Tek Gerçek Özgür GNU/Linux Dağıtımı Hangisidir?

0
coskung
'the only free GNU/Linux distro I know of' diyor Richard Stallman Arjantin temelli Ututo-e için.

Stallman'in bir Arjantin ziyareti sırasında gördüğü, Distrowatch sitesinde Free Software Foundation (FSF)tarafından onaylanan tek gerçek özgür GNU/Linux dağıtımı olarak tanımlanan dağıtım Ututo-e adlı dağıtımmış.
Özgür yazılımın tanımına tam olarak uyduğu belirtilen dağıtıma FSF'nin ftp sitesinden de erişilebiliyor.
Bir dezavantaj olarak ingilizce desteğinin yeterli olmadığı belirtilmiş.

Haberin tamamı burada.
gnu

Görüşler

0
coskung
Yanlış bir ifade kullanmışım özür dilerim.

'Distrowatch sitesinde, FSF tarafından onaylanan tek gerçek özgür GNU/Linux dağıtımı olarak tanımlanan...' ifadem yanlış oldu.

demek istediğim:
Distrowatch'ta var olan dağıtımlar içinde FSF'nin özgür yazılım olarak onayladığı tek GNU/Linux dağıtımı Ututo-e imiş.
0
darkhunter
Stallman, ya FSF'nin saçmalamasına dikkat çekmeye çalışıyor, ya da kayışı iyice kopardı :))
0
bm
Yoo, benim anladigim (gittim baktim) mesela Debian'la non-free dizini dagitilmasa o da uyacak. RMS'in kayisi ayni kopuklukta yani, degisen birsey yok -- tutarsiz degil bu adam.
0
darkhunter
Konuyu bende okudum. Bence FSF'nin standartları değişmeli. Standartları, piyasada lansmanlarını yapan dağıtımları dışarıda bırakıyorsa, bir terslik var demektir. Ayrıca FSF'nin kapsamında değişmeler olmalı. Son olarak; yok yok Stallman kayışı iyice kopardı :))
0
bm
Bence FSF'nin standartları değişmeli.

Yok FSF ilan ettigi misyonuna uymaya devam etsin bence. Sizi OSI'yi istiyorsunuz, o da var. Ustune bir de belki Beles Yazilim Vakfi, ve Konturlu Bilgisayar Dayatma Dernegi kurup yeplazeyi tamamlamak lazim. Bu sonuncu herhalde, sarkilarini [okki666.free.fr] cigiriken orasini burasini acan insanlara soyletir, tek bedava gosterdikleri sey o olur.
0
darkhunter
Anlaşılan siz bayağı dolusunuz bu konuda. Ben FSF'ye karşı değilim. Bilgisayarımda da GNU/GPL lisanslı yazılımlar kullanıyorum.

Sorun (bence) şu ki FSF'nin gelenekçi yapısındaki kemikleşmenin, bazen FSF'yi Dünya'ya tanıtan dağıtımlara batırılıyor olması beni rahatsız ediyor. Fikrimi de beyan ediyorum. Beleşle yada kontürle bir işm yok. Yazımı yanlış anladığınızı düşünerek, son reply'iniz üstüne daha fazla yazmıyorum.
0
bm
Aman, yanlis anlama oldu dolu filan degilim. Komiklik yapmaya kalktim, olmamis. Demek istedigim suydu: FSF misyonuyla tutarli davraniyor, baska turlu davranmalari zaten mumkun degil. Oynayabilecekleri boslugu olan bir pozisyon degil onlarinki pek. OSI daha pragmatik. Diger ikisi size dokundurmak icin degil, yelpazenin devaminda neler olabilecgini orneklemek icindi (cok daha pragmatik acik veya kapali ama bedava olsun diyenler, yahut tam tersi her kullanista bizden para sizdirmak isteyenler filan). Bu arada ben belese de pek hayir demem herhalde, kontur tamam da. (uzmediniz yani, merak etmeyin!)
0
pismikrop
Arkadaşım bence RMS konusunda çok ağır laflar söylüyorsun. Diğer dağıtımlar acaba FSF'e bir başvuruda bulunmuşlar mı? Yada bu haber üzerine RMS nedemiş? Bir haberle koskoca FSF'de devrim yaptınız. Tebrik ederim Valla.
0
darkhunter
Benim bireysel fikrim bu, hakaret manasında söylemedim, en kötü tarafından anlamayın lütfen.

FSF standartlarını kemikleştiriyor ve diğer dağıtımları kendinden uzaklaştırıyor. Stallman bence bu konuda çok makul değil.

Fikirlerle devrim yapılsaydı. En az devrim ülkemizde olurdu zaten...
0
e2e
Ortada iki durum var: Ya siz şu ana kadar FSF'i ve RMS'i yanlış anladınız ya da görüşlerine karşı çıkıyorsunuz.

Görüşlerine karşı çıkıyorsanız GNU/GPL'e karşı çıkıyorsunuz demektir. Eğer öyleyse Debian'i ya da diğer GNU/GPL lisanslı yazılımları da kullanmazsınız olur biter. Ha, GPL'i onaylıyor fakat artık bazı ilkelerinin değişmesi gerekiyor diyorsanız onları yazın. Ama lütfen FSF ya da RMS hakkında bazı yakıştırmalarda bulunmadan önce biraz daha düşünün.

NewsForge [www.newsforge.com]'daki Betkeeper [software.newsforge.com] yazısına gelen yorumlara bakınca "eh yani" diyor insan. Orada da Stallman'a "faşist", "sosyalist faşist" (ne demekse), "komünist", "Stalin" denmiş. Açıkçası herkes istediğini düşünebilir, buna kimsenin itirazı olamaz. Ama böylesine büyük değerler yaratmış bir kurum ve insan hakkında konuşurken daha dikkatli olmak gerekir diye düşünüyorum.

Ne bir "saçmalama" var ne de "kopan bir kayış". İçinde, öyle ya da böyle GNU/GPL lisanslı yazılım bulundurmayan (Debian'ın durumu açıklanmış) tek dağıtım bu. FSF'in bunu resmen onaylamasında bir gariplik yok.
0
bm
Bosverin, o lakirdilar herzaman var oralarda, RMS'in taktigini zannetmiyorum. Cekisme okumaya devam etmek istiyorsaniz GPL/Apple Safari/Khtml konusunda /.'da ajitasyon var. O daha ilginc:

http://apple.slashdot.org/apple/05/04/29/1556252.shtml



0
e2e
Umarım takmıyordur :)

Aslında "rahatsız edici" olan, "aşağılama" ya da "hakaret"in tartışma adına yapılıyor olması. O yorumlardan birçoğunda Stallman ya da görüşlerine yönelik herhangi bir eleştiri yok. Ayrıca kullanılan benzetmelerde de "isabet" ettirmekten çok "kötüleme" kaygısı var. Gerçekten merak da ediyorum, o benzetmeleri yapanların kaçı, komünizmi ya da Stalin'i biliyor? Ya da kaçı RMS'in ya da FSF'in politikalarını da anlayarak bu benzetmeleri yapıyor?

Ben de "takmamak" istiyorum ama hala "rahatsiz" ediyor bu tarz davranışlar beni. :(
0
bm
Gerçekten merak da ediyorum, o benzetmeleri yapanların kaçı, komünizmi ya da Stalin'i biliyor?

Bunlar standart hakaretler, birsey bilmek gerekmiyor. Arzu ederseniz birer iyi URL verin tenevvur etsinler?
Stalin kismini bilmem ama bir ara MS PR makinesi bu komunizm isini sagdan soldan dillendiriyordu. FSF tarafindan acik birsey gormedim, ama burada bir arakadasla konusurken aklima geldi, Modgen'in dotCommunist manifestosu var (orjinalden kisa biraz ama dil ayni) yani iki tarafli olabilir bu is biraz:

http://emoglen.law.columbia.edu/publications/dcm.html

RMS'le beraber calisanlar (acik projeler dahil) arasinda ondan memnun olmayanlar var, onlar boyle Stalin filan demiyorlar ama firsat bulunca laf sokustururlar. Emacs/Xemacs ayrimi vs. bir suru tatsizlik var gecmiste. Sahis olarak da cok sevimli/gecimli bir adam olmamasinin bunda dahli var tabi, onun icin bazen beklemediginiz insanlar bile hos olmayan hareketlerde bulunabiliyorlar.

Ya da kaçı RMS'in ya da FSF'in politikalarını da anlayarak bu benzetmeleri yapıyor?

Bunlar genelde mekanizma olarak anlasiliyor orada. Kanunla alakali, kanunla idare edilen bir devlete sahip olduklarina inanan bir toplum oldugu icin cok da zor degil bu. Daha derinini bilemeyecegim.

Ben de "takmamak" istiyorum ama hala "rahatsiz" ediyor bu tarz davranışlar beni. :(

Bunu anladim onun icin belki faydasi olur diye yazayim dedim, yoksa zaten (belki o toplumu tanimasaniz bile) soylediklerimden haberdarsiniz. Buna musade etmeyin. Bazen zor ama etmeyin. Muazzam bir nufus, ve oldukca genis bir kesit netin uzerinde. Yazanlarin yasini gecmislerini ciddi olup olmadiklarini bilmiyorsunuz. Her turlu insan, anlayip anlayamadigimiz bin turlu fikir oldugunu zaten biliyoruz, bir de yuz yuze olmamak gibi karsisindakinin insan oldugunu untutmayi kolaylastiran bir ortam devreye girince kantarin topuzu kaciyor bazen. Uzulurseniz, size kotuluk yaptaginin farkinda bile olmayan insanlara kendisinize kotuluk yaptirtmis oluyorsunuz bir yerde. Normal hayatta uzulmemizi _isteyenlerden_ dahi kendimizi koruyoruz, nette de bunu yapmanin 'halis'ligimizi yitirmekten ziyade nette barinmanin basit bir kurali oldugunu dusunuyorum.

3. bir sinif OS sidik yarisi haberleri sitesindeke birkac zibidinin yazdiginin Turkiye'de insanlarin canini sikmasi hosuma gitmedi, biraz haddim olmadan tavsiye vermeye kalktiysam mazur gorun.
0
e2e
3. bir sinif OS sidik yarisi haberleri sitesindeke birkac zibidinin yazdiginin Turkiye'de insanlarin canini sikmasi hosuma gitmedi, biraz haddim olmadan tavsiye vermeye kalktiysam mazur gorun.
Rica ederim. Çok teşekkürler...
0
darkhunter
Görüşlerine karşı çıkıyorum. Ama FSF'nin ve RMS'nin görüşlerine karşı çıkmanın, GNU/GPL'yi kullanma o zaman düşüncesine varmasını anlayamıyorum. Açıkçası anlıyorum ama anlamak hoşuma gitmiyor.

Daha önce de yazdım; FSF'nin lansmanını yapan dağıtımları dışlaması, bence bu dağıtımları FSF'den uzaklaştırıyor. Bu kemikleşmiş muhafazakarlık hoşuma gitmiyor.

FSF ye karşı değilim ama bazı ilkelerinin değişmesi gerektiğini düşünüyorum.

"Kopan bir kayış"ı imadan ya da espiriden ziyade hakaret bazında algılamak sizin seçiminiz.

Ben burada; değişmesi gerektiğini söylediğim kuruma da, kişiye de saygı duyuyorum.

"Ama böylesine büyük değerler yaratmış bir kurum ve insan hakkında konuşurken daha dikkatli olmak gerekir diye düşünüyorum."

Yeterince dikkatli ve düşünerek yazdığımı düşünüyorum. Fikrim sizi rahatsız ettiyse bunu küfür olarak algılamaktan ziyade, karşı fikirlerle yanıtlamanızı tercih eder ve daha sağlıklı bulurum.
0
e2e
Stallman, ya FSF'nin saçmalamasına dikkat çekmeye çalışıyor, ya da kayışı iyice kopardı :))

Kusura bakmayın ama ben burada herhangi bir "fikir" göremiyorum. Yazdığınız şey belki de "öylesine" söylediğiniz, espri-karışık bir düşünceydi. Zaten benim "düşünün" derken kastettiğim de biraz buydu.

Fikrim sizi rahatsız ettiyse bunu küfür olarak algılamaktan ziyade, karşı fikirlerle yanıtlamanızı tercih eder ve daha sağlıklı bulurum.
Dediğim gibi ben ortada herhangi bir fikir göremiyorum. Eğer siz yazdıklarınızın "fikir" olduğunu düşünüyor ve öyle algılamamı istiyorsanız o başka. Ben yazdığınızdan anladığım kadarına yanıt verdim zaten.
0
loker
Daha önce de yazdım; FSF'nin lansmanını yapan dağıtımları dışlaması, bence bu dağıtımları FSF'den uzaklaştırıyor. Bu kemikleşmiş muhafazakarlık hoşuma gitmiyor.

Yaklaşımınız bana medya plazalarda dolarla maaş alıp sekreter taciz etmesiyle ünlenen köşe yazarlarının 'bu eski sol modaları bırakın, satın şu fabrikaları, özelleştirin Türkiyeyi' demelerine benziyor...

İlkeli ve tutarlı bir yapının birilerinin işine gelmiyor diye eski, demode, köhne vs. diye tanımlanması da benim hoşuma gitmiyor... Napcaz şimdi? a-om!

FSF bence bilgisayar dünyasındaki en öncü ve ilerici kurumlardan biridir, gelişen nüfus, küreselleşme ve benzeri bir çok dinamiğin bir araya toplanmasının beklenen sonucu olarak bugün özgür yazılım geliştirme metodları olarak bildiğimi dağıtık yapılar bugün artık dev şirketlerin de yöntemlerine dönüşüyor... Open Hardware hareketinin ilk adımları ufak ufak görünüyor...

Bütün bu yapıda özgürlükten bu kadar güçlü biçimde bahsedebiliyor olmamızı, türkiye'de iki asgari maaş karşılığı bilgisayar alınıp internete bağlanılabilmesi standartlarından çok çok önce, masa kadar bilgisayarların yalnızca enstitülerde, şirketlerde bulunduğu günlerde bile bunun önemini kavramış FSF'e borçluyuz...

Hoşunuza gitsin ya da gitmesin özgürlük için verilen mücadele devam edecek... Kimse de özgürlüğün tanımını sizin paşa keyfinizin hoşuna gidecek şekilde yeniden yapmakla uğraşamaz...
0
bm
Goruslerize diyecek birseyim yok ama:

Hoşunuza gitsin ya da gitmesin özgürlük için verilen mücadele devam edecek... Kimse de özgürlüğün tanımını sizin paşa keyfinizin hoşuna gidecek şekilde yeniden yapmakla uğraşamaz...

Orwell (ustelik sosyalistti hatirlatayim), yattigi yerde firildak oldu. Bahsettiginiz ise gelen sekilde ozgurluk tarifini FSF yapiyor. Bunu tutarli bir sekilde yapmalari dili politik amacla mincikliyor olduklari gercegini degistirmemeli. Eger GPL'i dusunuyorsaniz 'ozgurluk esas su kisitlayici sartla olur' demek yerine, su ozgurluk su inanca ve filanca dusunce sistemine gore zararlidir demek daha dogru olmaz miydi?

Bu arada merak ettigim birsey var: belli ki memlekette hatiri sayilir bir FSF/RMS sempatizanligi var, ustelik bu insanlar icinde -- en azindan ses cikartanlara bakinca -- eylemci (aktivistten tercume, militandan degil) ozellikleri olan insanlar gibi gozukuyorlar. Hal buyken nicin GPL'in devlet/kanunlar baglaminda gecerlilgini belirginlestirecek hareketler yahut acik acik Linux kullaniyoruz diyenlere kaynak kodu hesabi soracak olusumlar ortaya cikmiyor? Herkes kod yazacak bilgi ve zamana sahip olmayabilir, ama devletin ABD politikasi icin yuruyus yapacak kadar enerjisi/inanci olanlar nicin GPL'in statusu icin baski, kampanya filan yapmazlar? (Kotu niyetle veya sahsinizi hedef alarak sormuyorum, netten gordugumu ozetleyip merakimi beyan ediyorum sadece.)
0
darkhunter
Niye böyle güzel fikirlerin sonrasında fikri saplantı haline getirip, diktatörlüğe soyunup, bütün büyüyü yok eden insanlar vardır anlamıyorum.

Medya plazaların sadece kübikıl (tr)'larını görebilmiş, dolayısıyla bodrum kattan yukarı çıkmamış ve hiç sekreter taciz etmemiş biri olarak (dolarla maaş almak konusuna gülmekten bir şey yazamadım :)) alıcılarınızı açmanınızı öneriyorum.

Aynı dili konuşuyor gibi görünüyor olsakta, benim yazdıklarımdan zerre kadar bir şey anlamadığınızı fark ediyorum.

Şimdi, kısaca özetlemek gerekirse; "FSF dağıtımlara daha sıcak olmazsa lansmanını bozar. İnsanlar FSF'yi dağıtımlardan tanıyor v.s. v.s." (tekrar okuyup anlama çabası gösterin)

Dünya'dan loker'a... Dünya'dan loker'a...
Özgürlüğü değiştirin de demiyorum, yeniden tanımlayın da demiyorum... Off, yoruldum açıklamaktan. Ben FSF'yi emin olun sizden daha çok seviyorum. Anlaşılan aklınız Plaza'daki sekreterdeyken yazdınız. Sonra salim kafayla bir daha okuyun yazdıklarımı... Bir ihtimal..
0
loker
Pardon cok etkide kaldim galiba 5 saat gunesin altinda sloganlara maruz kaldiktan sonra... direk kisi hedef secerek degil, mantiga kustum ben kinimi... alinti yaptigim sozun asil sahipleri malumunuz... oyle demek istemiyor oldugunuzu da fm'deki yorumlardan az cok cikartiyorum zaten, ama o soylemler bizim dilimizde de normal durmaya basladigi zaman eyvah diyorum... bi eyvaha boyle mi tepki verilir, yok verilmesin, vermeyelim ona katiliyorum... ama eyvahta anlastik saniyorum...

: )
0
darkhunter
FSF'nin tüm politikalarının, aynı tutarlılıkta olmayışını ve olumsuz sonuçlar doğurabilceğini medyadan takip ediyoruz. Bağlı olduğunuz ve sevdiğiniz oluşumları eleştirel bir gözle takip etmenizi öneririm. Bence bu haber, bu duruma bir örnek. Zira birçok dağıtım, web sitelerinden bu durumu protesto eden açıklamalar yapıyor.
0
loker
Valla Google gibi harika bir örnek var, adamlar çok işime yarıyor, iyi servisler veriyor... ama yaklaşımları ve stratejileri de bir yandan yusuuuf yusuuuf diye bir ses çıkartıyor... Tabii ki eleştirel gözle bakalım.. ben orada ifadenize takılmış ve genel olarak o ifadeyi tanımladığım noktaya dair içimi dökmüştüm. bunun anlaşıldığını düşünerek kendi açımdan konuyu kapıyorum
0
Nightwalker
Debian ın neresini beğenmemiş acaba sayın RMS.

Adamlar özgür olacaklar diye basit bir java uygulamasını bile kendim paketleyip kurmak zorunda kalıyorum.

Neyse tez zamanda pardus gelecek dertler bitecek :)

0
loker
Ben de Novell falan gibi örnekleri kenara atıp şöyle bir düşündüm, sonra dağıtım isminde GNU demeye özen gösteren Debian'ı aldım.. bir de şöyle bir facia var galiba, ne kadar özgür, o kadar yavaş... paket sürümleri ağlıyor resmen....
0
bm
bir de şöyle bir facia var galiba, ne kadar özgür, o kadar yavaş... paket sürümleri ağlıyor resmen....

O Debian prosedurunden ve destekledikleri mimarilerden biraz, DFSG'den degil. Sirf X86 + 'calisti galiba, hadi surum++' yapilsa bu hallolur. O zaman da Zottorok GNU/LiNuX dagtimi diye distrowatchin hard diskinde yer isgal eden birseye benzeyebiir tabi.
0
tongucyumruk
Hatırlatalım mı? Debian'ın bir non-free bölümü var. Bu Debian'ı %100 özgür yazılım tanımının dışına çıkarıyor ne yazık ki... Öte yandan bilgisayarınıza non-free paketleri kurmadığınız sürece sorun yok. Debian'ınız %100 özgür olacaktır. Misal yakın zamana kadar benim öyleydi... Sonra tth kurmam gerekti şu an 1 adet non-free paket yüklü ve haliyle %100 özgür değil sistemim (%99 falan özgür).

Eğer sözkonusu basit java uygulaması özgür bir yazılımsa Debian'ın Contrib bölümünde kendine yer bulabilir (misal freemind). Öte yandan sözkonusu yazılım özgür değilse bunun Debian'da paketlenmesini beklemeniz yanlış bence...

Java gibi bırakın "özgür yazılım" gibi çok sıkı bir yapıya dahil olmayı, görece daha gevşek bir yapı olan Open Source kavramı içinde dahi kendine yer bulamamış bir ortamın bir GNU/Linux dağıtımının içinde hazır gelmesini beklemek yanlıştır diye düşünüyorum...
0
Nightwalker
Java gibi bırakın "özgür yazılım" gibi çok sıkı bir yapıya dahil olmayı, görece daha gevşek bir yapı olan Open Source kavramı içinde dahi kendine yer bulamamış bir ortamın bir GNU/Linux dağıtımının içinde hazır gelmesini beklemek yanlıştır diye düşünüyorum...


Benim bekleyip beklememem pek bir şey değiştirmiyor. Nasıl olsa kendi işimi hallediyorum bir şekilde de. Artık Linux dünyasına yeni adım atmak isteyen arkadaşlara gönül rahatlığı ile yaw al şu Debianı kur diyebilmek istiyorum.

Bu adam anlamaz öyle özgürlük falan. İstediği web sitesini düzgün görüntülüyor mu ? İstediği işi yapan program var mı ? Düzgün çalışıyor mu ? Bunlara bakar. Yoktur öyle fazladan bilgisayr öğreniyim kaygısı. işini yapmak ister, fazlası ile ilgilenmez.
0
tongucyumruk
Konu Linux dünyasına adım atmaksa kolay... "Al şu SuSe'yi kur" diyebilirsiniz. İçinde Adobe Reader'da gelir, Macromedia Flash Plugin'de, Java da... Fakat bunu yapmak en fazla o insanın "Linux kullanmasını" sağlar, onu özgür kılmaz.

Stallman'ın da dediği gibi bu bir tercih meselesidir. Eğer amacınız "Linux"un popülaritesini artırmak, her yerde kullanılmasını sağlamak ise bunu dediğiniz şekilde yapabilirsiniz. Ancak amaç insanları özgür kılmaksa bu noktada izlenmesi gereken yol popüler olan değil, özgür olandır.
0
Nightwalker
Ancak amaç insanları özgür kılmaksa bu noktada izlenmesi gereken yol popüler olan değil, özgür olandır.


Sorun popülarite değil, son kullanıcı için kullanım kolaylığı. Netekim 100 ünlü Türk büyüğünden birinin dediği gibi;

"Kararlı bir özgür JVM vaadı da, biz mi yedik ?"
0
tongucyumruk
Peki, kararlı ve özgür bir JVM mevcut değilse izlememiz gereken yol özgür olmayan bir JVM kullanmak mı olmalıdır? Yoksa özgür JVM projelerini kararlı bir hale getirmek için çalışmak mı olmalıdır.

Bir düşünün isterseniz. Stallman ilk yola çıktığında "yaa ortalıkta özgür bir derleyici yok, o yüzden SUN derleyicisini kullanayım ben GNU için" deseydi durum ne olurdu?

Torvalds ne diyordu? Özgür yazılım camiasından BitKeeper kalitesinde bir ürün çıkana kadar BİtKeeper kullanmaya devam edeceğim. Sonuçta ne oldu? Bitkeeper'ın yazarı Bitkeeper'ın özgür bir yazılım olmamasının ona verdiği gücü kullandı, şimdi Torvalds "Git" adında yeni bir sürüm yönetim sistemi yazıyor. Eğer BitKeeper gibi kapalı bir alternatif yerine SVN gibi belki o sırada tam olarak ihtiyaçları karşılamayan, fakat özgür bir alternatife yönelinmiş olsaydı şu anda elimizde büyük olasılıkla BitKeeper'ın tozunu attıracak bir sürüm kontrol sistemi olacaktı.
0
Nightwalker
Söylediklerinize kesinlikle katılıyorum. Ancak Debian öntanımlı olarak özgür bir jvm ile gelip onu tarayıcılarda vs. kullanmak ve topladığı hata raporları ile yapısını daha sağlam hale getirmek yerine java yı toptan gözden çıkartıyor.

İnsanlarda jvm yükleme işi kendilerine kaldığında en çok bildikleri veya en kararlı olanı tercih ediyorlar.

Bana kalırsa işin temelinde özgürlükten çok Debian ın masaüstü kullanıcısını pek fazla umursamaması ve onları debian tabanlı dağıtımlarla başbaşa bırakıp kendisinin sunucu ve geliştiricilere yönelik bir politika izlemesi yatıyor.

0
tongucyumruk

tonguc@deepthought:~$ aptitude search kaffe
p kaffe - A JVM to run Java bytecode
tonguc@deepthought:~$ aptitude search sablevm
p sablevm - Free implementation of Java Virtual Machine
tonguc@deepthought:~$


Debian benim bildiğim iki özgür JVM'i içeriyor. Haa tarayıcı eklentisi derseniz bu JVM'lerin tarayıcı eklentisi olup olmadığını bilmiyorum, bu nedenle Debian'ın bunları ekleyip eklemediğini bilemeyeceğim. Bunun dışında ANT birçok özgür Java aracı ve tomcat gibi Java uygulamaları da debian içinde mevcut. Sanıyorum bu durumda Debian'ın Java'yı dışladığını söyleyemeyiz.

Masaüstü/Sunucu ayrımına gelince. Debian Sunucu/Masaüstü şeklinde bir ayrıma gitmiyor bildiğim kadarıyla. Debian geliştiricilerinin hedefi Sunucu veya Masaüstü için bir dağıtım geliştirmek değil, sağlam ve evrensel bir dağıtım geliştirmek. Sağlamlığın bir öncelik olması genelde Debian'ın sunucu öncelikli olduğunu düşündürüyor, fakat PowerUser seviyesinin biraz altına indiğimizde aslınd sözkonusu sağlamlığın ve uzun aralıklara sahip güncelleme sürecinin aslında birçok masaüstü kullanıcısının da tercihi olduğu görülüyor (Windows 98'inden vazgeçmek istemeyen birçok insan tanıyorum). Ancak tabiiki aynı yavaş sürüm çıkartma alışkanlığı ileri seviye kullanıcılar için sorun olabiliyor. Bunun için de testing ve unstable var tabiiki... Neyse, konumuz Debianın masaüstü yönelimi değildi. Şimdilik gevezeliği keseyim, gerekirse yine bu konuya forum'da vs... devam ederiz...

Not: Ey sevgili FM adminleri, CSS'te blockquote'un satır aralığını biraz düşürseniz ne güzel olur değil mi?
0
e2e
Bir de "padding" lazım :)
0
Nightwalker
Bildiğim kadarıyla öntanımlı olarak tarayıcı desteği gelmiyor malesef.

Ayrıca ANT ve Tomcat son kullanıcı için fazla birşey ifade etmiyor ne yazık ki.
0
tongucyumruk
Şimdi gidip kontrol ettiğim kadarıyla tarayıcı desteğinin gelmemesinin sebebi şimdilik ne kaffe'nin ne de sablevm'in tarayıcı desteğinin olmayışı. Yani Debian'dan kaynaklanan bir durum değil. şte demek istediğim nokta burada ortaya çıkıyor. "Bu free VM'lerin hiç browser desteği yok" diyip özgür olmayan bir jvm kullanmaktansa özgür bir jvm'i browser'a bağlamak için çaba sarfetmemiz lazım.

ANT ve Tomcat sadece öylesine verdiğim iki örnekti. Son kullanıcıyı ilgilendiren örnekler olarak FreeMind ve Azureus'ta mevcut.
0
Nightwalker
Şimdi gidip kontrol ettiğim kadarıyla tarayıcı desteğinin gelmemesinin sebebi şimdilik ne kaffe'nin ne de sablevm'in tarayıcı desteğinin olmayışı. Yani Debian'dan kaynaklanan bir durum değil. işte demek istediğim nokta burada ortaya çıkıyor. "Bu free VM'lerin hiç browser desteği yok" diyip özgür olmayan bir jvm kullanmaktansa özgür bir jvm'i browser'a bağlamak için çaba sarfetmemiz lazım.


Ekranın sağ tarafında gidilecek yer kalmamasından dolayı konuyu tekrar üst bölüme taşımam gerekti.

Şimdi şu an ki durumu özetleyecek olursak.

1-Tarayıcımla surf yaparken özgür bir VM kullanmak istiyorum.

2-Çözüm Önerileri: Bilinen kararlı VM lerin durumlarına göz atarsak

Kaffe: Tarayıcı desteği yok. Gelecekte de olmayabilir.

SableVM: Tarayıcı desteği yok. TODO [sablevm.org] listesinde yer alıyor. Bekliyoruz...

GCJ: gcjwebplugin [www.nongnu.org] adında bir proje var ve çalışır durumda. Ancak Java appletlerine güvenlik denetimi uygulayamıyor. Bundan dolayı bilgisayarınızda appletler yolu ile istemediğiniz kodlar çalıştırılabilir. Daha açık anlatmak gerekirse bilgisayarınızdan bütün önemli verileriniz silinebilir.

3-Sonuç: Malesef şu anda özgür ve kararlı bir VM yok tarayıcıma bağlamak için. Ancak ben kendi adıma riskleri göze alarak gcjwebplugin i yükleyip hata raporlayarak bu projeye destek vereceğim.

Diğer taraftan herhangi bir son kullanıcı için özgür olmayan alternatiflerden başka bir çözüm şu an için yok.
0
darkhunter
Yanlış anlamadıysam Pardus'un java desteğini gömülü olarak vereceğine dair bir izleniminiz var.

Benim bu konuda pek bilgim yok. Birileri beni aydınlatabilir mi? Zemberek sisteme entegre edileceğine göre (ve bildiğim kadarıyla java tabanlı bir yazılım olduğuna göre) yani Pardus java'yı öntanımlı olarak barındıracak mı ? Yoksa zemberek port mu ediliyor ? Cidden merak ettim :)
0
Nightwalker
Uludağ öntanımlı olarak java barındıracak.Çünkü uludağ projesinin önceliği Bilgisayar okur yazarı olan herkesin GNU/Linux kullanabilmesi.

Konu uludağ e-posta listelerinde uzunca tartışılmıştı.

bkz: google "java site: http://liste.uludag.org.tr/uludag/"
0
bm
En bir hakiki ozgur lisans komikligi:

http://urchin.earth.li/~twic/The_Amazing_Disappearing_BSD_License.html

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Debian; keyif mi, bela mı ?

sundance

Şimdiye kadar yaklaşık 20 Unix varyantı kullanmış birisi olarak, son kullandığım dağıtım hakkında bir şeyler yazmasam rahat edemezdim :) FM`de m1a2'nin Debian Kurulumu 1 ve 2 yazılarından sonra birilerinin de yorum babında bir yazı yazması şarttı.
Yaklaşık üç haftadır, Debian kullanıyorum...

OpenMoko: Dünyanın ilk özgür mobil iletişim platformu!

sleytr

GNU/Linux ve diğer bir çok özgür yazılım kullanılarak geliştirilen OpenMoko, hem donanım hem de yazılım açısından özgür bir platform vaad ediyor. Ve bu platformun vücut bulduğu ilk cihaz olan Neo1973 dünyanın ilk özgür cep telefonu olarak sonbaharda marketlerdeki yerini almaya hazırlanıyor. Tabi cihazın geliştirici sürümüne sahip olup kendi telefonunu doyasıya hacklemek için sabırsızlananlar ya da son üründe kendi payınında olmasını isteyenler Mart ayında satılmaya başlanacak geliştirici sürümünü 350 USD karşılığında edinebilirler.

Ruby slaytları

m1a2

Ruby hakkında şöyle dört başı mamur bir tanıtım yazmayı çok zamandır düşünmekteyim , fakat yazının gerektirdiği fazlamesaiyi bir türlü denk düşüremedik. Son yıllarda tanıştığım en zarif açık yazılım ürünlerinden biri olan bu betik dilini madem ki teferruatıyla mercek altına alamıyoruz, şimdilik vur-kaç operasyonlarıyla yetinelim. Ruby`yi denemiş ve beğenmemiş veya denemeden beğenmemiş olabilirsiniz (sizi gidi piton`cular sizi :) fakat bir şeye eminim ki kendisini `programlama dilleri delisi` olarak tanımlayan Ruby`nin geliştiricisi Yukihiro Matsumoto`nun (a.k.a. MATZ) 2002 Ruby konferansında yaptığı şu nefis sunuları çok çok beğeneceksiniz: Sunu 1, Sunu 2. Üstadın dediği gibi `Be Minor, Be Cool`

Uluslararası Özgür Yazılım Ödülleri - 2002

FZ

FSF (Free Software Foundation) ve GNU (Gnu is Not Unix) projeleri bu seneki (2002) FSF Özgür Yazılım Geliştirme Ödülü için sizden aday isimler bekliyor. Söz konusu ödülün Özgür Yazılım konusunda büyük katkılar yapmış olması gerekiyor.

Serbest Yazılımlar yetersiz mi ?

sundance

Geçenler de Freshmeat`de dolaşırken bir şey dikkatimi çekti. Yayınlanan programların birçoğu 1.0 versionun altındaydılar, 0.8, 0.6beta vs. vs. Ben şirketim için bir altyapı kurduracak olsam ve programların versionlarının böyle olduğunu görsem `dalga mı geçiyorsunuz siz benle, sermayeyi kediye mi yükleyeceğiz ?` diye danışmanlarımı paylayacağımı düşündüm...

Sonra mevcut kullanmakta olduğum programları düşündüm, apt 0.54, ickle 0.3.2, xcdroast 0.98alpha+11-1 (ba baa baaa babaaaa, sıfır nokta doksensekiz, alfa, artı onbir, bir de biri var üstüne, bak sen şuna ;). Sonra işlerin ne kadar da güzel yürüdüğünü düşündüm ve dürüstlüğün ne kadar azımızın hazmedebildiği bir özellik olduğu üzerine nacizane bu makaleyi yazdım :)