Eben Moglen Kimdir?

0
tongucyumruk
Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri, 2004 yılında GNU projesinin babası ve özgür yazılım hareketinin kurucusu Richard Stallman'ı konuk etmişti. Bu yıl da özgür yazılım hareketinin diğer bir büyük ismi, GPL'in hukuki detayları konusundaki en yetkili ağızlardan biri olan, Eben Moglen konuk olarak katılacak.
Bir çok insan için Eben Moglen ismi ilk önce GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) ile birlikte akla gelen isimlerden. Moglen'in böyle bir çağrışıma sebep olması tabiiki bir rastlantı değil. Columbia Üniversitesi'nde Profesörlük yapan Moglen, aynı zamanda özgür yazılım hareketinin en aktif simalarından biri. Uzun yıllardır başta Özgür Yazılım Vakfı olmak üzere birçok özgür yazılım projesi ve geliştiricisine kamu yararına hukuki danışmanlık desteği sağlayan Moglen, 2005 yılında bu servisini daha düzenli bir biçimde yürütebilmek amacıyla Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi'ni (Software Freedom Law Center - SFLC) kurdu. Şu anda danışmanlık çalışmalarına bu merkez içerisinde devam eden Moglen, Wine gibi büyük özgür yazılım projelerinden FSF gibi kuruluşlara kadar özgür yazılım ile ilişkili birçok gruba destek vermeyi sürdürmekte.

Moglen'in adının GPL ile birlikte anılmasının bir diğer sebebi ise tabiiki GPL'in yeni hali olan GPLv3'ün geliştirilmesinde oynadığı aktif rol. Özellikle yazılım patentleri ve DRM gibi konularda getirdiği değişiklikler ile gündeme gelen GPL'in bu yeni hali üzerinde Eben Moglen'de Rİchard Stallman ile birlikte aktif olarak çalışmakta. Yeni GPL'in fazla gündeme gelmeyen bir özelliği ise artık sadece ABD yasalarına özel bir lisans olmaktan çıkıp daha genel ve diğer dillere çevrilmesi mümkün olan bir lisans haline gelmesi. Bu süreçte karşılaşılan en önemli sorunlardan biri dil farklılığından doğabilecek anlam kaymalarının en düşük düzeyde tutulmasıydı. Bu amaçla GPL'in yeni halinde birçok tanımda kullanılan dil yeniden değerlendirilerek uluslararası kullanıma ve günümüzün ihtiyaçlarına daha uygun bir hale getirildi. İşte gerek hukuk ile bilişim teknolojileri arasındaki körünün kurulması gereken bu noktada Eben Moglen'in bu görevi üstlenmesi sayesinde çalışmalar tam hızla devam edebildi.

Özgür yazılım dünyasının birbirinden genelde uzak görünse de ayrılmaz birer parçası olan hukuk ve bilişim dünyalarının arasındaki köprü niteliğindeki duruşu, fikri mülkiyet hukuku ile hukuk dilinin kullanımı alanlarındaki uzmanlığı ve özellikle bilişim dünyasının yakından takip ettiği GPLv3 sürecindeki önemli rolü ie Eben Moglen'in ziyareti birçok kesimden insanı bir araya getirecek ortak bir platform olmaya müsait bir ortam yaratacak gibi görünüyor...
gnu

İlgili Yazılar

OpenVista Çıktı

meddah

Sizin de benim gibi ilk aklınıza gelen Windows Vista'nin açık kodlu haliyse yazıyı okumaya devam etmenizi öneririm. :-)

win-get install

sundance

Başta Debian olmak üzere birçok GNU/Linux sistem kullanıcısının gönlünü fethetmiş olan APT sistemi, sonunda Windows kullanıcılarına bile bulaştı.

Herne kadar orjinal APT ile sadece fikir bazında bir paylaşımı olsa da Win-Get birçok Özgür Yazılım ürününün Windows ortamlarına kolayca kurulmasını sağlamakta.

Tabi ki Apt gibi Süper İnek Güçleri'ne sahip olmadığını belirtmeye gerek yok ;)

Syllable 0.6.1

Titus

Özgür yazılıma gönül veren geliştiricilerin sayısının artmasına paralel olarak açık kaynak kodlu işletim sistemlerinin sayısı da artıyor. Syllable da bu sistemlerden birisi.

Hızı ve kullanım kolaylığı ile kullanıcının başını döndüren Syllable'ın tek dezavantajı hala geliştirme aşamasında olduğu için çoğu uygulamada yetersiz kalmasıdır. Detaylı özelliklerini inceledikten sonra mevcut dağıtımınıza alternatif olarak düşünebilirsiniz.

Tek Gerçek Özgür GNU/Linux Dağıtımı Hangisidir?

coskung

'the only free GNU/Linux distro I know of' diyor Richard Stallman Arjantin temelli Ututo-e için.

Stallman'in bir Arjantin ziyareti sırasında gördüğü, Distrowatch sitesinde Free Software Foundation (FSF)tarafından onaylanan tek gerçek özgür GNU/Linux dağıtımı olarak tanımlanan dağıtım Ututo-e adlı dağıtımmış.
Özgür yazılımın tanımına tam olarak uyduğu belirtilen dağıtıma FSF'nin ftp sitesinden de erişilebiliyor.
Bir dezavantaj olarak ingilizce desteğinin yeterli olmadığı belirtilmiş.

Haberin tamamı burada.

Stallman ile Röportaj

FZ

"Windows XP, İnternet’e bağlandığınız zaman otomatik güncelleme sürecini başlatmak için size sorar. Ve sizin haberiniz bile olmadan “sadece size özel” bir güncelleme yapabilir. Özgür olmayan yazılımın arka kapısı da olabilir. Hindistan’daki bazı programcılar El-Kaide’nin parçası olmakla ve Microsoft kodlarının içine arka kapı koymakla suçlandılar."

"Unesco, özgür yazılımla ilgili iki şey yaptı. Bize para ve veri verdiler. Özgür Yazılım Dizini, özgür yazılımların tamamını kapsamaya yönelik bir proje. Amacımız kullanılabilir olan ve GNU/Linux sistemleri üzerinde çalışan tüm özgür yazılım paketlerini listelemek. Listeye dahil etme şartımız, tamamen özgür bir işletim sistemi üzerinde çalışmaları. Normalde, bitmemiş programları listelemiyoruz. Ancak istisna olarak, GNU paketlerini bitmedilerse bile bu durumu etiketlerinde belirterek listeliyoruz. Bu dizini ihtiyaçlarınıza uygun özgür yazılımı bulmak için kullanabilirsiniz."

"Bence Lisp en güzel ve en güçlü programlama dilidir. Lisp’de Lisp bilmeyenlerin fikir sahibi olmadıkları şeyler var. Programların veri de olabilmeleri örneğin. Basit veri yapılarınız var ve her biri bir işi genel bir şekilde yapıyor. Bunları birleştirerek veri yapıları inşa ediyorsunuz. Standart kısımlar var ve bunları istediğiniz şeyi yapmak için kullanıyorsunuz. Halbuki, 1970’lerden bu yana hakim olan programlama dilleri tasarımı ekolü “kendi veri tipini kendin tanımla” yaklaşımına dayalı ve buna göre her kullanım için özel amaçlı veri yapısı tanımlıyorsunuz. Lisp’de kendi liste yapısı tipinizi tanımlamanıza gerek yoktur. O zaten oradadır."

SOL dergisi sormuş, üstad Richard M. Stallman cevaplamış. Röportajın tamamını bu adreste okuyabilirsiniz.