pismikrop

pismikrop


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

IBM'in Linux Reklamı - izlemeyen kalmasın ( 6)

süper, harika, muhteşem, fevkalade

Ruby Haber Turu ( 28)

"Rapid GUI Development with QtRuby" bağlantısına tıkladım. Arkadaki ayak izlerini gördüm. Birden gnome ve gtk aklıma geldi. Bana herşey seni hatırlatıyor ...

KDE kullanın, kullandırın ( 29)

Buna yorum yazmamak istedim ama yapamadım. Ofisimizde bir arkadaş'ın ısrarı üzerine ubuntu kurduk ben hemen KDE kurdum ona daha çok uygulması var diye lakin yazıcı ayarlarını yapmam gerekti daha evvel KDE kullanmadığım için GNOME'a geçip oradan yaptım. Sonra neden daha önce GNOME'u göstermediğim için bir sürü azar işittim. Evet KDE bazı konularda önde ama Gimp, inkscape evolution gibi çok büyük projeler GTK kullanıyor. Ve KDE kullanan birisi GTK ortamı kurmak zorunda ama benim ubuntumta KDE kütüphaneleri bile kurulu değil. Ayrıca olaya programlama yönüyle bakılınca .NET'e hazır bir GUI kütüphanesi varsa o da GNOME'dur. ATK, BONOBO gibi çok büyük artıları bulunuyor. GTK'nın PERL, RUBY, PYTHON, C#, C++, C ve daha bir çok dile wrapper'ı bulunmakta. GNOME'un geleceği kesinlikle daha parlak. Novell, ximian'ı satın aldıktan sonra ve SUN microsystems'in katkıları ile bu dahada büyüyeceğe benziyor.

Özgürlük hakkında... ( 12)

eline sağlık kardeş, çok güzel yazmışsın. Hislerime tercüman oldun.

AJAX :: Asynchronous Javascript & XML ( 3)

haber için çok teşekkürler, baya faydalı bir teknoloji.

GNU/Linux: Büyük ağların yönetimi için yeterli mi? ( 11)

Linux fazla hafıza kullanır, çünkü çekirdeğin ön bellekleme özelliği vardır. İsterseniz yaklaşık 30 saniye süren bir SQL sorgusunu 2. defa çalıştırıp farkını görün. XP'nin ise 40MB ile çalışacağı fantazisi bana çok uzak geliyor. Bizde XP kullandık kimse birbirini kandırmasın.

Arkadaşın bazı söylediği şeylere katılıyorum. Lakin bunun için sourceforge'da bir proje başlatsaymış zannımca daha iyi olurmuş. Debian'ın sürüm gecikmesi konusunda ise bir nebze haklı. Ama debian'ın kaç platform desteklediğini ve zaten debian tabanlı bir çok güncel paket sunan dağıtımın olduğu da unutulmamalı. Merkezi yönetimi ise Novell yada Red Hat gibi dağıtımların araçları, çok ince ayarlar haricinde gayet güzel yapmaktalar.

Şahsi fikrim ben sunucuma X kurmam hatta gcc bile kurmam. Herşeyi yönetebileceğimiz bir kabuk ve vim bu iş için biçilmiş kaftan.

Aşık Olacağınız Paylaşım Şekli: shfs ( 3)

Çok bir farkı yok, hatta lufs daha iyi. Fakat paket tanımında şöyle yazmakta! Sanırım en büyük farkı bu:

Warning: this is a highly experimental package that can possibly
cause data corruption in transfered data.

OCaml İle Yazılan Yeni Bir İşletim Sistemi: Desert Spring-Time ( 1)

Hadi hayırlısı, mikro-kernel tabanlı bir işletim sistemi olması ama linux için böyle bir çalışma mevcut zaten: http://l4ka.org/

Neyse çeşit olmuş :)

Açık Kaynak ve Para Kazanmak ( 18)

Bence bu konu için başka çözümlerde mevcut. Ürünü açık kaynak yapıp paralı da satabilirsiniz. Yani bunu hepimiz iyi biliyoruzdur. Richard Stallman'ın emacs maceraları bu konuda çok faydalıdır. Emacs'ı geliştirirken bazı kişilerin özel talepleri üzerine emacs'a ücret ile ekleme yapmış ve bu kodlarda yine emacs'ın gpl bütünlüğüne eklenmiştir. Aynı tarzda çalışan bugun codeweavers şirketi buna iyi bir örnektir. Miguel De icasa'nın da ximian'ı kurarak para kazanması bunların en güzel örneklerindendir.

İşten Güçten Eden Yarışma ( 12)

2. aşamada şifreyi çözerken yazdığım algoritma:


import sys

alphabet = "abcdefghijklmnopqrstuvwxyz"
msg = "g fmnc wms bgblr rpylqjyrc gr zw fylb. rfyrq ufyr amknsrcpq ypc dmp. bmgle gr gl zw fylb gq glcddgagclr ylb rfyr'q ufw rfgq rcvr gq qm jmle. sqgle qrpgle.kyicrpylq() gq pcamkkclbcb. lmu ynnjw ml rfc spj."

for s in msg:
if s in alphabet: s = alphabet[alphabet.find(s) + 2]
sys.stdout.write(s)


mesajı okuduktan sonra aklım başıma geldi.


import string

table = string.maketrans("abcdefghijklmnopqrstuvwxyz", "cdefghijklmnopqrstuvwxyzab")
print msg.translate(table)

İşten Güçten Eden Yarışma ( 12)

harikaymış ya, çok güzel ...

Fazlamesai.net TV : 15. Bölüm ( 12)

o sıralarda galatasaray çoktan kupayı almış olur herhalde ondan bahsedebilirsiniz :)

Tek Gerçek Özgür GNU/Linux Dağıtımı Hangisidir? ( 39)

Arkadaşım bence RMS konusunda çok ağır laflar söylüyorsun. Diğer dağıtımlar acaba FSF'e bir başvuruda bulunmuşlar mı? Yada bu haber üzerine RMS nedemiş? Bir haberle koskoca FSF'de devrim yaptınız. Tebrik ederim Valla.

Python İle Java Applet'i Yazmak Caiz Midir? ( 14)

Python son derece güçlü bir dildir. Java ve Mono'da öyle Redhat'ın çoğu yapılandırma aracı, anaconda ve python.org'da yazılana göre google'ın bir kısmı python ile yazılmıştır.

Python ile java, .NET, C kodu yazmak python'un esnekliğini gösterir.

Ben şahsen kendi öğrencilerime nesne modelli olarak 3 dil tavsiye ediyorum. Python, Java, C#.

"written in 100% Pure Java, and seamlessly integrated with the Java platform. It thus allows you to run Python on any Java platform."

Jython'u kurduğunuzda gelen çoğu kütüphane python'a aittir ama cross platform mantığını sağlamak için elbetteki Java derleyicisini kullancaktır.

Python İle Java Applet'i Yazmak Caiz Midir? ( 14)

yani gcc'e yaptığınız ağır bir eleştri demek istedim. gcc windows ortamında da son derece başarılıdır. Eğer elinizde ciddi sayısal veriler varsa bu konuda bir makale yazıp fazlamesai ile paylaşırsanız bizi aydınlatmış olursunuz.

Python İle Java Applet'i Yazmak Caiz Midir? ( 14)

mozilla firefox'un da gcc ile derlendiğini unutma bence.

R-Project ve Uygulamalı İstatistik ( 11)

Evet ben cryptology kısmı ile ilgileniyordum abim ise wavelet kısmı ile, İTU Elektronik fakültesi dekanı Serhat ŞEKER bey'de wavelet kısmı ile ilgilendir. Bu konuda inşallah bir makale yazıp burada sevgili arkadaşlara sunarız. Yakında ufak bir imge işleme uygulaması yazabilirim sanırım.

R-Project ve Uygulamalı İstatistik ( 11)

wavelet ile şifreleme yapmıştık, abstract'ı gönderebilirim. İTÜ ve Sakarya üniversitesi ortak yapmıştık. Tercih etmemizin tek sebebi ise özgür yazılım olması idi.

R-Project ve Uygulamalı İstatistik ( 11)

R, görüntü işleme ve wavelet konusunda uzun bir süredir kullandığımız bir yazılım. Matlab'a karşı herkese bunu önermeme rağmen yine de Türkiye'de pek kullanan olmamasının üzüntüsü içindeyim.

Javascript ile Lemmings! ( 3)

Allahım.. çok güzel, çok....

EncFS: Şifreli Dosya Sistemi (TÜRKÇE) ( 14)

Elinize sağlık çok güzel olmuş. Başarılarınızın devamı diliyorum.

GCC 4.0 geliyor, RC1 yayınlandı ( 7)

FZ'nin dediği gibi senin bahsettiğin IDE sanırım.

Örnek olarak Microsoft'un C# derleyicisi csc (c sharp complier), VB.NET derleyicisi ise vbc. İstersen programlarını komut isteminden derleyebilirsin.

Ama bildiğim kadarıyla makefile, automake gibi araçlar
windowsta olmadığı için çok parçalı bir programı derlemek
baya bir zahmet alıyor. Yada .bat dosyası oluşturmanız gerekli.

Tabi mingw veya cygwin kullanıyorsanız. Bunlar için de bir makefile yazabilirsiniz.