GPL'e Uymadığı İçin CISCO'ya Dava

0
memin
FSF'nin (Free Software Foundation - Özgür Yazılım Vakfı) sitesindeki habere göre FSF, Cisco'nun alt firmlarından biri olan Linksys'e, ürünlerinde kullandığı L/GPL lisanslı yazılımların lisans kurallarına uymadığı için dava açılıyor.
Sitedeki habere göre Linksys uzun süredir ürünlerinde GCC, binutils, ve GNU C kütüphanesi gibi yazılımları kullanıyor. GPL lisanslı bu yazılımların telif haklarının (copyright) FSF'nin elinde olduğu belirtiliyor. FSF, 2003'ten beri Cisco ile birlikte lisansa uyum çalışmaları yapıldığını fakat Cisco'nun bu işte gönülsüz olduğunu, 5 sene içinde hala düzgün bir uyum planı ortaya çıkmadığı için konuyu mahkemeye taşımaya karar verdiklerini söylüyor.

FSF başkanı Richard Stallman da GPL lisans modeli ile, şirketler de dahil olmak üzere herkesin, kullandığı programlar üzerinde değişiklik ve uydurma yapabilme hakkını korumaya çalıştıklarını, bunun sağlanabilmesi için de yazılımlarda yapılan (ve dağıtılan) değişikliklerin halka açılmassı gerektiğini belirtiyor.

GPL'in mahkemelerde daha önce kazandığı davalar bulunmakta. Türkiye'de bir örneği olduğunu sanmıyorum. Bildiğim kadarı ile Türkiye'de yazılımlar ile ilgili şikayetler Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu içerisinde değerlendiriliyor. Hukuki mücadelenin yalnızca "korsan yazılıma" karşı verildiği bir ülkede kimse de çıkıp GPL'e uymuyorsunuz diye birlierini mahkemeye vermiyor. Yoksa GNU/Linux'u paketleyip, içeriğinden bahsetmeden satan firmalar Türkiye'de de bulunmakta.
gnu

İlgili Yazılar

OpenVista Çıktı

meddah

Sizin de benim gibi ilk aklınıza gelen Windows Vista'nin açık kodlu haliyse yazıyı okumaya devam etmenizi öneririm. :-)

Birleşik Devletler Hükümeti Özgür Yazılımların Kalitesini inceliyor...

phrewww

Amerikan Hükümeti bir çalışma yapmış, ve bu özgür yazılımların kalitesi hakkında bir rapor hazırlatmış. Aşağıda haberin kendisi linkinde raporu arayıp bulma çalışmaları sırasında elemanın başına gelenlerin yorumunu bayağı eğlenceli buldum. Raporu görmek isteyen arkadaşlar için raporun linkini de veriyorum.

Haberin kendisi
Raporun Kopyası (PDF)

GPL Hayallerimizin de Ötesinde

sundance

Serbest yazılımlar konusunda hep anlaşılamayan şey, nasıl olup da bu adamların hayatta kaldığıdır. Düşünsenize 9-6 işe gidip gelen yine de iki yakası biraraya gelmeyen insanların dünyasında nasıl olup da bedavaya program yazan insanlar yaşamlarını sürdürebilirler ki ?

Tahmin edemeyeceğiniz kadar iyimser bir şekilde ;)

Bitkeeper Bitti

wetware

Bir süre önce Linux'un geliştirilmesinde BitKeeper adlı kaynak kontrol programı kullanılmaya başlanmıştı. Bitkeeper özgür değildi. (Yani free speech'teki gibi bir free yoktu)

Ama özgür yazılım/Açık Kaynak kod projeleri için bedavaydı. (free beer'da oldugu gibi)

Eric Raymond ve Open-Source Camiası

SHiBuMi

Eric Raymond, "open-source nedir ne değildir" i öğrenmek isteyen herkesin ilk tanışması gereken isimlerden birisi. Kendisi open-source haraketinin "kurucu baba"larından birisi ve bana göre bu oluşumu yönlendirirken aynı zamanda oluşum hakkında en sağlam ve tutarlı fikirlere sahip olan kişi. "The Cathedral And Bazaar" isimli hem elektronik ortamda hem de basılı medyada yayınlanan kitabı ise "hacker"lar ve "programcı"lar için önemli bir fikir kaynağı. Hem bu kitaba, hem de Raymond'un kişisel web sitesine ulaşabileceğiniz adres: www.tuxedo.org/~esr/writings/cathedral-bazaar/. Kitabın haricinde "Hacker FAQ" bölümünü de mutlaka okumanızı tavsiye ederim, bir hacker olmayı düşünmüyorsanız bile, sanal dünyada bir kullanıcı olmaktan öteye geçip geliştirici olmaya başlayabilmeniz için öğrenmeniz gerekenler ve sahip olmanız/edinmeniz gereken nitelikler çok usta bir üslupla özetlenmiş.