GPL Hayallerimizin de Ötesinde

0
sundance
Serbest yazılımlar konusunda hep anlaşılamayan şey, nasıl olup da bu adamların hayatta kaldığıdır. Düşünsenize 9-6 işe gidip gelen yine de iki yakası biraraya gelmeyen insanların dünyasında nasıl olup da bedavaya program yazan insanlar yaşamlarını sürdürebilirler ki ?

Tahmin edemeyeceğiniz kadar iyimser bir şekilde ;)
Damian Conway ismi size bir şey ifade ediyor mu ?

Eğer yoğun bir şekilde Perl ile uğraşıyorsanız, muhakkak ki bu ismi duymuşsunuzdur. Dahası eğer bir şekilde Sed veya Awk ile uğraşma şansızlığına eriştiyseniz, bu adama tapıyorsunuzdur :)

Kısacası Perl'ün yazarı olan kişiden sözediyoruz. Shell scriptlerin ve ServerSide Scriptlerin (ASP, Cold Fusion, PHP) arasında bir yerlerde iki taraf için de oldukç yararlı olan Perl dilini geliştiren kişi Damian Conway. Dahası değiştirmekle de kalmayıp V5'e getiren de O.

Birçokları için Linus Tornvalds değerinde bir dahi kendisi. Fakat belki de asıl önemli olan, (bu sitenin de kendini adadığı şekilde) serbest çalışmaya (veya çalışmamaya) adanmış bir kişilik olması. Hani hepimizin kafasında bir yerlerde vardır ya "Birileri sponsor olsa da şöyle bir altı ay sadece bir şeyler geliştirsem, Internet`in Neo`su olsam" diye.

Tabi Internet camiasının en çok ses getiren kişilerinden birinin de böyle düşünmesi hoş. Dahası Damian Conway kendine bir yol da çizmiş. "Mevcut hayatımı sürdürüp bütün zamanımı Perl`e adayabilmem için cebimde $55000 gibi bir para olması lazım. Eğer bu kadar bir param olursa bir yıl boyunca sadece Perl`le ilgili çalışıp, kafamdaki birçok şeyi gerçekleştirebilirim."

Veeee....

YetAnotherSociety Damian Conway bir yana bütün Perl meraklılarının hayali olacak böyle bir etkinliği (Damian Conway`in bütün bir yıllık giderlerini, sadece Perl üzerinde çalışsın diye desteklemeyi) gerçekleştirmeye karar vermiş!

Şimdi ise bu iş için para toplanıyor. YAS bu konuda oldukça umutlu, zira birçok yerden (bazıları büyük olmak üzere) bağışlar gelmeye başlamış.

Bu başarılı olur ya da olmaz. Fakat önemli olan şu; eğer hayalleriniz yoksa onu gerçekleştirebilecek paranın da anlamı yoktur. Eğer hayaller varsa, ama gerçekten sahiplenilerek, inanılarak varsa, o zaman suyun akması gibi, bir şekilde bir yerlerden kendine yol bulur.

Oturun bir hayal edin. Maddi açıdan yaşamınızı sürdürme derdiniz olmasa ne yapardınız ? Ve şimdi ne yapıyorsunuz.

Ne de olsa gerçek hayatta kafanıza silah dayayıp "iki hafta içinde veterinerliğe geri dönmezsen gelip beynini uçuracağım" diyecek bir Tyler Durden yok.

gnu

Görüşler

0
Lord
Ülkemizde böyle birşeyin şu an için hayale yakın olduğunu bilmek üzücü...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GPL Kimin Umurunda?

arsenelupin

Bugün yolum düştü, Anadolu Ajansı'nın web sitesine uğradım. Gayet güzel (!) bir site. İçerik-telif hakkında da böyle bir uyarı koymayı da ihmal etmemişler.

GNU Radio İle Kendi Radyo Alıcınızı Programlayın

FZ

Vanu, Inc. şirketi PDA donanımı üzerinde GNU Radio tabanlı programlanabilir radyo alıcı sistemini tanıttı. Gömülü (embedded) Linux çalıştıran bir Hewlett-Packard iPAQ PDA ile entegre edilmiş 100-475 MHz´lik radyo sistemi görenleri şaşırttı. Radyo için gerekli olan sayısal sinyal işleme fonksiyonalitesi GNU Radio yazılımı tarafından sağlanıyor.

Muhasebeci 0.3a Kullanıma Hazır

muhasebeci

Yaklaşık 1 yıldır gelişimi devam eden GNU/Linux için GPL lisanslı muhasebe programı muhasebeci´nin 0.3a sürümü hizmete sunulmuştur.

The Free Software Song

barisozyurt

Özgür yazılımın kendisine ait bir şarkısı olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik bu şarkının sözlerini GNU'nun yaratıcısı ve Richard Stallman' ın yazdığını?...

Open Source TV dizisi; Go -Open

anonim

Geçtiğimiz yıl Güney Afrikalı milyarder Mark Shuttleworth , Ubuntu'nunda arkasında yer alan Canonical Ltd. firması ile , ülkesinde Open Source'u tanıtmak amacıyla bir kampanyaya başladı . Hewlett Packard Güney Afrika'nın da aralarında yer aldığı bir katılımcı grubu ile, 2.2 Milyon Euro'luk "Go Open Source" adındaki kampanyayı başlattı.