Hurd Çalışan CD

0
misafir
GNU/Hurd çalışan CD'nin son versiyonu dün çıktı. Siz de benim gibi GNU/Hurd'ü sabit diskinize kurmaya çalışıp beceremeyenlerdenseniz, hemen şu adresten indirip bu linux'tan bağımsız GNU sistemini deneyebilirsiniz. Sistemde grafik arayüz yok ama emacs ve perl gibi ilginç şeyler mevcut. Meraklılarına duyurulur.
gnu

Görüşler

0
exalted
Bu haber nasıl oluyor da kaynayıp gidiyor anlayamadım? Var mı deneyenler, yorumlarınız neler? Hiç kimsenin Linux çekirdeği olmayan gerçek GNU Sistemi arzusu yok mu?
0
FZ
Emacs çalıştırdığına göre... yani Emacs için bootloader olarak kullanılabilir, zaten Emacs başladıktan sonra alttaki işletim sistemi çok önemli değil. Ama henüz fırsatım olmadı GNU/Hurd OS LiveCD denemeye. (Yine de heyecanlanmadım, tüylerim diken diken olmadı desem yalan olur ;-)
0
misafir
Ben denedim. Hurd'ün şu aşamada pek çok kusuru var. Tuhaf kusurlarından biri şu: boot ederken klavyeye basarsanız küsüyor. Ayrıca dhcp'yi yine garip bir teknik nedenden ötürü desteklemiyor. İnternete bağlanmak için asıl işletim sisteminizi kullanarak ip numaranızı ve dns adreslerini öğrenmeniz, sonra Hurd'ü çalıştırarak buna göre ayarları yapmanız gerekiyor. Debian'ın Hurd ile ilgili sayfalarından daha ayrıntlı bilgiler edinmek mümkün. Ses kartları, printer gibi şeyleri çalıştırmak hayal gibi görünüyor. Yine de saf bir GNU sisteminde olmak heyecan verici tabii.
0
FZ
Sistem açıldıktan sonra hangi programları denediniz? Benim asıl merak ettiğim o, şimdilik dhcp, yazıcı, ses kartı filan çok bir şey ifade etmiyor bana, özellikle "sürücü" bağlantılı şeyler oldukları için...
0
misafir
Emre bey, sizin neyi merak ettiğinizi tahmin edebiliyorum. O yüzden şöyle cevap vereceğim: emacs ile bir perl betiği yazıp çalıştırabilirsiniz. Ama maalesef slime, cmucl, sbcl gibi şeyler yok CD'de. Benim ne denediğime gelince, emacs'ı denedim ama acemisi olduğum için bir el tetris oynayıp kapattım :-)
0
FZ
Süpermiş :)
0
exalted
Yalnızca kişisel merakımdan RMS'ye bir mail atmıştım zamanında neden kendisi HURD'a el atıp da şu işe bir nokta koymuyorlar artık diye, buyrun verdiği yanıt:

I appreciate your feeling that my participation would help Hurd development, but it is impossible. I don't have time to work on Hurd development myself.

Zaman bulduğum bir ara kendisinin bir konferansında ki 10 dakikalık bir bölümü metne aktarıp kendisine tekrar yanıt olarak geçmeyi ve belki biraz olsun gaz vermeyi düşünüyorum.

Ya da belki de İşletim Sistemleri dersime ağırlık verip, hoca ile kanka olup çekirdekler konusunda daha da bilgilenip Hurd'a kendim el atmalıyım.

Bilemiyorum, ancak GNU sistemi artık "ben burdayım ve tamamım" desin istiyorum.

Sevecenlikler,
exalted
0
roktas
RMS'in geliştirici olarak GNU/Hurd'e herhangi bir kayda değer katkısı yoktur. GNU/Hurd'ün baş mimarı (chief architect) Thomas Bushnell BSG'dir, fakat o da uzun yıllardır çok aktif katkıda bulunmuyor. Hurd şu an, ikinci kuşak geliştiriciler olarak tabir edilen Marcus Brinkmann ve Neal Walfield'ın denetiminde, üçüncü kuşak olarak katkı sağlayan 3-5 geliştiriciyle ilerliyor. Debian GNU/Hurd artık bu projenin neredeyse resmî sahibi sayılabilir. Bu ve diğer ayrıntılar için Micheal Banck'in 2005 FOSDEM'de yaptığı sunuyu incelemenizi öneririm.
0
exalted

Teşekkürler.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Eric Raymond ve Open-Source Camiası

SHiBuMi

Eric Raymond, "open-source nedir ne değildir" i öğrenmek isteyen herkesin ilk tanışması gereken isimlerden birisi. Kendisi open-source haraketinin "kurucu baba"larından birisi ve bana göre bu oluşumu yönlendirirken aynı zamanda oluşum hakkında en sağlam ve tutarlı fikirlere sahip olan kişi. "The Cathedral And Bazaar" isimli hem elektronik ortamda hem de basılı medyada yayınlanan kitabı ise "hacker"lar ve "programcı"lar için önemli bir fikir kaynağı. Hem bu kitaba, hem de Raymond'un kişisel web sitesine ulaşabileceğiniz adres: www.tuxedo.org/~esr/writings/cathedral-bazaar/. Kitabın haricinde "Hacker FAQ" bölümünü de mutlaka okumanızı tavsiye ederim, bir hacker olmayı düşünmüyorsanız bile, sanal dünyada bir kullanıcı olmaktan öteye geçip geliştirici olmaya başlayabilmeniz için öğrenmeniz gerekenler ve sahip olmanız/edinmeniz gereken nitelikler çok usta bir üslupla özetlenmiş.

Richard Stallman´ın Başına Gelenler

anonim

Son haberlere göre GNU denildi mi akla gelen ilk isim olan Richard Stallman, konuşmak için gittiği Finlandiya'da buzda kaymış ve kolunu kötü bir şekilde kırmış. Stallman'ın buna rağmen Helsinki'de bir hastanede operasyona girmeden önce telefonla da olsa konuşmasını tamamladığı söyleniyor.

Bitkeeper Bitti

wetware

Bir süre önce Linux'un geliştirilmesinde BitKeeper adlı kaynak kontrol programı kullanılmaya başlanmıştı. Bitkeeper özgür değildi. (Yani free speech'teki gibi bir free yoktu)

Ama özgür yazılım/Açık Kaynak kod projeleri için bedavaydı. (free beer'da oldugu gibi)

Açık Kodlu Yazılım Venezuella'da da Gülümsüyor

everestk

Venezüella hükümeti aldığı bir kararla önümüzdeki iki yıl içinde kamu kuruluşlarında açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Chavez bu konudaki niyetlerini birkaç ay önce açıklamıştı.

Özgür Yazılım Dergisi

wetware

Kısa bir zaman önceye kadar Özgür Yazılım dergisinin yeni sayıları ücretliydi. Daha çok okuyucuya ulaşmak için şimdi tamamen ücretsiz. Yani "free as in free beer" ;)
http://www.freesoftwaremagazine.com. Güzel okumalar.