Eric S. Raymond: Açık Sistem --kontrol etmektir.

0
gencbeyin
Eric S. Raymond: Açık Sistem -- kontrol etmektir, ve biraz da tedavidir.
31.Temmuz.2001 tarihli bir konuşması

New York da çalışan eski bir programcıdan kısa bir süre önce kitabım "The Cathedral and the Bazaar" hakkında ateşli bir yazı aldım.
(Çevirmen Notu:Cathedral = kilise, Bazaar = Kapalı Çarşı usülü pazar, bu kitapta kapalı sistem program geliştirme kiliseye, açık sistem program geliştirme ise bildiğimiz pazara benzetiliyor)

James K.:

>Kitabını okudukca haykırdım, ağladım, çok da güldüm.
>Sen bunu 20 yıldır yaptığına göre, benim bu ilk
>tecrübemin neye benzediğini tahmin edersin. Beynime
>ve kalbime hitap ettin ve birkaç dakika içinde fikrimi
>değiştirdin, çünkü sen haklıydın.

Tabiiki bu mektuba çok sevindim, fakat daha önce dikkatimi çekmemiş bir ayrıntıya yoğunlaşmamı sağladı. Daha doğrusu IFIP 8.2 konferansında yaptığım konuşma esnasında duyduğum bir hususu çağrıştırdı.
Oradaki konuşmacılardan biri, ismini hatırlıyamadım şimdi, "Acıların Toplulukları" diye bir toplumbilimsel araştırma okumuş ve kanaatince Linux - Açık Sistem topluluğunu buna çok benzetmiş.
Daha ziyade Alkol veya Sigara gibi alışkanlıklardan kurtulmaya çalışan insanların oluşturduğu toplulukların Açık Sistem'le ne alakası olabilir diye düşündüm ve konuşmacıyı şöyle yanıtladım:

"Evet biz insanları ve programcıları kapalı sistem yazılımların acı ve hüsran dolu dünyasından kurtarmaya çalışıyoruz."

Burda James K. nın yazdıklarına tekrar yer vermek istiyorum.

>Hayatımı değiştirdin! [...] Microsoft dokümentasyonu
>her zaman "ortaya çıkarılarak gizlenen" bir tarzda yukardan
>aşağıya hitap ediyordu. Bunu zamanla, internet geliştikce daha
>iyi fark etmeye başladım.
(Çev. Not. Microsoft Türkiye Çalışanları alınmasin)

Gerçekten biz bir "Acıların Topluluğuz" ,çünkü büyük acılar çekerek ve bundan birlikte kurtularak ve bu tecrübelerimizi başkalarınla paylaşarak onların da kurtulmalarını olanak sağlıyarak Alkol Terapi gruplarına çok benziyoruz.
1991'de "The New Hacker's Dictionary" ile başladığım çalışmalar esnasında sanki hacker topluluğu beni kendilerini tarif etmem için seçmiş hissine kapılıyordum.
(Çev. Not. Hacker = bilgisayar programcısı ve bilgisayar delisi demektir, halk arasında ise Cracker tabiri ile karıştırlmaktadır üstelik Cracker = yasa dışı yollarla başka insanların özel bilgilerini ve paralarını gasp edenlere denir)
Eğer bugün hacker kültürünün ve Açık Sistemin öncü savunucularından biri konumundaysam, bunu içinde bulunduğum topluluğun duygu ve düşüncelerini en yalın bir şekilde aktarabildiğim içindir.

Bütün bu tartışmaların bende asıl uyandırdığı duygu şimdiye kadar hep es geçtiğimiz, ama yaratıcı programcıların kapalı yazılımların hegemonyasında sönüp gittikleri, Açık Sistem ile ise yeniden özgürlüğe kavuştuklarıdır.
Dolayısiyle Açık Sistem her şeyden öte programcının kendi eseri olan programlarının kontrolünü, kendi kimliğini ve saygınlığını geri kazanmasıdır.



Çevirici düşünceleri:
Bu yazıdaki topluluklar, firmalar ağırlıkla Amerika bağlantılıdır. Dünyayı komple etkileyen ve Türkiye'mizdede bir çok yankıları olan açık yazılım oluşumu ülkemizde birebir aynı durumu yansıtmamaktadır. Her şeyden önce biz bir Hindistan gibi, bir Arjantin gibi, bir Çin gibi yazılım üreten bir ülke değiliz. Onun yerine kaçak yazılım kullanmaya devam ediyoruz. Dolayısıyla Microsoft gibi bir firmanın yaratıcılığımızı frenlediğini soylemek biraz güç. Ama ben kısıtlı imkanları olup kendini yetiştirerek programcı olmak isteyenlere Açık Sistem Platformunu öneririm.
Berkem Dinçman

gnu

Görüşler

0
anonim
isletim sistemleri yanlarin yaraticiliklari hakkinda bir yazi

http://www.ocal.net/v3/Core.asp?bolum=Yazilar&yazi=2001Haziran&sayfa=1

biraz uzun ama:)

eu
0
gencbeyin
O zevki sana tattirmayacagim ...
ber
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

muhasebeci 0.4a Hazır

muhasebeci

Yaklaşık 1 yıldır gelişimi devam eden muhasebecinin 0.4a sürümü Linux kullanıcılarına sunulmuştur. Yeni sürümdeki değişiklikler şunlardan oluşmaktadır:

OpenMoko: Dünyanın ilk özgür mobil iletişim platformu!

sleytr

GNU/Linux ve diğer bir çok özgür yazılım kullanılarak geliştirilen OpenMoko, hem donanım hem de yazılım açısından özgür bir platform vaad ediyor. Ve bu platformun vücut bulduğu ilk cihaz olan Neo1973 dünyanın ilk özgür cep telefonu olarak sonbaharda marketlerdeki yerini almaya hazırlanıyor. Tabi cihazın geliştirici sürümüne sahip olup kendi telefonunu doyasıya hacklemek için sabırsızlananlar ya da son üründe kendi payınında olmasını isteyenler Mart ayında satılmaya başlanacak geliştirici sürümünü 350 USD karşılığında edinebilirler.

Rusya Özgür Yazılım'a Geçiş Stratejisini Açıkladı!

sundance

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in dün yayınladığı bir hükümet kararı ile 2015 yılına kadar bütün federal hükümet bileşenlerinin özgür yazılım ürünlerine geçmesi kararı alındı.

25 basamaktan oluşan
program. Bu hareketin bir kaç yıldır özgür yazılımlara yakınlaşma hareketinde bulunan Rusya'nın 2008 yılında aldığı bütün okullarında özgür yazılımların yaygınlaştırılması destekleme kararı ile de aynı çizgide algılandı.

Dijital Hırsızlık - GPL İhlali Gözden Kaçmadı!

cbc

GPL lisansının güzelliğinden hepimiz haberdarız ve bu lisansa sahip bir çok uygulamayı kullanıyoruz. Bunlardan biri de miranda. Fakat miranda'nın kodu izinsiz olarak kullanılıyor. Miranda'nın sitesindeki habere göre, başka bir firma miranda'nın kodunu kullanmakta. Lisans şartlarına uyulduğu sürece bunda sorun yok fakat haberden de görebileceğiniz üzere, bahsi geçen firma kapalı uygulamasında miranda'nın ve 10 adet eklentinin kodunu "çalmış".

Nokia S60 Web Tarayıcısını Özgür Bıraktı

tongucyumruk

Finlandiya'lı meşhur cep telefonu üreticisi Nokia, GNU/Linux ve GNOME tabanlı maemo'yu kullanan Nokia 770 Internet Tablet ile özgür yazılıma göz kırpmıştı. Nokia'dan geçtiğimiz günlerde gelen bir açıklama Nokia'nın özgür yazılım'a olan bu desteğinin süreceğinin işaretiydi. Nokia, S60 3rd Edition tabanlı sistemlerde kullandığı KHTML tabanlı web tarayıcısının kodlarını BSD lisansı altında açtı.