GNOME .Net Platformuna Taşınıyor

0
SHiBuMi
Yanlış okumadınız, GNOME projesinin lideri Miguel de Icaza'nın dile getirdiğine göre, 4.0 sürümünden itibaren GNOME, .NET tabanlı olacak şekilde geliştirilecek. Miguel'e göre GNOME'un .NET tabanlı hale getirilmesi sürecinde yararlanılacak .NET API leri, geliştirme sürecini oldukça kısaltacak.
Miguel'in .NET platformu için söyledikleri şunlar: "Büyük bir kesim .NET'in yalnızca Microsoft tarafından yine Microsoft platformunda uygulama geliştirmek için çıkartılan bir güncelleme teknolojisi olduğunu sanıyor. Microsoft, gerçekten oldukça enteresan bir teknoloji geliştirmiş. Aslına bakılırsa çok uzağa gitmeye gerek yok, örneğin TeX ya da LatEX kullanan bir grup bilim adamı haricinde büyük bir çoğunluk Word kullanıyor. Öte yandan, .NET ile gerçekten sıradışı bir iş yapmışlar. .NET, üzerinde çalışmak için oldukça hoş bir platform."

Miguel, Java yerine Microsoft platformunu tercih ettiğini, bir dönem Java ile ilgilendiğini ama Java ortamının kendi kurallarını empoze ettiğini, elindeki her şeyi sil baştan Java ile yazmak zorunda olduğunu söylüyor. Kendisine Python gibi alternatiflerin de olduğu hatırlatıldığında, Perl ve Python'un Open-Source alemi için faydalı araçlar olduğunu, ancak C ya da C++ ile kıyaslandığında çok sınırlı kaldıklarını belirtiyor.

Bir diğer ilginç nokta da, Miguel'in .NET içersindeki güvenlik altyapısı hakkındaki düşünceleri. Miguel'e göre, Microsoft bu sefer iyi iş çıkarmış, ve kademeli bir güvenlik sistemini oturtmayı başarmış. Örneğin, gNumeric ile bir 1-2-3 dosyası açmak istediğinizde, uygulamanız ağ üzerinden sizin gerekli plug-ine sahip olup olmadığınızı ve bunu yüklemeye izniniz olup olmadığını öğreniyor. Çalıştırılan plug-in için de farklı güvenlik seviyeleri belirlenebiliyor, örneğin bir plug-inin yalnızca belirli bir klasörden okuma yapmasını ve hiçbir yere yazmamasını sağlamak mümkün.

GNOME projesinin bu konudaki elle tutulur örneği olarak Mono projesini gösterebiliriz. Mono, bir C# derleyicisi, bir runtime ve bir dizi kütüphaneden oluşuyor.

Miguel de Icaza'nın LinuxWorld ile yaptığı bu röportajın ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.

GNOME ekibi gerçekten .NET konusunda iyi bir vizyon kazanmış. Biz hala gavur icadı hesabı .NET deyince Microsofta namusu sattık çığlıkları atalım, hiçbir kompleksi olmayan geliştiriciler bu alanda çoktan çalışmaya başlamışlar. 22 yıllık meslektaşlarımızın kulaklarına küpe olsun.
gnu

Görüşler

0
anonim
Oportunist shibumi :)
Aslinda bu mono projesipek cok tartismaya gebe. Open sourcecularin gozu kapali Migueli destekleyeceklerini beklemek hayal olur. Miguel soyle demis: 'Evolution garbage collectoru falan olmayan C kullandigimiz icin cok uzun surdu. Bu yuzden .Net tam aradigimiz sey'. Ah be Miguel bari C++ i deneseydiniz ;)
0
SHiBuMi
Valla FZnin de önermesini gözönüne alarak .NET in 1 sene sonunda varacağı noktayı düşünürsek artık Miguel'i desteklerler mi, yoksa sırtlarına alıp taşırlar mı orasını bilemem.
0
m1a2
Miguel de Icaza önceden beri Microsoft kökenli bazı teknolojilere (konsept düzeyinde) sıcak bakan ve Linux end-user`unun hayatını kolaylaştırmak amacıyla bunların Linux muadillerini gerçeklemeye çalışan bir programcıdır. GNOME projesinde dokunmadığı yer kalmadı herhalde. Şu an yerini hatırlamadığım eski röportajlarında da mesela Microsoft`un `COM` bileşenlerine karşılık `bonobo` fikrini öne sürmüş ve bunu realize etmişti. `GNOME-print`, Ximian vb.de diğer örnekler. Valla bu genç Meksikalı gibi bir çocuk niçin bizim memlekette çıkmıyor? Üzülüyor insan yani. C++ konusuna gelince: bu arkadaşın yazdığı kodları bir dönem incelemiştim. `Şiir gibi yazıyor` denilse yeridir. C`yi kullandığı doğru. Fakat `C`de nesne yönelimli programlama` gibi bir ders olsa doğrudan Miguel de Icaza`nın kodları örnek gösterilebilirdi (bir de `gimp+gtk`, tabii bunlarda da Miguel`in katkısı var). Bu konu yani bu tip GUI oriented projelerde C++ yerine C kullanılması, KDE developer grubu tarafından GNOME grubuna yöneltilen eleştirilerden de biridir. Haklı tarafları da var tabii. Fakat şu da bir gerçek, adamlar bu işi çok iyi kıvırıyorlar ve hâlâ algılamakta güçlük çektiğim bir hızda (üstelik C ile) kodlama yapıyorlar (Speedy Miguel :) Sonuçta varılan nokta daha hafif ve hızlı bir ürün oluyor. Ama WindowMaker kadar değil, VIM kadar hiç değil ;)
0
SHiBuMi
Windowmaker? VIM? Güzel oyuncaklar, ama sadece oyuncaklar.
0
anonim
Shibumi tartismayi gercekten seviyorsun degil mi? Ciddi adamlar bile islerini guclerini birakip senle tartismaya giriyorlar. Bence bu vakit kaybi..
0
m1a2
Zamanında şu `troll` bahsi vardı, (`troll kokusu` vb.) Bak işte yine `troll` yedim ;) Hem de `efradını câmî, ağyarını mânî` tanımıyla, su katılmamışından.
0
SHiBuMi
Sen ne diyorsun, ben ne diyorum :) Başlığı bir daha, dikkatlice oku istersen. GNOME .NET e taşınıyor diyor. Sen kalkmış Windowmaker + VIM kadar olamaz diyorsun. Bunu söyleyebilmek için böyle bir birleşmenin ne anlama geldiği hakkında en ufak bir fikrin olmaması gerekir. GNOME un .NET yapısının üstüne oturması demek, artık yalnızca bir pencere yöneticisi olmanın ötesine geçmesi anlamına gelir. Windowmaker ise yalnızca bir pencere yöneticisi olarak kalır. Yani ikisini birbiri ile karşılaştırmak, bir savaş tankı ile oyuncak bir silahı karşılaştırmak demektir. Sen böyle bir karşılaştırma yaparsan, ben de bahsettiklerinin de güzel şeyler olduklarını, ama benim bahsettiğim şeylerin yanında bunların oyuncak olarak kalacağını söylerim.

Kullandığım editör HomeSite. Bildiğin gibi, Linux altında ne DreamWeaver ne de HomeSite gibi bir editör yok. Aranızda VIM ile web uygulaması geliştirebilen varsa ne güzel, ama bunlara da geçende sitede çıkan Visual Perl .NET ile ilgili haberi okumalarını tavsiye ederim.
0
m1a2
Tamam ben tekrar bi okuyayım ama sen de alta girdiğim yoruma tekrar bi bak bakalım :) Nihayetinde bu bir hatim duasıydı, `WindowMaker+VIM`le bitirmeden olmaz!` kabilinden, fakat madem ki böyle yorumlandı o zaman fırsattan istifade WindowMaker`ın pek de Karamürsel sepeti olmadığını da ifade edeyim sana, yani geleceğini görmek istiyorsan Gnustep`e bir bak eğer merak edersen. GNOME güzel tabii, fakat müşterisi ben değilim. Ayrıca WM ile GNOME`ın da farklı şeyler olduğunu söyleyeyim. Pencere yöneticisi olan -şimdilik- ilki (WM), GNOME ortaya çıktığı ilk günden beri bir `desktop manager`dır ve bu durumun da ötesine geçmesi için sadece .NET değil temelde başka yeniliklerin de olması gerekir. .NET`e yaklaştığı anda GNOME`un yolunda giden bir proje olduğunu farketmeden önce bu temeldeki sorunları da görmek lâzım ki ayrı bir yazının konusudur. Icaza bunların çok iyi farkında.

Homesite`a gelince, hakkında iyi şeyler düşünmekteyim: Aramızda Linux üzerinde `homesite` türü bir editör arayan varsa onlara da bluefish `e bakmalarını tavsiye ederim. Ama kendinize bir iyilik yapın ve DreamWaver, Frontpage türü programların vaadettiği kolaylıkların da pençesine düşmeyin. Yoksa `Aycell` olursunuz: `no pain no gain` Bu argüman kolaylıkla genelleştirilebilir.

Son olarak `VIM rocks`...
0
SHiBuMi
Yine elmalar, armutlar, çilekler, muzlar hepsini aynı sepete doldurmuş dolaşıyorsun. Öncelikle yaptığım iş itibariyle senin bireysel olarak hangi işletim sistemini, pencere yöneticisini ve editörü tercih ettiğin benim umrumda olmaz. Benim amacım, son kullanıcının kullanması için tasarlanmış uygulamaları bulmak, bunlar üzerinde çalışmak. Bu nedenle hiçbir zaman Windowmaker ya da VIM, GNOME ya da MS Word için bir alternatif olmaz. Dünyanın hiçbir noktasında kalkıp VIMi MS Word'e alternatif olarak sunamazsın. Ama VIM daha iyidir, benim umrumda olmaz, kimseye kullanmayı beceremeyeceği bir sistemi empoze etmek gibi bir niyetim yok. Türkiye'yi geçtim, dünyada IT sektörü haricinde VIMi kurumsal olarak kullanan ya da kullanabilecek hangi kurum vardır da MS Word ile VIMi mukayese ediyorsun gerçekten çok merak ediyorum :) Belki şu 7.5 milyon$ a komple Türkiyenin bilişim altyapısını değiştirken, VIMi de ulusal editör ilan edersiniz, böylece IT sektörümüze de yeni IT fıkraları kazandırmış olursunuz :)

Frontpage ile Dreamweaver'a gelince. Frontpage, HTML'den bir haber olan, öğrenmeyi de düşünmeyen, yalnızca elindeki bilgiyi bir şekilde Internet üzerinden paylaşmak isteyen insanlar ön planda tutularak tasarlanmış bir sistem. Özetle amatörlere yönelik. Dreamweaver ise profesyonel tasarımcılar düşünülerek hazırlanmış, geliştirme sürecini kısaltacak bir sürü araca sahip. Şimdiye kadar gördüğüm hiçbir tasarımcının da Dreamweaverı sisteminden eksik ettiğini görmedim. Frontpage ile Dreamweaverı aynı keseye koymak ise çok yanlış. VIM rocks kısmı olmasa aslında bütün bunların bir şaka olduğundan şüphe duymaya başlayacağım :)
0
m1a2
Ee pes doğrusu, dolaşmaya beraber başladık; çaktırmadan omuz attın :), sonra `omuz atma dedin`, şimdi de bacak arası yapmaya çalışıyorsun. Aslında sepet gayet düzgündü fakat o armutlar, çilekler nerden çıktı? Onları sen koydun galiba :)
Sitenin formatı gereği insanlar bireysel tercihlerini pek tabii bir muhabbet meclisinde seslendirecek. Sonuçta söylenenler `birilerinin umuru`unun konusu olur olmaz ayrı mesele. Umurunda olmayan hiç yazmaz olur biter. Aman bindiğin dalı kesme ;) Bak ben senin `homesite` tercihini ve kurumsal kullanıcılara olan yaklaşımını umursuyorum. Kalan konulara (şu VIM/MSWord mukayesesi vb.) gelince, gerçekte dile getirmediğim bir konu hakkında nasıl görüş bildireyim? E ama böyle olacaktı tabii; sepettekini elma, armut olarak görürsen karşılaştırma da bu düzleme oturur.
Dreamweaver konusunda haklısın, Frontpage ile bir tutmak doğru olmaz. Ama bu ikisini bir tutan çok adam tanıdım. Lafım profesyonellere değil. Bak bayram bitmek üzere, bayramlaşmadık seninle. Senin ve bütün fazlamesaicilerin bayramını da bi`l vesile kutlarım. VIM konusunda ne hissettiğimi biliyorsun...
0
SHiBuMi
Umurumda olmaz ile kastettiğim senin kendi günlük kullanımın için kullandığın araçların ne olduğu yalnızca senin kişisel tercihin ve konforundur, bunun üzerinde benim yorum yapmak gibi bir durumum olmaz demekti, yanlış anlaşıldıysa - ewet haklısın yanlış anlaşılmaya müsait - düzeltiyorum.

Kurumsal kullanıcılara olan yaklaşımım ise direk olarak yazının içeriğinden geliyor. Yani yazının kendisi .NET ile, kurumsal kullanıcılara dönük bir yapı ile ilgili. Haliyle gelen yorumların da WM vs GNOME karşılaştırması şeklinde değil de bu konuyla ilgili olması bekleniyor.

Bayram şu saat itibarı ile bitti ama kutlama için teşekkürler, inşallah hepiniz güzel bir tatil yapmışsınızdır çünkü ben Pazar dahil çalıştım :)
0
anonim
http://quanta.sourceforge.net/
homesitedan fazlasi var eksigi yok..
0
SHiBuMi
Elbette, burası bir tartışma platformu. GNOME .Net Platformuna Taşınıyor gibi bir haber de mutlaka öyle ya da böyle bir tartışma yaratacaktır. Bazı fanatik yabancı Linux sitelerinde (Türkiye'de Linux sitesi yok maalesef) BETRAYAL gibi başlıklar görmek mümkün. İnsanların bilgilenmesi, gelecek hakkında vizyon sahibi olabilmeleri için bu tip tartışmaların olması şart. Yoksa kuru M$ düşmanlığı ile varacağımız nokta yine M$'un kucağı olacak.
0
anonim
Mono, WindowMaker ile de calisir; Gnome'a bagimli degildir *nokta*
0
anonim
Hatta KDE ile bile calisir :) /. da KDE gelistiricilerinden biriyle yapilmis bir roportajin linki vardi. Adam Miguelin nesneye yonelik bir gelistirme ortamina kavusabilmek icin kivrandigini ama kendilerinin C++ kullandiklari icin su anda bir aceleleri olmadigini soyluyor. Eger Mono tutarsa onu da KDE icine aliriz diyor (GPL nede olsa ;)
Bu da ilk yorumda yazili olan Miguelin keske C++ kullanmasina iliskin tezimi dogruluyor. Tabi yenilikler yoksunluklardan dogabilir bunu da unutmamak lazim..
0
m1a2
Ehh, triviri nitelikte olmayan yazılarını `Making it easier` diyerekten `at` gibi koşan bir makinayla Windows üzerinde MSWord`de yazıyorsan, kelepir bir makinadaki `latex-VIMxdvi on Windowmaker+Vectorlinux` birleşimi oyuncak gibi kalır tabii. Ama ben öyle yapmadığını biliyorum ;) Hangisi acaba?
0
sundance
Oyuncak mi ? Vim mi ? Deterjan desen belki bir anlam ifade edecek ama, oyuncak hic gitmedi. WM e gelince, cok meraklisi degilim, BB ya da Fluxboxi tercih ederim, ama KDE ve Gnome u gorunce, iyi ki WM var diyorum. Gordugum kadariyla da bircok pencere yoneticisinden iyi. Bak istersen bu oyuncaklar konusunda ODTU Bim le konusabilirsin, sana lisans maliyeti olarak yaklasik 0 -sifir, nill- e kurduklari, Windowmaker ve Vim gibi (nasil oyuncaksa bunla oynayana sado-mazo gozuyle bakiliyor :) oyuncaklarla ayakta duran bilgi islem laboratuvarini gosterirler.
0
SHiBuMi
ODTU BIM ile bir alıp veremediğim yok, ya da WM ya da VIM bu laboratuarlarda kullanılamaz diye bir şey dediğim de yok. Hatta ve hatta, söylediğim şu, ki aynı şeyi Miguel de Icaza da söylüyor, bu araç gereçlerin kullanımı zaten bahsettiğin bu laboratuarlarla sınırlı. Bunların akademik ortamlar dışında ticari kurumlarda kullanılması, bu kurumlarda bir pazar yaratması söz konusu değil. Zaten bu uygulamaları geliştirenler de böyle bir amaç gütmüyorlar, hitap ettikleri kitle direk olarak bilişim camiasında olan insanlar, son kullanıcılar değil.

Benim WM ya da VIMi oyuncak olarak değerlendirme nedenim de bu. Senin bahsettiğin BB de, Fluxbox da yine aynı şekilde son kullanıcıyı değil, günde 12 saatini ekran karşısında geçiren, gurulara yönelik geliştirilen uygulamalar. Zaten geliştiren adamlar da yine böyle gurular ve bu işle öncelikle kendilerinin kullandığı, kendi istedikleri gibi yaptıkları için uğraşıyorlar.

Yazının içeriği ise .NET ile ilgili. B2B, B2C, Entreprise Applications gibi başlıkları ilgilendiren bir altyapı. Bu altyapı ister inanın ister inanmayın platformdan bağımsız, GNOME ile ilgili bu haber de o yüzden var. Ben isterdim ki birileri bakın Miguel iyi çocuktur ama WM, GNOME u döver demek yerine çıkıp aaaa nasıl yani .NET platformdan bağımsız mı şimdi yani desin. Olmadı, bu da daha alınacak ne kadar çok yolumuz olduğunu gösteriyor.
0
anonim
Linux uzerinde baska bir .Net girisimi
http://www.southern-storm.com.au/portable_net.html

Sunu da okusan fena olmaz:
http://www.go-mono.com/faq.html
0
anonim
>Valla bu genç Meksikalı gibi bir çocuk niçin bizim memlekette çıkmıyor? Üzülüyor insan.

aynı soruyu bende sormuştum.aldığım cevap şuydu.

arkadaş sen türkiyede yaşamıyon heralde.burda millet ekmek derdinde!!!
0
conan
Evet bu son. Artik boyle polemik yaratan yazilara bir daha yorum yazmayacagim. Sadece bir dahaki bu cins yazilara yorum yazmam gerektiginde bu yorumumun linki verecegim. Cunku bu tip eblekce tartismalar ne yazik ki bir yere varmayacak.

1) Kimse burada namusumuzu sattik cigligi atmadi. O senin ciglik diye isittigin ses, kimseden, hicbir ulkeden, hicbirseyden bagimli olmadan kendi arastirma gelistirmesini yapabilecek bir insan toplulugunun arada sirada yeryuzunde yasayan bir takim kaprisli ve idefix insanlarin kulaklarini tirmaladigi, yaratici kisilerin icinden gelen bir ses. Gerci ben o sesle yasiyorum biliyor musun? Uyurken bile o sesi duyuyorum. Etkiliyor beni. Ve biliyor musun? Sanirim belki de bu benim kendi cigligim... Ben biliyorum ve goruyorum ki ben YAPABiLiYORUM. Bazi seyleri basarabiliyorum. Uretkenim galiba... Sen yapamiosan git baskalarinin senin icin yaptiklarini kullan. UMRUMDA DEGIL

2) Hicbir kompleksim yok. Yani psikologa da gittim, cidden... Yokmus. Ama ben M$`u gereksiz buluyorum bir cok yonden. Arkadaslar calissinlar, Gnome`u da tasisinlar .NET`e. Umrumda bile degil ki. Bugun butun dunya Windows isletim sistemini kullaniyor. Ben kullanmiyorum. Neden? Kompleks mi? Hayir... Sevmiyorum arkadasim sevmiyoruuum. Visual Studio mu? 4 ay kullandim. Yarattigim binarynin 10 MB olmasini SEVMIYORUUUUUUUUUMMM. 30-40 Klik binary yetiyor bana. Ayni seyi yapiyorlar. Ama Windows da calismiyo mu? Banane ki... Sen de o programin Windows`da calisanini yaz. Senin misyonun da o olsun...

3) Ya sekreter, peki ya ev kadini, amcan? Onlar Linux kullanamiyorlar ki.. Cok zor abi... masaustunde gucsuz kaliyor bilio musun?
E napiim ki ben simdi? Onlar da Windows`la dogmasalardi... Di mi ama? Alternatif mi sundun amcama? Belki o Linux`u daha cok sevcekti. Amaaan neyse oldu bi kere...

4) Linux vs Microsoft, Office XP vs Star Office bilmemne... Gnome .NET olcakmis. Star Office icin kesinlikle Java kullanilacakmis, Internet Explorer`in Linux versiyonu cikacakmis, Kedilerle kopekler dost olacakmis, Tavukla kirmizi sarap icilmezmis, blah blah blah... BANANE
Denerim begenirim kullanirim yerim icerim. Gerisi de hic umrumda degil.

Umarim dotNet basarili olur da en azindan M$`un duzgun bir product cikardigini canliyken gorebilirim. Onlar ermis muradina, son koydum bu yoruma....

----- End of Polemik -----
0
anonim
Ehehe conin sanki biraz `grrrr` sesimi geldi dislerinide görüyorum senin ;-) bilirsin milletçe yada bir şekilde bize değmiş olan insanlar boş boşup havanda su dövemyi severler hem sen kızsan yazmasan o kızsa yazmasa nice olur bizim halimiz :P posted by malağin teki ;-)
0
SHiBuMi
1) Yok mu dersin, istersen bir daha gözat.

2) Senin kişisel tercihin.

3) Seni anlıyorum. Ne var ki, ben bir web tarayıcısındaki input kutusuna mouse ile bu kutuyu tutturup tıklayamadığı için veri girişi yapamayan insanlarla da çalıştım. Buna rağmen bu insanlara Linux kullandırma konusunda ciddi anlamda direndim. Olmadı. Microsoft ya da Linux hakkında hiçbir fikri olmayan insanlar, kullanacakları program Windows programı görüntüsünde olunca çocuklar gibi seviniyor, aksi takdirde seni başarısız buluyorlarsa ben ne yapabilirim? Şirketin yönetim kurulunun değiştirilmesi için kulis mi yapayım? Bakın biz MS kullanıyoruz ama ülkenin namusu elden gidiyor, yapmayın etmeyin mi diyeyim?

Linux kullanmaktan hiçbir zaman vazgeçmedim. Sunucu olarak kullandığım tek bir MS makinam yok. İstemci olarak kullanmak da hepinizden önce benim işime gelir. Ama adamlar kullanamıyorlar yahu, biliyorum, gözlerimle görüyorum, daha ne diyeyim, ben kullanıyorum siz beceremiyorsunuz diyerek işin içinden çıkamıyorsun ki. Bakın Sundance diye bir arkadaşım var, adam olayı bitirmiş Fluxbox'ın piri olmuş, ODTU laboratuarlarında WM + VIM ile sıfır maliyet iş çıkartıyorlar naber? diyerek işin içinden çıkılabiliyor olsa ne güzel.

4) O zaman FM'yi de lağvedelim. Ne gerek var bir tartışma platformuna, nasolsa umrumuzda bile değiller.

Bir kurum içersinde Staroffice mi XP Office mi kullanılacağı, düşündüğünden çok daha fazla öneme sahip. Aynı, kurumsal olarak kullanılacak uygulamanın hangi platformda çalıştığı, ne kadar genişletilebilir olduğu, mobil teknolojilere uygunluğu, arkasındaki desteği vs. nin çok önemli olduğu gibi. Mono bu yüzden çok önemli bir projedir, .NET'in ve daha geniş anlamda Web Services'in Microsoft'un tekelinde kalmaması ve olması gerektiği gibi platformdan bağımsız yaşaması için çok güzel bir şekilde organize edilmiş bir proje. Bu proje ile ilgili bir haberden, WM vs GNOME ya da VIM vs MS Word tartışması çıkıyorsa ve bundan rahatsız oluyorsan, sorunu başka noktalarda aramalısın.
0
sundance
Conan: NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE! Tavukla kirmizi sarap icilmez mi ??? Sictik ;)
0
m1a2
Israrla sohbet tadında götürmeye çalıştığım *yorumlaşmalar* işte görüldüğü gibi bazı yanlış anlamalara veya `but kalsın ben ciğer alacam` türünden paslaşmalara neden olabiliyor. `Stallman` thread`inden sonra farkedilmesi gereken bu gerçeği şu an bir dizi düstur haline dönüştürmek gerektiği anlaşılıyor. (1) Yorumlarınıza latife türünden çıkış ifadeleri koymayın. İnsan zihni, nedenini hâlâ çözemediğim(iz) etkenlerle LIFO yani `son giren ilk çıkar` mekanizmasıyla çalışıyor. (Kendimi de bunun dışında tutmam.) Bitiş cümlelerine dikkat! (2) İlginizi, bilginizi ve hatta sevginizi paylaşın, fakat muhataplarınızdan her zaman sizinkiyle eşdeğer bir heyecan, tutku, sinerji, iyi niyet, ezcümle hissettiğiniz her ne ise beklemeyin (buralarda bir yerlerde, şifahen kendilerine defaatle söylendiğinden ne kastettiğimi çok iyi anlayan birileri olduğunu biliyorum ;) Aslında hayatın kendisidir bu. ... Kendilerinin Superman`i olduğunuz insanları da kırmayın: yani Clark Kent gözlüklerinizi asla çıkartmayın. Neyse bir miktar Sezen Cumhur Önal`a Nietzche sosu eklediğim bu karışımı yanmadan kapatayım.

Şimdi bu iki düsturun sonucu asla off-topic olmadan, `aha konu, aha başlık, aha da kullanabileceğin sözcükler:... bunlarda kullanamayacakların` anlamına mı geliyor? Maalesef bunu *andırıyor*

Microsoft ürünleriyle ne benim ve ne de eminim ki geçmişteki sohbetlerde söz alan insanların bir alıp veremediği yok. Microsoft`un bütün kurumsal(!) birimleri ve hatta dünyayı işgâl eden Cyclon`lular olmadığını biliyorum. Fakat çevrede reçele rağbet eden bu kadar sinek varken -çok çok mâkul olan- alternatifleri görmek ve doğası itibarıyla incelikle değerlendirilmesi gereken bir protestlikte; görüşlerini, önerilerini seslendirmek ve hatta bir miktar şımarıklık yapmak onların en doğal hakkıdır.

Gelelim sonuca. LIFO ilkesi gereği şu an mayınlı tarladayım :) Bu düsturlara uyacak mıyım (mıyız)? Cevap: TABİİ Kİ HAYIR ;) Bunun yeri burası değil ve en azından ben hayatı henüz o kadar ciddiye almıyorum. Off-topic`te olsa, In topic`te olsa konuşun, dinleyin, konuşturun, yazın, yazışın. Her sözün elbet bir müşterisi vardır. Söz adrese gider;) Karşılık yanlış yerden yanlış şekilde gelse de, doğru yerden yanlış şekilde gelse de ve hatta hiç gelmese de.

P.S. Fazlamesai`nin alternatif sesi Shibumi :) (Gördüğün gibi dört-beş seferdir sana seslenirken mutlaka bir smiley atmak zorunda kalıyorum, bunun üzerinde durmak lâzım ;) Bu yorum kişiye özel bir niyet içermiyor. Bununla beraber şu gerçeği de inkâr edemem: Klavyede parmaklarını gezindirmeden önce seni yanlış anladıklarını düşündüğün kişileri anlamak yönünde biraz daha çaba gösterseydin böyle bir yorum en azından -kendi adıma- bu erken safhada ortaya çıkmayacaktı, fakat öyle ya da böyle bir gün mutlaka çıkacaktı. Cevap yazma, cevap vermiycem :) Katkılarından dolayı Conan`a en derin teşekkürlerimi sunarım. Şu `kırmızı şarap-tavuk` olayı kopartmasaydı beni, bunları okuyor olmazdınız. Hatta şu an karar verdim: bu yorumu ona ithaf ediyorum :)
0
conan
hihi :)
*giggles*
0
anonim
Mono''yu geliştiren ekibi takdir ediyorum. Röportajda 3500 sınıftan 900''ünü uyguladıklarını ve hızla çalışmaya devam ettiklerini söylüyorlar. Bu hızla giderseler herhalde sene sonuna doğru %90''ı tamamlanmış olur sınıf hiyerarşisinin.

Sonra ne mi olur? Misal ben kendi ortamımda Visual Studio.NET ile bir C# kodu yazarım, sundance arkadaşıma gönderirim o da fantastik bir Linux dağıtımı ;-) üzerine kurmuş olduğu Mono yapısı üzerinde benim dosyalarımı çatır çatır derler. Ortaya şirin bir program çıkar. Ya da tam tersi Linux üzerinde C# ile kod geliştirmiş bir arkadaşım kodu bana gönderir ben de Windows 2000 üzerinde derler ve çalıştırırım.

Konuya biraz naif baktığımın ve yukarıdaki senaryoda binlerce problem çıkabileceğinin farkındayım ama gene de iyimser yaklaşıyorum.
Kaldı ki bu iyimserliğim biraz da Miguel arkadaşımızın iddialı oluşu ile de çakışıyor: Right now we compiling on Windows and popping the executable and running it on Linux. That''s the way we debug the JIT compiler. We develop on Windows and copy and run on Linux (bkz. röportaj)

Hadi gelin teknoloji öngörüsü yapalım, bakalım ne kadar tutturabileceğiz: Ben diyorum ki, yeni .NET platformu ile Microsoft bir kez daha malı götürecek ancak Microsoft web servislerini aşırı bir şekilde şişiredursun, Mono, Microsoft''u değil de .NET uyumluluğu ve yazılım geliştirme mimarisini vurguladığı ve bu hızda sistemi geliştirdiği takdirde 1 sene içinde Linux (programcı) camiasında adından FAZLASI ile söz ettirecek. Görelim bakalım ;-)

(hardcore v 2.0 olsa ve de bu versiyonda belli bir konu başlığına son gönderilmiş yorumlar olsa sanki daha mı güzel olurdu ne? Ya da iyisi mi FM veritabanı üzerinde kendi select cümlemizi kendimiz çalıştırabilsek? ;-) Neyse çok konu dışına çıktım)
0
anonim
Java'nin nesi var?
.Net'in sesi mi var? ;)
0
FZ
JAVA ile ilgili yorum yapmaya korkuyorum, conan arkadaşımız JAVA ile geliştirmiş olduğu distributed agentlardan bir tanesini benim makineme gizlice salıp güvenlik analizi yapabilir ;-)

Şaka bir yana, JAVA bir dil olmanın ötesinde bir olgu, bir olay, bir vizyon ve bir teknoloji yapısı. Gosling gibi bir üstadın geliştirmiş olduğu epey kapsamlı ve becerikli bir sistem. Ayrıca nesneye yönelik bilgisayar programlama dili olarak da takdire şayan fikirleri dünya çapında programcılara sunmuş ve yaygınlaşmasını sağlamış bir ortam.

Daha pek çok bakımdan bu güzel programlama dilini övebilirim ancak nasıl ki JAVA ortamına bakıp a ne güzel, C++ dilinin kastırıcı yanlarını törpüleyip güzel bir sistem yapmışlar diyorsam, benzer şekilde de .NET ortamına bakıp, a ne güzel, JAVA, J2EE, vs. platformunun kastırıcı yanlarını törpüleyip, güzel yanlarını alıp cillop gibi sistem yapmışlar diyorum.

Son olarak dikkati çekmek istediğim bir nokta var. Yorumumda C# deyip durdum, C# olması şart değil yani mesela ben Visual Basic.NET ile yazdığım programı da derledikten sonra Linux-Mono ortamında kullanabiliyorum, CIL (Common Intermediate Language) sağolsun. Bu nokta gerçekten önemli. JAVA'da JAVA ile kısıtlıyım, .NET ortamında ise illa ki C# olacak veya VB.NET olacak diye bir kural yok mesela Perl.NET de olabilir (netekim ActiveState'in .NET uyumlu Perl derleyicisi piyasaya çıktı ve doğrudan Visual Studio.NET ile entegre çalışabiliyor). .NET diller-arası programlama paradigmasının somut olarak uygulanmasını sağlıyor, eğer Mono tutarsa platformlar-arası özellik de kazanmış olur. Nokta.
0
anonim
Eger biraz para kazanirsam, acimadan gidecegim Redmond'a Gates efendinin elini opup himmet dilenecegim valla.. Helal olsun. Daha ortada bir sey yokken urunun kalitesi hakkinda methiyeler duzdurmek ? Bu kadar muthis bir pazarlama teknigi ? Helal olsun valla.. Binlerce kez..

Yahu ortada henuz hic bir sey yok. Yaygin bir deneme ortami yok. Her zamanki gibi sadece vaatler var. Bakin size MS Win98'i anlatayim:

1. Muthis internet baglantisi.
2. Cokmeyen sistem.
3. Dehsetengiz USB destegi.
4. Kendini onaran sistem.
5. Otomatik sistem bakimi.
6. Cok kolay kurulum.
7. Eglenceli. Her turlu muzik ve video destegi.

Daha bir suru vardi. Bunlarin hangisi gerceklesti ? Soyleyin hangisi Win98 ile birlikte geldi ? Daha dogrusu XP ile bile gelen kac tanesi var ?

Eger siz boyle bir onyargiyla simdiden bogaziniza kadar bu teknolojiye gomulurseniz, yarin o da Java gibi fos cikarsa ne yaprsiniz ? Ne yapacaginizi soyleyeyim. Kimseye biz yanildik diyemezsiniz. Boguldugunuz bok cukurunun cok guzel koktuguna dair methiyeler yazmaya devam edersiniz.

Tarih tekrarlardan ibarettir. Goreceksiniz.

Tembel FM'ci, skoylu...
0
FZ
Ortada bir şey yok lafı saçma olmuş. Kast ettiğim reklamları değil 3000 sınıftan oluşan bir sınıf hiyerarşisi, bunların üzerinde çalıştığı runtime, bunları temel alan web servisleri, bunları kullanan diller arası geliştirme ortamı vs. Söz konusu geliştirme platformu GNOME ekibi tarafından beğenilerek MONO adı altında adapte ediliyor. Bu da demek ki bir şeyler VAR. Ve aynı zamanda demek ki daha pek çok şey olacak, Şubat 13''ü başlangıç tarihi kabul edin (VS.NET''in ilk sürümünün resmi çıkış tarihi) ve 1 sene sonra yani 13 Şubat 2003''te bilgi işlem ortamlarına bir göz atın derim.

Windows98, Win XP ile .NET kıyaslaması ne alaka? Eğer illa bir kıyaslama yapacaksak .NET ile J2EE''yi kıyaslamamız gerekir. Masaüstü işletim sisteminden yola çıkarak .NET yorumu yapmak elmalarla armutları kıyaslamak gibi olmakla kalmıyor biraz da Microsoft''un pazarlama taktiklerini Microsoft''a karşı kullanmak gibi oluyor ;-) Bence bir düşmanın silahlarını düşmana karşı kullanmakta problem yoktur eğer kullanan kişi bundan rahatsız olmuyorsa, ama burada biraz fazla sırıtıyor gibi.

Java fos mu çıktı? Zannetmiyorum, yani eğer kast ettiğiniz birtakım beklentileri %100 karşılayamadığı ise, o zaman bu tartışılabilir ama FOS ÇIKTI demek ABARTILI ve YANLIŞ olur. Eğer JAVA = FOS ise o zaman IONA, BEA gibi firmaların kapılarına kilit vurup bir müddet tatile çıkmaları gerekir. JAVA = FOS olsa idi o zaman Microsoft .NET''i ve C# dilini geliştirirken JAVA ve J2EE''den bu kadar çok fikir ve benzerlik alır mıydı?

Benim hala önyargılı olduğumu, .NET''in fos çıkacağını, bizim bok çukurunda boğulacağımızı ve boğulurken de o ortama övgü düzeceğimizi hala düşünüp düşünmediğinizi bilmiyorum. (Düşünüyor musunuz? Hala mi?)

Son olarak, herhangi bir tarihçi ya da sosyolog ''tarih tekrarlardan ibarettir'' sözünüzü duysa idi, ya da burayı es kaza takip ediyor olsaydı acı acı gülümserdi herhalde.

Tarih tekrarlardan ibaret değildir, bunu gördük.

Geveze FM''ci, fz.
0
anonim
>Söz konusu geliştirme platformu GNOME ekibi tarafından beğenilerek MONO adı altında adapte ediliyor.

Mono Ximian tarafindan gelistiriliyor. Ximian her ne kadar Gnome'un arkasindaki onemli guclerden biri olsa da GNOME ekibi tarafından beğenilerek MONO adı altında adapte ediliyor. ifadesi yanlis olur. Gnome projesinde Sun muhendisleri de calisiyor. Bu durumda onlarda mi Mono'nun gelistiricileri oluyor?

Lutfen artik anlayin, Mono sadece Ximian sirketinin (open source) urunudur. Gnome ile hicbir bagi yoktur. Eger Gnome toplumu tarafindan kabul edilirse Gnome'a entegre edilebilir. Hatta en buyuk rakibi KDE ye bile. Mono'nun bir Gnome projesi oldugu fikrinin bu kadar sik belirtilmesini artik bir cesit tainitim taktigi olarak algilamaya basladim. Lutfen herkes mono'nun sitesinde sikca sorulan sorulari okusun. Ayrica Mono, Linux uzerinde .Net altyapisi kurmaya calisan tek proje de degildir. Yukaridaki bir yorumda bu konularla ilgili linkler gondermistim.
0
sundance
>Windows98, Win XP ile .NET kıyaslaması ne alaka?
Nasıl ne alaka ? Sen gidip simit aldigin ve simidin igrenc ciktigi ama etraflarda başka bir fırın gözükmediği için simidi yemek zorunda kaldigin (çünkü açsın) fırına bir daha `aaa bu sefer de açmalarını deneyeyim` diye gider misin ? Hadi gittin diyelim, onlar da berbat cikti, bu sefer yine gidip inatla galeta deniyecegim der misin ?
Serdar hocam da sanırım bunu demek istemiş. Gördüğün gibi direkt bağlantı var arada :)) Çünkü tartışılan ürünün yeterliliği değil (çünkü ürün DAHA ortada yok) tartışılan sözkonusu şirketin vaatlerini ne oranda gerçekleştirebildiği ve güvenilirliği...
0
anonim
Oncelikle Ne alaka ? sorusuna cevap verelim.
Alaka teknoloji, tekniklerde degil. Soylenen sozler ve sonuclarda. Evet cekmeceleri karistirin, 97-98 yilinin dergilerindeki Windows Reklamlarina ve tanitimlarina bir goz atin. Windows 98'in ozelliklerini bir gorun. Sonra bir bakin Windows 98'te bu ozelliklerden hangileri var ? Daha dogrusu duzgun calisiyor ?
Soylemek istedigim bu. MS, olmayan bir seyleri varmis gibi gostermekte muthis hunerli. .NET icinde, hala gercekten mevcut bir sey yok. 3000 tane obje sinifi varmis ? Implemantation nerde ? Application nerede ? MS'nin kendi sitesinde bir example site vardi. Fakat 404'ten baska bir sonuc vermiyordu..
3000 Obje sinifi.. Ona bakarsaniz, Windows'ta 3000 kusur bilesenden olusuyor. API'ler ise... Ben hic saymadim.. 3000 Obje sinifi olmasi demek, mukemmel olmasini, is yapar olmasini gerektirmez..

Tarih tekrarlardan ibarettir. Evet. DOS'u en zor duruma sokan sey, 640K Mem. Allocation sorunuydu. Win 3.1 bu sorunu astigini soyluyordu ama buda 64 K Resource handle sorununa tosladi. Win 95 Preemptive 32 Bitlikti, fakat, bu defa ayni sorun 128 K olarak karsimiza cikti. Ustelik bu preemptive 32 Bit sistem, 16 Bitlik low level baglantilar nedeniyle Protect mode bellek ile shared bellek ayrimi konulamadigindan mavi ekran cenneti bir sistem ortaya cikti. Bunun ilk ciddi yamasi olan Win98'de ise dinamik yapilandirmali surucu/cihaz destegi icin (USB icin onsart) olan uzantilar yeni NTKERN ile duzenli uygulanamadigindan ayni sorunlar devam etti. Fakat yeni NTKERN modeli 64 MB'tan fazla RAM uzerinde etkili olamiyordu. Komediye bakin. 128 MB RAM'iniz var, fakat 64 MB'in uzerinde sistem Cache ve Buffer yonetimi yok. Sonuc, 64 MB icinde donecek seyler icin SWAP dosyasina muracaat. Tarihteki 640 KB olayi, 64 MB olarak gene kafamiza tosladi velhasil. MS'nin W2K, 128 MB RAM sistemde %30 daha hizli calisir diyerek bagirabilmesinin yegane sebebi budur.
Eger IT Tarihini biraz biliyor olsaydiniz, su meshur sozu hatirlardiniz:
*Ayni hata, bir kez buyuk, bir kez middle, bir kezde kucuk sistemlerde mutlaka yapilir*
Win 98 - Calismayan USB.
XP - Calismayan UUSB.
Ikiside sistemlerin en alici gelismesi olarak lanse edilmisti.
Dahalarini da gorecegiz.
Java FOS'mu ? Bu konuda sunu soylemek yeterli olur. Millet Java'nin temel hedefi olan her yere Java Stack yerine WinCE veya Embedded Linux cakmazdi. Teknolojilerin cok iyi cok guzel olmasi degil, piyasa yapmasi onemlidir. IIS neden bedava oldu ? Apache karsisinda para etmedigi icin (Bizzat MS'nin soylevi). Piyasa kosullari onu Ticari olarak bitirdi. Simdi su var ortada. Java para etmiyor. Tek kabul gordugu yer, Web Applet pazari. Bugun Java uygulamasi kullanip memnun kalan yer sayisi cok az maalesef. Gecenlerde bir topic vardi, bu konu bir hayli derin vurgulanmisti. Belki FOS diyemezsiniz, ama hedefine ulasamadi diyebilirsiniz. Peki, bir atici, ates ettigi ordeklerin hicbirini vuramiyorsa, bu atici FOS olmazmi ? Yoksa, siz 'Yaa, bu atici FOS degil aslinda, ordekler hatali' diyebilirmisiniz ?
Java FOS hedefleri olan bir teknoloji degildi. guzel bir konseptti. Fakat konsept olamadi, sadece enteresan bir tur interpreter olarak kaldi. Maalesef !

20 yildir ben, tarihin, en azindan MS cephesinde, tekrarlardan ibaret oldugunu gordum. Sosyologlar neyi goruyor bilmem. Ama, 1900 kusur izmit depremi 10 binlerce olu. 1999 izmit depremi gene onbinlerce olu. Osmanli, ic cekismeler, 'Selam verdi almadilar, rusvet deguldur deyu' vakalari ve malum son. T.C. ve camdan uzatip kafanizi bir bakin. Tek merak ettigim yeni Ataturk kim olacak ? Yada yeni bir Ataturk cikacak mi ?
Bu sozu ben soylemedim. Ama tarihci ve sosyolog pek cok insandan duydum. Cunku, insanlarin dogasi ve ihtiyaclari aslinda hep ayni..

Tembel FM'ci, skoylu..
0
FZ
.NET ile başlayalım:

Geçen sene Beta 2 sürümü ortalıkta dolanan ve son hali kısa bir süre önce ortaya çıkan .NET''i kim ne amaçla kullandı? Bu soruya cevaben bir listeye göz atabilirsiniz.

Bu listeden bir örnek .NET platformunu günde 5 milyon civarı hit alan finans kuruluşu Merril Lynch şirketinin Sesli Cevap Uygulaması (söz konusu proje C#, ASP.NET, ADO.NET, XML Web Servisleri ve SQL Server 2000 üzerinde çalışıyor)

.NET üzerinde çalışan küçük ve basit bir e-ticaret uygulaması IBuySpyStore

Tekrar hatırlatmakta fayda var, .NET''in son versiyonu yeni çıktı ve yukarıda sözü geçen uygulamaların büyük kısmı Beta 2 üzerinde geliştirilmiş olan uygulamalar. Bu durumda ben konu ile ilgili nihai fikirlerimi oluşturmak için 2002 yılının son aylarında ortama bir daha göz atmayı düşünüyorum. Şimdilik .NET konusunda iyimserim ve olumlu bakıyorum. Zamanın ne getireceği gene de belli olmaz, hep birlikte göreceğiz.

JAVA Platformu ile devam edelim:

Kim, nereye, hangi stack implementasyonunu gömdü bilemiyorum ama bildiğim şeyler şunlar (ilk aklıma gelen birkaç örnek):

Progress veritabanı ve uygulama firması, SonicMQ adlı ve JAVA tabanlı mesajlaşma yazılımının performansından etkilenerek söz konusu yazılımı şirketle birlikte satın aldı, detaylı bilgi isteyenler için: Link1 ve Link2

BEA adlı firmanın uygulama sunucusu pek çok firma tarafından J2EE tabanlı yazılımlar için kullanılıyor, buna bir örnek Türkiye''de DIŞBANK.

Yine JAVA üzerinde iş yapan, web servisleri konusunda atak firmalardan biri IONA.

Farkındaysanız burada Web Applet''lerden ya da portatif cihazlar üzerinde çalışan embedded uygulamalardan bahsetmiyorum. Örnekte de geçtiği gibi bankalardan, arka plandaki sunucularda çalışan karmaşık uygulamalardan bahsediyorum. Şimdi bu adamlar, bu sistemleri geliştirenler, geliştiricilere bu ürünleri sunanlar IFLAS mı ediyor? Batmak üzere mi bu firmalar? Ben bunu merak ediyorum.

Son olarak tarih tekerrürden ibaret olsa idi herhalde sanat, bilim, kültür diye bir şey olmazdı. Bu demek değildir ki bazı kalıplar bazı parametreleri değişmek sureti ile zaman zaman kendilerini göstermiyorlar. Ancak aşırı-karmaşık politik ya da tekno-kültürel ya da ekonomik süreçleri basit bir döngüye indirgemek yanlış bir indirgemecilik olur gibi görünüyor. Yeni bir Atatürk ya da yeni bir Einstein ya da yeni bir bilmemkim olmayacak. Dönüşen ve gelişen sistemler yeni çelişkileri daha doğrusu temel çelişkilerin ve çatışmaların yeni, kelimenin tam anlamı ile yeni, şekillerini dayatacaklar ve bunların içindeki insanların karşılıklı etkileşimleri YENI şekillerde devam edecek. Yeni koşullar yeni insanları oluşturacak. Analojiler faydalıdır, abartılmadıkları ve her derde deva görülmedikleri sürece.
0
SHiBuMi
Yahu bu nasıl iştir, bir kere de merak edip şu şeytan işi .NET nedir deyip sitesine girip bakmadınız mı? Adam oraya case studies başlığıyla 60 tane farklı implementasyonun linkini koymuş. Aralarında bankacılık sektörü, Amerikan ordusu, bilişim firmaları var. Aralarında mission-critical uygulamalar, ERP sistemleri var. Ve bunlar henüz 13 Şubata kadar BETA olan bir IDE ile, .NET platformu üzerinde geliştirilmiş. Yani bir konuyu araştırmazsınız tamam ama, o zaman bu konu üzerinde yorum yapmazsınız. Atla deve değil, microsoft.com yazıp .NET e tıklayacaksınız. Önce ne olduğunu öğrenin, ondan sonra fikir yürütün. Bu konuda şimdiye kadar neler yapıldığı ve gelecekte de neler yapılacağı her yerde konuşulurken, yazılırken, çizilirken, birisinin çıkıp daha bir şey yok demesinden daha gülünç bir şey yok.

.NET, RPC (Remote Procedure Calls) ve XML teknolojilerinin üzerine kuruludur, bunu da hatırlatmak istiyorum. Microsoftun bi tarafından uydurduğu bir teknoloji değildir. Bu teknolojilerin standartları da dünya çapında belirlenmektedir ve isteyen alıp bunları kendi platformuna entegre edebilir. Kim bu işi daha iyi kıvırırsa, onun geliştirme araçları, onun platformu lider olur. İş bu kadar basit.

.NET bir markadır. Microsoftun Web Services teknolojisi için geliştirdiği araçlar ve platformun bütününe verdiği isimdir. Sun'ın markası J2EE dir. Başka da marka falan yok ortada zaten. Diğer bütün firmalar, bu iki markanın etrafında toplanıyorlar. Gelecekte de bu iki platformun birbiriyle uyumlu olmaması için hiçbir neden yok. Yani dünyada sizlerin sandığı ya da dotGNUnun önlemeye çalıştığı gibi bir iyiler-kötüler savaşı yok, dünyayı istila etmeye çalışan uzaylılar da yok. Ama bunu bu şekilde göstermenin, bu şekilde bahis konusu yapmanın işlerine geldiği insanlar var. Bir de maalesef bu insanların peşinden gidenler var. Her ikisi de kendilerine çok yazık ediyorlar.

Çalışkan FMci, SHiBuMi
0
skoylu
Sizi bilmem. Ama ben girip baktim. Hatta orada MS'nin bir ornek sitesi vardi. Fakat 404 umu alip kucagima oturdum yerime..

.NET bir platform. Bu Client'ten server side'a kadar uzanan bir cok bilesene sahip. Bunlardan biriside Passport. Benim denedigim sitelerden hicbiri benden passport istemedi mesela ?

Benim takildigim konu, henuz beta asamasinda olan bir seye, herkesin boyle atlamasi, bir tur kurtarici gibi gormesi. Bugun hala bu ulkede kullanilan muhasebe programlarinin Adet olarak %90'i DOS tabanli iken siz Distributed processing ve RPC servislerinden bahsediyorsunuz. Neden insanlar DOS'ta kaldi biliyormusunuz ? Windows hantal, Windows programlari kolay cokuyor, Windows programlariyla tikla tikla uretkenlik namina bir sey cikmiyor. Gunde 500 Fatura islerken, 50 fatura zor isler hale geliyorsunuz.

Ne alakami ? Alaka su. Bizim icin parlak gorunen teknolojiler son kullaniciya oyle gelmeyebilir. Ustelik, ortada ciddi manada yaygin bir implementasyon yok. Gordugum kadariyla, yapilanlar, geleneksel yontemlerle yapilabileceklerin otesinde bir sey degil. Ama biraz bekleyelim elbette, gorelim bakalim Dag ne doguracak ?

MS'nin temel niyeti, dunya IT pazarinda tek tabanca olarak yasamaktir. Zamaninda kendi yediminde olmayan Internetin batacagini, MSN'in her derde deva olacagini soyluyordu Gates Amcamiz. ama aksilik MSN Batti. Simdi O MSN Fikrini Internete adapte etmeye calisiyor. Madalyonun arkasindaki bu. Bunu yapmak icin bazi seyleri patentinde tutmak isteyecek. Bunun icin de bazi uyarlamalar yapacak, SOAP, XML vs. uzerine. Bunlar ise ne kadar verimli olacak ? Iste asil soru burada. Windows 95'in Beta surumu, Windows 2000 Pro'ya kadar olanlarin hepsinden daha guzeldi. FAT32 destegi yoktu ama oyleydi. Simdi cikip Beta meselesiyle yapmaya calistigi bu.

Is, tek boyutlu degil. Neden Java gariban bir Interpreter duzeyinde kaldi ? Ayni nedenler MS icinde islemeye baslayacak. Belki Office XP'den sonra Office paketi cikmayacak. Siz Internet uzerinden MS'den kiraladiginiz programi kullaniyor olacaksiniz. Simdi ucretsiz olan Passport'a gobeginizden baglandiktan sonra 'Ya gocerse, Ya hacklenirse, Ya virus bulasirsa, Ya MS cikip her auth islemine %20 vereceksiniz derse' kaygilari baslayacak. Bu kaygilari engellemek icin MS Application services yonetimini one surecek. Yanisi su, PC = WebTV yapmaya calisacak. O andan itibaren, Antitekel kanunlari filan asilmis olacak ve IT = MS formulu yerini almis olacak. Insanlar bunu gormuyormu saniyorsunuz ? IBM, SUN vs. kormu sizce ? IBM kuytu yerde bir delinin eline mi gecti ki, Linux'un uzerine atladi ?

.NET gene guzel vaatlerle geliyor. Fakat onemli olan vaatler degil. Bunlarin ne kadari gerceklesecek ? Visual BASIC cok guzel, ama veritabani destegi yok. Adam gibi bir veritabani istiyorsaniz, gidip SQL server vs. alip applike etmeniz lazim. Ustelik tek sorunuda bu degil. Anlasilamayan (PEk cogu icin) sorunlar ve dev yamalar gerekiyor. Visual C++ vs. de ayni dertlerden muzdarip. Oysa VisualStudio bize ne guzel bir gul bahcesi sunuyordu ? Ama oyle olmadi. Bir program yapiyorsunuz bilmem kac Bin MHz canavar makinelerde surunuyor. Olmadik yerde olmadik sorunlar cikiyor. Sonucta musteri memnun kalmiyor.

MS vaatleri cok guzel ama icersini doldurmayi beceremeyen bir firma olarak hafizalara yerlesti maalesef. Size bir ornek, Nasil olsa MS, hacklariz alimallah diyen Script Kiddie tayfasinin .NET serverlerine bilhassa Passport'a saldirma SIKLIGI ne olacaktir ? Sizce o tarafa yonelen trafigin ne kadari sadece saldiri amacli olacaktir ? Evet, karsisinda OpenBSD bulan yeniyetme hic bir hacker o cihede yonelmiyor, ama orada bir MS urunu olursa durum birden degisiyor. Bunlar sosyal sorunlar elbette, ama herkesin her tur isinin anahtarini tutan sitede MS'ye ne kadar guvenecek ? Anahtar bu ve benzeri sorunlar..

Yanlis olan .NET degil. Insanlarin bu vaatlerin hepsi gercekmis gibi bu kaptanin gemisine dolusmaktaki aceleleri yanlis olan. Bu kaptan ki bundan once her defasinda sizi Jamaikaya goturecegim diyerek Sahra colunun ortasina indirmis. Biraz tedbirli olun. Biraz akilli davranin. Oyle soyleymis, boyleymis diye atlamayin. Boyle bir teknoloji icin 60 degil 60000 CaseStudie bile yeterli olmaz. MS Zaten cikan sorunlari *Beta canim olur o kadar* diye atlatiyordur mutlaka. Yoksa okadar HTTP 40X almis olmamin o sitelerde, baska bir sebebi olamaz diyorum. Eger .NET vaatleri tutarsa, C# hakikaten is yaparsa, Passport'a ben dahi bilgilerimi teslim edersem, o zaman ayaga kalkar, kedi olali bir fare tuttugu icin Gates'i hararetle alkislariz, merak etmeyin.

Mono gibi projelerin hizli olmalari, Gates Uskudari gecmeden meseleye hakim olabilmek. Eger .NET tutarsa, sorun yok. Ama tutmazsa, Insanlarin, mesela, Passport'a bir alternatifleri olabilmeli.

Sevgili S.S.Shibumi, dunyayi isgal etmeye calisan uzaylilar yok ama, maalesef IT Sektorunu isgal etmeye ugrasan bir Bill Gates var. O armudu yerken sana copu kaliyor, farkinda degilsin. Onun sistemine virus bulasir, sen bogusursun. Eksigi, bugu vs. sadece seni ilgilendirir. Gates oturur paralarini sayar sadece. Olaya bu acidan bakip, maceraya atilma derim. Yoksa, o bataktan cikman Gilan projesini bitirmekten cok daha zor ve zahmetli olabilir. Sana yardimci olabilecek bir UG'de bulamayabilirsiniz. Kendilerine selamimi ilet..

Uyuklayan FM'ci skoylu..

0
SHiBuMi
Eh sonunda bazı şeyleri Serdar Köylüye öğretebilmiş olmaktan mutluyum. Sonuda .NET in bir platform olduğunu anlatabildim mesela. Halen Web Services ile .NET in farklı şeyler olduğunu izah edemedim ama olsun, o da zamanla olur.

Gilan projesini Geçmiş A.Ş ye rağmen bitirdikten sonra sırtımız kolay kolay yere gelmez, bizi merak etmeyin. Ama Serdar Köylüye İstanbulda güzel bir iş bulalım da artık bu kadar teknik birikim bu kadar kötü bir vizyon yüzünden heba olmasın, ne dersiniz, Microsoft ile bir görüşme ayarlayalım mı?

--
Tüm idealistler, hizmet ettikleri davaların her şeyden önce dünyanın tüm öteki davalarından üstün olduğunu düşünürler. Kendi davalarının biraz olsun başarılı olması için, bu davanın tüm öteki insan girişimlerinde gerekli olan aynı pis kokulu gübreye açıkça ihtiyacı olduğuna inanmak da istemezler.

Friedrich Nietzsche
0
anonim
Evet sevgili S.S. artik desifre oldun :) Artik bilincli provakasyonlarini yaparken iki kere dusuneceksin. Bu arada Gelecek A.S.'ye olan hincin open source savunucularinin sinirlerini germeye olan merakini da acikliyor sanirim. ;)
0
SHiBuMi
Kılavuzu karga olanın burnu boktan çıkmaz ;)
0
skoylu
Heh, heh..
.NET daha kimsenin adini duymadigi gunlerde bize malum olmustu. Insanin kafa kagidi eskidikce, olmadik ormanlarda olmadik dallarda guzel sesli kuslara sahip oluyor. O kuslarda sagolsun, bizlere bilgileri daha cabuk getiriyor.
.NET olayi guzel, mantikli bir yaklasim. Fakat, sutten agzimiz cok yandigi icin yogurt ve hatta sutlu cikolataya dahi ufleyerek yaklasiyoruz, konu bu aslinda.
AB'02 de, MS temsilcisi Ethem bey kardesimiz, MS ofisinde bir kahraman ilan edildigimizi soylemisti. Ister inan, ister inanma ama oyle.
Benim MS'Ye gicikligim filan yok. Kutuda MS etiketi varsa o mal yaramaz gibi bir saplantimda yok. Ama maalesef MS urunleri benim hayatimi hep zorlastirmistir. Hem daha cok kemer sikmam, hemde bolca sac bas yolmam gerekmistir her daim. Butun mesele bu. Ayni sey Java tecrubelerimde de yasandigindan ona da sicak olmamisimdir her zaman.
Fakat milletin .NET daha yokken bir tur kurtarici gibi gormesini anlayamiyorum bir turlu. Insanlar boyle bir gaflet icinde bulunmalari beni rahatsiz ediyor. Adamin makinesine virus bulasmis, dogal karsiliyor. XP kurmus oyunlar calismiyor, ses cikarmiyor. Ses kartini begenmemis XP onuda kabul ediyor. Gel Sana Linux kurayim dedigimde pesin pesin reddediyor, ustelik 'Yok ses kartini tanitamayiz, XP bile tanimadi, yok oyun oynanmiyormus' bunlari soyluyor. Asil sorun bunlar..
Bir sey MS'den geliyorsa, bir boka yaramaz olsa bile, bocek yuvasi olsa bile kabul goruyor. Ama siz baska bir seyi soylerseniz insanlar hemen burun kiviriyor. Iste kafami bozan bu onyargi.

0
SHiBuMi
Evet özetle tüm mesele bu, eline sağlık.
0
FZ
Havalar biraz ısınsın, bu tip tartışmalar da ısınacağa benzer ;-)
0
anonim
open source camiasının ms ye hususi bir gıcığı olabilir.ama bu,iyi bir teknolojiyi onlardan almaya engel değildir.zaten böyle birşey aklada muhaldir.nihayetinde teknoloji nerden gelirse gelsin baş göz üstüne.

ve görüldüğü üzere open source camiasında herkes .net getirdiği yenilikleri kabul ediyorlar.işte adamlar söylemiş

http://www.dotgnu.org/faq.html

the webservices approach is truly useful for some things...

adamların takıldığı noktalar farklı

if the vendor lock-in problem can be solved.

zaten adamların teknoloji konusunda bir ön yargısı olsa hiçbiri mouse kullanmazdı xerox buldu diye.

bu tip tartışmalar her zaman olur.direct3d,opengl asp,php ...

biri rahat programlanır diğeri zor.biri daha konforludur diğeri değildir.

şu an bu konuda ms daha önde haliyle ama er yada geç nihayetinde .net in getirdiği yenilikler unix e taşınacaktır.ve .net karşısında bir alternatif olacaktır.

hemde bu .net in server taraflı bir iş olduğu düşünülürse open source camiasını bu konuda daha şanlı görüyorum.
0
SHiBuMi
server taraflı diye düşünürken şu hataya düşmemek lazım, Web Services uygulamaları geliştirmek için işin client bölümündeki kodlamayı rahat yapabilmek için sağlam bir IDE ye ihtiyaç var. Web Services, debugging yönü zorlayıcı olan bir teknoloji. Kaldı ki, WSDL gibi XML tabanlı bir yapıda her bir boyutu 50şer değişkene sahip 4 boyutlu bir nested struct söz konusu olduğunda, bunu elle yaratmak debugging zorluğu göz önüne alındığında tam bir kabus demektir. Bu nedenle elinin altında sağlam bir IDE olmalı, seni uğraştırmadan kodunu analiz ederek otomatik olarak bu WSDL dosyasını yaratabilmeli. Aynı şekilde client tarafında da bu WSDL dosyası otomatik olarak taranabilmeli, ve IDE bu yapıyı düzgün biçimde görebileceğiniz bir şekilde size sunabilmeli. Yani Web Services ile neler yapabileceğiniz ciddi anlamda kullandığınız IDE ye bağlı bir durum, ki zaten son birkaç günde tartışılan konu da, Microsoftun bu alanda şu anda en iyi ürüne sahip olması. Mono olarak adlandırılan proje, herhangi bir IDE sunmuyor, zaten genel olarak Linux platformunun bir IDE sorunu var, bu da çözülmesi gereken sorunlardan birisi elbette.
0
conan
Web Services, .NET gibi seylerle ilgilenenlerin dotGNU`ya da bakmalarini tavsiye ederim. Orada da bir takim calismalar var. Kimseler bahsetmedi de o yuzden ben ekleyeyim dedim buraya.

Gerci Shibumi ve elrond yaklasik 300-400 haber once bahsetmislerdi, ama hot topic oldugu icin ben de tekrarlayayim dedim.

0
anonim
http://www.dotgnu.org/faq.html

1.00 What is DotGNU?

DotGNU is a Free Software project to create a platform for
webservices that can be written in a variety of different
programming languages including Java and C#.


1.01 Why do you do this?

Microsoft is trying to catch all e-commerce in their .NET and lock
everyone in. For details see the article Tempted by .NET? by
Richard Hillesley: Linux User No 15 (Oct 2001), p. 15-21.

http://www.linuxuser.co.uk/articles/issue15/lu15-Cover_feature-Tempted_by_net.pdf

We consider these plans to be evil, and we want to prevent them from
being successful. At the same time, the webservices approach is
truly useful for some things, if the vendor lock-in problem can be
solved. So we provide a webservices platform which provides a
solution not only to the technical problems, but also to the vendor
lock-in business problem. E-commerce websites will prefer this
system, and thereby we can prevent the internet from falling under
Microsoft's control.


miguel, buray
0
anonim
miguel burayi ya okumamis ya anlamamis yada bu goruse katilmiyor.
0
anonim
en sonunda yazabildim:)
0
anonim
>GNOME ekibi gerçekten .NET konusunda iyi bir vizyon kazanmış.

yukardaki pdf den

De Icaza has been accused of naivety, of falling into a dark embrace with ‘The Beast’, of straying into a labrynthine trap set by Microsoft, and of wasting time and effort better dedicated to GNOME development.

ne vizyonu bu.aşkın gözü kördür eğri bacakları düz gösterir vizyonumu.vizyon salonlarında bu hafta:

De Icaza
dark embrace with ‘The Beast’

>Biz hala gavur icadı hesabı .NET deyince Microsofta namusu sattık çığlıkları atalım

yalnız değilmişiz.namus meraklısı manyaklar dünyanın har yerinde bol miktarda varmış.

>hiçbir kompleksi olmayan geliştiriciler bu alanda çoktan çalışmaya başlamışlar.

belli,liberti alyans bile kumuşlar.

>22 yıllık meslektaşlarımızın kulaklarına küpe olsun.

olsun
0
skoylu
>enteresan bir teknoloji geliştirmiş. Aslına bakılırsa çok uzağa gitmeye gerek yok, örneğin TeX ya da LatEX kullanan bir grup bilim adamı haricinde büyük bir çoğunluk Word kullanıyor. Öte yandan, .NET ile gerçekten sıradışı bir iş yapmışlar. .NET, üzerinde çalışmak için oldukça hoş bir platform.

Ve word'da sakladigi sayfayi tekrar acip sayfa dizayninin kesmekes haline geldigini goruyor. Duzeltme sansi da yok, ama Gates amcamizin verimlilik anlayisi bu. Adamin isi ne ? Oturup tekrar yapsin sayfayi. Evet insanlar bos oturmamali. Bos kalirlarsa, virus bulasmasin diye dua etmeliler..

> Bir diğer ilginç nokta da, Miguel'in .NET içersindeki güvenlik altyapısı hakkındaki düşünceleri. Miguel'e göre, Microsoft bu sefer iyi iş çıkarmış, ve kademeli bir güvenlik sistemini oturtmayı başarmış. Örneğin, gNumeric ile bir 1-2-3 dosyası açmak istediğinizde, uygulamanız ağ üzerinden sizin gerekli plug-ine sahip olup olmadığınızı ve bunu yüklemeye izniniz olup olmadığını öğreniyor. Çalıştırılan plug-in için de farklı güvenlik seviyeleri belirlenebiliyor, örneğin bir plug-inin yalnızca belirli bir klasörden okuma yapmasını ve hiçbir yere yazmamasını sağlamak mümkün.

Plug-in'i bir man-in-the-middle sizden once kurcalarsa ? Dahasi kim oturup bu plug-in benim dosyalarima yazamasin diye isaretleyecek ? Ben virusum diye bagira bagira gelen Love Letter'in nelere mal oldugu ortada degil mi ? Kim nerden bilecek o plug-in'in ne yapmasi gerektigini ?

> GNOME projesinin bu konudaki elle tutulur örneği olarak Mono projesini gösterebiliriz. Mono, bir C# derleyicisi, bir runtime ve bir dizi kütüphaneden oluşuyor.

Guzel, hemde cok guzel. Linux'un en buyuk derdi, aliskin olunan programlarin Linux'ta olmamasi degil mi zaten ?

> GNOME ekibi gerçekten .NET konusunda iyi bir vizyon kazanmış. Biz hala gavur icadı hesabı .NET deyince Microsofta namusu sattık çığlıkları atalım, hiçbir kompleksi olmayan geliştiriciler bu alanda çoktan çalışmaya başlamışlar. 22 yıllık meslektaşlarımızın kulaklarına küpe olsun.

Bu tas bana geliyor gibime geliyor. Neyse.. Miguel'in yerinde olsaydim bende aynisini yapardim. Su an elimdeki projenin bir parcasi uzaktan sistem konfigurasyonu. Ve ben bunu bilhassa, Win32/2K platformlarina tasiyabilecegim sekilde hazirlamaya ozen gosteriyorum. Shibumi'nin hayatindaki, Win/Linux orani ile benimki aynidir saniyorum.
Burada ortadaki etik onemli. MS iyi bir seyler yapar arada sirada. Gerci bana hitap eden hic bir iyi seyi yok ama, baskalarina hitap eden seyler var. Mesela, bir map programi var. Londra'da sokak sokak yolunuzu bulabiliyorsunuz mesela.. Gerci baska bir firmadan satin alma ama olsun.
IT Camiasi bir butundur. MS bu butunun ayrilmaz bir parcasidir. Bilhassa uyguladigi yayilma stratejisi onu bu butunden ayirmanin imkansiz oldugu bir noktaya getirmistir. Linux ise temelde farkli bir platformdur. Linux'un gayesi, MS'ye alternatif olmak degildir. Iste yanlis bilinen konu burada. Eger amac o olsaydi, inanin olurdu simdiye. Linux, bir gelistirme projesidir. Bir isletim sistemi nasil gelistirilir buna odaklidir. Cesitli cevreler bunu, bir OS nasil cluster edilir, bir OS nasil daha cici bici olur seklinde ele almis, bugunku varyasyonlar ortaya cikmistir. Simdi de birisi cikmis bir OS nasil .NET uyumlu hale getirilir gibi bir sey soyluyor. Simdi burada o 22 yillik bilgisayarci ne yapar ? Yapacak baska isi yoksa, anladigi bir meseleyse, gider Miguel kardesine yardim eder. En azindan onun icin test yapar. Bizim GPL anlayisimiz budur. Bundan skoylu, mono proje team'ine katilacakmis gibi bir sonuc cikarmayin. Ama bu veya baska, GPL kapsamindaki her proje, benim ve gercek GPL felsefesi sahiplerinin potansiyel destek verecegimiz urunlerdir.
GPL camiasindan bir kismi, MS gicikligindan dolayi GPL advocacy yaparlar. Malum, MS ilk kani doktu ya. Bazilari da artik MS'ye catmayi bir gorev addederler. Benim gibi mesela. Oysa, iki GPL'ci yanyana geldiginde MS'yi nasil topa tutacaklarini degil, atiyorum, Nasil QT'den daha iyi bir library gelistirilebilecegini tartisirlar.
Bence GPL camiasi bu konuya yeterince destek verecektir. Eger bizler Gavur icadi kafasinda olsaydik, Samba takimini 'katl-i vacip', onlari tesvik eden SGI'yi 'Bas seytan' ilan ederdik. Oysa biz onlara her zaman mutesekkir olduk.
.NET benim ilgi alanima henuz girmiyor. Girdigi zaman gelecek elbet. Fakat simdilik yogunlasmam gereken daha onemli konular var. Bunlarin hedeflerini cikarirken, .NET'i de unutmus degilim elbette.
0
FZ
Yukarıda TeX ve LaTeX lafı geçtiği için dayanamadım buraya da bulaştım. Vakti zamanında Linux üzerinde TeX ile çalışmış ve az buçuk çözmeye çalışmış biri olarak diyebilirim ki yani hakikaten çok güzel bir program TeX ve geliştiricisi Donald E. Knuth da saygı duyduğumuz bir üstadımız.

Ancak, içinde bir sürü denklem, şekil şemal bulunan bitirme ödevimi TeX ile hazırlamayı, sonra bunu DVI'ya dönüştürmeyi böyle görüntülemeyi ve sonra çıktı almayı aklımın ucundan dahi geçirmedim. Microsoft Word 2000 ve içindeki standart Equation Editor işimi gayet güzel, problemsiz gördü. TeX ve türevlerine ne kadar saygı duyarsam duyayım, somut olarak bir dokümanı acilen üretmem gerektiğinde tercihimi Word'den yana kullandım.

(Konu dışı oldu biraz ama geveze ünvanımı kaybetmemeliyim! :))
0
anonim
FZ aslinda istemeden mukemmel bir ornek verdin. Soyle ki, *TeX'in teknik dokumanlar yazmada Word'den iyi oldugunu kabul ediyorsun sanirim. Ama acele isin oldugu zaman word'u tercih ettin cunku *TeX'i cok iyi bilmiyorsun. ama Word'u 5 dk. icinde cozup urun ortaya koyabiliyorsun. Iste open source ekolunun sorunu bu, uygulamalar geleneksel olarak hackerlar icin hackerlar tarafindan yazilmistir. Peki ya senin bilincli bir egitim sistemin olsaydi ve universitede *TeX'i ders olarak gormus olsaydin? Iste bizim ulusal isletim sistemi olsun, cocuklara uretici ve *iyi* bir ekol olan open source gosterilsin diye kivrandigimiz konu da bu..
0
FZ
1) 1994 yılında yani bundan 8 sene önce İTÜ Matematik Mühendisliğinde, Linux üzerinde çalışan TeX, METAFONT, XFig, PostScript, XDvi gibi yazılımların dersleri veriliyordu ve ben oradaydım ;-).

2) Dersin ötesinde The TeX Book adlı temel referans kitabını aldım ve epey bir kastım okuyup anlamak için. En sonunda TeX sisteminin, üzerinde çalıştığı Linux kadar hatta belki daha karmaşık bir sistem olduğuna karar verdim. Yani evet TeX''i çok iyi bilmiyorum ve mecbur kalmadıkça da bilmek istemiyorum (dizgi sistemleri özel olarak ilgimi çekmiyor yani) ;-)

3) Daha sonra TeX ve LaTeX ile ilgili görsel arabirimler, Windows ortamları, arayüzleri olduğunu falan da gördüm.

4) Bütün bunlardan sonra makinayı açtım, sadece ve sadece Microsoft Windows 2000 kullanarak ödevimi yazdım. Bastım. Ciltlettim (bu aşamada ms windows kullanmadım ;-) Yani ne bileyim mesela bir teknik jurnale göndermem gerekseydi ve adamlar illa ki PostScript ya da PDF ya da TeX isteselerdi kasar onu da yapardım ama Word 2000 gayet pratik bir şekilde işimi gördü. Fantazi yapmayayım, elimdeki araçları kullanayım dedim, kullandım ve işimi güzel bir şekilde hallettim.

Derdimi kısaca anlatabildim mi? Sadece basit bir örnek benimki. En kısa yolda yapabileceğimi yaptım. Koşullar farklı olabilirdi ve farklı bir şeyler de yapabilirdim. Her ortamın iyi ve kötü yönleri var. Nokta.
0
m1a2
Efendim?... Biri LaTeX`mi dedi? Amanin dayanamam :) Üstadım FZ, bak tamam, dilekçeni Word ilen yaz (AbiWord olmasa da olur); kısa duyuru, duvar yazısı vb. ni de Word`de word`lendir; saygı duyarım. Fakat içinde bir sürü denklem, şekil şema olan mühim bir dokümanı Word`ün pek de müşfik kollarına emanet edeceksen eğer dalarım konuya böyle :) Şeklini `xfig` veya `xcircuit` ta çiz (bu sonuncusu harikadır). Al sonra bunları LaTeX`e aktar. Üstelik `bunun içinde bir dizgi üstadı mı var?` diyerekten hiç bir stilistik endişen olmadan. 10-15 yıl sonra bile açabileceğin temiz bir ASCII dosyalaması, ne binary derdin olur ne de başka bir şey (şekiller bile Postscript yani). Referansları BibTeX ile otomatik Cite`la, denklemleri numaralandır, içindekiler tablosu, index vb.ni hopp tek hareketle insert et. Daha da dayanamıyorsan değişiklikleri takip için `cvs`e gönder. Üstelik bütün bunları ismini tahmin edeceğin bi ortam ve editörde tıkır tıkır, çay/kahveni höpürdeterek yap. Yani bu anlatılmaz yaşanır. Ben şimdi Knuth`a, Leslie Lamport`a -ve diğerlerine- saygı duymazmıyım senin gibi. Saygı da duyarım, yetmez, tarzlarına da uyarım... Uzun yola profesyonel bi lastikle çıkmak lâzım (pirelli) Lyx`i denedin mi diye sorcam ama sen hafta sonu gözükmezsin şimdi ortalarda. Hadi bakalım, Pzt. görüşürüz ;) Bir de `ispell` olsaydı ahh? Neyse bu konuda Bilkent`te bir grup çalışıyordu. Kendileriyle maillaşmış idim, utanmadan programın kaynak kodunun dağıtımını isteyerek. `Intellectual property` deyu vermediler. Bak bunu da haber yapacam bir gün. Ayrıntıları oradan öğrenirsin.
0
FZ
Bahsettiğin uygulamalar iyi güzel hoş ve binlerce akademisyen bunlarca milyonlarca doküman üretiyor. Saygı, sevgi, vs. ancak ben kendi durumuma örnek verdim sadece. Yani işimi gördü manasında. Hepsi bu. Fanatizm yapmayalım manasında. Her ortamın iyi ve kötü yanları var.
0
skoylu
Bilmem, belki WordPad'da isini gorebilirdi. Is gormek deyince neden hep Windows uzerinde dusunuyorsunuz ki ? Yani, Windows'la isinizi gorursunuz ama Linux, Tex vs. ile ancak bulmaca cozersiniz gibi bir sey mi anlatmaya calisiyorsunuz ?
Sizce, TeX kullanan o bilimadamlari, yanlislikla Abaza ve homoseksuel delilerin arasindan mi geldi ?
Uste bakarsaniz, Word kullanarak isinizi yapamazsiniz demiyorum, ama her an kafayi yedirebilecek bir seylerle karsilasabilirsiniz diyorum. Midnight Commanderin bir IDE olarak kullanilabilecegi akliniza gelirmi ? Ben kullaniyorum. MCEDIT'le kodu yaziyorum, makefile' uzerinde enter is bitiyor. Cok memnunum, neden mi ? Kylix gibi kafa goz yarmiyor. Surunmuyor acilacagim, derleyecegim vs. diye. Word ? Eger bir gun bir Word virusu makinanizi formatlarsa, o zaman gorurum ben sizin word askinizi.
Evet, musterinin makinesini formatlayan word virusu ve musteriyle ettigimiz kavga. Adam bunu sen sattin. Bu sorun senin sorunun diyerek cikmisti karsima.
Evet, ben diken ustunde oturmak istemiyorum arkadas. Eksik olsun oyle kolaylik, rahatlik vs.
0
anonim
niye turkce karakterleri kullanmiyorsun.yoksa sende benim gibi mozilla mi kullaniyorsun.

opera dan gonderebiliyorum.mozilla dan gitmiyor.
lfs linux uzerinde oluyo bunlar.bir bilen araniyor.
0
anonim
Yok, benim tercihim konqueror genelde. Ne bileyim, daha güzel geliyor. Hem gelecek vaat ediyor. Hemde kodları çok güzel göründü gözüme. Yarın bir gün bundan kendime güzel şeyler yapabilirim gibime geliyor.

Gerçi hiç türkçe yazmayı denemedim. Bak yazıyorum. Bu tarafta sorun yok. Yollayınca göreceğiz hep beraber. Ne olduğunu, konqueror'un becerip beceremediğini göreceğiz netekim.

bu arada hemen hemen tüm localization problemlerini çözmüştüm bu MDK'nin. Fakat, glibc-2.2.4'e yükseltince çuvalladı bu mevzuda. Uğraşmadımda tekrar. Pratik bir çözüm bilen varsa yazarsa beni uğraşmaktan kurtarır. Gerçi hiç takmıyorum, Türkçe olsun diye. Hemen hemen tek ziyaret ettiğim Türkçe site burası zaten.
0
SHiBuMi
Eh müşteriye TeX verseydiniz o zaman, onu neden kabul etmedi?
0
anonim
Verdim, artik hayatindan cok memnun. maillere bakmak icinde pine'miydi, elm'miydi onu kullaniyor. Bir turlu sylpheed vs. ikna edemedim. Hemde ilginc sekilde, virus filan bulastirir diyor, ya o virusler bunu etkilemez desemde, ayni makineyle Half-life filanda oynadigi icin bir turlu inanmiyor. Dahasi, o Linux kullandigini bile bilmiyor belki, bir tur Windows saniyor hala ortami.. Windows Linux diyor adina.. Wmware kullaniyor bazi seyler icin. Ama genellikle hic Windows kullanmiyor vallahi.. Herhalde sadece Acrobat icin kullaniyor ama TeX isini yeterince goruyormus..

Bu adam bir Docent. Profesor olmak icin ugrasiyor. Tezini filan yaziyor. Fizikci sanirim..

Aklima her geldiginde gobegimi hoplatarak guluyorum bu mevzuya.. Ya Shibumi, Windows takintisi bu seviyede millette, anla artik...
0
FZ
1) Eğer Wordpad''''in içinde Equation Editor bileşeni olsaydı Wordpad işimi görürdü. Wordpad''''in değil de Microsoft Word''''ün içinde Equation Editor olduğu için onu kullandım.

2) Başka bir Word dokümanından bazı şemaları ve şekilleri almam gerekiyordu, bunu da sanırım Wordpad ile değil Microsoft Word ile yapmak daha mantıklı geldi o esnada.

3) Midnight Commander''''ın IDE olarak kullanılması bana hiç mi hiç garip gelmiyor çünkü halihazırda ASP programlama için zaten kullanıyorum bazen (ASP 3.0 sisteminde derlemek denilen bir kavram olmadığı için edit etme ve FTP ile dosya gönderme ya da doğrudan FTP sunucu üzerinde edit etme fonksiyonları işimi görüyor).

4) Eğer LINUX üzerinde karmaşık bir GRAFİK KULLANICI ARABİRİMİni SIFIRdan tasarlamam gerekseydi, işin içine veritabanı bağlantıları vs. girseydi sanırım ilk aklıma gelen KYLIX olurdu.
0
skoylu
İşte size 22 yıllık meslektaşınızdan güzel haberler:

Bill Gates, Windows.NET'in yayınlanmasını ertelediklerini açıklamış. Sebepleri ise şöyleymiş:

Performans sorunları. Daha yüksek performans için çalışmaları gerekiyormuş.

Güvenlik sorunları. Müşterilerden gelen şikayetler üzerine güvenliği artırmak için uğraşacaklarmış.

Kaynak ntvMSnbc. Şimdi konuyu yanlış anlamayın. Bu nasıl müjde gibisinden. Öncelikle size bu iki cümleyi tefsir edeyim, 22 yıllık IT fıkhı bilgilerime dayanarak.

İlk madde şu demek. Performans meselesinde Lüx lambası yakıp Javayı arayacaksınız. Göz göre göre sürünen sistem için daha hızlı diyen MS, kendisi performans kazandırmak için projeyi erteliyorsa, bence durum çok vahimdir. Silbaştan yapılamayacağına göre bu saatten sonra, en iyi ihtimalle %100 optimizasyon yapılsa bile, dehşetli yavaş bir .NET geliyor anlamına gelir. Bu, millete yeni makineler, hızlı hatlar vs. satacağız anlamına gelir. Yaşasın Bill Gates !

İkincisi, Güvenlik sorunlarında, daha önceki tecrübelerinden çok uzak bir mecrada savaşacak. Gerçi çeşitli implementasyonlar olsa bile, Win->NT->W2K çizgisindeki programlar hiç bir zaman tam anlamıyla RPC programları olmadı. Bu güvenlik konusunda herkesin tedirgin olmasına yol açacak bir gelişme. Tedirgin insanlara mal satmakta çok kolay olur. Bilhassa herkese bol bol checkpoint satar köşeyi döneriz. Ne ? Checkpointle bunun ne alakasa mi var ? Boşverin siz, gelecek paraya bakın.. Bugüne kadar ne alakasi vardi ki ?

Diğer yandan, bu gelişme, .NET konusunda MS'ye yetişmeye çabalayan rakiplerine zaman kazandıracak. Bu nedenle acele edilmesi şart. Acele etmek, ecele gitmek demek zaten ki, atasözü olmuş. O aceleyle, piyasaya hissettirmeseler bile daha çok hata yapacaklar. Bir ton sorun çıkacak. Çözmek için adam lazım olacak. Bizde gene Krizde ilk kovulacak adam olmaktan kurtulacağız bir dönem netekim. Yarım adminler o işleri beceremeyecek, yüzlerine gözlerine bulaştıracak. Bizde gidip Linux kuracağız, para kazanacağız.

İş göründüğü kadar kolay değil. Size söylemek istediğim buydu ki, MS bile onayladı. Bana 60 implementasyon filan diye yatmayin artik. Sadece 60 implementasyon bile sistemin bir yıl gecikmeli olmasına yol açıyorsa, ne kadar büyük bir sorun yumağı olduğu ortada değil mi ?

Evet, yarından tezi yok, XML, SOAP vs. üzerine yamuluyorum. Umarım, Windows.NET'e yetişir.

Biraz fazla ticari mi olmuş ? GPL felsefesiyle değilde, Gates felsefesiylemi yazmışım ? E, olsun okadarcik ta canim. Kulaklarımıza bazı şeyleri küpe ettik nasıl olsa.
0
SHiBuMi
heheheh bakıyorum Serdar Köylüyü de şimdilik başka işlerim var modundan Web Services alemine yumulma moduna getirdik :) Bekleriz, çukurda bol bol yerimiz var şimdilik.

.NET ile ilgili okuduğunuz tek bir habere bakıp bu kadar çabuk karar vermeyin derim. Performansın asla Java kadar düşük olacağını sanmam, ancak halihazırda geliştiricilere en iyi çalışma ortamını sunan Microsoft, henüz kimsenin elinde Studio.NET kadar cazip bir IDE yok. Ama iş elbette göründüğü kadar kolay değil, sözkonusu olan yeni bir teknoloji, ama aşikar bir şekilde geleceğin teknolojisi. Zaten hiçbirimiz bunu Microsoftun teknolojisi olarak görmüyoruz, ama büyük bir çoğunluk bunun gelecekte öyle ya da böyle bir şekilde uygulama geliştirme ortamlarımıza girip standartlaşacağını öngörebiliyoruz. Bunun için kafa kağıdını eskitmeye gerek yok, işin mantığını biraz kapmak da aynı sonuca ulaşmanızı sağlayabiliyor. Nitekim eskimiş kafa kağıdı önyargıları yüzünden biraz daha geriden gelebiliyor ;)

Bu arada .NET ile ilgili bu haberin kaynağının bir adresi var mı? Ntvmsnbcden çok önce bu haberi duyuracak sitelerin hiçbirinde eşdeğerde bir habere rastlayamadım çünkü, içeriği merak ediyorum. Şu anda Studio.NET ile C# ve VB.NET gibi dilleri kullanarak uygulamalar yaratmak ve bunları production seviyesinde kullanmak mümkün. Anladığım kadarıyla bahsettiğiniz haber .NET in temel fonksiyonlarından çok ileriye dönük passport ve authentication modülleri ile ilgili, yoksa halihazırda çalışan ve kullanılan bir sistemin 1 sene ertelenmesi gibi bir duyuru bana garip geldi.

Sistemin gecikmesi konusunda diğer yorumlara katılmıyorum. Web Services alanında zaten herkes acele ediyor. Etmek zorunda. Microsoft bu alanda birkaç yönden daha ileride. Çünkü yalnızca teknoloji geliştirmiyor. Microsoft CRM çözümleri sunuyor, ERP çözümleri sunuyor, iş dünyasına yönelik farklı kollardan geliyor. Eğer bir firma CRM çözümünü Microsoftun teknoloji sağlayıcı olarak bulunduğu bir gruptan alırsa, adminler ne kadar kötü olursa olsun siz Linux satamayacaksınız demektir, taa ki Linux ile çalışabilen bir CRM çözümü üretilene, gerekli tanıtım yapılana, bu çözümün ardında bir firma durana kadar.

SOAP a yumulun. Er ya da geç, Web Services üzerinde hızlı uygulama geliştirmek için gelişmiş bir IDE ye ihtiyaç duyacaksınız. Linux altında böyle bir IDE yok. IBM WebSphere ya da Sun Forte ne sunuyorlar bilemiyorum ama sizi Java ile kısıtlayacakları kesin, malum Java da fos çıkmıştı. Bu durumda tek alternatif sizin gözde editörünüz VIM kullanmak kalıyor ki bu da birçok geliştiricinin kabusu olmaya yeter de artar bile :)

GPL felsefesi ya da Gates felsefesi diye bir ayrım yoktur, vardır diyenler neden olmadığını bir önceki yorumdaki Nietzsche den yapılan alıntıya bakarak öğrenebilirler.
0
anonim
OK Java fos çıktı diyelim, .Net'in de fos çıkmasını ne engelleyecek? Sonuçta hiçbir zaman derlenmiş dil perfermonsaına yetişemeyecekler üstelik MS'un güvenli kod yazma konusundaki geçmişine bakılacak olursa yeni sistemin güvenirliliği pek çok kişi için bir şüphe kaynağı olacak.
Biliyorum bu yeni teknolojiler ilk başta müthiş görünüyorlar. MS'un pazarlama taktikleri de harika. Ama aynı heyecanı Java çıkarken de yaşamıştık. Pek çok şey vaad edildi. Ve fos çıktı? Diyelim ki Java ilk olmanın handikapını yaşadı. Bu ortak byte kod ile tüm dillerin çalışabileceği platform fikri bugün Java sayesinde hemen kabullenilebiliyor. .Net ikinci deneme olsa da performans kesinlikle düşük olacak. Ancak asıl sorun bence güvenlik ve açık standartizasyon konularında yaşanabilir.

0
skoylu
Asıl önemlisi, bu IDE'lerle güvenli kod yazılması ne kadar sağlanabilecek ? Yani dil o kadar güvenli olabilecek mi ? Kullanıcılar o kadar uyanık olabilecek mi ? Implementasyon yapanlar, MS'nin adamları kadar işi biliyor olacaklar mı ? Açık Kodlu bir üründe ters giden bir şeyler varsa bakabileceğiniz bir yer olur ama, Visual.NET için ne yapacaksınız ? İşin kötüsü şu. X şahsı, yyy sitesine girdi. yyy sitesi ona bir client yolladı. Fakat buglu, en azından o sistem veya Client side için. Ve gitti makineyi çökertti yada en azından çalışmadı. Ne olacak ? Şimdi bunun IDE ile ne alakası var diyecek S.S.Sh. ? MS nin IDE'lerinin güzelliği, OLE teknolojisine dayanır. Yani Component tabanına. MS, bu componentleri genelde Third-Party olarak yerleştirir. Bunların birbirleriyle uyumlu olacak şekilde üretilmesi daha pek çok zaman isteyecek. Ustelik net uzerinde iyi netice verecek component geliştirme de o kadar kolay degil. Bu tür componentleride (Plug-in) cliente yamamak da kolay değil. 7 MB TrueDBGrid mesela.
.NET tutmaz demiyorum. Ama Win95 ile basladigimiz tavşan kaç tazı tut macerası yeniden başlıyor diyorum. Seyreyle gözüm artık komediyi.. Artık kaç perde sürer bilmiyorum..

0
skoylu
Ethem Bey, MS'nin TR pazarlama müdürü, elinde bir kitap şu cümleleri okumuştu. 'Internet ticari degildir, bu nedenle batmaya mahkumdur. Bu .COM lar birer birer batacak.' Bill Gates'in 1995 yılında yazdığı bir kitap. Ama devamını okumamıştı. Bakın devamında neler yazıyordu. 'MSN ise ticari bir ortamdır. Her hizmetin bir bedeli vardır. Bu nedenle yükselen yıldız konumundadır, para kazanan bu network batmayacaktır.' Fakat her ne olduysa, MSN battı, Internet hala yerinde. MS, MSN'i internete taşıdı, kicini kurtarabilmek için. Üstelik Hotmaili filan ekledi. Hemde ticari olmadan. Şimdi kitabında 'Ticari olmayan servis batar' diyen MS'nin hotmailine nasıl ve onun passport servisine nasıl güveneceğiz. Maalesef, Hıfzı beşer nisyan ile malummuş. Çok çabuk unuttuk bunları..
Studio.NET çok cazip görünebilir. Ama şu özellik yoksa seyredin siz olacakları: Eğer yazılan kodu analiz edip, cliente gidecek şeyin bir virüs veya trojan olmadığını anlayamıyorsa ! Yahu, işi yokuşa sürmek için bu kadar debelenme demeyin bana. Ben bu milleti iyi tanırım. Yarın bir gün .NET tabanlı servisler vasıtasıyla bu ve benzeri pek çok sorunlarda beraberce yaşanacak. COOKIE'ler için bile bu kadar hassas olan millet bu teknolojiye ne kadar güvenecek ? Bu, MS'nin güven sağlamak için çok fazla didinmesi gerektiğini göstermiyor mu ? FRP intihar ettiyor diye manşet atılmıyor mu ? İşte bu nedenle erteleniyor, .NET'in çıkışı boyuna. Maalesef oyle.. Etikler, tekniklerden daha zor aşılan şeyler.
.NEt, MS'nin interneti eski MSN'e çevirmek için ürettiği bir strateji. Ama, maalesef, internetin doğasına aykırı. İnternet, bilgiyi paylaşmak amacını güder, ayakta kalabilmesi ve bu kadar yaygınlaşabilmesi bu nedenledir. Yoksa Gatesin öngörülerinin tutarsızlığı nedeniyle değil. Gates şimdi ticari pazar için yeni bir hamle yapıyor. Bakalım tutacak mı ? Bu kez de işi sağlam tutuyor gerçi. Bu nedenle CRM Server sistemi kullananlara belki biz Linux satamayız ama, işin CRM Clienti kullananlar tarafı önemli. Acaba bunlar .NET CRM işlemlerini destekleyecek mi ? Yani kendilerini kayıtsız şartsız (Evet, Sivas'taki adamın Amerika'daki MS'Ye dava açabilme şansı yok) MS'nin kucağına bırakabilecek mi ? Asıl ayrım noktası burası.
Teknoloji ? Zaten MS'un da belirttiği gibi, .NET zaten SOAP, XML gibi açık standartlara dayanan bir teknoloji. .NET bu teknolojileri ivmelendirebilir. Fakat, bu teknolojilerin bu gune kadar yeterince hiz kazanamamiş olası, MS'nin desteklememesi değil bence.

İşte bu nedenlerle, en kral IDE'ye sahip olmuş olmak yeterli olmuyor maalesef. Gerçi o IDE'lerle de elle tutulur şeyler yapabilmek nedense pek mümkün olmuyor. MTA'da çalışan bir arkadaş, bana yazdığı proğramları anlatıyordu. Visual BASIC ile şöyle güzel şeyler yaptım, böyle güzel bir dil filan gibi sallıyordu. Getirdi çalışmalarını. Bir hesap makinesi, standart, birde takvim, size görmek istediğiniz ayı girin diye soruyor, eğer 12 char. tam yazmasanız, Error 5.. İşte o tür bir şeyler üretmek isteyenler için belki o IDE'ler çok güzel olabilir.

0
FZ
Programcının dikkatsizliğini, üzerinde çalıştığı sistemin detaylarını bilmemesini, hata konrolünü akıllıca ve sağlıklı bir şekilde yapmamasını IDE'ye yüklemek bana çok saçma göründü.
0
skoylu
Sorun o degil ki. Iki uc tiklatarak program yapilabilecegini dusunen, 3-5 komponenti birlestirip program yazdim diyenler cogaliyor, VB, Delphi gibi seylerle. Koca koca firmalarin (LOGO, ETA vs.) veritabani desenlerini gorseniz.. Normalizasyonu birakin, azicik sistem bilgisi olan kimsenin yapmayacagi veritabani ve arabirim hatalari dolu.
Benim soylemek istedigim, bunlar aslinda programciligi bilenlerin RAD program gelistirmesi icindir ama maalesef kullanim alani, programciliktan bihaber insanlarin BAD program gelistirmesine yariyorlar sadece pratikte..
Bu arada, bu gene anonim diyor. Yandaki pencere ise skoylu ! Herhalde konqueror'un cookilerle arasi iyi degil..
0
FZ
Bir adamın önüne görsel programlamaya dair bir arabirim, bir IDE koymadan önce, öncelikli olarak ona temel veriyapıları, temel algoritma analizi, temel programlama (tercihan C dilinde) ve temel veritabanı dersi aldırırdım ve bunları da ilkel araçlarla yapmaya zorlardım (komut satırı derleyicileri, süslü püslü olmayan metin editör programları, basit debugging programları, vs.)

Bunları belli bir seviyede yaptığını gördükten sonra gönül rahatlığı ile onu gelişmiş IDE ortamları ve bileşen tabanlı (component based) programlama ile tanıştırırdım.

En nihayetinde RAD != AIAD (Artificial Intelligence Aided Development) ;-)

Bu aşamada ve noktada problem bana teknik olmaktan çok sosyolojik (ve biraz da psikolojik)gibi görünüyor. Yani birtakım insanların cehaletlerinden ötürü yaşadıkları kavram karmaşası gibi.

Koca firmalara gelince, hep merak ederdim, Türkiye''de muhasebe otomasyonu deyince ilk akla gelen ETA, LOGO, LINK gibi firmalar nasıl program geliştiriyor, ne tip veritabanları, teknolojileri kullanıyorlar falan diye ;-) Sanırım, sektöre ilk adım atan firmalar oldukları için, ne kadar salakça iş çıkartırlarsa çıkarsınlar, hala gayet sağlam bir şekilde para kazanmaya devam ediyorlar ve yaptıkları saçmalıkları da ancak onların programlarının kaynak kodunu inceleyen çok az sayıda insan biliyor.
0
anonim
>Hıfzı beşer nisyan ile malummuş.

düzeltelim.

hafıza-i beşer nisyan ile ma'lüldür(yani illetlidir,hastadır manasında).
0
anonim
bu arada nisyan unutmak demek.hatta insan kelimesinin nisyandan geldiği söylenir.
0
skoylu
'Hafiza-i' olmaz, a-i uyumsuzdur (ikiside elif ile yazilir, Zal ve ze 'za' olarak okunmayabilir yazida). a duser, Hafiz-i olur. Hafiz, hafizada tutan demek oldugundan Arapcada, Hifz'a doner ve Hifz-i beser olur. Yani orijinal arapcada yazilisi boyle. Gerci, üstün/esiresiz yazı her iki şekilde okunabilir.
Devami ise, 'malum', malum, bilinen demek. Nisyan unutmak. Tam tercümesi, İnsanlığın hafızası, unutmakla hatırlanır/bilinir şeklinde olur.
Biraz Arapça dil dersi havayı biraz yumuşatır sanırım. Herhalde Shibumi kardeşimiz oturup ağlayacak sinirden hüngür hüngür, biraz daha yüklenirsek :))
skoylu.. Uykudan uyanmis ve kulaklari küpeli FM'ci..
0
anonim
valla muhterem ben bütün web in yalancısıyım.
google bi gir.nisyan ile yaz ve bi arattır.bütün başlıklarda malüldür yazıyor.
0
skoylu
Ha, o mevzu. Bu soz Ziya pasa'mi neydi, benden iyi edebiyat bilenler bilirler, benzeri muhtelif nuktedanliklari olan muhterem bir sahsiyetin sozudur.
Ben o Malul'u (sakat, ozurlu), malum'e cevirmistim bilhassa. Yani 'Milletin hafiza zayfiligi malumdur, is bu cumle ile' babinda..
Elbette -tahmin edilebilecegi gibi- ihtisas sahibi olmadigimiz bir mevzu oldugundan cuvalladik demekki :))) E olsun o kadarcik. Wormlari ucusan, boyuna ertelenen, daha ne oldugu belirsiz bir sey icin methiyeler duzme gafletinde bulunan taife varken, bu kadarcik kadi kizi olma hakkimiz vardir saniyorum bu sayfalarda..

skoylu (Bir ara oturup su cookie meselesini cozmek lazim bu konq'un..)
0
anonim
adamlar vim le kernel yazıyo bre.bense kıçıkırık bir prog yazmak için ide istiyorum.uzman programcı olmak kolay değil be, daha gidecek çok yolum var yani çooook...
0
m1a2
:))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür Yazılım Dergisi

wetware

Kısa bir zaman önceye kadar Özgür Yazılım dergisinin yeni sayıları ücretliydi. Daha çok okuyucuya ulaşmak için şimdi tamamen ücretsiz. Yani "free as in free beer" ;)
http://www.freesoftwaremagazine.com. Güzel okumalar.

Özgür Yazılım Gibi Özgür Bira!

sundance

En bildik laflardan biridir, "Free software as in free beer" (Bedava bira gibi bedava yazılım) ve yazılımın aslında tam özgür olmadığına, sadece bedava olduğuna işaret eder.

Sanırım bu birilerinin gücüne gitmiş ve biraz daha geniş düşünmüşler ki Özgür Yazılım gibi Özgür Bira kavramını geliştirmişler.

Bu biranın tarifi herkese açık, isteyen istediği gibi üretebilir, dahası bu bira ile kurulabilecek iş modelleri konusunda bile öneriler var (tabi isteyen de bedava dağıtabilir, "as in Free Beer").

GNU HURD-L4 çekirdeği üzerinde ilk program çalıştırıldı

FZ

/. sitesindeki habere göre: GNU Projesi 1990'ların başından beri GNU Mach mikroçekirdeğine dayanan HURD isimli bir işletim sistemi çekirdeği üzerinde çalışıyordu. Ancak HURD-Mach bir GKA (Grafik Kullanıcı Arayüzü) ve bir tarayıcı (browser) çalıştırmışken yazılım geliştiriciler sıfırdan başlamaya ve projeyi yüksek performanslı L4 mikroçekirdeği üzerine taşımaya karar verdiler. Bunun yüzünden geliştirme bir anda aşırı yavaşladı, proje yıllarca gecikti. Ancak kısa süre önce HURD geliştiricilerinden Marcus Brinkmann tarihi bir adım attı ve süreç başlatma kodunu bitirdi. Bu sayede HURD-L4 üzerindeki ilk yazılımı çalıştırmak için gerekli altyapı tamamlanmış oldu. Brinkmann, 'Artık sistemi istediğimiz gibi geliştirebilir ve yepyeni şeyleri deneyebiliriz. Ana yemek hazır' dedi.

Neden Myth TV?

sundance

"My Name Is Earl"ün yönetmeni Greg Garcia'nın da belirttiği gibi, TV'nin ikinci altın çağını yaşadığı bu günlerde dizi manyaklığına paralel olarak yayınları kaydedebilen, dondurabilen TiVO cihazlarının satışı da patlamış durumda.

Birçok alanda olduğu gibi bu alanda da geriden gelmeyi sevmeyen Özgür Yazılım camiası zaten uzunca bir süredir Myth Tv ile ev bilgisayarınıza TiVO'nun özelliklerini (ve daha fazlasını) getiriyordu.

İşte huzurlarınızda bu özelliklerin belki de en önemlisi reklamları atlayabilme. Bu arada MythTV kurmayı zor bulanlar için (ki gerçekten çok kolay değil) KnoppMyth bir çözüm olabilir.

Neden Linux, Neden Özgür Yazılım?

sundance

22 Nisan gecesi, irc.freenode.net'de fazlamesai kanalında takılırken, birden bir hareketlenme oldu ve Unix'in temelleri, GNU hareketi, Linux derken spontane olarak uzunca bir seminer ortaya çıktı.

Umarım seversiniz. Bu türden seminerler vermek isteyenler için de Fazlamesai'nin kapıları hep açık. Seminerin Bilgi Üniversitesi Linux Eğitimi'nin ilk dersinde verdiğim OpenOffice Presenter formatındaki hali burada (500~KB).

Ne demiş büyüğümüz, 'Gel, gel, kim olursan ol, ama öğrenmek istiyorsan gel' ;)