Nokia S60 Web Tarayıcısını Özgür Bıraktı

0
tongucyumruk
Finlandiya'lı meşhur cep telefonu üreticisi Nokia, GNU/Linux ve GNOME tabanlı maemo'yu kullanan Nokia 770 Internet Tablet ile özgür yazılıma göz kırpmıştı. Nokia'dan geçtiğimiz günlerde gelen bir açıklama Nokia'nın özgür yazılım'a olan bu desteğinin süreceğinin işaretiydi. Nokia, S60 3rd Edition tabanlı sistemlerde kullandığı KHTML tabanlı web tarayıcısının kodlarını BSD lisansı altında açtı.
Bilindiği gibi KHTML, KDE'nin Konqueror web tarayıcısı için geliştirdiği HTML işleme motoru. Özellikle BSD lisansı altında dağıtılması sebebiyle Apple tarafından da temel web tarayıcı kütüphanesi olan WebKit için kullanılan KHTML esnek yapısı ve son derece serbest lisansı sayesinde özellikle özgür olmayan yazılım geliştirme ortamlarında tercih edilen bir tarayıcı motoru haline geldi.

En son olarakta Nokia, S60 arayüzüne sahip telefonlarında yeni geliştirdiği web tarayıcı için KHTML kullanacağını açıklamıştı. Özellikle cep telefonu gibi küçük ekranlı cihazlar üzerinde web sayfalarının düzgün görüntülenmesi için geliştirilen S60 Web Tarayıcısı KHTML'e yapılan yamalar içeriyordu. Aynı zamanda Javascript, CSS ve SVG gibi teknolojilere verdiği destek ile S60 web tarayıcısı şu anda piyasada Ajax uygulamalarını destekleyen sayılı tarayıcılardan biri haline geldi.

Peki Nokia bu kadar başarılı bir web tarayıcı geliştirmişken neden tarayıcıyı diğer cep telefonu üreticilerine lisanslamak veya son kullanıcılara satmak yerine, kodunu - hem de BSD gibi en rahat lisanslardan biri ile - açmaya karar verdi?

Birinci sebep son derece açık. Mobil tarayıcı pazarının hakimi olan Opera'ya rakip olabilmek. Her ne kadar Opera son kullanıcılara ücretsiz olsa da genelde cep telefonlarının içinde hazır yüklü gelmiyor. Halbuki açık lisansı sayesinde hemen hemen her üretici hiçbir masrafa girmeden S60 tarayıcısını kendi telefnuna entegre edebilecek. Dahası S60 birgün tüm cep telefonlarında yüklü gelse dahi bu Nokia ve diğer üreticiler arasında özel bir sözleşme ile yapılmadığından kimse Nokia'yı bu konuda tekel kurmakla itham edemeyecek. Dahası özgür yazılım doğasından iyi faydalanması halinde arkasında oluşacak topluluk desteği S60 tarayıcısını planlanandan çok daha öte noktalara dahi taşıyabilir.

İkinci sebep ise aslında birincinin sonucu olarak ortaya çıkabilecek bir durum. Opera'nın hakimiyetine rağmen şu anda mobil web gezginleri piyasasında çoğunlukla bir kaos hakim. Farklı üreticilerin farklı gezginleri farklı görüntüleme kapasitelerine sahipler. Tabii bunun yanında bir de telefonların donanımsal sınırları sözkonusu. Eğer Nokia'nın planı başarıyla ulaşır ve S60 tarayıcısı belli bir yaygınlık kazanırsa bu halihazırda varolan web sitelerinin mobil ortama uyumunu kolaylaştıracağı gibi aynı zamanda mobil ticaret için de yeni kapılar açabilir.

Nokia'nın planlarının tam olarak ne olduğunu, ne kadar işleyeceğini zaman gösterecek. Fakat kesin olan birşey var ki bu planın başarıya ulaşması halinde Nokia özgür yazılım üzerinden kazanç sağlamanın yeni bir örneğini daha dünyaya tanıtmış olacak.

Not: Bu arada Nokia'nın bu hareketinin beni olabilecek her türlü reklam kampanyasından çok daha başarılı bir biçimde Nokia ürünleri kullanmaya yaklaştırdığını da söylemeden geçemeyeceğim.
gnu

İlgili Yazılar

Yazılım Geliştiricilerinin Yeni Buluşma Noktası

anonim

Yazılım geliştiricilerine yeni bir ortam daha eklendi.
Bilgi yayılımına, paylaşımına dayalı, dil gelistiricilerine, linux tutkunlarına ve açık kaynak kod düşkünlerine, açık hesap.
irc.webliyacelebi.com
Sevgi saygı ve Linux :)

Özgür yazılım/Açık kaynak misyonerliği

roktas

Raelyanlar ve Solara'cılardan sonra Bill Gates de atladı uçağına, dayandı kapımıza :-) Peki, kalplere keder veren soru: "biz" ne yapmalıyız? Bakın Ubuntu'yu da çıkaran Canonical Ltd. özgür yazılımın yaygınlaşması misyonuyla neler yapıyor? "HaydiAçıkYazılıma"/ "Goopensource" projesi Güney Afrika havalisinde özgür yazılımın özellikle bilişim profesyoneli olmayanlar nezdinde bir "farkındalık" kazanmasını hedefliyor. Bu kapsamda yürütülen faaliyetler arasında en dikkat çekeni Windows®'da çalışan muhtelif özgür yazılımların derlendiği bir AçıkCD dağıtımı. Dip not: Öğretmenlere dağıtılacak bundle'lar her ne olacaksa böyle birşeyi de araya sıkıştırmak için lobi faaliyeti yürütmek de yarar var.

Uluslararası Özgür Yazılım Ödülleri - 2002

FZ

FSF (Free Software Foundation) ve GNU (Gnu is Not Unix) projeleri bu seneki (2002) FSF Özgür Yazılım Geliştirme Ödülü için sizden aday isimler bekliyor. Söz konusu ödülün Özgür Yazılım konusunda büyük katkılar yapmış olması gerekiyor.

Açık Kaynak Kodu Sigortası

gunebakan

2003 yılında Cisco'nun alt kuruluşu olan Linksys firmasına WRT54G kablosuz erişim noktası firmware yazılımda GPL lisanslı kod kullanıp daha sonra yazdıkları kodu tekrar açık halde sunmadıkları için Free Software Foundation avukatları tarafından soruşturma açılmıştı.

Özgür Yazılım Dergisi

wetware

Kısa bir zaman önceye kadar Özgür Yazılım dergisinin yeni sayıları ücretliydi. Daha çok okuyucuya ulaşmak için şimdi tamamen ücretsiz. Yani "free as in free beer" ;)
http://www.freesoftwaremagazine.com. Güzel okumalar.