Özgür Yazılım Nedir? Herkesin anlayacağı dilden bir açıklama.

0
anonim
Türkiye'deki her seviyeden bilgisayar kullanıcısını özgür yazılım ve yazılımı etkileyen diğer akımlar ve getirdikleri hakkında bilinçlendirmeyi ve eğitmeyi amaçlayan OzgurYazılım.org sitesine özgür yazılımın ne olduğunu, neden önemli olduğunu herkesin anlayabileceği bir dilde anlatan yeni bir yazı eklendi.

Bu yazı ileride gelecek benzer konulu yazıların ilk bölümünü oluşturuyor. Bilişim, Bilgisayar, Yazılım ve Özgür Yazılım başlıklı ve daha çok bu kavramlarla ilgili çok bilgisi olmayan insanlarımızı hedefleyen bu yazıyı lütfen çevrenizdekilerle paylaşınız.

Oktay Altunergil
gnu

İlgili Yazılar

Peru`lu bir milletvekilinden tüm dünyaya Serbest Yazılım Dersi

FZ

Peru'lu milletkvekili Dr. Edgar David Villanueva, kendisi ile yapılan bir röportajda 1609 no.lu yasa tasarısından ve bunun etkilerinden bahsediyor. Söz konusu yasa tasarısı Peru'daki tüm hükümet bilgi işlem sistemlerinde (üniversiteler de dahil) açık kodlu ve serbestçe dağıtılabilen yazılım sistemleri kullanılmasını öngörüyor (yani bunu zorunlu kılıyor tabii yapılacak işle ilgili yeterince durmuş oturmuş bir açık kodlu serbest yazılım bulunmadığı durumlar hariç).

%100 Özgür Yayıncılık Mümkün

butch

newsforge.com'da yayınlanan bu makale, web sitesinden, dizgisine her alanda sadece Özgür Yazılım araçları kullanan bir yayınevinin hikayesini anlatıyor.

Makale, ülkemizde özellikle E-dergi yayını yapanlar tarafından oldukça benimsenen Scribus'un geldiği yerin de önemli bir göstergesi.

Kaynak: /.

JBuilder da kaynak kodunu açıyor!

fevzinet

Hayırdır inşallah. Borland da JBuilder'ın kaynak kodunu açıyor. Bu kaynak kodun açılması hadisesi son zamanlarda sıklaşmaya mı başladı ne? :)

Kurumsal kullanıcılara sunulacak destekten para kazanmayı hedefliyorlarmış. Güzel güzel. Ne demişler "Software is like sex. Its better when its free." Siz ne düşünüyosunuz?

Kaynak:The Register

Vay SCO why!

sundance

Yakın zaman kadar birçoğumuzun adının açılımını bile bilmediği, tarihin en başarısız Unix operasyonlarını sergileyen iki şirketten oluşan SCO firması, bir kaç ay önce IBM'i, Linux kullandıkları ve Linux'un UNIX kodu üzerinden geliştirilmiş bir ürün olduğu sebebiyle dava etmiş ve 1Milyar dolar tazminata talep etmişlerdi.

Bu bir yana, IBM'in verdiği basiretsiz cevap çok uluslu sirketlerin kendileri dışında kimseyi önemsemediğinin en güzel örneğiydi. Fakat son gelişmeler daha bile ilginç. Novellden yapılan x açıklamaya göre 1995 yılında UNIX'in kaynak kodu ve lisanslama hakları SCO'ya satılmış olsa da telif hakları ve UNIX patentleri SCO'ya satılmamış ve hala NOVELL'in :) Dahası SCO'da bunu biliyor, zira son altı aydır birkaç defa UNIX patentlerini satın almak için NOVELL'e başvurmuşlar!

Saçını kurutması gerekirken, köpeğini mikrodalgada kurutup milyon dolar tazminat alanların dünyasına hoş geldiniz!

Açık Kaynak Bildirgesi

loker

Açık kaynak kod bildirgesi imzalanmayı bekliyor. Karar mekanizmalarında özgür yazılımlarla ilgili kamuoyu baskısı oluşturabilmek açısından önemi büyük olan bildirge, üniversiteler, şirketler, gerçek kişiler tarafından imzalanmaya başladı...