Nessus Kaynak Kodlarını Kapatacak

0
anonim
Geçen Çarsamba günü yapılan açıklama ile Renaud Deraison(nessus gelistiricisi) "zayıflık tarayıcısı" Nessus'un 3.0 sürümünden itibaren GPL lisansı ile dağıtılmayacagını açıkladı.

Sebep ise GPL lisanslamanın iki tarafı keskin kılıcı.
Renaud Deraison Nessus kullanıcı email gruplarına attığı iletide "Nessus 3.0'dan itibaren Kaynak kodlarının yayınlanmayacagını" bildirdi.

Sebep olarak da Nessus'u geliştirip bir yandan da güvenlik hizmetleri veren Tenable Network Security şirketinin üzerindeki finansal baskıları gösterdi. Birçok hizmet/yazılım satan firmanın Nessus'un açık kaynak kodlarını kendi programları için kullandığını ve bundan kazanç sağladıgını da ekleyen Renaud Deraison, ileride de birçcok gelişmis özelliklere sahip 3.0 sürümünü internetten derlenmiş olarak indirmenin mümkün olacağını iletti.

Yıllardır (1998 yılından beri) açık kaynak-kodu geliştiricilerinden hemen hemen hiç yardım alamadığından da şikayet etti.

Tabiki bu açıklamanın ardından nmap' in Fyodor'u Tenable şirketini eleştirerek, nmap'in kesinlikle bu yolu seçmeyeceğini, mevcut lisans durumundan memnun olduklarını söyleyerek yorumladı.

Bir başka yorum ise zaman içinde Nessus'un gelişiminin bu yeni lisans durumuyla devam edemeyeceğini, unutulacağını düşünerek 2. sürümün açık kaynak kodunun şu anki halinden yola çıkarak yeni bir proje oluşturulabiliceğini, tamamen ayrı bir gelişim yolu izlenebileceğini iletti.

news.zdnet.com
gnu

Görüşler

0
tongucyumruk
Çatalları alma zamanımız geldi sanırım...
0
anonim
Nessus un yasadıgını az cok anlayabiliyorum. Su ana kadar iki ayrı urunde nessus un yarattıgına cok benzer raporlar uretildigine sahit oldum. Hatta sadece formatı farklıydı. Bu iki sirket tahmin edeceginiz uzere bu hizmetleri paralı satıyor. Bir tanesi "internet facing systems scan" yapıyor scan/IP basına (yanlıs hatırlamıyorsam) 80€ alıyor. Digeri VISA/Mastercard PCI DSS standartları icin gereken zorunlu yıllık scanning hizmetini yapıyor. Tabiki o da IP basına para alıyor.

Bu iki urunun de nessus "engine" i kullandıgından suphelenmek icin bahsettigim gibi bircok sebebim var.

Sahsi gorusum bu durum "kendini enayi gibi hissetme" durumuna yol acabilir. Boyle bir karar icin bazı durumlarda insanlara kızmıyorum. Ve biliyorum bu dusuncem GNU nun hakkaten yuksek degerlerine ters. Kapitalizmin, rekabetin acımasız yuzuna karsı gulumseyen GPL anlayısla hic bagdasmıyor.

0
euler
2.2.5'den alınan kodlar üzerinden geliştirilecek GNU Nessus projesi başlatılmış.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Peru`lu bir milletvekilinden tüm dünyaya Serbest Yazılım Dersi

FZ

Peru'lu milletkvekili Dr. Edgar David Villanueva, kendisi ile yapılan bir röportajda 1609 no.lu yasa tasarısından ve bunun etkilerinden bahsediyor. Söz konusu yasa tasarısı Peru'daki tüm hükümet bilgi işlem sistemlerinde (üniversiteler de dahil) açık kodlu ve serbestçe dağıtılabilen yazılım sistemleri kullanılmasını öngörüyor (yani bunu zorunlu kılıyor tabii yapılacak işle ilgili yeterince durmuş oturmuş bir açık kodlu serbest yazılım bulunmadığı durumlar hariç).

%100 Özgür Yayıncılık Mümkün

butch

newsforge.com'da yayınlanan bu makale, web sitesinden, dizgisine her alanda sadece Özgür Yazılım araçları kullanan bir yayınevinin hikayesini anlatıyor.

Makale, ülkemizde özellikle E-dergi yayını yapanlar tarafından oldukça benimsenen Scribus'un geldiği yerin de önemli bir göstergesi.

Kaynak: /.

GNU Türkçe Çeviri Projesi

exalted

Başta www.gnu.org olmak üzere ilişkili sayfaların türkçeye çevirisi için Savannah'da G-NUT Projesi'ni (GNU Türkçe) başlattım. Zamanınızın tamamını ol(a)masa da bir kısmını bu projeye ayırırsanız hareketin başladığı kaynağın büyük bölümünü türkçeye çevirmiş olabiliriz. Şu anda kendim anasayfayı çevirdim, önümüzdeki günlerde yayımlanacaktır. Sıradaki adımlarda Özgür Yazılım Tanımı ile Linux ve GNU Projesi var.

Yazılım Geliştiricilerinin Yeni Buluşma Noktası

anonim

Yazılım geliştiricilerine yeni bir ortam daha eklendi.
Bilgi yayılımına, paylaşımına dayalı, dil gelistiricilerine, linux tutkunlarına ve açık kaynak kod düşkünlerine, açık hesap.
irc.webliyacelebi.com
Sevgi saygı ve Linux :)

Özgür Yazılım Ne Kadar Özgür ?

anonim

Unix üzerinde yıllarca çalışmış bir firmanın gözünü para hırsı köreltmiş bir biçimde Linux´a saldırdığı şu günlerde rastladığım bir makale beni bir hayli tedirgin etti. Makale özetle bugün çok yaygın kullanılan Qt, MySql gibi yazılımların ileride bir anda ücretli olabileceğini savunuyor ve bunun ilk belirtilerine ait kanıtları sunuyor. Örneğin MySql´in ticari kullanımlar için ücretli olduğunu duymak beni epey şaşırttı. Bugün bu konuda herhangi bir yaptırım uygulanmıyor (aynı MS Windows´un ilk zamanları gibi) ama yarın ne olacağını kim bilebilir ki ? Makaleyi burada bulabilirsiniz. Ayrıca yine aynı konuda yazılmış bir başka makaleyi de bu adreste okuyabilirsiniz.