muhasebeci YTL'ye hazır

0
muhasebeci
Geçen yıldan beri gelişimi devam eden uygulama artık YTL destekli çalışyıor. Yapılan diğer önemli özellik ise aynı çatı altında faaliyet gösteren firmalar için hepsinin kayıtlarını ayrı ayrı tutmalarını sağlayacak "Çoklu Firma Desteği" özelliği.
0.5-YTL IBM'in yarışması için geliştirilen 0.5-5 sürümnden sonra ek özellikler eklenmiş olan YTL ve Çoklu firma desteği sağlayan bir alpha sürümdür. 0.5 sürümünden sonra eklenen belli başlı özellikler aşağıdadır;

1. Çoklu Firma Desteği eklendi
Aynı çatı altında faaliyet gösteren çok sayıda şirketin kayıtlarını tutabilmeleri için gerekli görülmüştür. Veritabanında her şirket için ayrı bir database oluşturularak kayıtlar birbirinden ayrı tutulmaktadır. Böylece veri bütünlüğü'nün ve performansın korunması hedeflenmektedir.

2. Yeni Türk Lirası Desteği eklendi
01.01.2005'ten itibaren piyasada kullanıma sunulacak olan Yeni Türk Lirası ile kayıt tutabilmek için programa kuruş desteği eklenmiştir. Programın tamamı kuruşlu çalışacak şekilde düzenlenmiş bulunmaktadır. Kullanıcıların bu konu ile ilgili bilmeleri gereken konu ise; ilgili kanun YTL ile ilgili uygulamada her iki para biriminin de kullanılabileceğini, fakat kayıtların YTL üzerinden tutulması gerektiğini belirtmiştir. Bu yüzden gireceğiniz kayıtları YTL'ye çevirerek yapmaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken diğer konu ise stoklar ile ilgili işlemlerde birim fiyatı hanesindeki kuruş hassasiyeti 4 alan olarak belirlenmiştir. İlerliyen zamanlarda kuruş alanı hassasiyeti kullanıcı tanımlı hale getirilecektir.

3. Genel Muhasebe bölümü eklendi
3.1 Açılış, Tahsil, Tediye ve Mahsup fişleri eklendi,
3.2 Standart Hesap Planı oluşturuldu,
3.3 Tek düzen hesap planı'ndaki alt-üst hesap ilişkisi'nin sağlıklı bir şekilde yürümesi için gerekli kurallar oluşturularak programın kullanıcı kaynaklı hatalara kesinlikle izin vermemesi sağlandı,
3.4 Masraf merkezleri eklendi; Çeşitli amaçlara hizmet etmek üzere gelir-gider hesaplarının veya muhasebe fişlerinin bir masraf merkezine bağlanması sağlandı, bu sayede belli bir iş/işlem/kişi ile ilgili kayıtların diğer kayıtlar arasından ayrıştırılması sağlandı.
3.5 Raporlar; Genel Mizan, Aylık Mizan ve İki Tarih Arası Mizanları, Muavin Defter Raporları ve Hesap Özeti Raporu eklendi. Raporları almadan önce de detaylı bir filtreleme ekranı sayesinde rapora filtre uygulayarak esas ulaşılmak istenen bilgiye ulaşılması sağlanmıştır.

4. Diğer Değişiklikler
4.1 Suse 9.2, Fedora Core 3 gibi yeni Linux dağıtımlarında fatura ve fişlerde satır eklemek için kullanılan insert tuşu GTK+ kütüphanesindeki değişiklikler nedeniyle çalışmamaktaydı, kodlar uygun hale getirildi,
4.2 GTK+ kütüphanesinde Deprecated(kaldırılmış) bileşenler listesine alınan gtk_clist bileşeni programımız içerisinde yoğun olarak kullanılmaktaydı. gtk_clist bileşenlerinin tamamı kaldırılmış ve yerlerine gtk_tree_view bileşeni kullanılmıştır.
4.3 Önceki sürümlerde Hiçbir kaydın olmadığı bir bölümde Ekle düğmesi harici basılan diğer düğmeler programın crash olmasına sebep olmaktaydı. gtk_tree_view nesnesinin kullanıma sokulması ile birlikte gtk_tree_selection da kullanılarak bu ciddi sorun da kökünden temizlenmiş oldu.
4.4 Programın kullanımı esnasında açılan her pencere bir önceki pencere ile ilişkili durumda idi. Aynı pencereden çok miktarda açılması da bazı sorunlara sebebiyet vermekte idi. Kaynak kodları açık pencereleri kontrol altına alacak ve aynı işlem için çok sayıda pencere açılması engellenecek şekilde düzenlenerek programın daha stabil bir hale gelmesini sağladı.

Yüksel ÖZCAN
http://muhasebeci.sf.net
gnu

İlgili Yazılar

xseg - Yardımlarınız Bekleniyor!

raistlinthewiz

xseg, GNU/Linux üzerinde çalışan, GPL lisanslı bir sunucu takip etme yazılımıdır. xseg, herhangi bir Linux sunucu üzerinde çalışarak, belirli aralıkta sunucu istatistiklerini oluşturur.

Devam etmekte olan bu projeye katılımlarınızı bekliyoruz.

Daha fazla bilgi için: xseg.sf.net

Richard Stallman´ın Başına Gelenler

anonim

Son haberlere göre GNU denildi mi akla gelen ilk isim olan Richard Stallman, konuşmak için gittiği Finlandiya'da buzda kaymış ve kolunu kötü bir şekilde kırmış. Stallman'ın buna rağmen Helsinki'de bir hastanede operasyona girmeden önce telefonla da olsa konuşmasını tamamladığı söyleniyor.

Uludağ Pardus çıktı!

dfisek

Gaziantep Üniversitesi'nde düzenlenen Akademik Bilişim 2005 konferansında duyurulan ve katılımcılara dağıtılan Pardus Çalışan CD, Pardus Ulusal İşletim Sistemi'nin CD üzerinde çalışan sürümünü içeriyor. CD içerisinde ofis araçları (metin düzenleyici, hesap tablosu, sunum hazırlayıcı, vb.), İnternet araçları (tarayıcı, e-posta, sohbet, vb.), çokluortam ve grafik araçları (film oynatıcı, müzik çalar, vb.), oyunlar ve çok sayıda uygulama mevcut. [ Ulusal Dağıtım ]

Sakarya Üniversitesinden Açık Kaynak Koda destek!

tahaozket

Sakarya Üniversitesi SAUPORT adını verdiği öğretim yönetim sistemini (LMS) açık kaynak kod olarak dağıtma kararı aldı.

Dağıtık C Derlemesi

sundance

Sabah sabah Freshmeat'de güzel bir program buldum.

\r \r Basitçe büyük bir C programını network üzerinde dağıtık olarak derlemeye imkan sağlayan bu program ne makinaların NTFS ile birbirine bağlanmasını, ne saatlerinin ayarlı olmasını, ne de aynı geliştirme kütüphanelerine sahip olmalarını gerektiriyor.

\r Wine derlerken bir deneyin derim ;)