GPL Hayallerimizin de Ötesinde

0
sundance
Serbest yazılımlar konusunda hep anlaşılamayan şey, nasıl olup da bu adamların hayatta kaldığıdır. Düşünsenize 9-6 işe gidip gelen yine de iki yakası biraraya gelmeyen insanların dünyasında nasıl olup da bedavaya program yazan insanlar yaşamlarını sürdürebilirler ki ?

Tahmin edemeyeceğiniz kadar iyimser bir şekilde ;)
Damian Conway ismi size bir şey ifade ediyor mu ?

Eğer yoğun bir şekilde Perl ile uğraşıyorsanız, muhakkak ki bu ismi duymuşsunuzdur. Dahası eğer bir şekilde Sed veya Awk ile uğraşma şansızlığına eriştiyseniz, bu adama tapıyorsunuzdur :)

Kısacası Perl'ün yazarı olan kişiden sözediyoruz. Shell scriptlerin ve ServerSide Scriptlerin (ASP, Cold Fusion, PHP) arasında bir yerlerde iki taraf için de oldukç yararlı olan Perl dilini geliştiren kişi Damian Conway. Dahası değiştirmekle de kalmayıp V5'e getiren de O.

Birçokları için Linus Tornvalds değerinde bir dahi kendisi. Fakat belki de asıl önemli olan, (bu sitenin de kendini adadığı şekilde) serbest çalışmaya (veya çalışmamaya) adanmış bir kişilik olması. Hani hepimizin kafasında bir yerlerde vardır ya "Birileri sponsor olsa da şöyle bir altı ay sadece bir şeyler geliştirsem, Internet`in Neo`su olsam" diye.

Tabi Internet camiasının en çok ses getiren kişilerinden birinin de böyle düşünmesi hoş. Dahası Damian Conway kendine bir yol da çizmiş. "Mevcut hayatımı sürdürüp bütün zamanımı Perl`e adayabilmem için cebimde $55000 gibi bir para olması lazım. Eğer bu kadar bir param olursa bir yıl boyunca sadece Perl`le ilgili çalışıp, kafamdaki birçok şeyi gerçekleştirebilirim."

Veeee....

YetAnotherSociety Damian Conway bir yana bütün Perl meraklılarının hayali olacak böyle bir etkinliği (Damian Conway`in bütün bir yıllık giderlerini, sadece Perl üzerinde çalışsın diye desteklemeyi) gerçekleştirmeye karar vermiş!

Şimdi ise bu iş için para toplanıyor. YAS bu konuda oldukça umutlu, zira birçok yerden (bazıları büyük olmak üzere) bağışlar gelmeye başlamış.

Bu başarılı olur ya da olmaz. Fakat önemli olan şu; eğer hayalleriniz yoksa onu gerçekleştirebilecek paranın da anlamı yoktur. Eğer hayaller varsa, ama gerçekten sahiplenilerek, inanılarak varsa, o zaman suyun akması gibi, bir şekilde bir yerlerden kendine yol bulur.

Oturun bir hayal edin. Maddi açıdan yaşamınızı sürdürme derdiniz olmasa ne yapardınız ? Ve şimdi ne yapıyorsunuz.

Ne de olsa gerçek hayatta kafanıza silah dayayıp "iki hafta içinde veterinerliğe geri dönmezsen gelip beynini uçuracağım" diyecek bir Tyler Durden yok.

gnu

Görüşler

0
Lord
Ülkemizde böyle birşeyin şu an için hayale yakın olduğunu bilmek üzücü...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OpenMoko: Dünyanın ilk özgür mobil iletişim platformu!

sleytr

GNU/Linux ve diğer bir çok özgür yazılım kullanılarak geliştirilen OpenMoko, hem donanım hem de yazılım açısından özgür bir platform vaad ediyor. Ve bu platformun vücut bulduğu ilk cihaz olan Neo1973 dünyanın ilk özgür cep telefonu olarak sonbaharda marketlerdeki yerini almaya hazırlanıyor. Tabi cihazın geliştirici sürümüne sahip olup kendi telefonunu doyasıya hacklemek için sabırsızlananlar ya da son üründe kendi payınında olmasını isteyenler Mart ayında satılmaya başlanacak geliştirici sürümünü 350 USD karşılığında edinebilirler.

Nupedia açık Internet Ansiklopedisi

larweda

GNU.org tayfası yaklaşık bir yıl önce yeni bir girişime imza atmış. Microsoft'un ya da diğer büyük ticari şirketlerin internet'te sundukları ya da hiç şüphesiz yakın zamanda sunacakları paralı ansiklopedilere karşı, dinamik, bedava ve herkese açık bir internet ansiklopedisi.

Yazılım Geliştiricilerinin Yeni Buluşma Noktası

anonim

Yazılım geliştiricilerine yeni bir ortam daha eklendi.
Bilgi yayılımına, paylaşımına dayalı, dil gelistiricilerine, linux tutkunlarına ve açık kaynak kod düşkünlerine, açık hesap.
irc.webliyacelebi.com
Sevgi saygı ve Linux :)

TurboPower OpenSource´a yöneldi

inoxes

Yıllardır uygulama geliştiriciler için oldukça kaliteli yazılım kütüphaneleri ve araçlar geliştiren TurboPower software geliştireceği araçları olabilecek en iyi seviyeye gelebilmesi için ozgur yazılım çatısı altında yayınlacağını duyurdu.
Aynı şekilde ERP devi SAP kendi rdbms sistemi olan SapDB yi LGPL/GPL çatısı altında geliştiriyor ve hiçbir lisans ücreti istemiyor.
Bu gibi dev firmaların GPL'e yatırım yapmaları ise gelecekteki yazilim standartının habercisi gibi gözüküyor ;)

Ayrıntılı bilgiler için turbopower.com, sapdb.org

Beleş yazılımlara hayır !

sundance

Şaşırdınız değil mi ? En azından ilginizi çektim, fazlamesai'de beleş yazılımlara hayır gibi bir makale beklemiyordunuz herhalde ?

Beleş yazılımlara hayır, serbest yazılımlara sonuna kadar evet. Nasıl biraz daha aklınız karıştı mı ? Basitçe söylemek gerekirse kullanıcıların gözünde yazılımlar için para ödemeyi "gereksiz" veya "enayilik" olarak gören zihniyete hayır demek istediğim.