Eben Moglen Kimdir?

0
tongucyumruk
Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri, 2004 yılında GNU projesinin babası ve özgür yazılım hareketinin kurucusu Richard Stallman'ı konuk etmişti. Bu yıl da özgür yazılım hareketinin diğer bir büyük ismi, GPL'in hukuki detayları konusundaki en yetkili ağızlardan biri olan, Eben Moglen konuk olarak katılacak.
Bir çok insan için Eben Moglen ismi ilk önce GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) ile birlikte akla gelen isimlerden. Moglen'in böyle bir çağrışıma sebep olması tabiiki bir rastlantı değil. Columbia Üniversitesi'nde Profesörlük yapan Moglen, aynı zamanda özgür yazılım hareketinin en aktif simalarından biri. Uzun yıllardır başta Özgür Yazılım Vakfı olmak üzere birçok özgür yazılım projesi ve geliştiricisine kamu yararına hukuki danışmanlık desteği sağlayan Moglen, 2005 yılında bu servisini daha düzenli bir biçimde yürütebilmek amacıyla Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi'ni (Software Freedom Law Center - SFLC) kurdu. Şu anda danışmanlık çalışmalarına bu merkez içerisinde devam eden Moglen, Wine gibi büyük özgür yazılım projelerinden FSF gibi kuruluşlara kadar özgür yazılım ile ilişkili birçok gruba destek vermeyi sürdürmekte.

Moglen'in adının GPL ile birlikte anılmasının bir diğer sebebi ise tabiiki GPL'in yeni hali olan GPLv3'ün geliştirilmesinde oynadığı aktif rol. Özellikle yazılım patentleri ve DRM gibi konularda getirdiği değişiklikler ile gündeme gelen GPL'in bu yeni hali üzerinde Eben Moglen'de Rİchard Stallman ile birlikte aktif olarak çalışmakta. Yeni GPL'in fazla gündeme gelmeyen bir özelliği ise artık sadece ABD yasalarına özel bir lisans olmaktan çıkıp daha genel ve diğer dillere çevrilmesi mümkün olan bir lisans haline gelmesi. Bu süreçte karşılaşılan en önemli sorunlardan biri dil farklılığından doğabilecek anlam kaymalarının en düşük düzeyde tutulmasıydı. Bu amaçla GPL'in yeni halinde birçok tanımda kullanılan dil yeniden değerlendirilerek uluslararası kullanıma ve günümüzün ihtiyaçlarına daha uygun bir hale getirildi. İşte gerek hukuk ile bilişim teknolojileri arasındaki körünün kurulması gereken bu noktada Eben Moglen'in bu görevi üstlenmesi sayesinde çalışmalar tam hızla devam edebildi.

Özgür yazılım dünyasının birbirinden genelde uzak görünse de ayrılmaz birer parçası olan hukuk ve bilişim dünyalarının arasındaki köprü niteliğindeki duruşu, fikri mülkiyet hukuku ile hukuk dilinin kullanımı alanlarındaki uzmanlığı ve özellikle bilişim dünyasının yakından takip ettiği GPLv3 sürecindeki önemli rolü ie Eben Moglen'in ziyareti birçok kesimden insanı bir araya getirecek ortak bir platform olmaya müsait bir ortam yaratacak gibi görünüyor...
gnu

İlgili Yazılar

Özgür Yazılım Dergisi

wetware

Kısa bir zaman önceye kadar Özgür Yazılım dergisinin yeni sayıları ücretliydi. Daha çok okuyucuya ulaşmak için şimdi tamamen ücretsiz. Yani "free as in free beer" ;)
http://www.freesoftwaremagazine.com. Güzel okumalar.

GPL hastaları ve ``Commonistler´´ aranıyor!

velista

Pardus, Creative Commons lisanslanmış bloglar, açık kaynak kodlu yazılımlar falan derken, konu ister istemez uzun süredir ertelediğimiz, pek de üzerine konuşup "suyu bulandırmak" istemediğimiz bir noktaya dayandı...

Soru çok ciddi: Başta GNU GPL, GNU LGPL, GNU FDL ve CC olmak üzere, özgür dünyanın kullandığı lisans sözleşmeleri "hukuki açıdan" Türkiye'de ne kadar geçerli?

1. Türkiye Serbest Yazılım Konferansı

tongucyumruk

serbestyazilim.org.tr ve ODTÜ IEEE grubu tarafından düzenlenen 1. Türkiye Serbest Yazılım Konferansı 7-8 Aralık tarihlerinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Önemli günler listesinde göremeyince haber olarak bunu yazma gereği hissettim. Ayrıntılı bilgiye şu link`ten ulaşabilirsiniz.

Eric S. Raymond: Açık Sistem --kontrol etmektir.

gencbeyin

Eric S. Raymond: Açık Sistem -- kontrol etmektir, ve biraz da tedavidir.
31.Temmuz.2001 tarihli bir konuşması

New York da çalışan eski bir programcıdan kısa bir süre önce kitabım "The Cathedral and the Bazaar" hakkında ateşli bir yazı aldım.
(Çevirmen Notu:Cathedral = kilise, Bazaar = Kapalı Çarşı usülü pazar, bu kitapta kapalı sistem program geliştirme kiliseye, açık sistem program geliştirme ise bildiğimiz pazara benzetiliyor)

GNU Ekibinin .NETe cevabı: dotGNU

anonim

Bu ara her yer Microsoftun ".NET vizyonu" ile dolup taşıyor. Daha .NETin "way be işte bu" diyebileceğimiz bir ürününü göremedik ama şimdiden rakipleri kollarını sıvadı. SunAlliance yakın zamanda .NETe alternatif olacak yeni bir sistem üzerinde çalışmaya başladıklarını açıklamıştı. Ama onlardan önce geçtiğimiz temmuz ayında dotGNU ekibi faaliyete başlamış. Altyapılarını C# ve/veya Java üzerine kurmayı planladıkları yazıyor ancak görünen o ki Java ağırlıklı bir sistem olacak. Ayrıca Java altyapısı, Python, Eiffel, Smalltalk gibi dilleri de dotGNU içinde kullanma imkanı sunacak. dotGNUnun sitesine www.dotgnu.org adresinden ulaşabilirsiniz.