Nupedia açık Internet Ansiklopedisi

0
larweda
GNU.org tayfası yaklaşık bir yıl önce yeni bir girişime imza atmış. Microsoft'un ya da diğer büyük ticari şirketlerin internet'te sundukları ya da hiç şüphesiz yakın zamanda sunacakları paralı ansiklopedilere karşı, dinamik, bedava ve herkese açık bir internet ansiklopedisi.
Nupedia, bütün open source girişimleri gibi herkesin geliştirmesine açık bir konsept. Aslında olayın bütün geliştirilimi tüm dünya üzerindeki gönüllülere bırakılmış. Hem yazı yazanlar, hem kontrolünü yapanlar, hem imlasını düzeltenler, hem çeviri yapanlar, hepsi internet üzerinde gönüllü olmuş ve birbirini hiç tanımayan insanlar. Böyle bir projenin belki 30-40 yıl sonra gerçek bir bilgi birikimine ulaşacağı ve ancak bu kadar uzun bir süre sonra araştırma yapılabilecek, yeterli bilginin bulunduğu bir veritabanı haline gelebilmesi bekleniyor. Frank Herbert'in Dune kitabında Fremen denilen bir çöl insan grubu vardır. Fremenler kendilerinden 4-5 nesil sonra gelecek torunları için hayatlarından fedakarlık yapıp çöl gezegenlerini yağmur yağan, bitki yaşayabilen bir yer haline getirmek için uğraşırlar. Bu da benzer bir girişim işte, çocuklarımızın önünde kısıtlamasız, parasız kategorize edilmiş bir internet ansiklopedisi bırakabiliriz. Internet'i aslında başlı başına bir bilgi kaynağı olarak düşünebilirsiniz ama düşünün herhangi bir konuda (belki bilgisayarla ilgili konular hariç) gerçekten detaylı ve eğitici bilgiye ulaşmanız ne kadar sürüyor! Ne dersiniz, belki gerçekten güzel sonuçlara ulaşır Nupedia!
gnu

Görüşler

0
anonim
Peki adresi nedir ?
0
larweda
:-)) hakikaten adresi vermemişim. Nupedia işte burada.
www.nupedia.com
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Neden Myth TV?

sundance

"My Name Is Earl"ün yönetmeni Greg Garcia'nın da belirttiği gibi, TV'nin ikinci altın çağını yaşadığı bu günlerde dizi manyaklığına paralel olarak yayınları kaydedebilen, dondurabilen TiVO cihazlarının satışı da patlamış durumda.

Birçok alanda olduğu gibi bu alanda da geriden gelmeyi sevmeyen Özgür Yazılım camiası zaten uzunca bir süredir Myth Tv ile ev bilgisayarınıza TiVO'nun özelliklerini (ve daha fazlasını) getiriyordu.

İşte huzurlarınızda bu özelliklerin belki de en önemlisi reklamları atlayabilme. Bu arada MythTV kurmayı zor bulanlar için (ki gerçekten çok kolay değil) KnoppMyth bir çözüm olabilir.

Syllable 0.6.1

Titus

Özgür yazılıma gönül veren geliştiricilerin sayısının artmasına paralel olarak açık kaynak kodlu işletim sistemlerinin sayısı da artıyor. Syllable da bu sistemlerden birisi.

Hızı ve kullanım kolaylığı ile kullanıcının başını döndüren Syllable'ın tek dezavantajı hala geliştirme aşamasında olduğu için çoğu uygulamada yetersiz kalmasıdır. Detaylı özelliklerini inceledikten sonra mevcut dağıtımınıza alternatif olarak düşünebilirsiniz.

Rusya Özgür Yazılım'a Geçiş Stratejisini Açıkladı!

sundance

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in dün yayınladığı bir hükümet kararı ile 2015 yılına kadar bütün federal hükümet bileşenlerinin özgür yazılım ürünlerine geçmesi kararı alındı.

25 basamaktan oluşan
program. Bu hareketin bir kaç yıldır özgür yazılımlara yakınlaşma hareketinde bulunan Rusya'nın 2008 yılında aldığı bütün okullarında özgür yazılımların yaygınlaştırılması destekleme kararı ile de aynı çizgide algılandı.

Fransa'da Liselilere Özgür Yazılımlı USB Bellek

Tristan

news.yahoo.com adresinde yer alan habere göre Fransa'da lise öğrencilerine içinde Açık Kaynak Kodlu yazılımların bulunduğu USB bellek dağıtılacak

Belleklerde, Firefox, Thunderbir, Openoffice gibi Açık Kaynak dünyasının gözde yazılımları bulunacak

Richard Stallman

exalted

Richard Stallman'ın "GNU/Linux User Show"daki görüşmesini mp3 ve ogg formatlarında dinleyebilirsiniz.