Nupedia açık Internet Ansiklopedisi

0
larweda
GNU.org tayfası yaklaşık bir yıl önce yeni bir girişime imza atmış. Microsoft'un ya da diğer büyük ticari şirketlerin internet'te sundukları ya da hiç şüphesiz yakın zamanda sunacakları paralı ansiklopedilere karşı, dinamik, bedava ve herkese açık bir internet ansiklopedisi.
Nupedia, bütün open source girişimleri gibi herkesin geliştirmesine açık bir konsept. Aslında olayın bütün geliştirilimi tüm dünya üzerindeki gönüllülere bırakılmış. Hem yazı yazanlar, hem kontrolünü yapanlar, hem imlasını düzeltenler, hem çeviri yapanlar, hepsi internet üzerinde gönüllü olmuş ve birbirini hiç tanımayan insanlar. Böyle bir projenin belki 30-40 yıl sonra gerçek bir bilgi birikimine ulaşacağı ve ancak bu kadar uzun bir süre sonra araştırma yapılabilecek, yeterli bilginin bulunduğu bir veritabanı haline gelebilmesi bekleniyor. Frank Herbert'in Dune kitabında Fremen denilen bir çöl insan grubu vardır. Fremenler kendilerinden 4-5 nesil sonra gelecek torunları için hayatlarından fedakarlık yapıp çöl gezegenlerini yağmur yağan, bitki yaşayabilen bir yer haline getirmek için uğraşırlar. Bu da benzer bir girişim işte, çocuklarımızın önünde kısıtlamasız, parasız kategorize edilmiş bir internet ansiklopedisi bırakabiliriz. Internet'i aslında başlı başına bir bilgi kaynağı olarak düşünebilirsiniz ama düşünün herhangi bir konuda (belki bilgisayarla ilgili konular hariç) gerçekten detaylı ve eğitici bilgiye ulaşmanız ne kadar sürüyor! Ne dersiniz, belki gerçekten güzel sonuçlara ulaşır Nupedia!
gnu

Görüşler

0
anonim
Peki adresi nedir ?
0
larweda
:-)) hakikaten adresi vermemişim. Nupedia işte burada.
www.nupedia.com
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GPL FOR EVER

sundance

Ben, açık açık, takım tutar gibi yazılım, dahası yazılım modeli tutuyorum ! Öyle işime gelen her yazılımı da kullanmam, çünkü yazılımın GPL ya da benzer serbest lisanslı olması benim için en az yeterliliği kadar önemli.

\r\r\r\r \r\r\r\r Az önce yaklaşık onbeş dakikalık bir IRC chati ile FluxBox programcılarından biriyle bir debug ortamı yaşadık. Ve benim sistemimdeki bir farklılıktan dolayı stable çalışmayan bu çok sevdiğim pencere yöneticisine beraberce müdahale ettik. Ve bu sayede şu anda Fluxbox kullanabiliyorum

\r\r\r\r \r\r\r\r İşte ben bu yüzden GPL diyorum.\r\r\r\r

GPL Hayallerimizin de Ötesinde

sundance

Serbest yazılımlar konusunda hep anlaşılamayan şey, nasıl olup da bu adamların hayatta kaldığıdır. Düşünsenize 9-6 işe gidip gelen yine de iki yakası biraraya gelmeyen insanların dünyasında nasıl olup da bedavaya program yazan insanlar yaşamlarını sürdürebilirler ki ?

Tahmin edemeyeceğiniz kadar iyimser bir şekilde ;)

Richard Stallman

exalted

Richard Stallman'ın "GNU/Linux User Show"daki görüşmesini mp3 ve ogg formatlarında dinleyebilirsiniz.

Nessus Kaynak Kodlarını Kapatacak

anonim

Geçen Çarsamba günü yapılan açıklama ile Renaud Deraison(nessus gelistiricisi) "zayıflık tarayıcısı" Nessus'un 3.0 sürümünden itibaren GPL lisansı ile dağıtılmayacagını açıkladı.

Sebep ise GPL lisanslamanın iki tarafı keskin kılıcı.

TiddlyWiki: Kişisel Wiki, tek .html dosyasında!

sundance

Malum son zamanlarda hepimizin gözdesi Wikipedia ve wiki teknolojileri. Öyle ki artık bir çok kişi arama yaparken daha rafine sonuçlara ulaşmak için Wikipedia'yı tercih etmekte.

Wiki teknolojisi o kadar gelişti ki, hemen her zevke hitap eden wikiler bulmak mümkün. Öte yandan defterlerime aldığım notları kaydedebileceğim, kurulumu basit bir wiki aramaktaydım ki karşıma TiddlyWiki çıktı.