GNU/Hurd İşletim Sistemi Üzerinde GNOME ve KDE

0
Challenger
gnu

İlgili Yazılar

GNU Hata ayıklayıcı (GDB) 7.0 sürümü duyuruldu.

Tarık

Bu sürümdeki değişiklikleri resmi duyurudan inceleyebilirsiniz.

GNU hata ayıklayıcısı ya da ingilizce dilindeki kısaltmasıyla GNU GDB yazılımı Ada, C, C++, Objective-C, Pascal gibi birçok programlama dili için hata ayıklama olanağı sağlayan açık kaynak kodlu özgür bir yazılımdır.

FTP İndirme sayfası

TurboPower OpenSource´a yöneldi

inoxes

Yıllardır uygulama geliştiriciler için oldukça kaliteli yazılım kütüphaneleri ve araçlar geliştiren TurboPower software geliştireceği araçları olabilecek en iyi seviyeye gelebilmesi için ozgur yazılım çatısı altında yayınlacağını duyurdu.
Aynı şekilde ERP devi SAP kendi rdbms sistemi olan SapDB yi LGPL/GPL çatısı altında geliştiriyor ve hiçbir lisans ücreti istemiyor.
Bu gibi dev firmaların GPL'e yatırım yapmaları ise gelecekteki yazilim standartının habercisi gibi gözüküyor ;)

Ayrıntılı bilgiler için turbopower.com, sapdb.org

R.Stallman ve İst!

cazz

FZ'nin 'Free as in Freedom' ile ilgili yazıyı okuduktan sonra aklıma gelmişti ama ancak vakit bulabildim yazabilmek için :

Bundan 3-4 sene evvel R.Stallman'nın GNU ve free software üzerine Ist'da Hyaat Regency'de verdiği konferansa GSU/LinuX olarak katılmıştık.Ve oradaki yaşanan hayranlığı ve dumurları paylaşmak isterdim ki!...

Stallman ile Röportaj

FZ

"Windows XP, İnternet’e bağlandığınız zaman otomatik güncelleme sürecini başlatmak için size sorar. Ve sizin haberiniz bile olmadan “sadece size özel” bir güncelleme yapabilir. Özgür olmayan yazılımın arka kapısı da olabilir. Hindistan’daki bazı programcılar El-Kaide’nin parçası olmakla ve Microsoft kodlarının içine arka kapı koymakla suçlandılar."

"Unesco, özgür yazılımla ilgili iki şey yaptı. Bize para ve veri verdiler. Özgür Yazılım Dizini, özgür yazılımların tamamını kapsamaya yönelik bir proje. Amacımız kullanılabilir olan ve GNU/Linux sistemleri üzerinde çalışan tüm özgür yazılım paketlerini listelemek. Listeye dahil etme şartımız, tamamen özgür bir işletim sistemi üzerinde çalışmaları. Normalde, bitmemiş programları listelemiyoruz. Ancak istisna olarak, GNU paketlerini bitmedilerse bile bu durumu etiketlerinde belirterek listeliyoruz. Bu dizini ihtiyaçlarınıza uygun özgür yazılımı bulmak için kullanabilirsiniz."

"Bence Lisp en güzel ve en güçlü programlama dilidir. Lisp’de Lisp bilmeyenlerin fikir sahibi olmadıkları şeyler var. Programların veri de olabilmeleri örneğin. Basit veri yapılarınız var ve her biri bir işi genel bir şekilde yapıyor. Bunları birleştirerek veri yapıları inşa ediyorsunuz. Standart kısımlar var ve bunları istediğiniz şeyi yapmak için kullanıyorsunuz. Halbuki, 1970’lerden bu yana hakim olan programlama dilleri tasarımı ekolü “kendi veri tipini kendin tanımla” yaklaşımına dayalı ve buna göre her kullanım için özel amaçlı veri yapısı tanımlıyorsunuz. Lisp’de kendi liste yapısı tipinizi tanımlamanıza gerek yoktur. O zaten oradadır."

SOL dergisi sormuş, üstad Richard M. Stallman cevaplamış. Röportajın tamamını bu adreste okuyabilirsiniz.

OpenGL artık özgür

sundance

SGI firması haklarını elinde tuttuğu üç boyutlu hızlandırma teknolojisi OpenGL'i Free Software Foundation'ın kabul ettiği şartlarda yeniden lisansladı.

Linux.com'da yeralan habere göre bu, ticari bir firmanın Özgür Yazılım Dünyası'na bugüne kadar verdiği en büyük hediye.