muhasebeci YTL'ye hazır

0
muhasebeci
Geçen yıldan beri gelişimi devam eden uygulama artık YTL destekli çalışyıor. Yapılan diğer önemli özellik ise aynı çatı altında faaliyet gösteren firmalar için hepsinin kayıtlarını ayrı ayrı tutmalarını sağlayacak "Çoklu Firma Desteği" özelliği.
0.5-YTL IBM'in yarışması için geliştirilen 0.5-5 sürümnden sonra ek özellikler eklenmiş olan YTL ve Çoklu firma desteği sağlayan bir alpha sürümdür. 0.5 sürümünden sonra eklenen belli başlı özellikler aşağıdadır;

1. Çoklu Firma Desteği eklendi
Aynı çatı altında faaliyet gösteren çok sayıda şirketin kayıtlarını tutabilmeleri için gerekli görülmüştür. Veritabanında her şirket için ayrı bir database oluşturularak kayıtlar birbirinden ayrı tutulmaktadır. Böylece veri bütünlüğü'nün ve performansın korunması hedeflenmektedir.

2. Yeni Türk Lirası Desteği eklendi
01.01.2005'ten itibaren piyasada kullanıma sunulacak olan Yeni Türk Lirası ile kayıt tutabilmek için programa kuruş desteği eklenmiştir. Programın tamamı kuruşlu çalışacak şekilde düzenlenmiş bulunmaktadır. Kullanıcıların bu konu ile ilgili bilmeleri gereken konu ise; ilgili kanun YTL ile ilgili uygulamada her iki para biriminin de kullanılabileceğini, fakat kayıtların YTL üzerinden tutulması gerektiğini belirtmiştir. Bu yüzden gireceğiniz kayıtları YTL'ye çevirerek yapmaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken diğer konu ise stoklar ile ilgili işlemlerde birim fiyatı hanesindeki kuruş hassasiyeti 4 alan olarak belirlenmiştir. İlerliyen zamanlarda kuruş alanı hassasiyeti kullanıcı tanımlı hale getirilecektir.

3. Genel Muhasebe bölümü eklendi
3.1 Açılış, Tahsil, Tediye ve Mahsup fişleri eklendi,
3.2 Standart Hesap Planı oluşturuldu,
3.3 Tek düzen hesap planı'ndaki alt-üst hesap ilişkisi'nin sağlıklı bir şekilde yürümesi için gerekli kurallar oluşturularak programın kullanıcı kaynaklı hatalara kesinlikle izin vermemesi sağlandı,
3.4 Masraf merkezleri eklendi; Çeşitli amaçlara hizmet etmek üzere gelir-gider hesaplarının veya muhasebe fişlerinin bir masraf merkezine bağlanması sağlandı, bu sayede belli bir iş/işlem/kişi ile ilgili kayıtların diğer kayıtlar arasından ayrıştırılması sağlandı.
3.5 Raporlar; Genel Mizan, Aylık Mizan ve İki Tarih Arası Mizanları, Muavin Defter Raporları ve Hesap Özeti Raporu eklendi. Raporları almadan önce de detaylı bir filtreleme ekranı sayesinde rapora filtre uygulayarak esas ulaşılmak istenen bilgiye ulaşılması sağlanmıştır.

4. Diğer Değişiklikler
4.1 Suse 9.2, Fedora Core 3 gibi yeni Linux dağıtımlarında fatura ve fişlerde satır eklemek için kullanılan insert tuşu GTK+ kütüphanesindeki değişiklikler nedeniyle çalışmamaktaydı, kodlar uygun hale getirildi,
4.2 GTK+ kütüphanesinde Deprecated(kaldırılmış) bileşenler listesine alınan gtk_clist bileşeni programımız içerisinde yoğun olarak kullanılmaktaydı. gtk_clist bileşenlerinin tamamı kaldırılmış ve yerlerine gtk_tree_view bileşeni kullanılmıştır.
4.3 Önceki sürümlerde Hiçbir kaydın olmadığı bir bölümde Ekle düğmesi harici basılan diğer düğmeler programın crash olmasına sebep olmaktaydı. gtk_tree_view nesnesinin kullanıma sokulması ile birlikte gtk_tree_selection da kullanılarak bu ciddi sorun da kökünden temizlenmiş oldu.
4.4 Programın kullanımı esnasında açılan her pencere bir önceki pencere ile ilişkili durumda idi. Aynı pencereden çok miktarda açılması da bazı sorunlara sebebiyet vermekte idi. Kaynak kodları açık pencereleri kontrol altına alacak ve aynı işlem için çok sayıda pencere açılması engellenecek şekilde düzenlenerek programın daha stabil bir hale gelmesini sağladı.

Yüksel ÖZCAN
http://muhasebeci.sf.net
gnu

İlgili Yazılar

FSF ve Cisco Anlaştı

FZ

Özgür Yazılım Vakfı (The Free Software Foundation - FSF) ve Cisco Systems, Inc. mahkemelik oldukları bir konuda anlaştılar ve FSF şikayetini geri çekti.

Eric Raymond: GPL'e İhtiyacımız Yok

tongucyumruk

Breziya'da Fórum Internacional de Software Livre adlı etkinliğe katılan açık kaynak hareketinin kurucusu ve Open Source Initiative'in başkanı Eric S. Raymond açık kod hareketini savundu ve "GPL'e ihtiyacımız yok. GPL açık kaynak programların zayıf olduğu ve kendini koruyamayacağı düşünülerek hazırlanmıştır. GPL'i kullanarak BSD lisansının ekonomik getirilerinden yararlanamıyor, kendimize zarar veriyoruz" dedi.

Özgür Yazılım Dergisi

wetware

Kısa bir zaman önceye kadar Özgür Yazılım dergisinin yeni sayıları ücretliydi. Daha çok okuyucuya ulaşmak için şimdi tamamen ücretsiz. Yani "free as in free beer" ;)
http://www.freesoftwaremagazine.com. Güzel okumalar.

Bilginin telifi olmaz - CC tartışılacak

ilden

Telif ilkelerini esneterek bilginin serbest paylaşımını ve insanlığın ortak malı haline gelmesini teşvik eden Creative Commons oluşumu hızla yayılıyor. Bilişim ve bilgi alanındaki en önemli sosyal sorumluluk projelerinden olan girişim, Avrupa'dan temsilcilerin de katılımıyla Bilgi Üniversitesi'nde tartışılacak.

GNU Ekibinin .NETe cevabı: dotGNU

anonim

Bu ara her yer Microsoftun ".NET vizyonu" ile dolup taşıyor. Daha .NETin "way be işte bu" diyebileceğimiz bir ürününü göremedik ama şimdiden rakipleri kollarını sıvadı. SunAlliance yakın zamanda .NETe alternatif olacak yeni bir sistem üzerinde çalışmaya başladıklarını açıklamıştı. Ama onlardan önce geçtiğimiz temmuz ayında dotGNU ekibi faaliyete başlamış. Altyapılarını C# ve/veya Java üzerine kurmayı planladıkları yazıyor ancak görünen o ki Java ağırlıklı bir sistem olacak. Ayrıca Java altyapısı, Python, Eiffel, Smalltalk gibi dilleri de dotGNU içinde kullanma imkanı sunacak. dotGNUnun sitesine www.dotgnu.org adresinden ulaşabilirsiniz.