Nessus Kaynak Kodlarını Kapatacak

0
anonim
Geçen Çarsamba günü yapılan açıklama ile Renaud Deraison(nessus gelistiricisi) "zayıflık tarayıcısı" Nessus'un 3.0 sürümünden itibaren GPL lisansı ile dağıtılmayacagını açıkladı.

Sebep ise GPL lisanslamanın iki tarafı keskin kılıcı.
Renaud Deraison Nessus kullanıcı email gruplarına attığı iletide "Nessus 3.0'dan itibaren Kaynak kodlarının yayınlanmayacagını" bildirdi.

Sebep olarak da Nessus'u geliştirip bir yandan da güvenlik hizmetleri veren Tenable Network Security şirketinin üzerindeki finansal baskıları gösterdi. Birçok hizmet/yazılım satan firmanın Nessus'un açık kaynak kodlarını kendi programları için kullandığını ve bundan kazanç sağladıgını da ekleyen Renaud Deraison, ileride de birçcok gelişmis özelliklere sahip 3.0 sürümünü internetten derlenmiş olarak indirmenin mümkün olacağını iletti.

Yıllardır (1998 yılından beri) açık kaynak-kodu geliştiricilerinden hemen hemen hiç yardım alamadığından da şikayet etti.

Tabiki bu açıklamanın ardından nmap' in Fyodor'u Tenable şirketini eleştirerek, nmap'in kesinlikle bu yolu seçmeyeceğini, mevcut lisans durumundan memnun olduklarını söyleyerek yorumladı.

Bir başka yorum ise zaman içinde Nessus'un gelişiminin bu yeni lisans durumuyla devam edemeyeceğini, unutulacağını düşünerek 2. sürümün açık kaynak kodunun şu anki halinden yola çıkarak yeni bir proje oluşturulabiliceğini, tamamen ayrı bir gelişim yolu izlenebileceğini iletti.

news.zdnet.com
gnu

Görüşler

0
tongucyumruk
Çatalları alma zamanımız geldi sanırım...
0
anonim
Nessus un yasadıgını az cok anlayabiliyorum. Su ana kadar iki ayrı urunde nessus un yarattıgına cok benzer raporlar uretildigine sahit oldum. Hatta sadece formatı farklıydı. Bu iki sirket tahmin edeceginiz uzere bu hizmetleri paralı satıyor. Bir tanesi "internet facing systems scan" yapıyor scan/IP basına (yanlıs hatırlamıyorsam) 80€ alıyor. Digeri VISA/Mastercard PCI DSS standartları icin gereken zorunlu yıllık scanning hizmetini yapıyor. Tabiki o da IP basına para alıyor.

Bu iki urunun de nessus "engine" i kullandıgından suphelenmek icin bahsettigim gibi bircok sebebim var.

Sahsi gorusum bu durum "kendini enayi gibi hissetme" durumuna yol acabilir. Boyle bir karar icin bazı durumlarda insanlara kızmıyorum. Ve biliyorum bu dusuncem GNU nun hakkaten yuksek degerlerine ters. Kapitalizmin, rekabetin acımasız yuzuna karsı gulumseyen GPL anlayısla hic bagdasmıyor.

0
euler
2.2.5'den alınan kodlar üzerinden geliştirilecek GNU Nessus projesi başlatılmış.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bu Akşam IRCde Online Knoppix Semineri

sundance

Gürkan Şengün tarafından organize edilen Learning on IRC seminer dizisinde bu akşam Türkiye saati itibariyle 23:00'da Sundance Knoppix üzerine bir seminer verecek.

irc.freenode.net'de #knoppix kanalında gerçekleşecek seminer hakkında saat 22'den itibaren aynı sunucudaki fazlamesai kanalından bilgi alabilirsiniz. (saatte bir değişiklik olacağını sanmıyorum ama sunum kanalı değişebilir). İngilizce olarak yapılacak sunum yaklaşık bir saat kadar sürecek anlatım ve soru-cevap bölümlerinden oluşacaktır.

%100 Özgür Yayıncılık Mümkün

butch

newsforge.com'da yayınlanan bu makale, web sitesinden, dizgisine her alanda sadece Özgür Yazılım araçları kullanan bir yayınevinin hikayesini anlatıyor.

Makale, ülkemizde özellikle E-dergi yayını yapanlar tarafından oldukça benimsenen Scribus'un geldiği yerin de önemli bir göstergesi.

Kaynak: /.

Avrupa yasa koyucuları yazılım patentlerini yasallaştırma yönünde

anonim

Avrupa yasa koyucuları yazılım patentlerini yasallaştırma yönünde. Bizim ülkemizinde yakında tamamen AB mevzuatlarına geçeceği düşünüldüğünden . Bu Linux ve diğer ücretsiz yazılımlar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Yazılım Patentlerinde bağımsız bir Avrupa için simdi dilekçe gönderin.
Be the source with you

Bu işte bir hata var! :)

sundance

Dyndns.org 18 Ocak günü, Perl Foundation`a $20,000`lık bağışta bulundu.

\r\r\r\r\r\r \r\r\r\r\r\r Tamamen gönüllülerle ve bağışlarla yürüyen bir organizasyonun, yine kendisi ile aynı statüde bulunan bir başka gönüllü organizasyonuna böyle bir bağışta bulunabilmesi, serbest piyasa koşullarında utançla ve esefle karşılanacak :) bir gelişme olarak algılandı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir çok uluslu şirket yetkilisi `İnsanlar tüketmek ve sahip olmak yerine, üretmek ve paylaşmayı seçerlerse bütün bu sistem nasıl yürüyecek, bunu engelleyecek yasalar olmalı!` diye beyanat verdi ;)

Açık Kaynak Kodlu Projeler ve Yazılım Mühendisliği

FZ

Ludvig A. Norin adlı bir arkadaşımız Yazılım Mühendisliği ve Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar üzerine bir yüksek lisans tezi hazırlamış.

HTML formatındaki haline de ulaşabileceğiniz bu yüksek lisans tezinde neler var neler (neler yok ki? :)