muhasebeci YTL'ye hazır

0
muhasebeci
Geçen yıldan beri gelişimi devam eden uygulama artık YTL destekli çalışyıor. Yapılan diğer önemli özellik ise aynı çatı altında faaliyet gösteren firmalar için hepsinin kayıtlarını ayrı ayrı tutmalarını sağlayacak "Çoklu Firma Desteği" özelliği.
0.5-YTL IBM'in yarışması için geliştirilen 0.5-5 sürümnden sonra ek özellikler eklenmiş olan YTL ve Çoklu firma desteği sağlayan bir alpha sürümdür. 0.5 sürümünden sonra eklenen belli başlı özellikler aşağıdadır;

1. Çoklu Firma Desteği eklendi
Aynı çatı altında faaliyet gösteren çok sayıda şirketin kayıtlarını tutabilmeleri için gerekli görülmüştür. Veritabanında her şirket için ayrı bir database oluşturularak kayıtlar birbirinden ayrı tutulmaktadır. Böylece veri bütünlüğü'nün ve performansın korunması hedeflenmektedir.

2. Yeni Türk Lirası Desteği eklendi
01.01.2005'ten itibaren piyasada kullanıma sunulacak olan Yeni Türk Lirası ile kayıt tutabilmek için programa kuruş desteği eklenmiştir. Programın tamamı kuruşlu çalışacak şekilde düzenlenmiş bulunmaktadır. Kullanıcıların bu konu ile ilgili bilmeleri gereken konu ise; ilgili kanun YTL ile ilgili uygulamada her iki para biriminin de kullanılabileceğini, fakat kayıtların YTL üzerinden tutulması gerektiğini belirtmiştir. Bu yüzden gireceğiniz kayıtları YTL'ye çevirerek yapmaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken diğer konu ise stoklar ile ilgili işlemlerde birim fiyatı hanesindeki kuruş hassasiyeti 4 alan olarak belirlenmiştir. İlerliyen zamanlarda kuruş alanı hassasiyeti kullanıcı tanımlı hale getirilecektir.

3. Genel Muhasebe bölümü eklendi
3.1 Açılış, Tahsil, Tediye ve Mahsup fişleri eklendi,
3.2 Standart Hesap Planı oluşturuldu,
3.3 Tek düzen hesap planı'ndaki alt-üst hesap ilişkisi'nin sağlıklı bir şekilde yürümesi için gerekli kurallar oluşturularak programın kullanıcı kaynaklı hatalara kesinlikle izin vermemesi sağlandı,
3.4 Masraf merkezleri eklendi; Çeşitli amaçlara hizmet etmek üzere gelir-gider hesaplarının veya muhasebe fişlerinin bir masraf merkezine bağlanması sağlandı, bu sayede belli bir iş/işlem/kişi ile ilgili kayıtların diğer kayıtlar arasından ayrıştırılması sağlandı.
3.5 Raporlar; Genel Mizan, Aylık Mizan ve İki Tarih Arası Mizanları, Muavin Defter Raporları ve Hesap Özeti Raporu eklendi. Raporları almadan önce de detaylı bir filtreleme ekranı sayesinde rapora filtre uygulayarak esas ulaşılmak istenen bilgiye ulaşılması sağlanmıştır.

4. Diğer Değişiklikler
4.1 Suse 9.2, Fedora Core 3 gibi yeni Linux dağıtımlarında fatura ve fişlerde satır eklemek için kullanılan insert tuşu GTK+ kütüphanesindeki değişiklikler nedeniyle çalışmamaktaydı, kodlar uygun hale getirildi,
4.2 GTK+ kütüphanesinde Deprecated(kaldırılmış) bileşenler listesine alınan gtk_clist bileşeni programımız içerisinde yoğun olarak kullanılmaktaydı. gtk_clist bileşenlerinin tamamı kaldırılmış ve yerlerine gtk_tree_view bileşeni kullanılmıştır.
4.3 Önceki sürümlerde Hiçbir kaydın olmadığı bir bölümde Ekle düğmesi harici basılan diğer düğmeler programın crash olmasına sebep olmaktaydı. gtk_tree_view nesnesinin kullanıma sokulması ile birlikte gtk_tree_selection da kullanılarak bu ciddi sorun da kökünden temizlenmiş oldu.
4.4 Programın kullanımı esnasında açılan her pencere bir önceki pencere ile ilişkili durumda idi. Aynı pencereden çok miktarda açılması da bazı sorunlara sebebiyet vermekte idi. Kaynak kodları açık pencereleri kontrol altına alacak ve aynı işlem için çok sayıda pencere açılması engellenecek şekilde düzenlenerek programın daha stabil bir hale gelmesini sağladı.

Yüksel ÖZCAN
http://muhasebeci.sf.net
gnu

İlgili Yazılar

Yazılımın Neden Sahibi Olmamalıdır?

FZ

Richard M. Stallman tarafından özgür yazılımın felsefesinin en net şekilde ortaya konulduğu, güçlü argümanlarla desteklendiği Yazılımın Neden Sahibi Olmamalıdır? başlıklı makale Türkçe'ye çevrilmiştir. Zihin sarsıcı, ufuk açıcı bu makaleyi herkese tavsiye ediyor ve yorumlarınızı, eleştirilerinizi vs. burada bizimle paylaşmanızı diliyoruz.

Fazlamesai.net ekibi İstanbul Bilgi Üniversitesi´nde: 14-15 Mart

sundance

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde yapılacak olan 1.Açık Kaynak Yazılım Atölyesi Fazlamesai'de haber olarak geçmişti.

Fakat belirtilmeyen, Türkiye'de Linux'un ve Açık Kaynak'ın duayeni olmuş bir çok ekibin/kişinin (LKD, Gelecek, Mustafa Akgül, Serdar Köylü (hocam kendi başına ekiptir :)) bu etkinliğe katılacağı, dahası Fazlamesai.net ekibinin de kendi standıyla tam kadro etkinlikte yer alacağıydı.

Linux kurulumları, film gösterisi, atölye çalışmaları, söyleşiler, tartışmalar ve daha neler neler. Gelebilecek bütün Fazlamesai üyelerini mutlaka bekliyoruz... Bu arada Fazlamesai t-shirtü isteyen var mı ? :p

GPL'e Uymadığı İçin CISCO'ya Dava

memin

FSF'nin (Free Software Foundation - Özgür Yazılım Vakfı) sitesindeki habere göre FSF, Cisco'nun alt firmlarından biri olan Linksys'e, ürünlerinde kullandığı L/GPL lisanslı yazılımların lisans kurallarına uymadığı için dava açılıyor.

Bilim İçin Yazılım Hırsızlığı Yapılabilir!

tongucyumruk

Geçenlerde büyük bir üniversitemizde, alanında önemli bir bilim insanı olan bir hocamızın dersine girdim. İlk ders olmasından mütevellit dersin işleyişi hakkında biraz ön bilgi vererek başladı. Bir süre sonra, konu dönem boyunca verilecek ödevlere geldi. Ödevlerin MuPAD veya Mathematica yazılımları ile hazırlanarak teslim edilmesi gerekiyordu.

The Free Software Song

barisozyurt

Özgür yazılımın kendisine ait bir şarkısı olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik bu şarkının sözlerini GNU'nun yaratıcısı ve Richard Stallman' ın yazdığını?...