GPL'e Uymadığı İçin CISCO'ya Dava

0
memin
FSF'nin (Free Software Foundation - Özgür Yazılım Vakfı) sitesindeki habere göre FSF, Cisco'nun alt firmlarından biri olan Linksys'e, ürünlerinde kullandığı L/GPL lisanslı yazılımların lisans kurallarına uymadığı için dava açılıyor.
Sitedeki habere göre Linksys uzun süredir ürünlerinde GCC, binutils, ve GNU C kütüphanesi gibi yazılımları kullanıyor. GPL lisanslı bu yazılımların telif haklarının (copyright) FSF'nin elinde olduğu belirtiliyor. FSF, 2003'ten beri Cisco ile birlikte lisansa uyum çalışmaları yapıldığını fakat Cisco'nun bu işte gönülsüz olduğunu, 5 sene içinde hala düzgün bir uyum planı ortaya çıkmadığı için konuyu mahkemeye taşımaya karar verdiklerini söylüyor.

FSF başkanı Richard Stallman da GPL lisans modeli ile, şirketler de dahil olmak üzere herkesin, kullandığı programlar üzerinde değişiklik ve uydurma yapabilme hakkını korumaya çalıştıklarını, bunun sağlanabilmesi için de yazılımlarda yapılan (ve dağıtılan) değişikliklerin halka açılmassı gerektiğini belirtiyor.

GPL'in mahkemelerde daha önce kazandığı davalar bulunmakta. Türkiye'de bir örneği olduğunu sanmıyorum. Bildiğim kadarı ile Türkiye'de yazılımlar ile ilgili şikayetler Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu içerisinde değerlendiriliyor. Hukuki mücadelenin yalnızca "korsan yazılıma" karşı verildiği bir ülkede kimse de çıkıp GPL'e uymuyorsunuz diye birlierini mahkemeye vermiyor. Yoksa GNU/Linux'u paketleyip, içeriğinden bahsetmeden satan firmalar Türkiye'de de bulunmakta.
gnu

İlgili Yazılar

LKD Yılın Penguenleri Ödülleri Sahiplerini Buluyor...

madness

Linux Kullanıcıları Derneği, her yıl olduğu gibi Yılın Penguenleri Ödülleri'ni veriyor.

6 kategoride verilecek olan ödüller, sizlerin göstereceğiniz adaylar arasından dernek üyelerimiz tarafından yapılacak oylama ile belirlenecek.
İşte ödül kategorileri...

GNU Ekibinin .NETe cevabı: dotGNU

anonim

Bu ara her yer Microsoftun ".NET vizyonu" ile dolup taşıyor. Daha .NETin "way be işte bu" diyebileceğimiz bir ürününü göremedik ama şimdiden rakipleri kollarını sıvadı. SunAlliance yakın zamanda .NETe alternatif olacak yeni bir sistem üzerinde çalışmaya başladıklarını açıklamıştı. Ama onlardan önce geçtiğimiz temmuz ayında dotGNU ekibi faaliyete başlamış. Altyapılarını C# ve/veya Java üzerine kurmayı planladıkları yazıyor ancak görünen o ki Java ağırlıklı bir sistem olacak. Ayrıca Java altyapısı, Python, Eiffel, Smalltalk gibi dilleri de dotGNU içinde kullanma imkanı sunacak. dotGNUnun sitesine www.dotgnu.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Özgür Flash: Gnash

tongucyumruk

Macromedia Flash Player'ın GNU/Linux sürümü hakkında uzun zamandır çok çeşitli şikayetler vardı. Yavaş olması, ses sistemiyle ilgili sorunları ve olmadık zamanlarda web tarayıcının çökmesine sebep olabilmesi bu problemlerden sadece bazıları. Özgür yazılım kullanıcılarının çığlığını duyan FSF PubSoft'un da katkılarıyla GNash Projesini duyurdu.

GPL FOR EVER

sundance

Ben, açık açık, takım tutar gibi yazılım, dahası yazılım modeli tutuyorum ! Öyle işime gelen her yazılımı da kullanmam, çünkü yazılımın GPL ya da benzer serbest lisanslı olması benim için en az yeterliliği kadar önemli.

\r\r\r\r \r\r\r\r Az önce yaklaşık onbeş dakikalık bir IRC chati ile FluxBox programcılarından biriyle bir debug ortamı yaşadık. Ve benim sistemimdeki bir farklılıktan dolayı stable çalışmayan bu çok sevdiğim pencere yöneticisine beraberce müdahale ettik. Ve bu sayede şu anda Fluxbox kullanabiliyorum

\r\r\r\r \r\r\r\r İşte ben bu yüzden GPL diyorum.\r\r\r\r

muhasebeci YTL'ye hazır

muhasebeci

Geçen yıldan beri gelişimi devam eden uygulama artık YTL destekli çalışyıor. Yapılan diğer önemli özellik ise aynı çatı altında faaliyet gösteren firmalar için hepsinin kayıtlarını ayrı ayrı tutmalarını sağlayacak "Çoklu Firma Desteği" özelliği.