Arkadaşlarınızla gezerken bir pastaneye uğradınız. Yediğiniz pasta o kadar lezizdi ki, aşçıdan tarifini isteme gafletinde bulundunuz. O da haklı olarak bu işten para kazandığını, tarifi size verirse aç kalacağını söyledi. Damak zevkinize bir yenilik daha katacaktınız, ama olmadı.
Günümüzde bilginin en büyük dağılım kanallarından biri, şüphesiz internet. İnternet ile bir şekilde ilişkisi olan herkes, reklam amacıyla ücretsiz sağlanan e-posta adresleri, ücretsiz web alanları gibi birkaç istisna alan dışında bir çok hizmetin, bilgisayarda kişisel ya da ticari kullanım amacıyla edinilen programların, fotoğraf ve haber arşivi gibi "aslî" bilgi kaynaklarının ücrete tabî olduğunu bilmektedir. Okumakta olduğunuz yazı, bu örnekler arasında yer alan "ücret karşılığı kullanılan program"ı kendisine konu edindi. İnternet üzerinde, her ay çıkan bilgisayar dergilerinin cd eklerinde, çeşitli kitapların yanında verilen cdlerde bir çok program bulunmakta, ancak bu programların yaklaşık %95'i, aslında belli bir ücret karşılığı satılmakta olup, bu ücret ödenip programın kaydı yapılana kadar belirli sayıda, belirli gün kısıtlamasıyla, belirli fonksiyonların devre dışı kalması zorunluluğuyla kullanılabilme gibi kısıtlamalarla dağıtılan reklam sürümleridir.
Acık kaynak kod yazılımlar, ücretsiz, uyarlanabilir, sağlam, hızlı ve güvenlidir.
Karsi taraf aksini savunan onlarca raporla karsiniza cikacak. Bunlarin en azindan bazilarinin ana iddialarini ve belki icerigini bilelim. Ozellikle 'ucretsiz' kismini on plana cikartmamali bence.
Almanya, İspanya, Meksika, Brezilya, Çin, Kore, Hindistan gibi bir çok ülke, kamu kurumlarında açık kaynak kod yazılımlarının kullanımını şimdiden benimsemiş ve bilgi toplumu stratejilerin bir parçası yapmışlardır.
Buralardaki dagilimin ciddi istatistigi olsa harika olur. Ozellikle batidakiler icin bu gecerli.
Dünya üzerindeki hemen her ülke kendi gereksinimlerine göre açık kaynak kodlu bir Linux dağıtımı geliştirmiştir.
Bunun istatistigini ben merak ediyorum. Ulkeye bagli dagitim olma ozelligi on plana cikan hangi dagitimlar var? Bunu anlamak icin nereye bakmak lazim? Ben suraya baktim:
http://distrowatch.com/dwres.php?resource=origin ama tam anlayamadim -- detayli calisma lazim.
Mesela SuSe Almanya'da yaygindir diyoruz ama SuSe Almanlarin milli dagitimidir demiyoruz (Novell isin icine girince biraz komik olur, ama o baska mesele) yahut Alman kullanimi icin yapilmistir demiyoruz. Alfabe farki olan yerler herhalde daha farkli, onlari bir kenara koysak ne cikiyor ortaya? Bu yaziyi yazan hangi istatistige bakarak bunu soylemis?
Açık kaynak yazılımlar, en başta lisanslar nedeniyle bu maliyetleri düşürerek
Buradan acik kaynak yazilimlar lisanssiz gibi bir anlam da cikabilir, bu dogru degil. Belki yukarki 'ucretsiz'i buraya tasiyip lisanslari ucretsiz olan denmeli?
Isin BSD lisansli kismina hic atif yok. Bununla yuzlesmemiz lazim ama zamani midir kestiremiyorum.