Nessus Kaynak Kodlarını Kapatacak

0
anonim
Geçen Çarsamba günü yapılan açıklama ile Renaud Deraison(nessus gelistiricisi) "zayıflık tarayıcısı" Nessus'un 3.0 sürümünden itibaren GPL lisansı ile dağıtılmayacagını açıkladı.

Sebep ise GPL lisanslamanın iki tarafı keskin kılıcı.
Renaud Deraison Nessus kullanıcı email gruplarına attığı iletide "Nessus 3.0'dan itibaren Kaynak kodlarının yayınlanmayacagını" bildirdi.

Sebep olarak da Nessus'u geliştirip bir yandan da güvenlik hizmetleri veren Tenable Network Security şirketinin üzerindeki finansal baskıları gösterdi. Birçok hizmet/yazılım satan firmanın Nessus'un açık kaynak kodlarını kendi programları için kullandığını ve bundan kazanç sağladıgını da ekleyen Renaud Deraison, ileride de birçcok gelişmis özelliklere sahip 3.0 sürümünü internetten derlenmiş olarak indirmenin mümkün olacağını iletti.

Yıllardır (1998 yılından beri) açık kaynak-kodu geliştiricilerinden hemen hemen hiç yardım alamadığından da şikayet etti.

Tabiki bu açıklamanın ardından nmap' in Fyodor'u Tenable şirketini eleştirerek, nmap'in kesinlikle bu yolu seçmeyeceğini, mevcut lisans durumundan memnun olduklarını söyleyerek yorumladı.

Bir başka yorum ise zaman içinde Nessus'un gelişiminin bu yeni lisans durumuyla devam edemeyeceğini, unutulacağını düşünerek 2. sürümün açık kaynak kodunun şu anki halinden yola çıkarak yeni bir proje oluşturulabiliceğini, tamamen ayrı bir gelişim yolu izlenebileceğini iletti.

news.zdnet.com
gnu

Görüşler

0
tongucyumruk
Çatalları alma zamanımız geldi sanırım...
0
anonim
Nessus un yasadıgını az cok anlayabiliyorum. Su ana kadar iki ayrı urunde nessus un yarattıgına cok benzer raporlar uretildigine sahit oldum. Hatta sadece formatı farklıydı. Bu iki sirket tahmin edeceginiz uzere bu hizmetleri paralı satıyor. Bir tanesi "internet facing systems scan" yapıyor scan/IP basına (yanlıs hatırlamıyorsam) 80€ alıyor. Digeri VISA/Mastercard PCI DSS standartları icin gereken zorunlu yıllık scanning hizmetini yapıyor. Tabiki o da IP basına para alıyor.

Bu iki urunun de nessus "engine" i kullandıgından suphelenmek icin bahsettigim gibi bircok sebebim var.

Sahsi gorusum bu durum "kendini enayi gibi hissetme" durumuna yol acabilir. Boyle bir karar icin bazı durumlarda insanlara kızmıyorum. Ve biliyorum bu dusuncem GNU nun hakkaten yuksek degerlerine ters. Kapitalizmin, rekabetin acımasız yuzuna karsı gulumseyen GPL anlayısla hic bagdasmıyor.

0
euler
2.2.5'den alınan kodlar üzerinden geliştirilecek GNU Nessus projesi başlatılmış.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Compiere, veritabanı bağımsızlığına sonunda kavuştu

acemi_

Özgür CRM/ERP yazılımı olan Compiere, bu alandaki en gelişmiş yazılımlardan biri olmasına rağmen Oracle veritabanı sunucusuna bağımlılığı yüzünden, özgür veritabanı sunucularıyla birlikte kullanılamıyordu. Dolayısıyla Compiere'i kullanabilmek icin Oracle veritabanı sunucusu satın almak, özgür olmayan bir yazılıma bağımlı kalmak gerekiyordu.

OpenMoko: Dünyanın ilk özgür mobil iletişim platformu!

sleytr

GNU/Linux ve diğer bir çok özgür yazılım kullanılarak geliştirilen OpenMoko, hem donanım hem de yazılım açısından özgür bir platform vaad ediyor. Ve bu platformun vücut bulduğu ilk cihaz olan Neo1973 dünyanın ilk özgür cep telefonu olarak sonbaharda marketlerdeki yerini almaya hazırlanıyor. Tabi cihazın geliştirici sürümüne sahip olup kendi telefonunu doyasıya hacklemek için sabırsızlananlar ya da son üründe kendi payınında olmasını isteyenler Mart ayında satılmaya başlanacak geliştirici sürümünü 350 USD karşılığında edinebilirler.

Özgür Yazılım Hareketinin Popülerlik ve İlkeler Arasında Yapacağı Tercih Üzerine

acemi_

GNU işletim sistemleri ve uygulamaları gün geçtikce yaygınlaşıyor ve bunun sonucu olarak özel mülkiyetli yazılımlar da bu işletim sistemleri üstünde çalışmaya, GNU yazılımlarıyla uyumlu olmaya daha çok özen gösteriyorlar.

Richard Stallman´ın GNU hareketinin 20. yılı dolayısıyla yayınladığı yazıda, hedefin popülerlik/yaygınlık olmadığı, asıl olanın özgürlük olduğunun altı çizildi. Microsoft yazılımlarına karşı çıkıldığı gibi özgür işletim sistemleri üzerinde çalışan özel mülkiyetli yazılımlara da aynı oranda karşı olunması gerektiği vurgulandı. İlkeler açısından bakıldığında çok doğru görünen bu tavır acaba taktik açıdan da o kadar doğru mu?

AB´deki Sistem Yöneticileri İçin Açık Kaynağa Geçiş Rehberi

FZ

Konu ile ilgili uzmanlardan oluşan bir AB komisyonu, birlik çapında açık kaynağa geçilmesi için sistem yöneticilerine yol gösterecek teknik bir belge yayınladı.

Belgenin orjinaline bu adresten erişebilirsiniz.

GNU HURD-L4 çekirdeği üzerinde ilk program çalıştırıldı

FZ

/. sitesindeki habere göre: GNU Projesi 1990'ların başından beri GNU Mach mikroçekirdeğine dayanan HURD isimli bir işletim sistemi çekirdeği üzerinde çalışıyordu. Ancak HURD-Mach bir GKA (Grafik Kullanıcı Arayüzü) ve bir tarayıcı (browser) çalıştırmışken yazılım geliştiriciler sıfırdan başlamaya ve projeyi yüksek performanslı L4 mikroçekirdeği üzerine taşımaya karar verdiler. Bunun yüzünden geliştirme bir anda aşırı yavaşladı, proje yıllarca gecikti. Ancak kısa süre önce HURD geliştiricilerinden Marcus Brinkmann tarihi bir adım attı ve süreç başlatma kodunu bitirdi. Bu sayede HURD-L4 üzerindeki ilk yazılımı çalıştırmak için gerekli altyapı tamamlanmış oldu. Brinkmann, 'Artık sistemi istediğimiz gibi geliştirebilir ve yepyeni şeyleri deneyebiliriz. Ana yemek hazır' dedi.