memin

memin


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

One Laptop Per Child: Türkiye'ye Satış Başladı ( 2)

Haberi görünce geçen günlerde gördüğüm haberi yad etmeden duramadım. Adresini aşağıda verdiğim konuşmada, Richard M. Stallman özetle OLPC'yi neden kullanmaya başladığınından ve proje özgürlük yolundan ayrıldığı için neden vazgeçtiğinden bahsediyor.
http://www.bostonreview.net/BR33.6/stallman.php

Bilim İçin Yazılım Hırsızlığı Yapılabilir! ( 25)

Eğer İTÜ'de okuyorsanız, okul bir çok yazılım için sizin yerinize linans ücretini ödemektedir. Neredeyse bütün microsoft yazılımları için ödendiğini biliyorum. Sanırım Mathemtica da lisansı ödenen yazılımlardan biri. Okul içindeki bilgisayarlardan bağlanıp uygulamalara erişebilir ve alıp eve götürebilirsiniz. Lisans ücreti kullanım hakkı için ödendiğinden dolayı korsan da alıp kullansanız aslında pek de "korsan" olmuyor.

Asıl önemli sorunlardan biri, özgür yazılımları teşvik yerine bu tür ücretlerin ödenmesinin etik olup olmamasıdır. Yine İTÜ'de bir çok yazılı ödev microsoft word dosya biçimi olan .doc olarak istenmektedir. Gerçi İTÜ Ubuntu ve başka bazı dağıtımları yansılamaktadır da.

Korsandan yana vicdanınız rahat olsun ama genel gidiş biraz daha fazla kaygı verici sanki.

Türkiye'de Site Kapatmalarının Hukuki Altyapısı ( 7)

Şimdi anladığım kadarıyla biz bu yasaklanan sitelere bir şekilde girdiğimiz zaman bir yasağı delip, suç işliyoruz. Ve aslında sayın FZ'nin üzerinde çalıştığı program bile bir suç unsuru haline gelebilir. (Aman savcılıklar duymasın.)

Sayın fazlamesai sakinleri; bu "kanun"ları eleştiren ve değiştirilmesi gerektiğini düşünen ve bu konuda bir şeyler yapmaya çalışan her hangi bir STK ya da örgütlenme var mı? Ben bilmiyorum da.

Adından dolayı aklıma ilk gelen yer www.ozgurlukicin.com oldu. Fakat sitelerinden anladığım kadarı ile şu anda yalnızca ooxml'e karşılar.

Bu konularda ciddi bir şeylerin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ne yapmalı? Nasıl yapmalı? Siz ne dersiniz?