Hurd Çalışan CD

0
misafir
GNU/Hurd çalışan CD'nin son versiyonu dün çıktı. Siz de benim gibi GNU/Hurd'ü sabit diskinize kurmaya çalışıp beceremeyenlerdenseniz, hemen şu adresten indirip bu linux'tan bağımsız GNU sistemini deneyebilirsiniz. Sistemde grafik arayüz yok ama emacs ve perl gibi ilginç şeyler mevcut. Meraklılarına duyurulur.
gnu

Görüşler

0
exalted
Bu haber nasıl oluyor da kaynayıp gidiyor anlayamadım? Var mı deneyenler, yorumlarınız neler? Hiç kimsenin Linux çekirdeği olmayan gerçek GNU Sistemi arzusu yok mu?
0
FZ
Emacs çalıştırdığına göre... yani Emacs için bootloader olarak kullanılabilir, zaten Emacs başladıktan sonra alttaki işletim sistemi çok önemli değil. Ama henüz fırsatım olmadı GNU/Hurd OS LiveCD denemeye. (Yine de heyecanlanmadım, tüylerim diken diken olmadı desem yalan olur ;-)
0
misafir
Ben denedim. Hurd'ün şu aşamada pek çok kusuru var. Tuhaf kusurlarından biri şu: boot ederken klavyeye basarsanız küsüyor. Ayrıca dhcp'yi yine garip bir teknik nedenden ötürü desteklemiyor. İnternete bağlanmak için asıl işletim sisteminizi kullanarak ip numaranızı ve dns adreslerini öğrenmeniz, sonra Hurd'ü çalıştırarak buna göre ayarları yapmanız gerekiyor. Debian'ın Hurd ile ilgili sayfalarından daha ayrıntlı bilgiler edinmek mümkün. Ses kartları, printer gibi şeyleri çalıştırmak hayal gibi görünüyor. Yine de saf bir GNU sisteminde olmak heyecan verici tabii.
0
FZ
Sistem açıldıktan sonra hangi programları denediniz? Benim asıl merak ettiğim o, şimdilik dhcp, yazıcı, ses kartı filan çok bir şey ifade etmiyor bana, özellikle "sürücü" bağlantılı şeyler oldukları için...
0
misafir
Emre bey, sizin neyi merak ettiğinizi tahmin edebiliyorum. O yüzden şöyle cevap vereceğim: emacs ile bir perl betiği yazıp çalıştırabilirsiniz. Ama maalesef slime, cmucl, sbcl gibi şeyler yok CD'de. Benim ne denediğime gelince, emacs'ı denedim ama acemisi olduğum için bir el tetris oynayıp kapattım :-)
0
FZ
Süpermiş :)
0
exalted
Yalnızca kişisel merakımdan RMS'ye bir mail atmıştım zamanında neden kendisi HURD'a el atıp da şu işe bir nokta koymuyorlar artık diye, buyrun verdiği yanıt:

I appreciate your feeling that my participation would help Hurd development, but it is impossible. I don't have time to work on Hurd development myself.

Zaman bulduğum bir ara kendisinin bir konferansında ki 10 dakikalık bir bölümü metne aktarıp kendisine tekrar yanıt olarak geçmeyi ve belki biraz olsun gaz vermeyi düşünüyorum.

Ya da belki de İşletim Sistemleri dersime ağırlık verip, hoca ile kanka olup çekirdekler konusunda daha da bilgilenip Hurd'a kendim el atmalıyım.

Bilemiyorum, ancak GNU sistemi artık "ben burdayım ve tamamım" desin istiyorum.

Sevecenlikler,
exalted
0
roktas
RMS'in geliştirici olarak GNU/Hurd'e herhangi bir kayda değer katkısı yoktur. GNU/Hurd'ün baş mimarı (chief architect) Thomas Bushnell BSG'dir, fakat o da uzun yıllardır çok aktif katkıda bulunmuyor. Hurd şu an, ikinci kuşak geliştiriciler olarak tabir edilen Marcus Brinkmann ve Neal Walfield'ın denetiminde, üçüncü kuşak olarak katkı sağlayan 3-5 geliştiriciyle ilerliyor. Debian GNU/Hurd artık bu projenin neredeyse resmî sahibi sayılabilir. Bu ve diğer ayrıntılar için Micheal Banck'in 2005 FOSDEM'de yaptığı sunuyu incelemenizi öneririm.
0
exalted

Teşekkürler.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Richard Stallman´ın Başına Gelenler

anonim

Son haberlere göre GNU denildi mi akla gelen ilk isim olan Richard Stallman, konuşmak için gittiği Finlandiya'da buzda kaymış ve kolunu kötü bir şekilde kırmış. Stallman'ın buna rağmen Helsinki'de bir hastanede operasyona girmeden önce telefonla da olsa konuşmasını tamamladığı söyleniyor.

Bu Akşam IRCde Online Knoppix Semineri

sundance

Gürkan Şengün tarafından organize edilen Learning on IRC seminer dizisinde bu akşam Türkiye saati itibariyle 23:00'da Sundance Knoppix üzerine bir seminer verecek.

irc.freenode.net'de #knoppix kanalında gerçekleşecek seminer hakkında saat 22'den itibaren aynı sunucudaki fazlamesai kanalından bilgi alabilirsiniz. (saatte bir değişiklik olacağını sanmıyorum ama sunum kanalı değişebilir). İngilizce olarak yapılacak sunum yaklaşık bir saat kadar sürecek anlatım ve soru-cevap bölümlerinden oluşacaktır.

Kukay, kod dağıtımına başladı!

robertosmix

Türkiye'nin ilk ve tek açık kaynak kodlu ERP projesi olan Kukay, kaynak kodlarını dağıtmaya başladı.Kodlarda ilk göze çarpan, DB2, MySQL, PostgreSQL ve HsqlDB desteği! Ayrıca Berkeley DB Java Edition da yerel veri stoğu çözümü olarak kullanılmış.

Kukay'ın web sitesinde yapılan açıklamaya göre, kodlama süreci ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen insanların meraklarını gidermek üzere kodların dağıtımına geçilmiş. Şu anda kodlarda sadece TestCase'ler var ve ortada henüz çalıştırılabilir bir uygulama yok. İlgilenenlere!

Avrupa Parlamentosu Yazılım Patentlerini Reddetti!

FZ

FSF Avrupa karargahından son aldığımız habere göre, Avrupa Parlamentosu konuyla ilgili oylama yaptı ve 680 oydan 648'i patentlere karşı kullanıldığı için yazılım patentleri yasa tasarısı reddedildi.

Kısa bir süre önce İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin düzenlediği Uluslararası Açık Kaynak Günlerinde de konuşan FSF Avrupa başkanı Georg Greve şu sözleri sarf etti: "Parlamento konuyu anladı ve yüksek teknoloji alanındaki patentleri korurken yazılımı patent sisteminin dışan bıraktı."

Konuyla ilgili olarak cs-discuss e-posta listesi üzerinden bizi haberdar eden Bilgi Üniversitesi asistanlarından ve TOSSAD Türkiye temsil ekibinden Bülent Özel'e teşekkürlerimiz sunarız.

MySQL, SAP DB ile gücüne güç katacak

acemi_

MySQL AB, SAP DB veritabanını geliştirme ve pazarlama haklarına sahip oldu. SAP DB, SAP AG tarafından geliştirilen, stored procedure, transaction, view v.b. gelişmiş özelliklere sahip açık kaynak kodlu bir veritabanı sunucusu... Yeni bir marka ile kullanıma sunulacak olan ürün, hem MySQL AB hem de SAP AG tarafından desteklenecek. Bu birlikteliğin, MySQL'in pazardaki konumunu çok daha kuvvetlendirmesi bekleniyor.