Büyük sayılar için GMP

0
FZ
Eğer Linux ortamında C ile program geliştiriyorsanız ve bir yandan da "ah şöyle 300-500 basamaklı ya da daha büyük sayılarla uğraşsam ne güzel olur, ama nasıl?" diyorsanız GNU mantalitesi bu konuda da imdadınıza yetişiyor ve size GMP kütüphanesini bedava olarak sunuyor (Gnu Multiple Precision arithmetic library).
Söz konusu kütüphanenin oldukça güzel bir dokümantasyonu var, ayrıca aklınıza gelebilecek hemen her işlemci için de derlenme esnasında ilgili assembler rutinleri seçiliyor ve derleniyor böylece yüksek performans ve optimizasyona kavuşuyorsunuz.

Kütüphane fonksiyonları temel aritmetik işlemlerin ötesine geçip olmazsa olmaz sayılar teorisi fonksiyonlarını, asal sayı fonksiyonlarını ve tesadüfi sayı üretme fonksiyonlarını da kapsıyor.

Söz konusu kütüphane fonksiyonlarının yetmediği ve daha karmaşık işlemler gerektiği yerlerde de bu kütüphane temelli diğer kütüphaneleri kullanmanız mümkün, misal : NTL (Number Theory Library, yazarın iddiasına göre bu kütüphane bazı önemli şifreleme sistemlerinin analizi ve kırılması için de kullanılmış).

GMP'nin klasik C sözdizimi ile rahat edemeyenler için C++ sınıfları da geliştirilmiş ancak çok karmaşık uygulamalar geliştirmediğiniz sürece tavsiye etmiyorum.

Sistemle ilgili şimdiye dek karşılaştığım tek problem değişken atama fonksiyonu içeren fonksiyonlarda özyineleme halinde (recursion) CYGWIN ortamında Segmentation Fault (core dumped) hatası almamdı. Bunun dışında her şey gayet güzel, kolay kodlanabilir ve epey yüksek performanslı görünüyor.

Büyük sayılar aritmetiği ile ilgilenen herkese tavsiye ederim.
gnu

Görüşler

0
FZ
Bu arada eğer dokümantasyonu yanlış anlamadı isem söz konusu kütüphane MS Windows ortamında da derlenip kullanılabiliyor.
0
anonim
Recursion'dan her zaman uzak durmamiz gerekmiyor mu zaten?
Guzel bir teorik ve pedagojik yontem olmasina ragmen..
0
FZ
Problem recursion değilmiş, ben bir iki değişkeni initialize etmeyi unutmuşum ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Richard Stallman´ın Başına Gelenler

anonim

Son haberlere göre GNU denildi mi akla gelen ilk isim olan Richard Stallman, konuşmak için gittiği Finlandiya'da buzda kaymış ve kolunu kötü bir şekilde kırmış. Stallman'ın buna rağmen Helsinki'de bir hastanede operasyona girmeden önce telefonla da olsa konuşmasını tamamladığı söyleniyor.

Eben Moglen Kimdir?

tongucyumruk

Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri, 2004 yılında GNU projesinin babası ve özgür yazılım hareketinin kurucusu Richard Stallman'ı konuk etmişti. Bu yıl da özgür yazılım hareketinin diğer bir büyük ismi, GPL'in hukuki detayları konusundaki en yetkili ağızlardan biri olan, Eben Moglen konuk olarak katılacak.

Fazlamesai.net ekibi İstanbul Bilgi Üniversitesi´nde: 14-15 Mart

sundance

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde yapılacak olan 1.Açık Kaynak Yazılım Atölyesi Fazlamesai'de haber olarak geçmişti.

Fakat belirtilmeyen, Türkiye'de Linux'un ve Açık Kaynak'ın duayeni olmuş bir çok ekibin/kişinin (LKD, Gelecek, Mustafa Akgül, Serdar Köylü (hocam kendi başına ekiptir :)) bu etkinliğe katılacağı, dahası Fazlamesai.net ekibinin de kendi standıyla tam kadro etkinlikte yer alacağıydı.

Linux kurulumları, film gösterisi, atölye çalışmaları, söyleşiler, tartışmalar ve daha neler neler. Gelebilecek bütün Fazlamesai üyelerini mutlaka bekliyoruz... Bu arada Fazlamesai t-shirtü isteyen var mı ? :p

Haber Turu

Nightwalker

Dünya aslında sandığımızdan hızlı dönüyor. Bütün bu koşuşturmacanın arasında tek tek bütün haberleri takip etmek mümkün değil. Ben de bunun için, Conan biraderden ilham alarak bir haber turu yapmaya karar verdim. Haber Başlıkları : Güvenlik Duvarınızın Sesi Nasıl Geliyor, Yeni Başlayanlara Hazır Linux: Cobind, Bilişim Yaz Kampı, Momentler yardımıyla Optik Karakter Tanıma, Türkçe GPL Wiki Yazılımı : Wiksis, Açık Kodda İş Bulmak. Ayrıntılar içeride...

OpenVista Çıktı

meddah

Sizin de benim gibi ilk aklınıza gelen Windows Vista'nin açık kodlu haliyse yazıyı okumaya devam etmenizi öneririm. :-)