Nessus Kaynak Kodlarını Kapatacak

0
anonim
Geçen Çarsamba günü yapılan açıklama ile Renaud Deraison(nessus gelistiricisi) "zayıflık tarayıcısı" Nessus'un 3.0 sürümünden itibaren GPL lisansı ile dağıtılmayacagını açıkladı.

Sebep ise GPL lisanslamanın iki tarafı keskin kılıcı.
Renaud Deraison Nessus kullanıcı email gruplarına attığı iletide "Nessus 3.0'dan itibaren Kaynak kodlarının yayınlanmayacagını" bildirdi.

Sebep olarak da Nessus'u geliştirip bir yandan da güvenlik hizmetleri veren Tenable Network Security şirketinin üzerindeki finansal baskıları gösterdi. Birçok hizmet/yazılım satan firmanın Nessus'un açık kaynak kodlarını kendi programları için kullandığını ve bundan kazanç sağladıgını da ekleyen Renaud Deraison, ileride de birçcok gelişmis özelliklere sahip 3.0 sürümünü internetten derlenmiş olarak indirmenin mümkün olacağını iletti.

Yıllardır (1998 yılından beri) açık kaynak-kodu geliştiricilerinden hemen hemen hiç yardım alamadığından da şikayet etti.

Tabiki bu açıklamanın ardından nmap' in Fyodor'u Tenable şirketini eleştirerek, nmap'in kesinlikle bu yolu seçmeyeceğini, mevcut lisans durumundan memnun olduklarını söyleyerek yorumladı.

Bir başka yorum ise zaman içinde Nessus'un gelişiminin bu yeni lisans durumuyla devam edemeyeceğini, unutulacağını düşünerek 2. sürümün açık kaynak kodunun şu anki halinden yola çıkarak yeni bir proje oluşturulabiliceğini, tamamen ayrı bir gelişim yolu izlenebileceğini iletti.

news.zdnet.com
gnu

Görüşler

0
tongucyumruk
Çatalları alma zamanımız geldi sanırım...
0
anonim
Nessus un yasadıgını az cok anlayabiliyorum. Su ana kadar iki ayrı urunde nessus un yarattıgına cok benzer raporlar uretildigine sahit oldum. Hatta sadece formatı farklıydı. Bu iki sirket tahmin edeceginiz uzere bu hizmetleri paralı satıyor. Bir tanesi "internet facing systems scan" yapıyor scan/IP basına (yanlıs hatırlamıyorsam) 80€ alıyor. Digeri VISA/Mastercard PCI DSS standartları icin gereken zorunlu yıllık scanning hizmetini yapıyor. Tabiki o da IP basına para alıyor.

Bu iki urunun de nessus "engine" i kullandıgından suphelenmek icin bahsettigim gibi bircok sebebim var.

Sahsi gorusum bu durum "kendini enayi gibi hissetme" durumuna yol acabilir. Boyle bir karar icin bazı durumlarda insanlara kızmıyorum. Ve biliyorum bu dusuncem GNU nun hakkaten yuksek degerlerine ters. Kapitalizmin, rekabetin acımasız yuzuna karsı gulumseyen GPL anlayısla hic bagdasmıyor.

0
euler
2.2.5'den alınan kodlar üzerinden geliştirilecek GNU Nessus projesi başlatılmış.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hindistan Parlementosu Yazılım Patentlerini Reddetti

darkhunter

Hindistan Parlementosu yazılım patentlerini reddetti. Hindistan'ın bilgisayar endüstrisine dair politikalarını hep takdir etmiş biri olarak, bu haberi duyurmaktan zevk duyuyorum :)
Bilgi İçin (Slashdot)

Orange - Açık Lisanslı 3d Kısa Film Projesi

anonim

www.blender.org da yapılan açıklamaya göre, Blender Derneği[1] ve Hollanda Medya Sanat enstitüsü[2] açık kaynak uygulamalar ile hazırlanacak, Açık kaynak bir kısa animasyon film çalışması için anlaştılar.

JBuilder da kaynak kodunu açıyor!

fevzinet

Hayırdır inşallah. Borland da JBuilder'ın kaynak kodunu açıyor. Bu kaynak kodun açılması hadisesi son zamanlarda sıklaşmaya mı başladı ne? :)

Kurumsal kullanıcılara sunulacak destekten para kazanmayı hedefliyorlarmış. Güzel güzel. Ne demişler "Software is like sex. Its better when its free." Siz ne düşünüyosunuz?

Kaynak:The Register

O`Reilly artık yazılım üretmeyecek

sundance

Açık kaynak kodunu desteklemek ve piyasadaki en işe yarar teknik kitapları yayınlamakla ün yapmış O'Reilly firması, bir süredir askıya aldığı yazılım geliştirme alanından tamamen çekileceğini açıkladı.

Kitaplarından zevkle faydalandığımız O`Reilly`nin tamamen bu yöne kanalize olma yönündeki bu hareketi sanırım sırada gerçekten çok iyi bazı kitapların beklediğine işaret.

MUHASEBECİ: Linux için GPL muhasebe programı

anonim

Muhasebeci; başlıktan da anlaşılacağı gibi Linux için yazılan bir muhasebe programı. Programın gelişimi Yüksel ÖZCAN ve Özkan PAKDİL tarafından yapılmakta olup muhasebeci.sf.net adresinden edinilebilir. Geliştirme işlemleri glade-2 & anjuta ikilisi ile c dili, arayüz olarak kullanımı kolay ve hızlı çalışan gtk+/gnome bilesesenleri ve veritabanı olarak ta MySQL kullanımaktadır.