Eben Moglen Kimdir?

0
tongucyumruk
Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri, 2004 yılında GNU projesinin babası ve özgür yazılım hareketinin kurucusu Richard Stallman'ı konuk etmişti. Bu yıl da özgür yazılım hareketinin diğer bir büyük ismi, GPL'in hukuki detayları konusundaki en yetkili ağızlardan biri olan, Eben Moglen konuk olarak katılacak.
Bir çok insan için Eben Moglen ismi ilk önce GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) ile birlikte akla gelen isimlerden. Moglen'in böyle bir çağrışıma sebep olması tabiiki bir rastlantı değil. Columbia Üniversitesi'nde Profesörlük yapan Moglen, aynı zamanda özgür yazılım hareketinin en aktif simalarından biri. Uzun yıllardır başta Özgür Yazılım Vakfı olmak üzere birçok özgür yazılım projesi ve geliştiricisine kamu yararına hukuki danışmanlık desteği sağlayan Moglen, 2005 yılında bu servisini daha düzenli bir biçimde yürütebilmek amacıyla Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi'ni (Software Freedom Law Center - SFLC) kurdu. Şu anda danışmanlık çalışmalarına bu merkez içerisinde devam eden Moglen, Wine gibi büyük özgür yazılım projelerinden FSF gibi kuruluşlara kadar özgür yazılım ile ilişkili birçok gruba destek vermeyi sürdürmekte.

Moglen'in adının GPL ile birlikte anılmasının bir diğer sebebi ise tabiiki GPL'in yeni hali olan GPLv3'ün geliştirilmesinde oynadığı aktif rol. Özellikle yazılım patentleri ve DRM gibi konularda getirdiği değişiklikler ile gündeme gelen GPL'in bu yeni hali üzerinde Eben Moglen'de Rİchard Stallman ile birlikte aktif olarak çalışmakta. Yeni GPL'in fazla gündeme gelmeyen bir özelliği ise artık sadece ABD yasalarına özel bir lisans olmaktan çıkıp daha genel ve diğer dillere çevrilmesi mümkün olan bir lisans haline gelmesi. Bu süreçte karşılaşılan en önemli sorunlardan biri dil farklılığından doğabilecek anlam kaymalarının en düşük düzeyde tutulmasıydı. Bu amaçla GPL'in yeni halinde birçok tanımda kullanılan dil yeniden değerlendirilerek uluslararası kullanıma ve günümüzün ihtiyaçlarına daha uygun bir hale getirildi. İşte gerek hukuk ile bilişim teknolojileri arasındaki körünün kurulması gereken bu noktada Eben Moglen'in bu görevi üstlenmesi sayesinde çalışmalar tam hızla devam edebildi.

Özgür yazılım dünyasının birbirinden genelde uzak görünse de ayrılmaz birer parçası olan hukuk ve bilişim dünyalarının arasındaki köprü niteliğindeki duruşu, fikri mülkiyet hukuku ile hukuk dilinin kullanımı alanlarındaki uzmanlığı ve özellikle bilişim dünyasının yakından takip ettiği GPLv3 sürecindeki önemli rolü ie Eben Moglen'in ziyareti birçok kesimden insanı bir araya getirecek ortak bir platform olmaya müsait bir ortam yaratacak gibi görünüyor...
gnu

İlgili Yazılar

Bu işte bir hata var! :)

sundance

Dyndns.org 18 Ocak günü, Perl Foundation`a $20,000`lık bağışta bulundu.

\r\r\r\r\r\r \r\r\r\r\r\r Tamamen gönüllülerle ve bağışlarla yürüyen bir organizasyonun, yine kendisi ile aynı statüde bulunan bir başka gönüllü organizasyonuna böyle bir bağışta bulunabilmesi, serbest piyasa koşullarında utançla ve esefle karşılanacak :) bir gelişme olarak algılandı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir çok uluslu şirket yetkilisi `İnsanlar tüketmek ve sahip olmak yerine, üretmek ve paylaşmayı seçerlerse bütün bu sistem nasıl yürüyecek, bunu engelleyecek yasalar olmalı!` diye beyanat verdi ;)

GNU/Hurd İşletim Sistemi Üzerinde GNOME ve KDE

Challenger

Katedral yöntemiyle üzerinde yıllardır çalışılan GNU/Hurd işletim sistemi üzerinde artık GNOME ve KDE çalışıyor.

İşte ekran görüntüleri:
GNOME: http://people.debian.org/~mbanck/media/hurd-gnome.png
KDE: http://people.debian.org/~mbanck/media/hurd-kde.png

Bu da daha önceleri gördüğüm XFCE4: http://people.debian.org/~mbanck/media/xfce4-hurd.png

Özgür Yazılım Hareketinin Popülerlik ve İlkeler Arasında Yapacağı Tercih Üzerine

acemi_

GNU işletim sistemleri ve uygulamaları gün geçtikce yaygınlaşıyor ve bunun sonucu olarak özel mülkiyetli yazılımlar da bu işletim sistemleri üstünde çalışmaya, GNU yazılımlarıyla uyumlu olmaya daha çok özen gösteriyorlar.

Richard Stallman´ın GNU hareketinin 20. yılı dolayısıyla yayınladığı yazıda, hedefin popülerlik/yaygınlık olmadığı, asıl olanın özgürlük olduğunun altı çizildi. Microsoft yazılımlarına karşı çıkıldığı gibi özgür işletim sistemleri üzerinde çalışan özel mülkiyetli yazılımlara da aynı oranda karşı olunması gerektiği vurgulandı. İlkeler açısından bakıldığında çok doğru görünen bu tavır acaba taktik açıdan da o kadar doğru mu?

Nupedia açık Internet Ansiklopedisi

larweda

GNU.org tayfası yaklaşık bir yıl önce yeni bir girişime imza atmış. Microsoft'un ya da diğer büyük ticari şirketlerin internet'te sundukları ya da hiç şüphesiz yakın zamanda sunacakları paralı ansiklopedilere karşı, dinamik, bedava ve herkese açık bir internet ansiklopedisi.

Apache arayı açmaya başladı

sundance

Her ay olduğu gibi bu ay da Netcraft Web Sunucuları Raporu açıklandı.

28,669,939 Web Sunucusu`nun istemlere cevap vermesi şeklinde yapılan araştırmada Apache`nin %60.25 olan popülaritesini %62.55`e taşıdığı, bunun yanında Microsoft IIS'in %0.89luk bir artışla %20.64`e, Iplanet(Sun&Netscape)`inse %6.7`e ulaştığı gözlemlendi.

Bu arada oldukça yetenekli Apache 2.0 Beta'nın da lansmanı yapıldı.