GPL'e Uymadığı İçin CISCO'ya Dava

0
memin
FSF'nin (Free Software Foundation - Özgür Yazılım Vakfı) sitesindeki habere göre FSF, Cisco'nun alt firmlarından biri olan Linksys'e, ürünlerinde kullandığı L/GPL lisanslı yazılımların lisans kurallarına uymadığı için dava açılıyor.
Sitedeki habere göre Linksys uzun süredir ürünlerinde GCC, binutils, ve GNU C kütüphanesi gibi yazılımları kullanıyor. GPL lisanslı bu yazılımların telif haklarının (copyright) FSF'nin elinde olduğu belirtiliyor. FSF, 2003'ten beri Cisco ile birlikte lisansa uyum çalışmaları yapıldığını fakat Cisco'nun bu işte gönülsüz olduğunu, 5 sene içinde hala düzgün bir uyum planı ortaya çıkmadığı için konuyu mahkemeye taşımaya karar verdiklerini söylüyor.

FSF başkanı Richard Stallman da GPL lisans modeli ile, şirketler de dahil olmak üzere herkesin, kullandığı programlar üzerinde değişiklik ve uydurma yapabilme hakkını korumaya çalıştıklarını, bunun sağlanabilmesi için de yazılımlarda yapılan (ve dağıtılan) değişikliklerin halka açılmassı gerektiğini belirtiyor.

GPL'in mahkemelerde daha önce kazandığı davalar bulunmakta. Türkiye'de bir örneği olduğunu sanmıyorum. Bildiğim kadarı ile Türkiye'de yazılımlar ile ilgili şikayetler Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu içerisinde değerlendiriliyor. Hukuki mücadelenin yalnızca "korsan yazılıma" karşı verildiği bir ülkede kimse de çıkıp GPL'e uymuyorsunuz diye birlierini mahkemeye vermiyor. Yoksa GNU/Linux'u paketleyip, içeriğinden bahsetmeden satan firmalar Türkiye'de de bulunmakta.
gnu

İlgili Yazılar

Sakarya Üniversitesinden Açık Kaynak Koda destek!

tahaozket

Sakarya Üniversitesi SAUPORT adını verdiği öğretim yönetim sistemini (LMS) açık kaynak kod olarak dağıtma kararı aldı.

GNU/Linux Windows'dan pahalı mı?

sundance

GNU/Linux'u savunanların argümanlarından biri de "(ısmarlanmış) bira gibi bedava" olmasıdır malum. Karşı çıkanların da cümlelerine "Tamam bu bedava olabilir ama..." diye başlaması adet olmuştur.

Görünen o ki artık bu değişiyor. Yoo, yanlış anlamayın GPL kapsamındaki Linux'lara satın alınma zorunluluğu gelmiyor. Sadece bazı üreticiler Windows kurulu sattıkları laptopları, Windows'suz almak isteyenlerden "Windows uninstall" parası (£50-£60) istiyorlarmış.

AB´deki Sistem Yöneticileri İçin Açık Kaynağa Geçiş Rehberi

FZ

Konu ile ilgili uzmanlardan oluşan bir AB komisyonu, birlik çapında açık kaynağa geçilmesi için sistem yöneticilerine yol gösterecek teknik bir belge yayınladı.

Belgenin orjinaline bu adresten erişebilirsiniz.

GPLv3 Duyuruldu

tongucyumruk

Ve sonunda beklenen gün geldi. 16 yıllık uzun hizmetinin ardından Özgür Yazılım Vakfı GPL'in (General Public License) ikinci sürümünü emekliye ayırması beklenen üçüncü sürümünü duyurdu

Bana lisansını göster!

anonim

Eğer bir işletim sistemi (misal GNU/Linux) kullanıyor ya da pazarlıyorsanız GPL doğal olarak çok uygun bir seçim olarak gözükmekte ama aynı şeyi kullandığımız uygulamalar için de söylemek mümkün müdür?

Ünlü Berkeley DB geliştiricilerinden Mike Olson son makalesinde lisans modellerine farklı bir açıdan yaklaşıyor.