Nokia S60 Web Tarayıcısını Özgür Bıraktı

0
tongucyumruk
Finlandiya'lı meşhur cep telefonu üreticisi Nokia, GNU/Linux ve GNOME tabanlı maemo'yu kullanan Nokia 770 Internet Tablet ile özgür yazılıma göz kırpmıştı. Nokia'dan geçtiğimiz günlerde gelen bir açıklama Nokia'nın özgür yazılım'a olan bu desteğinin süreceğinin işaretiydi. Nokia, S60 3rd Edition tabanlı sistemlerde kullandığı KHTML tabanlı web tarayıcısının kodlarını BSD lisansı altında açtı.
Bilindiği gibi KHTML, KDE'nin Konqueror web tarayıcısı için geliştirdiği HTML işleme motoru. Özellikle BSD lisansı altında dağıtılması sebebiyle Apple tarafından da temel web tarayıcı kütüphanesi olan WebKit için kullanılan KHTML esnek yapısı ve son derece serbest lisansı sayesinde özellikle özgür olmayan yazılım geliştirme ortamlarında tercih edilen bir tarayıcı motoru haline geldi.

En son olarakta Nokia, S60 arayüzüne sahip telefonlarında yeni geliştirdiği web tarayıcı için KHTML kullanacağını açıklamıştı. Özellikle cep telefonu gibi küçük ekranlı cihazlar üzerinde web sayfalarının düzgün görüntülenmesi için geliştirilen S60 Web Tarayıcısı KHTML'e yapılan yamalar içeriyordu. Aynı zamanda Javascript, CSS ve SVG gibi teknolojilere verdiği destek ile S60 web tarayıcısı şu anda piyasada Ajax uygulamalarını destekleyen sayılı tarayıcılardan biri haline geldi.

Peki Nokia bu kadar başarılı bir web tarayıcı geliştirmişken neden tarayıcıyı diğer cep telefonu üreticilerine lisanslamak veya son kullanıcılara satmak yerine, kodunu - hem de BSD gibi en rahat lisanslardan biri ile - açmaya karar verdi?

Birinci sebep son derece açık. Mobil tarayıcı pazarının hakimi olan Opera'ya rakip olabilmek. Her ne kadar Opera son kullanıcılara ücretsiz olsa da genelde cep telefonlarının içinde hazır yüklü gelmiyor. Halbuki açık lisansı sayesinde hemen hemen her üretici hiçbir masrafa girmeden S60 tarayıcısını kendi telefnuna entegre edebilecek. Dahası S60 birgün tüm cep telefonlarında yüklü gelse dahi bu Nokia ve diğer üreticiler arasında özel bir sözleşme ile yapılmadığından kimse Nokia'yı bu konuda tekel kurmakla itham edemeyecek. Dahası özgür yazılım doğasından iyi faydalanması halinde arkasında oluşacak topluluk desteği S60 tarayıcısını planlanandan çok daha öte noktalara dahi taşıyabilir.

İkinci sebep ise aslında birincinin sonucu olarak ortaya çıkabilecek bir durum. Opera'nın hakimiyetine rağmen şu anda mobil web gezginleri piyasasında çoğunlukla bir kaos hakim. Farklı üreticilerin farklı gezginleri farklı görüntüleme kapasitelerine sahipler. Tabii bunun yanında bir de telefonların donanımsal sınırları sözkonusu. Eğer Nokia'nın planı başarıyla ulaşır ve S60 tarayıcısı belli bir yaygınlık kazanırsa bu halihazırda varolan web sitelerinin mobil ortama uyumunu kolaylaştıracağı gibi aynı zamanda mobil ticaret için de yeni kapılar açabilir.

Nokia'nın planlarının tam olarak ne olduğunu, ne kadar işleyeceğini zaman gösterecek. Fakat kesin olan birşey var ki bu planın başarıya ulaşması halinde Nokia özgür yazılım üzerinden kazanç sağlamanın yeni bir örneğini daha dünyaya tanıtmış olacak.

Not: Bu arada Nokia'nın bu hareketinin beni olabilecek her türlü reklam kampanyasından çok daha başarılı bir biçimde Nokia ürünleri kullanmaya yaklaştırdığını da söylemeden geçemeyeceğim.
gnu

İlgili Yazılar

muhasebeci'den duyuru

muhasebeci

muhasebeci projesi sessiz sedasız hızla yoluna devam ediyor.
gmtrans
mantis

Wirofon artık özgür!

anonim

Bundan birkaç ay önce FFMpeg ile ilgili bir işle uğraşırken, FFMpeg'in Hall Of Shame sayfasına denk geldim. Sayfaya baktığımda gördüm ki, Türk Telekom Wirofon yazılımı da FFMpeg'i lisansına aykırı olarak GPL olmayan bir programa dahil ederek GPL ihlali yapmakla suçlanıyordu. Türk Telekom'dan hiç bir açıklama olmadığı için de bir "fare dağa küsmüş" durumu olduğunu düşündüm.

Apache 2.0 (hatta 2.035) Stable ÇIKTI!

sundance

En sevdiğimiz web sunucusu Apache`nin, yepyeni özelliklerle dolu, tamamen ölçeklenebilir ve çok daha fazla yük kaldırabilir versiyonu 2.0`ın stable hali en sonunda çıktı

Öncelikle yansılardan olmak üzere downloadlar başlasın...

`Open Source´ nelere kadir...

butch

Blender'ın open source olması yolunda önemli adımlar atıldığından daha önce bahsetmiştik. Amaç bir "Blender Vakfı" kurulması ve bundan sonra blender'ın açık kodlu olarak geliştirilmesiydi. Fakat bunun için 100.000 dolar toplanması gerekiyordu. 7 Eylül'de http://www.blender3d.com 'da yapılan açıklamaya göre toplanması hedeflenen miktar tamamlanmış. Yani çok yakında GPL lisanslı Blender'a kavuşacağız. Görün bakın "Open Source " nelere kadir.

Dijital Hırsızlık - GPL İhlali Gözden Kaçmadı!

cbc

GPL lisansının güzelliğinden hepimiz haberdarız ve bu lisansa sahip bir çok uygulamayı kullanıyoruz. Bunlardan biri de miranda. Fakat miranda'nın kodu izinsiz olarak kullanılıyor. Miranda'nın sitesindeki habere göre, başka bir firma miranda'nın kodunu kullanmakta. Lisans şartlarına uyulduğu sürece bunda sorun yok fakat haberden de görebileceğiniz üzere, bahsi geçen firma kapalı uygulamasında miranda'nın ve 10 adet eklentinin kodunu "çalmış".