Nokia S60 Web Tarayıcısını Özgür Bıraktı

0
tongucyumruk
Finlandiya'lı meşhur cep telefonu üreticisi Nokia, GNU/Linux ve GNOME tabanlı maemo'yu kullanan Nokia 770 Internet Tablet ile özgür yazılıma göz kırpmıştı. Nokia'dan geçtiğimiz günlerde gelen bir açıklama Nokia'nın özgür yazılım'a olan bu desteğinin süreceğinin işaretiydi. Nokia, S60 3rd Edition tabanlı sistemlerde kullandığı KHTML tabanlı web tarayıcısının kodlarını BSD lisansı altında açtı.
Bilindiği gibi KHTML, KDE'nin Konqueror web tarayıcısı için geliştirdiği HTML işleme motoru. Özellikle BSD lisansı altında dağıtılması sebebiyle Apple tarafından da temel web tarayıcı kütüphanesi olan WebKit için kullanılan KHTML esnek yapısı ve son derece serbest lisansı sayesinde özellikle özgür olmayan yazılım geliştirme ortamlarında tercih edilen bir tarayıcı motoru haline geldi.

En son olarakta Nokia, S60 arayüzüne sahip telefonlarında yeni geliştirdiği web tarayıcı için KHTML kullanacağını açıklamıştı. Özellikle cep telefonu gibi küçük ekranlı cihazlar üzerinde web sayfalarının düzgün görüntülenmesi için geliştirilen S60 Web Tarayıcısı KHTML'e yapılan yamalar içeriyordu. Aynı zamanda Javascript, CSS ve SVG gibi teknolojilere verdiği destek ile S60 web tarayıcısı şu anda piyasada Ajax uygulamalarını destekleyen sayılı tarayıcılardan biri haline geldi.

Peki Nokia bu kadar başarılı bir web tarayıcı geliştirmişken neden tarayıcıyı diğer cep telefonu üreticilerine lisanslamak veya son kullanıcılara satmak yerine, kodunu - hem de BSD gibi en rahat lisanslardan biri ile - açmaya karar verdi?

Birinci sebep son derece açık. Mobil tarayıcı pazarının hakimi olan Opera'ya rakip olabilmek. Her ne kadar Opera son kullanıcılara ücretsiz olsa da genelde cep telefonlarının içinde hazır yüklü gelmiyor. Halbuki açık lisansı sayesinde hemen hemen her üretici hiçbir masrafa girmeden S60 tarayıcısını kendi telefnuna entegre edebilecek. Dahası S60 birgün tüm cep telefonlarında yüklü gelse dahi bu Nokia ve diğer üreticiler arasında özel bir sözleşme ile yapılmadığından kimse Nokia'yı bu konuda tekel kurmakla itham edemeyecek. Dahası özgür yazılım doğasından iyi faydalanması halinde arkasında oluşacak topluluk desteği S60 tarayıcısını planlanandan çok daha öte noktalara dahi taşıyabilir.

İkinci sebep ise aslında birincinin sonucu olarak ortaya çıkabilecek bir durum. Opera'nın hakimiyetine rağmen şu anda mobil web gezginleri piyasasında çoğunlukla bir kaos hakim. Farklı üreticilerin farklı gezginleri farklı görüntüleme kapasitelerine sahipler. Tabii bunun yanında bir de telefonların donanımsal sınırları sözkonusu. Eğer Nokia'nın planı başarıyla ulaşır ve S60 tarayıcısı belli bir yaygınlık kazanırsa bu halihazırda varolan web sitelerinin mobil ortama uyumunu kolaylaştıracağı gibi aynı zamanda mobil ticaret için de yeni kapılar açabilir.

Nokia'nın planlarının tam olarak ne olduğunu, ne kadar işleyeceğini zaman gösterecek. Fakat kesin olan birşey var ki bu planın başarıya ulaşması halinde Nokia özgür yazılım üzerinden kazanç sağlamanın yeni bir örneğini daha dünyaya tanıtmış olacak.

Not: Bu arada Nokia'nın bu hareketinin beni olabilecek her türlü reklam kampanyasından çok daha başarılı bir biçimde Nokia ürünleri kullanmaya yaklaştırdığını da söylemeden geçemeyeceğim.
gnu

İlgili Yazılar

Özgür Yazılım Ne Kadar Özgür ?

anonim

Unix üzerinde yıllarca çalışmış bir firmanın gözünü para hırsı köreltmiş bir biçimde Linux´a saldırdığı şu günlerde rastladığım bir makale beni bir hayli tedirgin etti. Makale özetle bugün çok yaygın kullanılan Qt, MySql gibi yazılımların ileride bir anda ücretli olabileceğini savunuyor ve bunun ilk belirtilerine ait kanıtları sunuyor. Örneğin MySql´in ticari kullanımlar için ücretli olduğunu duymak beni epey şaşırttı. Bugün bu konuda herhangi bir yaptırım uygulanmıyor (aynı MS Windows´un ilk zamanları gibi) ama yarın ne olacağını kim bilebilir ki ? Makaleyi burada bulabilirsiniz. Ayrıca yine aynı konuda yazılmış bir başka makaleyi de bu adreste okuyabilirsiniz.

Open Cola

sundance

Dünyanın önde gelen Cola üreticilerinden birinin formülünü açıkladığı iddasıyla bir eski çalışanını mahkum ettirdiğini duymuşsunuzdur herhalde.

Yıllardır en çok taklit edilmeye çalışılan içecek konumunu kaybetmeyen Cola'ya alternatif olarak Open Cola formülü yayınlandı. Hem de GNU lisansı ile GPL olarak :)

Bu işte bir hata var! :)

sundance

Dyndns.org 18 Ocak günü, Perl Foundation`a $20,000`lık bağışta bulundu.

\r\r\r\r\r\r \r\r\r\r\r\r Tamamen gönüllülerle ve bağışlarla yürüyen bir organizasyonun, yine kendisi ile aynı statüde bulunan bir başka gönüllü organizasyonuna böyle bir bağışta bulunabilmesi, serbest piyasa koşullarında utançla ve esefle karşılanacak :) bir gelişme olarak algılandı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir çok uluslu şirket yetkilisi `İnsanlar tüketmek ve sahip olmak yerine, üretmek ve paylaşmayı seçerlerse bütün bu sistem nasıl yürüyecek, bunu engelleyecek yasalar olmalı!` diye beyanat verdi ;)

GTK Sözlük 2.0

anonim

Uzun süredir bir değişiklik yapılmayan gtksozluk, 2.0 sürümü ile oldukça değişerek geri döndü. Bu sürüm en önemli gelişme GNOME kitaplıkları kullanılmadan sadece GTK2 kitaplığı kullanılarak yazıldı. Görüntüsü değiştirildi. Araması oldukça hızlandı. Uygulama ve ekran görüntüsü www.linuxprogramlama.com adresinde bulunmaktadır.

Özgür Yazılım Dergisi

wetware

Kısa bir zaman önceye kadar Özgür Yazılım dergisinin yeni sayıları ücretliydi. Daha çok okuyucuya ulaşmak için şimdi tamamen ücretsiz. Yani "free as in free beer" ;)
http://www.freesoftwaremagazine.com. Güzel okumalar.