Büyük sayılar için GMP

0
FZ
Eğer Linux ortamında C ile program geliştiriyorsanız ve bir yandan da "ah şöyle 300-500 basamaklı ya da daha büyük sayılarla uğraşsam ne güzel olur, ama nasıl?" diyorsanız GNU mantalitesi bu konuda da imdadınıza yetişiyor ve size GMP kütüphanesini bedava olarak sunuyor (Gnu Multiple Precision arithmetic library).
Söz konusu kütüphanenin oldukça güzel bir dokümantasyonu var, ayrıca aklınıza gelebilecek hemen her işlemci için de derlenme esnasında ilgili assembler rutinleri seçiliyor ve derleniyor böylece yüksek performans ve optimizasyona kavuşuyorsunuz.

Kütüphane fonksiyonları temel aritmetik işlemlerin ötesine geçip olmazsa olmaz sayılar teorisi fonksiyonlarını, asal sayı fonksiyonlarını ve tesadüfi sayı üretme fonksiyonlarını da kapsıyor.

Söz konusu kütüphane fonksiyonlarının yetmediği ve daha karmaşık işlemler gerektiği yerlerde de bu kütüphane temelli diğer kütüphaneleri kullanmanız mümkün, misal : NTL (Number Theory Library, yazarın iddiasına göre bu kütüphane bazı önemli şifreleme sistemlerinin analizi ve kırılması için de kullanılmış).

GMP'nin klasik C sözdizimi ile rahat edemeyenler için C++ sınıfları da geliştirilmiş ancak çok karmaşık uygulamalar geliştirmediğiniz sürece tavsiye etmiyorum.

Sistemle ilgili şimdiye dek karşılaştığım tek problem değişken atama fonksiyonu içeren fonksiyonlarda özyineleme halinde (recursion) CYGWIN ortamında Segmentation Fault (core dumped) hatası almamdı. Bunun dışında her şey gayet güzel, kolay kodlanabilir ve epey yüksek performanslı görünüyor.

Büyük sayılar aritmetiği ile ilgilenen herkese tavsiye ederim.
gnu

Görüşler

0
FZ
Bu arada eğer dokümantasyonu yanlış anlamadı isem söz konusu kütüphane MS Windows ortamında da derlenip kullanılabiliyor.
0
anonim
Recursion'dan her zaman uzak durmamiz gerekmiyor mu zaten?
Guzel bir teorik ve pedagojik yontem olmasina ragmen..
0
FZ
Problem recursion değilmiş, ben bir iki değişkeni initialize etmeyi unutmuşum ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

JBuilder da kaynak kodunu açıyor!

fevzinet

Hayırdır inşallah. Borland da JBuilder'ın kaynak kodunu açıyor. Bu kaynak kodun açılması hadisesi son zamanlarda sıklaşmaya mı başladı ne? :)

Kurumsal kullanıcılara sunulacak destekten para kazanmayı hedefliyorlarmış. Güzel güzel. Ne demişler "Software is like sex. Its better when its free." Siz ne düşünüyosunuz?

Kaynak:The Register

Haber Turu

Nightwalker

Dünya aslında sandığımızdan hızlı dönüyor. Bütün bu koşuşturmacanın arasında tek tek bütün haberleri takip etmek mümkün değil. Ben de bunun için, Conan biraderden ilham alarak bir haber turu yapmaya karar verdim. Haber Başlıkları : Güvenlik Duvarınızın Sesi Nasıl Geliyor, Yeni Başlayanlara Hazır Linux: Cobind, Bilişim Yaz Kampı, Momentler yardımıyla Optik Karakter Tanıma, Türkçe GPL Wiki Yazılımı : Wiksis, Açık Kodda İş Bulmak. Ayrıntılar içeride...

OpenVista Çıktı

meddah

Sizin de benim gibi ilk aklınıza gelen Windows Vista'nin açık kodlu haliyse yazıyı okumaya devam etmenizi öneririm. :-)

Hackerlar için bir ortak amblem

sundance

Tamamen alakasız bir konu ile ilgili dolaşırken, hackerlar için ortak bir logo önerisi ile karşılaştım.

Türkçe'de "kurcalayıcı" adını verdiğimiz ve sıkça "sistem kırıcılar" (cracker) ile karıştırılan, bir şeyleri kurcalayıp onlara yeni kullanım alanları oluşturan, ya da yeni şeyler keşfedip bunları paylaşan kişiler olan hackerlar için, Conway'in Hayat Oynunu ve bu matematik simülasyonundaki en temel, hareket edebilir yaşam biçimi olan Glider önemli simgelerden biri. GNU, Tux, BSD Daemon derken aileye yeni bir üye daha geliyor galiba ;)

Debian; keyif mi, bela mı ?

sundance

Şimdiye kadar yaklaşık 20 Unix varyantı kullanmış birisi olarak, son kullandığım dağıtım hakkında bir şeyler yazmasam rahat edemezdim :) FM`de m1a2'nin Debian Kurulumu 1 ve 2 yazılarından sonra birilerinin de yorum babında bir yazı yazması şarttı.
Yaklaşık üç haftadır, Debian kullanıyorum...