Neden Linux, Neden Özgür Yazılım?

0
sundance
22 Nisan gecesi, irc.freenode.net'de fazlamesai kanalında takılırken, birden bir hareketlenme oldu ve Unix'in temelleri, GNU hareketi, Linux derken spontane olarak uzunca bir seminer ortaya çıktı.

Umarım seversiniz. Bu türden seminerler vermek isteyenler için de Fazlamesai'nin kapıları hep açık. Seminerin Bilgi Üniversitesi Linux Eğitimi'nin ilk dersinde verdiğim OpenOffice Presenter formatındaki hali burada (500~KB).

Ne demiş büyüğümüz, 'Gel, gel, kim olursan ol, ama öğrenmek istiyorsan gel' ;)
gnu

Görüşler

0
tongucyumruk
E ama olmazki böyle aniden seminer... Ondan sonra kaçırıyoruz işte böyle... Diyorumki herkesin bilgisayarına ufak bir FMd yükleyelim... Böyle birşey olunca alarm versin kanala dolalım? Bir tür kahveden adam toplama olayı yani?

(aslında FMd yerine cron yeter bu işe ama olsun daemon'ı olsun FM'nin, hem windowsta cron mu var?)
0
anonim
Ben fikri çok tuttum ha kahveden adam toplama hehe yakışır valla neden olmasın hatta FM messenger falan da güzel olur :)
0
anonim
Aslında var :))

Fakat o alemdeki diğer herşey gibi o da berbat ve beş para etmez bir ucube düzenek...

Zaten Windows beş para edecek bir şey olsaydı, millet bunu kopya kullanmak yerine parayla satın almazmıydı ? Bir kaç gafil dışında kimse severek ve isteyerek Windows'a para vermiyor malum.

Eskişehir'de seminer veriyoruz. Salonda dolu ağzına kadar, Linux bedavadır filan diyorum, herkes gülüyor, mırıltı halinde Sanki Windows paralı mı ? diye soruyor.. Anlayana.. Demekki Windows aslında beş para etmez bir düzenektir ve cron da olsa bile, kullanmayıp adam gibi bir sisteme geçmek icap etmektedir.

skoylu... Uyuklayan FM'ci...
0
FZ
Yahu üstad, Linux´taki cron ile Win Task Scheduler´ı madde madde kıyaslayan, artılarını eksilerini anlatan ve benzer şeyi yine Linux´taki `at´ ve Win ortamındaki `AT´ komutu için yapan bir yazı(n) var mıdır? Ya da böyle bir makale? Varsa yayınlayalım, yoksa yaz(alım), ya da İngilizce olarak varsa bir yerde tercüme edelim.

Ne diyorsun?
0
anonim
Uzun uzun yazmaya ne hacet !

Simdi sunu isteyelim. Gece Saat 23:15'da evden internete baglan (Indirimli tarife). Cafe'nin hesabini kullanan varsa, su hesabi dene, onu kullanan varsa bu hesabi dene, bunu bir kac kez yap. Baglanamiyorsan bosver. Baglanirsan, once ftp'ye su su web sitelerini yolla. CVS'e bugun yazilan kodlari yerlestir, Baris'in yaptigi degisikleri suraya al, Umut'unkuleri buraya.. Sonra su su sitelerden falanca programi indir. Daha sonra da onlarin icinden cikan dokumanlari al yazicidan bastir. Ben sabah kalkinca cay icerken okuyacagim.. Hatta is bitince de kapat aleti, elektrik faturasi cok geliyor vs. vs.

Bunu task scheduler ile nasil yapacaksiniz bilen varsa anlatsin. Bu sahsim tarafimdan defaten yapilmis bir islemdir. Bizim gibi tembel adamlara neden Linux iyi gider, ayriyetten neden sadece linux ile ugrasanlar guzel gobek baglar sorulari hakkinda da saniyorum yeterince fikir veriyordur..

Saygi ve sevgiler..
0
sundance
Ayrıca ne dalacan, zaten kanalda dursana efendi efendi, onlineken işin ne ? Boşuna mı bu olayın adı Fazlamesai ;)
0
sundance
Hiç merak etmeyin gençler ;) Fazlamesai ana sayfasına IRC alarm koyacaz. IRC kanalında on kişiden fazla varsa orda alarm çıkacak, dahası o anda kanalda olanların isimleri ve kanal başlığı da olacak böylece hiç kaçırmayacaksınız :)

Mesela şu an kanalın başlığı

Unix'i adam gibi bilen adam aç kalmaz kısaca

;)
0
sametc
kimden:torvalds@klaava.helsinki.Fl
haber grubu: comp.ox.minix
konu: minix''te en cok ne gormek istiyorsanız?
özet: yeni işletim sistemim için anket
tarih: 25 ağustos 91 20:57:08 GMT
organizasyon: helsinki universitesi minix kullanan herkese merhaba.

386(486) AT klonları için(serbest)işletim sistemi yazıyorum.(sadece hobi,gnu gibi büyük ve profesyonel olmayacak).
Nisandan beri hazırladığım şey sonunda kullanılabilir duzeye erişmiş bulunmakta olup onun kaynak yazılımını
daha geniş bir dağıtım için yayımlamak istiyorum. O sadece 0.02(+1 henuz cok kucuk bir yama)
surumunde bulunmaktadır ama onun uzerinde bash(1.08),gcc(1.40) gnu-make,gnu-sed,compress vb yazılımlarını
başarıyla calıştırmış bulunmaktayım.Bu da birkaç ay boyunca pratik yapacağım demektir ve insanların
en cok ne tur ozellikler istediklerini bilmek istiyorum.
her turlu oneriye acığım ancak onları yapacağım konusunda soz veremem :-)
Linus(torvalds@kruuna.helsinki.fi)
0
sundance
Serdar hocam, sen kaşındın, senden de bir online seminer bekliyoruz o zaman.

Artık kaçarı göçeri yok bu işin bilesin.
0
urxalit
Serdar hocamı şenliğin 1.günü kimseye vermem. Sabahtan akşama kadar Salon 1´de abonesiyim. ;)
0
mysterious
Bişii sorabilirmiyim?
Seminerin hangi gününde kimler var yada hangi salon hani seminer? ben sadece 3 ve 4 ncü günlerinde gelebiliyorum da neler kaçırdığımı bilmek isterim yani..
(mesela S.Köylü)
0
anonim
Aldığım istihbarata göre, 1. Gün akşama kadar tek bir salonu tahsis etmişler. Ama başka bir detay bilmiyorum. Bir link filan versenizde allah rızası için, öğrensek planı programı...
0
sundance
Şenlik programı aşağıdaki linkte
http://senlik.linux.org.tr/senlik_prog.php
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

FSF ve Cisco Anlaştı

FZ

Özgür Yazılım Vakfı (The Free Software Foundation - FSF) ve Cisco Systems, Inc. mahkemelik oldukları bir konuda anlaştılar ve FSF şikayetini geri çekti.

Ruby slaytları

m1a2

Ruby hakkında şöyle dört başı mamur bir tanıtım yazmayı çok zamandır düşünmekteyim , fakat yazının gerektirdiği fazlamesaiyi bir türlü denk düşüremedik. Son yıllarda tanıştığım en zarif açık yazılım ürünlerinden biri olan bu betik dilini madem ki teferruatıyla mercek altına alamıyoruz, şimdilik vur-kaç operasyonlarıyla yetinelim. Ruby`yi denemiş ve beğenmemiş veya denemeden beğenmemiş olabilirsiniz (sizi gidi piton`cular sizi :) fakat bir şeye eminim ki kendisini `programlama dilleri delisi` olarak tanımlayan Ruby`nin geliştiricisi Yukihiro Matsumoto`nun (a.k.a. MATZ) 2002 Ruby konferansında yaptığı şu nefis sunuları çok çok beğeneceksiniz: Sunu 1, Sunu 2. Üstadın dediği gibi `Be Minor, Be Cool`

Yavaş Yavaş Olması Gerekenler

sundance

Hatırlıyorum da bundan 10 yıl kadar önce adam gibi bir C compiler almak icin $400-500 gibi paralar veriliyordu.
Şimdi ise işletim sistemleri bile bedava.

Peki oyunun başka hangi kuralları değişiyor ?

GPL 3. sürümün ilk taslağı yayınlandı

wizzyfx

Yaklaşık 15 yıldır kullandığımız GPL lisansının 3. sürümününün ilk taslağı yayınlandı.

Burada inceleyebilirsiniz.

Bu Akşam IRCde Online Knoppix Semineri

sundance

Gürkan Şengün tarafından organize edilen Learning on IRC seminer dizisinde bu akşam Türkiye saati itibariyle 23:00'da Sundance Knoppix üzerine bir seminer verecek.

irc.freenode.net'de #knoppix kanalında gerçekleşecek seminer hakkında saat 22'den itibaren aynı sunucudaki fazlamesai kanalından bilgi alabilirsiniz. (saatte bir değişiklik olacağını sanmıyorum ama sunum kanalı değişebilir). İngilizce olarak yapılacak sunum yaklaşık bir saat kadar sürecek anlatım ve soru-cevap bölümlerinden oluşacaktır.