Büyük sayılar için GMP

0
FZ
Eğer Linux ortamında C ile program geliştiriyorsanız ve bir yandan da "ah şöyle 300-500 basamaklı ya da daha büyük sayılarla uğraşsam ne güzel olur, ama nasıl?" diyorsanız GNU mantalitesi bu konuda da imdadınıza yetişiyor ve size GMP kütüphanesini bedava olarak sunuyor (Gnu Multiple Precision arithmetic library).
Söz konusu kütüphanenin oldukça güzel bir dokümantasyonu var, ayrıca aklınıza gelebilecek hemen her işlemci için de derlenme esnasında ilgili assembler rutinleri seçiliyor ve derleniyor böylece yüksek performans ve optimizasyona kavuşuyorsunuz.

Kütüphane fonksiyonları temel aritmetik işlemlerin ötesine geçip olmazsa olmaz sayılar teorisi fonksiyonlarını, asal sayı fonksiyonlarını ve tesadüfi sayı üretme fonksiyonlarını da kapsıyor.

Söz konusu kütüphane fonksiyonlarının yetmediği ve daha karmaşık işlemler gerektiği yerlerde de bu kütüphane temelli diğer kütüphaneleri kullanmanız mümkün, misal : NTL (Number Theory Library, yazarın iddiasına göre bu kütüphane bazı önemli şifreleme sistemlerinin analizi ve kırılması için de kullanılmış).

GMP'nin klasik C sözdizimi ile rahat edemeyenler için C++ sınıfları da geliştirilmiş ancak çok karmaşık uygulamalar geliştirmediğiniz sürece tavsiye etmiyorum.

Sistemle ilgili şimdiye dek karşılaştığım tek problem değişken atama fonksiyonu içeren fonksiyonlarda özyineleme halinde (recursion) CYGWIN ortamında Segmentation Fault (core dumped) hatası almamdı. Bunun dışında her şey gayet güzel, kolay kodlanabilir ve epey yüksek performanslı görünüyor.

Büyük sayılar aritmetiği ile ilgilenen herkese tavsiye ederim.
gnu

Görüşler

0
FZ
Bu arada eğer dokümantasyonu yanlış anlamadı isem söz konusu kütüphane MS Windows ortamında da derlenip kullanılabiliyor.
0
anonim
Recursion'dan her zaman uzak durmamiz gerekmiyor mu zaten?
Guzel bir teorik ve pedagojik yontem olmasina ragmen..
0
FZ
Problem recursion değilmiş, ben bir iki değişkeni initialize etmeyi unutmuşum ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yazılımın Neden Sahibi Olmamalıdır?

FZ

Richard M. Stallman tarafından özgür yazılımın felsefesinin en net şekilde ortaya konulduğu, güçlü argümanlarla desteklendiği Yazılımın Neden Sahibi Olmamalıdır? başlıklı makale Türkçe'ye çevrilmiştir. Zihin sarsıcı, ufuk açıcı bu makaleyi herkese tavsiye ediyor ve yorumlarınızı, eleştirilerinizi vs. burada bizimle paylaşmanızı diliyoruz.

Haber Turu

Nightwalker

Dünya aslında sandığımızdan hızlı dönüyor. Bütün bu koşuşturmacanın arasında tek tek bütün haberleri takip etmek mümkün değil. Ben de bunun için, Conan biraderden ilham alarak bir haber turu yapmaya karar verdim. Haber Başlıkları : Güvenlik Duvarınızın Sesi Nasıl Geliyor, Yeni Başlayanlara Hazır Linux: Cobind, Bilişim Yaz Kampı, Momentler yardımıyla Optik Karakter Tanıma, Türkçe GPL Wiki Yazılımı : Wiksis, Açık Kodda İş Bulmak. Ayrıntılar içeride...

Birleşik Devletler Hükümeti Özgür Yazılımların Kalitesini inceliyor...

phrewww

Amerikan Hükümeti bir çalışma yapmış, ve bu özgür yazılımların kalitesi hakkında bir rapor hazırlatmış. Aşağıda haberin kendisi linkinde raporu arayıp bulma çalışmaları sırasında elemanın başına gelenlerin yorumunu bayağı eğlenceli buldum. Raporu görmek isteyen arkadaşlar için raporun linkini de veriyorum.

Haberin kendisi
Raporun Kopyası (PDF)

Sun´dan SCO´ya Destek: Linux´a Elinizi sürmeden Önce İyi Düşünün

acemi_

Sun Microsystems´in başkanı Scott McNealy İngiliz işadamlarının katıldığı bir toplantıda, açık kaynak kodlu yazılımları kullanmadan önce dikkatli olunması gerektiğini belirtti ve ardından `eger kullanacağınız açık kaynak kodlu yazılımların her bir noktasını incelemiş, fikri mülkiyet konusunda uzman avukatlarınız yoksa açık kaynak kodlu yazılımlara el sürmeyin´ dedi.

SCO´nun 1500 şirkete gönderdiği şantaj mektubunun ardından henüz bir hafta geçmişken Sun´dan böyle bir uyarı gelmesi, Sun`ın da açık kaynak kod ve Linux konusunda ne kadar samimi olduğunu gözler önüne serdi.

Konuyla ilgili link

win-get install

sundance

Başta Debian olmak üzere birçok GNU/Linux sistem kullanıcısının gönlünü fethetmiş olan APT sistemi, sonunda Windows kullanıcılarına bile bulaştı.

Herne kadar orjinal APT ile sadece fikir bazında bir paylaşımı olsa da Win-Get birçok Özgür Yazılım ürününün Windows ortamlarına kolayca kurulmasını sağlamakta.

Tabi ki Apt gibi Süper İnek Güçleri'ne sahip olmadığını belirtmeye gerek yok ;)