GPL Hayallerimizin de Ötesinde

0
sundance
Serbest yazılımlar konusunda hep anlaşılamayan şey, nasıl olup da bu adamların hayatta kaldığıdır. Düşünsenize 9-6 işe gidip gelen yine de iki yakası biraraya gelmeyen insanların dünyasında nasıl olup da bedavaya program yazan insanlar yaşamlarını sürdürebilirler ki ?

Tahmin edemeyeceğiniz kadar iyimser bir şekilde ;)
Damian Conway ismi size bir şey ifade ediyor mu ?

Eğer yoğun bir şekilde Perl ile uğraşıyorsanız, muhakkak ki bu ismi duymuşsunuzdur. Dahası eğer bir şekilde Sed veya Awk ile uğraşma şansızlığına eriştiyseniz, bu adama tapıyorsunuzdur :)

Kısacası Perl'ün yazarı olan kişiden sözediyoruz. Shell scriptlerin ve ServerSide Scriptlerin (ASP, Cold Fusion, PHP) arasında bir yerlerde iki taraf için de oldukç yararlı olan Perl dilini geliştiren kişi Damian Conway. Dahası değiştirmekle de kalmayıp V5'e getiren de O.

Birçokları için Linus Tornvalds değerinde bir dahi kendisi. Fakat belki de asıl önemli olan, (bu sitenin de kendini adadığı şekilde) serbest çalışmaya (veya çalışmamaya) adanmış bir kişilik olması. Hani hepimizin kafasında bir yerlerde vardır ya "Birileri sponsor olsa da şöyle bir altı ay sadece bir şeyler geliştirsem, Internet`in Neo`su olsam" diye.

Tabi Internet camiasının en çok ses getiren kişilerinden birinin de böyle düşünmesi hoş. Dahası Damian Conway kendine bir yol da çizmiş. "Mevcut hayatımı sürdürüp bütün zamanımı Perl`e adayabilmem için cebimde $55000 gibi bir para olması lazım. Eğer bu kadar bir param olursa bir yıl boyunca sadece Perl`le ilgili çalışıp, kafamdaki birçok şeyi gerçekleştirebilirim."

Veeee....

YetAnotherSociety Damian Conway bir yana bütün Perl meraklılarının hayali olacak böyle bir etkinliği (Damian Conway`in bütün bir yıllık giderlerini, sadece Perl üzerinde çalışsın diye desteklemeyi) gerçekleştirmeye karar vermiş!

Şimdi ise bu iş için para toplanıyor. YAS bu konuda oldukça umutlu, zira birçok yerden (bazıları büyük olmak üzere) bağışlar gelmeye başlamış.

Bu başarılı olur ya da olmaz. Fakat önemli olan şu; eğer hayalleriniz yoksa onu gerçekleştirebilecek paranın da anlamı yoktur. Eğer hayaller varsa, ama gerçekten sahiplenilerek, inanılarak varsa, o zaman suyun akması gibi, bir şekilde bir yerlerden kendine yol bulur.

Oturun bir hayal edin. Maddi açıdan yaşamınızı sürdürme derdiniz olmasa ne yapardınız ? Ve şimdi ne yapıyorsunuz.

Ne de olsa gerçek hayatta kafanıza silah dayayıp "iki hafta içinde veterinerliğe geri dönmezsen gelip beynini uçuracağım" diyecek bir Tyler Durden yok.

gnu

Görüşler

0
Lord
Ülkemizde böyle birşeyin şu an için hayale yakın olduğunu bilmek üzücü...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

LKD Yılın Penguenleri Ödülleri Sahiplerini Buluyor...

madness

Linux Kullanıcıları Derneği, her yıl olduğu gibi Yılın Penguenleri Ödülleri'ni veriyor.

6 kategoride verilecek olan ödüller, sizlerin göstereceğiniz adaylar arasından dernek üyelerimiz tarafından yapılacak oylama ile belirlenecek.
İşte ödül kategorileri...

Open Source camiasından .NET klonu!

elrond

Beklenen oldu. Pazar günü open source fanları Microsoft .NET servislerini re-produce etmek için ilk adımı attıklarını duyurdular. Bu sayede insanlar .NET teknolojilerini Microsoft' a bağlı kalmadan kullanabilecekler. Bu girişimin önümüzdeki yıllarda .NET servislerinin önemini ve popülerliğini arttıracağı düşünülüyor. Microsoft .NET ile bir takım network ve groupware servislerini (adressbook,calender vs..) satmayı düşünüyordu. .NET klonu 2 compenent içeriyor. MONO ve DotGNU.

Yavaş Yavaş Olması Gerekenler

sundance

Hatırlıyorum da bundan 10 yıl kadar önce adam gibi bir C compiler almak icin $400-500 gibi paralar veriliyordu.
Şimdi ise işletim sistemleri bile bedava.

Peki oyunun başka hangi kuralları değişiyor ?

20. Yılın Sonunda Özgür Yazılım Topluluğu: Büyük Ama Tamamlanmamış Başarı

acemi_

http://www.linux.com/article.pl?sid=04/01/05/1231254


20 YILIN SONUNDA ÖZGÜR YAZILIM TOPLULUĞU: BÜYÜK AMA TAMAMLANMAMIŞ BAŞARI, PEKİ YA ŞİMDİ?

Yirmi sene önce bugün (5 Ocak 1984), özgür bir yazılım işletim sistemi, GNU´yu geliştirmek için MIT´deki işimden ayrıldım. Bugüne kadar, üretim aşamasında kullanılmaya elverişli, tamamlanmış bir GNU sistemi hiç yayınlayamadık. Şu an, GNU sisteminin bir çeşidi, -çoğunluğu, bu sistemin nasıl birşey olduğunu merak etmeyen- on milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Özgür yazılım, `beleş´ demek değildir. Özgür yazılım, kullanıcıların programı çalıştırmakta, kaynak kodlarını incelemekte, değiştirmekte ve bir değişiklik yapmış olsun ya da olmasın, ücretli veya değil, yazılımı dağıtmakta özgür oldukları anlamına gelir.

Hindistan Linux Konusundaki Ciddiyetini Gösterdi

FZ

Açık kaynak kodlu işletim sisteminin Hint sürümü yolda.

Hindistan hükümeti Linux işletim sistemine verdiği desteği artırma kararı aldı.

BT (Bilgi Teknolojileri) Bakanlığı aralarında Hewlett Packard, IBM ve Sun Microsystems'in de bulunduğu şirketlerle ve yerel yönetimlerle görüştü.

Asya BT haber sitesi The Economic Times'daki habere göre GNU/Linux'un güvenli, etkili ve düşük maliyetli olduğu konusunda konsensüse varıldı.

Toplantıdaki gruplardan biri Linux'un Hint versiyonu olan Indix'i Red Hat'in de desteği ile geliştirmiş durumda.

Hindistan yönetimi bunlara ek olarak devlet dairelerindeki Linux dönüşümü için kendisine yardımcı olarak endüstriyel ve akademik kurumların oluşması çalışmalarına da hız vermeye başladı.