Nokia S60 Web Tarayıcısını Özgür Bıraktı

0
tongucyumruk
Finlandiya'lı meşhur cep telefonu üreticisi Nokia, GNU/Linux ve GNOME tabanlı maemo'yu kullanan Nokia 770 Internet Tablet ile özgür yazılıma göz kırpmıştı. Nokia'dan geçtiğimiz günlerde gelen bir açıklama Nokia'nın özgür yazılım'a olan bu desteğinin süreceğinin işaretiydi. Nokia, S60 3rd Edition tabanlı sistemlerde kullandığı KHTML tabanlı web tarayıcısının kodlarını BSD lisansı altında açtı.
Bilindiği gibi KHTML, KDE'nin Konqueror web tarayıcısı için geliştirdiği HTML işleme motoru. Özellikle BSD lisansı altında dağıtılması sebebiyle Apple tarafından da temel web tarayıcı kütüphanesi olan WebKit için kullanılan KHTML esnek yapısı ve son derece serbest lisansı sayesinde özellikle özgür olmayan yazılım geliştirme ortamlarında tercih edilen bir tarayıcı motoru haline geldi.

En son olarakta Nokia, S60 arayüzüne sahip telefonlarında yeni geliştirdiği web tarayıcı için KHTML kullanacağını açıklamıştı. Özellikle cep telefonu gibi küçük ekranlı cihazlar üzerinde web sayfalarının düzgün görüntülenmesi için geliştirilen S60 Web Tarayıcısı KHTML'e yapılan yamalar içeriyordu. Aynı zamanda Javascript, CSS ve SVG gibi teknolojilere verdiği destek ile S60 web tarayıcısı şu anda piyasada Ajax uygulamalarını destekleyen sayılı tarayıcılardan biri haline geldi.

Peki Nokia bu kadar başarılı bir web tarayıcı geliştirmişken neden tarayıcıyı diğer cep telefonu üreticilerine lisanslamak veya son kullanıcılara satmak yerine, kodunu - hem de BSD gibi en rahat lisanslardan biri ile - açmaya karar verdi?

Birinci sebep son derece açık. Mobil tarayıcı pazarının hakimi olan Opera'ya rakip olabilmek. Her ne kadar Opera son kullanıcılara ücretsiz olsa da genelde cep telefonlarının içinde hazır yüklü gelmiyor. Halbuki açık lisansı sayesinde hemen hemen her üretici hiçbir masrafa girmeden S60 tarayıcısını kendi telefnuna entegre edebilecek. Dahası S60 birgün tüm cep telefonlarında yüklü gelse dahi bu Nokia ve diğer üreticiler arasında özel bir sözleşme ile yapılmadığından kimse Nokia'yı bu konuda tekel kurmakla itham edemeyecek. Dahası özgür yazılım doğasından iyi faydalanması halinde arkasında oluşacak topluluk desteği S60 tarayıcısını planlanandan çok daha öte noktalara dahi taşıyabilir.

İkinci sebep ise aslında birincinin sonucu olarak ortaya çıkabilecek bir durum. Opera'nın hakimiyetine rağmen şu anda mobil web gezginleri piyasasında çoğunlukla bir kaos hakim. Farklı üreticilerin farklı gezginleri farklı görüntüleme kapasitelerine sahipler. Tabii bunun yanında bir de telefonların donanımsal sınırları sözkonusu. Eğer Nokia'nın planı başarıyla ulaşır ve S60 tarayıcısı belli bir yaygınlık kazanırsa bu halihazırda varolan web sitelerinin mobil ortama uyumunu kolaylaştıracağı gibi aynı zamanda mobil ticaret için de yeni kapılar açabilir.

Nokia'nın planlarının tam olarak ne olduğunu, ne kadar işleyeceğini zaman gösterecek. Fakat kesin olan birşey var ki bu planın başarıya ulaşması halinde Nokia özgür yazılım üzerinden kazanç sağlamanın yeni bir örneğini daha dünyaya tanıtmış olacak.

Not: Bu arada Nokia'nın bu hareketinin beni olabilecek her türlü reklam kampanyasından çok daha başarılı bir biçimde Nokia ürünleri kullanmaya yaklaştırdığını da söylemeden geçemeyeceğim.
gnu

İlgili Yazılar

Bilginin telifi olmaz - CC tartışılacak

ilden

Telif ilkelerini esneterek bilginin serbest paylaşımını ve insanlığın ortak malı haline gelmesini teşvik eden Creative Commons oluşumu hızla yayılıyor. Bilişim ve bilgi alanındaki en önemli sosyal sorumluluk projelerinden olan girişim, Avrupa'dan temsilcilerin de katılımıyla Bilgi Üniversitesi'nde tartışılacak.

PCI Aygıt listesinin sonu!

raistlinthewiz

Uzun yıllar boyunca Free PCI Listi oluşturan Jim Boemler listenin yer aldığı sitesini kapatmak zorunda kaldı!
Bu liste open source işletim sistemi yazanlar için önemli bir kaynak teşkil etmekteydi.
Fakat PCI-SIG, avukatları vasıtasıyla sitenin kapatılması sağladı. Nedeni ise:
Sitede kullanılan "P","C" ve "I" harfleri ve PCI logosu! Komik bir durum!

İyi ki Doğdun GNU

tongucyumruk

Richard Stallman'ın biricik evladı GNU 20 yaşında. Bir Xerox yazıcının sorun çıkartmasıyla başlayıp bugün dünya tekellerine meydan okuyan GNU/Linux'un ortaya çıkmasına kadar uzanacak yolda atılan ilk adımın 20. yıldönümü. Sanıyorum Richard Stallman'ın GNU'yu insanlara ilk defa duyurduğu mesajını okumak için daha iyi bir gün olamaz.

GPL Kimin Umurunda?

arsenelupin

Bugün yolum düştü, Anadolu Ajansı'nın web sitesine uğradım. Gayet güzel (!) bir site. İçerik-telif hakkında da böyle bir uyarı koymayı da ihmal etmemişler.

GPL'e Uymadığı İçin CISCO'ya Dava

memin

FSF'nin (Free Software Foundation - Özgür Yazılım Vakfı) sitesindeki habere göre FSF, Cisco'nun alt firmlarından biri olan Linksys'e, ürünlerinde kullandığı L/GPL lisanslı yazılımların lisans kurallarına uymadığı için dava açılıyor.