Bedava (özgür, açık kaynak kodlu) Yazılımdan Nasıl Para Kazanılır?

0
FZ
Yorumlar arasında kaynayıp gitmesine gönlüm razım olmadı, tercüme etmeye vaktim olmadı (ama talep gelirse, biraz nazlandıktan sonra yapabilirim :) o yüzden son zamanlarda okuduğum en güzel makalelerden birinin ancak adresini yazabileceğim buraya.

\r \r Taking Care of Business başlıklı makalede somut ve son birkaç yılda yaşanmış örneklerden yola çıkılarak GNU/GPL tarzı yazılımlar ve standart donanımlarla geliştirilmiş çözümlerin yavaş yavaş nasıl markalaşmaya doğru gittikleri, ne şekilde kullanıcıların ufaktan müşteriye dönüştürüldüğü ve konunun teknik bir hobi grubu faaliyetinden nasıl olup da ciddi kâr eden bir işe doğru yönlendirildiği açıklanıyor.

\r \r Söz konusu makale Dr. Dobb's Journal dergisinin Haziran 2002 sayısının Gömülü Sistemler (embedded systems) köşesinde çıkmış.
gnu

Görüşler

0
anonim
Çevirirsen süper olur.. sevaba girer duamızı alırsın.. :)
0
FZ
Yapacam, yapacam, bir ara vakit yaratacam ve yapacam, illa ki yapacam! :) Ama yani benim yapmam şart mı ki? Neyse benden önce yapan olmaz ise ben yapacam ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir dağıtım kazasından alınması gereken dersler

sundance

Gentoo'yu sanırım bir çoğumuz biliyor. Dağıtım olarak oldukça yeni fikirlerle, Linux camiasına renk getirdiğini, kurucusu Danniel Robbins'in IBM DeveloperWorks'de birçok iyi makale yayınladığını vs.

Peki yakın zamanda Gentoo projesinden Zynot diye bir başka dağıtım çıktığını. Dahası bu dağıtımı çıkartan Zachary T Welch'in özellikle Robbins merkezinde Gentoo ve (for fun) OpenSource camiasını eleştirdiğini biliyor muydunuz ? Bence dikkate değer bir okuma. Bir taraftan projelerdeki yumuşak karınlara dikkat çekmesi, bir taraftan da insanların her geçen gün birbiri ile daha zor anlaştığını vurgulaması açısından.

Özgür Yazılım Ne Kadar Özgür ?

anonim

Unix üzerinde yıllarca çalışmış bir firmanın gözünü para hırsı köreltmiş bir biçimde Linux´a saldırdığı şu günlerde rastladığım bir makale beni bir hayli tedirgin etti. Makale özetle bugün çok yaygın kullanılan Qt, MySql gibi yazılımların ileride bir anda ücretli olabileceğini savunuyor ve bunun ilk belirtilerine ait kanıtları sunuyor. Örneğin MySql´in ticari kullanımlar için ücretli olduğunu duymak beni epey şaşırttı. Bugün bu konuda herhangi bir yaptırım uygulanmıyor (aynı MS Windows´un ilk zamanları gibi) ama yarın ne olacağını kim bilebilir ki ? Makaleyi burada bulabilirsiniz. Ayrıca yine aynı konuda yazılmış bir başka makaleyi de bu adreste okuyabilirsiniz.

Açık Kaynak Bildirgesi

loker

Açık kaynak kod bildirgesi imzalanmayı bekliyor. Karar mekanizmalarında özgür yazılımlarla ilgili kamuoyu baskısı oluşturabilmek açısından önemi büyük olan bildirge, üniversiteler, şirketler, gerçek kişiler tarafından imzalanmaya başladı...

Peru`lu bir milletvekilinden tüm dünyaya Serbest Yazılım Dersi

FZ

Peru'lu milletkvekili Dr. Edgar David Villanueva, kendisi ile yapılan bir röportajda 1609 no.lu yasa tasarısından ve bunun etkilerinden bahsediyor. Söz konusu yasa tasarısı Peru'daki tüm hükümet bilgi işlem sistemlerinde (üniversiteler de dahil) açık kodlu ve serbestçe dağıtılabilen yazılım sistemleri kullanılmasını öngörüyor (yani bunu zorunlu kılıyor tabii yapılacak işle ilgili yeterince durmuş oturmuş bir açık kodlu serbest yazılım bulunmadığı durumlar hariç).

AB´deki Sistem Yöneticileri İçin Açık Kaynağa Geçiş Rehberi

FZ

Konu ile ilgili uzmanlardan oluşan bir AB komisyonu, birlik çapında açık kaynağa geçilmesi için sistem yöneticilerine yol gösterecek teknik bir belge yayınladı.

Belgenin orjinaline bu adresten erişebilirsiniz.