Eben Moglen Kimdir?

0
tongucyumruk
Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri, 2004 yılında GNU projesinin babası ve özgür yazılım hareketinin kurucusu Richard Stallman'ı konuk etmişti. Bu yıl da özgür yazılım hareketinin diğer bir büyük ismi, GPL'in hukuki detayları konusundaki en yetkili ağızlardan biri olan, Eben Moglen konuk olarak katılacak.
Bir çok insan için Eben Moglen ismi ilk önce GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) ile birlikte akla gelen isimlerden. Moglen'in böyle bir çağrışıma sebep olması tabiiki bir rastlantı değil. Columbia Üniversitesi'nde Profesörlük yapan Moglen, aynı zamanda özgür yazılım hareketinin en aktif simalarından biri. Uzun yıllardır başta Özgür Yazılım Vakfı olmak üzere birçok özgür yazılım projesi ve geliştiricisine kamu yararına hukuki danışmanlık desteği sağlayan Moglen, 2005 yılında bu servisini daha düzenli bir biçimde yürütebilmek amacıyla Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi'ni (Software Freedom Law Center - SFLC) kurdu. Şu anda danışmanlık çalışmalarına bu merkez içerisinde devam eden Moglen, Wine gibi büyük özgür yazılım projelerinden FSF gibi kuruluşlara kadar özgür yazılım ile ilişkili birçok gruba destek vermeyi sürdürmekte.

Moglen'in adının GPL ile birlikte anılmasının bir diğer sebebi ise tabiiki GPL'in yeni hali olan GPLv3'ün geliştirilmesinde oynadığı aktif rol. Özellikle yazılım patentleri ve DRM gibi konularda getirdiği değişiklikler ile gündeme gelen GPL'in bu yeni hali üzerinde Eben Moglen'de Rİchard Stallman ile birlikte aktif olarak çalışmakta. Yeni GPL'in fazla gündeme gelmeyen bir özelliği ise artık sadece ABD yasalarına özel bir lisans olmaktan çıkıp daha genel ve diğer dillere çevrilmesi mümkün olan bir lisans haline gelmesi. Bu süreçte karşılaşılan en önemli sorunlardan biri dil farklılığından doğabilecek anlam kaymalarının en düşük düzeyde tutulmasıydı. Bu amaçla GPL'in yeni halinde birçok tanımda kullanılan dil yeniden değerlendirilerek uluslararası kullanıma ve günümüzün ihtiyaçlarına daha uygun bir hale getirildi. İşte gerek hukuk ile bilişim teknolojileri arasındaki körünün kurulması gereken bu noktada Eben Moglen'in bu görevi üstlenmesi sayesinde çalışmalar tam hızla devam edebildi.

Özgür yazılım dünyasının birbirinden genelde uzak görünse de ayrılmaz birer parçası olan hukuk ve bilişim dünyalarının arasındaki köprü niteliğindeki duruşu, fikri mülkiyet hukuku ile hukuk dilinin kullanımı alanlarındaki uzmanlığı ve özellikle bilişim dünyasının yakından takip ettiği GPLv3 sürecindeki önemli rolü ie Eben Moglen'in ziyareti birçok kesimden insanı bir araya getirecek ortak bir platform olmaya müsait bir ortam yaratacak gibi görünüyor...
gnu

İlgili Yazılar

%100 Özgür Yayıncılık Mümkün

butch

newsforge.com'da yayınlanan bu makale, web sitesinden, dizgisine her alanda sadece Özgür Yazılım araçları kullanan bir yayınevinin hikayesini anlatıyor.

Makale, ülkemizde özellikle E-dergi yayını yapanlar tarafından oldukça benimsenen Scribus'un geldiği yerin de önemli bir göstergesi.

Kaynak: /.

muhasebeci 0.5 hazır

muhasebeci

Uzunca bir süreden beri üzerinde çalıştığımız projemizin 0.5 sürümü nihayet bitmiştir. 0.5 sürümünün bu kadar gecikmesinde projenin baştan sona komple elden geçirilmesi, yeni bölümlerin eklenmesi, daha kolay kullanım olanağı sağlanması gibi sebepler neden olmuştur. Yeni sürüm hazıranırken eski sürümlerdeki pek çok hata giderilmiştir. Sorun yaratan kodlar silinip yeniden yazılmıştır. Stabilite için gerekli görünen herşey yapılmıştır. Daha kolay bir kullanım için fonksiyon tuşları, sağ-click menüleri programın her tarafında rahatlıkla görülebilmektedir. Programımız artık sadece türkçe değildir. Türkçe yanında programı; ingilizce, almanca, rusça ve bulgarca olarak ta kullanmak mümkündür (ingilizce hariç diğer dillerde çevirilmemiş metinler oldukça fazladır).
Programımızın son özelliklerini listeleyecek olursak...

Open Source TV dizisi; Go -Open

anonim

Geçtiğimiz yıl Güney Afrikalı milyarder Mark Shuttleworth , Ubuntu'nunda arkasında yer alan Canonical Ltd. firması ile , ülkesinde Open Source'u tanıtmak amacıyla bir kampanyaya başladı . Hewlett Packard Güney Afrika'nın da aralarında yer aldığı bir katılımcı grubu ile, 2.2 Milyon Euro'luk "Go Open Source" adındaki kampanyayı başlattı.

Özgür yazılım/Açık kaynak misyonerliği

roktas

Raelyanlar ve Solara'cılardan sonra Bill Gates de atladı uçağına, dayandı kapımıza :-) Peki, kalplere keder veren soru: "biz" ne yapmalıyız? Bakın Ubuntu'yu da çıkaran Canonical Ltd. özgür yazılımın yaygınlaşması misyonuyla neler yapıyor? "HaydiAçıkYazılıma"/ "Goopensource" projesi Güney Afrika havalisinde özgür yazılımın özellikle bilişim profesyoneli olmayanlar nezdinde bir "farkındalık" kazanmasını hedefliyor. Bu kapsamda yürütülen faaliyetler arasında en dikkat çekeni Windows®'da çalışan muhtelif özgür yazılımların derlendiği bir AçıkCD dağıtımı. Dip not: Öğretmenlere dağıtılacak bundle'lar her ne olacaksa böyle birşeyi de araya sıkıştırmak için lobi faaliyeti yürütmek de yarar var.

GNU 22 Yaşında...

darkhunter

"FM tarihinde bugün" de tongucyumruk'un 2003 yılında geçtiği haber gözüme çarptı... Tekrar hatırlamakta fayda var : Xerox , Stallman, ve GNU...
İyiki doğdun GNU !