Neden Linux, Neden Özgür Yazılım?

0
sundance
22 Nisan gecesi, irc.freenode.net'de fazlamesai kanalında takılırken, birden bir hareketlenme oldu ve Unix'in temelleri, GNU hareketi, Linux derken spontane olarak uzunca bir seminer ortaya çıktı.

Umarım seversiniz. Bu türden seminerler vermek isteyenler için de Fazlamesai'nin kapıları hep açık. Seminerin Bilgi Üniversitesi Linux Eğitimi'nin ilk dersinde verdiğim OpenOffice Presenter formatındaki hali burada (500~KB).

Ne demiş büyüğümüz, 'Gel, gel, kim olursan ol, ama öğrenmek istiyorsan gel' ;)
gnu

Görüşler

0
tongucyumruk
E ama olmazki böyle aniden seminer... Ondan sonra kaçırıyoruz işte böyle... Diyorumki herkesin bilgisayarına ufak bir FMd yükleyelim... Böyle birşey olunca alarm versin kanala dolalım? Bir tür kahveden adam toplama olayı yani?

(aslında FMd yerine cron yeter bu işe ama olsun daemon'ı olsun FM'nin, hem windowsta cron mu var?)
0
anonim
Ben fikri çok tuttum ha kahveden adam toplama hehe yakışır valla neden olmasın hatta FM messenger falan da güzel olur :)
0
anonim
Aslında var :))

Fakat o alemdeki diğer herşey gibi o da berbat ve beş para etmez bir ucube düzenek...

Zaten Windows beş para edecek bir şey olsaydı, millet bunu kopya kullanmak yerine parayla satın almazmıydı ? Bir kaç gafil dışında kimse severek ve isteyerek Windows'a para vermiyor malum.

Eskişehir'de seminer veriyoruz. Salonda dolu ağzına kadar, Linux bedavadır filan diyorum, herkes gülüyor, mırıltı halinde Sanki Windows paralı mı ? diye soruyor.. Anlayana.. Demekki Windows aslında beş para etmez bir düzenektir ve cron da olsa bile, kullanmayıp adam gibi bir sisteme geçmek icap etmektedir.

skoylu... Uyuklayan FM'ci...
0
FZ
Yahu üstad, Linux´taki cron ile Win Task Scheduler´ı madde madde kıyaslayan, artılarını eksilerini anlatan ve benzer şeyi yine Linux´taki `at´ ve Win ortamındaki `AT´ komutu için yapan bir yazı(n) var mıdır? Ya da böyle bir makale? Varsa yayınlayalım, yoksa yaz(alım), ya da İngilizce olarak varsa bir yerde tercüme edelim.

Ne diyorsun?
0
anonim
Uzun uzun yazmaya ne hacet !

Simdi sunu isteyelim. Gece Saat 23:15'da evden internete baglan (Indirimli tarife). Cafe'nin hesabini kullanan varsa, su hesabi dene, onu kullanan varsa bu hesabi dene, bunu bir kac kez yap. Baglanamiyorsan bosver. Baglanirsan, once ftp'ye su su web sitelerini yolla. CVS'e bugun yazilan kodlari yerlestir, Baris'in yaptigi degisikleri suraya al, Umut'unkuleri buraya.. Sonra su su sitelerden falanca programi indir. Daha sonra da onlarin icinden cikan dokumanlari al yazicidan bastir. Ben sabah kalkinca cay icerken okuyacagim.. Hatta is bitince de kapat aleti, elektrik faturasi cok geliyor vs. vs.

Bunu task scheduler ile nasil yapacaksiniz bilen varsa anlatsin. Bu sahsim tarafimdan defaten yapilmis bir islemdir. Bizim gibi tembel adamlara neden Linux iyi gider, ayriyetten neden sadece linux ile ugrasanlar guzel gobek baglar sorulari hakkinda da saniyorum yeterince fikir veriyordur..

Saygi ve sevgiler..
0
sundance
Ayrıca ne dalacan, zaten kanalda dursana efendi efendi, onlineken işin ne ? Boşuna mı bu olayın adı Fazlamesai ;)
0
sundance
Hiç merak etmeyin gençler ;) Fazlamesai ana sayfasına IRC alarm koyacaz. IRC kanalında on kişiden fazla varsa orda alarm çıkacak, dahası o anda kanalda olanların isimleri ve kanal başlığı da olacak böylece hiç kaçırmayacaksınız :)

Mesela şu an kanalın başlığı

Unix'i adam gibi bilen adam aç kalmaz kısaca

;)
0
sametc
kimden:torvalds@klaava.helsinki.Fl
haber grubu: comp.ox.minix
konu: minix''te en cok ne gormek istiyorsanız?
özet: yeni işletim sistemim için anket
tarih: 25 ağustos 91 20:57:08 GMT
organizasyon: helsinki universitesi minix kullanan herkese merhaba.

386(486) AT klonları için(serbest)işletim sistemi yazıyorum.(sadece hobi,gnu gibi büyük ve profesyonel olmayacak).
Nisandan beri hazırladığım şey sonunda kullanılabilir duzeye erişmiş bulunmakta olup onun kaynak yazılımını
daha geniş bir dağıtım için yayımlamak istiyorum. O sadece 0.02(+1 henuz cok kucuk bir yama)
surumunde bulunmaktadır ama onun uzerinde bash(1.08),gcc(1.40) gnu-make,gnu-sed,compress vb yazılımlarını
başarıyla calıştırmış bulunmaktayım.Bu da birkaç ay boyunca pratik yapacağım demektir ve insanların
en cok ne tur ozellikler istediklerini bilmek istiyorum.
her turlu oneriye acığım ancak onları yapacağım konusunda soz veremem :-)
Linus(torvalds@kruuna.helsinki.fi)
0
sundance
Serdar hocam, sen kaşındın, senden de bir online seminer bekliyoruz o zaman.

Artık kaçarı göçeri yok bu işin bilesin.
0
urxalit
Serdar hocamı şenliğin 1.günü kimseye vermem. Sabahtan akşama kadar Salon 1´de abonesiyim. ;)
0
mysterious
Bişii sorabilirmiyim?
Seminerin hangi gününde kimler var yada hangi salon hani seminer? ben sadece 3 ve 4 ncü günlerinde gelebiliyorum da neler kaçırdığımı bilmek isterim yani..
(mesela S.Köylü)
0
anonim
Aldığım istihbarata göre, 1. Gün akşama kadar tek bir salonu tahsis etmişler. Ama başka bir detay bilmiyorum. Bir link filan versenizde allah rızası için, öğrensek planı programı...
0
sundance
Şenlik programı aşağıdaki linkte
http://senlik.linux.org.tr/senlik_prog.php
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Open Source TV dizisi; Go -Open

anonim

Geçtiğimiz yıl Güney Afrikalı milyarder Mark Shuttleworth , Ubuntu'nunda arkasında yer alan Canonical Ltd. firması ile , ülkesinde Open Source'u tanıtmak amacıyla bir kampanyaya başladı . Hewlett Packard Güney Afrika'nın da aralarında yer aldığı bir katılımcı grubu ile, 2.2 Milyon Euro'luk "Go Open Source" adındaki kampanyayı başlattı.

Türkçe Open Source muhasabe yazılımı

raistlinthewiz

Fazlamesai slashdot tarzı bir site olduğuna göre sanırım ordaki gibi sorular sorabiliriz.
Hepimiz compiere'ı duymuşuzdur ve başarısını biliyoruzdur.
Peki Türkiye open source bir muhasebe yazılımı üretilse sizce, Türk yazılım firmalarının tepkisi nasıl olur, kullanıcılar buna nasıl yaklaşır?

Uluslararası Özgür Yazılım Ödülleri - 2002

FZ

FSF (Free Software Foundation) ve GNU (Gnu is Not Unix) projeleri bu seneki (2002) FSF Özgür Yazılım Geliştirme Ödülü için sizden aday isimler bekliyor. Söz konusu ödülün Özgür Yazılım konusunda büyük katkılar yapmış olması gerekiyor.

Bu Bilgiyi Barkodlasak da mı Saklasak, Barkodlamasak da mı Saklasak?

barbaros

Arkadaşlarınızla gezerken bir pastaneye uğradınız. Yediğiniz pasta o kadar lezizdi ki, aşçıdan tarifini isteme gafletinde bulundunuz. O da haklı olarak bu işten para kazandığını, tarifi size verirse aç kalacağını söyledi. Damak zevkinize bir yenilik daha katacaktınız, ama olmadı.

Günümüzde bilginin en büyük dağılım kanallarından biri, şüphesiz internet. İnternet ile bir şekilde ilişkisi olan herkes, reklam amacıyla ücretsiz sağlanan e-posta adresleri, ücretsiz web alanları gibi birkaç istisna alan dışında bir çok hizmetin, bilgisayarda kişisel ya da ticari kullanım amacıyla edinilen programların, fotoğraf ve haber arşivi gibi "aslî" bilgi kaynaklarının ücrete tabî olduğunu bilmektedir. Okumakta olduğunuz yazı, bu örnekler arasında yer alan "ücret karşılığı kullanılan program"ı kendisine konu edindi. İnternet üzerinde, her ay çıkan bilgisayar dergilerinin cd eklerinde, çeşitli kitapların yanında verilen cdlerde bir çok program bulunmakta, ancak bu programların yaklaşık %95'i, aslında belli bir ücret karşılığı satılmakta olup, bu ücret ödenip programın kaydı yapılana kadar belirli sayıda, belirli gün kısıtlamasıyla, belirli fonksiyonların devre dışı kalması zorunluluğuyla kullanılabilme gibi kısıtlamalarla dağıtılan reklam sürümleridir.

Open Source Efficiency

anonim

Fazla mesai'de pek böyle kişisel taleplerin olmadığını biliyorum ama bu sorumu ancak fazla mesai sakinleri cevaplayabilir diye düşündüm? Yani sorumun cevabı sadece sizde. Şimdi sorun şu: Open source economic efficiency konusunda bir rapor yazıyorum ve yazdığım bu raporda bağımsız kaynakların 1997'den beri yaptığı objektif kriterlere dayanan (open source olmayanlarla) karşılaştırmalarını arıyorum. Hani cnet'in yaptığı testler var ya, onlar gibi. Ama az kaynağa ulaşabiliyorum ve hangisinin güvenilir olduğundan emin değilim. Bu konuda fazla mesai sakinlarinden yardım isterim. Şimdiden teşekkürler.