Büyük sayılar için GMP

0
FZ
Eğer Linux ortamında C ile program geliştiriyorsanız ve bir yandan da "ah şöyle 300-500 basamaklı ya da daha büyük sayılarla uğraşsam ne güzel olur, ama nasıl?" diyorsanız GNU mantalitesi bu konuda da imdadınıza yetişiyor ve size GMP kütüphanesini bedava olarak sunuyor (Gnu Multiple Precision arithmetic library).
Söz konusu kütüphanenin oldukça güzel bir dokümantasyonu var, ayrıca aklınıza gelebilecek hemen her işlemci için de derlenme esnasında ilgili assembler rutinleri seçiliyor ve derleniyor böylece yüksek performans ve optimizasyona kavuşuyorsunuz.

Kütüphane fonksiyonları temel aritmetik işlemlerin ötesine geçip olmazsa olmaz sayılar teorisi fonksiyonlarını, asal sayı fonksiyonlarını ve tesadüfi sayı üretme fonksiyonlarını da kapsıyor.

Söz konusu kütüphane fonksiyonlarının yetmediği ve daha karmaşık işlemler gerektiği yerlerde de bu kütüphane temelli diğer kütüphaneleri kullanmanız mümkün, misal : NTL (Number Theory Library, yazarın iddiasına göre bu kütüphane bazı önemli şifreleme sistemlerinin analizi ve kırılması için de kullanılmış).

GMP'nin klasik C sözdizimi ile rahat edemeyenler için C++ sınıfları da geliştirilmiş ancak çok karmaşık uygulamalar geliştirmediğiniz sürece tavsiye etmiyorum.

Sistemle ilgili şimdiye dek karşılaştığım tek problem değişken atama fonksiyonu içeren fonksiyonlarda özyineleme halinde (recursion) CYGWIN ortamında Segmentation Fault (core dumped) hatası almamdı. Bunun dışında her şey gayet güzel, kolay kodlanabilir ve epey yüksek performanslı görünüyor.

Büyük sayılar aritmetiği ile ilgilenen herkese tavsiye ederim.
gnu

Görüşler

0
FZ
Bu arada eğer dokümantasyonu yanlış anlamadı isem söz konusu kütüphane MS Windows ortamında da derlenip kullanılabiliyor.
0
anonim
Recursion'dan her zaman uzak durmamiz gerekmiyor mu zaten?
Guzel bir teorik ve pedagojik yontem olmasina ragmen..
0
FZ
Problem recursion değilmiş, ben bir iki değişkeni initialize etmeyi unutmuşum ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dağıtık C Derlemesi

sundance

Sabah sabah Freshmeat'de güzel bir program buldum.

\r \r Basitçe büyük bir C programını network üzerinde dağıtık olarak derlemeye imkan sağlayan bu program ne makinaların NTFS ile birbirine bağlanmasını, ne saatlerinin ayarlı olmasını, ne de aynı geliştirme kütüphanelerine sahip olmalarını gerektiriyor.

\r Wine derlerken bir deneyin derim ;)

SCO: ''Solaris GPL olamaz.''

yuxel

Sun, bir süre önce Solaris 10'u GPL (uyumlu) yapacaklarını açıklamıştı. Ancak SCO, "Solaris'de hala GPL'e uymayacak kodlar var" diyerek tepkisini gösterdi.

MUHASEBECİ: Linux için GPL muhasebe programı

anonim

Muhasebeci; başlıktan da anlaşılacağı gibi Linux için yazılan bir muhasebe programı. Programın gelişimi Yüksel ÖZCAN ve Özkan PAKDİL tarafından yapılmakta olup muhasebeci.sf.net adresinden edinilebilir. Geliştirme işlemleri glade-2 & anjuta ikilisi ile c dili, arayüz olarak kullanımı kolay ve hızlı çalışan gtk+/gnome bilesesenleri ve veritabanı olarak ta MySQL kullanımaktadır.

GPL Sürüm 3'e Doğru...

vst

Richard M. Stallman ve Eben Moglen, hazırlıkları süren GPL3 hakkında bir makale yayınladılar. Makalede, GPL'in geçmişi, bugünü, yarını ve yeni sürümün altında yatan sebepler tartışılıyor.

GNOME .Net Platformuna Taşınıyor

SHiBuMi

Yanlış okumadınız, GNOME projesinin lideri Miguel de Icaza'nın dile getirdiğine göre, 4.0 sürümünden itibaren GNOME, .NET tabanlı olacak şekilde geliştirilecek. Miguel'e göre GNOME'un .NET tabanlı hale getirilmesi sürecinde yararlanılacak .NET API leri, geliştirme sürecini oldukça kısaltacak.