Nokia S60 Web Tarayıcısını Özgür Bıraktı

0
tongucyumruk
Finlandiya'lı meşhur cep telefonu üreticisi Nokia, GNU/Linux ve GNOME tabanlı maemo'yu kullanan Nokia 770 Internet Tablet ile özgür yazılıma göz kırpmıştı. Nokia'dan geçtiğimiz günlerde gelen bir açıklama Nokia'nın özgür yazılım'a olan bu desteğinin süreceğinin işaretiydi. Nokia, S60 3rd Edition tabanlı sistemlerde kullandığı KHTML tabanlı web tarayıcısının kodlarını BSD lisansı altında açtı.
Bilindiği gibi KHTML, KDE'nin Konqueror web tarayıcısı için geliştirdiği HTML işleme motoru. Özellikle BSD lisansı altında dağıtılması sebebiyle Apple tarafından da temel web tarayıcı kütüphanesi olan WebKit için kullanılan KHTML esnek yapısı ve son derece serbest lisansı sayesinde özellikle özgür olmayan yazılım geliştirme ortamlarında tercih edilen bir tarayıcı motoru haline geldi.

En son olarakta Nokia, S60 arayüzüne sahip telefonlarında yeni geliştirdiği web tarayıcı için KHTML kullanacağını açıklamıştı. Özellikle cep telefonu gibi küçük ekranlı cihazlar üzerinde web sayfalarının düzgün görüntülenmesi için geliştirilen S60 Web Tarayıcısı KHTML'e yapılan yamalar içeriyordu. Aynı zamanda Javascript, CSS ve SVG gibi teknolojilere verdiği destek ile S60 web tarayıcısı şu anda piyasada Ajax uygulamalarını destekleyen sayılı tarayıcılardan biri haline geldi.

Peki Nokia bu kadar başarılı bir web tarayıcı geliştirmişken neden tarayıcıyı diğer cep telefonu üreticilerine lisanslamak veya son kullanıcılara satmak yerine, kodunu - hem de BSD gibi en rahat lisanslardan biri ile - açmaya karar verdi?

Birinci sebep son derece açık. Mobil tarayıcı pazarının hakimi olan Opera'ya rakip olabilmek. Her ne kadar Opera son kullanıcılara ücretsiz olsa da genelde cep telefonlarının içinde hazır yüklü gelmiyor. Halbuki açık lisansı sayesinde hemen hemen her üretici hiçbir masrafa girmeden S60 tarayıcısını kendi telefnuna entegre edebilecek. Dahası S60 birgün tüm cep telefonlarında yüklü gelse dahi bu Nokia ve diğer üreticiler arasında özel bir sözleşme ile yapılmadığından kimse Nokia'yı bu konuda tekel kurmakla itham edemeyecek. Dahası özgür yazılım doğasından iyi faydalanması halinde arkasında oluşacak topluluk desteği S60 tarayıcısını planlanandan çok daha öte noktalara dahi taşıyabilir.

İkinci sebep ise aslında birincinin sonucu olarak ortaya çıkabilecek bir durum. Opera'nın hakimiyetine rağmen şu anda mobil web gezginleri piyasasında çoğunlukla bir kaos hakim. Farklı üreticilerin farklı gezginleri farklı görüntüleme kapasitelerine sahipler. Tabii bunun yanında bir de telefonların donanımsal sınırları sözkonusu. Eğer Nokia'nın planı başarıyla ulaşır ve S60 tarayıcısı belli bir yaygınlık kazanırsa bu halihazırda varolan web sitelerinin mobil ortama uyumunu kolaylaştıracağı gibi aynı zamanda mobil ticaret için de yeni kapılar açabilir.

Nokia'nın planlarının tam olarak ne olduğunu, ne kadar işleyeceğini zaman gösterecek. Fakat kesin olan birşey var ki bu planın başarıya ulaşması halinde Nokia özgür yazılım üzerinden kazanç sağlamanın yeni bir örneğini daha dünyaya tanıtmış olacak.

Not: Bu arada Nokia'nın bu hareketinin beni olabilecek her türlü reklam kampanyasından çok daha başarılı bir biçimde Nokia ürünleri kullanmaya yaklaştırdığını da söylemeden geçemeyeceğim.
gnu

İlgili Yazılar

Tek Gerçek Özgür GNU/Linux Dağıtımı Hangisidir?

coskung

'the only free GNU/Linux distro I know of' diyor Richard Stallman Arjantin temelli Ututo-e için.

Stallman'in bir Arjantin ziyareti sırasında gördüğü, Distrowatch sitesinde Free Software Foundation (FSF)tarafından onaylanan tek gerçek özgür GNU/Linux dağıtımı olarak tanımlanan dağıtım Ututo-e adlı dağıtımmış.
Özgür yazılımın tanımına tam olarak uyduğu belirtilen dağıtıma FSF'nin ftp sitesinden de erişilebiliyor.
Bir dezavantaj olarak ingilizce desteğinin yeterli olmadığı belirtilmiş.

Haberin tamamı burada.

Metalabs + GNU.org tek bir DVDde !

sundance

8.3 milyar byte, açık haliyle 23 Gb program arşivi. Hepsi Linux, hepsi GPL. Böyle bir arşiviniz olsun ister misiniz ? www.yggdrasil.com size bu imkanı sağlıyor. Metalabs ve GNU.org'un yansılarını alıp tek bir DVD'e basıyorlar. Bence böyle bir kolleksiyon kaçmaz.

Fransa'da Liselilere Özgür Yazılımlı USB Bellek

Tristan

news.yahoo.com adresinde yer alan habere göre Fransa'da lise öğrencilerine içinde Açık Kaynak Kodlu yazılımların bulunduğu USB bellek dağıtılacak

Belleklerde, Firefox, Thunderbir, Openoffice gibi Açık Kaynak dünyasının gözde yazılımları bulunacak

GNOME .Net Platformuna Taşınıyor

SHiBuMi

Yanlış okumadınız, GNOME projesinin lideri Miguel de Icaza'nın dile getirdiğine göre, 4.0 sürümünden itibaren GNOME, .NET tabanlı olacak şekilde geliştirilecek. Miguel'e göre GNOME'un .NET tabanlı hale getirilmesi sürecinde yararlanılacak .NET API leri, geliştirme sürecini oldukça kısaltacak.

Haber Turu

Nightwalker

Dünya aslında sandığımızdan hızlı dönüyor. Bütün bu koşuşturmacanın arasında tek tek bütün haberleri takip etmek mümkün değil. Ben de bunun için, Conan biraderden ilham alarak bir haber turu yapmaya karar verdim. Haber Başlıkları : Güvenlik Duvarınızın Sesi Nasıl Geliyor, Yeni Başlayanlara Hazır Linux: Cobind, Bilişim Yaz Kampı, Momentler yardımıyla Optik Karakter Tanıma, Türkçe GPL Wiki Yazılımı : Wiksis, Açık Kodda İş Bulmak. Ayrıntılar içeride...