için (daha da küçük ama yasal zorunluluğunuz) GPL yazılımın kullandığınız versiyonunun kaynak kodlarının yedeğini almak akıllıca olabilir.
Daha fazla bilgi:
http://www.fsf.org/licensing/licenses/gpl-faq.html#DistributeWithSourceOnInternet
http://www.sun.com/software/opensource/java/faq.jsp

Bu arada belki başta duymak isteyebileceğiniz ancak bilgilenmeniz için sona yazdığım bi konu var. Sun Java lisansını değiştirmedi, yeni bir lisans seçeneği getirdi, yani eski lisansı kullanmak isterseniz hala geçerli; ikisinden birini seçebilirsiniz.
0
centurion
Yanlış anlaşılmasını önlemek için belirteyim, yukardaki yorumumu Java'yı programınız ile birlikte dağıttığınızı varsayarak yazdım; zaten dağtmıyorsanız Java kaynak kodu ile ilgili hiç bir yükümlülüğünüz yok, kendi programınız için de Classpath istisnası sayesinde istediğiniz lisansı zaten seçebilirsiniz...
0
Tarık
centurion, uzun açıklama için teşekkür ederim, classpath istisanası sayesinde çözüme kavuşuyoruz yani. Tamamdır.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

R.Stallman ve İst!

cazz

FZ'nin 'Free as in Freedom' ile ilgili yazıyı okuduktan sonra aklıma gelmişti ama ancak vakit bulabildim yazabilmek için :

Bundan 3-4 sene evvel R.Stallman'nın GNU ve free software üzerine Ist'da Hyaat Regency'de verdiği konferansa GSU/LinuX olarak katılmıştık.Ve oradaki yaşanan hayranlığı ve dumurları paylaşmak isterdim ki!...

OpenMoko: Dünyanın ilk özgür mobil iletişim platformu!

sleytr

GNU/Linux ve diğer bir çok özgür yazılım kullanılarak geliştirilen OpenMoko, hem donanım hem de yazılım açısından özgür bir platform vaad ediyor. Ve bu platformun vücut bulduğu ilk cihaz olan Neo1973 dünyanın ilk özgür cep telefonu olarak sonbaharda marketlerdeki yerini almaya hazırlanıyor. Tabi cihazın geliştirici sürümüne sahip olup kendi telefonunu doyasıya hacklemek için sabırsızlananlar ya da son üründe kendi payınında olmasını isteyenler Mart ayında satılmaya başlanacak geliştirici sürümünü 350 USD karşılığında edinebilirler.

Open Source TV dizisi; Go -Open

anonim

Geçtiğimiz yıl Güney Afrikalı milyarder Mark Shuttleworth , Ubuntu'nunda arkasında yer alan Canonical Ltd. firması ile , ülkesinde Open Source'u tanıtmak amacıyla bir kampanyaya başladı . Hewlett Packard Güney Afrika'nın da aralarında yer aldığı bir katılımcı grubu ile, 2.2 Milyon Euro'luk "Go Open Source" adındaki kampanyayı başlattı.

.NET İçin C Derleyici

lifesdkver0_1

C ile .NET uygulamaları geliştirmek için atılan adımların meyvaları alınmaya başlanmış. Yazdığınız C kodunu .NET'in IL (Intermediate Language) bytecode'una çeviren ve en önemlisi, iş gören bir C derleyicisine bu adresten ulaşabilirsiniz.

[FlameWarsON] Eh, devir bytecode devriyken; üst seviye uygulamalar için C'ye kimin ne ihtiyacı var? [/FlameWarsOFF]

Haber Turu

Nightwalker

Dünya aslında sandığımızdan hızlı dönüyor. Bütün bu koşuşturmacanın arasında tek tek bütün haberleri takip etmek mümkün değil. Ben de bunun için, Conan biraderden ilham alarak bir haber turu yapmaya karar verdim. Haber Başlıkları : Güvenlik Duvarınızın Sesi Nasıl Geliyor, Yeni Başlayanlara Hazır Linux: Cobind, Bilişim Yaz Kampı, Momentler yardımıyla Optik Karakter Tanıma, Türkçe GPL Wiki Yazılımı : Wiksis, Açık Kodda İş Bulmak. Ayrıntılar içeride...