GNU/Linux Windows'dan pahalı mı?

0
sundance
GNU/Linux'u savunanların argümanlarından biri de "(ısmarlanmış) bira gibi bedava" olmasıdır malum. Karşı çıkanların da cümlelerine "Tamam bu bedava olabilir ama..." diye başlaması adet olmuştur.

Görünen o ki artık bu değişiyor. Yoo, yanlış anlamayın GPL kapsamındaki Linux'lara satın alınma zorunluluğu gelmiyor. Sadece bazı üreticiler Windows kurulu sattıkları laptopları, Windows'suz almak isteyenlerden "Windows uninstall" parası (£50-£60) istiyorlarmış.

Demek ki, bazı durumlarda GNU/Linux'un bedavalığını koruması için belki de £50'lık bir sübvansiyonla desteklenmesi gerekecek.

Beyaz boyanın artık yeteri kadar beyaz gözükmediği için mavi ile desteklendiği bir dünyada çok da ters olmasa gerek, bedava olana sahip olmak için para ödemek zorunda kalmak.
gnu

Görüşler

0
Betelgeuse
Benzer bir şeyi planet.ubuntu.com sitesindeki yazılarda da görmüştüm. Windows yüklü satılan bilgisayarlala gelen deneme sürümü antivirus vb. gibi ıvır zıvır yazılımlardan bu yazılımların üreticilerinden gelir elde ediyorlarmış, yani diyelim ki Dell firması bir windows yüklü bir laptop satıyor, windows OEM lisans parası maliyeti var ama bir yandan da symantec vb. gibi firmalardan bir sürü ıvır zıvır yazılımın deneme sürümünü yanında dağıtmak için para alıyor, bir çeşit reklam olayı yani. Linux yüklü makina sattıkları zaman da bu reklam gelirini elde edemedikleri için linux yüklü makinalar daha pahalıya maloluyor.
Bir de üreticilerin destek vermek sorunu var. Salağın biri Linux yüklü olduğunu anlamayıp bir bilgisayar aldığında ve windows aldığını zannederek aldığı bilgisayarı daha sonra bunda windows yüklü değilmiş deyip iade ettiğinde bir bilgisayarın iade olması maliyeti bile bir sürü bilgisayar satışından gelen karı sıfırlıyormuş.
0
majesty
GNU/Linux dağıtımı ile satılan bilgisayarda İşletim sistemi ya da anti virüs programı yüklü olmadığı için bahsi geçen firmalardan reklam ücreti almak da doğru değildir. Ama en baştan yüklemişler kaldırma masrafı...

Ne zaman bencillikten ellerini çekip, gönüllüğe adım atacaklar? :)
0
koraypeksayar
>Ne zaman bencillikten ellerini çekip, gönüllüğe adım atacaklar? :)

Yeterince para kazandıkları zaman :)
0
onur80
Eger Windows'tan pahali ise kullanmasin o zaman . Eger bunu tartacak kadar uzman degillerse Windows kullansinlar bence.. Piyasada en cok kullanilan urun her zaman tercih edilir nedenide kolay destek alabilmektir.. PLC cihazindan tutun her turlu cihazda bu boyledir.. Bence Linux'e gecis sureci yavas yavas olacak ;)...
0
koraypeksayar
Destek ?

Bir kalas ya da bir baston. Özgür yazılım için kürdan bile yeter :)

Linux ve destek hakkında daha önce yazdıklarıma bakabilirsiniz... Kullanıcı adıma tıklayıp görebilirsiniz.
Özellikle tavsiye ettiğim şu bağlantı: http://www.fazlamesai.net/?a=article&ctype=single&sid=4489&tid=29431

Bu arada MS nasıl bir destek veriyor ki ? O kadar özgüvenleri var ki "reset"lemekten başka bir destek yoktuk NŞA.

0
bio
50£ subvansiyona gerek yok. Bu isi cok kafasina takan birisi varsa, cikar "Ben 1£'a Windows kurulu notebook'unuzdaki Windows'u uninstall eder, yerine Linux kurarim" der, olur biter. Eger diyen cikmazsa, bu isi yapmanin maliyeti 1£'tan yuksek demektir ki bu da Acer'i hakli cikarir.
0
dejavu74
Bu durumda Linux bedava değildir, parasız satılır.... mı diyelim..
0
towsonu2003
yani bir sekilde "Windows Tax"ini tuketiciden cikaracaklar. Ilginc yontem. Tuketiciyi aptal yerine koyuyor ama kar amacli kuruluslardan cok sey beklemiyorum.
0
sdr129
Microsoft'un bu kadar yaygın olmasındaki sebeplerden bir de microsoft'un ürünlerine ciddi kopya koruma yöntemlerini geliştirmemesidir. Bilinçli bir ticari stratejidir. Bu durum insanların Linux'a yönelmesini engellemektedir. Bilmediği bir işletim sistemi ve programlarla uğraşmak yerine 2-3 YTL ye bir kopya windows alıp kullanıyor. Açık kaynak yazılım kullanımına yöneltmek için kopya-korsan olayına son verilmeli.
0
fsniper
RTFA diye boşuna demiyorlar..

Arkadaştan Linux yüklemek için para istemiyorlar, Hatta 20£ iade ediyorlar. Ancak Arkadai Cambridge de oturduğu için dizüstünü Plymouth daki ACER servisine göderip, geri alması gerek. Sorun da buradaki taşıma ücretinden kaynaklanıyor.

Laptop = £379
Shipping = £50 (or £70)
Refund = +£20
Total = £409 (or £429)
0
simor
:)
0
rafet
Linux elbette tuketici icin daha ucuz, uretici icin nasil oldugu
beni ilgilendirmez.Her yil xp icin bir de antivirus programi
almak zorundayim en basitinden.Yine de bilgisayarimda winXp
kalacak, her isimi linuxde yapmama ragmen.
videolu sesli msn ya da skype haric.
Sanirim binlerce windows kullanicisi da bu acidan linuxu kullanmayi akillarina bile getirmeyeceklerdir.
Bana lolo cekmeyin linux de bu isi yapiyor diye.Isin dogrusu
yapmiyor.Belki bir kac bilgisyar artisti bin dereden su getirerek
yapabiliyorlardir bilemem.Ben o kadar linux denedim, hic birinde tam calistiramadim.Ses var, goruntu yok.Goruntu
var ses yok.Ya da ses de yok goruntu de yok.Sadece yazi var.
El mahkum windows elekine devam...

Diyecegim gercekten linuxun one cikmasini istiyorsaniz once bu sorunu cozun, linuxda webcam,ses belasi kalmasin.

selamlar


0
Challenger
Ben web kameralarını rahatlıkla görebiliyor (kendimin yok, gönderme konusunu bilemeyeceğim) ve rahatlıkla Skype ile görüşme yapabiliyorum. Herhangi bir ekstra ayar vs. yapmadım.
0
onur80
Bende senin bahsettigin sorunlari yasadim.. Ama her gecen sene karsilastigim sarunlar gittikce azaliyor..
Bu bahsettigin sorun soyle cozuluyor : Bu linux hangi donanim ile sorunsuz calisiyor deyip o donanimi alacaksin o zaman sorun kokten cozuluyor ;) .
0
majesty
Erişmek istediğiniz amaçlara yönelik her türlü çözümler var. Bulamadığınız ya da yapamadığınız bir durum için Linux'a karşı laf atmak doğru bir şey değil.

İsteyen kullanır, istemeyen kullanmaz. Gönül işi...
0
Betelgeuse
Benim birkaç gün önce gönderdiğim GNU/Linux için donanım seçmek başlıklı haberi ve tartışmaları okumanı tavsiye ederim. Ses var görüntü yok vb. sorunlar yüzünden insanlar tam olarak linux kullanamıyorlar ama bilgisayarı alırken linux ile uyumsuz donanımlar aldıysanız linux ne yapsın? Mesela daha dün evdeki windows yüklü kalan son bilgisayarıme da linux yükleyebilmek için içinde takılı olan ATI ekran kartını çıkarıp yeni bir NVIDIA ekran kartı aldım. TV'ye bağlı, görevi yalnızca salonda film izleme keyfi vermek olan eski bir bilgisayar ama windows ile istediğim verimi alamadım, linux üzerinde de ATI ekran kartı ile TV'ye çıkış vermek için bin bir takla atıp zaman harcamak yerine ekran kartını linux ile daha az sorun çıkardığını bildiğim bir model ile değiştirdim. Tamam, var olan donanımlara linux kurmak sorun olduğunda her zaman sonanımı yenilemek kolay olmuyor, parayı yoldan toplamıyoruz ama ben o bilgisayara yeni bir windows upgrade ya da yeni bir antivirus upgrade parasından çok daha azına sorun çıkaran parçasını değiştirdim. Uzun vadede karlıyım diye düşünüyorum. Eğer 5-6 yıl önce o makinayı alırken Linux ile uyumsuz olduğundan haberim olsaydı en başından öyle alırdım.
Benzer sorunlar USB bağlantılı uyduruk adsl modemlerde de yaşanıyor. Linux ile ilgili mail listelerinde falan bol bol görünüyor. İnsanlar günlerce uğraşıyor, oysa bir antivirus lisansı parasına doğru düzgün ethernet bağlantılı bir adsl modem alıp o sorunu hiç yaşamamak var ama linux kullanıcıları ortamı aşırı yardımsever, bu insanlar bu saçma sapan donanımlarını (saçma sapan derken üreticilerinin windowstan başka os bilmem demelerini kastediyorum) linux ile kullanabilsinler diye uğraşıp duruyorlar. Sonra deniyor ki linux daha pahalıya geliyor. Yok öyle birşey. Tabi burada sorun insanların çoğunun bilgisiz olması ve windows ortamında satıcıların bundan çok güzel faydalanması. Linux ise insanları eğitmeye çalışıyor ve insanların eğitilerek bilinçlendirilebileceklerini varsayarak yaygınlaşmaya çalışıyor ve bu gördüğümüz gibi çok çok yanlış bir yaklaşım ki linux hala o kadar yaygın değil. Windows kullanan insanların bilgisayarlarından virus temizlemek, binbir türlü saçma bilgisayar sorunlarını çözüp paralarını almak çok daha karlı bir iş.
0
bio
Surekli "antivirus lisans ucreti" ile karsilastirmissiniz, ama mesela AVG ve Avast gibi cok iyi antivirus yazilimlari var, kisisel kullanim icin ucretsiz. Aslinda Windows icin hemen her isi yapabilen ozgur veya ucretsiz yazilimlar var. Bir defa Windows lisansini aldiktan sonra baska yazilimlara para odemeniz cok da sart degil.

Ben de soyle bir arguman getirebilirim o halde: Ethernet'li modeme, yeni ekran kartina, yeni webcam'e vereceginiz parayla gidin Windows lisansi alin.
0
Betelgeuse
Antivirus ilk aklıma gelen olduğu için öyle yazmışım. Ama windows ortamında aslında gerekli olmayan ama sırf windows düzgün çalışsın diye kullanılan tonla yazılım var. Bu yazılımların hepsinin bedava olduğunu bile varsaysak, bu tonla ıvır zıvır yazılım çalışırken bedavadan çalışmıyor, bunlar yüzünden daha güçlü işlemci ve daha fazla ram ihtiyacımız oluyor, bu da az masraf değil.
Bir de Linux kullanmak bilgisayarımda ne olduğu belirsin yazılımlar kullanmama, kodunun ne yaptığı yüzlerce kişi tarafından incelenmiş güvenilir özgür yazılımlar kullanmak istememle ilgili. Linux'un bu yönlerini kafasına takmayanlar windows kullanmaya devam etsinler zaten. Onlar olmasa elimizde kalan ATI marka ekran kartlarını ya da dandik USB adsl modemleri kime okuturuz. Hem windows yüzünden virus temizleme, bilgisayara format atma vb. işlerden para kazanan bir sektör var, mahallede köşedeki bilgisayarcı dükkanı bu işler sayesinde para kazanıyor, bırakalım onlar da para kazansınlar. Biz kendi işimize bakalım, windows kullanıp da bunda herhangi bir sorun görmeyene linux kullan demiyorum zaten. Ama windows sorunu yaşayan birisi yardım istediğinde ben artık windows kullanmıyorum, sorununa yardımcı olabilecek bilgim yok deme hakkım da var ve bu hakkımı kullanıyorum. Biz de seni bilgisayarcı sandık bak bir virus temizlemekten bile anlamıyor diyenlere aldırmamak lazım ki mahalledeki bilgisayarcı dükkanı da para kazansın. Eminim ki bu siteyi takip edenlerin birçoğu çevrelerinde iyi bilgisayarcı bilinip bir sürü ıvır zıvır konuda bedava danışmanlık yapmaktan bıkmışlardır. Hiç olmazsa artık windows konusunda yani kendi kullanmadığım bir sistemle ilgili danışmanlık yapmayı bıraktım. Benim bilgisayara linux kuralım diyen dostlarıma yardımcı olmaya devam ediyorum yine, hatta yıllardır windows kullanan ve konusunda çok uzman bir yazılımcı olan bir arkadaşım da sonunda linux kullanmaya karar verdiğinde vista lisansına vereceği para kadar parayı beni telefonla arayıp akıl sormak için harcamıştır ama uzun vadede karlı çıktığına eminim.
Windows-Linux karşılaştırması yaparken bilgisayarın yalnızca satın alma maliyetini değil kullanım süreci boyunca maliyetini düşünürsek linux kullanmanın çok daha ucuza geldiğini düşünüyorum.
0
yuksektepe
yıllardır linux kullanırım çok profesyonel değilim ama şunu çok iyi biliyorum hiçbir windows'u 2 yıl hiç formatlamadan ve yeniden kurmadan kullanamazsın hiçbir windowsla internetde rahat rahat dolaşamazsın hiçbir windows sunucuyu sorunsuz sıkıntısız 8 ay kapatmadan ve teklemeden kullanamazsın linux'da şu çalışmıyor bu çalışmıyor diyen arkadaşlar windows'da 3. parti yazılımlar olmadan ne yapabiliyorsunuz merak ediyorum benim laptopumun touchpad i linux da çalışmıyor ama bu linux un kabahati değil gerizekali üreticinin 1 $ için linuxa driver yazmamasından kaynaklanıyor bilgisayarmı kullanmak istiyorsunuz yoksa bilgisayara kendinizimi kullandırmak istiyorsunuz işte bütün mesele buu
0
Betelgeuse
Bu kadar da abartmayın. :) Tamam Lİnux windows'tan çok daha iyi bir sistem ama 2 yıldan uzun süredir formatlanmadan ve yeniden kurmadan çalışan windows sunucular da var. 2 ay önce 4 yıl önce kurmuş olduğum bir windows sunucuyu yeni bir makina alındığı için yeniden kurulmuş bir makina üzerine taşıdım. 2 ay geçti hala teklemeden çalışıyor ve sektöründe en büyüklerden bir firmanın veritabanı sunucusu olarak çalışıyor, çalışan veritabanı da MS-SQL server.
Düzgün kurulmuş windows sunucuları da aslında yeterince sağlam çalışıyor. Sunucu tarafında o kadar sorun yok, sorun masaüstünde. Önüne gelen pencerede ok butonuna basmaya alışmış kullanıcıların elinde windows'un ömrü en fazla 3-5 gün oluyor, sonra mutlaka birşeyler karışıyor ama linux ortamında böyle bir uygulama görmediğim için bilemeyeceğim, benim gördüğüm bütün linuxla zaten linux uzmanı kişilerin makinaları. Windows'un en büyük sorunu aslında oldukça bilgi gerektiren işlemleri birkaç tıklama ile halledilebiliyor gibi gösterip sonra oradan buradan soru ezberleyip daha konu ile ilgili yabancı dilden dokumanları bile okuyamayacak bilgisiz kişilerin ortalıkta sertifikalı sistem yöneticisi diye iş yapmaları. MCSE sertifikası olup en basitinden ip yönlendirme işlerinden bile bihaber olan insanlar var, ya da MSDBA sertifikası olup akıllara zarar veritabanı işlemleri yapanlar var. Sonra ortaya çift işlemcili sunucuda bile kastıran topu topu 1GB boyunda veritabanı ucubeleri ya da abuk subuk kurulumlar yüzünden 3-5 ayda bir formatlanan sunucu sistemleri çıkıyor. windows - Linux karşılaştırmasında sunucular tarafında linux çok daha iyi ama windows da o kadar kötü değil, "yeterince" güvenli çalışıp yeterince hizmet verebiliyorlar. Hangisi daha ucuz bilemem. Windows sunucu lisansı pahalı ama windows sistem yöneticisi artık sürüsüne bereket hem de MCSE sertifikalısından bulup boğaz tokluğuna çalıştırabilirsiniz yani windows'u işletmek ucuza gelir. Ama uzman, işini bilen bir linux sistem yöneticisinin boğaz tokluğuna çalışmasını beklemek olmaz, ne de olsa elini sallasan ellisi değiller ve işşiz olanına da rastlamadım. Haliyle işletme maliyeti olarak windows - linux karşılaştırması bu alanda çok gerekli değil. Ama son kullanıcı açısından Linux çok daha ucuza malolabiliyor. Donanım sorunu yüzünden ille de linux uyumlu donanım ilk başta daha pahalıla çıksa bile sıradan bir son kullanıcının ihtiyacı olan yazılımları bedava temin etmesi durumu var. Sorun bir tarafta daha sağlam ve verimli çalışan sunucularla ilgili diğer tarafta da özgür yazılım, bilgisayarın kontrolu kimse sorunu ama bu da son kullanıcının bilinçlenmesi ve farkına varması ile ilgili. Bu konuda ben hiç umutlu değilim. Halk sürülerinin bilinçlenmesini beklemek ve bilinçlenip sürü olmaktan çıkacaklar ve bir gün devrim yapacaklar diye beklemek tarihte pek görülmüş şeyler değil, varolan devrimler de bilinçlenmeden çok gaza gelmekle olmuş, gaza getirme olayını da vista örneğinde gördüğümüz gibi ms çok daha iyi yapıyor. insanlar yazılıma para vermeyeceklerse de benim yazılımımı kopyalasın, bir şekilde onların paralarını çaktırmadan alırım diyor.
0
bio
3. parti yazilim ne demektir?

Eger 3. partiden kastiniz ucretli yazilimlar ise, benim notebook'umda Windows'un kendisi ve Dell'in bundle ettigi CD writer yazilimi disinda ucretli bir yazilim yok. Ayrica 2 yildan fazladir da hic formatlamadan, yavaslamadan kullaniyorum. XP'nin kritik olanlar disinda yamalarini da kurmuyorum, hatta antivirusum bile yok. Antivirus kurmak isteseydim de para odememe gerek yoktu, AVG gibi ucretsiz veya ClamWin gibi ozgur bir yazilim kurabilirdim.

Eger 3. partiden kastiniz Microsoft'un kendisinin yazmadigi yazilimlar ise, sizin Linux uzerinde kullandiginiz butun yazilimlari ayni kisi/firma mi yazmis?

Simdi su konuya gelelim: Benim notebook'umun touchpad'i calisiyor. Acaba "gerizekali" uretici mi suclu, yoksa Linux ile uyumlu olmayan bir notebook'a Linux kuran kullanici mi? Uzerinde "designed for Windows" yazan bir makinanin ureticisini ne kadar suclayabilirsiniz?
0
onur80
Tartismalar Windows mu kullanalim linux mu tartismasina dondu.. Bu karpuz mu yiyelim elma mi tartismasi na benziyor.. Karpuzun suyu bol iken elmada a vitamini var gibi tartismalar.. Renkler ve zevkler tartisilmaz.. Sonucta adam kisisel bilgisayarina kurup kullanacak, etrafina zarari yok yani :).. Tartisip kalplerimiz kirilmasin :)
0
SHiBuMiGo
Sevgili sundance,

Alıntı yaptığın makaleyi okudun mu bilmiyorum ancak olayı "Microsoft Windows'u uninstall etmek için üstüne para istiyorlar" demek için epey bir zorlamak lazım. Eve gitsem de Microsoft'la uğraşsam günlerinden birine denk geldi sanırım :)
0
Zebani
"Beyaz boyanın artık yeteri kadar beyaz gözükmediği için mavi ile desteklendiği..." ben bunu anlamadım? :( böyle bir uygulama mı var? Yoksa bir vurgu ifadesi olarak mı kullanıldı?
0
anonim
Bunu daha once de yazdim ama zealotry'nin sonu yok. Yine yazacaklar.

"Linux'un Windows'tan daha iyi oldugu biliniyor" gibi yorumlar okuyorum. Gercek sistem yazilim muhendisleri (ki Turkiye'de tas catlasa 20-30 tane var) bu iki sistemi karsilastirmazlar bile, tabii ki Windows cok daha iyi bir sistem. Bunun nedeni Windows'u yazanlarin akilli, Linux'u yazanlarin salak olmasi degil elbette. Aradaki fark, Windows'un bir roadmap'i var, nereye gittigi ne yapilacagi belli. Butun isletim sistemi tutarli. Tek bir elden cikmasinin dogal bir sonucu bu. Linux ise karman corman devam ediyor. Sonucta boyle bir corba cikiyor. Eger ille Windows karsilastiracak bir isletim sistemi ariyorsaniz, Solaris en uygun rakiptir. Solaris'in kendisi open source iken Linux kullanmanin anlami yok zaten...

Ama simdi hayatinda ne Windows ne Linux sistem kodu yazmamis, 10 print hello world 20 goto 10 diyen birileri cikip bashing yapacak tabii, engelleyemezsiniz... Onlarin da oyle bir dunyasi var, egleniyorlar kendilerince.
0
onur80
Olsun rekabet iyidir.. Rekabet kalite getirir :) ..
0
yilmaz
"Roadmap" dediğin şey bir yazılımın yol haritasıdır. Yol haritası olmayan bir yazılım olamaz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

1. Türkiye Serbest Yazılım Konferansı

tongucyumruk

serbestyazilim.org.tr ve ODTÜ IEEE grubu tarafından düzenlenen 1. Türkiye Serbest Yazılım Konferansı 7-8 Aralık tarihlerinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Önemli günler listesinde göremeyince haber olarak bunu yazma gereği hissettim. Ayrıntılı bilgiye şu link`ten ulaşabilirsiniz.

muhasebeci YTL'ye hazır

muhasebeci

Geçen yıldan beri gelişimi devam eden uygulama artık YTL destekli çalışyıor. Yapılan diğer önemli özellik ise aynı çatı altında faaliyet gösteren firmalar için hepsinin kayıtlarını ayrı ayrı tutmalarını sağlayacak "Çoklu Firma Desteği" özelliği.

muhasebeci 0.5 hazır

muhasebeci

Uzunca bir süreden beri üzerinde çalıştığımız projemizin 0.5 sürümü nihayet bitmiştir. 0.5 sürümünün bu kadar gecikmesinde projenin baştan sona komple elden geçirilmesi, yeni bölümlerin eklenmesi, daha kolay kullanım olanağı sağlanması gibi sebepler neden olmuştur. Yeni sürüm hazıranırken eski sürümlerdeki pek çok hata giderilmiştir. Sorun yaratan kodlar silinip yeniden yazılmıştır. Stabilite için gerekli görünen herşey yapılmıştır. Daha kolay bir kullanım için fonksiyon tuşları, sağ-click menüleri programın her tarafında rahatlıkla görülebilmektedir. Programımız artık sadece türkçe değildir. Türkçe yanında programı; ingilizce, almanca, rusça ve bulgarca olarak ta kullanmak mümkündür (ingilizce hariç diğer dillerde çevirilmemiş metinler oldukça fazladır).
Programımızın son özelliklerini listeleyecek olursak...

MySQL, SAP DB ile gücüne güç katacak

acemi_

MySQL AB, SAP DB veritabanını geliştirme ve pazarlama haklarına sahip oldu. SAP DB, SAP AG tarafından geliştirilen, stored procedure, transaction, view v.b. gelişmiş özelliklere sahip açık kaynak kodlu bir veritabanı sunucusu... Yeni bir marka ile kullanıma sunulacak olan ürün, hem MySQL AB hem de SAP AG tarafından desteklenecek. Bu birlikteliğin, MySQL'in pazardaki konumunu çok daha kuvvetlendirmesi bekleniyor.

muhasebeci'den duyuru

muhasebeci

muhasebeci projesi sessiz sedasız hızla yoluna devam ediyor.
gmtrans
mantis