Open Source camiasından .NET klonu!

0
elrond
Beklenen oldu. Pazar günü open source fanları Microsoft .NET servislerini re-produce etmek için ilk adımı attıklarını duyurdular. Bu sayede insanlar .NET teknolojilerini Microsoft' a bağlı kalmadan kullanabilecekler. Bu girişimin önümüzdeki yıllarda .NET servislerinin önemini ve popülerliğini arttıracağı düşünülüyor. Microsoft .NET ile bir takım network ve groupware servislerini (adressbook,calender vs..) satmayı düşünüyordu. .NET klonu 2 compenent içeriyor. MONO ve DotGNU.
Mono projesi Ximian tarafından host ediliyor. 2002`nin ilk yarısında 1.0 sürümünün çıkacağı tahmin ediliyor. Ximian C# ile yazılan kodların Linux tarafından derlenebilinmesini sağlıyor. DotGNU ise .NET te bulunan Passport servisinin klonu.

Mono founder`ı Miguel de Icaza Microsoft`tun bu yeniliğinin emule etmeye değer olduğunu ve C# kodlarını derleyen CLI`ın başlangıç adımı olduğunu aktarmış.

Microsoft bu durumdan şikayetçi değil hatta hoşuna gitmiş durumda çünkü bu servislerin yayılmasını istiyor. Microsoft ürün müdürü Tony Goodhew bu sayede teknolijinin platform ve cihaz bağımsız olacağını söylemiş. Ancak standartların delinmesi konusunda endişeli.

Microsoft kendiside Unix FreeBSD üzerinde .NET servislerini çalıştırabilmek için Corel ile çalışıyor Bu version shared-source olarak dağıtılacak.

Detaylı bilgilere yukarıdaki sayfalardan ulaşabilirsiniz.

(Not: Birileri DotGNU ve Mono'nun How To?`larını türkçeleştirebilir mi; eğer varsa ;-))
gnu

İlgili Yazılar

Eric Raymond ve Open-Source Camiası

SHiBuMi

Eric Raymond, "open-source nedir ne değildir" i öğrenmek isteyen herkesin ilk tanışması gereken isimlerden birisi. Kendisi open-source haraketinin "kurucu baba"larından birisi ve bana göre bu oluşumu yönlendirirken aynı zamanda oluşum hakkında en sağlam ve tutarlı fikirlere sahip olan kişi. "The Cathedral And Bazaar" isimli hem elektronik ortamda hem de basılı medyada yayınlanan kitabı ise "hacker"lar ve "programcı"lar için önemli bir fikir kaynağı. Hem bu kitaba, hem de Raymond'un kişisel web sitesine ulaşabileceğiniz adres: www.tuxedo.org/~esr/writings/cathedral-bazaar/. Kitabın haricinde "Hacker FAQ" bölümünü de mutlaka okumanızı tavsiye ederim, bir hacker olmayı düşünmüyorsanız bile, sanal dünyada bir kullanıcı olmaktan öteye geçip geliştirici olmaya başlayabilmeniz için öğrenmeniz gerekenler ve sahip olmanız/edinmeniz gereken nitelikler çok usta bir üslupla özetlenmiş.

Rusya Özgür Yazılım'a Geçiş Stratejisini Açıkladı!

sundance

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in dün yayınladığı bir hükümet kararı ile 2015 yılına kadar bütün federal hükümet bileşenlerinin özgür yazılım ürünlerine geçmesi kararı alındı.

25 basamaktan oluşan
program. Bu hareketin bir kaç yıldır özgür yazılımlara yakınlaşma hareketinde bulunan Rusya'nın 2008 yılında aldığı bütün okullarında özgür yazılımların yaygınlaştırılması destekleme kararı ile de aynı çizgide algılandı.

Sakarya Üniversitesinden Açık Kaynak Koda destek!

tahaozket

Sakarya Üniversitesi SAUPORT adını verdiği öğretim yönetim sistemini (LMS) açık kaynak kod olarak dağıtma kararı aldı.

Tek Gerçek Özgür GNU/Linux Dağıtımı Hangisidir?

coskung

'the only free GNU/Linux distro I know of' diyor Richard Stallman Arjantin temelli Ututo-e için.

Stallman'in bir Arjantin ziyareti sırasında gördüğü, Distrowatch sitesinde Free Software Foundation (FSF)tarafından onaylanan tek gerçek özgür GNU/Linux dağıtımı olarak tanımlanan dağıtım Ututo-e adlı dağıtımmış.
Özgür yazılımın tanımına tam olarak uyduğu belirtilen dağıtıma FSF'nin ftp sitesinden de erişilebiliyor.
Bir dezavantaj olarak ingilizce desteğinin yeterli olmadığı belirtilmiş.

Haberin tamamı burada.

Gnu Build Sistemi Kullanımı

anonim

GNU Build Sistemi kullanımı (Makefile dosyaları oluşturma, autoconf ve automake ile işlemleri otomatik hale getirme vb.) hakkında ufak bir belge hazırladım. İlgilenenler için adres:
http://murat.debian-tr.org/doc/build şeklindedir.