Eric S. Raymond: Açık Sistem --kontrol etmektir.

0
gencbeyin
Eric S. Raymond: Açık Sistem -- kontrol etmektir, ve biraz da tedavidir.
31.Temmuz.2001 tarihli bir konuşması

New York da çalışan eski bir programcıdan kısa bir süre önce kitabım "The Cathedral and the Bazaar" hakkında ateşli bir yazı aldım.
(Çevirmen Notu:Cathedral = kilise, Bazaar = Kapalı Çarşı usülü pazar, bu kitapta kapalı sistem program geliştirme kiliseye, açık sistem program geliştirme ise bildiğimiz pazara benzetiliyor)

James K.:

>Kitabını okudukca haykırdım, ağladım, çok da güldüm.
>Sen bunu 20 yıldır yaptığına göre, benim bu ilk
>tecrübemin neye benzediğini tahmin edersin. Beynime
>ve kalbime hitap ettin ve birkaç dakika içinde fikrimi
>değiştirdin, çünkü sen haklıydın.

Tabiiki bu mektuba çok sevindim, fakat daha önce dikkatimi çekmemiş bir ayrıntıya yoğunlaşmamı sağladı. Daha doğrusu IFIP 8.2 konferansında yaptığım konuşma esnasında duyduğum bir hususu çağrıştırdı.
Oradaki konuşmacılardan biri, ismini hatırlıyamadım şimdi, "Acıların Toplulukları" diye bir toplumbilimsel araştırma okumuş ve kanaatince Linux - Açık Sistem topluluğunu buna çok benzetmiş.
Daha ziyade Alkol veya Sigara gibi alışkanlıklardan kurtulmaya çalışan insanların oluşturduğu toplulukların Açık Sistem'le ne alakası olabilir diye düşündüm ve konuşmacıyı şöyle yanıtladım:

"Evet biz insanları ve programcıları kapalı sistem yazılımların acı ve hüsran dolu dünyasından kurtarmaya çalışıyoruz."

Burda James K. nın yazdıklarına tekrar yer vermek istiyorum.

>Hayatımı değiştirdin! [...] Microsoft dokümentasyonu
>her zaman "ortaya çıkarılarak gizlenen" bir tarzda yukardan
>aşağıya hitap ediyordu. Bunu zamanla, internet geliştikce daha
>iyi fark etmeye başladım.
(Çev. Not. Microsoft Türkiye Çalışanları alınmasin)

Gerçekten biz bir "Acıların Topluluğuz" ,çünkü büyük acılar çekerek ve bundan birlikte kurtularak ve bu tecrübelerimizi başkalarınla paylaşarak onların da kurtulmalarını olanak sağlıyarak Alkol Terapi gruplarına çok benziyoruz.
1991'de "The New Hacker's Dictionary" ile başladığım çalışmalar esnasında sanki hacker topluluğu beni kendilerini tarif etmem için seçmiş hissine kapılıyordum.
(Çev. Not. Hacker = bilgisayar programcısı ve bilgisayar delisi demektir, halk arasında ise Cracker tabiri ile karıştırlmaktadır üstelik Cracker = yasa dışı yollarla başka insanların özel bilgilerini ve paralarını gasp edenlere denir)
Eğer bugün hacker kültürünün ve Açık Sistemin öncü savunucularından biri konumundaysam, bunu içinde bulunduğum topluluğun duygu ve düşüncelerini en yalın bir şekilde aktarabildiğim içindir.

Bütün bu tartışmaların bende asıl uyandırdığı duygu şimdiye kadar hep es geçtiğimiz, ama yaratıcı programcıların kapalı yazılımların hegemonyasında sönüp gittikleri, Açık Sistem ile ise yeniden özgürlüğe kavuştuklarıdır.
Dolayısiyle Açık Sistem her şeyden öte programcının kendi eseri olan programlarının kontrolünü, kendi kimliğini ve saygınlığını geri kazanmasıdır.



Çevirici düşünceleri:
Bu yazıdaki topluluklar, firmalar ağırlıkla Amerika bağlantılıdır. Dünyayı komple etkileyen ve Türkiye'mizdede bir çok yankıları olan açık yazılım oluşumu ülkemizde birebir aynı durumu yansıtmamaktadır. Her şeyden önce biz bir Hindistan gibi, bir Arjantin gibi, bir Çin gibi yazılım üreten bir ülke değiliz. Onun yerine kaçak yazılım kullanmaya devam ediyoruz. Dolayısıyla Microsoft gibi bir firmanın yaratıcılığımızı frenlediğini soylemek biraz güç. Ama ben kısıtlı imkanları olup kendini yetiştirerek programcı olmak isteyenlere Açık Sistem Platformunu öneririm.
Berkem Dinçman

gnu

Görüşler

0
anonim
isletim sistemleri yanlarin yaraticiliklari hakkinda bir yazi

http://www.ocal.net/v3/Core.asp?bolum=Yazilar&yazi=2001Haziran&sayfa=1

biraz uzun ama:)

eu
0
gencbeyin
O zevki sana tattirmayacagim ...
ber
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

AB´deki Sistem Yöneticileri İçin Açık Kaynağa Geçiş Rehberi

FZ

Konu ile ilgili uzmanlardan oluşan bir AB komisyonu, birlik çapında açık kaynağa geçilmesi için sistem yöneticilerine yol gösterecek teknik bir belge yayınladı.

Belgenin orjinaline bu adresten erişebilirsiniz.

R.Stallman ve İst!

cazz

FZ'nin 'Free as in Freedom' ile ilgili yazıyı okuduktan sonra aklıma gelmişti ama ancak vakit bulabildim yazabilmek için :

Bundan 3-4 sene evvel R.Stallman'nın GNU ve free software üzerine Ist'da Hyaat Regency'de verdiği konferansa GSU/LinuX olarak katılmıştık.Ve oradaki yaşanan hayranlığı ve dumurları paylaşmak isterdim ki!...

GNU 22 Yaşında...

darkhunter

"FM tarihinde bugün" de tongucyumruk'un 2003 yılında geçtiği haber gözüme çarptı... Tekrar hatırlamakta fayda var : Xerox , Stallman, ve GNU...
İyiki doğdun GNU !

Stallman ile Röportaj

FZ

"Windows XP, İnternet’e bağlandığınız zaman otomatik güncelleme sürecini başlatmak için size sorar. Ve sizin haberiniz bile olmadan “sadece size özel” bir güncelleme yapabilir. Özgür olmayan yazılımın arka kapısı da olabilir. Hindistan’daki bazı programcılar El-Kaide’nin parçası olmakla ve Microsoft kodlarının içine arka kapı koymakla suçlandılar."

"Unesco, özgür yazılımla ilgili iki şey yaptı. Bize para ve veri verdiler. Özgür Yazılım Dizini, özgür yazılımların tamamını kapsamaya yönelik bir proje. Amacımız kullanılabilir olan ve GNU/Linux sistemleri üzerinde çalışan tüm özgür yazılım paketlerini listelemek. Listeye dahil etme şartımız, tamamen özgür bir işletim sistemi üzerinde çalışmaları. Normalde, bitmemiş programları listelemiyoruz. Ancak istisna olarak, GNU paketlerini bitmedilerse bile bu durumu etiketlerinde belirterek listeliyoruz. Bu dizini ihtiyaçlarınıza uygun özgür yazılımı bulmak için kullanabilirsiniz."

"Bence Lisp en güzel ve en güçlü programlama dilidir. Lisp’de Lisp bilmeyenlerin fikir sahibi olmadıkları şeyler var. Programların veri de olabilmeleri örneğin. Basit veri yapılarınız var ve her biri bir işi genel bir şekilde yapıyor. Bunları birleştirerek veri yapıları inşa ediyorsunuz. Standart kısımlar var ve bunları istediğiniz şeyi yapmak için kullanıyorsunuz. Halbuki, 1970’lerden bu yana hakim olan programlama dilleri tasarımı ekolü “kendi veri tipini kendin tanımla” yaklaşımına dayalı ve buna göre her kullanım için özel amaçlı veri yapısı tanımlıyorsunuz. Lisp’de kendi liste yapısı tipinizi tanımlamanıza gerek yoktur. O zaten oradadır."

SOL dergisi sormuş, üstad Richard M. Stallman cevaplamış. Röportajın tamamını bu adreste okuyabilirsiniz.

Avrupa Parlamentosu Yazılım Patentlerini Reddetti!

FZ

FSF Avrupa karargahından son aldığımız habere göre, Avrupa Parlamentosu konuyla ilgili oylama yaptı ve 680 oydan 648'i patentlere karşı kullanıldığı için yazılım patentleri yasa tasarısı reddedildi.

Kısa bir süre önce İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin düzenlediği Uluslararası Açık Kaynak Günlerinde de konuşan FSF Avrupa başkanı Georg Greve şu sözleri sarf etti: "Parlamento konuyu anladı ve yüksek teknoloji alanındaki patentleri korurken yazılımı patent sisteminin dışan bıraktı."

Konuyla ilgili olarak cs-discuss e-posta listesi üzerinden bizi haberdar eden Bilgi Üniversitesi asistanlarından ve TOSSAD Türkiye temsil ekibinden Bülent Özel'e teşekkürlerimiz sunarız.