Nupedia açık Internet Ansiklopedisi

0
larweda
GNU.org tayfası yaklaşık bir yıl önce yeni bir girişime imza atmış. Microsoft'un ya da diğer büyük ticari şirketlerin internet'te sundukları ya da hiç şüphesiz yakın zamanda sunacakları paralı ansiklopedilere karşı, dinamik, bedava ve herkese açık bir internet ansiklopedisi.
Nupedia, bütün open source girişimleri gibi herkesin geliştirmesine açık bir konsept. Aslında olayın bütün geliştirilimi tüm dünya üzerindeki gönüllülere bırakılmış. Hem yazı yazanlar, hem kontrolünü yapanlar, hem imlasını düzeltenler, hem çeviri yapanlar, hepsi internet üzerinde gönüllü olmuş ve birbirini hiç tanımayan insanlar. Böyle bir projenin belki 30-40 yıl sonra gerçek bir bilgi birikimine ulaşacağı ve ancak bu kadar uzun bir süre sonra araştırma yapılabilecek, yeterli bilginin bulunduğu bir veritabanı haline gelebilmesi bekleniyor. Frank Herbert'in Dune kitabında Fremen denilen bir çöl insan grubu vardır. Fremenler kendilerinden 4-5 nesil sonra gelecek torunları için hayatlarından fedakarlık yapıp çöl gezegenlerini yağmur yağan, bitki yaşayabilen bir yer haline getirmek için uğraşırlar. Bu da benzer bir girişim işte, çocuklarımızın önünde kısıtlamasız, parasız kategorize edilmiş bir internet ansiklopedisi bırakabiliriz. Internet'i aslında başlı başına bir bilgi kaynağı olarak düşünebilirsiniz ama düşünün herhangi bir konuda (belki bilgisayarla ilgili konular hariç) gerçekten detaylı ve eğitici bilgiye ulaşmanız ne kadar sürüyor! Ne dersiniz, belki gerçekten güzel sonuçlara ulaşır Nupedia!
gnu

Görüşler

0
anonim
Peki adresi nedir ?
0
larweda
:-)) hakikaten adresi vermemişim. Nupedia işte burada.
www.nupedia.com
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Eric S. Raymond: Açık Sistem --kontrol etmektir.

gencbeyin

Eric S. Raymond: Açık Sistem -- kontrol etmektir, ve biraz da tedavidir.
31.Temmuz.2001 tarihli bir konuşması

New York da çalışan eski bir programcıdan kısa bir süre önce kitabım "The Cathedral and the Bazaar" hakkında ateşli bir yazı aldım.
(Çevirmen Notu:Cathedral = kilise, Bazaar = Kapalı Çarşı usülü pazar, bu kitapta kapalı sistem program geliştirme kiliseye, açık sistem program geliştirme ise bildiğimiz pazara benzetiliyor)

Eben Moglen Kimdir?

tongucyumruk

Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri, 2004 yılında GNU projesinin babası ve özgür yazılım hareketinin kurucusu Richard Stallman'ı konuk etmişti. Bu yıl da özgür yazılım hareketinin diğer bir büyük ismi, GPL'in hukuki detayları konusundaki en yetkili ağızlardan biri olan, Eben Moglen konuk olarak katılacak.

OpenVista Çıktı

meddah

Sizin de benim gibi ilk aklınıza gelen Windows Vista'nin açık kodlu haliyse yazıyı okumaya devam etmenizi öneririm. :-)

Peru`lu bir milletvekilinden tüm dünyaya Serbest Yazılım Dersi

FZ

Peru'lu milletkvekili Dr. Edgar David Villanueva, kendisi ile yapılan bir röportajda 1609 no.lu yasa tasarısından ve bunun etkilerinden bahsediyor. Söz konusu yasa tasarısı Peru'daki tüm hükümet bilgi işlem sistemlerinde (üniversiteler de dahil) açık kodlu ve serbestçe dağıtılabilen yazılım sistemleri kullanılmasını öngörüyor (yani bunu zorunlu kılıyor tabii yapılacak işle ilgili yeterince durmuş oturmuş bir açık kodlu serbest yazılım bulunmadığı durumlar hariç).

GNU/Linux Windows'dan pahalı mı?

sundance

GNU/Linux'u savunanların argümanlarından biri de "(ısmarlanmış) bira gibi bedava" olmasıdır malum. Karşı çıkanların da cümlelerine "Tamam bu bedava olabilir ama..." diye başlaması adet olmuştur.

Görünen o ki artık bu değişiyor. Yoo, yanlış anlamayın GPL kapsamındaki Linux'lara satın alınma zorunluluğu gelmiyor. Sadece bazı üreticiler Windows kurulu sattıkları laptopları, Windows'suz almak isteyenlerden "Windows uninstall" parası (£50-£60) istiyorlarmış.